Niezależne Forum Projektu Cheops

CzÂłowiek i zdrowie => Zdrowie fizyczne => Wątek zaczęty przez: janusz Styczeń 29, 2010, 21:35:39



Tytuł: WITAMINY - niebezpieczne, ukrywane fakty
Wiadomość wysłana przez: janusz Styczeń 29, 2010, 21:35:39
To wideo zostaÂło zarejestrowane na 1 Konferencji Naukowo Szkoleniowej, ktĂłrej organizatorem byÂło Stowarzyszenie Zawodowe RatownikĂłw Medycznych, jest to fragment wykÂładu pt:"WITAMINY-ukryte fakty", w ktĂłrym to wykÂładzie w ÂśrodowisQ medyczym zostaÂła przybliÂżona tematyka jedzenia -zostaÂł wyÂświetlony trailer filmu "Jedzenie ma znaczenie" (ten sam co w materiale poniÂżej) jako wstĂŞp do zagadnienia oraz zostaÂły omĂłwione witaminy "C", "B17" oraz "D" (witamina D w krĂłtkim materiale video z tego linku: http://www.youtube.com/watch?v=xk-6ypMdcCk ).
Zainteresowanie tematykÂą byÂło spore, daÂło siĂŞ to odczuĂŚ dopiero po wykÂładzie gdy zostaÂły rozdane (w iloÂści okoÂło 30 sztuk) PÂŁYTY PRAWDY VOL3 wzbogacone o materiaÂł Edwarda Griffina "Âświat bez raka" oraz materiaÂły na temat Codex Alimentarius, a takÂże o ÂżywnoÂści modyfikowanej genetycznie.
Poruszone zostaÂły siÂła rzeczy tematy zwiÂązane z naszÂą ÂświadomoÂściÂą, co rĂłwnieÂż ma swoje odbicie w tym materiale w czĂŞsci 2 i 3.

http://www.youtube.com/v/9fckcoxv_0E&hl=pl_PL&fs=1


http://www.youtube.com/v/a0Qgl8RreDk&hl=pl_PL&fs=1&


http://www.youtube.com/v/I5KGFzsFCIs&hl=pl_PL&fs=1&

http://newworldorder.com.pl/artykul.php?tytul=Witaminy+-+Ukryte+Fakty&id=1739


Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
Wiadomość wysłana przez: janusz Luty 05, 2010, 23:29:54
Niesamowite informacje na temat zwykÂłej witaminy.

http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&hl=pl_PL&fs=1&"


Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
Wiadomość wysłana przez: Thotal Luty 06, 2010, 01:30:06
Witamina D (kalcyferol). - Objawami niedoboru witaminy D w organizmie s¹ u niemowl¹t - krzywica dzieciêca, u dzieci starszych i m³odzie¿y - krzywica póŸna, u starszych: zaburzenia struktury koœci - osteomalacja i zrzeszotnienie koœci. Produktami bogatymi w witaminê D s¹: ryby morskie, tran, wêgorz, œledŸ, szprot, makrela, ³osoœ, w¹troba cielêca, w¹troba wieprzowa, w¹troba wo³owa, w¹troba barania, ¿ó³tko jaja, œwie¿e jaja, mas³o, mas³o roœlinne, sery ¿ó³te. Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wp³ywem promieniowania s³onecznego, dlatego jej niedobory dotycz¹ osób ma³o przebywaj¹cych w s³onecznych miejscach.

http://zdrowie.flink.pl/


Z tym masÂłem roÂślinnym, to siĂŞ osobiÂście nie zgadzam, stawiam na tran i ryby.




Pozdrawiam - Thotal :)


Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
Wiadomość wysłana przez: Barbarax Luty 12, 2010, 10:31:28
W obronie witamin    

Budowany przez 100 lat wspania³y gmach wiedzy o witaminach wydawa³ siê monolitem. Zajmowa³ poczesne miejsce zarówno w medycynie oficjalnej, jak i naturalnej. Tymczasem od kilku lat rozg³asza siê coraz czêœciej i œmielej wiadomoœci o niekorzystnych dzia³aniach witamin, a ostatnio kwestionuje siê nawet ich przydatnoœÌ w lecznictwie.

Odkrycie Funka
Witaminy s¹ zwi¹zkami dzia³aj¹cymi g³ównie jako koenzymy. Katalizuj¹ one lub aktywuj¹ reakcje chemiczne zachodz¹ce w ca³ym organizmie, a bez ich udzia³u ¿ycie nie jest mo¿liwe. Niektóre witaminy maj¹ równie¿ w³aœciwoœci podtrzymywania wielu procesów biochemicznych, ochrony przed rodnikami tlenowymi i toksynami, przywracania homeostazy wewn¹trzustrojowej (w tym równowagi kwasowo-zasadowej) i odpornoœci.

Pocz¹tek ery witamin nast¹pi³ u progu XX w., gdy polski biochemik Kazimierz Funk wyizolowa³ w roku 1912 zwi¹zek zaliczany póŸniej do grupy witamin B, który nazwa³ witamin¹.

Drugim wa¿nym wydarzeniem by³o odkrycie w 1928 r. przez wêgierskiego biochemika Alberta Szent-Gyorgyi (1893-1986) obecnoœci w materiale roœlinnym kwasu organicznego nazwanego kwasem askorbinowym i uznanego za witaminê C. Za pracê tê autor otrzyma³ w 1937 r. nagrodê Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny. Nast¹pi³a fala badaù i œwietnych odkryÌ nowych zwi¹zków, g³ównie roœlinnych, o charakterze witamin, których niedobór lub brak w organizmie powoduje wiele ciê¿kich objawów, czyli awitaminozê
Na przyk³ad niedobór witaminy A (retinol) powoduje zaburzenia widzenia, m.in. œlepotê zmierzchow¹, przyspieszone rogowacenie nab³onków. Niedobór witaminy B1 (tiamina) powoduje chorobê beri-beri i zespó³ zapalenia wielonerwowego; witaminy B2 (ryboflawiny) - zapalenie skóry i wrastanie naczyù w rogówkê; witaminy B3 (PP, niacyna) - pelagrê (rumieù ostrozapalny); witaminy B5 (kwas pantotenowy) - os³abienie zdrowotnoœci skóry i jej odpornoœci; witaminy B6 (pirydoksyna) - obni¿enie czynnoœci uk³adu krwiotwórczego i skóry; witaminy B12 (kobalamina) - niedokrwistoœÌ megaloblastyczn¹ i zaburzenia neurologiczne; witaminy C (kwas askorbinowy ) - szkorbut; witaminy D (kalciferol) - krzywicê i rozmiêkczenie koœci; witaminy E (tokoferol) - zaburzenia procesów rozrodczych i oxydoredukcyjnych; witaminy H (biotyna) - ³uszczenie skóry, ³ojotok; wiaminy K (filochinon) - obni¿one krzepniêcie krwi; witaminy H (kwas foliowy) - niedokrwistoœÌ.

Wiedza o zdrowotnym znaczeniu witamin szybko siê rozszerza³a, dziêki aktywnoœci i zdobyczom naukowców ro¿nych specjalnoœci, pracuj¹cych w oœrodkach badawczych na ca³ym œwiecie. Rezultaty ich pracy zawarte s¹ w oko³o 200.000 publikacji [!] zamieszczonych w powa¿nych czasopismach, a tak¿e w wielu ksi¹¿kach. Prócz tego w czasopismach popularnonaukowych i w gazetach zamieszczano krótkie artyku³y, notatki i wzmianki o postêpie badaù i znaczeniu witamin dla ludzi i zwierz¹t. Równie¿ radio i telewizja w³¹czy³y siê do rozpowszechniania informacji o witaminach. Liczne firmy farmaceutyczne podjê³y produkcjê leków zawieraj¹cych witaminy w ró¿nej postaci - pojedynczo i w zestawach multiwitaminowych - inicjuj¹c we w³asnych laboratoriach opracowanie nowych technologii oraz metod analitycznych. Uczelnie i instytuty weterynaryjne uwzglêdni³y w swych programach badawczych stosowanie witamin dla ochrony zdrowia zwierz¹t domowych i hodowlanych, ich racjonalnego ¿ywienia i poprawy produkcji. Równie¿ wytwórnie kosmetyków wprowadzi³y do swoich wyrobów witaminy, szczególnie antyoksydacyjne.

Przetwórczy przemys³ spo¿ywczy, rozwijaj¹cy siê ¿ywio³owo w krajach "zachodniego dobrobytu", zastosowa³ technologie, które dawa³y atrakcyjne produkty (olej rafinowany, bia³a m¹ka, cukier krystaliczny), lecz by³y one pozbawione ca³kowicie lub czêœciowo niezbêdnych dla organizmu sk³adników, szczególnie witamin. Dopiero po wielu latach stwierdzono, ¿e rosn¹ca iloœÌ przypadków chorób degeneracyjnych, zwanych cywilizacyjnymi, ma œcis³y zwi¹zek z od¿ywianiem siê produktami niepe³nowartoœciowymi. Obecnie nastêpuje zwrot ku produktom wzbogaconym, tzw. nutraceutykom.

Antyutleniacze
Odkrycie istnienia w organizmie wolnych rodników tlenowych i szkodliwoœci ich nadmiaru (tzw. patologia wolnorodnikowa) przyczyni³o siê do wydzielenia grupy witamin i soli mineralnych neutralizuj¹cych i "wymiataj¹cych" te rodniki. Witaminy - poza zapobieganiem groŸnej awitaminozie - okaza³y siê niezwykle cenne w regulowaniu wielu procesów biochemicznych, zachodz¹cych we wszystkich narz¹dach organizmu, umo¿liwiaj¹cych zachowanie homeostazy ogólnoustrojowej, czyli zapewnienie pe³nej zdrowotnoœci. Czytelnikom bardziej zainteresowanym t¹ tematyk¹ polecam nadal aktualn¹ ksi¹¿kê "Witaminy i mikroelementy" (wyd. Prószyùski i sp., Warszawa 1997).

Szkodliwe?!
Budowany przez 100 lat wspaniaÂły gmach wiedzy o witaminach i ich praktycznym zastosowaniu wydawaÂł siĂŞ trwaÂłym monolitem; zwÂłaszcza, Âże zajmowaÂł poczesne miejsce zarĂłwno w medycynie oficjalnej, jak i naturalnej.
Tymczasem od kilku lat rozg³asza siê coraz czêœciej i œmielej wiadomoœci o niekorzystnych dzia³aniach witamin w wiêkszych dawkach, o ich interakcjach z lekami syntetycznymi, o "w¹tpliwych korzyœciach" w zapobieganiu niektórym chorobom, a ostatnio kwestionuje siê nawet ich przydatnoœÌ w lecznictwie. W Polsce krytykê witamin podj¹³ tygodnik "Wprost", og³aszaj¹c kilka artyku³ów na ten temat.
W artykule "Witaminoholicy" (nr 46/1997, ss. 78-79) czytamy, ¿e specjaliœci z Health Action International twierdz¹, i¿ "suplementacja witaminowo - mineralna uspokaja tylko nasze sumienia. Pieni¹dze, przeznaczone na te drogie leki, wydaj lepiej na owoce i warzywa, mleko i jego przetwory oraz na produkty zbo¿owe". "Nadmierna iloœÌ poszczególnych witamin mo¿e dzia³aÌ na organizm jak trucizna, zw³aszcza ¿e nie wiemy, jak po d³u¿szym czasie zaadaptuje siê on do syntetycznego jedzenia" - uwa¿a prof. Ziemiaùski z Instytutu ¯ywnoœci i ¯ywienia, uznany ekspert od spraw ¿ywieniowych. "Specjaliœci ostrzegaj¹ przede wszystkim przed suplementacj¹ witaminami rozpuszczalnymi w t³uszczach A, D, E i K. Zwi¹zki te maj¹ tendencjê do kumulowania siê w organizmie i mog¹ byÌ szkodliwe" - ostrzega dr Ewa Marcinkiewicz z Krakowa.
W artykule "Mit witamin" (nr 42/1998, ss. 66-67) omówiono francuski program badawczy wzbogacania ¿ywnoœci w antyoksydacyjne witaminy dla zabezpieczenia przed nowotworami, chorobami uk³adu kr¹¿enia i dla okreœlenia zale¿noœci miêdzy od¿ywianiem a zdrowiem. Badania maj¹ trwaÌ osiem lat, ale ju¿ po czterech latach og³oszono, ¿e "cel programu raczej nie zosta³ osi¹gniêty, gdy¿ w przeciwnym razie g³oœno by siê mówi³o o rezultatach". Autorka artyku³u sugeruje: "Mo¿e organizm nie umie wykorzystaÌ nadmiaru witamin i soli mineralnych? Potrzebuje tylko pewnej, okreœlonej ich iloœci. Gdy dostaje ich za ma³o, zaczyna chorowaÌ, a nadmiar po prostu wydala".
W artykule "Ofiary witamin" (nr 16/1999, ss. 79-80) cytuje siĂŞ czasopismo "Nature". Opisano tam badania wykonane na uniwersytecie w Leicester. WykazaÂły one - czytamy - Âże podawanie 0,5 g witaminy C dziennie moÂże mieĂŚ skutki odwrotne od zamierzonych. Zbyt duÂża dawka tej substancji wpÂływa na powstawanie wolnych rodnikĂłw, a nie na ich neutralizacjĂŞ. "Rola antyutleniaczy w zapobieganiu nowotworom jest jednÂą z wiĂŞkszych legend XX wieku. Jedynie na podstawie teoretycznych rozwaÂżaĂą wyciÂągniĂŞto wnioski, Âże zwiÂązanie wolnych rodnikĂłw w substancje nieaktywne wystarczy, aby ochroniĂŚ czÂłowieka przed tymi chorobami" - dowodziÂł dr JĂłzef Meszaros z ZakÂładu Farmakologii Akademii Medycznej w Warszawie. Cytowane czasopismo "New Scientist" ostrzega: "Coraz wiĂŞcej badaĂą dowodzi, Âże megadawki witamin mogÂą powaÂżnie szkodziĂŚ zdrowiu. Nikt tylko nie wie, gdzie naleÂży postawiĂŚ granice bezpieczeĂąstwa".
Artyku³ "Nabici w witaminy" (nr 33/2002, ss. 77-78, podtytu³ "Witaminy z³udzeù") informuje, ¿e ponad 650 mln z³ p³acimy w aptekach za "iluzjê zdrowia". "Gwarancja zdrowia w pigu³ce to fikcja i strata pieniêdzy". W czêœci zatytu³owanej "Podstêpny zabójca, czyli megwitamina C" czytamy: 'Moda na witaminy w pigu³kach pojawi³a siê przed kilkunastu laty, gdy wysuniêto hipotezê, ¿e witaminy antyoksydacyjne (C, E, beta-karoten) chroni¹ przed tzw. wolnymi rodnikami. Wzorem do naœladowania by³ prof. Linus Pauling, laureat Nagrody Nobla, nazwany "papie¿em witamin". Uczony zaleca³ je na raka. Niestety, dotychczas nie w pe³ni potwierdzono tê tezê". Dr Lucjan Szponar, dyrektor Insttutu ¯ywnoœci i ¯ywienia, informuje: "Radykalnie zmieni³y siê pogl¹dy w kwestii zapobiegania chorobom uk³adu kr¹¿enia. Ogromny entuzjazm, jaki towarzyszy³ za¿ywaniu witamin, przekszta³ci³ siê w skrajny pesymizm".

Nie podejmujê polemiki z konglomeratem b³êdnych, niepe³nych, nie sprawdzonych i pokrêtnych twierdzeù spreparowanych przez kilku dziennikarzy, którzy dla uwiarygodnienia swoich s³ów pos³u¿yli siê wybranymi fragmentami wypowiedzi kilku profesorów.

Dziennikarze ci postawili siê w pozycji oceniaj¹cych i zaprzeczaj¹cych osi¹gniêciom tysiêcy znakomitych badaczy, z laureatami Nagrody Nobla na czele, którzy stworzyli aktualne, naukowe podstawy wiedzy o witaminach. Najbardziej atakowane s¹ witaminy antyoksydacyjne, masowo kupowane i stosowane (ich dobroczynne skutki odczu³y miliony ludzi). Do³¹czam tu moje skromne osobiste doœwiadczenie - leczenie pocz¹tków zaÌmy (vide Piœmiennictwo, poz. 9).
Gdzie tkwiÂą korzenie tych atakĂłw? Kto i dlaczego jest inicjatorem i sponsorem akcji deprecjonowania leczniczych walorĂłw witamin?

Witaminy to biznes

W 1962 r. ÂŚwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO - World Health Organization) utworzyÂła KomisjĂŞ Kodeksu ÂŻywieniowego NarodĂłw Zjednoczonych (United Nations Codex Alimentarius Commision), ktĂłrej zadaniem byÂło m.in. ustalenie norm w zakresie maksymalnych dawek witamin i biopierwiastkĂłw.

W marcu 2002 r. ustawodawcza grupa 626 przedstawicieli z 15 krajĂłw Unii Europejskiej zakoĂączyÂła pracĂŞ nad „DyrektywÂą o Suplementach ÂŻywieniowych”. Zmienia ona klasyfikacjĂŞ witamin ze skÂładnikĂłw poÂżywienia na preparaty lecznicze.

Witaminy majÂą byĂŚ wytwarzane przez dominujÂące wytwĂłrnie farmaceutyczne i sprzedawane tylko na receptĂŞ lekarza. Wprowadzenie tych zmian ma nastÂąpiĂŚ po wprowadzeniu trzyletniego okresu przejÂściowego, czyli poczynajÂąc od 2005 r. Komisja uzasadnia swojÂą dyrektywĂŞ nastĂŞpujÂąco: "W celu osiÂągniĂŞcia wysokiego stopnia ochrony nabywcĂłw i uÂłatwienia im wyboru, produkty wprowadzane do sprzedaÂży muszÂą byĂŚ bezpieczne i muszÂą mieĂŚ odpowiednie etykiety".

PrzyczynÂą atakĂłw na witaminy (i na wszystko co jest naturalne) nie jest troska o bezpieczeĂąstwo nabywcĂłw, lecz narastajÂący niepokĂłj o wÂłasne dochody wielkich miĂŞdzynarodowych koncernĂłw farmaceutycznych, wytwarzajÂących drogie leki syntetyczne, podlegajÂące patentowaniu na 20 lat i zapewniajÂące ogromne zyski.

Witaminy i mikroelementy, tak¿e zio³a i ich przetwory, s¹ pochodzenia naturalnego, dlatego nie mog¹ byÌ patentowane, Wytwarzaj¹ je masowo w ró¿nych postaciach farmaceutycznych ma³e i œrednie laboratoria po relatywnie niskich cenach. Na przyk³ad witamina C jest produkowana przez ponad 75 wytwórni i ma oko³o 60 nazw producenckich.

Rozwój medycyny naturalnej sprawi³, ¿e w krajach zachodnich znaczna czêœÌ ludnoœci korzysta z porad lekarzy naturalistów i nabywa leki naturalne, zw³aszcza witaminy i biopierwiastki, z przekonaniem o ich skutecznoœci, wysokim bezpieczeùstwie i mo¿liwoœci stosowania przez d³ugi okres czasu jako profilaktyczne.

O wiarygodnoœci tych informacji œwiadcz¹ roczne dane statystyczne og³oszone przez American Assotiation of Poison Control Center. Podaj¹ one, ¿e niepo¿¹dane, uboczne dzia³ania witamin antyoksydacyjnych A, C i E nie spowodowa³y ani jednego przypadku œmiertelnego, natomiast preparaty syntetyczne by³y przyczyn¹ 106.000 zgonów, zaœ b³êdy lekarzy w szpitalach spowodowa³y 7.000 zgonów. Dane te odnosz¹ siê tylko do USA (niespe³na 300 mln ludnoœci). Gdy uwzglêdni siê iloœÌ zgonów w pozosta³ych krajach Zachodu, to liczbê tê nale¿y co najmniej podwoiÌ. Oto wprost przera¿aj¹ce ¿niwo œmierci tam, gdzie inicjuje siê ataki na lecznictwo i preparaty naturalne! Pozostaje tylko powiedzieÌ: Medice, cura te ipsum!

doc. dr hab. farm. Aleksander OÂżarowski
Dla "Panacei" - Warszawa, 20 stycznia 2003 r.
http://www.panacea.pl/print.php?what=article&id=85


Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
Wiadomość wysłana przez: Barbarax Luty 19, 2010, 19:01:46

Gdzie chowa siĂŞ zdrowie?

Kiedy witamina C znika z naszego organizmu, nie czyni rewolucji. Dlatego na pocz¹tku oznaki jej niedoboru s¹ niewyraŸne i myl¹ce. Najpierw pojawiaj¹ siê uczucie ogólnego zmêczenia, bóle w stawach i utrata apetytu. Dopiero póŸniej wystêpuj¹ obrzmienia i krwawienia z dzi¹se³ i b³on œluzowych. WyraŸnie pogarsza siê tak¿e szybkoœÌ gojenia ran i stajemy siê podatniejsi na jesienne infekcje.

Nie od dzisiaj docenia siê wp³yw witaminy C na odpornoœÌ naszego organizmu, szczególnie w okresach przeci¹¿enia fizycznego. Wprawdzie nie zapobiega ona bezpoœrednio infekcjom, ale mo¿e skróciÌ czas trwania zaziêbienia czy zaka¿enia.
 
ÂŚrednie dzienne zapotrzebowanie dziecka na witaminĂŞ C wynosi 40 - 75 mg, a osony dorosÂłej 75 - 100 mg. 
 
Kiedy cierpimy na jej niedobĂłr, nie mamy innego wyjÂścia i siĂŞgamy po farmakologiczne specyfiki. Jednak w myÂśl zasady, Âże lepiej zapobiegaĂŚ, niÂż leczyĂŚ, wprowadÂź do swojej diety produkty bogate w tĂŞ witaminĂŞ. Przeczytaj poniÂższy artykuÂł i dowiedz siĂŞ, w jakich produktach ukryta jest najwiĂŞksza „cytrynowa" moc.
 
Moc drzew i krzewĂłw
 
Wielkim Ÿród³em naturalnej witaminy C w przyrodzie jest owoc ró¿y. Temu symbolowi m³odoœci, od wieków przypisywano znakomite w³aœciwoœci lecznicze. Wyhodowane przez polskiego badacza - Jana Milewskiego, gatunki wysokowitaminowe zawieraj¹ a¿ 15 razy tyle witaminy C co czarne porzeczki lub naÌ pietruszki, a 100 razy wiêcej ni¿ mi¹¿sz pomaraùczy, cytryn lub grejpfrutów. Tylko 1/4 szklanki soku (wyci¹gu) ze œwie¿ych owoców ró¿y polskiej, wypita przez dzieci, a 1/2 szklanki konsumowana przez osobê doros³¹, uzupe³nia ca³kowicie nasz¹ codzienn¹ dietê w naturaln¹ witaminê C.
 
Nieod³¹cznym elementem polskiego krajobrazu s¹ drzewa i krzewy, których jesienne owoce mieni¹ siê palet¹ barw. Z jarzêbiny dzieci robi¹ korale, berberys i rokitnik wykorzystuje siê do jesiennych bukietów. Nawet jeœli wiemy, które z owoców s¹ jadalne, to czêsto nie mamy pojêcia, jak je przyrz¹dzaÌ. Tymczasem s¹ one wyj¹tkowo wartoœciowe. Obfituj¹ w witaminy, zw³aszcza C. Medycyna ludowa od stuleci wykorzystuje ich zdrowotne w³aœciwoœci. Owoce zbierajmy za miastem, w miejscach oddalonych od zak³adów przemys³owych i ruchliwych szos. Zwracajmy uwagê, by nie by³y przejrza³e lub mokre, bo takie ³atwo pleœniej¹. Owoce dziko rosn¹ce zazwyczaj nie nadaj¹ siê do jedzenia na surowo, ale mo¿na z nich zrobiÌ przetwory.
 
WeÂźmy na przykÂład berberys. Ten kolczasty krzew roÂśnie niemal wszĂŞdzie. WydÂłuÂżone lub okrÂągÂłe owoce zawierajÂą 10 razy wiĂŞcej witaminy C, niÂż cytryna (3 owoce pokrywajÂą dzienne zapotrzebowanie), a takÂże E, A, K, B1, B2. DziaÂłajÂą moczopĂŞdnie i wzmacniajÂąco w przypadku grypy i przeziĂŞbienia. Napar z owocĂłw zaleca siĂŞ przy bezsennoÂści i ogĂłlnym wyczerpaniu. Owoce wchodzÂą w skÂład mieszanek zioÂłowych o dziaÂłaniu wykrztuÂśnym i wzmacniajÂącym. NadajÂą siĂŞ teÂż do wyrobu win, konfitur, sosĂłw do dziczyzny, takÂże wĂłdek i likierĂłw, ktĂłre przyjemnie rozgrzewajÂą w zimne, sÂłotne wieczory.
 
Rokitnik z kolei ma bardzo kwaÂśne owoce, o lekko ananasowym aromacie. SÂą bardzo waÂżnym ÂźrĂłdÂłem witaminy C (aÂż 200 - 250 mg w 100 g). Warto zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ na to, Âże witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwaÂła. ÂŚwieÂże owoce rokitnika wprawdzie sÂą niejadalne, ale Âświetnie nadajÂą siĂŞ na przetwory: soki, dÂżemy, marmolady i galaretki.
 
Bogatym ÂźrĂłdÂłem witaminy C sÂą rĂłwnieÂż owoce kaliny i Âżurawiny. Kalina to duÂży krzew rosnÂący nad brzegami rzek, o szkarÂłatnych owocach, ktĂłre zawierajÂą duÂżo pektyn i witaminy C. Z owocĂłw moÂżna zrobiĂŚ galaretkĂŞ, sok, wino i nalewkĂŞ. Natomiast soczyste owoce Âżurawiny zawierajÂą witaminĂŞ C (10 - 30 mg w 100 g), sporo wapnia i fosfor, a takÂże miedÂź i jod. Podawane w postaci sokĂłw i kisieli poprawiajÂą samopoczucie przy przeziĂŞbieniu i grypie. Owoce moÂżna przechowywaĂŚ dÂługo po zerwaniu. NadajÂą siĂŞ na przetwory - napoje, dÂżemy i konfitury. 
 
DoskonaÂłym ÂźrĂłdÂłem witaminy C (35 - 45 mg w 100 g) i beta - karotenu jest teÂż jarzĂŞbina, zawierajÂąca rĂłwnieÂż witaminy z grupy B, PP i K, potas, sĂłd, magnez i miedÂź, kwasy organiczne, garbniki i pektyny. W medycynie ludowej wykorzystywano jÂą przy chorobach pÂłuc, nerek i wÂątroby. PrzyrzÂądza siĂŞ z niej herbatki, dÂżemy (do tÂłustych miĂŞs), wĂłdki i likiery. Uwaga! Owoce zbierane po przymrozkach sÂą mniej gorzkie.
 
Jedz owoce, bĂŞdziesz zdrowa
 
To prawda z brod¹. Nikt bowiem nie przeczy, ¿e g³ównym Ÿród³em witaminy C s¹ œwie¿e oraz w³aœciwie przetworzone owoce. Najwiêcej witaminy C zawieraj¹ owoce cytrusowe. Jednak nale¿y je spo¿ywaÌ z umiarem, poniewa¿ s¹ one silnymi alergenami. Osoby podatne na wszelkiego rodzaju uczulenia mog¹ zapomnieÌ o zajadaniu siê pomaraùczami czy mandarynkami. Z podobnym problemem borykaj¹ siê kobiety karmi¹ce piersi¹; z jednej strony to w³aœnie u nich wystêpuje najwiêksze zapotrzebowanie na witaminê C, z drugiej okres laktacji jest bezwzglêdnym przeciwwskazaniem dla spo¿ywania cytrusów. Oprócz tego, owoce po³udniowe zanim trafi¹ do naszych sklepów musz¹ przebyÌ d³ug¹ drogê. Antyseptyczne œrodki u¿ywane do konserwowania warzyw i owoców niszcz¹ witaminê C. Równie¿ d³ugie przechowywanie produktów w temperaturze pokojowej powoduje jej stopniowy rozpad - do 15% miesiêcznie.
 
Trzy razy wiĂŞcej witaminy C, niÂż cytryna posiada czarna porzeczka. MoÂżna jÂą mroziĂŚ oraz robiĂŚ z niej galaretki i dÂżemy. WartoÂściowe sÂą rĂłwnieÂż jabÂłka, u ktĂłrych tuÂż pod skĂłrkÂą gromadzi siĂŞ witamina C. NajwiĂŞcej tej witaminy majÂą jabÂłka rosnÂące po nasÂłonecznionej stronie drzewa. WÂśrĂłd polskich odmian najbogatsze w niÂą sÂą antonĂłwki, grochĂłwki i aport, a najuboÂższe: starting, kosztela, landsberska. W 100 gramach jabÂłka wystĂŞpuje 10 mg witaminy C. 
 
Pokochaj warzywa
 
Doskona³ym Ÿród³em witaminy C s¹ wszystkie odmiany kapusty. Zw³aszcza w okresie zimowym, kiedy jest niewielki wybór œwie¿ych warzyw i owoców, dobrym Ÿród³em tej witaminy jest kapusta kiszona, która w 100 gramach zawiera jej oko³o 18 miligramów. Oprócz surówek do drugiego dania, kiszon¹ kapustê mo¿na k³aœÌ sobie na kanapkê. Polecam tak¿e chleb ze smalcem, albo z ¿ó³tym serem i kiszon¹ kapust¹ na wierzchu. Pycha!
 
MnĂłstwo witaminy C majÂą teÂż pomidory. DziĂŞki temu m.in. wzmacniajÂą odpornoœÌ i przyspieszajÂą gojenie siĂŞ ran. DuÂży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tĂŞ substancjĂŞ w 60 procentach. 
 
Princes¹ wœród warzyw bogatych w witaminê C jest papryka. Wystarczy zjeœÌ 7,5 dekagramów zielonej papryki, aby pokryÌ dzienne zapotrzebowanie na tê witaminê. Warto wiedzieÌ, ¿e tak¹ sam¹ iloœÌ tej witaminy dostarczy nam 14 dag cytryn, 12 dag kiwi i a¿ 17 dag grejpfruta. Koniecznie trzeba dodaÌ, ¿e wraz ze wzrostem papryki iloœÌ witaminy C maleje. Jednak w nagrodê zwiêksza siê iloœÌ witaminy A. Coœ za coœ.
 
A teraz krĂłlowie polskiej kuchni - ziemniaki, ktĂłre w naszej diecie odgrywajÂą znacznÂą rolĂŞ, jako ÂźrĂłdÂło witaminy C. Nie dlatego, Âże jej zawierajÂą duÂżo (w 100 g produktu znajdziemy zaledwie 12 mg witaminy C), ale dlatego, Âże sÂą spoÂżywane codziennie w duÂżych iloÂściach. Musimy jednak pamiĂŞtaĂŚ, Âże po 3 miesiÂącach przechowywania ziemniaki majÂą o 50% mniej witaminy C, a po 6 miesiÂącach aÂż o 75% mniej. Dlatego, aby zachowaĂŚ jej resztki musimy naleÂżycie obchodziĂŚ siĂŞ z ziemniakami. TuÂż pod skĂłrkÂą znajdujÂą siĂŞ najcenniejsze skÂładniki, w tym witamina C. Stare ziemniaki naleÂży obieraĂŚ cienko, a mÂłode skrobaĂŚ. Przy rĂŞcznym oczyszczaniu ziemniakĂłw otrzymuje siĂŞ Âśrednio 35 - 50% obierzyn, w zaleÂżnoÂści od ich jakoÂści i pory roku. Straty witaminy C przy obieraniu wynoszÂą Âśrednio 22%. A moÂże nauczymy siĂŞ gotowaĂŚ ziemniaki „w mundurkach"?
 
Na koĂącu maÂły wykaz warzyw i owocĂłw wraz z zawartoÂściÂą witaminy C:
 
natka pietruszki 178 mg
koperek zielony 75 mg
brukselka 71 mg
szczypiorek 60 mg
szpinak 64 mg
porzeczki czarne 177 mg
truskawki 63 mg
poziomki 60 mg
jabÂłka 7 mg
kapusta kiszona 16 mg
ogĂłrki kwaszone 4 mg
http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/527966,1,Witamina-c--zrodla-witaminy-c--w-czym-wystepuje-witamina-c.html


Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
Wiadomość wysłana przez: Betti Luty 21, 2010, 19:23:14
Witaminy


Witamina B17"(amigdalina, amygdalina, laetrile, letril) to lekarstwo na raka
WystĂŞpowanie "witaminy B17"

Najwy¿sze stê¿enie "witaminy B17" mo¿na znaleŸÌ w przyrodzie
Pestkach lub nasionach owocĂłw:

jabÂłka, moreli, wiÂśni, nektaryn, brzoskwiĂą, gruszce, Âśliwek,
Fasoli:

bób (Vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skie³kowana), fasola pó³ksiê¿ycowata , mung (skie³kowana), fasola ozdobna(Phaseolus coccineus).
Orzeszkach:

gorzkie migdaÂły, macadamia(podobne do laskowych), nerkowca

Jagodach:

Niemal wszystkie dzikie jagody. JeÂżyny, aronii,  Âżurawiny bÂłotnej, dziki bez (Sambucus L. ), malin, truskawek.

Nasionach:

lnu, sezamu, chia(Salvia hispanica)- czyli oleiste

Trawach:

Akacja (Acacia Mill.) , alfalfa (skie³kowana), wodnych trawach, sorgo alepejskie (Sorghum halepense (L.) Pers.) , trojeœÌ amerykaùska (Asclepias syriaca), pszenica(trawa).
Ziarnach:

kasz owsa, jĂŞczmienia, brÂązowego ryÂżu, gryki, kasz,chia, lnu, prosa, Âżyta, wyki, pszenicy(jagody).

I innych:

PĂŞdach bambusa, fuschia roÂślin, Sorgo (Sorghum Moench) , dzikiej hortensji, cis drzewa (igieÂł, ÂświeÂże liÂście) (cis jest trujÂący! nie wiem kto takie rzeczy wmawia ludziom!).
Po pierwsze, zjadaj ca³¹ zawartoœÌ "wit. B17", czyli owoce w ca³oœci (nasiona w³¹cznie), ale nie jedz wiêkszej iloœci nasion ponda te które by³y w ca³ym zjedzonym owocu.
Przyk³ad: jeœli jeœÌ dziennie trzy jab³ka, nasiona w trzech jab³kach zawieraj¹ wystarczaj¹c¹ iloœÌ "wit. B17". Wiêc nie bêdziesz ju¿ musia³ jeœÌ dodatkowo pestek z jab³ek.

Po drugie, jedno j¹dro pestki z brzoskwini lub moreli na ok 4,5 kg masy cia³a uwa¿a siê za wiêcej ni¿ wystarczaj¹ca iloœÌ w profilaktyce raka, choÌ dok³adna liczba mo¿e siê ró¿niÌ dla osoby z indywidualnym metabolizmem i nawykami ¿ywieniowymi.
Na przykÂład, czÂłowiek o masie 77kg moÂże zuÂżywaĂŚ 17 jÂąder pestek moreli lub brzoskwini na dzieĂą i przyjmowaĂŚ biologicznie rozsÂądne iloÂści "wit. B17".
I dwie wa¿ne uwagi: Oczywiœcie, mo¿esz zjadaÌ du¿o czegokolwiek. Ale po zjedzeniu zbyt wielu j¹der pestek lub nasion, mo¿na spodziewaÌ siê nieprzyjemnych skutków ubocznych. Ta naturalna ¿ywnoœÌ powinna byÌ spo¿ywana w racjonalnych iloœciach (nie wiêcej ni¿ 30 do 35 j¹der pestek na dzieù).
Równie¿ wysokie stê¿enia "wit. B-17" otrzymywane s¹ przez jedzenie naturalnych produktów spo¿ywczych w ich surowym lub kie³kuj¹cym stadium. Nie oznacza to, ¿e umiarkowane gotowanie i inne ingerowanie zniszczy zawartoœci "wit. B-17". Na przyk³ad, ¯ywnoœÌ gotowana w temperaturze wystarczaj¹cej do przygotowania tradycyjnej chiùskiej kolacji, nie niszczy zawartoœci "wit. B-17".
http://www.eioba.pl/a93247/witamina_b17_amigdalina_amygdalina_laetrile_letril_to_lekarstwo_na_raka

Cyjanek na zdrowie
Kiedy nasze babcie robiÂły  weka na zimĂŞ, kÂładÂły owoce z pestkami. Nie wiedzÂąc o tym, dostarczaÂły swoim rodzinom B17. Kiedy nasze mamy robiÂły weka, pestki juÂż wyjmowaÂły, bo wmĂłwiono im, Âże w pestkach jest cyjanek, czyli  kwas pruski. Panika przeniknĂŞÂła oczywiÂście z USA. Dlatego dzisiaj tysiÂące AmerykanĂłw potajemnie wyjeÂżdÂża leczyĂŚ siĂŞ do Meksyku... i wraca zdrowymi. ZresztÂą w Polsce, tak jak i w wielu krajach,  nie moÂżemy kupiĂŚ witaminy B17 w Âżadnej aptece. ProszĂŞ sprawdziĂŚ, jak magister za ladÂą bĂŞdzie stukaÂła w klawiaturĂŞ aptecznego komputera wszystkie trzy nazwy, po czym uÂśmiechnie siĂŞ i powie, Âże nie ma czegoÂś takiego.
Podstawowym argumentem przeciwko B17 jest twierdzenie, Âże letril zawiera silnie trujÂący cyjanek. Jednak witamina B12 rĂłwnieÂż zawiera cyjanek i bez kÂłopotĂłw moÂżna jÂą kupiĂŚ w aptece. Nawet bez recepty. O co tu chodzi?

KaÂżdy powinien wiedzieĂŚ, Âże wiĂŞkszoœÌ oficjalnych badaĂą przeciw rakowi to wielkie oszustwa" – dr Linus Pauling (1901-1994), dwukrotny laureat Nagrody Nobla

W latach 50-tych, po wielu latach badaĂą, znany biochemik nazwiskiem dr Ernst T.Krebs wyodrĂŞbniÂł nowÂą witaminĂŞ, ktĂłrej nadaÂł liczbĂŞ B 17 i nazwĂŞ “Laetrile”. W miarĂŞ upÂływu lat tysiÂące ludzi przekonaÂło siĂŞ, Âże Krebs ostatecznie odkryÂł drogĂŞ do caÂłkowitej kontroli nad wszelkimi formami raka czym wywoÂłaÂł podziaÂł na zwolennikĂłw i przeciwnikĂłw trwajÂący do dzisiaj. Ale w latach 50-tych Ernst Krebs nie miaÂł pojĂŞcia, w jakim to gnieÂździe szerszeni oÂśmieliÂł siĂŞ zamieszaĂŚ.
DowĂłd, ktĂłry dr Krebs zaprezentowaÂł na przestrzeni lat dla poparcia swego twierdzenia o “ utraconej” witaminie B 17 w naszych dietach jest bardzo prosty. ParĂŞ wiekĂłw temu zwykliÂśmy jadÂąc chleb z domieszkÂą nasion prosa i lnu, bogatych w witaminĂŞ B 17, a teraz chleb pszeniczny i Âżytni, ktory jadamy nie ma jej wogĂłle. Przez cale generacje nasze babcie zwykÂły dodawaĂŚ pokruszone nasiona Âśliwek, czereÂśni, jabÂłek, moreli i innych roÂślin botanicznej rodziny Rosaceae do swych domowych konfitur i dÂżemĂłw. Babcia pewnie nie wiedziaÂła, dlaczego to robi, ale nasiona wszystkich tych owocĂłw sÂą jednym z najpotĂŞÂżniejszych ÂźrĂłdeÂł witaminy B 17 na Âświecie. W tropikach, ogromne iloÂści B 17 znajduje siĂŞ w gorzkiej kassawie, znanej rĂłwnieÂż jako tropikalny maniok. Badania dowiodÂły, Âże plemiĂŞ z HimalajĂłw znane jako Hunza, nigdy nie znaÂło przypadku zachorowania na raka, czy serce poniewaÂż trzyma siĂŞ swojej tradycyjnej diety, ktĂłra jest wyjÂątkowo obfita zarĂłwno w morele jak i w proso. JednakÂże, po zastosowaniu zachodniej diety Hunzowie stajÂą siĂŞ podobnie podatni na te choroby, jak i reszta z nas. PoniewaÂż Hunzowie jedzÂą bardzo niewiele miĂŞsa, mogÂłoby to zachĂŞciĂŚ liczne spoÂłecznoÂści wegetariaĂąskie do wzajemnego poklepywania sie i wygÂłaszania proklamacji w stylu: “ Widzicie, mieliÂśmy racje!”Witamina jest nieszkodliwa dla zdrowych tkanek z bardzo prostego powodu: kaÂżda molekuÂła B 17 zawiera jednÂą jednostkĂŞ cyjanku, jedna jednostkĂŞ benzaldehydu i dwie jednostki glukozy(cukru) ‘zamkniĂŞte’ razem. Po to, aby cyjanek mĂłgÂł staĂŚ siĂŞ niebezpieczny trzeba najpierw ‘otworzyĂŚ’ molekulĂŞ, aby go uwolniĂŚ, trick ktĂłrego jest w stanie dokonaĂŚ jedynie pewien enzym, zwany beta-glucosidase, ktĂłry jest obecny w caÂłym ciele ludzkim w maleĂąkich iloÂściach przy czym jego iloœÌ znacznie wzrasta do znacznych iloÂści ( stukrotnie wyÂższych) tylko w jednym miejscu: w siedlisku zÂłoÂśliwego naroÂśla rakowego. Tak wiĂŞc cyjanek bywa jedynie jakby ‘otwierany’ w miejscu, gdzie znajduje siĂŞ rak, z drastycznymi efektami, ktĂłre caÂłkowicie niszczÂą komĂłrki rakowe, poniewaÂż benzaldehyd ‘otwiera’ siĂŞ w tym samym czasie. Benzaldehyd jest Âśmiertelnie niebezpiecznÂą truciznÂą, ktĂłra wĂłwczas dziaÂła ³¹cznie z cyjankiem, wytwarzajÂąc truciznĂŞ sto razy silniejszÂą, niÂż kaÂżdy z nich z osobna.


Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
Wiadomość wysłana przez: songo1970 Lipiec 25, 2010, 09:35:29
"Witamina B17" (amigdalina, amygdalina, laetrile, letril) lekarstwem na raka

Występowanie "witaminy B17"


Najwyższe stężenie "witaminy B17" można znaleźć w przyrodzie
Pestkach lub nasionach owoców:

jabłka, moreli, wiśni, nektaryn, brzoskwiń, gruszce, śliwek,
Fasoli:

bób (Vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(Phaseolus coccineus).
Orzeszkach:

gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowca

Jagodach:

Niemal wszystkie dzikie jagody. Jeżyny, aronii,  żurawiny błotnej, dziki bez (Sambucus L. ), malin, truskawek.

Nasionach:

lnu, sezamu, chia(Salvia hispanica)- czyli oleiste

Trawach:

Akacja (Acacia Mill.) , alfalfa (skiełkowana), wodnych trawach, sorgo alepejskie (Sorghum halepense (L.) Pers.) , trojeść amerykańska (Asclepias syriaca), pszenica(trawa).
Ziarnach:

kasz owsa, jęczmienia, brązowego ryżu, gryki, kasz,chia, lnu, prosa, żyta, wyki, pszenicy(jagody).

I innych:

Pędach bambusa, fuschia roślin, Sorgo (Sorghum Moench) , dzikiej hortensji, cis drzewa (igieł, świeże liście) (cis jest trujący! nie wiem kto takie rzeczy wmawia ludziom!).

Profilaktyka czyli reguła oparta na doświadczeniu:

Według dr Krebs, są zasady a by przyswoić dzienną dawkę "wit. B17" którą można uzyskać poprzez jedną z dwóch następujących wskazówek:

Po pierwsze, zjadaj całą zawartość "wit. B17", czyli owoce w całości (nasiona włącznie), ale nie jedz większej ilości nasion ponda te które były w całym zjedzonym owocu.
Przykład: jeśli jeść dziennie trzy jabłka, nasiona w trzech jabłkach zawierają wystarczającą ilość "wit. B17". Więc nie będziesz już musiał jeść dodatkowo pestek z jabłek.

Po drugie, jedno jądro pestki z brzoskwini lub moreli na ok 4,5 kg masy ciała uważa się za więcej niż wystarczająca ilość w profilaktyce raka, choć dokładna liczba może się różnić dla osoby z indywidualnym metabolizmem i nawykami żywieniowymi.
Na przykład, człowiek o masie 77kg może zużywać 17 jąder pestek moreli lub brzoskwini na dzień i przyjmować biologicznie rozsądne ilości "wit. B17".

I dwie ważne uwagi: Oczywiście, możesz zjadać dużo czegokolwiek. Ale po zjedzeniu zbyt wielu jąder pestek lub nasion, można spodziewać się nieprzyjemnych skutków ubocznych. Ta naturalna żywność powinna być spożywana w racjonalnych ilościach (nie więcej niż 30 do 35 jąder pestek na dzień).
Również wysokie stężenia "wit. B-17" otrzymywane są przez jedzenie naturalnych produktów spożywczych w ich surowym lub kiełkującym stadium. Nie oznacza to, że umiarkowane gotowanie i inne ingerowanie zniszczy zawartości "wit. B-17". Na przykład, Żywność gotowana w temperaturze wystarczającej do przygotowania tradycyjnej chińskiej kolacji, nie niszczy zawartości "wit. B-17".

cd:
http://www.newworldorder.com.pl/artykul,2343,Witamina-B17-amigdalina-amygdalina-laetrile-letril-lekarstwem-na-raka


Tytuł: Odp: ZDROWIE - odzyskiwanie i umacnianie
Wiadomość wysłana przez: east Lipiec 25, 2010, 10:20:11
GdzieÂś juÂż byÂło wczeÂśniej o amigdalinie i B17, ale dobrze, Âże przypomniaÂłeÂś. Dobrych informacji nigdy nie za wiele :)


Tytuł: WITAMINY - niebezpieczne, ukrywane fakty
Wiadomość wysłana przez: Dariusz Październik 02, 2010, 20:49:03
Fragment z wykÂładu w GCK Katowice w ramach 1 Konferencji Naukowo Szkoleniowej, ktĂłrej organizatorem byÂło Stowarzyszenie Zawodowe RatownikĂłw Medycznych pt: Witaminy - Ukryte Fakty, w ktĂłrym to wykÂładzie w Âśrodowisku medycznym zostaÂła przybliÂżona tematyka jedzenia.
Fragment filmu jedzenie ma znaczenie, byÂł wykorzystany do naÂświetlenia problematyki witamin.
Do obejrzenia w caÂłoÂści w pod adresem:

http://zakazaneowoce.pl/index.php?s=m&id=1023

Warto teÂż zobaczyĂŚ:

http://www.youtube.com/view_play_list?p=91F80E4738B5FED8



Tytuł: Odp: WITAMINY - niebezpieczne, ukrywane fakty
Wiadomość wysłana przez: Dariusz Marzec 04, 2011, 18:54:43
Witaminy, gdzie , w czym wystĂŞpujÂą, jakie mamy na nie zapotrzebowanie:

WITAMINY i ICH FUNKCJIE
gru 30, 2009

(http://www.sekretyameryki.com/wp-content/uploads/2009/12/witaminy.gif)

A

(retinol)
Jaja, w¹troba, mleko, mas³o, ser, jagody, szpinak, tran, produkty mleczne, t³uste miêso oraz, jako prowitamina: karoten, marchew, pomidory, sa³ata, groszek zielony i owoce dzikiej ró¿y
Odpowiada za prawid³owe widzenie o zmroku, zmniejsza rogowacenie naskórka, poprawia koloryt skóry, chroni skórê przed promieniami UV, zwiêksza zawartoœÌ kolagenu w skórze w³aœciwej. Dzieci z niedoborem witaminy A rosn¹ nieprawid³owo.
“Kurza Âślepota” (niedowidzenie o zmierzchu), zmiany skĂłrne
Wady wrodzone u dzieci matek z hiperwitaminoz¹ w czasie ci¹¿y, zmniejszone uwapnienie koœci mog¹ce doprowadziÌ do osteoporozy, powiêkszenie w¹troby, bóle stawów, ból g³owy.

D

(kalcyferol)
Tran, wÂątroba, masÂło, jaja, mleko, miĂŞso.

...

http://www.sekretyameryki.com/?p=2186


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

zipcraft gangem wypadynaszejbrygady x22-team granitowa3