Miałem Artku na myśli mleko UHT, powszechnie produkowane i sprzedawane, przez większość dużych zakładów. ultra high temperature- z tego co pamiętam 135 stopni.
Skoro używasz stwierdzenia "powszechna" będe wdzięczny za wskazanie zakładów [no chociaż 2 z klikudziesięciu umieszczonych w Polsce] w których dokonywana jest pastaryzacja w takiej temperaturze.
Pomimo, że nie udzieliłeś informacji o chociaż 2 zakładach to uczciwość wymaga ode mnie sprostowania informacji. Postanowiłem dokładnie rozpoznać temat i pomyszkować po rynku mleczarskim w Polsce - szczególnie w zakładach w których nie bywam... Znalazłem klika w których jest pasteryzacja UHT w takich temperaturach, oraz kolejne kilka które zamierzają je wprowadzić... Co do "jakości" UHT to oczywiście zgadzam się z Tobą - jest po prostu wysterilizowane aby maksymalnie zwiększyć termin zdatności do spożycia.
W świetle powyższego moja poprzednia uwaga/wniosek był nie na miejscu - sugerował Twoją niewiedzę/przekazanie kłamliwych informacji, za co niniejszym przepraszam.