Niezależne Forum Projektu Cheops

Hydepark => Hydepark ;) => Wątek zaczęty przez: Rafaela Kwiecień 07, 2011, 18:02:17



Tytuł: Co magazynowac bez obaw.
Wiadomość wysłana przez: Rafaela Kwiecień 07, 2011, 18:02:17
Porady odnoÂśnie dÂługoterminowego przechowywania ÂżywnoÂści.
admin, Âśr., 2011-04-06 15:59
images.google.com

W niepewnych czasach, w których ¿yjemy coraz wa¿niejsze jest uœwiadomienie sobie potrzeby utrzymywania pewnej iloœci zapasów ¿ywnoœci. £aùcuchy dostaw najpopularniejszych artyku³ów ¿ywnoœciowych mog¹ ulec zak³óceniu lub nawet zerwaniu, co obserwujemy w Japonii.

 

Co magazynowaĂŚ bez obaw o utratĂŞ jakoÂści skÂładowanej ÂżywnoÂści ? NiektĂłre produkty mogÂą przetrwaĂŚ prĂłbĂŞ czasu i stanowiĂŚ przysÂłowiowÂą ostatniÂą deskĂŞ ratunku na wypadek wystÂąpienia jakiegoÂś rodzaju perturbacji. Aby prawidÂłowo skomponowaĂŚ swojÂą spiÂżarniĂŞ warto dowiedzieĂŚ siĂŞ, jakie rodzaje ÂżywnoÂści przetrwajÂą najdÂłuÂżej.

 

Dobrze jest zainteresowaÌ siê systemami pró¿niowego pakowania ¿ywnoœci. System tego typu nie doœÌ, ¿e przed³u¿a trwa³oœÌ produktów to jeszcze skutecznie zabezpiecza je przed wilgoci¹ i owadami. To mog¹ byÌ nieocenione walory, poniewa¿ zagro¿enie ze strony wilgoci czy wody, jako takiej, zw³aszcza w naszej szerokoœci geograficznej jest najczêstsze.

 

Zazwyczaj osoby, które przechowuj¹ ¿ywnoœÌ szukaj¹ artyku³ów trwa³ych i w miarê tanich. Oto lista jedenastu produktów, które charakteryzuj¹ siê trwa³oœci¹ i da siê z ich pomoc¹ komponowaÌ dietê umo¿liwiaj¹c¹ przetrwanie trudnych czasów.

 

MiĂłd

Miód nigdy siê nie psuje. W grobowcu w Egipcie po 3000 lat znaleziono produkt pszczó³, który nadal by³ jadalny! Jeœli s¹ wahania temperatury i œwiat³a s³onecznego mo¿e dojœÌ do zmian konsystencji i koloru miodu. Nale¿y pamiêtaÌ o tym, ¿e miód skrystalizowany da siê, poprzez podgrzewanie, da siê doprowadziÌ do postaci p³ynnej i proces ten mo¿na wielokrotnie powtarzaÌ. Ze wzglêdu na nisk¹ zawartoœÌ wody w miodzie nie jest to œrodowisko korzystne dla bakterii.

Zastosowanie: pieczenie, leczenie, alkohol (miĂłd pitny)

 

SĂłl

ChociaÂż sĂłl jest podatna na absorbowanie wilgoci, to okres jej waÂżnoÂści jest praktycznie nieokreÂślony. Ten niezbĂŞdny mineraÂł bĂŞdzie cennym towarem na wypadek jakiejÂś dÂługoterminowej katastrofy i bĂŞdzie wtedy zapewne podstawowym produktem handlu wymiennego.

Zastosowanie: Âśrodek konserwujÂący, gotowanie, sprzÂątanie, lecznicze, garbowanie skĂłr

 

Cukier

ÂŻycie bez cukru byÂłoby nudne. Podobnie jak sĂłl, cukier jest naraÂżony na absorbowanie wilgoci, ale ten problem moÂżna wyeliminowaĂŚ poprzez dodanie do pojemnika zbiorczego ziaren ryÂżu.

Zastosowanie: s³odzik do napojów, pieczywa, ciast, œrodek konserwuj¹cy, ogrodnictwo, œrodek owadobójczy (równa czêœÌ cukru i proszku do pieczenia zabije karaluchy).

 

Pszenica

Pszenica jest g³ównym sk³adnikiem diety dla ponad 1/3 œwiata. To popularny pó³produkt ³aùcucha dostaw zapewniaj¹cy 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie dla wiêkszoœci populacji œwiata. Poza tym jest w pszenicy jest wysoki poziom wêglowodanów, pszenica zawiera te¿ cenne bia³ko, minera³y i witaminy. Bia³ko pszenicy, gdy zostanie zrównowa¿one przez inne œrodki spo¿ywcze, które dostarczaj¹ aminokwasy takie jak lizyna, jest bardzo efektywnym Ÿród³em bia³ka.

Zastosowanie: do pieczenia, produkcja alkoholu, pasze dla zwierzÂąt gospodarskich

 

Suszona kukurydza

Zasadniczo, suszona kukurydza mo¿e byÌ u¿ywana, jako zastêpstwo w którymkolwiek przepisie kulinarnym, który nakazuje u¿ycie œwie¿ej kukurydzy. Nasi przodkowie zaczêli suszenie zbo¿a ze wzglêdu na krótkotrwa³oœÌ dostêpnoœci ziaren. Aby przed³u¿yÌ okres przechowywania zbo¿a, musi byÌ poddane suszeniu tak, aby mog³o byÌ u¿ywane w ci¹gu ca³ego roku.

Zastosowanie: zupy, pasza dla zwierz¹t gospodarskich, mama³yga i kasza, Ÿród³a ciep³a (spalanie opró¿nionych kolb kukurydzy).

 

Proszek do pieczenia

Podstawowy skÂładnik konieczny do przygotowania potraw. Jest bardzo wielofunkcyjny i moÂże byĂŚ bardzo dÂługo przechowywany.

Zastosowanie: do czyszczenia zĂŞbĂłw, czyszczenia gospodarstwa domowego, mycie naczyĂą, do prania, pieczenie

 

Kawa, herbata, kakao

Dodanie tych produktów do naszej listy d³ugotrwa³ego przechowywania jest oczywiste. Kawa jest dostêpna w postaci wysoko liofilizowanego granulatu pozostaj¹cego w pró¿ni. Tak, wiêc, o ile nie jest nara¿ona na wilgoÌ jej trwa³oœÌ bêdzie bardzo du¿a. Okres przechowywania dla wszystkich herbat i kakao mo¿na rozszerzyÌ za pomoc¹ osuszania a zw³aszcza po przepakowaniu w pojemniki pró¿niowe.

Zastosowanie: napoje, dodatki do pieczenia

 

Niegazowane napoje

ChociaÂż wielu z nas preferuje napoje gazowane z czasem rozkÂładajÂą one cukry i aromat napoju zmienia siĂŞ. Niegazowane napoje wytrzymujÂą znacznie dÂłuÂżej o ile butelki sÂą przechowywane w odpowiednich warunkach, bĂŞdÂą one bardzo trwaÂłe. Niegazowane napoje to: multiwitaminy, soki, woda butelkowana.

Zastosowanie: napoje, dodatki do pieczenia

 

BiaÂły ryÂż

BiaÂły ryÂż jest bardzo waÂżnym produktem, jest tani a dodatkowo jest to doskonaÂłe ÂźrĂłdÂło kalorii o dÂługim okres przydatnoÂści do spoÂżycia. JeÂśli jest odpowiednio przechowywany moÂże czekaĂŚ na spoÂżycie nawet 30 lat lub wiĂŞcej.

Zastosowanie: Âśniadanie, posiÂłki, alternatywa dla mÂąki pszennej

 

ProduktĂłw bulionowe

Poniewa¿ produkty bulionowe zawieraj¹ du¿e iloœci soli, produkt jest trwa³y. Jednak z czasem, smak bulionu mo¿e byÌ zmieniony. Jeœli przechowujemy kostki bulionu, najlepiej by³oby, zapakowaÌ je pró¿niowo.

Zastosowanie: podstawa potraw

 

Mleko w proszku

Mleko w proszku, zw³aszcza pakowane za pomoc¹ azotu, mo¿e trwaÌ w nieskoùczonoœÌ, jednak zaleca siê dla przed³u¿enia jego trwa³oœÌ sk³adowanie go w zamra¿arce. Gdy mleko zaczyna nie³adnie pachnieÌ albo staje siê ¿ó³tawe to oznaka, ¿e nale¿y siê go pozbyÌ.

Zastosowanie: napoje, desery, skÂładnik czĂŞÂści pieczywa, dodatek do zup.

 

OczywiÂście jest to lista przykÂładowa ale spiÂżarnia skÂładajÂąca siĂŞ z wyliczonych tu produktĂłw ma szansĂŞ sÂłuÂżyĂŚ bardzo dÂługo.
Prosze nie zapomniec o swiecach, i podstawowych medykamentach.
 

 

 
ÂŹrĂłdÂło:
http://www.readynutrition.com/


Tytuł: Odp: Co magazynowac bez obaw.
Wiadomość wysłana przez: greta Kwiecień 07, 2011, 18:13:04
A wiec robmy zapasy,co bysmy nie zostali z przyslowiowa reka w nocniku.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

zipcraft watahaslonecznychcieni gangem phacaiste-ar-mac-tire maho