Poniewa¿ odczyt mój wi¹¿e siê bezpoœrednio z kodem peszerowym postanowi³am przenieœÌ tu ten fragment postu.
Jako ciekawostkĂŞ moÂżna zauwaÂżyĂŚ iz bardzo stara ÂświÂątynia Wenus byÂła idealnie okrÂągÂła.
Okr¹g³a œwi¹tynia, Œwi¹tynia Wenus. Obok g³ównego terenu wykopalisk znajduje siê niewielka œwi¹tynia Wenus z oko³o 250 roku.
SkojarzyĂŚ to moÂżna z kobiecym okrÂągÂłym jajeczkiem ale teÂż z wyspÂą GreckÂą Santorini , dawniej Kaliste rozbitej na czĂŞÂści wybuchem 5 wulkanĂłw i oczywiÂście z maleĂąkÂą okrÂągÂła wysepkÂą w Cergy we Francji na sztucznie utworzonym jeziorku symbolizujÂącym kobiece wody pÂłodowe.
Wedle zapisu na Steli Meszy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stela_MeszyDodam jeszcze jednÂą ciekawostkĂŞ dotyczÂąca pochodzenia sÂłowa GAD. Nasz sÂławetny GAD to zwyczajnie MĂÂŻCZYZNA GADZI rĂłd to mĂŞski rĂłd ale nie w znaczeniu czegoÂś zÂłego , tylko w odniesieniu do dominacji lewej mĂŞskiej pó³kuli mĂłzgowej w okreÂślonej populacji Ludzkiej.
To Ludzie o dominujÂącej osobowoÂści cech mĂŞskich zarĂłwno kobiety jak i mĂŞÂżczyÂźni.
Gad = גד Wzmianka o biblijnym plemieniu Gad (גד) w linii 10 ma szczegĂłlne znaczenie. Po pierwsze, Mesza identyfikuje mĂŞÂżczyzn Gada jako stanowiÂących czêœÌ Izraela. Po drugie, lokalizuje ich po wschodniej stronie Jordanu w okolicach Atarot zgodnie z opisem biblijnym (Liczb 32:34). Po trzecie, stwierdza, iÂż zamieszkiwali oni rejon Atarot od wiekĂłw. Innymi sÂłowy, inskrypcja Meszy potwierdza plemiennÂą strukturĂŞ narodu izraelskiego oraz fakt istnienia predynastycznego Izraela zÂłoÂżonego z kilku plemion na wiele wiekĂłw przed krĂłlem Omrim.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stela_Meszy
ImionaWszystkie imiona z inskrypcji Meszy, z wyj¹tkiem Kemoszmeleka (ojca Meszy) oraz Asztar Kemosza (specyficzne okreœlenie Kemosza ró¿nie interpretowane) pojawiaj¹ siê w Starym Testamencie.
Dawid = דודה
WystĂŞpuje w linii 12 oraz, prawdopodobnie, 31, ró¿nie tÂłumaczony. Biblijne imiĂŞ Dawid (דוד lub דויד) oznacza dosÂłownie umiÂłowany i pochodzi od sÂłowa dode (דוד lub דד), ktĂłre rĂłwnieÂż oznacza umiÂłowany, bÂądÂź teÂż wujek. SÂłowami pokrewnymi sÂą doda (דודה), tj. ciotka oraz imiĂŞ Dodo (דודו) o znaczeniu jego umiÂłowany. StÂąd teÂż sceptycy bardzo niechĂŞtnie odnoszÂą zwrot דודה ze Steli Meszy do biblijnego krĂłla Dawida, gdyÂż do chwili obecnej toczy siĂŞ spĂłr o historycznoœÌ tej postaci. Zamiast uÂżywaĂŚ zwrotu oÂłtarz Dawida badacze czĂŞsto tÂłumaczÂą go jako oÂłtarz Dodo/Daduy (gdzie Dodo jest jakimÂś nieznanym bĂłstwem izraelskim), oÂłtarz jego umiÂłowanego (jako nawiÂązanie do Jahweh, umiÂłowanego IzraelitĂłw), bÂądÂź teÂż oÂłtarz jego wujka.
Ja bym to wyt³umaczy³a w zupe³nie prosty sposób bez tych zbêdnych komplikacji z nadbudow¹ religijnych tradycji, które powstawa³y du¿o póŸniej , co tylko utrudnia zrozumienie naprawdê prostych rzeczy. Wystarczy cofn¹Ì siê do bardzo odleg³ych zwyczajów , poznaÌ ich symbolikê stosowan¹ w opisach.
Przed dominacj¹ patriarchatu by³ matriarchat, kobiety wybiera³y sobie mê¿ów same , szczególnie tradycja ta dotyczy³a kobiet w³adczyù , kap³anek które w rytualnie dokonywa³y takiego wyboru.
Wybiera³y sobie same mê¿a , który stawa³ siê ich Dawidem-czyli umi³owanym, ukochanym towarzyszem, Królem nikt nie musia³ potwierdzaÌ, ¿e Dawid to umi³owany , bo samo znaczenie utwierdza³o nazwê. Poniewa¿ wybranek musia³ byÌ zawsze umi³owany, ukochany , przydomek póŸniej zamieniono w imiê. decyduj¹cym motywem takiego wyboru by³a mi³oœÌ , a nie inne wzglêdy materialne.
Zatem Król Dawid to umi³owany m¹¿ wybrany przez kobietê , , królow¹ zak³adaj¹cy z ni¹ now¹ liniê rodow¹. Czy zatem naprawdê ¿y³ kiedyœ Biblijny Król Dawid? Nie mam w¹tpliwoœci ¿e tak , s¹dzê i¿ nie jeden mê¿czyzna szczyci³ siê rol¹ Dawida.
Ale dodaĂŚ teÂż trzeba uczciwie iÂż kiedyÂś byÂł poczÂątek tej tradycji i powstaÂła w ten sposĂłb krĂłlewska linia rodowa przetrwaÂła w czasie.
DodaÌ te¿ trzeba i¿ t¹ wyj¹tkowoœÌ rozpoczê³a i kontynuowa³a inkarnuj¹ca na ziemi Energia -Dusza Pramatki Ludzkoœci , Matki wielu wspania³ych ziemskich rodów. By³a to ta sama Energia , która póŸniej znana jest nam jako Maria Magdalena , wczeœniej wystêpowa³a pod wieloma innymi imionami. Rodzi³a siê na ziemi bardzo wiele razy , pozostawi³a zatem na ziemi swój dawny Ród Dawidowy czyli stworzony ze swoim wybrankiem. Dawny Dawid by³ protoplast¹ ca³ej rodowej linii ten Ród królewski pozosta³ ,a ludzie umierali i rodzili siê ponownie, powsta³y jego kolejne ga³êzie w których dokonywa³y siê kolejne inkarnacje tych piêknych mêskich Energii. Tradycja i wiedza przetrwa³y , kobieta - królowa wybieraj¹c sobie mê¿a szuka³a go w celu po³¹czenia czêsto rozdzielonych i poró¿nionych ze sob¹ rodów.
Poszukiwany Dawid zawsze reprezentowaÂł najbardziej czystÂą liniĂŞ mĂŞskÂą ( GADA), a kobieta najbardziej czystÂą liniĂŞ ÂżeĂąskÂą. RodzÂąc siĂŞ na ziemi przynosiÂła dar rodu "Niebieskich JabÂłek - Pentagram Wenus, niosÂący w sobie wyjÂątkowe predyspozycje kobiet kapÂłanek- straÂżniczek ognia.
Gdy wiĂŞc na ziemie schodziÂła ta wyjÂątkowa Energia kobieca protoplastka rodĂłw , odnawiaÂła najczystszy przekaz DNA i RNa w kolejnej nitce rodowej linii wybierajÂąc sobie ukochanego z kontynuujÂącej swoje istnienie Lini Rodu Dawidowego.
Kolejny wybĂłr ukochanego ( zawsze dokonywaÂła kobieta) nadawaÂł mĂŞÂżczyÂźnie rangĂŞ krĂłla Dawida, On siĂŞ nim stawaÂł ponownie.
Z powodu istnienia dawnych koligacji rodowych dalsze zwiÂązki rodzinne w kobiecych i mĂŞskich odniesieniach miaÂły nazwy odmiany Dawida. Dodo - wujek czy doda - ciotka( umiÂłowany czy umiÂłowana , kochany , kochana) w stosunku do dalszych krewnych w rodzie. To naturalne przeksztaÂłcanie sÂłowa wprowadziÂło tyle zamieszania w prostym zupeÂłnie odczycie ich rĂłl.
Zatem o³tarz Dawida jest jak najbardziej naturalnym i zrozumia³ym odniesieniem do Dawida, ale trzeba zrozumieÌ i odró¿niaÌ jego wczeœniejsze i póŸniejsze znaczenie zarówno dos³owne jak i symboliczne.
Czym jest lub by³ "o³tarz" ukochanego mê¿czyzny dla kochaj¹cej go kobiety? Gdzie w jakim miejscu i jak odbywa³o siê najdonioœlejsze , uœwiêcone , fizyczne i duchowe ich zwi¹zku, po³¹czenie kobiety i mê¿czyzny , które owocowa³o najwspanialszym darem Boga, którym jest zawsze ¿yciem otrzymywanego potomstwa.
By³o to piêkne okreœlenie atrybutów mêskoœci i kobiecoœci czyli ich o³tarze, oni sk³adali w rytualnym, seksualnym po³¹czeniu- zwi¹zku mi³oœci, siebie na wzajemnych o³tarzach. Inaczej by³y to sobie i Stwórcy przeznaczone dary wzajemnej mi³oœci.
Zatem, prawdziwym o³tarzem Króla Dawida by³a jego uœwiêcona czystoœci¹ mêskoœÌ , a Królowej wybieraj¹cej sobie go za mê¿a jej kobieca nieskazitelna czystoœÌ. Takie by³y i mog³y byÌ tylko pierwotne o³tarze mi³e Stwórcy, bowiem najwiêkszym i najbardziej mi³ym mu darem zawsze by³a czysta wznios³a i piêkna mi³oœÌ kobiety i mê¿czyzny czyli Jego ziemskich kreacji.
Dar mi³oœci, ¿ycie ni¹ i tworzenie dziêki niej piêkna istnienia, by³ i jest najbardziej mi³ym i bliskim darem dla Stwórcy. Bowiem tylko w ten sposób ³¹cz¹ siê ponownie Jego dawno temu roz³¹czone aspekty mêski i ¿eùski .
Takie w³aœnie by³y pierwotne o³tarze i takie na nich sk³adane dary dla Stwórcy, innych naprawdê nie by³o i nie by³y potrzebne. Mi³oœÌ czysta i piêkna miedzy kobiet¹ a mê¿czyzna jest najcenniejszym darem.
PóŸniejsza budowano wielu przeró¿nych o³tarzy i œwi¹tyù oraz sk³adano na nich ro¿ne dary i ofiary. Ale nie jest pierwotny wzorzce ni o³tarza ni darów. Jest tylko póŸniejsz¹ du¿o form¹ zrozumienia ludzkiego ofiarowania czegoœ , oraz drog¹ poszukiwania jednoœci z Bogiem. Jest piêkn¹ drog¹ rozwoju Ludzkoœci w której sercach przetrwa³a mi³oœÌ do Stwórcy. Ta chêÌ podarowania czegoœ co cz³owiek uwa¿a³ za najbardziej cenne dla siebie w sposób najbardziej wyj¹tkowy jaki potrafi³ stwarza³ okolicznoœci , czyli rytua³y.
NaprawdĂŞ nie jest waÂżne jak to czÂłowiek robiÂł ( robiÂł zawsze jak potrafiÂł najlepiej i najpiĂŞkniej wedle swojego pojmowania tych wartoÂści na dany czas) , waÂżne jest tylko ile uczuĂŚ miÂłoÂści i dobra w tym momencie stworzyÂł dla siebie i ile potrafiÂł podarowaĂŚ innym Ludziom.
Bowiem w dziejach ludzkoœci dróg poszukiwaù sposobów po³¹czenia siê ze Stwórc¹ jest mnóstwo, jedne s¹ przez akty fizyczne inne przez duchowe.
Najbardziej cenne s¹ te które ³¹cz¹ w sobie zarówno fizycznoœci jak i duchowoœÌ zawart¹ w zwi¹zku mi³oœci kobiety i mê¿czyzny, jest to przepiêkn¹ opowieœÌ o nigdy nie koùcz¹cym siê ¿yciu.
WracajÂąc do naszego KrĂłla Dawida ... ta dawna mĂŞska linia rodowa przetrwaÂła, chociaÂż ( moim zdaniem) jest w wielkim ukryciu do dzisiaj. Jej przedstawiciel spokojnie chodzi sobie po ziemi i ( myÂślĂŞ iÂż w sercu swoim czeka) na stanie siĂŞ KrĂłlem Dawidem dla tak dÂługo oczekiwanej kobiety , ktĂłra go odnajdzie.
Wype³ni¹ siê wówczas wszystkie najstarsze proroctwa, powróci na ziemiê piêkno mi³oœci , harmonii ¿ycia i wytêskniony przez LudzkoœÌ ogólnoœwiatowy pokój.
Czy oni sÂą na ziemi, czy spotkajÂą siĂŞ w koĂącu? MyÂślĂŞ Âże tak, obietnica StwĂłrcy nie jest dawana ot tak sobie... dla ÂżartĂłw. Jest to dar miÂłoÂści dla nas wszystkich Ludzi, dla caÂłego RODU STWĂRCY.
Przed koùcem roku 2012 przepowiednia ma siê wype³niÌ i na pewno tak siê stanie, w co wierze ca³ym sercem identycznie jak wierzê w doskona³oœÌ nieskaziteln¹ Stwórcy.
Kiara.

ps. DodaĂŚ rĂłwnieÂż trzeba iÂż kobieta wybierajÂąca sobie ukochanego Dawida stawaÂła siĂŞ jego StellÂą Mari, inaczej jego gwiazdÂą na morzu Âżycia w skrĂłcie MariÂą , lub Miriam ( zaleÂży od czasu i tradycji wymowy i pisowni). Gdy siĂŞ spotykali Dawid nie "ÂżeglowaÂł" juÂż samotnie po oceanie Âżycia. Gdy odnajdowali siebie "ÂŻeglarz i Gwiazda" ich Âżycia miaÂły juÂż uÂświĂŞcony kierunek istnienia.