Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 07, 2024, 10:23:03


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: 1 2 3 [4] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kulinarne specjały  (Przeczytany 57339 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Robin
Gość
« Odpowiedz #75 : Czerwiec 22, 2010, 11:43:30 »

Cytuj
Cytat: Dariusz  Czerwiec 22, 2010, 11:53:07
"Ma ta książka wiele zalet, ma też jeden błąd, bowiem w niej nie pisze wcale skąd to wszystko wziąć"   

Darku, to może jeszcze powinna być ona (owa książka) zaopatrzona w nawigacyjny system GPS,
by w drodze po zakupy, mężczyzna nie utknął w jakimś innym lokalu, niż najbliższy sklep?   

Pozdrawiam

To jeszcze nic ! GPS powinien mieć dodatkową opcję "jak nie zabładzic w sklepie" ,by nie szukać np;salami dębickiego w dziale z serami i odwrotnie   Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
zagubiony facet  Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 11:45:22 wysłane przez Robin » Zapisane
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #76 : Czerwiec 22, 2010, 22:29:46 »

Mały off-topic, ale w konwencji ad vocem. Nie ufajcie zanadto GPS-owi! W zeszłym roku, śpiesząc się na lotnisko w Pyrzowicach, żeby odbyć fascynujący lot wakacyjny do Turcji + Syrii, tak na wszelki wypadek włączyłem to urządzenie, bo było już ciemno, więc lepiej mieć jakieś wspomaganie. Kiedy w mijanych Tarnowskich Górach natknąłem się na potężny front robót drogowych, całkowicie demolujących znaną mi dobrze trasę, pomyślałem: spoko Krzychu! Masz GPS-a. On cię wyprowadzi z tej kaszany.

No i zacząłem polegać na głosie "tej pani", która uprzejmie radziła mi "zawrócić, jeśli to możliwe", albo skręcić w lewo lub w prawo. Ostatecznie wylądowałem na jakimś osiedlowym podwórku w Tarnowskich G. Wróciłem na nie po kolejnych 10 minutach "współpracy" z głosem dobiegającym z GPS-a. A samolot już grzał silniki! W mordę! Ja też zacząłem się grzać, razem z kiełbasą krakowską suchą, najlepszą na wojaże w strefę "bezwieprzowinową"  Duży uśmiech

Uruchomiłem więc myślenie i wszelkie zmysły, w tym zmysł orientacji geograficznej w obcym mieście, wyłączywszy uprzednio GPS-a. Zdążyłem! Turcja i Syria były moje!

P.S. Kiedy tam będziecie nigdy, powtarzam: nigdy!, nie kosztujcie kiszonych ogórków mad in Turkey lub Syria. Smakują prawie, jak nasze i ten swojski smak jest bardzo pociagający. Tylko że one kiszą się za sprawą nieco innych bakterii i w konsekwencji pociągające będą Wasze dłonie w toalecie - sznurek od spłuczki  Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 22:15:15 wysłane przez krzysiek » Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #77 : Lipiec 09, 2010, 20:34:46 »

Wakacyjne potrawy z kuchni hiszpańskiej:

Kuchnia hiszpańska

Patatas a la Riojana
Czwartek, 8 lipca (05:48)


Patatas a la Riojana /Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 2 średniej wielkości cebule,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 kiełbasa Chorizo,
- 1 kg ziemniaków,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1/2 litra bulionu (instant),
- 2-3 łodyżki zielonej pietruszki,
- pieprz
Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w słupki. Chorizo pokroić na małe kawałki. Ziemniaki umyć, obrać pokroić w duże kawałki. 4 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać w rondlu. Chorizo, czosnek i cebulę obsmażyć na mocnym ogniu, cały czas mieszając.,Dodać ziemniaki i 2 łyżki oliwy, krótko przesmażyć i zalać bulionem. Zagotować i gotować kolejne 25 minut na średnim ogniu. Pietruszkę umyć, pokroić. Gotowe ziemniaki doprawić pieprzem i posypać pietruszką.
Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

...

http://kobieta.interia.pl/temat/kuchnia-hiszpanska,80861
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 20:35:24 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #78 : Lipiec 09, 2010, 21:29:34 »

Obecnie jest czas na przepyszne pierogi z owocami: jak wisnie, czarne jagody.
Aby utrzymac niski poziom kalori, za miast smietany uzyc jogurt do pierogow owocowych.
Przepisu nie podaje, bo napewno panie znaja przepis na ciasto pierogowe.

Zycze smacznego. Rafaela
Zapisane
Betti
Gość
« Odpowiedz #79 : Lipiec 10, 2010, 16:11:38 »

Co to za kiełbasa --kiełbasa Chorizo--, i czym można zastąpic?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 16:12:30 wysłane przez Betti » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #80 : Lipiec 10, 2010, 18:09:47 »

Witaj Betti !

"
Co to za kiełbasa --kiełbasa Chorizo--, i czym można zastąpic?"
Jest to kielbasa hiszpanska. Jest to kielbasa surowa, z miesa wolowego papryka-ostra, wedzona .

Pozdrawiam Rafaela.
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #81 : Wrzesień 25, 2010, 18:35:16 »

Ruszamy na ryż
Tessa Capponi-Borawska



Patrzyłam niedawno, jak w orientalnej restauracji na Mokotowie moje jedenastoletnie dziecko pałaszuje kawałki surowej ryby, zawiniętej w ryż i wodorosty, i cieszyłam się, że możemy poznawać kuchnie świata bez potrzeby objeżdżania globu.

...

http://www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tessa-capponi-borawska/news-ruszamy-na-ryz,nId,297734
Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #82 : Wrzesień 25, 2010, 23:28:51 »

Co to za kiełbasa --kiełbasa Chorizo--, i czym można zastąpic?

Mozna spróbowac pikantnym paprykowym kindziukiem ,ale chorizo mozna kupic w kazdych delikatesach.Jest wiele róznch odmian tej wędliny .Polecam te Chichot są najbardziej pikantne


« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2010, 23:29:42 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Księga Koheleta 3,1
Torton
Gość
« Odpowiedz #83 : Wrzesień 26, 2010, 16:40:05 »

Ja tam lubię bigos Język
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #84 : Październik 05, 2010, 10:39:14 »

Ja również, ale jest wiele innych smakołyków. Mrugnięcie

Ponoć, Najlepsze na świecie ciasto maślane. Przepis z Bretanii

Bretońskie ciasto maślane - kouign amann


Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta

Podobno nigdzie na świecie nie ma lepszego

...

http://www.wysokieobcasy.pl/kraje/1,107826,8449288,Bretonskie_ciasto_maslane___kouign_amann.html
Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #85 : Październik 25, 2010, 19:46:56 »

Najlepsze potrawy na Światowy Dzień Makaronu



http://kobieta.interia.pl/temat/makaron,80859
Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #86 : Listopad 06, 2010, 19:57:33 »

Zupy na jesień:

Pot-au-feu, czyli reanimacja
Tadeusz Pióro

Jesienne chłód i słota wymagają zdecydowanych działań kulinarnych, żebyśmy nie opadli z sił przed sezonem świątecznym. Nie czas na ascezę - trzeba się wzmacniać, najlepiej pożywnymi zupami znanymi od wieków. Ale nawet przy starych szlagierach można trochę poeksperymentować...


Zupy kojące, rozgrzewające, regenerujące mogą stanowić cały posiłek 
/Panthermedia

...

http://www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tadeusz-pioro/news-pot-au-feu-czyli-reanimacja,nId,306019
Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Betti
Gość
« Odpowiedz #87 : Listopad 21, 2010, 18:56:32 »

Znalazlam smaczne  ciasto  nie  wiem czy ktos zamieszczal
METROWIEC
Składniki na ciasto jasne:

    * 1,5 szklanki mąki
    * 3/4 szklanki cukru
    * 4 jajka
    * 8 łyżek ciepłej wody
    * 8 łyżek oleju
    * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    * szczypta soli


Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta.

Ciasto wlać do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

* do ciasta można dodać aromatu, np. cytrynowego

Składniki na ciasto kakaowe:

Takie jak powyżej, tylko odejmujemy 3 łyżki mąki i zamiast tego dodajemy 3 łyżki kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wyżej.

Masa budyniowo - maślana:

    * 3 szklanki mleka
    * 3 łyżki mąki pszennej
    * 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    * sok z połowy cytryny
    * 1 łyżka ekstraktu z wanilii, zamiast można dodać alkohol
    * pół szklanki cukru
    * 250 g miękkiego masła


2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką, bezgrudkową masę. Zmiksowane mleko wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Można przykryć powierzchnię folią, tak by dotykała budyniu, by nie zrobił się kożuch.
Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując.

Polewa:

    * 200 g czekolady gorzkiej
    * 100 g masła

Masło podgrzewać na małym palniku, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, po roztopieniu natychmiast zdjąć z palnika. Można również przygotować swoją polewę, z ulubionego przez Was przepisu Mrugnięcie.

Wykonanie:
Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. Mniej wiecej wygląda to tak: na tacy/deseczce stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy ją grubo masą kremową, przykładamy do jasnej, itd. Na koniec polewamy polewą czekoladową.  Na zdjęciu jeszcze bez polewy:
metrowiec


Ciasto kroić na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).

Przechowywać w lodówce.

Smacznego Uśmiech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #88 : Luty 13, 2011, 12:06:48 »

Tylko dla odważnych smakoszy.

"Owoce" morza: ośmiorniczka

Długość ośmiornicy waha się od 1,5 cm do 5m. Im większa tym smaczniejsza... W smaku przypomina homara.



...

http://smaker.pl/przepisy/zakaski-i-przystawki/przepis/osmiorniczka,38899
Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #89 : Luty 13, 2011, 12:26:10 »

kiedyś miałem okazję spróbować Bakłażanów marynowanych od Azerów i smakowało to lepiej(w moim odczuciu) od ogórków czy papryki,-
wklejam jeden z przepisów które można znaleść w sieci i polecam chociaż spróbować!


Sposób przyrządzenia
Bakłażany obrać, pokroić na kawałki, posolić i odstawić na pewien czas, a następnie odcisnąć, umyć i usmażyć na oleju słonecznikowym. Cebulę pokroić w pierścienie. Przygotowane bakłażany ułożyć warstwami w słoju, przekładając każdą cebulą i bazylią, po czym zalać zalewą do marynowania.