Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 04, 2024, 17:41:56


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: bioflawonidy  (Przeczytany 3261 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
east
Gość
« : Listopad 05, 2010, 14:49:19 »

Witajcie
Pewnie o tym wiecie, ale nie zawadzi przypomnieć .

Żywność wydokoprzetworzona nie zawiera bioflawonidów i na tym właśnie opiera się wielkie  oszustwo żywieniowe oraz zyski przemysłu farmaceutycznego.
Organizm  ludzki posiada naturalne zdolności samoregeneracji, ale musi mieć "materiał", z którego może to zdrowie utrzymać. Najwięcej bioflawonidów występuje właśnie w surowych warzywach .

Pogrzebałem trochę w sieci i oto czego się dowiedziałem o bioflawonidach.
Dlaczego potrzebujemy bioflawonoidów ?


Początkowo naukowcy sądzili, że bioflawonoidy to kolejna witamina i nazwali substancje z tej grupy witaminą P (nazwa od Permeability - przepuszczalność), ponieważ w połączeniu z witaminą C miały zdolność zapobiegania szkorbutowi. Wówczas otrzymywano je z pomarańczy i dopiero w wiele lat później okazało się, że rzekoma witamina P jest w istocie mieszaniną flawonoidów, głównie rutyny, w związku z czym odstąpiono od tego nazewnictwa.

Bioflawonoidy mają wiele użytecznych właściwości, są pomocne w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia, odgrywają także istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Dotyczy to zarówno popularnych infekcji, przeziębienia i grypy, jak również chorób przewlekłych i cywilizacyjnych - takich jak miażdżyca i choroby serca, a nawet nowotworów. Wspomagają również odporność organizmu człowieka.

Bioflawonoidy są uważane za jedne z najlepszych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli są tzw. "wymiataczem" wolnych rodników, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych, podnoszą kondycję naczyń włosowatych, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i ich przepuszczalność, usprawniają krążenie, zapobiegają krwawieniom, wybroczynom, są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.

Przynoszą korzystne efekty zdrowotne oraz opóźniają procesy starzenia się skóry, mają zdolność pochłaniania promieniowania UVA i UVB, co również znalazło zastosowanie w kosmetykach, kosmetologii i dermatologii estetycznej.

Bioflawonoidy ograniczają także zakrzepy krwi przyczyniające się do udarów mózgu. Zmniejszają utlenianie LDL (tzw. dobrego cholesterolu), który ma niską gęstość; jego utlenianie powoduje bowiem zwiększanie tej gęstości i zatykanie tętnic. Naukowcy twierdzą, że mała ilość zachorowań na chorobę serca we Francji wynika właśnie z rozpowszechnienia w tym kraju zwyczaju picia czerwonego wina, które zawiera dużo bioflawonoidów.
Stwierdzono, że wiele bioflawonoidów zapobiega nowotworom, hamują powstawanie czynników rakotwórczych, powstrzymuje rozwój raka.Pomagają chronić organizm przed niszczącym procesem wywołanym paleniem papierosów. Chronią oczy przed schorzeniami powodującymi utratę wzroku - zaćma, degeneracja siatkówki.

Bioflawonoidy wspomagają wątrobę w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Okazuje się, że należą do nielicznych substancji, które wiążą toksyczne pierwiastki, takie jak miedź i ołów, a potem wydalają je z organizmu. Mogą spowalniać przebieg choroby Alzheimera.

 
Dlaczego bioflawonoidy są niezbędne dla człowieka ?
 

Obecny stan wiedzy pozwala z całą pewnością stwierdzić jedno: bioflawonoidy są nam niezbędne. Niestety jednak, mimo naszej coraz szerszej wiedzy na temat bioflawonoidów,  spożywamy ich coraz mniej. Zwłaszcza w nowoczesnych społeczeństwach spożycie tych związków osiąga zaskakująco niski poziom, rzędu kilku do kilkudziesięciu miligramów dziennie, podczas gdy zdrowa dieta powinna ogółem zawierać kilkaset miligramów tych cennych substancji. Jest spowodowane tym, że związki te praktycznie nie występują w produktach wysoko przetworzonych, podczas gdy występują w dużych ilościach (wraz z innymi cennymi substancjami) w produktach surowych lub naturalnego pochodzenia. Najwięcej bioflawonoidów jest w nieprzetworzonej żywności. Jedząc surowe warzywa i owoce, pijąc czerwone wino (oczywiście w umiarkowanych ilościach), czy też jedząc ziarna i orzechy dostarczalibyśmy sobie odpowiednich dla zachowania zdrowia ilości tych substancji.
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2010, 21:14:37 »

FLAVON

To działa Uśmiech




Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
wiki
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2010, 21:21:27 »

 ja zaobserwowałam dużo lepsze samopoczucie  po piciu przynajmniej jednej szklanki soku z marchewki ( wyciskanej sokowirówką z uprawy nienawożonej sztucznie i bez środków ochrony roślin)

podobno to też bogate źródło bioflawonidów.

Pozdrawiam Uśmiech

edit

ach i solarium mam tez w cenie Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2010, 21:22:13 wysłane przez wiki » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2010, 21:29:56 »

Najwięcej bio-flawonoidów mają ciemne owoce, czarne jagody...


Synek pyta się taty, co to jest?
- czarna jagoda.
- a dlaczego jest czerwona?
- bo jeszcze jest zielona.



Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2010, 22:16:01 »

Dużo bioflawonidów jest też w zielonej herbacie.

A propos: czy wiecie, dlaczego ludzkie jelita mają aż kilkanaście metrów długości?

Bo gdyby były znacznie krótsze, to po wypiciu gorącej herbaty, groziło by nam poparzenie d..y.  Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2010, 22:16:27 wysłane przez krzysiek » Zapisane
kamil771
Gość
« Odpowiedz #5 : Listopad 05, 2010, 22:17:58 »

Czy panu Administratorowi ( Faraonowi) się przypadkiem nie nudzi?




Zapoznaj się z regulaminem wówczas zrozumiesz.
Darek
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2010, 22:19:34 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.161 sekund z 17 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

cheeeemia watahacienia zielone-wzgorze polskiserwerzycia szkolamagii