Tytuł: Co magazynowac bez obaw. Wiadomość wysłana przez: Rafaela Kwiecień 07, 2011, 18:02:17 Porady odnoÂśnie dÂługoterminowego przechowywania ÂżywnoÂści.
admin, Âśr., 2011-04-06 15:59 images.google.com W niepewnych czasach, w ktĂłrych Âżyjemy coraz waÂżniejsze jest uÂświadomienie sobie potrzeby utrzymywania pewnej iloÂści zapasĂłw ÂżywnoÂści. ÂŁaĂącuchy dostaw najpopularniejszych artyku³ów ÂżywnoÂściowych mogÂą ulec zak³óceniu lub nawet zerwaniu, co obserwujemy w Japonii. Co magazynowaĂŚ bez obaw o utratĂŞ jakoÂści skÂładowanej ÂżywnoÂści ? NiektĂłre produkty mogÂą przetrwaĂŚ prĂłbĂŞ czasu i stanowiĂŚ przysÂłowiowÂą ostatniÂą deskĂŞ ratunku na wypadek wystÂąpienia jakiegoÂś rodzaju perturbacji. Aby prawidÂłowo skomponowaĂŚ swojÂą spiÂżarniĂŞ warto dowiedzieĂŚ siĂŞ, jakie rodzaje ÂżywnoÂści przetrwajÂą najdÂłuÂżej. Dobrze jest zainteresowaĂŚ siĂŞ systemami pró¿niowego pakowania ÂżywnoÂści. System tego typu nie doœÌ, Âże przedÂłuÂża trwaÂłoœÌ produktĂłw to jeszcze skutecznie zabezpiecza je przed wilgociÂą i owadami. To mogÂą byĂŚ nieocenione walory, poniewaÂż zagroÂżenie ze strony wilgoci czy wody, jako takiej, zwÂłaszcza w naszej szerokoÂści geograficznej jest najczĂŞstsze. Zazwyczaj osoby, ktĂłre przechowujÂą ÂżywnoœÌ szukajÂą artyku³ów trwaÂłych i w miarĂŞ tanich. Oto lista jedenastu produktĂłw, ktĂłre charakteryzujÂą siĂŞ trwaÂłoÂściÂą i da siĂŞ z ich pomocÂą komponowaĂŚ dietĂŞ umoÂżliwiajÂącÂą przetrwanie trudnych czasĂłw. MiĂłd MiĂłd nigdy siĂŞ nie psuje. W grobowcu w Egipcie po 3000 lat znaleziono produkt pszczó³, ktĂłry nadal byÂł jadalny! JeÂśli sÂą wahania temperatury i ÂświatÂła sÂłonecznego moÂże dojœÌ do zmian konsystencji i koloru miodu. NaleÂży pamiĂŞtaĂŚ o tym, Âże miĂłd skrystalizowany da siĂŞ, poprzez podgrzewanie, da siĂŞ doprowadziĂŚ do postaci pÂłynnej i proces ten moÂżna wielokrotnie powtarzaĂŚ. Ze wzglĂŞdu na niskÂą zawartoœÌ wody w miodzie nie jest to Âśrodowisko korzystne dla bakterii. Zastosowanie: pieczenie, leczenie, alkohol (miĂłd pitny) SĂłl ChociaÂż sĂłl jest podatna na absorbowanie wilgoci, to okres jej waÂżnoÂści jest praktycznie nieokreÂślony. Ten niezbĂŞdny mineraÂł bĂŞdzie cennym towarem na wypadek jakiejÂś dÂługoterminowej katastrofy i bĂŞdzie wtedy zapewne podstawowym produktem handlu wymiennego. Zastosowanie: Âśrodek konserwujÂący, gotowanie, sprzÂątanie, lecznicze, garbowanie skĂłr Cukier ÂŻycie bez cukru byÂłoby nudne. Podobnie jak sĂłl, cukier jest naraÂżony na absorbowanie wilgoci, ale ten problem moÂżna wyeliminowaĂŚ poprzez dodanie do pojemnika zbiorczego ziaren ryÂżu. Zastosowanie: sÂłodzik do napojĂłw, pieczywa, ciast, Âśrodek konserwujÂący, ogrodnictwo, Âśrodek owadobĂłjczy (rĂłwna czêœÌ cukru i proszku do pieczenia zabije karaluchy). Pszenica Pszenica jest g³ównym skÂładnikiem diety dla ponad 1/3 Âświata. To popularny pó³produkt ÂłaĂącucha dostaw zapewniajÂący 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie dla wiĂŞkszoÂści populacji Âświata. Poza tym jest w pszenicy jest wysoki poziom wĂŞglowodanĂłw, pszenica zawiera teÂż cenne biaÂłko, mineraÂły i witaminy. BiaÂłko pszenicy, gdy zostanie zrĂłwnowaÂżone przez inne Âśrodki spoÂżywcze, ktĂłre dostarczajÂą aminokwasy takie jak lizyna, jest bardzo efektywnym ÂźrĂłdÂłem biaÂłka. Zastosowanie: do pieczenia, produkcja alkoholu, pasze dla zwierzÂąt gospodarskich Suszona kukurydza Zasadniczo, suszona kukurydza moÂże byĂŚ uÂżywana, jako zastĂŞpstwo w ktĂłrymkolwiek przepisie kulinarnym, ktĂłry nakazuje uÂżycie ÂświeÂżej kukurydzy. Nasi przodkowie zaczĂŞli suszenie zboÂża ze wzglĂŞdu na krĂłtkotrwaÂłoœÌ dostĂŞpnoÂści ziaren. Aby przedÂłuÂżyĂŚ okres przechowywania zboÂża, musi byĂŚ poddane suszeniu tak, aby mogÂło byĂŚ uÂżywane w ciÂągu caÂłego roku. Zastosowanie: zupy, pasza dla zwierzÂąt gospodarskich, mamaÂłyga i kasza, ÂźrĂłdÂła ciepÂła (spalanie opró¿nionych kolb kukurydzy). Proszek do pieczenia Podstawowy skÂładnik konieczny do przygotowania potraw. Jest bardzo wielofunkcyjny i moÂże byĂŚ bardzo dÂługo przechowywany. Zastosowanie: do czyszczenia zĂŞbĂłw, czyszczenia gospodarstwa domowego, mycie naczyĂą, do prania, pieczenie Kawa, herbata, kakao Dodanie tych produktĂłw do naszej listy dÂługotrwaÂłego przechowywania jest oczywiste. Kawa jest dostĂŞpna w postaci wysoko liofilizowanego granulatu pozostajÂącego w pró¿ni. Tak, wiĂŞc, o ile nie jest naraÂżona na wilgoĂŚ jej trwaÂłoœÌ bĂŞdzie bardzo duÂża. Okres przechowywania dla wszystkich herbat i kakao moÂżna rozszerzyĂŚ za pomocÂą osuszania a zwÂłaszcza po przepakowaniu w pojemniki pró¿niowe. Zastosowanie: napoje, dodatki do pieczenia Niegazowane napoje ChociaÂż wielu z nas preferuje napoje gazowane z czasem rozkÂładajÂą one cukry i aromat napoju zmienia siĂŞ. Niegazowane napoje wytrzymujÂą znacznie dÂłuÂżej o ile butelki sÂą przechowywane w odpowiednich warunkach, bĂŞdÂą one bardzo trwaÂłe. Niegazowane napoje to: multiwitaminy, soki, woda butelkowana. Zastosowanie: napoje, dodatki do pieczenia BiaÂły ryÂż BiaÂły ryÂż jest bardzo waÂżnym produktem, jest tani a dodatkowo jest to doskonaÂłe ÂźrĂłdÂło kalorii o dÂługim okres przydatnoÂści do spoÂżycia. JeÂśli jest odpowiednio przechowywany moÂże czekaĂŚ na spoÂżycie nawet 30 lat lub wiĂŞcej. Zastosowanie: Âśniadanie, posiÂłki, alternatywa dla mÂąki pszennej ProduktĂłw bulionowe PoniewaÂż produkty bulionowe zawierajÂą duÂże iloÂści soli, produkt jest trwaÂły. Jednak z czasem, smak bulionu moÂże byĂŚ zmieniony. JeÂśli przechowujemy kostki bulionu, najlepiej byÂłoby, zapakowaĂŚ je pró¿niowo. Zastosowanie: podstawa potraw Mleko w proszku Mleko w proszku, zwÂłaszcza pakowane za pomocÂą azotu, moÂże trwaĂŚ w nieskoĂączonoœÌ, jednak zaleca siĂŞ dla przedÂłuÂżenia jego trwaÂłoœÌ skÂładowanie go w zamraÂżarce. Gdy mleko zaczyna nieÂładnie pachnieĂŚ albo staje siĂŞ ¿ó³tawe to oznaka, Âże naleÂży siĂŞ go pozbyĂŚ. Zastosowanie: napoje, desery, skÂładnik czĂŞÂści pieczywa, dodatek do zup. OczywiÂście jest to lista przykÂładowa ale spiÂżarnia skÂładajÂąca siĂŞ z wyliczonych tu produktĂłw ma szansĂŞ sÂłuÂżyĂŚ bardzo dÂługo. Prosze nie zapomniec o swiecach, i podstawowych medykamentach. ÂŹrĂłdÂło: http://www.readynutrition.com/ Tytuł: Odp: Co magazynowac bez obaw. Wiadomość wysłana przez: greta Kwiecień 07, 2011, 18:13:04 A wiec robmy zapasy,co bysmy nie zostali z przyslowiowa reka w nocniku.
|