Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Maj 01, 2025, 00:18:16


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Odp: SLOWIANIE  (Przeczytany 1285 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Betti
Go¶æ
« : Czerwiec 23, 2009, 16:42:11 »

Kuchnia
 W dawnych czasach jeszcze przed powstaniem pañstwa polskiego, nasi przodkowie od¿ywiali siê g³ownie potrawami zbo¿owymi. Jadali polewki, krupniki i bryje (pó³p³ynne potrawy sporz±dzone z kasz i grubo zmielonej m±ki) oraz pra¿mo (ziarno pra¿one w glinianych nieckach) i podp³omyki (placki pieczone na roz¿arzonych wêglach). Chleb na zakwasie zaczêto w Polsce wypiekaæ ponad 1000 lat temu. Wa¿ne miejsce w po¿ywieniu naszych przodków zajmowa³o miêso. Panowie feudalni i wojowie, którzy wiele polowali, jedli du¿o dziczyzny. Natomiast w po¿ywieniu bogatszych ch³opów wa¿ne miejsce zajmowa³o miêso zwierz±t gospodarskich. Sporo te¿ spo¿ywano ryb. Po¿ywienie m±czno-miêsne ludno¶æ ch³opska i biedota miejska uzupe³nia³a potrawami z grochu, bobu, soczewicy, wyki i rzepy. Natomiast jaja, mas³o i sery a¿ do XIV, XV wieku. Pojawia³y siê prawie wy³±cznie na sto³ach ludzi zamo¿nych. Typowo polsk± potraw± , która jako nasze narodowe danie zachowa³a siê do dzi¶, by³y flaki. Przyprawiano je imbirem i szafranem, Szafran s³yn±³ jako typowa polska przyprawa, najpopularniejszym napojem by³o piwo. Bogaci pijali miody, wina za¶ pito tylko na ucztach. Poniewa¿ nie znano sztuki wyrabiania cukru z buraków, s³odzono miodem, a niekiedy spo¿ywano cukier trzcinowy.
Miód - ¦wiêty napój S³owian
Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.022 sekund z 16 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

zipcraft wypadynaszejbrygady gangem watahaslonecznychcieni ostwalia