Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czerwiec 27, 2025, 04:16:32

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Aborcja - tak/nie?  (Przeczytany 312828 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kamil771
Gość
« Odpowiedz #475 : Październik 17, 2009, 18:57:55 »

"W Polsce pokutuje stereotyp, Âże kobiety, ktĂłre dokonaÂły aborcji, to 'lekkomyÂślne panny', 'puszczalskie', 'miÂłoÂśniczki mocnych wraÂżeĂą'. "

Jest w tym jednak trochĂŞ prawdy.....

ChociaÂż z drugiej strony niedobrze mi siĂŞ robi jak sÂłyszĂŞ w telewizji pÂłaczÂące kobiety ktĂłre majÂą
po.....7, 8, 9 dzieci i ¿al¹ siê jak to im jest ciê¿ko,¿e nie maj¹ pieni¹¿ków,i ¿yj¹ w fatalnych warunkach i tak dalej.....
To jest Chore!!!

Szkoda mi tych dzieciakĂłw bo przecieÂż nie sÂą temu nic winne......

Jak moÂżna byĂŚ tak nieodpowiedzialnym!?
Nie moÂżna byÂło zdecydowaĂŚ siĂŞ na dwoje,troje dzieci???
Zero szacunku i wspó³czucia dla takich kobiet!

771;

jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #476 : Październik 21, 2009, 08:39:46 »

no Kamil771
piszesz:
WidaĂŚ moÂżna.
Skoro ktoÂś jest nieodpowiedzialny to nie moÂżna od niego oczekiwaĂŚ odpowiedzialnoÂści.

Widzisz jakieÂś rozwiÂązanie? Licencja na dziecko? Przymusowe odbieranie dzieci? Pomoc paĂąstwa dla takich rodzin?

Bo gadanie w stylu "zero szacunku i wspó³czucia" nie rozwi¹¿e problemu.

pozdrawiam
kamil771
Gość
« Odpowiedz #477 : Październik 21, 2009, 15:48:51 »

no Kamil771
piszesz:
WidaĂŚ moÂżna.
Skoro ktoÂś jest nieodpowiedzialny to nie moÂżna od niego oczekiwaĂŚ odpowiedzialnoÂści.

Osoba doros³¹ która nie jest w stanie ponosiÌ odpowiedzialnoœci za w³asne czyny nie jest zdolna do samodzielnego ¿ycia w spo³eczeùstwie.
Jej miejsce jest w zakÂładzie psychiatrycznym,gdzie prĂłbujĂŞ siĂŞ leczenia lub pod bardzo dobrÂą opiekÂą rodziny.
Takiej osobie nie wolno jest mieĂŚ dzieci!!!
Rozumiesz???

jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #478 : Październik 21, 2009, 18:14:39 »

no Kamil771
piszesz:
WidaĂŚ moÂżna.

Osoba doros³¹ która nie jest w stanie ponosiÌ odpowiedzialnoœci za w³asne czyny nie jest zdolna do samodzielnego ¿ycia w spo³eczeùstwie.
Jej miejsce jest w zakÂładzie psychiatrycznym,gdzie prĂłbujĂŞ siĂŞ leczenia lub pod bardzo dobrÂą opiekÂą rodziny.
Takiej osobie nie wolno jest mieĂŚ dzieci!!!
Rozumiesz???

Jasne,
zostaĂą szefem partii, wygraj wybory,  i wprowadÂź prawo jazdy na posiadanie dzieci albo egzamin z odpowiedzialnoÂści. A tych, ktĂłrzy nie zdali kastruj od razu.

powodzenia
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2009, 18:14:59 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #479 : Październik 22, 2009, 13:51:26 »

Kamil, zakÂładam, Âże masz stabilnÂą sytuacjĂŞ materialnÂą i codziennie masz co do ust wÂłoÂżyĂŚ.
KaÂżdy z nas jest w sytuacji podobnej, skoro staĂŚ nas na luksus, jakim jest internet.
SÂą jednak rodziny, ktĂłre tego szczĂŞÂścia nie majÂą. I nie o internecie mĂłwiĂŞ, a o garnku ciepÂłej zupy na obiad codziennie.
Skoro nie majÂą na jedzenie, to jak ma byĂŚ ich staĂŚ na zabezpieczanie siĂŞ? Nie sÂłyszaÂłam jeszcze, Âżeby byÂły organizowane akcje rozdawania darmowych prezerwatyw w celu unikniĂŞcia tworzenia siĂŞ biednych, wielodzietnych rodzin.
Jak moÂżna byĂŚ tak bezdusznym, by Âźle mĂłwiĂŚ o matce, ktĂłra mimo ciĂŞÂżkich warunkĂłw socjalnych, decyduje siĂŞ na urodzenie kolejnego dziecka, a nie na jego zabicie? I nie mĂłw mi, Âże aborcja kosztuje... Patologia najlepiej wie, jak sobie radziĂŚ z wystajÂącymi brzuchami metodÂą bezpÂłatnÂą.
Jest wiele wielodzietnych rodzin, w których choÌ brakuje chleba, to jest mi³oœÌ tak wielka, ¿e czêsto wœród "bogaczy" niespotykana. Pieni¹dze nie s¹ ¿adnym wyznacznikiem tego, jakim ktoœ jest cz³owiekiem.
Ka¿dy z nas mo¿e znaleŸÌ siê w trudnej sytuacji, nikt z nas nie ma prawa dyktowaÌ innym, co wówczas maj¹ robiÌ, a ju¿ na pewno nikt z nas nie ma prawa oceniania kogoœ, kto decyduje siê na urodzenie poczêtego dziecka, mimo ¿e sam nie ma co do ust w³o¿yÌ. ¯yczê Ci Kamilu, aby Twoja sytuacja nigdy nie przemieni³a siê w jedn¹ z tych, które dziœ potêpiasz. Byœ zawsze mia³ pieni¹dze, by Twoja córka nigdy nie zawiesi³a oka na starszym mê¿czyŸnie, ¿ona nigdy Ciê nie zdradzi³a i ¿ebyœ nigdy nie musia³ kalkulowaÌ, czy pojawienie siê nowego cz³onka rodziny zrujnuje jej bud¿et.
ÂŻyczĂŞ Ci tego z caÂłego serca, gdyÂż najgorszym moÂżliwym uczuciem jest takie brutalne zderzenie z rzeczywistoÂściÂą. Kiedy stajesz siĂŞ czymÂś, czego nienawidzisz...
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2009, 13:53:34 wysłane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kamil771
Gość
« Odpowiedz #480 : Październik 22, 2009, 16:51:18 »

WSTRZEMIʬLIWO¦Æ.

Czyli reasumujÂąc - nie uprawiaj seksu jeÂśli nie staĂŚ CiĂŞ na utrzymanie dziecka bÂądÂź jeÂżeli nie masz gdzie mieszkaĂŚ itp.
Czy wszyscy tutaj obecni z seksem wstrzymywali siĂŞ do czasu pierwszych zarobkĂłw bÂądÂź wÂłasnego mieszkania?
Ja myÂślĂŞ, Âże nie i nie ma co nakazywaĂŚ innym tego, czego sami byÂśmy nie zrobili.
Seks zbliÂża ludzi do siebie, wzmacnia poczucie partnerstwa, bliskoÂści, rozÂładowuje napiĂŞcie i koi skoÂłatane nerwy.
JeÂżeli mĂłwimy o dorosÂłych ludziach, ktĂłrzy majÂą juÂż kilkoro dzieci i trudnÂą sytuacjĂŞ materialnÂą w dodatku, to ciĂŞÂżko bĂŞdzie ich pozbawiĂŚ tych ostatnich przyjemnoÂści, w koĂącu niewiele ich w Âżyciu majÂą.

Bezdusznym???
MoÂże i nie pÂłaczĂŞ na filmach,ale....a zresztÂą Ty i tak juÂż mnie oceniÂłaÂś..... WiĂŞc......

Oceni³am nie Ciebie jako ca³okszta³t, a Twoj¹ postawê dotycz¹c¹ konkretnego zagadnienia. Nie mo¿na tego unikn¹Ì na forum, gdzie wszyscy wspólnie o czymœ dyskutujemy. By nie dochodzi³o do ocen kogoœ, musielibyœmy byÌ wszyscy tacy sami, wówczas ocenialibyœmy samych siebie. Nie widzê w tym nic z³ego. Dyskutuj¹c tutaj poddajesz niejako czyjejœ ocenie swój œwiatopogl¹d, robisz to na w³asn¹ rêkê i musisz spodziewaÌ siê czyjejœ reakcji na w³asne s³owa.

Kamil, Twoje sÂłowa sÂą bardzo czĂŞsto ostre i prawie zawsze skandaliczne. Nie wiem czemu masz tak wojowniczÂą postawĂŞ, wielu zauwaÂżyÂło juÂż, Âże szczegĂłlnie zawsze ganisz kobiety. OdnoÂśnie wielodzietnych rodzin, to teÂż nie jest tak, Âże oni sobie postanowili, Âże bĂŞdÂą mieĂŚ dziesiĂŞcioro dzieci. MoÂże z dwĂłjkÂą czy trĂłjkÂą jeszcze sobie radzili finansowo, ale pieniÂądze topniejÂą przy takiej gromadce i dwoje rodzicĂłw nie wystarcza. BudÂżety wszystkich paĂąstw sÂą na minusie, mimo Âże majÂą najlepszych doradcĂłw finansowych. Rodzina teÂż jest jak takie paĂąstwo... DopĂłki dzieci (obywatele) siĂŞ nie usamodzielniÂą (zacznÂą zarabiaĂŚ i odprowadzaĂŚ podatki) to do tej pory zawsze ciĂŞÂżko bĂŞdzie zwiÂązaĂŚ koniec z koĂącem. Nie widzĂŞ w biednych, wielodzietnych rodzinach nic odpychajÂącego. OczywiÂście jeÂśli nie dywagujemy o alkoholizmie, narkotykach i innych patologiach.
A urzêdnicy zamiast odbieraÌ takim rodzicom kolejne dzieci, powinni zrobiÌ wszystko, co tylko mo¿liwe, by wesprzeÌ te rodziny finansowo, zapewniÌ opiekê lekarsk¹, podrêczniki do szko³y i ¿ywnoœÌ. My tak¿e mo¿emy takim ludziom pomagaÌ. To o wiele lepsze ni¿ patrzenie na nich z odraz¹.

Val Dee - antykoncepcja w Anglii jest bezpÂłatna jedynie dla osĂłb zarejestrowanych jako bezrobotne. JeÂżeli bĂŞdziesz chciaÂł w aptece dostaĂŚ tabletki bezpÂłatnie, bĂŞdziesz musiaÂł zÂłoÂżyĂŚ odpowiedniÂą deklaracjĂŞ. Poza tym tam jest tak, Âże nawet jeÂżeli leki sÂą refundowane, to i tak pÂłacisz za tzw. zrealizowanie recepty (obojĂŞtne co by na niej byÂło, cena nie jest wysoka, coÂś okoÂło 6 funtĂłw).

« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2009, 19:00:10 wysłane przez janneth » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #481 : Październik 22, 2009, 18:29:13 »

Kamil, zakÂładam, Âże masz stabilnÂą sytuacjĂŞ materialnÂą i codziennie masz co do ust wÂłoÂżyĂŚ.
KaÂżdy z nas jest w sytuacji podobnej, skoro staĂŚ nas na luksus, jakim jest internet.
SÂą jednak rodziny, ktĂłre tego szczĂŞÂścia nie majÂą. I nie o internecie mĂłwiĂŞ, a o garnku ciepÂłej zupy na obiad codziennie.
Skoro nie majÂą na jedzenie, to jak ma byĂŚ ich staĂŚ na zabezpieczanie siĂŞ? Nie sÂłyszaÂłam jeszcze, Âżeby byÂły organizowane akcje rozdawania darmowych prezerwatyw w celu unikniĂŞcia tworzenia siĂŞ biednych, wielodzietnych rodzin.

To nie pomaga - w Anglii œrodki antykoncepcyjne s¹ bezp³atne i dostêpne na ka¿dym kroku, ponadto edukacja seksualna zaczyna siê na etapie wczesnoszkolnym i nic to sytuacji nie poprawia. Ma³oletnie nadal zachodz¹ w ci¹¿ê i to coraz czêœciej.
To nie dostêpnoœÌ antykoncepcji jest problemem ale ludzkie nastawienie do seksu.
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #482 : Październik 22, 2009, 19:00:41 »

WSTRZEMIʬLIWO¦Æ.

Czyli reasumujÂąc - nie uprawiaj seksu jeÂśli nie staĂŚ CiĂŞ na utrzymanie dziecka bÂądÂź jeÂżeli nie masz gdzie mieszkaĂŚ itp.
Czy wszyscy tutaj obecni z seksem wstrzymywali siĂŞ do czasu pierwszych zarobkĂłw bÂądÂź wÂłasnego mieszkania?
Ja myÂślĂŞ, Âże nie i nie ma co nakazywaĂŚ innym tego, czego sami byÂśmy nie zrobili.
Seks zbliÂża ludzi do siebie, wzmacnia poczucie partnerstwa, bliskoÂści, rozÂładowuje napiĂŞcie i koi skoÂłatane nerwy.
JeÂżeli mĂłwimy o dorosÂłych ludziach, ktĂłrzy majÂą juÂż kilkoro dzieci i trudnÂą sytuacjĂŞ materialnÂą w dodatku, to ciĂŞÂżko bĂŞdzie ich pozbawiĂŚ tych ostatnich przyjemnoÂści, w koĂącu niewiele ich w Âżyciu majÂą.

Bezdusznym???
MoÂże i nie pÂłaczĂŞ na filmach,ale....a zresztÂą Ty i tak juÂż mnie oceniÂłaÂś..... WiĂŞc......

Oceni³am nie Ciebie jako ca³okszta³t, a Twoj¹ postawê dotycz¹c¹ konkretnego zagadnienia. Nie mo¿na tego unikn¹Ì na forum, gdzie wszyscy wspólnie o czymœ dyskutujemy. By nie dochodzi³o do ocen kogoœ, musielibyœmy byÌ wszyscy tacy sami, wówczas ocenialibyœmy samych siebie. Nie widzê w tym nic z³ego. Dyskutuj¹c tutaj poddajesz niejako czyjejœ ocenie swój œwiatopogl¹d, robisz to na w³asn¹ rêkê i musisz spodziewaÌ siê czyjejœ reakcji na w³asne s³owa.

Kamil, Twoje sÂłowa sÂą bardzo czĂŞsto ostre i prawie zawsze skandaliczne. Nie wiem czemu masz tak wojowniczÂą postawĂŞ, wielu zauwaÂżyÂło juÂż, Âże szczegĂłlnie zawsze ganisz kobiety. OdnoÂśnie wielodzietnych rodzin, to teÂż nie jest tak, Âże oni sobie postanowili, Âże bĂŞdÂą mieĂŚ dziesiĂŞcioro dzieci. MoÂże z dwĂłjkÂą czy trĂłjkÂą jeszcze sobie radzili finansowo, ale pieniÂądze topniejÂą przy takiej gromadce i dwoje rodzicĂłw nie wystarcza. BudÂżety wszystkich paĂąstw sÂą na minusie, mimo Âże majÂą najlepszych doradcĂłw finansowych. Rodzina teÂż jest jak takie paĂąstwo... DopĂłki dzieci (obywatele) siĂŞ nie usamodzielniÂą (zacznÂą zarabiaĂŚ i odprowadzaĂŚ podatki) to do tej pory zawsze ciĂŞÂżko bĂŞdzie zwiÂązaĂŚ koniec z koĂącem. Nie widzĂŞ w biednych, wielodzietnych rodzinach nic odpychajÂącego. OczywiÂście jeÂśli nie dywagujemy o alkoholizmie, narkotykach i innych patologiach.
A urzêdnicy zamiast odbieraÌ takim rodzicom kolejne dzieci, powinni zrobiÌ wszystko, co tylko mo¿liwe, by wesprzeÌ te rodziny finansowo, zapewniÌ opiekê lekarsk¹, podrêczniki do szko³y i ¿ywnoœÌ. My tak¿e mo¿emy takim ludziom pomagaÌ. To o wiele lepsze ni¿ patrzenie na nich z odraz¹.

Val Dee - antykoncepcja w Anglii jest bezpÂłatna jedynie dla osĂłb zarejestrowanych jako bezrobotne. JeÂżeli bĂŞdziesz chciaÂł w aptece dostaĂŚ tabletki bezpÂłatnie, bĂŞdziesz musiaÂł zÂłoÂżyĂŚ odpowiedniÂą deklaracjĂŞ. Poza tym tam jest tak, Âże nawet jeÂżeli leki sÂą refundowane, to i tak pÂłacisz za tzw. zrealizowanie recepty (obojĂŞtne co by na niej byÂło, cena nie jest wysoka, coÂś okoÂło 6 funtĂłw).
TÂą informacjĂŞ znalazÂłam na forum Polonii w Birmingham UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2009, 19:07:37 wysłane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kamil771
Gość
« Odpowiedz #483 : Październik 22, 2009, 20:23:12 »

Na poczÂątek proszĂŞ o wyjaÂśnienie kto skasowaÂł mĂłj post i wszystko tu pomieszaÂł?!!!  ZÂły ZÂły ZÂły
Przypadek???

WSTRZEMIʬLIWO¦Æ.

JeÂśli nie staĂŚ CiĂŞ na kupno ÂśrodkĂłw antykoncepcyjnych  to jak ma ciĂŞ staĂŚ na wychowanie kolejnych dzieci??
I rodzenie Ăłsmego,dziewiÂątego,i dwunastego?
CzujĂŞ siĂŞ zaÂżenowany,ze muszĂŞ to tÂłumaczyĂŚ dorosÂłej kobiecie,.....

WSTRZEMIʬLIWO¦Æ.

O czym Ty mĂłwisz???
Jestem m³odym ch³opakiem ale powiem Ci,¿e przynajmniej dla mnie,wielk¹ przyjemnoœÌ sprawia mi ca³owanie siê z dziewczyn¹ któr¹ kocham,przytulanie,dotykanie jej,wspólne wypady,kino i tak dalej to jest naprawdê wspania³e!
A nie kilku minutowe zbliÂżenie!!!
Mo¿e jestem nienormalny,mo¿e powinienem siê leczyÌ, Ale to w³aœnie sprawia mi przyjemnoœÌ!
Twoje ostatnie zdanie uwaÂżam za skandaliczne i ÂżaÂłosne,przypomina mi siĂŞ jeden z postĂłw Rafaeli na twĂłj temat i chyba miaÂła sporo racji!
JeÂżeli jesteÂś uzaleÂżniona od seksu to twoja sprawa,innym daj spokĂłj!

Kamil, Twoje sÂłowa sÂą bardzo czĂŞsto ostre i prawie zawsze skandaliczne. Nie wiem czemu masz tak wojowniczÂą postawĂŞ, wielu zauwaÂżyÂło juÂż, Âże szczegĂłlnie zawsze ganisz kobiety.

Jest po 21.00 zaraz idĂŞ spaĂŚ i nie mam juÂż nerwĂłw tÂłumaczyĂŚ Ci wszystko po kolei,jak maÂłemu dziecku.
I daruj sobie Âżyczenia i te miÂłe sÂłowa bo teraz wiem, juÂż na pewno,Âże byÂły one nieszczere,
JeÂśli jestem skandaliczny bo mĂłwiĂŞ prawdĂŞ,to co myÂślĂŞ,co czujĂŞ i nie staram siĂŞ nikomu przypodobaĂŚ to mogĂŞ byĂŚ i skandaliczny,zresztÂą nazywaj to jak chcesz.
Dobranoc

771~>
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2009, 20:24:25 wysłane przez kamil771 » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #484 : Październik 22, 2009, 20:28:59 »

TÂą informacjĂŞ znalazÂłam na forum Polonii w Birmingham UÂśmiech

ja info zaczerpn¹³em st¹d:
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=106251

Nie ma wiĂŞc Âżadnego problemu w dostĂŞpie do antykoncepcji

Jeszcze fragment z tej strony:

http://www.angliaodszkodowanie.pl/sluzba-zdrowia-w-uk/zaszlam-w-ciaze-w-anglii-zostac-i-urodzic-na-wyspach-czy-wracac.html

Je¿eli stosowa³aœ przed wyjazdem na Wyspy œrodki antykoncepcyjne lekarz doradzi Ci, czy mo¿na tê metodê kontynuowaÌ tak¿e w Anglii, czy te¿ doradzi jakieœ zmiany. Warto przy tym mieÌ przy sobie opakowanie tabletek antykoncepcyjnych, które bra³aœ w Polsce, ¿eby lekarz wiedzia³ wiêcej na Twój temat. Jeœli podobnych pigu³ek nie mo¿na znaleŸÌ Wielkiej Brytanii, wówczas doktor mo¿e zaleciÌ stosowanie pigu³ek o podobnym skaldzie hormonalnym. Tabletki antykoncepcyjne, jak równie¿ prezerwatywy i pozosta³e œrodki wydaje siê w family planning bezp³atnie. Na wstêpie wspó³pracy z lekarzem kobieta dostanie zapas pigu³ek na 3 miesi¹ce, a gdy po up³ywie tego okresu wyniki badaù bêd¹ dobre i nie bêdzie wiêkszych przeciwwskazaù do dalszego stosowania tych œrodków, wówczas mo¿na uzyskaÌ receptê na kolejne pó³ roku. W takim miejscu mo¿na siê równie¿ darmowo zaopatrzyÌ w prezerwatywy, które rozdawane s¹ najczêœciej w opakowaniach zawieraj¹cych 12 sztuk.
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2009, 20:34:46 wysłane przez Val Dee » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #485 : Październik 22, 2009, 20:38:34 »

Kamil, czy Ty nie przesadzasz trochĂŞ? Poluzuj, jak Âściska...
Tym bardziej jeÂżeli jesteÂś mÂłodym mĂŞÂżczyznÂą, to zdajesz sobie sprawĂŞ, jak waÂżny w Âżyciu jest seks. NaprawdĂŞ nie trzeba byĂŚ seksoholikiem, Âżeby wiedzieĂŚ, Âże nie da siĂŞ sobie tego odmĂłwiĂŚ na dÂłuÂższÂą metĂŞ. A Ty dÂłuÂższÂą metÂą nazywasz okres, jaki potrzebowaÂłaby wielodzietna rodzina na ustabilizowanie sytuacji materialnej i zapewnienie wystarczajÂących ÂśrodkĂłw do Âżycia dla obecnych i ewentualnie przyszÂłych jej czÂłonkĂłw.
Nie ÂżyczĂŞ sobie, byÂś wyraÂżaÂł siĂŞ o mnie w ten sposĂłb, jest on uwÂłaczajÂący i nieadekwatny do tego, o czym mĂłwiĂŞ.
Przypadkiem teÂż weszÂłam do Âśmietnika i sprawdziÂłam, Âże nie ma tam Âżadnego usuniĂŞtego Twojego postu, a juÂż na pewno nie z tego tematu. Nie usuwaÂłam nic tutaj ani teÂż nie edytowaÂłam. PojĂŞcia nie mam o czym mĂłwisz.

¯yczenia by³y jak najbardziej szczere, choÌ teraz jedynie mogê siê stukn¹Ì w g³owê w konsekwencji ich z³o¿enia, bo widzê, ¿e nie by³o warto.

« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2009, 20:39:26 wysłane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kamil771
Gość
« Odpowiedz #486 : Październik 23, 2009, 07:43:56 »

W dzisiejszych czasach powinno siĂŞ mieĂŚ tyle dzieci na ile nas staĂŚ! Nie moÂżna myÂśleĂŚ tylko o sobie,ile MY byÂśmy chcieli.
Liczy siê co damy im jeœÌ i jakie warunki stworzymy dzieciom do nauki,liczy siê jaki zapewnimy im start w ¿yciu.
SamÂą miÂłoÂściÂą dziecko siĂŞ nie poÂżywi!
Czy miÂłoÂściÂą moÂżna nazwaĂŚ skazywanie wÂłasnych dzieci na ubĂłstwo?
Nie! Rodzice,doroÂśli ludzie muszÂą byĂŚ odpowiedzialni,nie tylko za SIEBIE ale rĂłwnieÂż za INNYCH.
      JeÂśli CiĂŞ staĂŚ i masz chĂŞci za³ó¿  rodzinĂŞ  nawet kilkunastoosobowÂą lecz jeÂśli nie- wstrzymaj siĂŞ i nie krzywdÂź innych!

Kamil
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 08:42:37 wysłane przez kamil771 » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #487 : Październik 23, 2009, 08:28:35 »

KtoÂś, komu wydaje siĂŞ Âże ma wpÂływ i moÂże rozporzÂądzaĂŚ wszystkim dookoÂła musi byĂŚ bardzo naiwny.
Dusze naszych dzieci umawiaj¹ siê z nami na doœwiadczanie fizycznoœci we spólnych relacjach dla wzrostu duchowego. Jesteœmy dla siebie nauczycielami i uczniami. Rodzina wielodzietna, uboga, ju¿ wczeœniej postanowi³a doœwiadczaÌ takiej sytuacji, plan by³ doœÌ precyzyjny, mo¿e za wyj¹tkiem szczegó³ów i rozwijaj¹cych siê mo¿liwoœci.
Jak na tle caÂłego takiego projektu ma siĂŞ stanowcze, buĂączuczne stwierdzenie niopierzonego przedstawiciela religijnej doktryny, Âże to JA decydujĂŞ?

Nijak...
Chciejstwo i brak duchowego wsparcia prowadzi do umysÂłowego zakleszczenia, do tworzenia dogmatĂłw, nakazĂłw i zakazĂłw, a dzieci i tak rodzÂą siĂŞ bez tego.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #488 : Październik 23, 2009, 09:30:35 »

Wlasnie tak to jest, popieram cie Thotal.

Jednak my mozemy w naszym spoleczenstwie duzo zrobic, tak jak to sie dzieje w innych panstwach. Mamy oczy i uszy
i czsto wiemyi gdzie ta pomoc jest potrzebna. Kazdy w domu ma zeczy ktore mogl by oddac jak ubrania, roznego rodzaju przedmioty, zabawki a i pieniadze. Jezeli zechce sie pomodz z taktem, to tez z radoscia zostanie przyjeta pomoc.
Przed swietami, gdzie kazdy kszonta sie za prezentami, zywnoscia , planuje swieta. Moze wlasnie w tym momecie pomyslec
o ludziach ktorzy naprawde maja ciezko i poswiecic odpowiednia sume, nie musi to byc duzo i przkazac ludziom naprawde potrzebujacym , chorym, dzieciom. Mozna przygotowac dla takiej rodziny paczuszki ile radosci w sercach tych dzieci sie
obudzi. Nakazy i zakazy, twarda nieustepliwosc i ocenianie innych na tym forum nie powinna miec miejsca, ale i w naszym zyciu tez nie. Ogladnijmy swoje rodziny, znajomych, kto moze potrzebowac pomocy, jakie dzieci sa naprawde w trudnej sytuacji. Odpowiedz sobie na pytanie : jak pomagasz ludziom potrzebujacym?, kiedy to zrobiles ostatnim razem? ,powiesz sam mam niewiele- ale inni nie maja nic.
Podaj reke dziecku, ktore ma zimno w domu, ktore juz dlugo nie mialo zabawki w reku, a o ksiazeczce nie mam mowy.
Tedy jest droga..... tak trzeba dzialac. Ty i tak oddasz cos czego juz nie potrzebujesz, a ile radosci sprawi innemu czlowiekowi.
      Czesto w rodzinach panuja inne problemy, jak alkocholizm, brak zrozumienia, bieda ktora rozrasta sie bezlitosnie.
Tutaj nikt nie opowie o swoim losie w swoich czterech scianach, bo sie bedzie wstydzil, albo naprawde takich osob tu nie ma. Tak jak Janneth napisala: juz to ze masz komputer, nie mozesz sie rownac z ta bieda, bo masz bardszo duzo.

Otworzmy nasze serca i uszy, zacznijmy myslec, miejmy respekt przed tym co posiadamy i ze los mial sie z nami dobrze.

« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 09:34:29 wysłane przez Rafaela » Zapisane
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #489 : Październik 23, 2009, 10:09:06 »

Postawa kamila771 to postawa bardzo wielu obywateli.

Czyli  - zamiast pozwoliĂŚ na kontrolowny przeÂływ energii, zamiast wykorzystaĂŚ jÂą konstruktywnie,
Robimy coÂś przeciwnego - blokujemy, zabraniamy, wstrzymujemy, itp.
A energia, czy tego chcemy, czy nie. Zawsze znajdzie ujÂście.
Im bardziej siê j¹ blokuje, tym póŸniejsze jej uwolnienie jest bardziej niszcz¹ce i silne.

Zbuduj tamĂŞ na spokojnie pÂłynÂącej maÂłej rzecze, ktĂłra do tej pory nikomu nie szkodziÂła.
JeÂżeli zgromadzisz odpowiednio duÂżo wody i ona przerwie tĂŞ tamĂŞ, moÂże zatopiĂŚ wsie czy miasta.
A to przecieÂż tylko maÂła rzeczka.

Zamiast "popuszczaĂŚ pary" naÂłoÂżyliÂśmy sobie gorset zachowaĂą, ktĂłry nie pozwala na swobodny upÂływ tej pary.
To co obserwujemy dooko³a to mniej lub bardziej spektakularne skutki ró¿nych wybuchów.

Pytanie DLACZEGO zakÂładamy sobie ten gorset zachowaĂą? Ale to juÂż kaÂżdy niech sobie sam odpowie.

pozdrawiam
kamil771
Gość
« Odpowiedz #490 : Październik 23, 2009, 10:24:50 »

Dusze naszych dzieci umawiaj¹ siê z nami na doœwiadczanie fizycznoœci we spólnych relacjach dla wzrostu duchowego. Jesteœmy dla siebie nauczycielami i uczniami. Rodzina wielodzietna, uboga, ju¿ wczeœniej postanowi³a doœwiadczaÌ takiej sytuacji, plan by³ doœÌ precyzyjny, mo¿e za wyj¹tkiem szczegó³ów i rozwijaj¹cych siê mo¿liwoœci.

Bez komentarza.

Wlasnie tak to jest, popieram cie Thotal.

Cokolwiek by nie napisaÂł Thotal i tak byÂś siĂŞ z nim zgodziÂła.
Popierasz tych z ktĂłrymi trzymasz sztamĂŞ na forum,zgadzasz siĂŞ Thotalem tylko dlatego,ze on nie zgadza siĂŞ ze mnÂą..... JĂŞzyk
Nie mam juÂż do was siÂł......
Thotal
Gość
« Odpowiedz #491 : Październik 23, 2009, 10:31:20 »

Brak swobodnego przepÂływu energii tworzy potĂŞÂżne blokady, ktĂłre ujawniajÂą siĂŞ w postaci zboczeĂą, dewiacji, chorĂłb psychicznych i fizycznych. Moim zdaniem, rzÂądzÂące spoÂłeczeĂąstwem doktryny sÂą skierowane przeciw spoÂłeczeĂąstwu do ujarzmienia i dyktatu. WÂładza tak rozumiana bardzo lubi mieĂŚ ogÂłupiaÂłe nic nie rozumiejÂące spoÂłeczeĂąstwo, Âłatwiej siĂŞ nim manipuluje...

Ps. Mylisz siĂŞ Kamilu, mamy z RafaelÂą wiele wspĂłlnych poglÂądĂłw, ale na wielu pÂłaszczyznach mamy odmienne zdania.
     Nie trzymam z nikim sztamy, zawsze mam swoje zdanie, moi przyjaciele wiedzÂą o tym i bardzo lubimy siĂŞ przekomarzaĂŚ DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 10:36:39 wysłane przez Thotal » Zapisane
kamil771
Gość
« Odpowiedz #492 : Październik 23, 2009, 10:32:29 »

Brak swobodnego przepÂływu energii tworzy potĂŞÂżne blokady, ktĂłre ujawniajÂą siĂŞ w postaci zboczeĂą, dewiacji, chorĂłb psychicznych i fizycznych. Moim zdaniem, rzÂądzÂące spoÂłeczeĂąstwem doktryny sÂą skierowane przeciw spoÂłeczeĂąstwu do ujarzmienia i dyktatu. WÂładza tak rozumiana bardzo lubi mieĂŚ ogÂłupiaÂłe nic nie rozumiejÂące spoÂłeczeĂąstwo, Âłatwiej siĂŞ nim manipuluje...

To zamieszkaj w DÂżungli.
I po problemie.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #493 : Październik 23, 2009, 10:42:52 »

"DÂżungla" to nasza cywilizacja oparta na takich zasadach jakie jeszcze propagujÂą "zaprogramowane" doktrynami zmanipulowane jednostki. Nie Ty jeden daÂłeÂś siĂŞ zaprogramowaĂŚ, ale nie martw siĂŞ, kiedyÂś z tego wyroÂśniesz.

janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #494 : Październik 23, 2009, 12:27:56 »

MoÂże pozwolĂŞ sobie nieÂśmiaÂło przypomnieĂŚ, Âże wÂątek jest o aborcji i jeÂżeli juÂż decydujemy siĂŞ mĂłwiĂŚ o problematyce rodzin wielodzietnych, to tylko w nawiÂązaniu do tego tematu.

Kamil ma poniek¹d sporo racji w tym, co mówi. Prawd¹ jest przecie¿, ¿e je¿eli ubogie ma³¿eùstwa maj¹ce ju¿ spor¹ gromadkê, bêd¹ powstrzymywa³y siê od seksu, to nie bêd¹ mia³y a¿ tyle problemów zwi¹zanych z utrzymaniem rodziny.
Nie podoba mi siê jednak stanowczoœÌ i skrajne uczucia, jakimi kieruje siê w swoich opiniach Kamil, choÌ mo¿e powinnam siê ju¿ do tego przyzwyczaiÌ. Problem rodzin wielodzietnych by³, jest i bêdzie. Rozwi¹zanie polegaj¹ce na wstrzemiêŸliwoœci seksualnej niew¹tpliwie przynios³oby pewne ukojenie i mog³o rozwi¹zaÌ problem, lecz w moim mniemaniu taki sposób jest co najmniej nieludzki. Ludzkim zachowaniem jest potrzeba kontaktu fizycznego z ukochan¹ osob¹. Przecie¿ brak pieniêdzy nie oznacza, ¿e ludzie ubodzy siê nie kochaj¹, nie potrzebuj¹ bliskoœci. A fakt, ¿e uprawiaj¹ seks nie robi z nich seksoholików.
Nigdy nie gani³am ani nie czu³am odrazy do ubogich rodzin wielodzietnych. Mam wielki szacunek dla rodziców, dla których kolejna ci¹¿a mimo ogromnych problemów finansowych nadal jest ogromn¹ radoœci¹ i ukoronowaniem ich mi³oœci. Powinniœmy tym ludziom pomagaÌ, tak jak Rafaela mówi³a - ma³o to zbêdnych rzeczy w domu mamy? Œwiêta to okres, gdy robimy generalne porz¹dki, a œmietniki s¹ wype³nione po brzegi nie tylko œmieciami, ale i ubraniami, meblami, star¹ poœciel¹. My tych rzeczy ju¿ nie potrzebujemy, bo staÌ nas na nowe i œwie¿e, ale s¹ ludzie dla których te rzeczy s¹ ogromnie wa¿ne, bo ich zwyczajnie nie maj¹. Mo¿na im te¿ pomóc finansowo. Nie musz¹ to byÌ wielkie kwoty. Tylko my, którym nic nie brakuje, wiemy ile kosztuje kolacja w wykwintnej restauracji, a pieni¹dze, które zwykle zostawiamy jako napiwek dla kelnera, dla kogoœ innego starczy³yby na ugotowanie ciep³ej zupy dla ca³ej du¿ej rodziny. Nie zdajemy sobie sprawy, ¿e dla nich ¿ycie jest ca³kiem inne i nie toczy siê w galeriach handlowych. Nie uwierzê, ¿e kogoœ nie staÌ na pomoc materialn¹ dla tych ubogich ludzi. Oni naprawdê nie potrzebuj¹ du¿o... Je¿eli cz³owiek daje sobie radê nie maj¹c kompletnie nic, to jego radoœÌ z czegokolwiek bêdzie dla nas niewyobra¿alna. Chcia³abym, ¿ebyœ Kamilu podobnie spojrza³ na tych ludzi.
Doceni³ fakt, ¿e zamiast zabiÌ, postanowili wychowaÌ. ¯e odnajduj¹ siê w ekstremalnych sytuacjach, w jakich Ty nigdy nie by³eœ i pewnie nigdy nie bêdziesz. ¯e dla nich priorytetem nie s¹ pieni¹dze i wyœcig szczurów, a mi³oœÌ i to, ¿e maj¹ przy sobie wszystko, na czym im zale¿y. Je¿eli spojrzysz ³agodniejszym okiem na tych ubogich z pozoru ludzi, to dostrze¿esz ¿e maj¹ coœ, czego za pieni¹dze siê kupiÌ nie da. Coœ, czego nikt im nie odbierze, czego im nikt nie ukradnie.
MajÂą siebie nawzajem i podczas, gdy my bĂŞdziemy w ÂświĂŞta raczyli siĂŞ smakoÂłykami i rozdawali kolejne niepotrzebne nikomu prezenty kupione za krocie, ich zadowoli sama obecnoœÌ wszystkich przy stole... A to, czy bĂŞdzie coÂś na nim czy nie po czĂŞÂści zaleÂżne jest od nas. Od tego, czy chcemy podzieliĂŚ siĂŞ tym niczym, co mamy. 

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #495 : Październik 23, 2009, 12:53:04 »

Janneth,
piĂŞknie to napisaÂłaÂś, nie mamy prawa narzucaĂŚ komukolwiek sposobĂłw odbierania jego szczĂŞÂścia.
W Chinach wprowadzono obowi¹zkow¹ aborcjê, w krajach "cywilizowanych" dzieci odbierane s¹ rodzicom z powodów materialnych, a w rzeczywistoœci liczy siê tylko miloœÌ, radoœÌ z macierzyùstwa i pogodnego dzieciùstwa.
Sprawy materii dominujÂą ciÂągle w naszym pojmowaniu Âżycia, mam nadziejĂŞ Âże zaczniemy wszyscy bardziej byĂŚ niÂż mieĂŚ.

koliberek33
Gość
« Odpowiedz #496 : Październik 23, 2009, 13:57:34 »

Opinia Kamila jest bardzo rzeczowa i konstruktywna. Nie mówi On tu o zabijaniu, ale zwyczajnie o odpowiedzialnoœci wobec dokonywanych wyborów. Stwierdza te¿ jednoznacznie: jeœli ciê staÌ to za³ó¿ rodzinê wielodzietn¹.

Nie mo¿emy bowiem, wci¹¿ i bezmyœlnie napêdzaÌ ko³a karmy. Czas ju¿ najwy¿szy wyjœÌ poza te uwarunkowania. A co z uniwewrsalnym Prawem Opieki? Wszak trzeba je realizowaÌ, a to wi¹¿e siê z ogromn¹ odpowiedzialnoœci¹ wobec dzieci i siebie samych tak¿e.

M¹drzy ludzie powiadaj¹ tak: jeœli bieda wchodzi drzwiami, to mi³oœÌ ucieka oknami. Wiele w tym racji. Nie pojmujê te¿ dlaczego nie bierze siê pod uwagê mocy, jak¹ maj¹ nasze decyzje. Co, jak wiadomo, odzwierciedla siê intesywnie, wprost proporcjonalnie do poziomu naszych wibracji na planie energetycznym.

A jeœli mimo to, nagrabiliœmy sobie na tyle, i¿ musimy doœwiadczyÌ zmagania z wychowaniem dajmy na to pi¹tki, czy dwunastki dzieci, a ta pi¹tka dzieci ma z kolei doœwiadczyÌ wspó³istnienie z nami, to fakt ten automatycznie obliguje nas do podejmowania nastêpnych decyzji odnoœnie zapewnienia godziwych warunków dla przysz³ych latoroœli.

Jak¿e wiele mo¿na uruchomiÌ we Wszechœwiecie, gdy siê ma tergo œwiadomoœÌ. I to jest najwa¿niejszy aspekt sprawy!
Bowiem przy œwiadomych wyborach, wynikaj¹cych z rozumienia Praw Uniwersalnych, mo¿na unikn¹Ì b³¹dzenianie i niepotrzebnego dramatyzmu, którego pe³no i w ¿yciu i tutejszych wypowiedziach.

koliberek33 
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 14:42:30 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #497 : Październik 23, 2009, 14:20:34 »

IloœÌ dzieci w rodzinach jest proporcjonalna do mo¿liwoœci wyborów.
WidaĂŚ to w krajach "trzeciego Âświata", wszelkiego rodzaju braki materialne rekompensowane sÂą bogactwem potomstwa.
Nasze szczĂŞÂście polega na radoÂści z tego co nam przynosi Âżycie, i rĂłwnie dobrze moglibyÂśmy opÂływaĂŚ w dobrobycie bĂŞdÂąc bardzo nieszczĂŞÂśliwym.
OsobiÂście znam wielodzietnÂą rodzinĂŞ, gdzie wszyscy otaczajÂą siĂŞ wzajemnÂą opiekÂą i miÂłoÂściÂą, wszyscy wyroÂśli na mÂądrych kochajÂących zaÂłoÂżycieli swoich rodzin, w dalszym ciÂągu wszyscy siĂŞ wspierajÂą - tak dziaÂła karma - wystarczy jej tylko pomĂłc.

koliberek33
Gość
« Odpowiedz #498 : Październik 23, 2009, 14:34:19 »

IloœÌ dzieci w rodzinach jest proporcjonalna do mo¿liwoœci wyborów.
WidaĂŚ to w krajach "trzeciego Âświata", wszelkiego rodzaju braki materialne rekompensowane sÂą bogactwem potomstwa.
Nasze szczĂŞÂście polega na radoÂści z tego co nam przynosi Âżycie, i rĂłwnie dobrze moglibyÂśmy opÂływaĂŚ w dobrobycie bĂŞdÂąc bardzo nieszczĂŞÂśliwym.
OsobiÂście znam wielodzietnÂą rodzinĂŞ, gdzie wszyscy otaczajÂą siĂŞ wzajemnÂą opiekÂą i miÂłoÂściÂą, wszyscy wyroÂśli na mÂądrych kochajÂących zaÂłoÂżycieli swoich rodzin, w dalszym ciÂągu wszyscy siĂŞ wspierajÂą - tak dziaÂła karma - wystarczy jej tylko pomĂłc.

A toÂś wymyÂśliÂł z tÂą rekompensatÂą. JesteÂś pewny, Âże to taki ich zamysÂł, by sobie zrekompensowaĂŚ braki? Czy teÂż raczej zwyczajna nieÂświadomosĂŚ i folgowanie sobie popĂŞdom.  TeÂż znam niejednÂą takÂą rodzinĂŞ bez dokonywanych aborcji, ale jak siĂŞ ma Twoje spostrzeÂżenie do poÂższej wypowiedzi, co chcesz w odniesieniu do niej, przez to powiedzieĂŚ? Czy tylko powiedzieĂŚ, Âżeby powiedzieĂŚ? Czy raczej potwierdzasz, to co powyÂżej?

koliberek33
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 14:36:22 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
kamil771
Gość
« Odpowiedz #499 : Październik 23, 2009, 16:02:27 »

RozwiÂązanie polegajÂące na wstrzemiĂŞÂźliwoÂści seksualnej niewÂątpliwie przyniosÂłoby pewne ukojenie i mogÂło rozwiÂązaĂŚ problem, lecz w moim mniemaniu taki sposĂłb jest co najmniej nieludzki. Ludzkim zachowaniem jest potrzeba kontaktu fizycznego z ukochanÂą osobÂą. PrzecieÂż brak pieniĂŞdzy nie oznacza, Âże ludzie ubodzy siĂŞ nie kochajÂą, nie potrzebujÂą bliskoÂści. A fakt, Âże uprawiajÂą seks nie robi z nich seksoholikĂłw.

Ludzie potrafiÂą zapanowaĂŚ nad swoim popĂŞdem seksualnym,jeÂśli ktoÂś nie posiada tej zdolnoÂści  ma instynkt zwierzĂŞcy co podwaÂża jego czÂłowieczeĂąstwo
Mi³oœÌ to Nie tylko seks.
Jest wiele innych sposobów na okazanie uczucia drugiej osobie,np poca³unki,czu³e s³owa,dotykanie ukochanej,i tym przejawia siê prawdziwa mi³oœÌ a nie regularnym,krótkim roz³adowywaniu swojej energii w ³ó¿ku.

Naprawdê jestem za¿enowany tym co pisze Janneth,jeœli rozmówcom by³ by mê¿czyzna to jeszcze prze³kn¹³bym ale kobieta???
Je¿eli dla Ciebie najwa¿niejszy w ¿yciu jest seks,to mogê Ci tylko wspó³czuæ,dla mnie s³owo MI£O¦Æ do czego¶ zobowi±zuje.

Nigdy nie ganiÂłam ani nie czuÂłam odrazy do ubogich rodzin wielodzietnych.

Ja rĂłwnieÂż,proponujĂŞ przeczytaĂŚ DOKÂŁADNIE moje wypowiedzi w tym temacie.

Mam wielki szacunek dla rodziców, dla których kolejna ci¹¿a mimo ogromnych problemów finansowych nadal jest ogromn¹ radoœci¹ i ukoronowaniem ich mi³oœci.

A dla mnie sÂą zwykÂłymi tchĂłrzami,nieodpowiedzialnymi,egoistycznymi ludÂźmi ktĂłrym tylko wydaje siĂŞ,Âże sÂą doroÂśli.

JeÂśli staĂŚ ciĂŞ na rodzinĂŞ wielodzietnÂą,chcesz tego-nie ma problemu.
MoÂżesz mieĂŚ nie tylko wÂłasne dzieci,moÂżesz zaadoptowaĂŚ dzieci z domu dziecka ktĂłrych obdarzysz miÂłoÂściÂą i zapewnisz im godne Âżycie.
Jestem jak najbardziej za!
Natomiast jeÂżeli nie staĂŚ CiĂŞ na zapewnienie godziwego Âżycia licznemu potomstwu to nie unieszczĂŞÂśliwiaj
innych!!!

Z takim osobnikiem jak Thotal nie mam zamiaru dyskutowaĂŚ,on Âżyje w wirtualnym Âświecie i nigdy nie poradzi sobie w realu...

PS. DziĂŞkujĂŞ Koliberku MrugniĂŞcie JesteÂś chyba jedynÂą dziewczynÂą na forum ktĂłra mnie rozumie i zgadza siĂŞ z moimi wypowiedziami JĂŞzyk
 Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2009, 16:03:53 wysłane przez kamil771 » Zapisane
Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: