Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 05, 2024, 23:14:30


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co magazynowac bez obaw.  (Przeczytany 2301 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Rafaela
Gość
« : Kwiecień 07, 2011, 18:02:17 »

Porady odnośnie długoterminowego przechowywania żywności.
admin, śr., 2011-04-06 15:59
images.google.com

W niepewnych czasach, w których żyjemy coraz ważniejsze jest uświadomienie sobie potrzeby utrzymywania pewnej ilości zapasów żywności. Łańcuchy dostaw najpopularniejszych artykułów żywnościowych mogą ulec zakłóceniu lub nawet zerwaniu, co obserwujemy w Japonii.

 

Co magazynować bez obaw o utratę jakości składowanej żywności ? Niektóre produkty mogą przetrwać próbę czasu i stanowić przysłowiową ostatnią deskę ratunku na wypadek wystąpienia jakiegoś rodzaju perturbacji. Aby prawidłowo skomponować swoją spiżarnię warto dowiedzieć się, jakie rodzaje żywności przetrwają najdłużej.

 

Dobrze jest zainteresować się systemami próżniowego pakowania żywności. System tego typu nie dość, że przedłuża trwałość produktów to jeszcze skutecznie zabezpiecza je przed wilgocią i owadami. To mogą być nieocenione walory, ponieważ zagrożenie ze strony wilgoci czy wody, jako takiej, zwłaszcza w naszej szerokości geograficznej jest najczęstsze.

 

Zazwyczaj osoby, które przechowują żywność szukają artykułów trwałych i w miarę tanich. Oto lista jedenastu produktów, które charakteryzują się trwałością i da się z ich pomocą komponować dietę umożliwiającą przetrwanie trudnych czasów.

 

Miód

Miód nigdy się nie psuje. W grobowcu w Egipcie po 3000 lat znaleziono produkt pszczół, który nadal był jadalny! Jeśli są wahania temperatury i światła słonecznego może dojść do zmian konsystencji i koloru miodu. Należy pamiętać o tym, że miód skrystalizowany da się, poprzez podgrzewanie, da się doprowadzić do postaci płynnej i proces ten można wielokrotnie powtarzać. Ze względu na niską zawartość wody w miodzie nie jest to środowisko korzystne dla bakterii.

Zastosowanie: pieczenie, leczenie, alkohol (miód pitny)

 

Sól

Chociaż sól jest podatna na absorbowanie wilgoci, to okres jej ważności jest praktycznie nieokreślony. Ten niezbędny minerał będzie cennym towarem na wypadek jakiejś długoterminowej katastrofy i będzie wtedy zapewne podstawowym produktem handlu wymiennego.

Zastosowanie: środek konserwujący, gotowanie, sprzątanie, lecznicze, garbowanie skór

 

Cukier

Życie bez cukru byłoby nudne. Podobnie jak sól, cukier jest narażony na absorbowanie wilgoci, ale ten problem można wyeliminować poprzez dodanie do pojemnika zbiorczego ziaren ryżu.

Zastosowanie: słodzik do napojów, pieczywa, ciast, środek konserwujący, ogrodnictwo, środek owadobójczy (równa część cukru i proszku do pieczenia zabije karaluchy).

 

Pszenica

Pszenica jest głównym składnikiem diety dla ponad 1/3 świata. To popularny półprodukt łańcucha dostaw zapewniający 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie dla większości populacji świata. Poza tym jest w pszenicy jest wysoki poziom węglowodanów, pszenica zawiera też cenne białko, minerały i witaminy. Białko pszenicy, gdy zostanie zrównoważone przez inne środki spożywcze, które dostarczają aminokwasy takie jak lizyna, jest bardzo efektywnym źródłem białka.

Zastosowanie: do pieczenia, produkcja alkoholu, pasze dla zwierząt gospodarskich

 

Suszona kukurydza

Zasadniczo, suszona kukurydza może być używana, jako zastępstwo w którymkolwiek przepisie kulinarnym, który nakazuje użycie świeżej kukurydzy. Nasi przodkowie zaczęli suszenie zboża ze względu na krótkotrwałość dostępności ziaren. Aby przedłużyć okres przechowywania zboża, musi być poddane suszeniu tak, aby mogło być używane w ciągu całego roku.

Zastosowanie: zupy, pasza dla zwierząt gospodarskich, mamałyga i kasza, źródła ciepła (spalanie opróżnionych kolb kukurydzy).

 

Proszek do pieczenia

Podstawowy składnik konieczny do przygotowania potraw. Jest bardzo wielofunkcyjny i może być bardzo długo przechowywany.

Zastosowanie: do czyszczenia zębów, czyszczenia gospodarstwa domowego, mycie naczyń, do prania, pieczenie

 

Kawa, herbata, kakao

Dodanie tych produktów do naszej listy długotrwałego przechowywania jest oczywiste. Kawa jest dostępna w postaci wysoko liofilizowanego granulatu pozostającego w próżni. Tak, więc, o ile nie jest narażona na wilgoć jej trwałość będzie bardzo duża. Okres przechowywania dla wszystkich herbat i kakao można rozszerzyć za pomocą osuszania a zwłaszcza po przepakowaniu w pojemniki próżniowe.

Zastosowanie: napoje, dodatki do pieczenia

 

Niegazowane napoje

Chociaż wielu z nas preferuje napoje gazowane z czasem rozkładają one cukry i aromat napoju zmienia się. Niegazowane napoje wytrzymują znacznie dłużej o ile butelki są przechowywane w odpowiednich warunkach, będą one bardzo trwałe. Niegazowane napoje to: multiwitaminy, soki, woda butelkowana.

Zastosowanie: napoje, dodatki do pieczenia

 

Biały ryż

Biały ryż jest bardzo ważnym produktem, jest tani a dodatkowo jest to doskonałe źródło kalorii o długim okres przydatności do spożycia. Jeśli jest odpowiednio przechowywany może czekać na spożycie nawet 30 lat lub więcej.

Zastosowanie: śniadanie, posiłki, alternatywa dla mąki pszennej

 

Produktów bulionowe

Ponieważ produkty bulionowe zawierają duże ilości soli, produkt jest trwały. Jednak z czasem, smak bulionu może być zmieniony. Jeśli przechowujemy kostki bulionu, najlepiej byłoby, zapakować je próżniowo.

Zastosowanie: podstawa potraw

 

Mleko w proszku

Mleko w proszku, zwłaszcza pakowane za pomocą azotu, może trwać w nieskończoność, jednak zaleca się dla przedłużenia jego trwałość składowanie go w zamrażarce. Gdy mleko zaczyna nieładnie pachnieć albo staje się żółtawe to oznaka, że należy się go pozbyć.

Zastosowanie: napoje, desery, składnik części pieczywa, dodatek do zup.

 

Oczywiście jest to lista przykładowa ale spiżarnia składająca się z wyliczonych tu produktów ma szansę służyć bardzo długo.
Prosze nie zapomniec o swiecach, i podstawowych medykamentach.
 

 

 
Źródło:
http://www.readynutrition.com/
Zapisane
greta
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2011, 18:13:04 »

A wiec robmy zapasy,co bysmy nie zostali z przyslowiowa reka w nocniku.
Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.21 sekund z 18 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

komisarzrex polskiserwersluzb world-of-dogs wolfmonster blanciormt2forum