chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« : Wrzesień 17, 2008, 21:10:14 » |
|
Warto rozpocz¹Ì nowy w¹tek o PIRAMIDACH EGIPSKICH. Zapraszam do dyskusji. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2010, 12:33:46 wysłane przez Dariusz »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Bober
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2009, 22:59:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2009, 01:36:25 » |
|
burzliwa dyskusja o tym by³a na starym forum, ja mam takich filmów 30 GB, wszystko z national geographic, discovery i planete - nie wiem czy ktoœ ma si³ê jeszcze na dyskujê o tym, bo wszystko zosta³o ju¿ napisane i to nie raz...
KapÂłan 718'
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2009, 10:20:28 » |
|
po angielsku to nie dla mnie bo nic nie kapujê Ale mam ksi¹¿ke ,,Ukryta historia - zagadki Ziemii'' i tam jest miêdzy innymi o Piramidzie Cheopsa i w najbli¿szym czasie postaram siê wypisaÌ najwa¿niejsze wiadomoœci
|
|
|
|
|
|
|
|
leopard
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2009, 14:52:45 » |
|
Ja proponuje poczytaĂŚ W niebo wpatrzonych- Willy Ley'a. Racjonalne podejÂście do wielu "rewelacji" o piramidach, moÂże Was troche rozczarowaĂŚ, ale warto - w koĂącu chodzi o to, Âżeby nawet przy okazji fantazjowania czegoÂś siĂŞ nauczyĂŚ :-)
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2009, 16:52:55 » |
|
ja proponuje przeczytaÌ ksi¹¿kê - PIRAMIDY BRAMY DO GWIAZD autorstwa Roberta Bauvala i Adriana Gilberta - bardzp widaÌ tutaj to co o co chodzi w Projekcie Cheops i oczywiœcie jest o roku 2012 (21 grudnia!) i pewnym specyficznym po³o¿eniu planet, które nast¹pi w³aœnie tego dnia - ostatnio takie po³o¿enie mia³o miejsce ponad 10 tysiêcy lat temu - autorzy dowodz¹, ¿e Piramidy oraz Sfinks (przywieziony z Atlantydy jako "maskotka" najwy¿szych kap³anów) powsta³y znacznie wczeœniej ni¿ s¹dz¹ naukowcy...
KapÂłan 718'
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2009, 06:50:39 » |
|
ja proponuje przeczytaÌ ksi¹¿kê - PIRAMIDY BRAMY DO GWIAZD autorstwa Roberta Bauvala i Adriana Gilberta - bardzp widaÌ tutaj to co o co chodzi w Projekcie Cheops i oczywiœcie jest o roku 2012 (21 grudnia!) i pewnym specyficznym po³o¿eniu planet, które nast¹pi w³aœnie tego dnia - ostatnio takie po³o¿enie mia³o miejsce ponad 10 tysiêcy lat temu - autorzy dowodz¹, ¿e Piramidy oraz Sfinks (przywieziony z Atlantydy jako "maskotka" najwy¿szych kap³anów) powsta³y znacznie wczeœniej ni¿ s¹dz¹ naukowcy...
KapÂłan 718'
A ja mam pytanie - na ile sensownie i niezbicie argumentuj¹ swoje teorie? Bo z tego co pamiêtam (choÌ mnie mo¿e pamiêÌ zawodziÌ) to ci autorzy raczej poszukiwali sensacji i pisali jak fanatycy, a ich argumenty by³y... no có¿, lekko mówi¹c ma³o przekonywuj¹ce. Chocia¿ mog³o siê to zmieniÌ w tej¿e ksi¹¿ce, st¹d pytanie 
|
|
|
|
|
|
|
leopard
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2009, 11:35:03 » |
|
O to, to :-). Tene, prowokuj: mo¿e bêdzie fajna dyskusja :-). Zawsze nadstawiam uszu jak siê gdzieœ wspomina o piramidach. Niestety, wiedza jak¹ mamy na ten temat jest bardzo ograniczona. Nie ma na czym budowaÌ powa¿nej teorii. Wszystkie dane ( nawet te o stosunku obwodu do wysokoœci = 2 pi ) zosta³y "naci¹gniête" z obliczeù k¹ta nachylenia. I ¿eby nie byc go³os³ownym powo³am siê na nazwiska 2 Panów, którzy tego dokonali, i od których zaczê³a sie kariera mitu o piramidach: skonstruowa³ go pewien pisarz i wydawca John Taylor ( gdzieœ w po³owie 1800 roku ), a kolejnym pasjonat¹ by³ ju¿ ( niestety ) naukowiec niejaki Smyth. Jego obliczenia by³y prawid³owe, ale punkt wyjœcia, hm, "lekko" zmanipulowany. Parafrazuj¹c Ley' a, to tak jak "odkryÌ":, ¿e rozpiêtoœÌ skrzyde³ okreœlonego typu samolotu jest - dajmy na to - milionow¹ czêœci¹ obwodu ziemi na jakimœ równole¿niku. Jednym s³owem matematyczna manipulacja. To wie ka¿dy ( nawet pocz¹tkuj¹cy :-) ) matematyk. Ale.... ja wcale nie twierdzê ¿e piramidy nie ukrywaj¹ jakiejœ gigantycznej tajemnicy. Uwa¿am nawet, ¿e jest bardzo wysokie tego prawdopodobieùstwo :-). Tylko, ¿e to nie bêdzie mia³o kompletnie ¿adnego zwi¹zku z wyliczeniami Smyth'a- i to jest pewne jak 2x2. Ca³a "literatura" jaka powsta³a na ten temat oparta jest o Smitha lub "pozaziemskie przekazy". Akurat dla mnie to taki "papierek lakmusowy" :-) - jak sie pojawia nazwisko Smith w kontekscie autorytetu - to ja wiem, ¿e nie warto czytaÌ :-), bo nic nowego sie nie dowiem. 2009 to miêdzynarodowy rok astronomii. Bêdzie super jeœli ludzie na powa¿nie zainteresuj¹ siê staro¿ytnoœci¹, astrologi¹ pojmowan¹ praktycznie, czyli tak, jak do tego podchodzili ludzie w tamtych czasach. Nie miejmy z³udzeù Kap³an, czemu œwiat mia³by byÌ inny wtedy ni¿ dziœ? Przecie¿ ludzie od zawsze maj¹ takie same potrzeby. Myslisz, ¿e wiedza astronomiczna by³a im potrzebna do uprawiania magii samej w sobie? Zapewniam, ¿e od umiejetnoœci lawitacji :-) bardziej sobie wtedy ceniono wiedze o cyklicznoœci wylewów Nilu. Bo to by³a wiedza, która umo¿liwia³a przetrwanie. W³aœnie wychodzi ksi¹¿ka dr J.W³odarczyka o astrologii, jako konkretnym elemencie ¿ycia uczonych w staro¿ytnoœci. Czekam na nia jak na szpilkach :-). I polecam wszystkim zainteresowanym tematem. Fantazjowanie jest super, ale lepiej fantazjowaÌ maj¹c solidne podstawy wiedzy, i racjonalne podejœcie. Wtedy to jest 1000 razy bardziej przyjemne.
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 07, 2009, 11:49:24 » |
|
leopardJa Ci bardzo polecam ksi¹¿kê "Wielka Piramida" Petera Lemesurier'a. W po³¹czeniu z ksi¹¿k¹ "Przed Faraonami" E. Makowskiego daje naprawdê ciekawy obraz Egiptu i Egipcjan, w dodatku daje mocne, rzeczowo wykazane poszlaki w stronê koncepcji piramidy jako elektrowni (nie, nie atomowej, nie jakiejœ tarczy - po prostu elektrowni  ). A wierz mi, ze skoro mnie, jako sceptyka, to przekonuje na tyle, by uznaÌ to za prawdopodobne, to naprawdê wiele znaczy  Przy czym ksi¹¿ka jest naprawdê zdroworozs¹dkowa, nie ma tam wydumanych idei i kombinowania, jak by tu po³¹czyÌ Piramidê z kosmitami, bytami duchowymi i innymi takimi  Polecam!
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 07, 2009, 18:49:33 » |
|
Jest masa ksi¹¿ek o Piramidzie i ka¿dy inaczej przedstawia i fakty dotycz¹ce piramidê i jej pochodzenie i powstanie
Ale¿ oczywiœcie. Jest wiele teorii i przemawiaj¹cych za nimi faktów. Ja jedynie stwierdzi³em, subiektywnie, ¿e jak na razie moim zdaniem teoria elektrowni jest najbardziej wiarygodna, przemawia za ni¹ najwiêcej faktów, i to w dodatku faktów raczej obiektywnych, nie spekulacji i domys³ów. A ksi¹¿ki, które poda³em, przedstawiaj¹ ow¹ teoriê w bardzo rzeczowy sposób, ukazuj¹c konkretne dowody. Np kiedyœ czyta³em inn¹ teoriê, o piramidach jako kosmicznej bramie. Problem polega³ an tym, ze nie mia³a ona odzwierciedlenia ani w budowie piramidy, ani w kontekœcie kulturowym, w dodatku ca³kowicie pomija³a istnienie innych piramid. Natomiast teoria elektrowni jak dla mnie jest najbardziej wiarygodna, najlepiej uargumentowana.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2009, 18:52:06 wysłane przez Tenebrael »
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 11, 2009, 07:42:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 11, 2009, 12:00:07 » |
|
Tak z mojej wiedzy Piramidy tworzyly kiedys generatory energetyczne, ich energii uzywano do bardzo wielu rzeczy. Ale wspolczesnie ( juz od bardzo dawna) sa nie aktywne. Sa mozna powiedziec martwymi atrapami ( pod tym wzgledem), spelnily funkcje czasow dla ktorych byly przeznaczone. Kazde czasy posiadaja swoje generatory energetyczne. Nie zawsze uzytkowane dla dobra Ludzi, ale sa. Wroce do tego za jakis czas. Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 11, 2009, 16:16:24 » |
|
Np kiedyœ czyta³em inn¹ teoriê, o piramidach jako kosmicznej bramie. Problem polega³ an tym, ze nie mia³a ona odzwierciedlenia ani w budowie piramidy, ani w kontekœcie kulturowym, w dodatku ca³kowicie pomija³a istnienie innych piramid. A co s¹dzisz o "fraktalnym rezonansie magnetycznym" o którym mówi Dan Winter w swoim wyk³adzie "Purpose of DNA"? Jak nie znasz to ideê poznasz tutaj: http://pl.youtube.com/watch?v=mQv2XwjhBxE&feature=PlayList&p=192600B522EA25FD&index=10W filmie zaczyna siê tak: "To zdjêcie trzech piramid w Gizie,|u³o¿onych tak, jak trzy gwiazdy pasa Oriona I mamy Sfinksa na przeciêciu linii. Ta gwiezdna mapa Oriona wskazuje|dos³ownie na miejsce... PrzypuœÌmy, ¿e poszed³eœ w³aœnie spaÌ|do Komnaty Króla w Wielkiej Piramidzie i szukasz wœród gwiazd miejsca, które|poprzez fraktalny rezonans morficzny pasuje do miejsca,|w którym jesteœ na Ziemi. Zbli¿aj¹c siê do gwiazd,|skoùczysz w miejscu, które pasuje do wzoru wyjœciowego. Innymi s³owy, poprzez rezonans morficzny|znajdujesz uk³ad gwiazd, pasuj¹cy magnetycznie do miejsca,|w którym jesteœ na Ziemi. Wtedy "strzykacz" mo¿e zadzia³aÌ. Jak widzisz jesteœ wycelowany dos³ownie|w czarn¹ dziurê poœrodku cia³a Oriona....." Jest to idea t³umacz¹ca tak¿e inne odwzorowania uk³adów gwiazd na Ziemi. O Winterze tutaj: http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=1046.0
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2009, 16:17:16 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 11, 2009, 16:26:00 » |
|
Leszek - nie, nie sÂłyszaÂłem jeszcze o tej teorii (znaczy, sÂłyszaÂłem o zbieÂżnoÂści poÂłozenia piramid z pasem Oriona), ale z chĂŞciÂą siĂŞ zapoznam - moÂżliwe, Âże bĂŞdzie ona jeszcze lepiej udokumentowana niÂż teoria elektrowni, nie przeczĂŞ  dziĂŞki za linka!
|
|
|
|
|
|
|
sharki_vip
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 13, 2009, 22:05:23 » |
|
Bober dziĂŞki za filmiki, Âświetne a Kira jak zwykle powiedziaÂła coÂś mÂądrego i w taki sposĂłb, Âże zrozumiaÂłem - bez uÂżywania nie znanych mi pojĂŞĂŚ. DziĂŞki za to.
|
|
|
|
|
|
|
|
skryba
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 15, 2009, 10:32:01 » |
|
"Na dnie morza, miêdzy wyspami Bimini na zachodnim wybrze¿u USA, znaleziono potê¿ne, wypolerowane kamienne p³yty, a tak¿e marmurowe kolumny. Obok znajduj¹ siê, wspaniale zachowane, zatopione drzewa, których wiek szacuje siê na 12.000 lat. Jednak najwiêkszym odkryciem okaza³a siê piramida o wysokoœci 240 metrów któr¹ odnalaz³ dr Ray Brown." Ca³oœÌ artyku³u na stronie: http://eft-regresing.com/index.php?page=art110
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 15, 2009, 22:17:50 » |
|
Leszek - nie, nie s³ysza³em jeszcze o tej teorii (znaczy, s³ysza³em o zbie¿noœci po³ozenia piramid z pasem Oriona), ale z chêci¹ siê zapoznam - mo¿liwe, ¿e bêdzie ona jeszcze lepiej udokumentowana ni¿ teoria elektrowni, nie przeczê  dziêki za linka! Wiele razy czyta³em o odwzorowaniu Konstelacji oriona w piramidach i czyta³em w jaki sposób, Trzeba rysunek podnieœÌ nad g³owê i odwróciÌ bo Orion nie mo¿e le¿eÌ twarz¹ na ziemi. Parê dni odkry³em ¿e piramidy pokazuja dok³adny obraz Oriona obserwowanego z pozycji GPS 72stopnie 0' 0'' S i 0 stopni 0' 0'' E. obraz ten bedzie dok³adnie taki sam w grudniu 2012. Mo¿ecie sami sprawdziÌ. http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=0&msid=103142500064937744531.00045a3cbc36912bad3d2&ll=29.987353,31.126499&spn=0.105267,0.154495&t=h&z=13 (tu jest mapa google z zaznaczonymi punktami na piramidach) a tutaj http://www.flashearth.com/ ustawiaj¹c lokalizacjê podan¹ pozycje GPS i przechodz¹c do planetarium mo¿ecie sprawdziÌ obraz nieba (nie zapomnijcie ustwiÌ daty)
|
|
|
|
|
|
|
leopard
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 17, 2009, 20:31:20 » |
|
Od razu mi sie przypomnia³ taki film "moje greckie wesele" - czy jakoœ tak :-). Moja kobieta to lubi ogl¹daÌ. Tam jest stary grek, który powtarza, ¿e jak nie wiadomo sk¹d coœ siê wziê³o, to wiadomo ¿e wziê³o siê od greków :-). I fakt - to siê zgadza, w tym przypadku te¿: pierwszy zdaje sie powiedzia³ heraklit, ¿e sie nie da wejœÌ 2 razy do tej samej rzeki. A inny grek ( nie pamiêtam który? ) zaraz go poprawi³, ¿e w³aœciwie to nie da siê do niej wejœc nawet raz :-). A wiem, to by³ chyba kratylos :-).
|
|
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 12
Email
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 24, 2009, 19:16:12 » |
|
Witam wszystkich, zaraz go poprawiÂł, Âże wÂłaÂściwie to nie da siĂŞ do niej wejÂśc nawet raz :-). A wiem, to byÂł chyba kratylos :-). na tym sie nie skonczylo i znalezli sie tycy co twierdzili, ze do tej rzeki mozna wejsc wcale nie ruszajac sie z miejsca Inni poszli jeszcze dalej i doszli do wniosku, ze tej rzeki wogole nie ma  Co to ma wspolnego z piramidami. Przede wszystkim pokazuje z jednej strony niedoskonalosc i zawodnosc naszych zmyslow a z drugiej strony na cos co w nas siedzi i pozwla na ekwilibrytyke umyslowa. I jesli przyjac, ze piramida Cheopsa ( niezaleznie od jej daty powstania ) jest struktura oddajaca nasze postrzeganie przestrzeni i czasu symbolizowanej jako bryla geometryczna a ktora jednoczesnie wskazuje na druga polowe, pozostajaca niewidzialna i oddajaca pozostale wymiary przestrzeni. Calosc zobaczymy gdy osiagniemy wyzszy stopien rozwoju. Piramidy symbolizuja takze proces duchowy, przejscia od wycinkowego widzenia swiata az do Jedni, powrotu do raju  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 03, 2009, 17:01:14 » |
|
Mam pytanie, czy ktoÂś moÂże znalazÂł opis piramid krĂłlowych, ktĂłre znajdujÂą siĂŞ przy piramidzie Mykerinosa?? Chodzi mi o ÂśrodkowÂą piramidĂŞ. To dosyĂŚ waÂżne dla mnie.
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 16, 2009, 22:45:49 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2009, 22:50:16 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 16, 2009, 23:28:26 » |
|
CzeœÌ Kap³an  s¹ SUPER !! te¿ mam hopla na punkcie piramid.Fascynowa³y mnie od dawna  Ech ......chcia³abym mieÌ tak¹ tapetê na monitorze,albo w telefonie  Podoba mi siê LAVA i PIRAMID OV THE UNIVERSE
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 17, 2009, 00:57:31 » |
|
to œci¹gaj channel - grafiki s¹ doœÌ du¿e - maj¹ wymiary 640x480 a ostatnia 800x600  "przypadkiem" zauwa¿y³em teraz, ¿e motyw z grafiki "illuminated one" MOCNO przypomina awers 1 dolara, a ¿e opracowali to Masoni to w sumie wszystko jasne!!!  mam ma myœli motyw z blaskiem œwiat³a na szczycie piramidy ("wszystko widz¹ce oko") - wtedy 9 lat temu o tym nie myœla³em nawet... pozdrawiam, 718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 01:01:57 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
|