Tytuł: WITAMINY - niebezpieczne, ukrywane fakty Wiadomość wysłana przez: janusz Styczeń 29, 2010, 21:35:39 To wideo zostaÂło zarejestrowane na 1 Konferencji Naukowo Szkoleniowej, ktĂłrej organizatorem byÂło Stowarzyszenie Zawodowe RatownikĂłw Medycznych, jest to fragment wykÂładu pt:"WITAMINY-ukryte fakty", w ktĂłrym to wykÂładzie w ÂśrodowisQ medyczym zostaÂła przybliÂżona tematyka jedzenia -zostaÂł wyÂświetlony trailer filmu "Jedzenie ma znaczenie" (ten sam co w materiale poniÂżej) jako wstĂŞp do zagadnienia oraz zostaÂły omĂłwione witaminy "C", "B17" oraz "D" (witamina D w krĂłtkim materiale video z tego linku: http://www.youtube.com/watch?v=xk-6ypMdcCk ).
Zainteresowanie tematykÂą byÂło spore, daÂło siĂŞ to odczuĂŚ dopiero po wykÂładzie gdy zostaÂły rozdane (w iloÂści okoÂło 30 sztuk) PÂŁYTY PRAWDY VOL3 wzbogacone o materiaÂł Edwarda Griffina "Âświat bez raka" oraz materiaÂły na temat Codex Alimentarius, a takÂże o ÂżywnoÂści modyfikowanej genetycznie. Poruszone zostaÂły siÂła rzeczy tematy zwiÂązane z naszÂą ÂświadomoÂściÂą, co rĂłwnieÂż ma swoje odbicie w tym materiale w czĂŞsci 2 i 3. http://www.youtube.com/v/9fckcoxv_0E&hl=pl_PL&fs=1 http://www.youtube.com/v/a0Qgl8RreDk&hl=pl_PL&fs=1& http://www.youtube.com/v/I5KGFzsFCIs&hl=pl_PL&fs=1& http://newworldorder.com.pl/artykul.php?tytul=Witaminy+-+Ukryte+Fakty&id=1739 Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie Wiadomość wysłana przez: janusz Luty 05, 2010, 23:29:54 Niesamowite informacje na temat zwykÂłej witaminy.
http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&hl=pl_PL&fs=1&" Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie Wiadomość wysłana przez: Thotal Luty 06, 2010, 01:30:06 Witamina D (kalcyferol). - Objawami niedoboru witaminy D w organizmie sÂą u niemowlÂąt - krzywica dzieciĂŞca, u dzieci starszych i mÂłodzieÂży - krzywica póŸna, u starszych: zaburzenia struktury koÂści - osteomalacja i zrzeszotnienie koÂści. Produktami bogatymi w witaminĂŞ D sÂą: ryby morskie, tran, wĂŞgorz, ÂśledÂź, szprot, makrela, ÂłosoÂś, wÂątroba cielĂŞca, wÂątroba wieprzowa, wÂątroba woÂłowa, wÂątroba barania, ¿ó³tko jaja, ÂświeÂże jaja, masÂło, masÂło roÂślinne, sery ¿ó³te. Witamina D wytwarzana jest w skĂłrze pod wpÂływem promieniowania sÂłonecznego, dlatego jej niedobory dotyczÂą osĂłb maÂło przebywajÂących w sÂłonecznych miejscach.
http://zdrowie.flink.pl/ Z tym masÂłem roÂślinnym, to siĂŞ osobiÂście nie zgadzam, stawiam na tran i ryby. Pozdrawiam - Thotal :) Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie Wiadomość wysłana przez: Barbarax Luty 12, 2010, 10:31:28 W obronie witamin Budowany przez 100 lat wspaniaÂły gmach wiedzy o witaminach wydawaÂł siĂŞ monolitem. ZajmowaÂł poczesne miejsce zarĂłwno w medycynie oficjalnej, jak i naturalnej. Tymczasem od kilku lat rozgÂłasza siĂŞ coraz czĂŞÂściej i Âśmielej wiadomoÂści o niekorzystnych dziaÂłaniach witamin, a ostatnio kwestionuje siĂŞ nawet ich przydatnoœÌ w lecznictwie. Odkrycie Funka Witaminy sÂą zwiÂązkami dziaÂłajÂącymi g³ównie jako koenzymy. KatalizujÂą one lub aktywujÂą reakcje chemiczne zachodzÂące w caÂłym organizmie, a bez ich udziaÂłu Âżycie nie jest moÂżliwe. NiektĂłre witaminy majÂą rĂłwnieÂż wÂłaÂściwoÂści podtrzymywania wielu procesĂłw biochemicznych, ochrony przed rodnikami tlenowymi i toksynami, przywracania homeostazy wewnÂątrzustrojowej (w tym rĂłwnowagi kwasowo-zasadowej) i odpornoÂści. PoczÂątek ery witamin nastÂąpiÂł u progu XX w., gdy polski biochemik Kazimierz Funk wyizolowaÂł w roku 1912 zwiÂązek zaliczany póŸniej do grupy witamin B, ktĂłry nazwaÂł witaminÂą. Drugim waÂżnym wydarzeniem byÂło odkrycie w 1928 r. przez wĂŞgierskiego biochemika Alberta Szent-Gyorgyi (1893-1986) obecnoÂści w materiale roÂślinnym kwasu organicznego nazwanego kwasem askorbinowym i uznanego za witaminĂŞ C. Za pracĂŞ tĂŞ autor otrzymaÂł w 1937 r. nagrodĂŞ Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny. NastÂąpiÂła fala badaĂą i Âświetnych odkryĂŚ nowych zwiÂązkĂłw, g³ównie roÂślinnych, o charakterze witamin, ktĂłrych niedobĂłr lub brak w organizmie powoduje wiele ciĂŞÂżkich objawĂłw, czyli awitaminozĂŞ Na przykÂład niedobĂłr witaminy A (retinol) powoduje zaburzenia widzenia, m.in. ÂślepotĂŞ zmierzchowÂą, przyspieszone rogowacenie nabÂłonkĂłw. NiedobĂłr witaminy B1 (tiamina) powoduje chorobĂŞ beri-beri i zespó³ zapalenia wielonerwowego; witaminy B2 (ryboflawiny) - zapalenie skĂłry i wrastanie naczyĂą w rogĂłwkĂŞ; witaminy B3 (PP, niacyna) - pelagrĂŞ (rumieĂą ostrozapalny); witaminy B5 (kwas pantotenowy) - osÂłabienie zdrowotnoÂści skĂłry i jej odpornoÂści; witaminy B6 (pirydoksyna) - obniÂżenie czynnoÂści ukÂładu krwiotwĂłrczego i skĂłry; witaminy B12 (kobalamina) - niedokrwistoœÌ megaloblastycznÂą i zaburzenia neurologiczne; witaminy C (kwas askorbinowy ) - szkorbut; witaminy D (kalciferol) - krzywicĂŞ i rozmiĂŞkczenie koÂści; witaminy E (tokoferol) - zaburzenia procesĂłw rozrodczych i oxydoredukcyjnych; witaminy H (biotyna) - Âłuszczenie skĂłry, Âłojotok; wiaminy K (filochinon) - obniÂżone krzepniĂŞcie krwi; witaminy H (kwas foliowy) - niedokrwistoœÌ. Wiedza o zdrowotnym znaczeniu witamin szybko siĂŞ rozszerzaÂła, dziĂŞki aktywnoÂści i zdobyczom naukowcĂłw roÂżnych specjalnoÂści, pracujÂących w oÂśrodkach badawczych na caÂłym Âświecie. Rezultaty ich pracy zawarte sÂą w okoÂło 200.000 publikacji [!] zamieszczonych w powaÂżnych czasopismach, a takÂże w wielu ksi¹¿kach. PrĂłcz tego w czasopismach popularnonaukowych i w gazetach zamieszczano krĂłtkie artykuÂły, notatki i wzmianki o postĂŞpie badaĂą i znaczeniu witamin dla ludzi i zwierzÂąt. RĂłwnieÂż radio i telewizja w³¹czyÂły siĂŞ do rozpowszechniania informacji o witaminach. Liczne firmy farmaceutyczne podjĂŞÂły produkcjĂŞ lekĂłw zawierajÂących witaminy w ró¿nej postaci - pojedynczo i w zestawach multiwitaminowych - inicjujÂąc we wÂłasnych laboratoriach opracowanie nowych technologii oraz metod analitycznych. Uczelnie i instytuty weterynaryjne uwzglĂŞdniÂły w swych programach badawczych stosowanie witamin dla ochrony zdrowia zwierzÂąt domowych i hodowlanych, ich racjonalnego Âżywienia i poprawy produkcji. RĂłwnieÂż wytwĂłrnie kosmetykĂłw wprowadziÂły do swoich wyrobĂłw witaminy, szczegĂłlnie antyoksydacyjne. PrzetwĂłrczy przemysÂł spoÂżywczy, rozwijajÂący siĂŞ ÂżywioÂłowo w krajach "zachodniego dobrobytu", zastosowaÂł technologie, ktĂłre dawaÂły atrakcyjne produkty (olej rafinowany, biaÂła mÂąka, cukier krystaliczny), lecz byÂły one pozbawione caÂłkowicie lub czĂŞÂściowo niezbĂŞdnych dla organizmu skÂładnikĂłw, szczegĂłlnie witamin. Dopiero po wielu latach stwierdzono, Âże rosnÂąca iloœÌ przypadkĂłw chorĂłb degeneracyjnych, zwanych cywilizacyjnymi, ma ÂścisÂły zwiÂązek z odÂżywianiem siĂŞ produktami niepeÂłnowartoÂściowymi. Obecnie nastĂŞpuje zwrot ku produktom wzbogaconym, tzw. nutraceutykom. Antyutleniacze Odkrycie istnienia w organizmie wolnych rodnikĂłw tlenowych i szkodliwoÂści ich nadmiaru (tzw. patologia wolnorodnikowa) przyczyniÂło siĂŞ do wydzielenia grupy witamin i soli mineralnych neutralizujÂących i "wymiatajÂących" te rodniki. Witaminy - poza zapobieganiem groÂźnej awitaminozie - okazaÂły siĂŞ niezwykle cenne w regulowaniu wielu procesĂłw biochemicznych, zachodzÂących we wszystkich narzÂądach organizmu, umoÂżliwiajÂących zachowanie homeostazy ogĂłlnoustrojowej, czyli zapewnienie peÂłnej zdrowotnoÂści. Czytelnikom bardziej zainteresowanym tÂą tematykÂą polecam nadal aktualnÂą ksi¹¿kĂŞ "Witaminy i mikroelementy" (wyd. PrĂłszyĂąski i sp., Warszawa 1997). Szkodliwe?! Budowany przez 100 lat wspaniaÂły gmach wiedzy o witaminach i ich praktycznym zastosowaniu wydawaÂł siĂŞ trwaÂłym monolitem; zwÂłaszcza, Âże zajmowaÂł poczesne miejsce zarĂłwno w medycynie oficjalnej, jak i naturalnej. Tymczasem od kilku lat rozgÂłasza siĂŞ coraz czĂŞÂściej i Âśmielej wiadomoÂści o niekorzystnych dziaÂłaniach witamin w wiĂŞkszych dawkach, o ich interakcjach z lekami syntetycznymi, o "wÂątpliwych korzyÂściach" w zapobieganiu niektĂłrym chorobom, a ostatnio kwestionuje siĂŞ nawet ich przydatnoœÌ w lecznictwie. W Polsce krytykĂŞ witamin podj¹³ tygodnik "Wprost", ogÂłaszajÂąc kilka artyku³ów na ten temat. W artykule "Witaminoholicy" (nr 46/1997, ss. 78-79) czytamy, Âże specjaliÂści z Health Action International twierdzÂą, iÂż "suplementacja witaminowo - mineralna uspokaja tylko nasze sumienia. PieniÂądze, przeznaczone na te drogie leki, wydaj lepiej na owoce i warzywa, mleko i jego przetwory oraz na produkty zboÂżowe". "Nadmierna iloœÌ poszczegĂłlnych witamin moÂże dziaÂłaĂŚ na organizm jak trucizna, zwÂłaszcza Âże nie wiemy, jak po dÂłuÂższym czasie zaadaptuje siĂŞ on do syntetycznego jedzenia" - uwaÂża prof. ZiemiaĂąski z Instytutu ÂŻywnoÂści i ÂŻywienia, uznany ekspert od spraw Âżywieniowych. "SpecjaliÂści ostrzegajÂą przede wszystkim przed suplementacjÂą witaminami rozpuszczalnymi w tÂłuszczach A, D, E i K. ZwiÂązki te majÂą tendencjĂŞ do kumulowania siĂŞ w organizmie i mogÂą byĂŚ szkodliwe" - ostrzega dr Ewa Marcinkiewicz z Krakowa. W artykule "Mit witamin" (nr 42/1998, ss. 66-67) omĂłwiono francuski program badawczy wzbogacania ÂżywnoÂści w antyoksydacyjne witaminy dla zabezpieczenia przed nowotworami, chorobami ukÂładu kr¹¿enia i dla okreÂślenia zaleÂżnoÂści miĂŞdzy odÂżywianiem a zdrowiem. Badania majÂą trwaĂŚ osiem lat, ale juÂż po czterech latach ogÂłoszono, Âże "cel programu raczej nie zostaÂł osiÂągniĂŞty, gdyÂż w przeciwnym razie gÂłoÂśno by siĂŞ mĂłwiÂło o rezultatach". Autorka artykuÂłu sugeruje: "MoÂże organizm nie umie wykorzystaĂŚ nadmiaru witamin i soli mineralnych? Potrzebuje tylko pewnej, okreÂślonej ich iloÂści. Gdy dostaje ich za maÂło, zaczyna chorowaĂŚ, a nadmiar po prostu wydala". W artykule "Ofiary witamin" (nr 16/1999, ss. 79-80) cytuje siĂŞ czasopismo "Nature". Opisano tam badania wykonane na uniwersytecie w Leicester. WykazaÂły one - czytamy - Âże podawanie 0,5 g witaminy C dziennie moÂże mieĂŚ skutki odwrotne od zamierzonych. Zbyt duÂża dawka tej substancji wpÂływa na powstawanie wolnych rodnikĂłw, a nie na ich neutralizacjĂŞ. "Rola antyutleniaczy w zapobieganiu nowotworom jest jednÂą z wiĂŞkszych legend XX wieku. Jedynie na podstawie teoretycznych rozwaÂżaĂą wyciÂągniĂŞto wnioski, Âże zwiÂązanie wolnych rodnikĂłw w substancje nieaktywne wystarczy, aby ochroniĂŚ czÂłowieka przed tymi chorobami" - dowodziÂł dr JĂłzef Meszaros z ZakÂładu Farmakologii Akademii Medycznej w Warszawie. Cytowane czasopismo "New Scientist" ostrzega: "Coraz wiĂŞcej badaĂą dowodzi, Âże megadawki witamin mogÂą powaÂżnie szkodziĂŚ zdrowiu. Nikt tylko nie wie, gdzie naleÂży postawiĂŚ granice bezpieczeĂąstwa". ArtykuÂł "Nabici w witaminy" (nr 33/2002, ss. 77-78, podtytuÂł "Witaminy zÂłudzeĂą") informuje, Âże ponad 650 mln zÂł pÂłacimy w aptekach za "iluzjĂŞ zdrowia". "Gwarancja zdrowia w piguÂłce to fikcja i strata pieniĂŞdzy". W czĂŞÂści zatytuÂłowanej "PodstĂŞpny zabĂłjca, czyli megwitamina C" czytamy: 'Moda na witaminy w piguÂłkach pojawiÂła siĂŞ przed kilkunastu laty, gdy wysuniĂŞto hipotezĂŞ, Âże witaminy antyoksydacyjne (C, E, beta-karoten) chroniÂą przed tzw. wolnymi rodnikami. Wzorem do naÂśladowania byÂł prof. Linus Pauling, laureat Nagrody Nobla, nazwany "papieÂżem witamin". Uczony zalecaÂł je na raka. Niestety, dotychczas nie w peÂłni potwierdzono tĂŞ tezĂŞ". Dr Lucjan Szponar, dyrektor Insttutu ÂŻywnoÂści i ÂŻywienia, informuje: "Radykalnie zmieniÂły siĂŞ poglÂądy w kwestii zapobiegania chorobom ukÂładu kr¹¿enia. Ogromny entuzjazm, jaki towarzyszyÂł zaÂżywaniu witamin, przeksztaÂłciÂł siĂŞ w skrajny pesymizm". Nie podejmujĂŞ polemiki z konglomeratem b³êdnych, niepeÂłnych, nie sprawdzonych i pokrĂŞtnych twierdzeĂą spreparowanych przez kilku dziennikarzy, ktĂłrzy dla uwiarygodnienia swoich s³ów posÂłuÂżyli siĂŞ wybranymi fragmentami wypowiedzi kilku profesorĂłw. Dziennikarze ci postawili siĂŞ w pozycji oceniajÂących i zaprzeczajÂących osiÂągniĂŞciom tysiĂŞcy znakomitych badaczy, z laureatami Nagrody Nobla na czele, ktĂłrzy stworzyli aktualne, naukowe podstawy wiedzy o witaminach. Najbardziej atakowane sÂą witaminy antyoksydacyjne, masowo kupowane i stosowane (ich dobroczynne skutki odczuÂły miliony ludzi). Do³¹czam tu moje skromne osobiste doÂświadczenie - leczenie poczÂątkĂłw zaĂŚmy (vide PiÂśmiennictwo, poz. 9). Gdzie tkwiÂą korzenie tych atakĂłw? Kto i dlaczego jest inicjatorem i sponsorem akcji deprecjonowania leczniczych walorĂłw witamin? Witaminy to biznes W 1962 r. ÂŚwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO - World Health Organization) utworzyÂła KomisjĂŞ Kodeksu ÂŻywieniowego NarodĂłw Zjednoczonych (United Nations Codex Alimentarius Commision), ktĂłrej zadaniem byÂło m.in. ustalenie norm w zakresie maksymalnych dawek witamin i biopierwiastkĂłw. W marcu 2002 r. ustawodawcza grupa 626 przedstawicieli z 15 krajĂłw Unii Europejskiej zakoĂączyÂła pracĂŞ nad „DyrektywÂą o Suplementach ÂŻywieniowych”. Zmienia ona klasyfikacjĂŞ witamin ze skÂładnikĂłw poÂżywienia na preparaty lecznicze. Witaminy majÂą byĂŚ wytwarzane przez dominujÂące wytwĂłrnie farmaceutyczne i sprzedawane tylko na receptĂŞ lekarza. Wprowadzenie tych zmian ma nastÂąpiĂŚ po wprowadzeniu trzyletniego okresu przejÂściowego, czyli poczynajÂąc od 2005 r. Komisja uzasadnia swojÂą dyrektywĂŞ nastĂŞpujÂąco: "W celu osiÂągniĂŞcia wysokiego stopnia ochrony nabywcĂłw i uÂłatwienia im wyboru, produkty wprowadzane do sprzedaÂży muszÂą byĂŚ bezpieczne i muszÂą mieĂŚ odpowiednie etykiety". PrzyczynÂą atakĂłw na witaminy (i na wszystko co jest naturalne) nie jest troska o bezpieczeĂąstwo nabywcĂłw, lecz narastajÂący niepokĂłj o wÂłasne dochody wielkich miĂŞdzynarodowych koncernĂłw farmaceutycznych, wytwarzajÂących drogie leki syntetyczne, podlegajÂące patentowaniu na 20 lat i zapewniajÂące ogromne zyski. Witaminy i mikroelementy, takÂże zioÂła i ich przetwory, sÂą pochodzenia naturalnego, dlatego nie mogÂą byĂŚ patentowane, WytwarzajÂą je masowo w ró¿nych postaciach farmaceutycznych maÂłe i Âśrednie laboratoria po relatywnie niskich cenach. Na przykÂład witamina C jest produkowana przez ponad 75 wytwĂłrni i ma okoÂło 60 nazw producenckich. RozwĂłj medycyny naturalnej sprawiÂł, Âże w krajach zachodnich znaczna czêœÌ ludnoÂści korzysta z porad lekarzy naturalistĂłw i nabywa leki naturalne, zwÂłaszcza witaminy i biopierwiastki, z przekonaniem o ich skutecznoÂści, wysokim bezpieczeĂąstwie i moÂżliwoÂści stosowania przez dÂługi okres czasu jako profilaktyczne. O wiarygodnoÂści tych informacji ÂświadczÂą roczne dane statystyczne ogÂłoszone przez American Assotiation of Poison Control Center. PodajÂą one, Âże niepo¿¹dane, uboczne dziaÂłania witamin antyoksydacyjnych A, C i E nie spowodowaÂły ani jednego przypadku Âśmiertelnego, natomiast preparaty syntetyczne byÂły przyczynÂą 106.000 zgonĂłw, zaÂś b³êdy lekarzy w szpitalach spowodowaÂły 7.000 zgonĂłw. Dane te odnoszÂą siĂŞ tylko do USA (niespeÂłna 300 mln ludnoÂści). Gdy uwzglĂŞdni siĂŞ iloœÌ zgonĂłw w pozostaÂłych krajach Zachodu, to liczbĂŞ tĂŞ naleÂży co najmniej podwoiĂŚ. Oto wprost przeraÂżajÂące Âżniwo Âśmierci tam, gdzie inicjuje siĂŞ ataki na lecznictwo i preparaty naturalne! Pozostaje tylko powiedzieĂŚ: Medice, cura te ipsum! doc. dr hab. farm. Aleksander OÂżarowski Dla "Panacei" - Warszawa, 20 stycznia 2003 r. http://www.panacea.pl/print.php?what=article&id=85 Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie Wiadomość wysłana przez: Barbarax Luty 19, 2010, 19:01:46 Gdzie chowa siĂŞ zdrowie? Kiedy witamina C znika z naszego organizmu, nie czyni rewolucji. Dlatego na poczÂątku oznaki jej niedoboru sÂą niewyraÂźne i mylÂące. Najpierw pojawiajÂą siĂŞ uczucie ogĂłlnego zmĂŞczenia, bĂłle w stawach i utrata apetytu. Dopiero póŸniej wystĂŞpujÂą obrzmienia i krwawienia z dziÂąseÂł i bÂłon Âśluzowych. WyraÂźnie pogarsza siĂŞ takÂże szybkoœÌ gojenia ran i stajemy siĂŞ podatniejsi na jesienne infekcje. Nie od dzisiaj docenia siĂŞ wpÂływ witaminy C na odpornoœÌ naszego organizmu, szczegĂłlnie w okresach przeci¹¿enia fizycznego. Wprawdzie nie zapobiega ona bezpoÂśrednio infekcjom, ale moÂże skrĂłciĂŚ czas trwania zaziĂŞbienia czy zakaÂżenia. ÂŚrednie dzienne zapotrzebowanie dziecka na witaminĂŞ C wynosi 40 - 75 mg, a osony dorosÂłej 75 - 100 mg. Kiedy cierpimy na jej niedobĂłr, nie mamy innego wyjÂścia i siĂŞgamy po farmakologiczne specyfiki. Jednak w myÂśl zasady, Âże lepiej zapobiegaĂŚ, niÂż leczyĂŚ, wprowadÂź do swojej diety produkty bogate w tĂŞ witaminĂŞ. Przeczytaj poniÂższy artykuÂł i dowiedz siĂŞ, w jakich produktach ukryta jest najwiĂŞksza „cytrynowa" moc. Moc drzew i krzewĂłw Wielkim ÂźrĂłdÂłem naturalnej witaminy C w przyrodzie jest owoc ró¿y. Temu symbolowi mÂłodoÂści, od wiekĂłw przypisywano znakomite wÂłaÂściwoÂści lecznicze. Wyhodowane przez polskiego badacza - Jana Milewskiego, gatunki wysokowitaminowe zawierajÂą aÂż 15 razy tyle witaminy C co czarne porzeczki lub naĂŚ pietruszki, a 100 razy wiĂŞcej niÂż mi¹¿sz pomaraĂączy, cytryn lub grejpfrutĂłw. Tylko 1/4 szklanki soku (wyciÂągu) ze ÂświeÂżych owocĂłw ró¿y polskiej, wypita przez dzieci, a 1/2 szklanki konsumowana przez osobĂŞ doros³¹, uzupeÂłnia caÂłkowicie naszÂą codziennÂą dietĂŞ w naturalnÂą witaminĂŞ C. Nieod³¹cznym elementem polskiego krajobrazu sÂą drzewa i krzewy, ktĂłrych jesienne owoce mieniÂą siĂŞ paletÂą barw. Z jarzĂŞbiny dzieci robiÂą korale, berberys i rokitnik wykorzystuje siĂŞ do jesiennych bukietĂłw. Nawet jeÂśli wiemy, ktĂłre z owocĂłw sÂą jadalne, to czĂŞsto nie mamy pojĂŞcia, jak je przyrzÂądzaĂŚ. Tymczasem sÂą one wyjÂątkowo wartoÂściowe. ObfitujÂą w witaminy, zwÂłaszcza C. Medycyna ludowa od stuleci wykorzystuje ich zdrowotne wÂłaÂściwoÂści. Owoce zbierajmy za miastem, w miejscach oddalonych od zakÂładĂłw przemysÂłowych i ruchliwych szos. Zwracajmy uwagĂŞ, by nie byÂły przejrzaÂłe lub mokre, bo takie Âłatwo pleÂśniejÂą. Owoce dziko rosnÂące zazwyczaj nie nadajÂą siĂŞ do jedzenia na surowo, ale moÂżna z nich zrobiĂŚ przetwory. WeÂźmy na przykÂład berberys. Ten kolczasty krzew roÂśnie niemal wszĂŞdzie. WydÂłuÂżone lub okrÂągÂłe owoce zawierajÂą 10 razy wiĂŞcej witaminy C, niÂż cytryna (3 owoce pokrywajÂą dzienne zapotrzebowanie), a takÂże E, A, K, B1, B2. DziaÂłajÂą moczopĂŞdnie i wzmacniajÂąco w przypadku grypy i przeziĂŞbienia. Napar z owocĂłw zaleca siĂŞ przy bezsennoÂści i ogĂłlnym wyczerpaniu. Owoce wchodzÂą w skÂład mieszanek zioÂłowych o dziaÂłaniu wykrztuÂśnym i wzmacniajÂącym. NadajÂą siĂŞ teÂż do wyrobu win, konfitur, sosĂłw do dziczyzny, takÂże wĂłdek i likierĂłw, ktĂłre przyjemnie rozgrzewajÂą w zimne, sÂłotne wieczory. Rokitnik z kolei ma bardzo kwaÂśne owoce, o lekko ananasowym aromacie. SÂą bardzo waÂżnym ÂźrĂłdÂłem witaminy C (aÂż 200 - 250 mg w 100 g). Warto zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ na to, Âże witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwaÂła. ÂŚwieÂże owoce rokitnika wprawdzie sÂą niejadalne, ale Âświetnie nadajÂą siĂŞ na przetwory: soki, dÂżemy, marmolady i galaretki. Bogatym ÂźrĂłdÂłem witaminy C sÂą rĂłwnieÂż owoce kaliny i Âżurawiny. Kalina to duÂży krzew rosnÂący nad brzegami rzek, o szkarÂłatnych owocach, ktĂłre zawierajÂą duÂżo pektyn i witaminy C. Z owocĂłw moÂżna zrobiĂŚ galaretkĂŞ, sok, wino i nalewkĂŞ. Natomiast soczyste owoce Âżurawiny zawierajÂą witaminĂŞ C (10 - 30 mg w 100 g), sporo wapnia i fosfor, a takÂże miedÂź i jod. Podawane w postaci sokĂłw i kisieli poprawiajÂą samopoczucie przy przeziĂŞbieniu i grypie. Owoce moÂżna przechowywaĂŚ dÂługo po zerwaniu. NadajÂą siĂŞ na przetwory - napoje, dÂżemy i konfitury. DoskonaÂłym ÂźrĂłdÂłem witaminy C (35 - 45 mg w 100 g) i beta - karotenu jest teÂż jarzĂŞbina, zawierajÂąca rĂłwnieÂż witaminy z grupy B, PP i K, potas, sĂłd, magnez i miedÂź, kwasy organiczne, garbniki i pektyny. W medycynie ludowej wykorzystywano jÂą przy chorobach pÂłuc, nerek i wÂątroby. PrzyrzÂądza siĂŞ z niej herbatki, dÂżemy (do tÂłustych miĂŞs), wĂłdki i likiery. Uwaga! Owoce zbierane po przymrozkach sÂą mniej gorzkie. Jedz owoce, bĂŞdziesz zdrowa To prawda z brodÂą. Nikt bowiem nie przeczy, Âże g³ównym ÂźrĂłdÂłem witaminy C sÂą ÂświeÂże oraz wÂłaÂściwie przetworzone owoce. NajwiĂŞcej witaminy C zawierajÂą owoce cytrusowe. Jednak naleÂży je spoÂżywaĂŚ z umiarem, poniewaÂż sÂą one silnymi alergenami. Osoby podatne na wszelkiego rodzaju uczulenia mogÂą zapomnieĂŚ o zajadaniu siĂŞ pomaraĂączami czy mandarynkami. Z podobnym problemem borykajÂą siĂŞ kobiety karmiÂące piersiÂą; z jednej strony to wÂłaÂśnie u nich wystĂŞpuje najwiĂŞksze zapotrzebowanie na witaminĂŞ C, z drugiej okres laktacji jest bezwzglĂŞdnym przeciwwskazaniem dla spoÂżywania cytrusĂłw. OprĂłcz tego, owoce poÂłudniowe zanim trafiÂą do naszych sklepĂłw muszÂą przebyĂŚ dÂługÂą drogĂŞ. Antyseptyczne Âśrodki uÂżywane do konserwowania warzyw i owocĂłw niszczÂą witaminĂŞ C. RĂłwnieÂż dÂługie przechowywanie produktĂłw w temperaturze pokojowej powoduje jej stopniowy rozpad - do 15% miesiĂŞcznie. Trzy razy wiĂŞcej witaminy C, niÂż cytryna posiada czarna porzeczka. MoÂżna jÂą mroziĂŚ oraz robiĂŚ z niej galaretki i dÂżemy. WartoÂściowe sÂą rĂłwnieÂż jabÂłka, u ktĂłrych tuÂż pod skĂłrkÂą gromadzi siĂŞ witamina C. NajwiĂŞcej tej witaminy majÂą jabÂłka rosnÂące po nasÂłonecznionej stronie drzewa. WÂśrĂłd polskich odmian najbogatsze w niÂą sÂą antonĂłwki, grochĂłwki i aport, a najuboÂższe: starting, kosztela, landsberska. W 100 gramach jabÂłka wystĂŞpuje 10 mg witaminy C. Pokochaj warzywa DoskonaÂłym ÂźrĂłdÂłem witaminy C sÂą wszystkie odmiany kapusty. ZwÂłaszcza w okresie zimowym, kiedy jest niewielki wybĂłr ÂświeÂżych warzyw i owocĂłw, dobrym ÂźrĂłdÂłem tej witaminy jest kapusta kiszona, ktĂłra w 100 gramach zawiera jej okoÂło 18 miligramĂłw. OprĂłcz surĂłwek do drugiego dania, kiszonÂą kapustĂŞ moÂżna kÂłaœÌ sobie na kanapkĂŞ. Polecam takÂże chleb ze smalcem, albo z ¿ó³tym serem i kiszonÂą kapustÂą na wierzchu. Pycha! MnĂłstwo witaminy C majÂą teÂż pomidory. DziĂŞki temu m.in. wzmacniajÂą odpornoœÌ i przyspieszajÂą gojenie siĂŞ ran. DuÂży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tĂŞ substancjĂŞ w 60 procentach. PrincesÂą wÂśrĂłd warzyw bogatych w witaminĂŞ C jest papryka. Wystarczy zjeœÌ 7,5 dekagramĂłw zielonej papryki, aby pokryĂŚ dzienne zapotrzebowanie na tĂŞ witaminĂŞ. Warto wiedzieĂŚ, Âże takÂą samÂą iloœÌ tej witaminy dostarczy nam 14 dag cytryn, 12 dag kiwi i aÂż 17 dag grejpfruta. Koniecznie trzeba dodaĂŚ, Âże wraz ze wzrostem papryki iloœÌ witaminy C maleje. Jednak w nagrodĂŞ zwiĂŞksza siĂŞ iloœÌ witaminy A. CoÂś za coÂś. A teraz krĂłlowie polskiej kuchni - ziemniaki, ktĂłre w naszej diecie odgrywajÂą znacznÂą rolĂŞ, jako ÂźrĂłdÂło witaminy C. Nie dlatego, Âże jej zawierajÂą duÂżo (w 100 g produktu znajdziemy zaledwie 12 mg witaminy C), ale dlatego, Âże sÂą spoÂżywane codziennie w duÂżych iloÂściach. Musimy jednak pamiĂŞtaĂŚ, Âże po 3 miesiÂącach przechowywania ziemniaki majÂą o 50% mniej witaminy C, a po 6 miesiÂącach aÂż o 75% mniej. Dlatego, aby zachowaĂŚ jej resztki musimy naleÂżycie obchodziĂŚ siĂŞ z ziemniakami. TuÂż pod skĂłrkÂą znajdujÂą siĂŞ najcenniejsze skÂładniki, w tym witamina C. Stare ziemniaki naleÂży obieraĂŚ cienko, a mÂłode skrobaĂŚ. Przy rĂŞcznym oczyszczaniu ziemniakĂłw otrzymuje siĂŞ Âśrednio 35 - 50% obierzyn, w zaleÂżnoÂści od ich jakoÂści i pory roku. Straty witaminy C przy obieraniu wynoszÂą Âśrednio 22%. A moÂże nauczymy siĂŞ gotowaĂŚ ziemniaki „w mundurkach"? Na koĂącu maÂły wykaz warzyw i owocĂłw wraz z zawartoÂściÂą witaminy C: natka pietruszki 178 mg koperek zielony 75 mg brukselka 71 mg szczypiorek 60 mg szpinak 64 mg porzeczki czarne 177 mg truskawki 63 mg poziomki 60 mg jabÂłka 7 mg kapusta kiszona 16 mg ogĂłrki kwaszone 4 mg http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/527966,1,Witamina-c--zrodla-witaminy-c--w-czym-wystepuje-witamina-c.html Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie Wiadomość wysłana przez: Betti Luty 21, 2010, 19:23:14 Witaminy
Witamina B17"(amigdalina, amygdalina, laetrile, letril) to lekarstwo na raka WystĂŞpowanie "witaminy B17" NajwyÂższe stĂŞÂżenie "witaminy B17" moÂżna znaleŸÌ w przyrodzie Pestkach lub nasionach owocĂłw: jabÂłka, moreli, wiÂśni, nektaryn, brzoskwiĂą, gruszce, Âśliwek, Fasoli: bĂłb (Vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skieÂłkowana), fasola pó³ksiĂŞÂżycowata , mung (skieÂłkowana), fasola ozdobna(Phaseolus coccineus). Orzeszkach: gorzkie migdaÂły, macadamia(podobne do laskowych), nerkowca Jagodach: Niemal wszystkie dzikie jagody. JeÂżyny, aronii, Âżurawiny bÂłotnej, dziki bez (Sambucus L. ), malin, truskawek. Nasionach: lnu, sezamu, chia(Salvia hispanica)- czyli oleiste Trawach: Akacja (Acacia Mill.) , alfalfa (skieÂłkowana), wodnych trawach, sorgo alepejskie (Sorghum halepense (L.) Pers.) , trojeœÌ amerykaĂąska (Asclepias syriaca), pszenica(trawa). Ziarnach: kasz owsa, jĂŞczmienia, brÂązowego ryÂżu, gryki, kasz,chia, lnu, prosa, Âżyta, wyki, pszenicy(jagody). I innych: PĂŞdach bambusa, fuschia roÂślin, Sorgo (Sorghum Moench) , dzikiej hortensji, cis drzewa (igieÂł, ÂświeÂże liÂście) (cis jest trujÂący! nie wiem kto takie rzeczy wmawia ludziom!). Po pierwsze, zjadaj ca³¹ zawartoœÌ "wit. B17", czyli owoce w caÂłoÂści (nasiona w³¹cznie), ale nie jedz wiĂŞkszej iloÂści nasion ponda te ktĂłre byÂły w caÂłym zjedzonym owocu. PrzykÂład: jeÂśli jeœÌ dziennie trzy jabÂłka, nasiona w trzech jabÂłkach zawierajÂą wystarczajÂącÂą iloœÌ "wit. B17". WiĂŞc nie bĂŞdziesz juÂż musiaÂł jeœÌ dodatkowo pestek z jabÂłek. Po drugie, jedno jÂądro pestki z brzoskwini lub moreli na ok 4,5 kg masy ciaÂła uwaÂża siĂŞ za wiĂŞcej niÂż wystarczajÂąca iloœÌ w profilaktyce raka, choĂŚ dokÂładna liczba moÂże siĂŞ ró¿niĂŚ dla osoby z indywidualnym metabolizmem i nawykami Âżywieniowymi. Na przykÂład, czÂłowiek o masie 77kg moÂże zuÂżywaĂŚ 17 jÂąder pestek moreli lub brzoskwini na dzieĂą i przyjmowaĂŚ biologicznie rozsÂądne iloÂści "wit. B17". I dwie waÂżne uwagi: OczywiÂście, moÂżesz zjadaĂŚ duÂżo czegokolwiek. Ale po zjedzeniu zbyt wielu jÂąder pestek lub nasion, moÂżna spodziewaĂŚ siĂŞ nieprzyjemnych skutkĂłw ubocznych. Ta naturalna ÂżywnoœÌ powinna byĂŚ spoÂżywana w racjonalnych iloÂściach (nie wiĂŞcej niÂż 30 do 35 jÂąder pestek na dzieĂą). RĂłwnieÂż wysokie stĂŞÂżenia "wit. B-17" otrzymywane sÂą przez jedzenie naturalnych produktĂłw spoÂżywczych w ich surowym lub kieÂłkujÂącym stadium. Nie oznacza to, Âże umiarkowane gotowanie i inne ingerowanie zniszczy zawartoÂści "wit. B-17". Na przykÂład, ÂŻywnoœÌ gotowana w temperaturze wystarczajÂącej do przygotowania tradycyjnej chiĂąskiej kolacji, nie niszczy zawartoÂści "wit. B-17". http://www.eioba.pl/a93247/witamina_b17_amigdalina_amygdalina_laetrile_letril_to_lekarstwo_na_raka Cyjanek na zdrowie Kiedy nasze babcie robiÂły weka na zimĂŞ, kÂładÂły owoce z pestkami. Nie wiedzÂąc o tym, dostarczaÂły swoim rodzinom B17. Kiedy nasze mamy robiÂły weka, pestki juÂż wyjmowaÂły, bo wmĂłwiono im, Âże w pestkach jest cyjanek, czyli kwas pruski. Panika przeniknĂŞÂła oczywiÂście z USA. Dlatego dzisiaj tysiÂące AmerykanĂłw potajemnie wyjeÂżdÂża leczyĂŚ siĂŞ do Meksyku... i wraca zdrowymi. ZresztÂą w Polsce, tak jak i w wielu krajach, nie moÂżemy kupiĂŚ witaminy B17 w Âżadnej aptece. ProszĂŞ sprawdziĂŚ, jak magister za ladÂą bĂŞdzie stukaÂła w klawiaturĂŞ aptecznego komputera wszystkie trzy nazwy, po czym uÂśmiechnie siĂŞ i powie, Âże nie ma czegoÂś takiego. Podstawowym argumentem przeciwko B17 jest twierdzenie, Âże letril zawiera silnie trujÂący cyjanek. Jednak witamina B12 rĂłwnieÂż zawiera cyjanek i bez kÂłopotĂłw moÂżna jÂą kupiĂŚ w aptece. Nawet bez recepty. O co tu chodzi? KaÂżdy powinien wiedzieĂŚ, Âże wiĂŞkszoœÌ oficjalnych badaĂą przeciw rakowi to wielkie oszustwa" – dr Linus Pauling (1901-1994), dwukrotny laureat Nagrody Nobla W latach 50-tych, po wielu latach badaĂą, znany biochemik nazwiskiem dr Ernst T.Krebs wyodrĂŞbniÂł nowÂą witaminĂŞ, ktĂłrej nadaÂł liczbĂŞ B 17 i nazwĂŞ “Laetrile”. W miarĂŞ upÂływu lat tysiÂące ludzi przekonaÂło siĂŞ, Âże Krebs ostatecznie odkryÂł drogĂŞ do caÂłkowitej kontroli nad wszelkimi formami raka czym wywoÂłaÂł podziaÂł na zwolennikĂłw i przeciwnikĂłw trwajÂący do dzisiaj. Ale w latach 50-tych Ernst Krebs nie miaÂł pojĂŞcia, w jakim to gnieÂździe szerszeni oÂśmieliÂł siĂŞ zamieszaĂŚ. DowĂłd, ktĂłry dr Krebs zaprezentowaÂł na przestrzeni lat dla poparcia swego twierdzenia o “ utraconej” witaminie B 17 w naszych dietach jest bardzo prosty. ParĂŞ wiekĂłw temu zwykliÂśmy jadÂąc chleb z domieszkÂą nasion prosa i lnu, bogatych w witaminĂŞ B 17, a teraz chleb pszeniczny i Âżytni, ktory jadamy nie ma jej wogĂłle. Przez cale generacje nasze babcie zwykÂły dodawaĂŚ pokruszone nasiona Âśliwek, czereÂśni, jabÂłek, moreli i innych roÂślin botanicznej rodziny Rosaceae do swych domowych konfitur i dÂżemĂłw. Babcia pewnie nie wiedziaÂła, dlaczego to robi, ale nasiona wszystkich tych owocĂłw sÂą jednym z najpotĂŞÂżniejszych ÂźrĂłdeÂł witaminy B 17 na Âświecie. W tropikach, ogromne iloÂści B 17 znajduje siĂŞ w gorzkiej kassawie, znanej rĂłwnieÂż jako tropikalny maniok. Badania dowiodÂły, Âże plemiĂŞ z HimalajĂłw znane jako Hunza, nigdy nie znaÂło przypadku zachorowania na raka, czy serce poniewaÂż trzyma siĂŞ swojej tradycyjnej diety, ktĂłra jest wyjÂątkowo obfita zarĂłwno w morele jak i w proso. JednakÂże, po zastosowaniu zachodniej diety Hunzowie stajÂą siĂŞ podobnie podatni na te choroby, jak i reszta z nas. PoniewaÂż Hunzowie jedzÂą bardzo niewiele miĂŞsa, mogÂłoby to zachĂŞciĂŚ liczne spoÂłecznoÂści wegetariaĂąskie do wzajemnego poklepywania sie i wygÂłaszania proklamacji w stylu: “ Widzicie, mieliÂśmy racje!”Witamina jest nieszkodliwa dla zdrowych tkanek z bardzo prostego powodu: kaÂżda molekuÂła B 17 zawiera jednÂą jednostkĂŞ cyjanku, jedna jednostkĂŞ benzaldehydu i dwie jednostki glukozy(cukru) ‘zamkniĂŞte’ razem. Po to, aby cyjanek mĂłgÂł staĂŚ siĂŞ niebezpieczny trzeba najpierw ‘otworzyĂŚ’ molekulĂŞ, aby go uwolniĂŚ, trick ktĂłrego jest w stanie dokonaĂŚ jedynie pewien enzym, zwany beta-glucosidase, ktĂłry jest obecny w caÂłym ciele ludzkim w maleĂąkich iloÂściach przy czym jego iloœÌ znacznie wzrasta do znacznych iloÂści ( stukrotnie wyÂższych) tylko w jednym miejscu: w siedlisku zÂłoÂśliwego naroÂśla rakowego. Tak wiĂŞc cyjanek bywa jedynie jakby ‘otwierany’ w miejscu, gdzie znajduje siĂŞ rak, z drastycznymi efektami, ktĂłre caÂłkowicie niszczÂą komĂłrki rakowe, poniewaÂż benzaldehyd ‘otwiera’ siĂŞ w tym samym czasie. Benzaldehyd jest Âśmiertelnie niebezpiecznÂą truciznÂą, ktĂłra wĂłwczas dziaÂła ³¹cznie z cyjankiem, wytwarzajÂąc truciznĂŞ sto razy silniejszÂą, niÂż kaÂżdy z nich z osobna. Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie Wiadomość wysłana przez: songo1970 Lipiec 25, 2010, 09:35:29 "Witamina B17" (amigdalina, amygdalina, laetrile, letril) lekarstwem na raka
Występowanie "witaminy B17" Najwyższe stężenie "witaminy B17" można znaleźć w przyrodzie Pestkach lub nasionach owoców: jabłka, moreli, wiśni, nektaryn, brzoskwiń, gruszce, śliwek, Fasoli: bób (Vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(Phaseolus coccineus). Orzeszkach: gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowca Jagodach: Niemal wszystkie dzikie jagody. Jeżyny, aronii, żurawiny błotnej, dziki bez (Sambucus L. ), malin, truskawek. Nasionach: lnu, sezamu, chia(Salvia hispanica)- czyli oleiste Trawach: Akacja (Acacia Mill.) , alfalfa (skiełkowana), wodnych trawach, sorgo alepejskie (Sorghum halepense (L.) Pers.) , trojeść amerykańska (Asclepias syriaca), pszenica(trawa). Ziarnach: kasz owsa, jęczmienia, brązowego ryżu, gryki, kasz,chia, lnu, prosa, żyta, wyki, pszenicy(jagody). I innych: Pędach bambusa, fuschia roślin, Sorgo (Sorghum Moench) , dzikiej hortensji, cis drzewa (igieł, świeże liście) (cis jest trujący! nie wiem kto takie rzeczy wmawia ludziom!). Profilaktyka czyli reguła oparta na doświadczeniu: Według dr Krebs, są zasady a by przyswoić dzienną dawkę "wit. B17" którą można uzyskać poprzez jedną z dwóch następujących wskazówek: Po pierwsze, zjadaj całą zawartość "wit. B17", czyli owoce w całości (nasiona włącznie), ale nie jedz większej ilości nasion ponda te które były w całym zjedzonym owocu. Przykład: jeśli jeść dziennie trzy jabłka, nasiona w trzech jabłkach zawierają wystarczającą ilość "wit. B17". Więc nie będziesz już musiał jeść dodatkowo pestek z jabłek. Po drugie, jedno jądro pestki z brzoskwini lub moreli na ok 4,5 kg masy ciała uważa się za więcej niż wystarczająca ilość w profilaktyce raka, choć dokładna liczba może się różnić dla osoby z indywidualnym metabolizmem i nawykami żywieniowymi. Na przykład, człowiek o masie 77kg może zużywać 17 jąder pestek moreli lub brzoskwini na dzień i przyjmować biologicznie rozsądne ilości "wit. B17". I dwie ważne uwagi: Oczywiście, możesz zjadać dużo czegokolwiek. Ale po zjedzeniu zbyt wielu jąder pestek lub nasion, można spodziewać się nieprzyjemnych skutków ubocznych. Ta naturalna żywność powinna być spożywana w racjonalnych ilościach (nie więcej niż 30 do 35 jąder pestek na dzień). Również wysokie stężenia "wit. B-17" otrzymywane są przez jedzenie naturalnych produktów spożywczych w ich surowym lub kiełkującym stadium. Nie oznacza to, że umiarkowane gotowanie i inne ingerowanie zniszczy zawartości "wit. B-17". Na przykład, Żywność gotowana w temperaturze wystarczającej do przygotowania tradycyjnej chińskiej kolacji, nie niszczy zawartości "wit. B-17". cd: http://www.newworldorder.com.pl/artykul,2343,Witamina-B17-amigdalina-amygdalina-laetrile-letril-lekarstwem-na-raka Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie Wiadomość wysłana przez: east Lipiec 25, 2010, 10:20:11 GdzieÂś juÂż byÂło wczeÂśniej o amigdalinie i B17, ale dobrze, Âże przypomniaÂłeÂś. Dobrych informacji nigdy nie za wiele :)
Tytuł: WITAMINY - niebezpieczne, ukrywane fakty Wiadomość wysłana przez: Dariusz Październik 02, 2010, 20:49:03 Fragment z wykÂładu w GCK Katowice w ramach 1 Konferencji Naukowo Szkoleniowej, ktĂłrej organizatorem byÂło Stowarzyszenie Zawodowe RatownikĂłw Medycznych pt: Witaminy - Ukryte Fakty, w ktĂłrym to wykÂładzie w Âśrodowisku medycznym zostaÂła przybliÂżona tematyka jedzenia.
Fragment filmu jedzenie ma znaczenie, byÂł wykorzystany do naÂświetlenia problematyki witamin. Do obejrzenia w caÂłoÂści w pod adresem: http://zakazaneowoce.pl/index.php?s=m&id=1023 Warto teÂż zobaczyĂŚ: http://www.youtube.com/view_play_list?p=91F80E4738B5FED8 Tytuł: Odp: WITAMINY - niebezpieczne, ukrywane fakty Wiadomość wysłana przez: Dariusz Marzec 04, 2011, 18:54:43 Witaminy, gdzie , w czym wystĂŞpujÂą, jakie mamy na nie zapotrzebowanie:
WITAMINY i ICH FUNKCJIE gru 30, 2009 (http://www.sekretyameryki.com/wp-content/uploads/2009/12/witaminy.gif) A (retinol) Jaja, wÂątroba, mleko, masÂło, ser, jagody, szpinak, tran, produkty mleczne, tÂłuste miĂŞso oraz, jako prowitamina: karoten, marchew, pomidory, saÂłata, groszek zielony i owoce dzikiej ró¿y Odpowiada za prawidÂłowe widzenie o zmroku, zmniejsza rogowacenie naskĂłrka, poprawia koloryt skĂłry, chroni skĂłrĂŞ przed promieniami UV, zwiĂŞksza zawartoœÌ kolagenu w skĂłrze wÂłaÂściwej. Dzieci z niedoborem witaminy A rosnÂą nieprawidÂłowo. “Kurza Âślepota” (niedowidzenie o zmierzchu), zmiany skĂłrne Wady wrodzone u dzieci matek z hiperwitaminozÂą w czasie ci¹¿y, zmniejszone uwapnienie koÂści mogÂące doprowadziĂŚ do osteoporozy, powiĂŞkszenie wÂątroby, bĂłle stawĂłw, bĂłl gÂłowy. D (kalcyferol) Tran, wÂątroba, masÂło, jaja, mleko, miĂŞso. ... http://www.sekretyameryki.com/?p=2186 |