Dariusz
Gość
|
|
« Odpowiedz #25 : Luty 09, 2009, 18:09:19 » |
|
Ja słyszałem, że na upały dobre jest również piwo , i na nerki również.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Michał
Gość
|
|
« Odpowiedz #26 : Luty 09, 2009, 18:29:25 » |
|
Herbata czarna bardzo zakwasza organizm, wysusza i wypłukuje minerały. to ta normalna herbata którą pijemy zazwyczaj do śniadania (w sensie lipton, saga, tetley) czy jakaś bardziej wykwintna?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #27 : Luty 09, 2009, 19:27:49 » |
|
Thotal ma racje. Duzo niespodzianek kryje sie w naszym wyzywieniu, mase lat matki meczyly swoje pociechy aby jadly SPINAK-bo posiada duzo zelaza, okazalo sie ze to bzdura na kiju, ma calkiem normalne skladniki mineralne jak i inne jarzyny. Nigdy nie myslalam ze fasola posiada wiecej bialka jak mleko.Na temat margaryny i masla co troche to pekaja jakies bomby.W 50-tych latach slyszalam jak dzieciaki krzyczaly na podworkach ze margaryna mleczna przeciw ciazy jest skuteczna, potem okazalo sie ze zatyka totalnie zyly choresterolem. Niedawno chcialam sie dowiedziec jak to jest z ta margaryna, dowiedzialam sie ze dzieci moga jesc margaryne od 3-ciego roku zycia i to tylko 100% roslinna. Wszystkie utwardzane margaryny sa zabojstwem wogole dla czlowieka. Do smazenia nie nalezy uzywac zadnej margaryny, tylko olej. Najwieksza nowosc to olej zepakowy, super zdrowy, bez choresterolu. Super zdrowy, ja go nawet za tysiace nie chce miec w domu.Lata kryzysu w Polsce, bylo mozliwe kupienie tylko oleju zepakowego albo sojowego.Zepakowy podczas pieczenia smierdzial i zmienial smak potrawy, przed rokiem maz przypadkowo kupil olej zepakowy i podczas smazenia ta sama historia. Natychmiast wyladowal tam gdzie raki zimuja. Ciekawe jak dlugo bedziemy czekac az nas poinformuja ze tak naprawde to wcale nie jest on taki zdrowa, i jednak najlepiej nadaje sie do samochodu. Wracajac do margaryny, nie wolno dzieciom podawac zadnych margaryn ktore sa dla osob doroslych z problemem choresterolu we krwi. Zapytalam kiedys kolege wlocha, ktory obecnie ma 63 lata, co jadal na sniadanie kiedy byl maly, bo oni w tym czasie nie posiadali masla, jedynie sery. Odpowiedzial, to mi zadalas pytanie, po chwili namyslu odpowiedzial, jedlismy bialy chleb z oliwa z oliwek, kawalek sera, oliwki, jak bylo jajko to dostalismy gotowane jajko pomidory. Na Sycylji robila matka salatke z pomaranczy z cebulka i pieprzem i oliwa z oliwek /smakuje bardzo dobrze/ tez do bialego miesa. Wcale nie wiele inaczej odrzywiali sie turcy i iine kraje. W calym oriencie byl uzywany miod. Jedli i jedza bardzo duzo jarzyn straczkowych i wogole jarzyn, to wszystko jest bardzo dobrze przyprawione, a przyprawy to jedne z najwazniejszych srodkow medycznych. Szykujac jedzenie dobrze bylo by zastanowic sie czego jeszcze dosypac do przygotowanego pokarmu aby nie tylko odzywilo ale i leczylo.Lepiej jest malymi kroczkami do celu, jak ogromnymi krokami kiedy organizm potrzebuje naprawde radykalnej pomocy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Baltazar
Gość
|
|
« Odpowiedz #28 : Luty 09, 2009, 20:53:04 » |
|
Ja słyszałem, że na upały dobre jest również piwo , i na nerki również. W Niemczech jest całkowity zakaz sprzedaży ciepłego piwa. Piwo musi być zimne !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Michał
Gość
|
|
« Odpowiedz #29 : Luty 09, 2009, 21:02:19 » |
|
Ja słyszałem, że na upały dobre jest również piwo , i na nerki również. W Niemczech jest całkowity zakaz sprzedaży ciepłego piwa. Piwo musi być zimne ! też mi nowina każdy piwosz to wie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucyna D.
Gość
|
|
« Odpowiedz #30 : Luty 09, 2009, 21:04:28 » |
|
A co myślicie o homeopatii?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #31 : Luty 09, 2009, 21:12:07 » |
|
Nie mysle ze beda zwollenicy homeopatii, a jezeli juz to moze nalezy otwozyc nowy temat. Jest to temat bardzo ciekawy, duzo nowosci......
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucyna D.
Gość
|
|
« Odpowiedz #32 : Luty 09, 2009, 21:14:27 » |
|
Dlaczego nowy temat? Moim zdaniem tu pasuje jak znalazł.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #33 : Luty 09, 2009, 21:18:45 » |
|
Każdy piwosz wie że trzeba pić zimne piwo, ale żaden z nich (tych co pije je notorycznie) nie zdaje sobie sprawy jaką krzywdę sobie wyżądza. Zimne pokarmy i napoje w tragiczny wręcz sposób uszkadzają układ trawienny (chodzi o tzw. potrójny podgrzewacz). "Mięsień piwny", "bęben" to efekt niestrawionych skamieniałych w procesie trawienia resztek pokarmowych z powodu wyziębienia wnętrzności. Jeśli ktoś chce mieć całkowicie rozregulowany system trawienny niech dalej pije zimne piwo do obiadu, ale niech nie liczy na wyrozumiałość kostuchy Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
|
« Odpowiedz #34 : Marzec 14, 2009, 13:55:40 » |
|
Woda utleniona traktowana z regóły jako środek odkażający. Czy tylko tak ja postrzegać? Jak się okazuje jest to również bardzo skuteczny środek leczniczy. "Przez wiele lat woda utleniona była znana jedynie jako doskonały środek antyseptyczny, stosowany do dezynfekcji ran. Informacje o stosowaniu wewnętrznym wody utlenionej nie przechodziły na ogół do opinii publicznej. Sama myśl, że wodę utlenioną możnaby (oczywiście w stanie rozcieńczonym) spożywać doustnie sprawiłaby, że co bardziej wykształceni z pewnością popukali by się w głowę, myśląc w tym czasie oczywiście o osobie, która rzuciłaby taki pomysł. To jednak nie fikcja literacka, ale metoda, nad którą pracowało na przestrzeni naszego wieku wiele światłych osób potrafiących samodzielnie myśleć. I wykorzystywanie wody utlenionej to, jak pokazują relacje wielu ludzi, metoda skuteczna, co w bardzo przekonujący sposób wyjaśnia Iwan Nieumywakin. Lecz czy jest to wiarygodna osoba?" http://www.igya.pl/oczyszczanie/leczenie_woda_utleniona.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 14:15:37 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
zuza
Gość
|
|
« Odpowiedz #35 : Marzec 14, 2009, 14:08:29 » |
|
Rafaelo, a co z tymi ziołami szwedzkimi o których wspomniałaś?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
|
« Odpowiedz #36 : Marzec 14, 2009, 14:19:50 » |
|
Cześć Zuza, wybaczysz mi chyba, że odpowiadam za Rafaele, mam nadzieję, ze i Rafaela nie będzie miała mi tego za złe. ZIOŁA SZWEDZKIE Receptura oryginalna składa się z 11 ziół. odnaleziono ją wśród spuścizny piśmiennictwa słynnego szwedzkiego lekarza dr Samsta. Dr samst umarł w 104 roku życia, a to wskutek upadku z konia podczas przejażdżki. Jego rodzice i dziadkowie osiągnęli również patrialchalny wiek. Z tajnych zapisów czynionych przez tego lekarza dowiadujemy się, o zadziwiającej skuteczności ziół szwedzkich. Można by nawet stwierdzić, że nie ma takidch dolegliwości, przy których nie osiągnęloby się wyleczenia lub przynajmniej polepszenia stanu chorego. Jego zestaw ziołowy może ponadto być bazą wyjściową lub fundamentalną podczas każdego leczenia, co potwierdziły badania laboratoryjne poczynione w tym kierunku. http://www.geocities.com/Eureka/Vault/7768/l3.htmlhttp://www.herbapis.nazwa.pl/catalog/articles_page.php/article_id/15
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zuza
Gość
|
|
« Odpowiedz #37 : Marzec 14, 2009, 15:23:06 » |
|
Witaj Darku i dzięki za odpowiedź...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #38 : Marzec 14, 2009, 19:11:33 » |
|
Dziekuje Ci Darku, naprawde zapomnialam.Dariusz podal bardzo dobrze ta informacje o Ziolach Szwedzkich. Ja tylko moge potwierdzic ze sa naprawde bardzo dobre. Ja robie sobie sama.Mieszanke kupuje w aptece, a reszte robi sie wg.przepisu.Najlepiej latem, wystawiajac mieszanke na slonce. Do tego potrzebna jest Brendi 0,75l. Ta mieszanka znana jest napewno w calej europie. Pozdrawiam serdecznie Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #39 : Marzec 14, 2009, 23:56:41 » |
|
Jaki jest skład ziół szwedzkich? Jak się je miesza i z jakim alkoholem? Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
|
« Odpowiedz #40 : Marzec 15, 2009, 18:58:32 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2009, 19:09:17 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #41 : Marzec 25, 2009, 13:39:28 » |
|
Przełom: Inspirujący Film o Diecie Witariańskiej Film w przekładzie RobertaJGD Czy możliwe jest otrzymanie wszystkich składników odżywczych z naturalnych, ekologicznych, wegańskich produktów żywnościowych i spożywanie ich w stanie takim, jak wyrastają z ziemi? Wielu uczonych, lekarzy, naukowców, żywieniowców twierdzi, że to niemożliwe i że musimy jeść suplementy oraz mięso, nabiał, żywność przetworzoną i wzbogaconą. Niniejszy film pokazuje życie rodziny odżywiającej się wyłącznie surowymi produktami i żyjącej zgodnie z naturą. Udowadnia, że można wychowywać dzieci bez żadnej niezdrowej, przetworzonej żywności, która była traktowana chemikaliami zabijającymi insekty i chwasty. Można wychowywać dzieci na wsi, blisko natury, ze świeżym powietrzem i wodą, w miłości, świetle, otaczając je kreatywnością, bez stresu nowoczesnego społeczeństwa... Widzimy rodzinę, w której rodzice własnym przykładem pokazują dzieciom jak używać energii, aby tworzyć i podążać za głosem własnego serca, zamiast robić w życiu to, co każą inni... http://www.youtube.com/watch?v=1roi45o07BI__________________________________________________ Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
|
« Odpowiedz #42 : Marzec 27, 2009, 19:30:09 » |
|
Zakupiłem właśnie ksiazkę woda utleniona NA STRAŻY ZDROWIA, AUTORSTWA Iwan Nieumywakin. Zapowiada się ciekawie, lecz cokolwiek więcej będę w stanie powiedzieć gdy juz moja połowica ją przerobi. Na tę chwilę mam możliwość zamieścić bardzo ciekawy wiersz, trafnie opisujacy to, dlaczego koncerny farmaceutyczne nie pozwalają na rozpowszechnianie informacji o skuteczności naturalnych i tanich leków.
Światło i zwierciadła
O jakże wielki intelekt jest człowieka: Co skrzyżowanie, to nowa apteka. N. Zabołocki
W świecie Mocne światło świeci, Co ziarna mądrości zasiało, By ludzi zbawić od sieci, Mgłę głupoty rozwiało
Rosję wiedzą rozsiało A świadomość dobrymi płody, I pokazało, i nauczyło Brać zdrowie od Przyrody. Lecz zwierciadła się wzburzyły, I miast odbicie tworzyć, W dzwony gromko zabiły - Zniekształceń Administratorzy.
Jak grzybów w lesie urodzaj niewąski, Tak kraj zaścielon aptekami. Śmieć wiozą nam zamorski Biznesu ludzie cwani.
Dogmatów wymierających gardło, Grzech jatrogenny* stał się normą. W Rosji włada krzywe zwierciadło Ze zwyrodniałą formą. I. Biedinski
* Jatrogenny-z greckiego "jatros" - lekarz i "genao" - rodzę. Stan chorobowy albo wręcz choroba, wynikajace jako reakcja na niewłaściwe zinterpretowanie przez chorego słów, zachowania lekarza lub przeczytanej literatury medycznej itd. Nie na darmo mówi się: "Słowo leczy i kaleczy". Na przykład w onkologii: jedni lekarze sa zdania, że choremu należy mówić prawdę, inni - że nie należy tego robić. Ma to miejsce, poniewaz według większości lekarzy kazda choroba onkologiczna, zapalenie wątroby typu C i tym podobne dolegliwości to choroby nieuleczalne. Ich zdaniem pacjent, usłyszawszy taką diagnozę, wpadnie w szok i uzależnienie od lekarstw. W rzeczywistości te choroby to stan, z którego-przy mobilizacji własnych sił oraz ukierunkowaniu świadomości- można wyjść, o czym dowiecie się w dalszej częsci niniejszej książki (przypis autora).
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 19:34:07 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
waldii88
Gość
|
|
« Odpowiedz #43 : Marzec 27, 2009, 23:44:57 » |
|
Witam Skoro czytasz Dariuszu tą książkę to mógłbyś się podzielić z innymi sposobem dawkowania oraz innymi informacjami, które są potrzebne przed zastosowaniem wody utlenionej. Pozdrawiam EDIT: Oczywiście jak już dojdziesz do tego tematu Nie pisać dwóch postów pod sobą, masz opcje modyfikuj
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 06:54:40 wysłane przez muszin »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
|
« Odpowiedz #44 : Marzec 28, 2009, 19:43:37 » |
|
Pewnie, ze podam każda informacje, która będzie was interesować. Ale najpierw muszę czekać w kolejce do czytania, bo moja pani jest pierwsza. Jej znów się nie bardzo spieszy i czyta wtedy gdy ma czas.
Zaraz po zakupieniu tej ksiązki udało mi się przeczytać wstęp. Jest w nim podany przykład pani doktor (nazwiska nie pamiętam, oczywiscie Rosjanki). Owa pani aby przekonać się o skuteczności wody utlenionej, wypróbowała ją najpierw na sobie. Na poczatek łyknęła łyżkę stołowa tej wody wymieszaną w szklance zwykłej wody. Po niedługim czasie miała lekkie pieczenie w żołądku, które ustąpiło po trzech, czy czterech dniach. Po tym jej samopoczucie było takie, ze chciało jej się latać, umysł jakby się odblokował. Autor tej książki natomiast pisze, ze takie dawki uderzeniowe dobrze jest stosować głównie w stanach przeziębieniowych. Warto to wypróbować, zwłaszcza teraz w okresie przesilenia, czyli zwiększonej podatności na te przypadłości.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 22:16:26 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #45 : Marzec 31, 2009, 12:41:30 » |
|
Ziola Szwedzkie- Lek wszechstronny.
Jego receptura orginalna sklada sie z 11 ziol. Odnaleziono ja wsrod spuscizny pismiennictwa slynnego szwedzkiego lekarza dr. Samsta. Dr Samst umarl w 104 roku zycia, a to wskutek upadku z konia podczas przejazdzki. Jego rodzice i dziadkowie osiageli rowniez patriarchalny wiek. Z tajnych zapisowuczynionych przez tego lekarza dowiadujemy sie, o zadziwiajacej skutecznosci "ziol szwedzkich". Mozna by nawet stwierdzic, ze nie ma takich dolegliwosci, przy ktorych nie ociagneloby sie wyleczenia lub przynajmniej polepszenia stanu chorego. Jego zestaw ziolowy moze ponadto byc baza wyjsciowa lub fundamentalna podczas kazdego leczenia, co potwierdzily badania laboratoryjne poczynione w tym kierunku.Jednym slowem "Ziola Szwedzkie wplywaja dodatnio na wszelkie schorzenia. Receptura oryginalna składa się z 11 ziół. odnaleziono ją wśród spuścizny piśmiennictwa słynnego szwedzkiego lekarza dr Samsta. Dr samst umarł w 104 roku życia, a to wskutek upadku z konia podczas przejażdżki. Jego rodzice i dziadkowie osiągnęli również patrialchalny wiek. Z tajnych zapisów czynionych przez tego lekarza dowiadujemy się, o zadziwiającej skuteczności ziół szwedzkich. Można by nawet stwierdzić, że nie ma takidch dolegliwości, przy których nie osiągnęloby się wyleczenia lub przynajmniej polepszenia stanu chorego. Jego zestaw ziołowy może ponadto być bazą wyjściową lub fundamentalną podczas każdego leczenia, co potwierdziły badania laboratoryjne poczynione w tym kierunku.
W starych zapisach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ujęto w punktach zastosowanie tinktury "Ziół Szwedzkich", oto wyjątki z tego dokumentu:
1. Zwilżona w tinkturze lniana ściereczka często przykładana na czubek głowy wzmacnia pamięć i usprawnia funkcje mózgu; działa skutecznie przeciw zawrotom i bólom głowy, wzmacnia,
2. słaby wzrok, pomaga przy zaczerwienieniach i zapaleniach oczu, kiedy widzialność jest zamazana - w takim przypadku nawilż powieki tinkturą lub nałóż na zamknięte oczy, po uprzednim natłuszczeniu powiek, lnianą ściereczką zwilżoną w tejże. Skutecznie zapobiega też powstawaniu jaskry,
3. leczy wszelkiego rodzaju krosty i wypryski znajdujące się gdziekolwiek na ciele,
4. uśmierza skutecznie ból zęba. Rozcieńcz łyżkę tinktury wodą i płucz nią jamę ustną przetrzymując ją tam na chwilę,
5. ...przy bólach gardła i przy zapaleniach migdałków weź rano, w obiad i wieczorem kilka kropli i zaśliniając je połknij je powoli. Na pewno uleczą ci dolegliwości i gorączkę.
6. ...przy bólach żołądka i kolkach weź jedną łyżkę tinktury po każdym ataku, połykając ją powoli - a ulży ci od razu.
7. ...uzdrawia przy wzdęciach, dolegliwościach przewodu pokarmowego, jelit, obstrukcji i bólach woreczka żółciowego. Weź codziennie rano i wieczorem 1 łyżeczkę, a wieczorem zrób sobie okład na bolące miejsce.
8....puchlina wodna zniknie, jeśli przez 6 tygodni będziesz zażywał rano i wieczorem 1 łyżkę stołową tych kropli rozcieńczonych białum winem.
9. ...przy bólach ucha lub przy szumieniu w uchu zwilż watkę i włóż do ucha - ponoć przywraca nawet słuch.
10. ...podczas ciąży, w ostatnich 14 dniach przed porodem zażyj rano i wieczorem 1 łyżkę tinktury, a będziesz miała lekki poród.
11. ...po urodzeniu dziecka przyspieszysz bewzbolesne "wyjście" łożyska, jeśli co 2 godziny zażyjesz 1 łyżeczkę tinktury.
12. ...kiedy masz zastój pokarmu i zapalenie piersi, zrób okład wilgotny z tych ziół, a pomoże ci na pewno.
13. ...ślady po wiecznej ospie znikną szybciej, gdy zwilżysz kroplami strupki.
14....wypędzisz tasiemce i inne pasożyty przewodu pokarmowego u dzieci i u dorosłych, jeśli zawiążesz na pępku zwilżoną w lekarstwie tym ściereczkę i zmienisz okład na nowy , gdy wyschnie.
15. Żółtaczka znika bardzo szybko, gdy zażyjesz 2 x dziennie 1 łyżkę stołową lekarstwa i zrobisz sobie okłady na wątrobę.
16. ...pomocne są przy hemoroidach. Nałóż watkę zwilżoną kroplą tinktury i zażyj przed snem 1 łyżkę stołową lekarstwa, ustąpi wtedy przykre swędzenie i palenie.
17. Depresja i melancholia znikają, głowa przestanie boleć, jeśli zazyjesz 3 x dziennie 1 łyżkę lekarstwa i zwilżysz kroplami skronie i czubek głowy.
18. ...leczą niestrawność, zawroty głowy i gorączkę. Po niedługim czasie ciepłota ciała wraca do normy a puls będzie normalny.
19. Dobre rezultaty leczenia osiągniesz przy chorobach nowotworowych, kurzajkach, ropiejących ranach z "dzikim mięsem". Wymyj ranę białym winem, potem nałóż lnianą ściereczkę zwilżoną w tinkturze. Ustępują bóle, zniknie "dzikie mięso" i rana zacznie się goić.
20. Tinktura pilnie przykładana na miejsce urazu leczy wszelkie rany kłute, szarpane lub uderzeniowe, uśmierzając ból.
21. ...wszelkie ślady pooperacyjne lub powypadkowe znikną, kiedy zwilżać będziesz je przez 6 tygodni codziennie kilkakrotnie tinkturą.
22. ...oparzenia spowodowane gorącą wodą, tłuszczem lub ogniem goją się szybko. Zastosuj lekarstwo zaraz po wypadku, a nie będzie pęcherzy. Jeśli już są, znikną po niedługim czasie, gdy pilnie będziesz zwilżał je kroplami.
23. ...są bardzo pomocne przy guzach pourazowych i podskórnych wylewach krwi. Przykładaj pilnie na chore miejsca lniane ściereczki, zwilżone w tinkturze
24. Bóle reumatyczne znikną, gdy rano i wieczorem zażyjesz krople po łyżce i zrobisz okłady na bolące miejsca.
25. Zwilżona w tinkturze ściereczka przyłożona przez noc na odmrożone ręce lub nogi przyniesie ci dużą ulgę.
26. Bolące odciski wypadną same lub zmiękną do tego stopnia, że będziesz mógł wyłuskać je z łatwością, gdy przez 3 dni przykładać będziesz watkę z tinkturą, utrzymując to miejsce zawsze w stanie wilgotnym.
27. ...przy dżumie i zaraźliwych chorobach zażywaj tinkturę często podczas dnia, leczy ona wypryski dżumy nawet wtedy, kiedy są już trudności przy połykaniu pokarmów.
28. Kto cierpi na bezsenność, niech zażyje tinkturę na noc i zrobi sobie okład na serce z rozcieńczonych ziół.
29. Kto zażyje tinkturę rano i wieczorem, nie potrzebuje żadnych innych lekarstw, gdyż zioła te wzmacniają cały organizm, "odświeżają" krew i nerwy.
Jednym słowem "Zioła Szwedzkie" wpływają dodatnio na wszelkie schorzenia, ciało pozostaje jędrne do późnej starości, a twarz będzie młodzieńcza i piękna. Tyle mówi stary zapis.
UWAGA: "ZIOŁA SZWEDZKIE" można kupić w aptekach i sklepach zielarskich.
Istnieje rowniez zmodyfikowany i poszezony przepis "Ziol Szwedzkich"w/g zalecen Marii Treben. Sklada sie on z wiekszej ilosci ziol i stosowany jest obecnie z jeszcze lepszym skutkiem:
Rp. Aloe ferox 26,0 g Cinnamon camph. 2,0 g Rhizoma Rhei 18,0 g Rhiz.Tormentillae 2,0 g Theriak venezian 18,0 g Rhiz. Galangae 2,0 g Commiphora 13,0 g Fung. Laricis 5,0 g Rhiz.Zedoariae 9,0 g Crocus Sativus 2.0 g Terra sigulata Fer 5,0 g Flores Myristicae fragr. 2,0 g Radix Gentianae 7,0 g Cassia angustifolia 2,0 g Radix Angelicae 7,0 g Rhiz. Calami 18,0 g Carina Vulgaris 4,0 g Fruc. Myristicae fragr. 35,0 g
Sposob przyzadzenia:
Ziola nalezy rozetrzec w mozdzierzu, wsypac do butelki z ciemnego szkla i zalac 1 1/4 litra wodki 38-40%. Postawicw cieplym miejscu i dziennie kilkakrotnie wstrzasnac. Po 10-dniach przelac do innego naczynia i osad powtornie zalac 1 1/4 litra wodki. Postapic jak wyzej. po 10-sieciu dniach, zlac klarowna czesc, a osad przefiltrowas przez gaze. Zmieszac oba ekstrakty i zlac do butelek z ciemnego szkla. Esencje przechowywac w miejscu ciemnym i chlodnym. Zdatna jest do uzytku kilka lat.
Sposob uzywania Ziol Szwedzkich w/g "starego zapisu" Profilaktycznie zaleca sie 1 lyzeczke tnktury rano i wieczorem, rozcienczona woda lub herbata ziolowa. Przy roznego rodzaju niedomaganiach- 3 lyzeczki dziennie. W razie powazniejszej choroby-2-3 lyzek stolowych lekarstwa dziennie w sposob nastepujacy: Kazda lyzke tinktury nalezy przed uzyciem rozcieczyc w 1/2 szklance podzielic na dwie czesci i pic 1/2 godziny przed posilkiem i 1/2 godz. po posilku.
Oklady:
Miejsce na ktore zostanie polozony kompres nalezy natluscic najlepiej mascia nagietkowa. Nastepnie bawelnianny kompres zwilzyc bezposrednio w tinkturze i przylozyc na chore miejsce. Nalezy zatrzymac kompres min. 2-4 godzin, moze tez pozostac na cala noc, jesli pacjet to dobrze znosi
"Ziola Szwedzkie " sa naprawde rewelacyjne. Mozna je kupic gotowe w aptece, ale mozna je samemu przyzadzic. Ja zamawiam sobie ziola suche w aptece, a reste robie sama.Polecam kazdemu, aby je miec w domu. Zycze wszystkiego najlepszego z tymi ziolami, a przedewszystkim zdrowia.
Rafaela
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2009, 11:00:23 wysłane przez Rafaela »
|
Zapisane
|
|
|
|
diabolicq
Gość
|
|
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 16, 2009, 13:34:12 » |
|
Spis produktów pomocnych w najczęściej spotykanych schorzeniach, dostępnych na rynku polskim, bogatych w witaminy i minerały zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Przedstawiony poniżej spis produktów żywnościowychpomocnych w różnorodnych, a najczęściej spotykanych schorzeniach opracowany został na podstawie tłumaczenia z j. angielskiego serii artykułów, które ukazały się w Journal of the American Medicial Association (tytuł oryginału: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w przekazach starożytnej sztuki medycznej Słowian, Celtów, Greków, ludów Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty łatwo dostępne na rynku polskim, bogate w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiele leków stosowanych we współczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na wyciągach z roślin występujących w przyrodzie. Ale pigułki nie mogą zastąpić odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie się medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniżej warzyw, owoców i ziół jest stosowanych również i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej długoletnim badaniem i doświadczeniem skorzystać. Warto tym bardziej im mniejszą przykładamy wagę do tego co spożywamy, najczęściej w pośpiechu, nie przeżuwając dokładnie pokarmu.
Spośród bogatej listy pokarmów korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu łatwo będzie wybrać to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwować w jaki sposób to co spożywamy wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu wypadkach wystarczy zrezygnować z jednego, dwóch, trzech produktów lub ograniczyć ich spożywanie aby odczuć poprawę samopoczucia. Łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Różne organizmy mają odmienną podatność na schorzenia w zależności od uwarunkowań genetycznych, składników gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynników. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny może nie mieć wpływu.
Skład diety należy rozpatrywać całościowo. Każdy organizm jest inny i może mieć inną, sobie tylko właściwą tolerancję na poszczególne składniki diety. Nie ma diety idealnej dla wszystkich, gdyż nie ma dwóch identycznych organizmów. Nawet najzdrowsza żywność jak np. miód, cebula czy rzepa może u niektórych powodować dolegliwości. Ważna jest odpowiednia kompozycja składników pokarmowych. Np. nadmiar tłuszczu powoduje podniesienie poziomu cholesterolu, otyłość, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tłuszczu zwierzęcego. Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu również roślinnego (oliwa z oliwek) jest niekorzystne gdyż organizm nie wchłania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza jest dieta urozmaicona, mamy wtedy możliwość dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Im mniej przetworzone pożywienie, im bardziej naturalne i świeże, tym zdrowsze.
Matka Natura u zarania dziejów zaopatrzyła nas we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierając je w warzywach, owocach i ziołach. Oto parę przykładów!
AGREST - zaburzenia w przemianie materii, zwłaszcza u dzieci i osób starszych
- ma działanie żółciopędne i moczopędne
- stosowany przy przewlekłych zaparciach
- stosuje się przy częstych krwotokach
- działa odświeżająco
- pomocny w niedokrwistości
- pomocny w chorobach skórnych
ALOES - leczy zaburzenia w przemianie materii
- wzmacnia odporność organizmu
- pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojówek, zmętnienie gałki ocznej)
- pomocny w leczeniu oparzeń
- zapobiega i leczy choroby wrzodowe
- pomocny w zapaleniu okrężnicy
- leczy zaparcia
- stosuje się w anemii i niedokrwistości
ANANAS - tłumi infekcje, działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo
- pomaga rozpuszczać zakrzepy
- pomaga zapobiegać osteoporozie
- pomaga w gojeniu złamań
- poprawia trawienie
ANYŻ - stosuje się przy nieżycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdałków, przy utracie głosu
- pobudza laktację u karmiących matek
- niszczy pasożyty
- środek uspokajający i wzmacniający
- łagodny środek przeczyszczający
ARBUZ - naturalna VIAGRA!
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- chroni przed zakrzepam!
- spożywanie arbuza razem ze skórkami to naturalna viagra.
ARCYDZIĘGIEL - pobudza wydzielanie soków trawiennych
- ma działanie uspokajające
- stosuje się w chorobach dróg oddechowych
- ma działanie napotne
- działa moczopędnie
AWOKADO - obniża poziom cholesterolu
- działa korzystnie na ściany naczyń
- działa hamująco na wzrost komórek rakowych
- rozszerza naczynia krwionośne
BAKŁAŻANY - zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry)
- zapobiegają reumatyzmowi
- mają działanie moczopędne
- obniżają poziom cholesterolu
- pomagają zwalczać bakterie i wirusy
BANANY - zapobiegają owrzodzeniem trawiennym i wspomagają ich gojenie
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- pomagają w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
- zapobiegają wrzodom żołądka
- mają działanie przeciw bakteryjne
- regulują poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
- pomagają przy odchudzaniu
- pomocne w stwardnieniu tętnic
- pomocne w zapaleniach nerek
- sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
BAZYLIA - wzmacnia żołądek
- przyspiesza trawienie
- pobudza apetyt
- działa rozkurczowo
- zwalcza gorączkę
- leczy nieżyt nosa
- zapach odstrasza owady
BERBERYS - działa moczopędnie
- wspomaga wydzielanie żółci
- ma słabe działanie przeczyszczające
- pomocny w bólach głowy
- pomaga leczyć żółtaczkę
- pobudza apetyt
- leczy biegunki
- obniża temperaturę
- pomocny w leczeniu zapalenia dziąseł (płukanie)
- pomocny w reumatyzmie
- obniża ciśnienie
BORÓWKA - wzmaga wydzielanie żółci
- działa odkażająco
- zapobiega biegunkom
- wzmacnia układ odpornościowy
- ma działanie moczopędne
- zmniejsza stężenie cukru we krwi
BÓB - stosowany przy schorzeniach wątroby, nerek i jelita grubego
- zapobiega biegunkom
- zawiera więcej białka od groszku i fasoli
BROKUŁY - zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe zwłaszcza jelita grubego i płuc
- chronią przed rakiem płuc i rakiem sutka
- zmniejszają poziom cholesterolu
- mają działanie przeciwwirusowe
- mają korzystne działanie w chorobie wrzodowej
- mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy
- najbardziej skuteczne są surowe lub lekko obgotowane
BRUKIEW - stosowana przy zaparciach
- środek moczopędny i wykrztuśny
BRUKSELKA - pomocna w hamowaniu raka zwłaszcza jelita grubego i żołądka
( podobne działanie jak brokuły)
BURAKI - ułatwiają trawienie
- pomagają przy anemii
- podnoszą odporność organizmu na infekcje i przeziębienia
- stosuje się w chorobach nowotworowych
- zapobiegają zaparciom
- zewnętrznie pomocny w owrzodzeniach skóry
- ma działanie uspokajające
BRZOZA (liście) - ułatwia wydalanie moczu i usunięcie szkodliwych substancji
- sok z brzozy stosowany zewnętrznie niszczy pasożyty skóry i korzystnie wpływa na włosy
CEBULA - zmniejsza lepkość krwi
- pomaga rozpuszczać zakrzepy
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje poziom cukru
- leczy kamicę nerkową,
- ma korzystne działanie przy żylakach odbytu,
- leczy nieżyt jelit
- pomaga w oczyszczaniu oskrzeli z wydzielin
- pomaga w infekcjach i biegunkach,
- pomaga przy bezsenności,
- zapobiega podrażnieniom nerwowym, działa uspokajająco
- zmniejsza ryzyko chorób serca
- wzmacnia serce
- powoduje lepsze gojenie ran i ustępowanie bólu np. przy stłuczeniach - stosowana jako sok i okłady
- leczy odmrożenia, odciski, brodawki - stosowane jako miazga ze świeżej cebuli lub sok (zewnętrznie)
- pomaga zwalczyć kurzajki
- zapobiega zakażeniom
- hamuje wzrost komórek raka
- zapobiega astmie
- zapobiega przeziębieniom, katarom, zapaleniom oskrzeli
- pomocna przy bronchicie
- pobudza działanie wątroby i trzustki
- wspomaga pracę tarczycy
- zewnętrznie - płukanka z łusek cebuli korzystnie wpływa na włosy
- działanie takie występuje pod każdą postacią spożywanej cebuli
CHILLI - działa wykrztuśnie
- zapobiega i łagodzi objawy przewlekłych zapaleń oskrzeli i rozedmy płuc,
- pomaga udrożnić drogi oddechowe
- działa przeciwkrzepliwie
- rozpuszcza zakrzepy
- łagodzi ból, zwłaszcza stawów
- poprawia nastrój
- zapobiega chorobom układu krążenia
- pomaga w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- łagodzi głowy - stosowana w inhalacji
- przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii
- ma podobne działanie jak aspiryna
CHMIEL - jako odwar z szyszek pobudza trawienie
- pomaga zwalczyć bezsenność
CHRZAN - stosowany w niedokwasocie żołądka
- pobudza apetyt i sprzyja trawieniu
- pomaga spalić nadwyżkę kalorii
- stosowany jako środek moczopędny
- przy zapaleniu korzonków stosowany do nacierania miazgą bolących miejsc
- stosowany przy anemii
- pomocny przy astmie
- pomaga upłynnić śluz w drogach oddechowych
- stosowany w kamicy moczowej
- łagodzi bóle reumatyczne
- poprawia ukrwienie
- pomocny w obrzękach śluzówki przy przeziębieniu i zapaleniu zatok
CUKIER - działa jako środek uspokajający
- zmniejsza lęk i stres
- powoduje odprężenie i senność
- u niektórych osób poprawia koncentrację
- działa przeciwdepresyjnie
- pomaga w gojeniu ran
- lepsze efekty jako środka uspokajającego można osiągnąć stosując cukier bez dodatków białka i tłuszczu
- sprzyja powstawaniu próchnicy zębów
- nadmierne ilości mogą prowadzić do nadwagi
CYKORIA - ma działanie moczopędne i żółciopędne
- ułatwia trawienie i pobudza apetyt
- stosuje się przy niedomaganiach wątroby
- zapobiega zaparciom
- pomocna przy kolkach wątrobowych
- stosuje się przy anemii
- reguluje poziom cukru
CYNAMON - działa przeciwkrzepliwie
- korzystny w cukrzycy
- środek pobudzający i wzmacniający
- pobudza apetyt
- przyspiesza trawienie
- łagodzi bóle głowy
- działa przeciwreumatycznie
CYTRYNY - sok z cytryny stosowany jest jako środek moczopędny przy kamicy nerkowej,
- stosowany przy leczeniu przebarwień pigmentowych - zewnętrznie
- stosuje się jako środek ściągający skuteczny w bólach gardła i oparzeniach słonecznych
- zmniejsza powstawanie siniaków
- skuteczny środek w zwalczaniu robaczyc i grzybic
- stosowana przy stwardnieniu tętnic
- wzmacnia serce
- podnoszą odporność organizmu
- obniżają gorączkę (stosować sok z miodem)
- pomocne przy bólach reumatycznych
- w postaci soku z wodą działa odchudzająco
- pomocne przy bólach gardła
- obniża poziom cholesterolu
- profilaktycznie stosuje się przy awitaminozie
- pomaga leczyć żółtaczkę
- leczy choroby błon śluzowych
CZARNY BEZ - stosowany w przeziębieniach jako środek napotny (sok z owoców)
- podnosi odporność organizmu na infekcje
- pomocny przy bólach gardła
- pomocny przy migrenie i nerwobólach
CZARNA PORZECZKA - zapobiega biegunkom i leczy z nich
- reguluje przemianę materii
- ma korzystne działanie w schorzeniach dziąseł
- łagodzi ból gardła
- chroni naczynia krwionośne i oczyszcza je
CZARNE JAGODY - pomagają zwalczać biegunkę
- mają działanie wirusobójcze są skuteczne w przeziębieniach
- chroni przed miażdżycą
- przeciwdziała chorobom serca i udarom mózgu
- mają korzystne działanie w zakażeniach układu moczowego
- u niektórych osób może działać przeczyszczająco
CZĄBER - działa przeciwazpalnie
- ułatwia trawienie
- ma słabe działanie moczopędne
CZEREŚNIE - podnoszą odporność organizmu
- obniżają poziom cholesterolu
- łagodzą bóle reumatyczne
CZOSNEK - zwalcza infekcje
- działa przeciwnowotworowo
- zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo
- zmniejsza ryzyko ataku serca
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- obniża poziom cholesterolu
- zwalcza pasożyty jelitowe
- ma korzystne działanie w zapaleniu opon mózgowych
- pobudza układ odpornościowy
- ma działanie rozkurczowe
- działa wykrztuśnie, pomaga przy zapaleniu oskrzeli
- pomocny w chorobach reumatycznych
- pomocny w leczeniu ran
- pomaga zwalczyć hemoroidy
- pomocny w leczeniu astmy
- pomocny w leczeniu grzybic
- zwalcza katar, łupież, niestrawność
- zapobiega biegunkom
- poprawia nastrój
- ma słabe działanie uspokajające
* zapach czosnku neutralizują: kawa, miód, jogurt, mleko, czerwone wino, goździki, natka pietruszki, cytryna
* najbardziej skuteczny jest czosnek surowy
DYNIA, KABACZEK, CUKINIA - zarówno miąższ jak i pestki działa profilaktycznie i leczniczo w chorobach nowotworowch szczególnie raka płuc
- pomocna w chorobach serca
- pomocna w schorzeniach oczu
- stosowane w stanach zapalnych wątroby
- leczy owrzodzenia skóry
- pomocne przy bezsenności
- pomocne w reumatyzmie
- obniżają poziom cholesterolu
- pomocne w leczeniu astmy
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- pestki pomagają zwalczyć robaczyce
- pomocne przy chorobach nerek i pęcherza moczowego
DZIURAWIEC - pobudza apetyt
- stosuje się w zapaleniach okrężnicy
- leczy i zapobiega zapaleniu dziąseł
- likwiduje przykry zapach z jamy ustnej
- ma działanie uspokajające
- zewnętrznie stosuje się przy wrzodach i ropnych zapaleniach skóry - powoduje wysychanie rany i ułatwia gojenie
- pomocny w roztrojach żołądka
- stosuje się w chorobach wątroby
- pomocny przy zapaleniu pęcherza moczowego
ESTRAGON - pobudza apetyt
- przyspiesza trawienie
- ma działanie moczopędne
- działa przeciwmiażdzycowo
- pobudza pracę tarczycy
FASOLA - obniża poziom cholesterolu
- pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu insuliny i cukru we krwi
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- zapobiega zaparciom, wspomaga trawienie
- wzmacnia wątrobę (młoda zielona)
- działa przewciwnowotworowo
- pomaga przy kamicy nerkowej (zielona)
- zapobiega i zmniejsza bóle reumatyczne stawów (zielona)
zapobiega atakom serca
FIGI - pomocne w zwalczaniu chorób nowotworowych
- ułatwiają trawienie, likwidują zaparcia,
- stosowane są w chorobach wątroby
- mają właściwości pomagające zwalczać robaczyce
- pomagają w leczeniu obrzęków, opuchlizny, wykwitów, czyraków
- przywracają energię i żywotność
- poprawiają trawienie
- zwalczają gorączkę
- mają działanie napotne
- działają moczpoędnie
FIOŁEK - stosuje się przy nieżycie dróg oddechowych
- ma działanie moczopędne
GŁÓG - reguluje czynności rytmu serca
- poprawia ukrwienie
- wzmacnia serce
- pobudza krążenie
- obniża ciśnienie
- ma działanie ogólnie wzmacniające
- podnosi odporność organizmu
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega niedotlenieniu
- działa moczopędnie
- zapobiega pękaniu naczyń włosowatych
- stosuje się przy bezsenności
- korzystnie działa w leczeniu początków zwapnienia żył
- stosuje się w dolegliwościach wieku przejściowego
GOŻDZIKI - pomocne w bólach zębów
- środek przeciwzapalny w reumatyzmie
- mają działanie przeciwkrzepliwe
- pobudzają apetyt
- przyspiesza trawienie
GREJPFRUTY - wzmacnia układ krążenia
- obniża poziom cholesterolu
- obniża ryzyko zachorowania na raka zwłaszcza żołądka i trzustki
- skuteczny lek w zatruciach pokarmowych
- likwiduje nieświeży oddech
- zapobiega zmianom genetycznym
- pomocne w odchudzaniu
- najskuteczniejszy jedzony razem z przegrodami między cząstkami miąższu
GRUSZKI - pomocne w bólach reumatycznych
- ułatwiają trawienie
- działają odchudzająco
- podnoszą odporność organizmu
- zapobiegają zachorowaniom na raka jelita grubego
- wspomagają aktywność mózgu
- mają działanie moczopędne
- stosuje się przy kamicy nerkowej
GORCZYCA - pobudza apetyt
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
- poprawia trawienie przy skłonnościach do zaparć
- leczy przeziębienia i zapalenia płuc
- stosowana przy nadciśnieniu
- zewnętrznie jako okład stosuje się przy bólach zakończeń nerwowych, stawów, reumatyzmie
GROCH - działa antykoncepcyjnie
- zapobiega nowotworom
- zapobiega zapaleniom wyrostka robaczkowego
- obniża poziom cholesterolu
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- zmniejsza podatność na choroby serca
GRZYBY - powoduje zmniejszenie lepkości krwi
- obniża poziom cholesterolu
- pobudzają układ odpornościowy
- pomagają zwalczać wirusy
- działają przeciwnowotworowo
- pomocne w leczeniu z reumatyzmu i zapalenia stawów (szczególnie boczniak)
HERBATA - zmniejsza skłonność do próchnicy zębów
- pomocne w leczeniu infekcji i zapaleń wirusowych
- pomocna przy przeziębieniach
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- ma działanie przeciwzakrzepowe
- ma działanie moczopędne
- wzmacnia naczynia włosowate
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki
- obniża poziom cholesterolu
- ma działanie przeciwbólowe
- pomaga zwalczać biegunki
* dotyczy to zarówno czarnej jak i zielonej herbaty
* należy unikać picia gorącej herbaty, gdyż może powodować uszkodzenie błony śluzowej gardła
* może powodować ciemnienie zębów
* nadmiar hamuje wchłanianie żelaza
* nadmiar może powodować bezsenność
IMBIR - przeciwdziała chorobie lokomocyjnej
- zmniejsza lepkość krwi, działa przeciw zakrzepowo
- obniża poziom cholesterolu
- pobudza pracę serca
- pomaga zwalczyć bóle brzucha i biegunki
- stosowany jako środek wykrztuśny
- ma działanie przeciw wymiotnie
- pomaga zwalczać bóle głowy i migreny
- pomaga leczyć przeziębienia
- ma korzystne działanie w reumatyzmie
- korzystnie wpływa na układ nerwowy
- ma działanie przeciwdepresyjne
- pomaga zwalczać bakterie
- ma korzystne działanie przy zapaleniu strun głosowych
JABŁKA - zmniejszają apetyt
- obniżają poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
- stabilizują poziom cukru we krwi
- obniżają ciśnienie tętniczce krwi
- zwalczają przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
- zmniejszają napięcia psychiczne
- zmniejszają bóle reumatyczne
- leczą zaburzenia jelitowe
- poprawiają przemianę materii
- przeciwdziałają nowotworom
- sok jabłkowy u dzieci może powodować biegunki
- należy stosować przecier ze świeżych owoców
JAŁOWIEC - pobudza pracę nerek
- działa moczopędnie
- powoduje ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego
- poprawia krążenie krwi
- zapobiega wzdęciom
- łagodzi zaburzenia trawienia
- przy chorobach gośćcowych stosuje się jako dodatek do kąpieli
* nie wolno używać podczas ciąży
JARMUŻ - zapobiega występowaniu raka jelita grubego i płuc
- poprawia ukrwienie
JARZĘBINA - wzmacnia serce
- działa moczopędnie
- obniża ciśnienie
- pomocna przy nerwicach
- odwar z owoców stosuje się w przeziębieniach i kaszlu
- sok z owoców stosuje się przy astmie
JEMIOŁA - zapobiega miażdżycy
- obniża ciśnienie
JEŻYNY - podnoszą odporność organizmu
- stosuje się przy przeziębieniach
- pomocne przy zapaleniu dróg oddechowych
- ułatwiają trawienie
- leczą biegunki
- przejrzałe owoce mają działanie przeczyszczające
- odwar z liści leczy liszaje, egzemy i ropiejące rany
- odwar z korzeni ma działanie moczopędne
- odwar z liści stosuje się przy krwawieniach wewnętrznych
JĘCZMIEŃ - ułatwia wypróżnienia
- zapobiega zaparciom i bólom brzucha
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- przeciwdziała nowotworom jelit
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- pomocny w zapaleniach dróg oddechowych
- im mniej przetworzony tym skuteczniejsze działanie
Cdn.....
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2009, 13:42:23 wysłane przez diabolicq »
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 20, 2009, 18:18:57 » |
|
Proszę o cdn...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
diabolicq
Gość
|
|
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 22, 2009, 09:24:00 » |
|
cd.
JOGURT - zapobiega infekcjom pokarmowym
- leczy biegunki
- ułatwia trawienie
- wzmaga działanie układu odpornościowego
- przeciwdziała owrzodzeniem trawiennym
- wzmaga siły witalne organizmu
- korzystny w zapobieganiu nowotworom
- ma korzystne działanie w osteoporozie
- zapobiega zapaleniom pochwy
- dotyczy to jogurtów z żywymi szczepami bakterii
KAKAO - zwiększa wydalanie moczu
- pobudza układ nerwowy
- wpływa regenerująco na organizm
- łagodzi stany stresowe
- pomocne w nerwowości
- pobudza czynności serca i rozszerza naczynia krwionośne
- przeciwdziała miażdżycy
- łagodzi bezsenność
- korzystnie wpływa na krzepliwość krwi
* najbogatsze źródło magnezu
* dotyczy kakao nie słodzonego
KALAFIOR - zapobiega nowotworom jelita grubego i sutka
(podobne działanie jak brokuły i kapusta)
- najkorzystniejsze działanie ma kalafior surowy lub lekko obgotowany
KAPUSTA - pobudza układ odpornościowy
- niszczy bakterie i wirusy
- pomocna przy zapaleniach gardła i katarach
- pomocna przy bolesnej menstruacji
- działa korzystnie na procesy wzrostu
- zapobiega zachorowaniom na raka jelita grubego
- zapobiega owrzodzeniom trawiennym
- * skuteczniejsze jest działanie kapusty surowej
- stosowana zewnętrznie w postaci soku pomocna jest przy trądziku, alergiach, wypryskach, regeneracji naskórka, bólach stawów, oparzeniach, stłuczeniach, ukąszeniach owadów,
- stosowana jako okłady z liści pomaga przy wybroczynach podskórnych, żylakach, hemoroidach,
KALAREPA - ma korzystne działanie w chorobach nowotworowych
KARCZOCHY - obniża poziom cholesterolu
- działa żółciopędnie i moczopędnie
- obniża poziom cukru we krwi
- poprawia samopoczucie
- korzystne przy stwardnieniu tętnic
KAWA - poprawia sprawność umysłową
- rozszerza oskrzela, pogłębia oddech - może być pomocna w astmie
- zapobiega próchnicy
- wzmaga energię fizyczna i poprawia nastrój
- wzmaga spalanie tłuszczów
- może być pomocna w przypadkach kataru siennego
* nie powoduje podniesienia ciśnienia tętniczego, chyba że stosuje się ją razem z paleniem tytoniu
* poprawa możliwości fizycznych następuje po 20-30 minutach
UWAGA:
* u osób nadwrażliwych może wywołać stany lękowe
* w nadmiernych ilościach może spowodować uszkodzenie płodu
* w nadmiernych ilościach może być przyczyną biegunek
* w nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy
* w nadmiernych ilościach może powodować bezsenność
* maksymalna ilość to 1-2 filiżanki dziennie
KIWI - wzmacniają układ odpornościowy
- mają działanie moczopędne
- zapobiegają rakowi sutka i żołądka
KMINEK - pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- zapobiega wzdęciom
- wzmaga apetyt
- działa przeciwskurczowo na przewód pokarmowy
KOLENDRA - pobudza apetyt
- przyspiesza trawienie
- działa korzystnie na układ nerwowy
KOPER - ułatwia trawienie
- łagodzi wzdęcia i niestrawność
- łagodzi bóle reumatyczne
- pomocny w leczeniu nerwic, działa uspokajająco
- wzmaga laktację
- stosowany przy bezsenności
- ma działanie moczopędne
- pobudza trawienie
- wzmacnia odporność organizmu
- korzystnie działa przy anemii
KOZIERADKA - stosuje się przy wrzodach żołądka
- pobudza przemianę materii
- stosuje się przy nadkwasocie
- zewnętrznie stosuje się na wrzody i trudno gojące rany
KUKURYDZA - zapobiega nowotworom zwłaszcza jelita grubego i sutka
- zapobiega chorobom serca i układu krążenia
- działa przeciwpróchniczo
- obniża poziom cholesterolu
- stosuje się w chorobach wątroby
- reguluje pracę tarczycy
- podnosi poziom estrogenów
KURKUMA - obniża poziom cukru
- zapobiega reumatyzmowi
- obniża poziom cholesterolu
- zmniejsza lepkość krwi
- zabezpiecza wątrobę przed działanie toksyn
- hamuje rozwój komórek rakowych
KRWAWNIK - pobudza wydzielanie soków trawiennych
- ma działanie wzmacniające
- działa przeciwkrwotocznie
- stosuje się przy zaburzeniach miesiączkowania
- pomocny w chorobach wątroby i nerek
- zewnętrznie stosuje się na rany i wrzody
LAWENDA - ma działanie uspokajające
- pomocna w migrenach
- stosuje się w chorobach dróg oddechowych
- wpływa korzystnie na czynności wątroby
LEN (nasiona) - ma działanie lekko przeczyszczające
- pomocne przy stanach zapalnych dróg oddechowych
- pomocne w zapaleniu nerek
- stosuje się w schorzeniach żołądka
- zewnętrznie stosuje się w przypadku ropienia ran i stanów zapalnych skóry
LIPA (kwiat) - ma działanie napotne
- działa uspokajająco
- obniża poziom cukru we krwi
- zmniejsza lepkość krwi
- zwiększa odporność organizmu
- stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych
- pomocna przy reumatyzmie
- ma działanie moczopędne
- wzmacnia żołądek
LUBCZYK - ma działanie moczopędne
- wzmacnia serce
- działa przeciwzapalnie
- pobudza miesiączkowanie
- wzmaga wydzielanie soków trawiennych
MACIERZANKA - ułatwia trawienie
- łagodzi nieżyt oskrzeli i uporczywy kaszel
- zewnętrznie jako dodatek do kąpieli przy trudno gojących się ranach
MAJERANEK - stosowany jako środek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych
- stosowany w nieżytach układu pokarmowego
- działa uspokajająco
- wzmaga trawienie
- zapobiega biegunce
- działa rozkurczowo
- stosuje się przy astmie
- wspomaga wydzielanie żółci
- stosowany zewnętrznie ułatwia gojenie ran
MALINY - mają działanie przeciwwirusowe i przeciwgorączkowe
- wywar z liści stosowany jest w neurozach
- poprawiają trawienie
- leczą niedokrwistość
- mają działanie napotne
- stosuje się przy bólach reumatycznych
- mają działanie lekko przeczyszczające
- w postaci owoców (z pestkami, nie sam sok) regulują działanie przewodu pokarmowego
- obniżają poziom cukru we krwi
MARCHEW - zapobiega zaparciom
- obniża poziom cholesterolu (surowa)
- zapobiega nowotworom płuc (gotowana)
- korzystnie oddziałuje na skórę
- działa leczniczo w przypadkach nerwowości
- stosuje się przy stwardnieniu tętnic
- działa jako środek wykrztuśny w postaci soku
- ma działanie wzmacniające
- podnosi odporność organizmu
- ma korzystny wpływ na wzrok
- zapobiega chorobie wieńcowej
- reguluje pracę przewodu pokarmowego
- zmniejsza ryzyko udaru mózgu
- zapobiega rakowi płuc
- sok z marchwi w nadmiernych ilościach może być szkodliwy dla wątroby
- stosowana zewnętrznie w postaci soku łagodzi liszaje, suchość skóry, oparzenia i owrzodzenia, czyni skórę delikatną i działa odmładzająco
MELISA - pobudza apetyt
- ma działanie uspokajające
- obniża ciśnienie krwi
- stosuje się przy migrenie
MELONY - stosuje się przy stwardnieniu tętnic
- pomocny w niedokrwistości
- ma słabe działanie przeczyszczające
- działa moczopędnie
- pomocny w chorobach wątroby i nerek
MIĘTA - stosowana jako środek przeciwwymiotny
- łagodzi mdłości
- środek uspokajający
- jest korzystna przy żylakach odbytu
- leczy nadkwasotę
- łagodzi bóle głowy
- pomaga leczyć żółtaczkę
- sok ze świeżych roślin lecz ropienie i pryszcze
- odświeża jamę ustną
- reguluje trawienie
- leczy z nieżytu nosa
MIÓD - zabija bakterie
- zmniejsza odczuwanie bólu, zwłaszcza gardła
- działa korzystnie w astmie
- koi nerwy i działa nasennie
- pomaga leczyć biegunki
- pomaga przy zwalczaniu gorączki, kataru i kaszlu
- pomaga przy leczeniu ran i oparzeń (kładziony bezpośrednio na ranę)
- podnosi odporność organizmu
* nie podawać dzieciom do 1-szego roku życia
MLEKO - zapobiega osteoporozie
- zapobiega próchnicy
- obniża poziom cholesterolu we krwi - odtłuszczone
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- korzystnie działa w przewlekłych zapaleniach oskrzeli
- pobudza aktywność psychiczną zwłaszcza "chude"
opóźnia gojenie wrzodów żołądka i dwunastnicy
może być przyczyną migrenowych bóli głowy
może powodować bezsenność
może powodować bóle stawów
może być przyczyną astmy
może powodować biegunki
* nie wolno podawać dzieciom odtłuszczonego mleka
* dorośli powinni spożywać chude mleko
Najzdrowsze jest mleko prosto od zdrowej krowy Mleko zsiadłe najbardziej polecane
MORELE - hamują rozwój nowotworów, zwłaszcza płuc
- powodują wzrost hemoglobiny
- regulują działanie układu pokarmowego
- poprawiają apetyt
- stosuje się w anemiach, osłabieniach organizmu i przemęczeniach
- pomocne przy zaparciach
- stosuje się w nerwicach
- pomocne przy bezsenności
- najkorzystniejsze są morele suszone
MORWA - pomaga przy zaparciach
- zmniejsza skłonności do krwotoków
- pomocna przy bólach gardła i dróg oddechowych
- leczy ze stanów zapalnych jamy ustnej
NAGIETEK - wzmacnia skórę i błony śluzowe
- leczy zaburzenia miesiączkowania
- poprawia odporność organizmu
OLIWA Z OLIWEK - obniża poziom cholesterolu
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- obniża lepkość krwi
- spowalnia procesy starzenia
- korzystna dla serca i układu krążenia
- ma działanie przeczyszczające
- pomocna w stwardnieniu tętnic
- pomocna w nadkwasocie
- stosuje się przy wrzodach żołądka
* najkorzystniejsza jest oliwa z pierwszego wytłoku
* nadmierne ilości spożyte jednorazowo mogą powodować biegunkę
* zbyt wielka ilość tłuszczów zwierzęcych tłumi korzystne oddziaływanie oliwy
OGÓRKI - mają działanie chłodzące i odświeżające
- mają działanie przeczyszczające
- działa moczopędne (w postaci surowej)
- stosowane zewnętrznie na skórę działają odmładzająco i wybielająco
ORZECHY - pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi
- zapobiegają chorobom nowotworowym
- przeciwdziałają kamicy nerkowej
- działają wzmacniająco
- pomocne przy leczeniu robaczyc
- stosuje się przy biegunkach
- wzmacniają układ sercowo naczyniowy
- zapobiegają chorobie Parkinsona
- dotyczy to wszystkich gatunków orzechów
OTRĘBY PSZENNE - zwalczają zaparcia
- zmniejszają ryzyko powstania hemoroidów
- obniżają ryzyko zachorowań na raka jelita grubego
- regulują wypróżnienia
- ułatwiają trawienie i skracają jego czas
- nadmierne ilości mogą spowodować biegunkę
OWIES - leczy zaparcia, ułatwia wypróżnienia
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- reguluje poziom cukru we krwi
- pomaga zwalczać stany zapalne skóry
- korzystnie działa na serce i naczynia włosowate
- pomocny w kamicy nerkowej
- w postaci naparu pomocny przy bezsenności
- wzmaga wydzielanie estrogenu
- ma działanie przeciwdepresyjne
PAPRYKA SŁODKA - pomaga w zwalczaniu astmy, przeziębień, anginy,
- ma korzystne działanie w miażdżycy
- przeciwdziała zaćmie
PIETRUSZKA - pomocna przy anemii i osłabieniach organizmu oraz "wiosennym zmęczeniu"
- wzmaga apetyt
- ułatwia trawienie
- leczy biegunki
- działa moczopędnie, pomocna przy kamicy nerkowej
- pomocna przy reumatyzmie (korzeń)
- stosowana zewnętrzne leczy trądzik i wypryski skórne
PIOŁUN - pobudza funkcje wydzielnicze układu pokarmowego
- zwiększa apetyt
- działa żółciopędnie
- ma zastosowanie jako środek odkażający
* nie wolno podawać kobietom w ciąży, duże ilości mogą powodować wymioty
POKRZYWA - wzmacnia organizm
- obniża zawartość cukru we krwi
- sprzyja tworzeniu czerwonych ciałek krwi
- wzmacnia pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego
- pobudza trawienie
- stosuje się przy awitaminozach
- tamuje krwawienie
- pomocna w zapaleniach wątroby
- stosuje się w skazie limfatycznej
- ma działanie moczopędne
- ma działanie bakteriobójcze
- pomocna w leczeniu z nieżytu oskrzeli i chorobach dróg oddechowych
POMARAŃCZE - obniżają poziom cholesterolu we krwi
- działają przeciwmiażdżycowo
- pomagają zwalczać wirusy
- zmniejszają ryzyko zachorowań na raka żołądka, trzustki, przełyku, sutka
- korzystne w leczeniu astmy
- leczą zapaleni oskrzeli
- pomocne w schorzeniach dziąseł
- wzmagają płodność
- leczy awitaminozę
- pobudzają apetyt
- ułatwiają trawienie
- pomocne w stwardnieniu tętnic
- przeciwdziała zaparciom
- pomocne w chorobach wątroby
- leczy podagrę
nie wskazane przy wrzodach żołądka
- dla lepszego wykorzystania ich właściwości zdrowotnych należy spożywać pomarańcze wraz z miąższem
POMIDORY - zapobiegają zapaleniu wyrostka robaczkowego
- zmniejszają ryzyko zachorowań na raka żołądka, płuc, szyjki macicy
- ułatwiają trawienie
- wzmacniają układ odpornościowy
- korzystnie działają na naczynia krwionośne
- pomocne w reumatyzmie
- obniżają poziom cholesterolu
- stosuje się przy osłabieniach organizmu
- są pomocne w kamicy żółciowej
- stosowane zewnętrznie mają korzystny wpływ na skórę
- okłady z liści stosuje się przy ukąszeniach owadów
- sok z pomidorów wpływa łagodząco przy zatruciach pokarmowych
POR - reguluje poziom cukru we krwi
- wspomaga funkcje trawienne
- obniża ciśnienie
- wzmaga apetyt
- ma działanie moczopędne
- stosuje się przy otyłości
- korzystnie wpływa przy fizycznym i psychicznym przemęczeniu
- stosuje się w chorobach wątroby
PORZECZKI - pomocne przy bólach stawów i reumatyzmie
- stosowane przy leczeniu biegunki
- podnoszą odporność organizmu
- stosuje się przy silnym przemęczeniu i wyczerpaniu organizmu
- stosowane do leczenia nerwic
- w postaci soku stosowane w przeziębieniach
- ułatwiają trawienie
- leczą dolegliwości żołądkowe
- pomocne przy kamicy nerkowej
- zapobiegają awitaminozie
- mają działanie napotne
- pobudzają czynność kory nadnerczy
- pomocne w skazie limfatycznej
- zaleca się przy wrzodach żołądka i dwunastnicy
- hamują krwawienie dziąseł
- kąpiele w wywarze z liści stosuje się w chorobach skórnych
PRAWOŚLAZ - stosowany w stanach zapalnych dróg oddechowych
- ma działanie wykrztuśne
- leczy zaburzenia przewodu pokarmowego
PSZENICA (z pełnego przemiału) - stosowana w przypadku przewlekłych zaparć
- zapobiega powstawaniu polipów jelita grubego
- obniża wydzielanie estrogenu
RABARBAR - pobudza apetyt
- działa lekko przeczyszczająco (8-10 godzin)
- stosowany przy anemii i osłabieniach
- pomaga przy zwalczaniu pasożytów jelitowych
* nie stosować w kamicy nerkowej
RÓŻA (dzika) - zwiększa odporność organizmu na choroby zakaźne, zatrucia, zimno i wilgoć
- przeciwdziała stwardnieniu tętnic
- stosuje się w niedokrwistości
- pomocna w stanach przemęczenia i wyczerpania
- ma działanie żółciopędne
- stosuje się przy zapaleniach wątroby
- pobudza apetyt
- zapobiega pękaniu naczyń włosowatych
- działa moczopędnie
RUMIANEK - ma działanie przeciwzapalne - osłabia reakcje alergiczne
- nasila procesy regeneracji
- stosuje się przy nieżytach dróg oddechowych
- pobudza apetyt
- wzmaga wydzielanie żółci
- pomocny w zapaleniach okrężnicy
- pomocny przy migrenie
- stosuje się w nieżytach żołądka
- pomocny przy bezsenności
- ma słabe działanie uspokajające
- stosuje się przy przeziębieniach
- pomocny do płukania jamy ustnej przy bólach zębów
- jako okłady stosuje się przy egzemach, czyrakach, żylakach odbytu,
- jako inhalację stosuje się przy grypie
RZEPA - pomocna w stanach osłabienia i przemęczenia
- stosuje się w zapaleniach gardła, anginach
- przeciwdziała przeziębieniom i katarom
- stosowana zewnętrznie korzystnie wpływa na skórę i włosy
* nie stosować przy ostrych schorzeniach wątroby
RZEŻUCHA - ułatwia trawienie
- podnosi odporność organizmu
- działa korzystnie na skórę i wzmacnia włosy
- nie stosować przy stanach z zapalnych pęcherza moczowego
RZODKIEWKA - ułatwia trawienie i poprawia apetyt
- sprzyja wydalaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu
- stosowana przy kamicy żółciowej i nerkowej
- stosowana przy zapaleniach gardła, anginie, zapaleniu oskrzeli
- pomocna w przeziębieniach
- łagodzi bóle reumatyczne
- pomocna przy osłabieniach i przemęczeniach
- podnosi odporność organizmu
- stosuje się przy niedokrwistości
- pomocna przy nerwobólach
- wzmaga laktację
- zapobiega podagrze
- ma działanie bakteriobójcze
- nie wskazana przy chorobie wrzodowej
RYŻ - obniża ciśnienie tętnicze we krwi
- zwalcza biegunki
- zapobiega kamicy nerkowej
- pomocny w zaburzeniach oddawania moczu
- pomocny w leczeniu łuszczycy
- obniża poziom cholesterolu
- stabilizuje poziom cukru i insuliny we krwi
- reguluje przemianę materii
- łagodzi niestrawność
- działa wzmacniająco
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
diabolicq
Gość
|
|
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 22, 2009, 09:27:26 » |
|
SAŁATA - poprawia trawienie
- obniża poziom cukru we krwi
- ma działanie moczopędne
- zalecana przy nieżytach i wrzodach żołądka i dwunastnicy
- obniża ciśnienie
- obniża poziom cholesterolu
- stosowana przy nerwicach i wzmożonej pobudliwości
- pomocna przy zwalczaniu astmy
- leczy artretyzm
- pomocna przy anemii
- poprawia trawienie
- zapobiega zaparciom
- zapobiega bezsenności
- nasiona wzmagają laktację
SELER - obniża ciśnienie tętnicze krwi
- ma działanie moczopędne
- hamuje wzrost komórek rakowych
- pobudza apetyt
- ułatwia trawienie
- działa odchudzająco
- pomocny w bólach reumatycznych
- wzmaga popęd płciowy
- wzmacnia układ nerwowy
- pomocny w neurozach
- ma działanie pobudzające
- pomocny w chorobach wątroby, nerek i pęcherza moczowego
- zewnętrznie w przypadku zapaleń skóry, ropiejących ran i wrzodów stosuje się świeże rozdrobnione liście
- napar z nasion ma zastosowanie przy bolesnym miesiączkowaniu
SENES - ma działanie przeczyszczające
SEZAM - przyspiesza krzepnięcie krwi
- leczy zapalenia żołądkowo-jelitowe
- zapobiega zapaleniu nerek i kamicy nerkowej
- ma działanie przeczyszczające
- olejem leczy się stany zapalne skóry
- ma działanie wzmacniajace
SKRZYP - zwiększ liczbę białych i czerwonych krwinek
- działa moczopędnie
- ma działanie przeciwkrwotoczne
- przyspiesza gojenie ran
- regeneruje tkankę łączną
- ma korzystny wpływ na włosy
SŁONECZNIK - zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
SOJA - wspomaga układ sercowo-naczyniowy
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych i nerkowych
- reguluje wypróżnienia, zapobiega zaparciom i hemoroidom
- reguluje poziom cukru we krwi
- obniża ryzyko zachorowania na raka sutka i macicy
- zapobiega stwardnieniu tętnic
- korzystna u kobiet po menopauzie
SZAŁWIA - obniża gorączkę
- ma działanie ściągające i przeciwzapalne do płukania w chorobach jamy ustnej i krwawieniu dziąseł
- stosuje się przy zapaleniu pęcherza żółciowego
- stosuje się w bólach żołądka
- przeciwdziała biegunce
- stosowana jest jako środek wykrztuśny
- jako napar służy do obmywania ran
- ma działanie uspokajające
- zmniejsza wydzielanie mleka u matek karmiących po odstawieniu dziecka od piersi
SZANTA (jasnota) - pobudza apetyt
- stosuje się przy nieżycie oskrzeli
- pomocna przy zaburzeniach trawienia
SZPARAGI - mają działanie przeciwnowotworowe
SZPINAK - obniża cholesterol
- hamuje wzrost komórek rakowych
- ułatwia trawienie
- pomocny przy anemii
nie zalecany osobom ze skłonnością do kamicy nerkowej
SZCZYPIOREK - obniża ciśnienie krwi
- wzmacnia odporność
- pobudza trawienie
- wzmacnia apetyt
- korzystnie działa przy anemii
- obniża poziom cholesterolu
ŚLIWKI - mają silne działanie przeczyszczające
- podnoszą odporność organizmu
- zapobiegają infekcjom
- dodają witalności
- najkorzystniejsze działanie mają surowe dojrzałe owoce, ale skuteczne są pod każdą postacią, również suszone, z soku i kompotu
ŚWIETLIK - ma działanie ściągające i przeciwzapalne
- stosuje się przy stanach zapalnych oczu
- pomocny w schorzeniach żołądka
- wspomaga trawienie
- ma działanie żółciopędne
TOPOLA (pączki) - ma działanie napotne
- korzystne w reumatyzmie
- działa moczopędnie
- wspomaga gojenie ran (zewnętrznie)
- pomocne w leczeniu z żylaków
- jako odwar stosuje się do przemywań w chorobach kobiecych
TRUSKAWKI, POZIOMKI - pomagają zwalczać wirusy
- mają łagodne działanie przeczyszczające i moczopędne
- ułatwiają leczenie grzybic i trądziku
- obniżają poziom cholesterolu
- zapobiegają krwawieniu macicy
- stosuje się przy niedokrwistości
- pomocne w zaburzeniach przemiany materii
- zapobiegają krzywicy
- pomagają leczyć z żółtaczki
- herbatę z liści stosuje się przy przeziębieniach
TYMIANEK - stosuje się w schorzeniach dróg oddechowych
- stosuje się jako środek wykrztuśny
- ma działanie antyseptyczne
- pobudza apetyt
- ma działanie moczopędne
- stosuje się przy zapaleniu korzonków nerwowych
WIESIOŁEK - ma działanie wykrztuśne
- stosuje się przy zapaleniu oskrzeli
- pomocny w bezsenności
- ma działanie uspokajające
- pomocny w chorobie wrzodowej żołądka
- stosuje się w padaczce
- stosuje się odwary z kłącza
WINOGRONA - zapobiegają próchnicy zębów
- dezaktywują wirusy
- pomocne w niestrawności
- pomocne w otyłości
- stosuje się przy kamicy żółciowej i moczowej
- mają działanie moczopędne
- obniżają poziom cholesterolu
- mają działanie wykrztuśne
- działają lekko napotnie
- regulują ciśnienie krwi
- zalecane są w astmie oskrzelowej
- łagodzą zatrucia pokarmowe
- mają korzystny wpływ na skórę
- podnoszą odporność organizmu
- mają korzystny wpływ przy przemęczeniach psycho-fizycznych
- stosuje się przy anemii
- regulują poziom kwasowości soku żołądkowego
- należy jeść całe owoce
WIŚNIE - poprawiają apetyt
- zalecane są przy niedokrwistości
- stosuje się przy zapaleniach dróg oddechowych
- przeciwdziałają tworzeniu kamieni żółciowych
- mają korzystne działanie przy bólach reumatycznych
- łagodzą stany zapalne wątroby
- stosuje się przy zaparciach
- korzystnie działają przy bólach migrenowych
- ułatwiają regulację menstruacji
ZIEMNIAKI - przeciwdziałają zmianom nowotworowym
- mają działanie moczopędne
- sokiem z surowych ziemniaków leczy się wrzody żołądka i dwunastnicy
- wzmacniają naczynia włosowate
- obniża poziom cukru - w postaci soku z surowych ziemniaków
- pomagają leczyć hemoroidy
- korzystnie działają przy kamieniach żółciowych
- są pomocne w nerwicach żołądka
- stosuje się przy niestrawności
- zewnętrznie stosowane do leczenia grzybic skóry oraz odmrożeniach i oparzeniach, a także przy pękaniu i łuszczeniu się naskórka
ŻURAWINY - pomagają w zapobieganiu kamicy moczowej
- zapobiegają zapaleniom układu moczowego
- działają bakteriobójczo i wirusobójczo
- stosuje się przy przeziębieniach i anginie
- wzmaga funkcje żołądka i jelit
- ma działanie wzmacniające i orzeźwiające
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|