Tytuł: Żywność ekologiczna - czy aby napewno? Wiadomość wysłana przez: Dariusz Październik 29, 2011, 17:09:02 Jakie są wasze doświadczenia z tą "ekologiczną" żywnością?
Bo, że rynek się rozwija nie ulega najmniejszej wątpliwości. Czego przyczyną jest tak duży rozwój tej branży? I czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest ekologiczna? Piątek 28.10.2011, 14:00 Polacy chcą być "eko". Wielki boom (http://p3.sfora.pl/p3.sfora.pl/59876dca9ee945eb7667be62cc034ca0.jpg) stock.xchng Na tym można dużo zarobić. Na naturalne artykuły spożywcze wydamy w tym roku około 500 mln zł, a w ciągu kilku lat wartość rynku wzrośnie do 1 mld zł - pisze "Rzeczpospolita". W naszym kraju przybywa więc firm i gospodarstw produkujących ekologiczną żywność. Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych produkcją ekologicznej żywności w Polsce zajmują się już 324 firmy. Firm ekologicznych przybywa, ponieważ widzą, że przetwórnie, które przed nimi weszły na ten rynek, świetnie sobie na nim radzą - uważa Robert Saluda z Mleczarni EkoŁukta. Jak pisze dziennik w tym roku sprzedaż ekologicznej żywności powinna się zwiększyć o 15 – 20 proc. Według firmy badawczej Euromonitor tylko na przetworzoną i zapakowaną ekożywność przeznaczymy w tym roku około 250 mln zł, natomiast do 2015 r. nasze wydatki na nią zwiększą się do ponad 300 mln zł. TO NAJBARDZIEJ NIEEKOLOGICZNE MIĘSO ŚWIATA>> (http://www.sfora.pl/To-najbardziej-nieekologiczne-mieso-swiata-a29850) Polski rynek będzie się rozwijał, ponieważ wciąż daleko mu do europejskiej czołówki – twierdzi Liliana Lehrer-Rychel ze stowarzyszenia Polska Ekologia. Najwięcej na ekożywność wydają Niemcy. W tym roku przeznaczą na nią ponad 1,9 mld euro. Kolejne miejsca zajmują Francja, Wielka Brytania, Włochy i Dania. TM "Rzeczpospolita": Polski boom na ekożywność (http://www.sfora.biz/Polacy-chca-byc-eko-Wielki-boom-l74963) http://www.sfora.biz/Polacy-chca-byc-eko-Wielki-boom-a37244 |