Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Lipiec 14, 2025, 08:36:07

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: NASZE ODPOWIEDZI na pytania kierowane do EN-KI'ego - gdybanki  (Przeczytany 6288 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Maj 25, 2009, 19:27:30 »

Enigma poruszyÂła ciekawÂą myÂśl, ktĂłrÂą postanowiÂłem wprowadziĂŚ w Âżycie, dlatego utworzyÂłem ten temat.

Cytat: Enigma
Pytanie o hierarchie istot duchowych jest bardzo intrygujÂące, sama chetnie napisaÂłabym kilka-kilkanascie zdaĂą. Ale autor pytania pewnie czeka na werjse od samuela, wiec powstrzymam sie od kolejnego oftopu. Moze wartoby zaÂłozyĂŚ taki nowy watek, myÂśle z wiecej osĂłb ma do opowiedzienia ciekawe spostrzeÂżenia.

Tak wiĂŞc zapraszam wszystkich do przedstawiania swego punktu widzenia na pytania zamieszczane w temacie "sesje prywatne" i innych.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 19:51:06 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2009, 19:46:35 »

Dziekuje, chodziÂło o pytanie zadane przez AlbertS

2. Dlaczego w Âświecie istot duchowych takÂże wystĂŞpuje hierarchia. PatrzÂąc po ziemsku, jest to podziaÂł na lepszych i gorszych tak jak i tu na ziemi, i niema rĂłwnoÂści. Jedni rzÂądzÂą a drudzy sÂą pachoÂłkami.
Czy to nie z powodu hierarchii, bierze siĂŞ podziaÂł na dobro i zÂło? Lepszy i gorszy? Czyli jeden gĂłruje nad drugim.

UwaÂżam ze to ciekawe pytanie, szczegĂłlnie ze samego istnienia istot duchowych, nie dowiedziono Âżadnymi dowodami. Rozprawianie wiec na temat ich hierarchii jest tym bardziej abstarkcyjne i zajmujace zarazem. Chociaz to co napisze, moze nijak sie mieĂŚ do rzeczywistoÂści, tym bardziej wydaje mi sie to tematem trudnym i ciekawym zarazem. Wiec...

Jak zacz¹Ì, naleza³oby najpierw rozwazyÌ kwestie Boga, jego istnienia jak Istoty b¹dŸ Idei. Ale ten temat mozna ciagn¹c w nieskoùczonoœÌ, wiec napisze tylko ze: jesli uznajemy Pe³nie, która potencjalnie jest pe³na wszystkiego - za³o¿eù i mozliwoœci to kolejnym etapem stwarzania bedzie w³aœnie podzia³ owej Pe³ni. Jesliz Nicoœci, która jest zarazem wszystkimi mozliwoœciami, wyodrebnimy jak¹œ 'jakoœÌ' ,np niech bedzie to si³a pozosta³a czeœÌ w postaci s³aboœci tez zostanie aktywowana, samym istnieniem. Wiec podzia³ ca³oœci rozpoczyna sie od elementów posiadaj¹cych wiecej cech, w kierunku nazwijmy to 'rozdrobnienia'. I tak pierwsza Istota po Bogu, bedzie posiada³a wiekszoœÌ cech, które moga byÌ nadal podzielone miedzy nastepne Isoty. U kolejnych 'obdarowanych' iloœc cech, zdolnoœci bedzie sie zmniejsza c jednak beda one bardziej wyostrzone, wysublimowane.
Jak nazwaÌ to prostymi s³owami? Przypatrzmy sie rodzinie wielodzietnej: najstarsze dzieci bywaj¹ nadzwyczaj odpowiedzialne gdy¿ maj¹ pod swoja opiek¹ m³odzsze rodzeùstwo. Nierzadko robi¹ zakupy, odprowadzaj¹ siostry i braci ze szko³y oraz pilnuj¹ po lekcjach. Maj¹ wiec sporo zajeÌ i mniej czasu dla siebie. Tymczasem najm³odsi, sa pod sta³¹ ich opiek¹ nierzadko bywaj¹ rozpieszczani i bardzo czesto wykazuj¹ konkretne talenty. Ten przyk³ad jest czysto ¿yciowy, z mojego najbli¿szego otoczenia. Najm³odsza osoba z jedenej strony jawi sie jako najs³absza, z drugiej posiada wysublimowane zdolnoœci.
Reasumuj¹c, 'jako w niebie tak i na ziemi' s¹dze ze podobnie jak nasza ziemska hierarchia, funkcjonuje hierarchia niebiaùska. Mam tylko nadzieje ze mniej jest oparta na drapie¿noœci i podk³adaniu sobie k³ody jeden drugiemu. Podzia³ cech niesie ze soba odpowiedzialnoœÌ i obowi¹zki, mam równiez nazieje ze jest to sprawiedliwe, tak sobie wyobrazam niebiansk¹ hierarchie choÌ to wersja czysto hipotetyczna.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2009, 19:59:09 »

Hipotetyczna ale ciekawa.
ChoÌ jeœli przy³o¿yÌ do takiej hierarchii podanie naszej rodaczki Berty Dudde, która w swych objawieniach poda³e, ¿e najstarszy, czyli pierworodny syn Boga Lucyfer, zbuntowa³ siê przeciw Niemu, to troszkê to odbiega³oby od tej teorii. Z drugirj zaœ strony zasada ta niew¹tpliwie dalej obowi¹zuje w pozosta³ej przy Bogu czêœci istot duchowych, i chyba do tego g³ównie nawi¹zujesz.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2009, 21:29:27 »

S³usznie, Lucyfer sie w mojej teorii nie zmieœci³ bo zak³adam absolutn¹ sprawiedliwoœc i wspó³dzia³anie w królestwie niebieskim (co na razie na ziemi nie jest mozliwe i egzystuje w pojeciu raju). Jednakze Lucyfer jako anio³ wyganany z powodu niecheci do cz³owieka (?) dzia³a g³ównie miedzy ludŸmi - taka ma byÌ teoria.

Vedy podchodza do tematyki polaryzacji dobra i zÂła odrobine inaczej. NajwyÂższy Visnu, ÂźrĂłdÂło wszyskich pó³bogĂłw jest tak samo ustosunkowany do kazdej Âżywej istoty zarĂłwno dobrej i zÂłej oraz nie ma do nikogo uprzedzeĂą. W jednej z ksiÂąg opisana jest historia, gdy Bali Maharaja demon o niezwykÂłej inteligencji podbija caÂły wszechÂświat, aby w przypÂływie oddania braminowi, darowaĂŚ mu '3 kroki ziemi'. Braminem tym jest sam Visnu, przebrany za karÂła a w 3 krokach pochÂłania kosmos, wszystkie 3 wymiary i na koĂącu wiernego demona obdarowujÂąc go jednoczeÂśnie niebiaĂąskim szczeÂściem, przebywania z OsobÂą Boga (za sam fakt dotrzymania obietnicy). Ta cecha oddania dla Visnu sprawia, ze najwyÂższy z demonĂłw Siva, jest takze najwiekszym jego wielbicielem. I pomimo ze pó³bogowie z istotami demonicznymi toczÂą ciÂągÂłe wojny, Osoba Boga pozostaje nadal rozjemcÂą i autorytetem. Natomiast najnieÂższe w hierarchi demony, posiadajÂą ceche oddalajÂącÂą je od Boga, ma to byĂŚ 'zapomnienie jego imienia' bÂądÂź zapomnienie o isnieniu Visnu - ÂźrĂłdÂła wszelkiego szczeÂścia. Owo zapomnienie sprawia ze istota oddala sie od Visnu lub postrzega go jako wrogÂą istotĂŞ, nie rozró¿niajÂąc co jest wÂłaÂściwe, korzystne, dobre lub zÂłe. CoÂś wiec podobnie jak my  UÂśmiech
W tej teorii, wszystkie pozytywne jak i negatywne duchy mieszczÂą sie bezproblemowo.
 Natomiast demonizacja Lucyfera wydaje mi sie dzieÂłem bardziej Ludzkim, no ale tu moge sie myliĂŚ.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2009, 21:59:35 »

Hmmmm, czy Lucyfer siĂŞ w tej teorii nie mieÂści? Moim zdaniem mieÂści siĂŞ. JeÂśli zakÂładamy, Âże Istota Boska (unikam sÂłowa "BĂłg", bo ma ono juÂż pewne konotacje) jest "peÂłniÂą", to musi zawieraĂŚ wszystkie aspekty. Lucyfer, i idee przez niego reprezentowane, sÂą pewnÂą czĂŞÂściÂą tej peÂłni. AnioÂły pod wodzÂą Michaela i "upadÂłe" AnioÂły pod wodzÂą Lucyfera sÂą symbolem rozdzielenia PeÂłni (lub emanacji PeÂłni, jak kto woli) na dualistyczne "dobro" i "zÂło". Czy raczej na dwa aspekty - aspekt odczucia i aspekt poznania. AnioÂły "biaÂłe" sÂą symbolem odczucia. Hierarchia jest dla nich jedynie formalnoÂściÂą - nie umiem tego opisaĂŚ, bo to sfera odczuĂŚ wÂłaÂśnie. SferÂą Lucyfera jest natomiast konkret. Jest jasna hierarchia, porĂłwnanie, podziaÂł. Przy czym obie "sfery" stanowiÂą przeciwnoÂści, odrĂŞbne czĂŞÂści PeÂłni. ÂŻadna z nich nie jest lepsza czy gorsza, Âżadna nie gĂłruje nad drugÂą. SÂą dwoma aspektami tego samego.

Zaznaczam, Âże uÂżywam tu postaci takich jak Lucyfer, Michael czy AnioÂły jako SYMBOLI. UwaÂżam, ze jest to przedstawienie symboliczne - ze nie istniaÂł "osobowy" Lucyfer - jest on jedynie uosobieniem pewnej idei.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2009, 23:32:36 »

szukaÂłem tego pytania tam -ale nie znalazÂłem juÂż.
ByÂł tak esencjonalnie i konkretnie sformuÂłowane..
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: