ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #50 : Lipiec 13, 2011, 09:08:04 » |
|
a co z pomidorami? w żadnym zestawie ich nie ma ...
Zuza, u mnie są.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #51 : Lipiec 13, 2011, 18:32:44 » |
|
to bardzo proszę o skład Pozdrawiam - Thotal ========================================= Dzisiejszy skład - maliny - banan - mięta - nać selera - siemię lniane Pozdrawiam - Thotal
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 07:56:33 wysłane przez Thotal »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #52 : Lipiec 14, 2011, 11:00:41 » |
|
Niezapowiedziana wizyta - Dostałem ogórki, co ja zrobię z taką ilością? - Wrzuciłem parę do blenderka, dodałem szalwi - - Dodałem cytryny - Dodałem siemię - Dodałem dużo rodzynek - Niam, niam, niam Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #53 : Lipiec 14, 2011, 11:30:18 » |
|
to bardzo proszę o skład Thotal, pomidora dodaję bardzo często do różnych składów. A to ze względu na zawarty w nim likopen (najsilniejszy antyoksydant), no chyba, że robię wyłącznie koktajl owocowy. Ponadto prawie każdy koktajl zagęszczam zmielonymi ziarnami słonecznika i dyni (łącznie z łuskami) oraz nasionami lnu i sezamu. Dzięki Linda za stosowny artykuł. Planuję jeszcze dokupić nasiona ostropestu plamistego (na razie nie mogę go znaleźć). No i koniecznie olej lniany w każdym składzie. A składy improwizuję, w zależności od posiadanych produktów. Zawsze wychodzą smakowite koktajle. Wspaniały posiłek dający uczucie sytości aż do obiadu. Pozdrawiam Edit:Zapomniałam jeszcze dodać, że czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod słońcem przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 11:54:28 wysłane przez ptak »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #54 : Lipiec 14, 2011, 12:22:57 » |
|
Linda, ja też Ci dziękuję za artykuł http://www.bioslone.pl/z pomidorem czas najwyższy zacząć część pestek już mam, ale nie wszystkie Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
|
« Odpowiedz #55 : Lipiec 14, 2011, 13:18:38 » |
|
pomidory - w "koktailu" sałatkowym
Bardzo Proste.
pomidory - w talarki - sól i pieprz cebulka - -- --------||----------- śmietany sporo
na upalne dni - rewelacja. Najlepiej cały duży talerz na jeden raz per osoba
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć:
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #56 : Lipiec 14, 2011, 22:31:00 » |
|
ptakZapomniałam jeszcze dodać, że czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod słońcem przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek. A już myslałam że alkoholem
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Księga Koheleta 3,1
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #57 : Lipiec 14, 2011, 22:51:16 » |
|
ptakZapomniałam jeszcze dodać, że czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod słońcem przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek. A już myslałam że alkoholem No coś Ty Chanell! Od kiedy to alkohol zawiera wapń? Raczej go wypłukuje. A dziś udało mi się kupić nasiona ostropestu plamistego (rarytas dla wątroby), trochę już ich pogryzłam, jutro zmielę i dodatkowo wzbogacę koktajl. Czarne jagody zaś czekają w lodówce, jako temat przewodni jutrzejszej rozpusty. Uwielbiam skład z czarnymi jagodami. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć:
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #58 : Lipiec 14, 2011, 23:04:53 » |
|
Ptaku interesuje mnie ten ostropest plamisty ,ponieważ moja wątroba jest nieco nadwyrężona ( nie alkoholem ) To w jakiej postaci najlepiej spozywać to zioło ?
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Księga Koheleta 3,1
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #59 : Lipiec 14, 2011, 23:19:30 » |
|
Ostropest Plamisty Z opisu na opakowaniu (więcej znajdziesz w Internecie). Działanie: przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, odtruwające. Chroni wątrobę przed truciznami: alkohol, pestycydy, dwusiarczek węgla, a nawet muchomor sromotnikowy. Przygotowanie i dawkowanie: Przygotować napar. Jedną szklanką wrzątku zalać jedną łyżkę ok. 15g mielonych nasion. Parzyć 10-15 min. Stosować 3 razy dziennie. Można również używać jako przyprawę do potraw, lub gryząc całe nasiona. Pozdr.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #60 : Lipiec 15, 2011, 08:52:17 » |
|
Temat przewodni - JAGODY + BORÓWKI A. - jagody +ba - ananas - banan - mięta - siemię lniane Pozdrawiam - Thotal P.s. nasiona ostropestu moczymy przez 24h w spirytusie. następnie spożywamy pojedyncze nasiona, aż do osiągnięcia pozycji poziomej. Pacjenta nie budzić!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zuza
Gość
|
|
« Odpowiedz #61 : Lipiec 15, 2011, 11:46:35 » |
|
czy ostropest można pogryzać wyłącznie profilaktycznie, czy też trzeba mieć już określone dolegliwości wątroby? Z różnych opisów wynika, choć nie do końca jednoznacznie dla mnie, że chyba można czysto profilaktycznie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #62 : Lipiec 15, 2011, 12:05:47 » |
|
Zuza, wszystko można profilaktycznie, kwestia skali. Poza tym, raczej nikt, żyjąc w tak skażonym środowisku nie posiada całkowicie czystej i zdrowej wątroby. Jednak nie polecałabym przepisu Thotala na przegryzanie nasionek moczonych w spirytusie. Mimo, że one same chronią wątrobą także przed alkoholem. No chyba, że lubimy lewitować w pozycji horyzontalnej. Pozdr.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zuza
Gość
|
|
« Odpowiedz #63 : Lipiec 15, 2011, 14:13:05 » |
|
Ptaku dzięki ... ================================== a co w zimie z koktajlami? Chyba nabierają charakteru warzywno-jarzynowego, bo bogactwa owoców już nie ma takiego, jak w lecie. Chyba też nie da się wytrzymać do obiadu /myślę o sobie/, bo i nie są ciepłe i są mało kaloryczne... Scaliłem posty Darek
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2011, 12:36:13 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #64 : Lipiec 16, 2011, 12:38:50 » |
|
>Zuza<, powrócę jeszcze do oleju lnianego. Nie wiem, czy ktoś o tym wspominał, ale jeśli kupujemy w butelkach - nie ten luźny na straganach, bezpośrednio od producenta, to powinniśmy dbać by nie był starszy niż dwa tygodnie od rozlewu. Wówczas ma najlepsze właściwości.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2011, 12:39:05 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
|
|
|
zuza
Gość
|
|
« Odpowiedz #65 : Lipiec 16, 2011, 13:05:51 » |
|
>Zuza<, powrócę jeszcze do oleju lnianego. Nie wiem, czy ktoś o tym wspominał, ale jeśli kupujemy w butelkach - nie ten luźny na straganach, bezpośrednio od producenta, to powinniśmy dbać by nie był starszy niż dwa tygodnie od rozlewu. Wówczas ma najlepsze właściwości.
Darku dzięki za informację i za scalenie postów...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #66 : Lipiec 16, 2011, 13:08:17 » |
|
Ciekawa tylko jestem czy już zadaliście sobie trud sprawdzenia jakie konsekwencje powodują te barwne i przebogate połączenia różnych ziół warzyw i owoców? Bo że powodują , to jest pewne, bowiem naprawdę nie wszystko ze wszystkim się łączy chociaż pojedyncze składnik są dla nas dobre. I nie wszystko jest dobre i właściwe dla każdego. A czasami nawet nie wskazane. Kiara
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #67 : Lipiec 16, 2011, 13:26:45 » |
|
Coś w tym jest >Kiaro<. Dobrze jest zapoznać się z poradnikami zielarskimi. Poza tym warto pamiętać, że najkorzystniej jest dobierać skład w ilościach "nieparzystych" - tak radzą poradniki (choć nie we wszystkich dowiemy się o tym) i myślę, że dotyczy to również owoców i warzyw.
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie być sobą, a innym | | |