Drożdzówki z serem
Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):
* 500 g mąki pszennej
* 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych (według mnie można dać mniej)
* 20 g miodu
* 2 jajka
* 250 g mleka
* 7 g soli
* 75 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
* 4 łyżki miękkiego masła
* pół szklanki cukru pudru
* 1 żółtko
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 400 g sera twarogowego
* starta skórka z cytryny, jeśli lubicie
Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC (sprawdzałam i chyba nawet taka opcja wydaje mi się lepsza).
Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską
# fasola biała Jaś 1kg
# wędzona kość lub bulion "na wędzonym boczku" Knorra w kostce
# kiełbasa toruńska 3 laski
# boczek 200g-300g
# koncentrat pomidorowy 30% 100 g
# cebula 3 sztuki
# czosnek 6 ząbków
# przyprawy (sól,pieprz,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy,chilli,) do smaku
1. Fasolę zalać wrzątkiem w dużym garnku (wody ponad dwa razy tyle co fasoli,bo musimy pamiętać że pod jej wpływem fasola spęcznieje i ok trzykrotnie powiększy swoją objętość), po kilku godzinach odcedzić,zalać nową wodą i zostawić na noc.
*Fasolkę zalewamy wrzątkiem na kilka godzin po to aby pozbyć się szkodliwych dla żołądka alkaidów będących przyczyną gazów.
*Moczymy przez noc w celu zmiękczenia fasoli i skrócenia czasu jej gotowania.
2. Nazajutrz do odmoczonej przez noc fasoli wrzucić jakąś wędzoną kość lub kawałek jakiejkolwiek innej wędzonki(fasola przejdzie aromatem podczas gotowania), ziele angielskie i liść laurowy.
Wszystko gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości(czyli ok 1-1,5h)
3. Na patelni zeszklić poszatkowaną cebulę,czosnek i podsmażyć pokrojoną w dużą kostkę kiełbasę i boczek(może być tylko sama kiełbasa albo tylko sam boczek)i całość wrzucić do fasolki.
4. Dodać koncentrat pomidorowy,doprawić do smaku przyprawami.Koniecznie dodać majeranku!
Fasolkę można trochę zagęścić zasmażką z mąki.