Val Dee
Gość
|
 |
« : Kwiecień 14, 2009, 18:58:08 » |
|
niesamowicie to wyglÂąda prawda? 
|
|
|
|
|
|
|
mona11
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 14, 2009, 19:01:56 » |
|
moÂżna poprosiĂŚ jakiÂś dokÂładniejszy opis zdjĂŞcia : )) ?
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 14, 2009, 19:04:44 » |
|
moÂżna poprosiĂŚ jakiÂś dokÂładniejszy opis zdjĂŞcia : )) ?
dla Ciebie wszystko  ZaskakujÂące zdjĂŞcia opublikowane wÂłaÂśnie przez amerykaĂąskÂą agencjĂŞ kosmicznÂą NASA przedstawiajÂą potĂŞÂżny ukÂład gwiezdny, ktĂłry swym ksztaÂłtem przypomina ludzkÂą rĂŞkĂŞ siĂŞgajÂącÂą w przestrzeĂą kosmicznÂą. ZdjĂŞcia, zrobione z pomocÂą teleskopu rentgenowskiego Chandra, pokazujÂą ogromnÂą mgÂławicĂŞ planetarnÂą o nietypowej formie. UkÂłada siĂŞ ona w ksztaÂłt kojarzÂący siĂŞ z niebieskawÂą dÂłoniÂą ducha. Na zdjĂŞciu widaĂŚ kciuk oraz kilka palcĂłw koĂączÂących siĂŞ ró¿owym odcieniem, siĂŞgajÂących aÂż do bÂłyszczÂącej chmury w kolorach ognistej czerwieni. Jak informujÂą specjaliÂści NASA, widok ten tworzy mÂłody, ale potĂŞÂżny tak zwany pulsar, znany pod prozaicznÂą nazwÂą PSR B1509-58. - Pulsar jest szybko wirujÂącÂą gwiazdÂą neutronowÂą, ktĂłra wysyÂła w przestrzeĂą wokó³ siebie ogromne iloÂści energii, tworzÂąc w ten sposĂłb skomplikowane i czasami intrygujÂące struktury, w tym wÂłaÂśnie tĂŞ przypominajÂącÂą ogromnÂą kosmicznÂą dÂłoĂą – wyjaÂśniajÂą specjaliÂści NASA. Agencja kosmiczna informuje, Âże B1509 – powstaÂła po zapadniĂŞciu siĂŞ jÂądra gwiazdowego – jest jednym z najpotĂŞÂżniejszych generatorĂłw elektromagnetycznych w galaktyce. ÂŹrĂłdÂłem jej potĂŞÂżnego promieniowania jest pole magnetyczne, w tym przypadku 15 bilionĂłw razy wiĂŞksze od pola magnetycznego Ziemi. Naukowcy z NASA oceniajÂą, Âże PSR B1509-58 leÂży w odlegÂłoÂści okoÂło 17 tysiĂŞcy lat Âświetlnych od nas. a tutaj link: http://wiadomosci.onet.pl/1952306,441,item.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2009, 19:05:23 wysłane przez Val Dee »
|
|
|
|
|
mona11
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 14, 2009, 19:16:47 » |
|
PiĂŞknie dziĂŞkujĂŞ. 
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 14, 2009, 19:25:48 » |
|
Piêknie dziêkujê.  polecam siê na przysz³oœÌ 
|
|
|
|
|
|
|
Hironobu15
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 14, 2009, 20:39:41 » |
|
WszechÂświat nigdy nie przestanie mnie zaskakiwaĂŚ...
|
|
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 14, 2009, 20:54:57 » |
|
WszechÂświat nigdy nie przestanie mnie zaskakiwaĂŚ...
bo skoro jest nieskoĂączony to i by nie mĂłgÂł - zawszĂŞ znajdzie siĂŞ kawaÂłek nieba na ktĂłrym "wyroÂśnie" coÂś zaskakujÂącego  bardzo "Âładna" ta "rĂŞka"...
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 14, 2009, 21:09:38 » |
|
nie wiadomo czy jest nieskoĂączony
|
|
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2009, 21:11:57 » |
|
nie wiadomo czy jest nieskoĂączony
a sk¹d wiesz? by³eœ? widzia³eœ ?  edycja: usun¹³em swój zdublowany link 
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2009, 21:22:25 wysłane przez MichaÂł »
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 14, 2009, 21:21:07 » |
|
nie wiem ale rĂłwnie prawdopodobne jest Âże jest skoĂączony a link juÂż podaÂłem w poÂście nr 3 ;P
|
|
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 14, 2009, 21:33:25 » |
|
nie wiem ale równie prawdopodobne jest ¿e jest skoùczony a link ju¿ poda³em w poœcie nr 3 ;P masz "tylko" 50 % szansy na trafnoœÌ tej tezy  a tak bardziej serio, sk¹d ten pomys³ ze "skoùczonoœci¹"? tzn. o jakieœ Ÿród³a mi chodzi.. czy to siê bierze raczej z twojego wewnêtrznego przekonania?
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 14, 2009, 21:39:37 » |
|
s¹ ró¿ne teorie na temat wszechœwiata: - ¿e sie rozszerza - ¿e siê kurczy - ¿e pulsuje (rozszerza siê i kurczy na przemian) - i inne
miaÂłem kilka zajĂŞĂŚ na ten temat - jak znajdĂŞ notatki to postaram siĂŞ podaĂŚ tytuÂły ksiaÂżek, ew. linki podam
|
|
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 14, 2009, 21:44:30 » |
|
- Âże pulsuje (rozszerza siĂŞ i kurczy na przemian)
w sensie ¿e jak siê skurczy to nastêpujê póŸniej wielkie big bang po czym znów siê rozszerza by znów siê skurczyÌ i wybuchn¹Ì? to ja siê pod tym podpisujê - tzn. wyznajê t¹ teorie mia³em kilka zajêÌ na ten temat - jak znajdê notatki to postaram siê podaÌ tytu³y ksia¿ek, ew. linki podam
lepiej linki, na ksi¹¿ki nie mam czasu na wiosnê 
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 14, 2009, 21:48:10 » |
|
w sensie ¿e jak siê skurczy to nastêpujê póŸniej wielkie big bang po czym znów siê rozszerza by znów siê skurczyÌ i wybuchn¹Ì? to ja siê pod tym podpisujê - tzn. wyznajê t¹ teorie mia³em kilka zajêÌ na ten temat - jak znajdê notatki to postaram siê podaÌ tytu³y ksia¿ek, ew. linki podam
lepiej linki, na ksi¹¿ki nie mam czasu na wiosnê  tak - to z grubsza tak wygl¹da ta teoria harmonizuje to z cykliczn¹ wizj¹ œwiata niektórych kultur podeœlê linki - ale poniewa¿ u mnie w domu trwa remont i korzystaÌ z internetu mogê jedynie w pracy to musisz siê uzbroiÌ w cierpliwoœÌ 
|
|
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 14, 2009, 21:49:45 » |
|
lepiej linki, na ksi¹¿ki nie mam czasu na wiosnê  harmonizuje to z cykliczn¹ wizj¹ œwiata niektórych kultur to ja bym poprosi³ pod tym w³aœnie k¹tem, ok? bo, ¿e tak kolokwialnie powiem - co ci naukowcy wiedz¹ o ¿yciu 
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
Punkty Forum (pf): 47
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 14, 2009, 21:52:15 » |
|
"oko Boga"- czyli NGC 7293: Mgławica Ślimak. jest leżącą najbliżej nas mgławicą planetarną, utworzoną pod koniec życia gwiazdy podobnej do Słońca. Z naszego punktu widzenia zewnętrzne warstwy gwiazdy wyrzucone w przestrzeń kosmiczną przypominają widzianą od końca helisę. Jądro gwiazdy, z którego w przyszłości utworzy się biały karzeł, świeci tak energetycznie, że powoduje jarzenie znajdującego się wokół gazu. Mgławica Ślimak, znana także jako NGC 7293, leży w odległości około 650 lat świetlnych w kierunku gwiazdozbioru Wodnika (Aquarius) i ma średnice 2,5 lat świetlnych. Powyższe zdjęcie złożono z niedawno opublikowanych obrazków z Zaawansowanej Kamery do Przeglądów (ACS, ang. Advanced Camera for Surveys) zamontowanej na Teleskopie Kosmicznym Hubble'a (ang. Hubble Space Telescope) oraz szerokokątnych zdjęć z Kamery Mozaikowej (ang. Mosaic Camera) teleskopu o średnicy 0,9 m znajdującego się w Obserwatorium Narodowym na Kitt Peak (ang. Kitt Peak National Observatory). Zbliżenie wewnętrznego brzegu Mgławicy Ślimak pokazuje skomplikowane zagęszczenia gazu, których pochodzenie nie jest znane. (kliknij na obrazek, aby zobaczyc go w bardzo wysokiej jakości)podobna mgławica: "palce Boga" - czyli Mgławica M16. gromada otwarta w gwiazdozbiorze Węża. W suplemencie do NGC, pojawia się też oznaczona IC 4703 mgławica emisyjna (być może obszar H II), otaczająca i rozświetlona przez M16. Oba obiekty są ze sobą powiązane. Gromadę otwartą M16 (NGC 6611) odkrył Jean Philippe de Chéseaux w roku 1745 lub 1746. Charles Messier odkrył ją niezależnie 3 czerwca 1764 roku i zasugerował jednocześnie istnienie mgławicy. M16 jest jednym z najpopularniejszych obiektów astronomicznych, do czego niemało przyczyniło się jej sławne zdjęcie z teleskopu Hubble'a. (kliknij na obrazek, aby zobaczyc go w wysokiej jakości)NGC 6960 (znana też jako Mgławica Miotła Wiedźmy) – pozostałość po supernowej, znajdująca się w konstelacji Łabędzia. Została odkryta 7 września 1784 roku przez Williama Herschela. Znajduje się w odległości około 1400 lat świetlnych od Ziemi. NGC 6960 jest tylko zachodnią częścią większej pozostałości po supernowej określanej jako Pętla Łabędzia. Obiekt ten ma ponad trzykrotnie większą rozpiętość niż kątowe rozmiary Księżyca w pełni. Jasna gwiazda 52 Cygni znajdująca się na środku NGC 6960 nie jest związana z tą supernową. Jest ona widoczna na nocym niebie gołym okiem i jest obiektem przedniego planu. Kolory uzyskiwane przez NGC 6960 są wywoływane przez gwałtownie poruszający się gaz z prędkościami rzędu 1,4 miliona km/s, zderzający i energetyzujący cząsteczeki gazu napotkane w okolicy. (kliknij na obrazek, aby go powiększyć)NGC 2024, czyli mgławica Płomień (Flame) znajdujaca sie w Orionie. (kliknij na obrazek, aby zobaczyć go w wysokiej jakości)
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2009, 22:13:53 wysłane przez tom1ek »
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych 
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 14, 2009, 21:58:04 » |
|
woooooooooooooooo !!! kozackie  a ma ktoÂś fotkĂŞ boga i jego...ekhem... albo nie, bo tu wchodzi mÂłodzieÂż  a zdjĂŞcie powyÂżej naprawdĂŞ kosmiczne
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 15, 2009, 14:58:27 » |
|
rzeczywiÂście - kosmos (a moÂże chaos) zaskakuje swoim piĂŞknem 
|
|
|
|
|
|
|
muszin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 15, 2009, 16:32:55 » |
|
piĂŞkne 
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 15, 2009, 19:21:24 » |
|
mamy już "oko" Boga, "rękę", "palce" - wystarczy zebrać jeszcze nogi, tułów itd., złożyć razem i zdjęcie Boga gotowe  na razie znalazłem tylko takie hehe: http://img11.imageshack.us/img11/9329/bogm.png
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2009, 19:22:22 wysłane przez tom1ek »
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych 
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 15, 2009, 21:24:20 » |
|
z caÂłym szacunkiem do umiejĂŞtnoÂści plastycznych autora... tu jest lepszy wizerunek: 
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2009, 21:32:33 wysłane przez Val Dee »
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 15, 2009, 21:29:37 » |
|
ee, gdzie tam - mĂłj lepszy  p.s.: valdi, jak wstawiasz foty i klikam na nie, to powinno mi powiĂŞkszaĂŚ, a ono po prostu wchodzi na fotosik.pl
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 15, 2009, 21:31:10 » |
|
bo nie korzystam z opcji miniaturki tylko z opcji "zdjĂŞcia"
edit - zmieniÂłem link ale poniewaÂż obraz jaki ÂściÂągnaÂłem nie byÂł duÂży to i powiĂŞkszenie nie bĂŞdzie
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2009, 21:33:35 wysłane przez Val Dee »
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 10, 2009, 16:22:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 10, 2009, 18:17:52 » |
|
Przepiekne , niesamowite zdjecia. Wygladaja jak swiatla w medytacji i moich obrazach.
|
|
|
|
|
|
|
|