Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 06, 2024, 15:58:56


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: 1 2 [3] 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kulinarne specjały  (Przeczytany 57333 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #50 : Luty 23, 2010, 12:00:15 »

Rafaelo Uśmiech co proponujesz dzisiaj na obiad ?  Kurcze ja mam przeciąg w lodówce i musze pójśc na zakupy  Z politowaniem
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Księga Koheleta 3,1
Kiara
Gość
« Odpowiedz #51 : Luty 23, 2010, 12:07:35 »

Rafaelo Uśmiech co proponujesz dzisiaj na obiad ?  Kurcze ja mam przeciąg w lodówce i musze pójśc na zakupy  Z politowaniem

Powiedz szybko jakie masz produkty w domu a cos wymyslimy na szybko.
Wszystko sie liczy. Mrugnięcie

Kiara Uśmiech Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 12:08:19 wysłane przez Kiara » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #52 : Luty 23, 2010, 22:52:16 »

OO- przykro mi bardzo ze nie wypalilo z dzisiejszym obiadem. Poprostu zniklam z forum.

Mozna na bardzo szybko ugotowac jakis dosc gruby makaron, moga byc swiderki, albo rurki.
Pokroic kawales kielbasy, szyneczki, obsmazyc lekko, dolozyc marchewke pokrojona troszke grubiej w stozki, cebule lub pore, jesli ktos ma suszone grzybki lub pieczarki, trzy zabki czosnku. Nastepnie zrobic sos. To zalezy co kto sobie zyczy. Jesli nie musi liczyc kalorii, to moze zalac to smietana, lub pomidorami, lub jogurtem, i podgotowac troszke, zaprawic lekko maka, moze byc tez maka kartoflana. Doprawic smakowo i podac z makaronem. Podalam przepis dla osob zaawansowanych w gotowaniu, jednak mysle ze jesli ktos to zrobi
pierwszy raz, to napewno zaakceptuje ten przepis jako swoj, bo mozna rozne  produkty do tego uzyc.
Zycze smaczneo. Rafaela.
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #53 : Luty 23, 2010, 23:06:50 »

Rafaelo Uśmiech co proponujesz dzisiaj na obiad ?  Kurcze ja mam przeciąg w lodówce i musze pójśc na zakupy  Z politowaniem

Powiedz szybko jakie masz produkty w domu a cos wymyslimy na szybko.
Wszystko sie liczy. Mrugnięcie

Kiara Uśmiech Uśmiech
Dzieki Kiaro i Rafaelo Uśmiech
Zrobiłam pyszny kapusniak Uśmiech dawno go nie robiłam.Nic więcj nie robiłam bo to bardzo zapychajaca zupa i dotego jeszcze świeże bułeczki...mniam Chichot 
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Księga Koheleta 3,1
zodiakus71
Gość
« Odpowiedz #54 : Luty 23, 2010, 23:09:56 »

Drogie Panie czy musiałyście o tej porze tak smacznie to opisać ? zaraz zacznę obgryzać monitor  Duży uśmiech
Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #55 : Luty 23, 2010, 23:34:11 »

Też obojętnie funkcjonować nie mogę czytając o tych ciekawych potrawach.

Mam nadzieję,że kapuśniak -droga Chanell-jest na świńskim ryju.

Sory za ryja ale on niezbędny tam jest.

Chodza mi po głowie mocno dosyć te świderki makaronowe z kiełbaską.

Spowoduję,że jutro takie danie zjem sobie chyba. Uśmiech Mrugnięcie
Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #56 : Luty 28, 2010, 23:23:40 »

Jest to moj osobisty przepis na racuszki.

 250 g serka homogenizowanego
 250 g maki przennej
   50 g cukru
     4 lyzki jogurtu lub mleka
     2 jajka
     2 lyzki oleju
     1 lyzeczka herbaciana sody oczyszczonej
     1 paczuszke cukru waniliowego
        szczypta soli
 
Wszystkie skladniki  wlozyc do odpowiedniej miseczki i wszystkie skladniki wymieszac na jednolita mase.
Nastepnie lyzka klasc ciasto na patelnie na rozgrzany olej. Prosze ostroznie smazyc, aby ogien nie byl zbyt duzy, bo zaczna sie palic. Smazyc na zloty kolor- pomalu.
Mozna podawac z marmolada swojej roboty lub dzemem. Smakoja super.
Zapisane
Betti
Gość
« Odpowiedz #57 : Marzec 07, 2010, 18:59:12 »

Drożdzówki z serem

Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):

    * 500 g mąki pszennej
    * 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych (według mnie można dać mniej)
    * 20 g miodu
    * 2 jajka
    * 250 g mleka
    * 7 g soli
    * 75 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

    * 4 łyżki miękkiego masła
    * pół szklanki cukru pudru
    * 1 żółtko
    * 1 łyżka cukru waniliowego
    * 400 g sera twarogowego
    * starta skórka z cytryny, jeśli lubicie
Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC (sprawdzałam i chyba nawet taka opcja wydaje mi się lepsza).

 Duży uśmiech

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską

# fasola biała Jaś 1kg
# wędzona kość lub bulion "na wędzonym boczku" Knorra w kostce
# kiełbasa toruńska 3 laski
# boczek 200g-300g
# koncentrat pomidorowy 30% 100 g
# cebula 3 sztuki
# czosnek 6 ząbków
# przyprawy (sól,pieprz,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy,chilli,) do smaku
1. Fasolę zalać wrzątkiem w dużym garnku (wody ponad dwa razy tyle co fasoli,bo musimy pamiętać że pod jej wpływem fasola spęcznieje i ok trzykrotnie powiększy swoją objętość), po kilku godzinach odcedzić,zalać nową wodą i zostawić na noc.
*Fasolkę zalewamy wrzątkiem na kilka godzin po to aby pozbyć się szkodliwych dla żołądka alkaidów będących przyczyną gazów.
*Moczymy przez noc w celu zmiękczenia fasoli i skrócenia czasu jej gotowania.

2. Nazajutrz do odmoczonej przez noc fasoli wrzucić jakąś wędzoną kość lub kawałek jakiejkolwiek innej wędzonki(fasola przejdzie aromatem podczas gotowania), ziele angielskie i liść laurowy.
Wszystko gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości(czyli ok 1-1,5h)

3. Na patelni zeszklić poszatkowaną cebulę,czosnek i podsmażyć pokrojoną w dużą kostkę kiełbasę i boczek(może być tylko sama kiełbasa albo tylko sam boczek)i całość wrzucić do fasolki.

4. Dodać koncentrat pomidorowy,doprawić do smaku przyprawami.Koniecznie dodać majeranku!

Fasolkę można trochę zagęścić zasmażką z mąki.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 19:15:47 wysłane przez Betti » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #58 : Marzec 07, 2010, 19:42:29 »

Twoje przepisy czytajac mozna zaraz dostac smaku na ta potrawe. W tym tygodniu wyprobuje. Rafaela
Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #59 : Marzec 07, 2010, 20:13:55 »

Szkoda ze ja tego nie jem.

Kiara Uśmiech Uśmiech
Zapisane
Elzbieta
Gość
« Odpowiedz #60 : Marzec 07, 2010, 22:56:04 »

Betti - dziekuje bardzo za te drozdzowki z serem.Postaram sie je zrobic w tym tygodniu.Na sama mysl juz Mi slinka leci.Milusiego dzionka - Ela

Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #61 : Marzec 16, 2010, 11:44:32 »

MAJONEZ mojej teściowej...

Gdzie się tylko dało rozchwalałem majonez "naszej babci" i doprowadziłem do tego, że teraz sam robię na potrzeby rodzinne według jej przepisu;

2 jajka - całe (od szczęśliwych kur)
3 łyżeczki musztardy
sól
pieprz

kręcić mikserem i powoli, cienkim sikiem dolewać olej (dobry, sprawdzony - słonecznikowy) ok. 3 min
cytryna 1.5
dalej dolewć olej aż do zgęstnienia.

wszystkie produkty z lodówki o tej samej temperaturze
smacznego!!!


Pozdrawiam przedświątecznie - Thotal Uśmiech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #62 : Kwiecień 01, 2010, 21:26:54 »

Święta z tradycją ...  Mrugnięcie

Coś na ząb, czyli wielkanocne słodkości:
Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole...



http://smaker.pl/szukaj?q=wielkanoc

Wielkanocne zwyczaje:



http://smaker.pl/smaczki/news/zwyczaje-wielkanocne,1455218

Wariacje na temat jajka

Wielki Piątek to dzień kiedy zaczynamy gotować oraz piec. Wtedy właśnie powinno przygotowywać się...



http://smaker.pl/smaczki/news/wariacje-na-temat-jajka,1458506
http://deccoria.pl/galeria/foto,id,26738,290201

http://smaker.pl/specjaly/wielkanoc

Edycja:

A skoro o jedzonku mowa, to wart pamiętać o umiarz:

Odchudzamy Wielkanoc

Jak przeżyć święta i nie utyć? To proste. Wystarczy nieco odchudzić menu i stosować zasadę zjadania połowy porcji. Nie zaszkodzi też trochę ruchu.
...



http://odwazsie.gazeta.pl/odwagi/1,97219,7703867,Odchudzamy_Wielkanoc.html

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2010, 22:07:18 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #63 : Maj 22, 2010, 21:25:14 »

Naleśniki nadziewane młodą kapustą


Składniki

•      10-12 naleśników
      
•      1 główka młodej kapusty
      
•      2 cebule
      
•      2-3 ząbki czosnku
      
•      tarty parmezan
      
•      1/4l śmietany
      
•      2 jaja
      
•      pęczek kopru
      
•      majeranek
      
•      sól, pieprz
      
•      masło do posmarowania formy

Etapy przygotowania

1.      Usmażyć naleśniki wg tradycyjnego przepisu.
            
2.      Kapustę drobno poszatkować.
            
3.      Na głęboką patelnię wlać 3-4 łyżki oleju, wrzucać kapustę stopniowo i smażyć ok. 15min. pod przykryciem.
            
4.      Dodać drobno pokrojony koper i cebulę, czosnek i majeranek i smażyć do miękkości.
            
5.      Przestudzić kapustę, nadziewać naleśniki, zrolować. Ułożyć w prostokątnym naczyniu żaroodpornym.
            
6.      Śmietanę rozmącić z 2 jajkami, solą i pieprzem. Zalać tym naleśniki. Posypać parmezanem. Zapiec w piekarniku aż śmietana się zetnie. Podawać na ciepło.

http://gotowanie.onet.pl/20795,0,1,nalesniki_nadziewane_mloda_kapusta,przepis.html
Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #64 : Maj 22, 2010, 21:38:58 »

To chyba będzie przebój sezonu, już to czuję... Duży uśmiech
Właśnie wczoraj jadłem pierwszą młodą kapustę, the best.



Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email