chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć:
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #50 : Luty 23, 2010, 12:00:15 » |
|
Rafaelo co proponujesz dzisiaj na obiad ? Kurcze ja mam przeciąg w lodówce i musze pójśc na zakupy
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Księga Koheleta 3,1
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #51 : Luty 23, 2010, 12:07:35 » |
|
Rafaelo co proponujesz dzisiaj na obiad ? Kurcze ja mam przeciąg w lodówce i musze pójśc na zakupy Powiedz szybko jakie masz produkty w domu a cos wymyslimy na szybko. Wszystko sie liczy. Kiara
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 12:08:19 wysłane przez Kiara »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #52 : Luty 23, 2010, 22:52:16 » |
|
OO- przykro mi bardzo ze nie wypalilo z dzisiejszym obiadem. Poprostu zniklam z forum.
Mozna na bardzo szybko ugotowac jakis dosc gruby makaron, moga byc swiderki, albo rurki. Pokroic kawales kielbasy, szyneczki, obsmazyc lekko, dolozyc marchewke pokrojona troszke grubiej w stozki, cebule lub pore, jesli ktos ma suszone grzybki lub pieczarki, trzy zabki czosnku. Nastepnie zrobic sos. To zalezy co kto sobie zyczy. Jesli nie musi liczyc kalorii, to moze zalac to smietana, lub pomidorami, lub jogurtem, i podgotowac troszke, zaprawic lekko maka, moze byc tez maka kartoflana. Doprawic smakowo i podac z makaronem. Podalam przepis dla osob zaawansowanych w gotowaniu, jednak mysle ze jesli ktos to zrobi pierwszy raz, to napewno zaakceptuje ten przepis jako swoj, bo mozna rozne produkty do tego uzyc. Zycze smaczneo. Rafaela.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć:
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #53 : Luty 23, 2010, 23:06:50 » |
|
Rafaelo co proponujesz dzisiaj na obiad ? Kurcze ja mam przeciąg w lodówce i musze pójśc na zakupy Powiedz szybko jakie masz produkty w domu a cos wymyslimy na szybko. Wszystko sie liczy. Kiara Dzieki Kiaro i Rafaelo Zrobiłam pyszny kapusniak dawno go nie robiłam.Nic więcj nie robiłam bo to bardzo zapychajaca zupa i dotego jeszcze świeże bułeczki...mniam
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Księga Koheleta 3,1
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
|
« Odpowiedz #54 : Luty 23, 2010, 23:09:56 » |
|
Drogie Panie czy musiałyście o tej porze tak smacznie to opisać ? zaraz zacznę obgryzać monitor
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kot
Gość
|
|
« Odpowiedz #55 : Luty 23, 2010, 23:34:11 » |
|
Też obojętnie funkcjonować nie mogę czytając o tych ciekawych potrawach. Mam nadzieję,że kapuśniak -droga Chanell-jest na świńskim ryju. Sory za ryja ale on niezbędny tam jest. Chodza mi po głowie mocno dosyć te świderki makaronowe z kiełbaską. Spowoduję,że jutro takie danie zjem sobie chyba.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #56 : Luty 28, 2010, 23:23:40 » |
|
Jest to moj osobisty przepis na racuszki.
250 g serka homogenizowanego 250 g maki przennej 50 g cukru 4 lyzki jogurtu lub mleka 2 jajka 2 lyzki oleju 1 lyzeczka herbaciana sody oczyszczonej 1 paczuszke cukru waniliowego szczypta soli Wszystkie skladniki wlozyc do odpowiedniej miseczki i wszystkie skladniki wymieszac na jednolita mase. Nastepnie lyzka klasc ciasto na patelnie na rozgrzany olej. Prosze ostroznie smazyc, aby ogien nie byl zbyt duzy, bo zaczna sie palic. Smazyc na zloty kolor- pomalu. Mozna podawac z marmolada swojej roboty lub dzemem. Smakoja super.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Betti
Gość
|
|
« Odpowiedz #57 : Marzec 07, 2010, 18:59:12 » |
|
Drożdzówki z serem Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek): * 500 g mąki pszennej * 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych (według mnie można dać mniej) * 20 g miodu * 2 jajka * 250 g mleka * 7 g soli * 75 g miękkiego masła Składniki na masę serową: * 4 łyżki miękkiego masła * pół szklanki cukru pudru * 1 żółtko * 1 łyżka cukru waniliowego * 400 g sera twarogowego * starta skórka z cytryny, jeśli lubicie Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem. Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC (sprawdzałam i chyba nawet taka opcja wydaje mi się lepsza). Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską # fasola biała Jaś 1kg # wędzona kość lub bulion "na wędzonym boczku" Knorra w kostce # kiełbasa toruńska 3 laski # boczek 200g-300g # koncentrat pomidorowy 30% 100 g # cebula 3 sztuki # czosnek 6 ząbków # przyprawy (sól,pieprz,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy,chilli,) do smaku 1. Fasolę zalać wrzątkiem w dużym garnku (wody ponad dwa razy tyle co fasoli,bo musimy pamiętać że pod jej wpływem fasola spęcznieje i ok trzykrotnie powiększy swoją objętość), po kilku godzinach odcedzić,zalać nową wodą i zostawić na noc. *Fasolkę zalewamy wrzątkiem na kilka godzin po to aby pozbyć się szkodliwych dla żołądka alkaidów będących przyczyną gazów. *Moczymy przez noc w celu zmiękczenia fasoli i skrócenia czasu jej gotowania. 2. Nazajutrz do odmoczonej przez noc fasoli wrzucić jakąś wędzoną kość lub kawałek jakiejkolwiek innej wędzonki(fasola przejdzie aromatem podczas gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości(czyli ok 1-1,5h) 3. Na patelni zeszklić poszatkowaną cebulę,czosnek i podsmażyć pokrojoną w dużą kostkę kiełbasę i boczek(może być tylko sama kiełbasa albo tylko sam boczek)i całość wrzucić do fasolki. 4. Dodać koncentrat pomidorowy,doprawić do smaku przyprawami.Koniecznie dodać majeranku! Fasolkę można trochę zagęścić zasmażką z mąki.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 19:15:47 wysłane przez Betti »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #58 : Marzec 07, 2010, 19:42:29 » |
|
Twoje przepisy czytajac mozna zaraz dostac smaku na ta potrawe. W tym tygodniu wyprobuje. Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #59 : Marzec 07, 2010, 20:13:55 » |
|
Szkoda ze ja tego nie jem. Kiara
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Elzbieta
Gość
|
|
« Odpowiedz #60 : Marzec 07, 2010, 22:56:04 » |
|
Betti - dziekuje bardzo za te drozdzowki z serem.Postaram sie je zrobic w tym tygodniu.Na sama mysl juz Mi slinka leci.Milusiego dzionka - Ela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #61 : Marzec 16, 2010, 11:44:32 » |
|
MAJONEZ mojej teściowej... Gdzie się tylko dało rozchwalałem majonez "naszej babci" i doprowadziłem do tego, że teraz sam robię na potrzeby rodzinne według jej przepisu; 2 jajka - całe (od szczęśliwych kur) 3 łyżeczki musztardysólpieprzkręcić mikserem i powoli, cienkim sikiem dolewać olej (dobry, sprawdzony - słonecznikowy) ok. 3 min cytryna 1.5dalej dolewć olej aż do zgęstnienia. wszystkie produkty z lodówki o tej samej temperaturzesmacznego!!! Pozdrawiam przedświątecznie - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #62 : Kwiecień 01, 2010, 21:26:54 » |
|
Święta z tradycją ... Coś na ząb, czyli wielkanocne słodkości:Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole... http://smaker.pl/szukaj?q=wielkanocWielkanocne zwyczaje: http://smaker.pl/smaczki/news/zwyczaje-wielkanocne,1455218Wariacje na temat jajkaWielki Piątek to dzień kiedy zaczynamy gotować oraz piec. Wtedy właśnie powinno przygotowywać się... http://smaker.pl/smaczki/news/wariacje-na-temat-jajka,1458506http://deccoria.pl/galeria/foto,id,26738,290201http://smaker.pl/specjaly/wielkanocEdycja: A skoro o jedzonku mowa, to wart pamiętać o umiarz:Odchudzamy WielkanocJak przeżyć święta i nie utyć? To proste. Wystarczy nieco odchudzić menu i stosować zasadę zjadania połowy porcji. Nie zaszkodzi też trochę ruchu. ... http://odwazsie.gazeta.pl/odwagi/1,97219,7703867,Odchudzamy_Wielkanoc.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2010, 22:07:18 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #63 : Maj 22, 2010, 21:25:14 » |
|
Naleśniki nadziewane młodą kapustą Składniki• 10-12 naleśników • 1 główka młodej kapusty • 2 cebule • 2-3 ząbki czosnku • tarty parmezan • 1/4l śmietany • 2 jaja • pęczek kopru • majeranek • sól, pieprz • masło do posmarowania formy Etapy przygotowania1. Usmażyć naleśniki wg tradycyjnego przepisu. 2. Kapustę drobno poszatkować. 3. Na głęboką patelnię wlać 3-4 łyżki oleju, wrzucać kapustę stopniowo i smażyć ok. 15min. pod przykryciem. 4. Dodać drobno pokrojony koper i cebulę, czosnek i majeranek i smażyć do miękkości. 5. Przestudzić kapustę, nadziewać naleśniki, zrolować. Ułożyć w prostokątnym naczyniu żaroodpornym. 6. Śmietanę rozmącić z 2 jajkami, solą i pieprzem. Zalać tym naleśniki. Posypać parmezanem. Zapiec w piekarniku aż śmietana się zetnie. Podawać na ciepło. http://gotowanie.onet.pl/20795,0,1,nalesniki_nadziewane_mloda_kapusta,przepis.html
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #64 : Maj 22, 2010, 21:38:58 » |
|
To chyba będzie przebój sezonu, już to czuję... Właśnie wczoraj jadłem pierwszą młodą kapustę, the best. Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #65 : Maj 22, 2010, 21:50:09 » |
|
Może być naprawdę dobre. Trzeba wypróbować. Zioła w kuchni07.05.2010 10:4 Dzisiaj zioła są na topie. Zawdzięczają to panującej powszechnie modzie na ekologiczny styl życia. Ziołowy ogródek w mieszkaniu - to jest to! ... http://www.domosfera.pl/wnetrza/1,93231,7852993,Ziola_w_kuchni.html
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #66 : Maj 28, 2010, 10:05:06 » |
|
Baba ziemniaczana z poramiSkładniki dla 2-4 osób ziemniaki, ok. 1/2 kg mąka, 25 dag mleko, 1 szkl. + 5 łyżek drożdże, 4 dag sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pory, 1 kg (ok. 4 szt.) Boczek wędzony, 15 dag jajka, 5 szt. natka, Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Ziemniaki ugotowac, zmiksowac ze 100 ml wody (tą spod ziemniaków). W 5 łyżkach letniego mleka rozprowadzic drożdże, wlac je do mąki i poczekac 15 minut, aby zaczęły pracowac. Następnie mąkę przyprawic łyzeczką soli, dodac zmiksowane ziemniaki i wyrobic ciasto. Przykryc i ponownie odstawic na 30 minut. 2. Pory oczyścic i pokroic. Boczek pokroic w paski, wysmażyc na patelni, dodac pokrojone pory i wszystko razem dusic ok. 5 min. Przyprawic. 3. Ciasto umiescic w tortownicu wyłożonej pergaminem. Ułożyc na nim pory z boczkiem. Jajka rozbełtac ze szklanką mleka, doprawic solą, pieprzem i gałką. Mieszanką jajeczną zalac farsz na cieście. 4. Piec ok. 45 minut w temp. 200 stopni. Na koniec natką posypac danie http://smaker.pl/przepisy/ostatnio-dodane/przepis/baba-ziemniaczana-z-porami,33922
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 05, 2010, 16:04:31 » |
|
Jakby ciąg dalszy: Ziemniaki nie tuczą! To jedne z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdziemy na polskich stołach, ale zwykle jemy je gotowane lub w postaci frytek. Warto zmienić ten zwyczaj i przygotować z ziemniaków bardziej wymyślne dania.To nieprawda, że tuczą. Są bogate w potas i fosfor, mają też śladowe ilości wapnia, magnezu, żelaza, sodu, fluoru, jodu i siarki. Do tego ziemniaki zawierają nie tylko witaminę C, ale także K, H, PP, B1, B2 i B6. Mają tylko odrobinę kalorii, łagodzą dolegliwości układu pokarmowego, oczyszczają organizm i sprzyjają prawidłowemu obiegowi wody w organizmie. A co najważniejsze, można z nich wyczarować pyszne i nieskomplikowane potrawy. Faszerowane cuda... 1/2 http://kuchnia.wp.pl/index.php/study/prop/id/43/strona/1
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #68 : Czerwiec 05, 2010, 16:20:30 » |
|
Brokuły w cieście w/g Thotala Do ciasta naleśnikowego dodałem pokruszony ser pleśniowy. Lekko podgotowane brokuły podzieliłem na małe części wielkości 2-3 cm. Namoczone w cieście kawałki brokuła wrzucam na patelnię do usmażenia. Smacznego - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #69 : Czerwiec 05, 2010, 22:18:27 » |
|
A ja - miłośnik wszelkich marynat - podzielę się z Wami osobiście wymyślonym i wielokrotnie wypróbowanym przepisem na marynatę. Można ją stosować do wszelkich produktów i potraw wymagających kwaśnego smaku. Oto przepis: Do rondelka wlać 1 szklankę octu 6% i dwie szklanki wody (lub wielokrotność tej proporcji). Osobiście osłabiam moc octu jeszcze połówką szklanki wody - marynata jest wtedy jeszcze łagodniejsza. Do tej mikstury obowiązkowo należy wrzucić: kilka goździków, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, ok. 10 ziaren pieprzu, łyżeczkę soli, dwa ząbki czosnku, szczyptę cukru i - składnik o kluczowym znaczeniu - sporą szczyptę cynamonu. Nie zaszkodzi też dorzucić kawałek cebuli - najlepiej dwie szalotki. Tak zestawioną mieszankę doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem ok. 5 minut i pozostawić pod tym przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Wywar przyjmuje wtedy smaki dodanych tam przypraw. Dla mnie REWELACJA! Zazwyczaj robię tego większą ilość, zlewam do butelki po occie i do słoików, a następnie wykorzystuję do: marynowania grzybków (podobno już się pokazały pierwsze prawdziwki i koźlarze), marynowania ogórków, wszelkich galaret mięsnych, mizerii, zielonej sałaty, sałatki z pomidorów, itp. Smacznego! (chyba pójdę coś przekąsić ).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #70 : Czerwiec 06, 2010, 21:31:23 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #71 : Czerwiec 19, 2010, 13:11:57 » |
|
Spotkanie przy grilluNina Kosińska 2010-06-14, ostatnia aktualizacja 2010-06-14 16:08 Nareszcie! Jest ciepło i możemy spotykać się z rodziną i przyjaciółmi przy grillu na świeżym powietrzu. Żeby jednak spotkanie było naprawdę udane, przyda się garść przepisów. Fot. Photographer: Lukasz Zandecki Na stronie przepis na: Pałki kurczaka po tajsku i Szaszłyki z ryby i cukinii... http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,8012752,Spotkanie_przy_grillu.html
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #72 : Czerwiec 21, 2010, 22:11:54 » |
|
Książka kucharska dla mężczyzn: przepis na ciasto.
Szarlotka
Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę. Następnym razem bardziej uważaj! - Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia. - Wytrzyj podłogę. Następnym razem uważaj jeszcze bardziej! W naczyniu mamy 5 żółtek. - Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka - zacznij ubijać jajka. - Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać.
- Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, a dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę.
- Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią - będziemy dodawać mąkę. - Nasyp 20 dkg mąki do szklanki. Pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki. - Sprawdź, czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania.
- Weź szybciutko prysznic!
- Weź 4 jabłka i ostry nóż. - Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. - Przemyj jodyną kciuk! - Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy 2 jabłek, więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy! - Jedyne ocalałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj je wodą. - Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę, bo jak zaschnie, to nie domyjesz! - Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika. - Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian, włącz piekarnik. - Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Po prostu otwórz okno i wyłącz wreszcie piekarnik.
- Po tych traumatycznych przeżyciach, jeśli jeszcze masz ochotę na potrawę z jabłek, pozostaje ci tylko schłodzona żubrówka z sokiem jabłkowym. Na zdrowie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć:
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
|
« Odpowiedz #73 : Czerwiec 22, 2010, 10:53:07 » |
|
Książka kucharska dla mężczyzn: przepis na ciasto. "Ma ta książka wiele zalet, ma też jeden błąd, bowiem w niej nie pisze wcale skąd to wszystko wziąć"
|
|
|
Zapisane
|
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #74 : Czerwiec 22, 2010, 11:29:57 » |
|
Darku, to może jeszcze powinna być ona (owa książka) zaopatrzona w nawigacyjny system GPS, by w drodze po zakupy, mężczyzna nie utknął w jakimś innym lokalu, niż najbliższy sklep? Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|