Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 03, 2024, 10:18:52


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Leki z Bozej Apteki  (Przeczytany 200580 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
acentaur

Wielki gaduła ;)


Punkty Forum (pf): 12
Offline

Wiadomości: 1464



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 22, 2009, 21:16:19 »

Witaj diaboliq,
mam nadzieje , ze Ty i inni jestescie swiadomi niepelnosci albo lepiej tej mocno okrojonej, wrecz
fragmentarycznej informacji rodem bardziej z ksiazki kucharskiej niz rzetelnej wiedzy profesjonalnej.
Juz sredniowieczne zielarki mialy wiecej wiedzy o przyrzadzaniu i dzialaniu roslin. Jak zwykle
te analityczne, " naukowe" podejscie okazalo sie zawodne i trzeba je zmudnie modyfikowac.
O dzialanu decyduje nie pojedynczy skladnik ale wspolne oddzialywanie z innymi wspolskladnikami.
One to modeluja i decyduja o skutecznosci w pewnych ramach. Powazne badania trwaja latami
i caly czas sa uzupelniene w miare jak nowe zaleznosci sa odkrywane. Okazuje sie , ze starozytna wiedza jeszcze jest niedoscigniona. Badania sa kosztowne a temat trzeciorzednej wartosci z punktu
widzenia interesow przemyslu.
Niestety nalezy czytac bezposrednio prace naukowe aby miec prawdziwy obraz sytuacji. Wydaje sie ,
ze nawet do lekarzy malo co dociera.  Mrugnięcie
pozdrawiam
Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 22, 2009, 21:26:52 »

a na kaca co jest dobre?
Zapisane
Michał
Gość
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 22, 2009, 22:45:40 »

a na kaca co jest dobre?

abstynencja  Mrugnięcie

a tak na serio - "kultura picia"  Uśmiech
Zapisane
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 23, 2009, 12:56:48 »

Cytat: Val Dee
a na kaca co jest dobre?

Autor ksiązki woda utleniona twierdzi, że szklanka lekko osolonej wody.  Szok Duży uśmiech

Cytat: Michał
a tak na serio - "kultura picia" 


Nie każdy umie ja zachować i nie zawsze jest to możliwe, a łeb pęka w szwach i trzeba temu zaradzić. Jak?
Nie miałem możliwości tego wypróbować, ale chyba warto. Tanio i naturalne metody. Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 16:27:24 wysłane przez Dariusz » Zapisane
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 23, 2009, 14:19:18 »

Jakosc alkoholu ktory pijemy jest tez b.wazna.

Kac jednogwiazdkowy *
Zero bólu. Nie czujesz się tak naprawdę chory. Funkcjonujesz stosunkowo sprawnie, tylko trochę cię suszy. Wypijasz pięć puszek coli, lecz nie zmienia to twojego samopoczucia. Z jakichś niezgłębionych przyczyn masz ochotę na hamburgera z frytkami.

Kac dwugwiazdkowy * *
Niby bez bólu, ale coś jest zdecydowanie nie w porządku. Wyglądasz co prawda nieźle, ale pod względem wydolności umysłowej osiągasz poziom biurowego zszywacza. Kawa, którą w siebie wlewasz, wzmaga jedynie niepokój w twoich jelitach (one nadal nie poradziły sobie z tymi ciasteczkami z kremem, po które powędrowałeś do sklepu nocnego o trzeciej nad ranem). W brzuchu rozpoczyna się rewolucja.

Kac trzygwiazdkowy * * *
Lekki ból głowy. Żołądek ma się gorzej niż kiepsko. Twoja produktywność w skali od 1 do 10 równa się 0. Kiedy przechodzi obok ciebie jakakolwiek kobieta, masz mdłości, bo zapach jej perfum przypomina ci te kolorowe koktajle, które wypiłeś w ramach zakładu z kumplami. Czułbyś się znacznie lepiej, gdybyś był w domu, leżał w łóżku i oglądał powtórki w TV. Wypiłeś cztery kubki kawy, dużą butelkę wody mineralnej, trzy sprite'y i colę - a ani razu nie sikałeś.

Kac czterogwiazdkowy * * * *
Życie jest do dupy. Łeb cię nawala. Nie możesz mówić szybko, bo grozi to niekontrolowanym pawiem. Szef napadł na ciebie za spóźnienie i nagadał ci, że śmierdzisz wódą. Starałeś się ładnie ubrać, ale to na nic, bo nie da się ukryć, że ogoliłeś twarz tylko z jednej strony. W przypadku kobiet - makijaż wygląda, jakbyś go nałożyła podczas jazdy kolejką górską w wesołym miasteczku. Oczy masz tak przekrwione, że trudno rozpoznać kolor tęczówek. Bolą cię nawet włosy. Zwieracz wykazuje znaczną nadpobudliwość - ma coś w rodzaju spazmów i biada każdemu, kto odważy się tuż po tobie skorzystać z tej samej kabiny.

Kac pięciogwiazdkowy * * * * *
W głowie bije ci drugie serce. Jego odgłos wkurza kolegę przy sąsiednim biurku. Z porów w twojej skórze wydobywają się opary wódki, od których kręci ci się w głowie. W kącikach ust masz zaschniętą pastę do zębów - ślad po nieudanej porannej próbie pozbycia się tego, co pozostawiła ci w nocy wróżka-śmierdziuszka. Twój organizm utracił zdolność wytwarzania śliny i krztusisz się własnym językiem. Nie masz najbledszego pojęcia, kim do diabła był ten obcy człowiek, którego rano znalazłeś nieprzytomnego w swoim łóżku. Każda próba skorzystania z toalety przypomina uruchomienie miotacza płomieni, ewentualnie węża strażackiego, z którego wydobywa się cuchnąca alkoholem ciecz. Słowo "umrzeć" brzmi w twoich uszach jak najpiękniejsza muzyka.

Humor z poczty biurowej Uśmiech


« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 14:25:22 wysłane przez diabolicq » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 23, 2009, 14:41:33 »

Kochani- juz przed piciem nalezy pomyslec co bedzie nastepnego dnia! Dlatedo obok kieliszka z alkoholem postawcie zaraz szklanke z woda, najlepiej bez gazu. Podczas calego wieczoru woda musi wam ciagle towazyszyc. Alkohol dziala bardzo odwadniajaco, co nastepnego dnia powoduje w organizmie tak ogromne problemy. Nic innego tylko wystarczajaco uzupelniac wode w organizmie. Zycze super party, z dobram nastrojem tez nastepnego dnia. pozdrawiam Rafaela.
Chce jeszcze napisac ze SEZAM-ma bardzo duza ilosc zelaza. Rafaela
Zapisane
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 25, 2009, 10:25:09 »

ZAPOBIEGANIE I LECZENIE Z NIEKTÓRYCH CHORÓB



ALERGIA POKARMOWA
* pokarmy, które są najczęstszą przyczyną alergii

przetwory mleczne, kofeina, drożdże, owoce cytrusowe, kasze z pszenicy i kukurydzy, wino, jajka, pokarmy o długim okresie przechowywania (z konserwantami), napoje gazowane, żywność z puszek, pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze zwierzęce

ANEMIA
* pokarmy, które mogą być pomocne przy leczeniu anemii

- sałata, jabłka, gruszki, szpinak, porzeczki, czerwone buraki, kapusta, truskawki, rodzynki, daktyle, cebula, chrzan, pietruszka, marchew, bób, soja, maliny, wiśnie, kakao, seler, cykoria, brokuły, botwinka, brukselka, winogrona

* pokarmy, które mogą działać niekorzystnie

wysoko przetworzona żywność i pokarmy ciężko strawne, pokarmy w zalewach octowych (np. ogórki, grzyby, dynia, ryby, śliwki)

ANGINA
miód, porzeczki, czosnek, cebula, chrzan, cytryna, imbir, jabłka, rzodkiew,

ARTRETYZM
* pokarmy, które mogą być pomocne w leczeniu artretyzmu

- porzeczki, czereśnie, wiśnie, kapusta, sałata, brokuły, brukselka, pomidory, winogrona, truskawki

* pokarmy, które mogą powodować zwiększenie dolegliwości

alkohol, kawa, cukier,

ASTMA
* pokarmy, które mogą być pomocne w zwalczaniu astmy

- kawa, chili, cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona słodka papryka, truskawki, pomidory, kiwi, brukselka, kalafior, koper, pietruszka, rzodkiewka, marchew, szczypior, cynamon, figi, pieprz, rodzynki, rzeżucha, rzepa, pomarańcza, brokuły,

* pokarmy, które mogą być niekorzystne w astmie

mięso i tłuszcze zwierzęce, orzechy, jajka, cola, tłuste mleko, glutaminian sodu, olej kukurydziany i słonecznikowy

BEZSENNOŚĆ
* pokarmy, które mogą pomóc przy bezsenności

- miód, cukier, kapusta, dynia, owies, morele

* pokarmy, które mogą powodować bezsenność

- kawa, jaja, alkohol

pokarmy ciężko strawne jedzone wieczorem

BIEGUNKA
* pokarmy, które zapobiegają lub leczą biegunki

- jogurt, czarne jagody, czarne porzeczki, soja, mączne zupy i kasze, banany, sucharki, ryż, marchew, ziemniaki, soczewica, płatki owsiane, kasze

- herbata z nasion kozieradki

- dokładne żucie pokarmu

* pokarmy, które mogą powodować biegunki

- mleko, wysokosłodzone soki i napoje owocowe, kawa, napoje musujące

fasola, kapusta, cebula, skórki warzyw i owoców, słodziki

BÓLE GŁOWY
* pokarmy, które mogą być pomocne w zwalczaniu bólu głowy

- kapusta, pietruszka, chrzan, koper, czereśnie, cytryny, imbir, zielone oliwki, orzechy, nasiona dyni i słonecznika

* pokarmy, które mogą być przyczyną bólu głowy

czekolada, wędzone mięso i ryby, alkohol, a zwłaszcza czerwone wino, szampan, pokarmy zawierające glutaminian sodu, kwaśna śmietana, niedojrzałe sery, mięso konserwowane saletrą, słodziki, przedawkowanie kofeiny, lody i zimne napoje, napoje gazowane, pokarmy ciężko strawne, kwaszona kapusta, jajka, tłuste mleko,

BRONCHIT
* pokarmy, które mogą pomóc

cebula, czosnek, marchew, szczypior, jabłka, kapusta, maliny, czarny bez, jeżyny, rzeżucha, lipa, chrzan, chili, tymianek, koper,

CELIAKIA
* pokarmy dozwolone w celiakii

- jogurt, herbata, masło, pomidory, koperek, seler, ziemniaki, buraki, ryż, kasza kukurydziana, szczypiorek, kapusta włoska, brukselka, kalafiory, marchew, sałata, groszek, szpinak, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, ogórki, truskawki, jagody, poziomki, jeżyny, morele, brzoskwinie, banany, pomarańcza, cytryny, winogrona, jabłka, cebula, majeranek, cynamon,

* pokarmy zabronione

kawa, czekolada, pieczywo pszenne i żytnie, tłuste wędliny, konserwowane mięso, ocet, musztarda, szczaw, chrzan, ogórki konserwowe, płatki owsiane, zasmażki, czereśnie, gruszki, smażone i wędzone mięso, groch, szparagi

CHOLESTEROL
* pokarmy, które mogą obniżyć poziom cholesterolu

- otręby owsiane, fasola, grapefruit, pomarańcza, jabłka, jogurt, marchew, czosnek, jęczmień, imbir, truskawki, banany, porzeczki, sałata, oliwa, surowa cebula, migdały, awokado, słodka papryka, brokuły, szpinak, orzechy włoskie, soja, pomidory, sałata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, winogrona, rzeżucha

- pokarmy bogate w witaminę C i beta-karoten

* pokarmy, które podnoszą poziom cholesterolu

"nasycony" tłuszcz zwierzęcy, masło, pełne mleko, ser, tłusta wieprzowina i wołowina, skóra drobiu, jaja, majonez

CUKRZYCA
* pokarmy, które mogą być korzystne przy cukrzycy

- orzeszki ziemne, migdały, soja, soczewica, fasola, groch, mleko, jogurt, cebula, czosnek, cynamon, curry, kozieradka, brokuły, kiwi, kabaczek, dynia, owies, rzeżucha, sałata, brukselka, pokrzywa, borówka, szałwia,

* pokarmy, które mogą być niekorzystne przy cukrzycy

- mleko, tłuszcze, słodycze, marchew, miód, kukurydza, rodzynki, buraki, banany, rzepa

- pokarmy smażone,

białe pieczywo

GRYPA, PRZEZIĘBIENIE, ZAPALENIE OSKRZELI
* pokarmy, które mogą pomóc w leczeniu i zapobieganiu

- czosnek, cebula, czarna rzodkiew, chili, curry, jogurt, czarne jagody, imbir, czerwona i zielona papryka słodka, pietruszka, cytryna, kiwi, pomarańcze, pomidory, brukselka, marchew, maliny, porzeczki, jeżyny, jabłka, rzodkiewka, winogrona, miód

- picie dużej ilości płynów

* pokarmy, które mogą szkodzić

mleko i produkty mleczne (poza jogurtem z żywymi szczepami bakterii) alkohol, jajka

HEMOROIDY
otręby pszenne, cebula, kapusta, ziemniaki

INFEKCJE
jogurt, czosnek, cebula, pomarańcz, truskawki, maliny, czarne jagody, jabłka, brzoskwinie, figi, miód, herbata, kapusta, rzodkiew, pietruszka, winogrona, rzepa,

KAMICA NERKOWA
* pokarmy, które mogą przeciwdziałać powstawaniu kamieni nerkowych

- przetwory zbożowe np. otręby ryżowe, dużo płynów szczególnie wody, warzywa nie zawierające szczawianów np. fasola, rzepa, kabaczek, sałata, ziemniaki, owoce - czereśnie, truskawki, winogrona

* pokarmy, które mogą przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych

mięso zwierzęce, szpinak, rabarbar, buraki, botwina, sól, dania z puszek, kwaszona kapusta, wędzonki, koncentraty zup

KAMICA ŻÓŁCIOWA
* pokarmy, które mogą zapobiec tworzeniu się kamieni żółciowych

- duże ilości warzyw, soja, oliwa, soczewica, groch, fasola, cytrusy, orzechy, pomarańcze, grubo mielone przetwory zbożowe, truskawki, sałata, rzodkiewka, pomidory, winogrona

- jedzenie posiłku w godzinach dopołudniowych

* pokarmy sprzyjające powstawaniu kamieni

- kawa, cukier, masło, tłuszcze zwierzęce

- nadwaga i pokarmy powodujące nadwagę

zbyt szybkie odchudzanie

ŁUSZCZYCA I ZAPALENIA SKÓRY
owies i jego przetwory, siemie lniane, rzeżucha, cebula, marchew, kapusta, buraki, maliny, ziemniaki, ogórki,

NADCIŚNIENIE
* pokarmy, które mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi

- otręby owsiane, czosnek - surowy bardziej skuteczny, cebula, oliwa z oliwek, jogurt, zielona herbata, warzywa strączkowe, mleko, seler,

- potrawy o dużej zawartości wapnia i potasu, potrawy bogate w wit. C

* potrawy, które mogą podwyższać ciśnienie tętnicze

- potrawy o dużej zawartości sodu, alkohol, sól, jajka

NIESTRAWNOŚĆ
* pokarmy, które mogą zwalczyć lub zapobiegać niestrawności

- banany, imbir, herbata, czosnek, mięta pieprzowa, soja, ryż, seler, dynia, koper, winogrona, truskawki, ziemniaki

* pokarmy, które mogą powodować niestrawność

pokarmy smażone, majonez, kapusta, napoje gazowane, soki owocowe, mleko, fasola, cebula, rzepa, ciepłe wypieki

NISKA KRZEPLIWOŚĆ KRWI
pokrzywa, krwawnik

NOWOTWORY
* pokarmy, które mogą mieć znaczenie w zapobieganiu nowotworom

- zielone warzywa liściaste, a zwłaszcza brokuły, szpinak, kapusta, kalarepa, kalafior, jarmuż, brukselka, pomidory, cytrusy, truskawki, czosnek, cebula, marchew, warzywa strączkowe, orzechy, ryż, herbata a zwłaszcza zielona, mleko, soja, winogrona, truskawki, maliny, rzepa, seler, papryka, szczypiorek, jagody, tymianek, estragon, bazylia, ogórek, ziemniaki,

- pokarmy bogate w karoten, pokarmy bogate w witaminę E

- jogurt, lukrecja, sałata, chleb z grubego przemiału

* pokarmy, które mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów

- mięso szczególnie wędzone, konserwowe i czerwone, tłuszcze zwierzęce, alkohol, nadmiar masła i margaryny, nadmiar soli, pełne mleko

- potrawy smażone i pieczone (grill, rożno, - gdzie temperatura smażenia przekracza 170* C)

- przejadanie się

- rak pęcherza moczowego: marchew, mleko, brokuły, kalafior, pietruszka, kapusta

- rak sutka: jogurt, cytryny, winogrona, warzywa bogate w karoten, fasola, soja, oliwa z oliwek, kapusta, otręby pszenne

- rak jelita grubego: otręby pszenne, zsiadłe mleko i jogurt, kapusta, brokuły, kalafior, jabłka, banany, gruszki, morele, marchew, cytrusy jedzone razem z białą "skórką", daktyle, jagody

- rak macicy: fasola, brokuły, sałata, szpinak, szczypior, jogurt, marchew, brukselka,

- rak przełyku: jabłka, wiśnie, winogrona, cytryna, cebula, groch, fasola, śliwki, dynia

- rak płuc: marchew, jarmuż, szpinak, brokuły, kabaczek, morele, kapusta, sałata, kalarepa, brukselka, dynia, fasola, zielona herbata, pomidory, papryka słodka czerwona, natka pietruszki, pomarańcza, rzepa, botwinka,

- rak skóry: czosnek, siemie lniane, cebula, orzechy włoskie

- rak trzustki: pomidory, soja, fasola, soczewica, groch, grejfruty, mandarynki,

- rak żołądka: surowa marchew, kapusta, sałata, pomidory, kukurydz, mleko, cebula, kabaczek, czosnek, soja, jabłka, cytryny, sałata, ogórki, seler, pieprz, zielona herbata,

# dieta z przewagą mięsa i tłuszczów zwierzęcych sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych

ODPORNOŚĆ ORGANIZMU
* pokarmy, które pobudzają układ odpornościowy

- jogurt, czosnek, cebula, pestki dyni, morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuż, szpinak, kabaczek, buraki, grapefruit, cytryna, winogrona, sałata, brokuły, brukselka, dieta niskotłuszczowa

* pokarmy, które mogą osłabiać odporność

pokarmy tłuste, nadmierne ilości cukru

OSTEOPOROZA
* pokarmy, które mogą pomóc w osteoporozie

- pomarańcz, mleko, jogurt, kalarepa, suszone figi, rzepa, jarmuż, brokuły, fasola, orzechy, ananas,

- jabłka, gruszki, winogrona, rodzynki, warzywa strączkowe, miód, soja, brzoskwinie, migdały

* pokarmy, które mogą szkodzić w osteoporozie

sól, alkohol, kofeina, napoje gazowane

OPRYSZCZKA
* pokarmy, których należy unikać przy opryszczce

czekolada, orzechy, żelatyna, migdały, jęczmień, kukurydza

PĘKANIE NACZYŃ WŁOSOWATYCH
* pokarmy, które mogą zapobiegać pękaniu naczyń

- kapusta, brokuły, szpinak, sałata, porzeczki, jabłka, pomidory, winogrona, czereśnie, brukselka,

* pokarmy, które mogą być przyczyną pękania naczyń

- alkohol, kawa, ostre przyprawy

gorące płyny

PRÓCHNICA
* pokarmy, które mogą zapobiegać próchnicy

- herbata, winogrona, wiśnie, sery

* pokarmy, które mogą przyczynić się do powstania próchnicy

nadmierne ilości słodyczy

PRZEMĘCZENIE, OSŁABIENIE
* pokarmy, które mogą pomóc usunąć stany osłabienia

- winogrona, jabłka, sałata, soja, ryż, szpinak, fasola, morele, wiśnie, marchew, kapusta, malina, truskawka, brokuły, dynia, buraczki, pomidory, kukurydza, orzechy, kabaczek, cukinia

* pokarmy niewskazane przy stanach osłabienia

alkohol, pokarmy ciężko strawne

REUMATYZM
* pokarmy, które mogą wyzwalać lub zaostrzyć dolegliwości

- kukurydza, mleko, mięso zwłaszcza wędzone i konserwowane, olej słonecznikowy i kukurydziany, tłuszcze zwierzęce, kawa, słodziki, jajka, masło

* pokarmy, które mogą złagodzić dolegliwości

czosnek, cebula, imbir, kurkuma, goździki, marchew, śliwki, porzeczki, pomidory, winogrona, chrzan, pietruszka, kapusta, czereśnie, jabłka, truskawki, rzodkiewki, seler, borówka, pokrzywa

ROZEDMA i ZAPALENIE OSKRZELI
* pokarmy, które mogą być pomocne w zapaleniu oskrzeli

chili, czosnek, cebula, chrzan, mleko, marchew, sałata, jabłka, rzodkiew, jeżyna, rzeżucha, szczypiorek

SPRAWNOŚĆ PSYCHICZNA
* pokarmy, które wzmagają energię

- herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt, orzechy, migdały, warzywa strączkowe, brokuły, pomidory, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, sałata,

- otręby pszenne, grube kasze, soja

* pokarmy, które tłumią energię

cukier, alkohol, pokarmy bogate w węglowodany (chleb biały, makaron), nadmierne ilości tłuszczu

SPRAWNOŚĆ SEKSUALNA
* pokarmy, które mogą działać korzystnie

- słonecznik, orzechy, migdały, fasola, soja, ryż, otręby pszenne, czerwona i zielona papryka, cytryna, truskawki, kiwi, pomidory, pomarańcza, brokuły, grapefruit, kalafior, szpinak, szparagi, maliny, fasola, awokado

* pokarmy potencjalnie niekorzystne

pokarmy tłuste, nadmierne ilości mięsa i węglowodanów

STWARDNIENIE ROZSIANE
* pokarmy niekorzystne

- mleko, mięso tłuste, masło, śmietana, ser, tłuszcze nasycone

* pokarmy korzystne

soja, jogurt, sezam zarodki pszenne, olej kukurydziany

POKARMY, KTÓRE MOGĄ POPRAWIAĆ NASTRÓJ
- szpinak, fasola, pomarańcza, szparagi, rzepa, awokado, brukselka, słonecznik, brokuły, buraki, morele, seler, ryż, winogrona, jabłka, gruszki, sałata, pietruszka,

orzechy, czosnek, kawa, kakao, ryż, otręby owsiane, soja, chili, cebula

TRZUSTKA

* pokarmy działające korzystnie w schorzeniach trzustki

- brokuły, cynamon, fasola, soczewica, otręby, sałata, jałowiec, kolendra, kapusta,

* pokarmy, które mogą działać niekorzystnie

mleko, słodycze, miód,

UDAR MÓZGU
* pokarmy, które mogą zapobiec udarom mózgu

- marchew, szpinak, słodkie ziemniaki, kalarepa, jarmuż, dynia, morele, awokado, fasola, pokarmy bogate w potas, botwinka, pomidory, banany, migdały, pomarańcza, zielona herbata

* pokarmy, które mogą przyczyniać się od udarów mózgu

sól, alkohol

UKŁAD SERCOWO - NACZYNIOWY
* pokarmy, które mogą zapobiegać chorobom serca

- czosnek, cebula, imbir, melony, grzyby, oliwa z oliwek, porzeczki czarne i jagody, zielona herbata,

- warzywa strączkowe, orzechy laskowe, migdały, ziarna, pokarmy bogate w witaminę C i E, beta-karoten, marchew, winogrona, banany, cytrusy, jabłka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, groch, czerwona fasola, awokado, sałata, brokuły,

*pokarmy, które mogą uszkadzać naczynia i serce

mięso i przetwory mleczne bogate w kwasy tłuszczowe, tłuszcz zwierzęcy, alkohol w nadmiarze, kawa (również bezkofeinowa)

WRZODY ŻOŁĄDKA
* pokarmy, które mogą pomagać w gojeniu wrzodów

- banany, sok z kapusty (surowej i zielonej), lukrecja, herbata zielona, chili, pieprz cayenne, czosnek, czerwona fasola, sok z surowych ziemniaków, kalafiory, soja, ryż, kasze

- jeść mało a często

* pokarmy, które mogą powodować dolegliwości

- kawa, alkohol, również piwo, gorące płyny, mleko, cola, jaja

- wysoko przetworzona żywność

- pokarmy tłuste i ciężko strawne

dania konserwowane z puszek

WZDĘCIA
koper, pietruszka

ZABURZENIA MIESIĄCZKOWANIA
* pokarmy, które mogą działać korzystnie na miesiączkowanie

- jogurt, soja, pomarańcz, kalarepa, figi, rzepa, brokuły, jarmuż, ananasy, orzechy, herbata, ryż, buraki, sałata, seler, kapusta, sałata, pietruszka,

* pokarmy, które mogą nasilać zaburzenia

kofeina, zbyt mała zawartość tłuszczu w diecie, zbyt szybkie odchudzanie, gorące napoje, alkohol

ZABURZENIA PRACY WĄTROBY
* pokarmy, które mogą łagodzić stany zapalne wątroby

- marchew, porzeczki, truskawki, fasola, seler, czereśnie, sałata, brokuły, kalafior, dynia, kabaczek, cykoria, kapusta, rzeżucha, jogurt

* pokarmy, które mogą być przyczyną dolegliwości

cukier, tłuste mięso, alkohol, mleko, jajka,

ZAĆMA
* pokarmy , które mogą przeciwdziałać powstawaniu zaćmy

szparagi, awokado, arbuzy, pomarańcza, marchew, jabłka, morele, brzoskwinie, kalarepa, dynia, jarmuż, szpinak, kabaczek,

ZAKAŻENIA UKŁADU MOCZOWEGO
* pokarmy, które mogą być pomocne w zapaleniach pęcherza lub im zapobiegać

- żurawiny, czarne jagody, kapusta, rzepa, seler, pietruszka, chrzan, pomidory, winogrona

- duże ilości płynów

* pokarmy, które mogą spowodować pogorszenie

czekolada, kofeina, alkohol

ZAKRZEPY i ZATORY
* pokarmy, które mogą przeciwdziałać tworzeniu się zakrzepów i zatorów

- czosnek, cebula, pieprz i ostra papryka, chili, imbir, goździki, oliwa, herbata (czarna i zielona), winogrona (czerwone), brokuły, kalafior, rzepa, rzodkiewka, brukselka

- jedzenie posiłków w godzinach poranno - dopołudniowych

- picie 2 szklane dziennie wody źródlanej

* pokarmy, które mogą przyczynić się do zakrzepów

tłuszcz zwierzęcy, alkohol, jajka, ser

ZAKWASZENIE ORGANIZMU
* pokarmy powodujące zakwaszenie

- alkohol, czerwone mięso, jajka, sery, kawa, orzechy, soczewica

* pokarmy działające zasadowo

szpinak, botwinka, rodzynki, figi, fasola, migdały, płatki owsiane

ZANIK ŁAKNIENIA
morele, seler, maliny, winogrona, pomidory, chrzan, pietruszka, rabarbar, rzeżucha,

ZAPARCIA
* pokarmy, które mogą pomóc i zapobiec w zaparciach

- otręby pszenne, wszelkie grubo mielone przetwory zbożowe - kasze, płatki, pieczywo razowe, ryż, śliwki, jabłka, maliny, marchew, kapusta, jabłka, daktyle, figi, kawa, rośliny strączkowe, orzechy, ziemniaki, marchew, szpinak, jagody, morele, buraki czerwone, truskawki, porzeczki, winogrona, kłącze perzu, siemie lniane, czarny bez,

- duże ilości płynów, duże ilości owoców

- dietę należy wprowadzać stopniowo

* pokarmy, których należy unikać

- pokarmy bogate w wapń, mleko, sery

- czekolada, jaja, majonez

- pokarmy wysoko przetworzone

- dania z puszek

- dania z dużą ilością konserwantów

- pokarmy tłuste, smażone, długo gotowane

białe pszenne pieczywo i nadmierna ilość słodyczy

ZESPÓŁ JELITA NADPOBUDLIWEGO
* pokarmy, które mogą zaostrzyć dolegliwości

- mleko, kawa, jajka, słodziki, czekolada, cebula, pokarmy zbożowe z pszenicy, owoce cytrusowe, śliwki, sok jabłkowy, gruszki, brzoskwinie

* pokarmy, które mogą łagodzić dolegliwości

otręby, ryż, całe jabłka (ze skórką), marchew, płatki owsiane,

ZGAGA
* pokarmy, które powodują zgagę

- czekolada, tłuszcze, pomidory, kawa, alkohol, cebula, Cola, piwo, tłuste mleko, jaja

- zbyt szybkie jedzenie,

- większość potraw sprzedawanych w tzw. "barach szybkiej obsługi" - słodkie, wysokotłuszczowe

- potrawy smażone

- wypieki zawierające proszek do pieczenia

- dania z puszek

dania z dużą ilością konserwantów

Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #57 : Kwiecień 30, 2009, 20:23:52 »

Od 2009r. z polskich aptek może zniknąć 1462 leków, w tym 998 refundowanych, bo firmy farmaceutyczne wstrzymują ich produkcję. W miejsce zlikwidowanych lekarstw w aptekach pojawią się droższe zamienniki - pisze DZIENNIK.

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article218217/Tysiac_tanich_lekow_zniknie_z_aptek.html

Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #58 : Maj 01, 2009, 16:20:31 »

Przytaczamy fragment listu pewnej istytucji  do:

Minister Zdrowia

Ewa Kopacz

W nawiązaniu do rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu produktów leczniczych dopuszczonych do obrotu w sklepach zielarsko-medycznych przedstawiam stanowisko członków izby.
Uważamy, że myśl przewodnia projektu rozporządzenia została właściwie opracowana, jednakże jego szczegóły spotkały się z głębokim niezadowoleniem właścicieli wyżej wymienionych sklepów.

Pragniemy podkreślić, że właścicielami i prowadzącymi sklepy zielarsko-medyczne są mgr. Farmacji, technicy farmaceutyczni oraz osoby przeszkolone w akademiach medycznych niejednokrotnie prowadzącymi działalność ponad 20 lat.
Proponowana lista, nie pozbawiona błędów merytorycznych (w wykazie powtarzają się pozycje np. 1503 i 1505 , 1308 i 1325) jest niespójna z zasadami profilaktyki zdrowia propagowanymi w naszych placówkach.

Budzi sprzeciw fakt wycofania z listy produktów takich jak Vitamina C 0,2, Vitamina E, Tokovit, Rutinoscorbin, Espumisan, Upsarin C, Validol, Lioton 1000, Naproxen 10%, spirytus mrówczany, maść witaminowa, tranowa, cynkowa, maść na odciski, maść ichtiolowa, Aviomarin, olejek terpentynowy, olejek kamforowy, Voltaren żel, czopki glicerynowe i wiele innych produktów jak choćby cała gama środków opatrunkowych.

Pytamy jakimi kryteriami kierowali się opracowujący listę, w jakim stopniu przykładowo ma wpływ na zdrowie cofnięcie z wykazu wyżej wymienionych preparatów. Wskazujemy na fakt, iż wielce męczące i utrudniające nam pracę zawodową są ciągłe zmiany w wykazie spowodowane zarówno wycofaniem jak i dodaniem kolejnych pozycji.

Domagamy się jako organizacja zrzeszająca 140 sklepów zielarsko-medycznych traktowania nas jako równorzędnych partnerów w pracach nad ustalaniem wyżej wymienionego wykazu.

Podkreślamy, iż stworzenie listy negatywnej podobnie jak w przypadku klasyfikacji produktów dopuszczonych do obrotu w punktach aptecznych przy użyciu określonych zasad oraz zastosowanie kryteriów jedynie składu chemicznego i dawki, a nie wielkości opakowania byłoby rozwiązaniem, za którym się opowiadamy.

Prosimy zatem uprzejmie o rozpatrzenie naszych sugestii oraz o odpowiedź w zakresie wymienionych zagadnień.

Z wyrazami szacunku

Zarząd

______________________________________________
Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #59 : Maj 05, 2009, 15:31:38 »

Temat jest niesamowicie skomplikowany, co robia ludzie ktorzy siedza za wysokimi stolami i za duzymi pieniedzmi? Czesto czytam rozne wypowiedzi
tutu na forum, uwazam ze sa bardzo sluszne ze ludzie walcza o swoje prawa tez co do medykamenNa zachodzie tez ten temat jest czesto poruszany, nie tak czesto jak by tego ludzie sobie zyczyli. Mysle ze wszyscy wiemy  o tym ze w ostatnich 25 latach medycyna bardzo poszla do przodu, a za tem i produkcja medykamentow niesamowicie sie rozwinela. Czesto medykamentow ktore nie maja zadnego oczekiwanego dzialania, jakie zapowiada producent.
Przemysl farmaceutyczny-koncerny nie maja skrupolow, zarabiaja na wszystkich, nawet na tych ktorzy stoja nad grobem.
             Mysle ze przedewszystkim powinna byc lista medykamentow do r