Cytat:
hiacynt Sierpień 08, 2012, 23:48:25
Optymalnym ludzkim pokarmem są ; owady,owoce, warzywa i korzonki.
Pomijając te owady ...
Przyszły takie myśli , że w odległych czasach "pierwszej ludzkiej cywilizacji" ludzie dysponowali większą wiedzą o środowisku naturalnym i o tym co w nim jest dobrego do zjedzenia, a co nie.
Mieli po prostu lepszy kontakt z Naturą , która sama dla nich uprawiała żywność, a oni po prostu wiedzieli co i kiedy zrywać. Łatwiej było sięgnąć po roślinę, bo ta nie uciekała , niż uganiać się za zwierzakami
I dzisiaj lasy, rzeki i oceany to przeolbrzymie spichlerze, ale zwyczajnie zapomnieliśmy jak z tego nieprzebranego bogactwa korzystać. Są rośliny, które leczą, a są też i takie, które sycą. W ogóle bardzo mało wiemy o nich ,a niektóre są bardzo pospolite, a przechodzi się obok nich obojętnie ..
Przykładowo pospolita pałka:
O tej roślinie w książce "Dzikie Rośliny Jadalne Polski" Łukasz Łuczaj pisze tak :
PAŁKA Typha (pałkowate Typhaceae)
Dwa gatunki pałki, pałka szerokolistna Typha latifolia (najpospolitszy gatunek pałki na całej północnej półkuli) oraz wąskolistna Typha angustifolia występują w całej Polsce w mokrych rowach oraz na brzegach stawów i jezior. Rośliny z tego rodzaju należą do najważniejszych i najłatwiejszych do pozyskania źródeł pożywienia w dzikiej przyrodzie, można je ponadto znaleźć nad wodami na całym świecie. Wszystkie ich części są jadalne.
Korzenie, grubości kciuka, są jadalne na surowo i gotowane. Należy pozyskiwać je od jesieni do wiosny. Jedyna trudność polega na tym, że woda jest wtedy bardzo zimna i wkładanie do niej rąk, nie mówiąc o bosych nogach, jest bardzo nieprzyjemne.
http://luczaj.com/jadalne.htmTakże nawet zimą człowiek by nie głodował
Zresztą - być może w pierwszych wiekach ludzie korzystali również z innej przemiany energetycznej.
Na przykład budowle megalityczne obrabiano bez użycia narzędzi kamieniarskich, czy też transportowano ileś-set-tonowe bloki na ogromne odległości nie znając koła.
Być może właśnie dzięki wykorzystaniu energii Wszechświata dostępnej w nieograniczonych ilościach wszędzie.
Przed "genetycznym ulepszeniem" ludzkość mogła się żywić tą energią w minimalnym stopniu czerpiąc z zasobów natury.