Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 22, 2021, 00:37:35


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Yerba Mate  (Przeczytany 8602 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
east
Gość
« : Wrzesień 20, 2009, 13:05:52 »

Zauważyłem, że wiele osób dzieli się swoją wiedzą za zakresu ziołolecznictwa oraz leczniczego stosowania znanych od dawna specyfików takich, jak choćby H2O2. Natchnęło mnie to do podzielenia się z Wam swoją pasją związaną z herbatą Yerba Mate
W kilku postach w różnych tematach wspomniałem już o niej, ale dla przejrzystości postanowiłem rozpocząć nowy temat poświęcony tylko Yerbie. Chciałbym, abyście dzielili się tutaj swoimi doświadczeniami z picia Yerby.

Tytułem wprowadzenia kilka informacji o Yerba Mate.
Sporządza się ją ze zmielonych liści i łodyg naturalnej rośliny Ilex paraguariensis Saint Hilaire, inaczej zwanej ostrokrzewem paragwajskim.
Indianie Guarani używali Yerba Mate do jedzenia, picia, a nawet do  leczenia rozmaitych chorób.
Wykorzystywana jest w medycynie między innymi – jako stymulator centralnego ośrodka nerwowego, środek moczopędny, przeciwreumatyczny i wspomagający przemianę materii. Badania wykazały , ze mate zawiera ksantyny ( niewielką ilość kofeiny oraz dużo więcej mateiny  ) które są dobrymi rozszerzaczami oskrzeli dzięki czemu są z powodzeniem stosowane w leczeniu astmy.
Wszelkie analizy potwierdzają fakt, że mateina posiada najlepszą możliwą kombinację właściwości wśród rodziny ksantyn! Stymuluje centralny układ nerwowy – nie powodując uzależnienia.
Ponadto herbata ta zawiera karoten, witaminę A, C, E, B1, B2, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę i inozytol.

W 1964 r. grupa naukowców z Instytutu Pasteura w Paryżu doszła do wniosku, że mate zawiera praktycznie wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia.

Wyniki analizy ilościowej naparu ze 100g Yerba-Mate:

    * Wartośc energetyczna - 26,36kcal
    * Białko - 2,32g
    * Tiamina (witamina B1) - 1,26mg
    * Pirodyksyna (witamina B6) - 0,83mg
    * Magnez - 57,12mg
    * Żelazo - 2,19mg
    * Witamina C - 4,96
    * Niacyna - 1,72mg
    * Potas - 60,81mg
    * Wapń - 58,66mg
    * Sód - 10,26mg
    * Fosfor - 52,81mg
    * Kofeina - 0,89mg
    * Glukoza - 3,67g

Analiza ta została przeprowadzona na Uniwersytecie Narodowym w Misiones.

Właściwości

Napar z mate przede wszystkim - likwiduje zmęczenie, oraz stymuluje zdolności psychiczne i fizyczne organizmu. Zwiększa wydajność pracy umysłowej. Ma kojący wpływ na nerwy i mięśnie (w tym również mięśnie gładkie). Dzięki zawartości zestawu witamin z grupy B yerba mate współpracuje z zasobami cukru w mięśniach, nerwach i w mózgu. Witaminy C i E działają jako

Sole mineralne razem z ksantyną pomagają w pracy układu krwionośnego i poprawiają krążenie krwi, ponieważ ksantyna działa jako rozszerzacz naczyń. Co więcej, yerbata mate łagodzi łaknienie, blokując odpowiednie receptory w mózgu, nie powoduje przy tym żadnych wahań nastroju (bez depresji).

Yerba mate jest moczopędna i bardzo korzystna w przypadku problemów z pęcherzem. Ma także dobroczynny wpływ na przemianę materii poprzez aktywowanie ruchów perystaltycznych. Ułatwia trawienie pokarmów, łagodzi problemy gastryczne i polepsza wydalanie. Działanie stymulujące yerba mate trwa dłużej niż takie samo działanie kawy i nie ma skutków ubocznych.

Yerba Mate nie jest wskazana dla osób z chorobą wrzodową !
Badania udowadniają, że Yerba mate wspomaga system odpornościowy organizmu. Naukowcy twierdzą, że jest to zarówno bezpośrednie działanie przeciwko zarazkom, bakteriom i wirusom, jak również podniesienie poziomu ogólnej odporności organizmu.

Odżywcze składniki tej rośliny prawdopodobnie odgrywają tu główną rolę, ale możliwe jest także, że inne czynniki mają na to wpływ, stymulując aktywność białych ciałek krwi.

Badania Instytutu Pasteura , przeprowadzne  na ostrokrzewie pargwajskim wykazały  jego bardzo ważną rolę w procesie regeneracji komórek ludzkiego orgnizmu .
żródło http://www.yerbastory.pl/wlasciwosci-yerba-mate/


Polecam picie tej herbatki na codzień. Czynności, które podejmujemy w życiu, aby poprawić swoje zdrowie bywają bardzo kosztowne, a często łączą się z wieloma wyrzeczeniami. Natomiast picie herbaty czy kawy  to jeden z najbardziej naturalnych codziennych "rytuałów" współczesnego człowieka. Wystarczy zamiast kawy zakupić Yerba Mate i niczego innego w swoim życiu nie trzeba zmieniać, a wiele można zyskać. Koszt klasycznej Yerby to około 16 zł za opakowanie 0,5 kg . Biorąc pod uwagę, ze każdorazową porcję przygotowanej Yerby można zalać do 6 ciu razy bez utraty jej właściwości smakowych i zdrowotnych, to powinno wystarczyć jej na dłużej.

Uzyskane natychmiastowe efekty pobudzenia i jasności umysłu, a w dłuższej perspektywie czasowej także efekty zdrowotne - bezcenne  Duży uśmiech
Polecam na gorrąco i na zimno ( a nawet schłodzoną  z lodówki ) .
East
Zapisane
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2009, 13:14:22 »

Dzięki East za przypomnienie. Piłem ileś lat, a teraz miałem za długą przerwę. Oczywiscie polecam, jak najbardziej. Uśmiech
Zapisane
Barbarax
Gość
« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2009, 12:36:52 »

Yerba Mate CBSe Kawowa - CBSe Cafe o smaku kawy. Ciekawe rozwiązanie. Smak charakterystyczny dla yerba mate, ale jednocześnie czuć posmak kawy. Opakowanie 500g.
Napar z Mate:
1. Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, zwiększa żywotność i energię, polepsza zdolność koncentracji, rozjaśnia umysł, powoduje rozluźnienie i jest wspaniałym naturalnym środkiem pobudzającym ciało i umysł. Yerba mate dzięki zawartości pochodnych ksantyn (kofeina, teobromina, teofylina) z powodzeniem zastępuje kawę i w przeciwieństwie do niej posiada mniej skutków ubocznych, takich jak bezsenność, czy podenerwowanie. Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, zwiększa żywotność i energię, polepsza zdolność koncentracji, rozjaśnia umysł, powoduje rozluźnienie i jest wspaniałym naturalnym środkiem pobudzającym ciało i umysł.W przeciwieństwie do kawy nie podnosi ciśnienia tętniczego. Dzięki działaniu ksantyny w połączeniu z uaktywnieniem substancji zapasowych poprawia funkcjonowanie układu krążenia oraz korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy, który stymuluje energię psychiczną.
2. Zwiększa zdolność odpornościową organizmu.
3. Zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu).
4. Wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego.
5. Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit.
6. Stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie.
 
Sposób przygotowania: 1 łyż./fliżankę zalać wodą o temp. 80st. C, parzyć 3-5 min.
http://eherbata.pl/produkt/opis/383

RODZAJE HERBAT YERBA MATE:

http://eherbata.pl/gatunki/10

P.S.
Ja już kupiłam w aptece taką herbatkę - Yerba Mate (Yer-Vita, 50 torebek za 16,54 zł) - bo taka właśnie była. Od dzisiaj zaczynam ją pić. Zachęcam wszystkich do podjęcia próby zaprzyjaźnienia się z nią, ponieważ ma podobno specyficzny smak.  Mrugnięcie
Zapisane
janneth

Skryba, jakich mało


Punkty Forum (pf): 23
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1642



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2009, 14:32:31 »

Yerbę piję już od dwóch lat, jak nie dłużej, zaraziłam się nią oglądając jakąś telenowelę argentyńską, gdzie Yerbę w termosach nosili ze sobą dosłownie wszędzie. Nigdy nie piłam jej ze względów zdrowotnych czy dietetycznych, po prostu bardzo lubię wszelkie ziołowe napoje i wszystko, co wyjątkowo smakuje bez cukru.

Nie dość, że mamy w domu zapas yerby na następny rok, to mamy też całą zastawę dla sześciu osób.
Yerbę pije się w specjalnych naczynkach, zwanych matero oraz przez specjalne "łyżeczko-słomki" zwane bombille.
To nie jest co prawda sklep, w którym się w nie zaopatrywałam, poza tym zdaje się, że nie kupowałam ich aż w takich cenach, kiedyś widocznie były tańsze, bo w Polsce kilka lat temu była to nowość, niekoniecznie wszystkim odpowiadająca.
Tutaj podaję link do sklepu, w którym można nabyć zarówno mate jak i bombillę czy matero - http://www.yerbamatestore.pl/
Smacznego Uśmiech
Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kot
Gość
« Odpowiedz #4 : Grudzień 20, 2009, 22:01:55 »

Yerba ma takie samo zastosowanie jak kawa/herbata -> poza tym nie posiada żadnych innych własciwości

...stwierdził ekspert Val Dee w sprawie Yerba Mate.
Miliony ludzi w Ameryce Południowej ją pije i mimo niedożywienia i braku pożytecznych składników,które pożywienie powinno dostarczać-nie choruja,zęby mają zdrowe i nie wypadaja ale...europejscy eksperci mają rewolucyjnie inne zdanie w temacie. Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2009, 00:24:22 »

Janneth napisała 
Cytuj
"Nie dość, że mamy w domu zapas yerby na następny rok, to mamy też całą zastawę dla sześciu osób. "
Podziwiam Cię siostro , na prawdę. Yerba wspomaga wiele aspektów zdrowotnych w ludzkim organizmie , ale przede wszystkim to uwolnienie mentalne .  Chylę czoła przed Twoją praktyką ponad dwuletnią.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2009, 00:24:47 wysłane przez east » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2009, 00:41:30 »

Miliony ludzi w Ameryce Południowej ją pije i mimo niedożywienia i braku pożytecznych składników,które pożywienie powinno dostarczać-nie choruja,zęby mają zdrowe i nie wypadaja ale...europejscy eksperci mają rewolucyjnie inne zdanie w temacie. Duży uśmiech Duży uśmiech

"Umknął" jeden aspekt w tej sprawie - może stan zdrowia jest także mocno związany z tym, że nie spożywają jedzenia "okraszonego" chemicznie - konserwanty, wypełniacze, zagęszczacze, utrwalacze etc, etc...
Zęby... podejrzewam, że w słodycze tez nie opływają.
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2009, 09:18:55 »

Od trzech dni jestem członkiem zwolenników Yerba Mate, siorbię sobie "plujkę", ale jak znajdę gdzieś ten drewniany kubek z łyżeczką, to przejdę na pełny profesjonalizm Duży uśmiech


Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #8 : Grudzień 21, 2009, 09:27:10 »

Yerba ma takie samo zastosowanie jak kawa/herbata -> poza tym nie posiada żadnych innych własciwości

...stwierdził ekspert Val Dee w sprawie Yerba Mate.
Miliony ludzi w Ameryce Południowej ją pije i mimo niedożywienia i braku pożytecznych składników,które pożywienie powinno dostarczać-nie choruja,zęby mają zdrowe i nie wypadaja ale...europejscy eksperci mają rewolucyjnie inne zdanie w temacie. Duży uśmiech Duży uśmiech

Miliony ludzi Azji ćpają hasz i inne rzeczy i pewnie też mimo niedożywienia nie chorują - to znaczy że wszyscy mamy być naćpani?

Ja nie widzę różnicy między yerbą anp kawką czy herbatą Język
Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2009, 09:30:40 »

Oglądałem kiedyś program,w którym poruszana była sprawa Yerba Mate.
Podkreślano w nim,że mimo powszechnego niedożywienia ludzie spożywający Yerba Mate cieszą się dobrym zdrowiem.
Pomimo,że w ich skromnym pożywionku nie ma konserwantów i innej szkodliwej chemii-dobry stan zdrowia zawdzięczają tej Herbatce a nie powszechnemu wygłodzeniu zdrową żywnością. Uśmiech Uśmiech
Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2009, 09:55:02 »

To był program naszej znanej podróżniczki(imienia nie pamiętam).
Sama zaraziła się herbatką i pije ją non stop. Uśmiech Uśmiech

Już wiem!!

Dziś ta pani była w TVN.
Beata Pawlikowska się nazywa. Uśmiech Uśmiech Uśmiech Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2009, 12:45:01 wysłane przez kot » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #11 : Grudzień 21, 2009, 13:25:40 »

Bo Yerba Mate w Ameryce Południowej to sposób na przetrwanie głodu, niestety. Na szczęście dla pijących ją - to zdrowy sposób.
Yerba to nie tylko liście ostrokrzewu , ale również łodyżki oraz różne zmielone dodatki takie jak liście mięty, albo wysuszone owoce .
Sama natura i uwięziona w niej energia.
Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #12 : Grudzień 22, 2009, 00:07:24 »

http://www.swistak.pl/szukaj.php?f[query]=Yerba+Mate

http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=Yerba+Mate
Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #13 : Grudzień 22, 2009, 09:33:36 »

Ponieważ moje krytyczne posty zostały usunięte (ale nie będę krzyczał ani o cenzurze ani o naruszaniu wolności słowa), podam cytat z Wikipedii:

W badaniach przeprowadzanych w krajach o znacznie większej niż przeciętna konsumpcji napoju yerba mate przygotowywanego w tradycyjny sposób picie yerba mate zostało statystycznie powiązane ze zwiększoną zapadalnością na raka jamy ustnej, gardła, przełyku i pęcherza moczowego. Rozpoznano jednak również inne nałogi, takie jak palenie tytoniu i spożywanie alkoholu, które to nałogi są ściśle powiązane z kulturą tych regionów, jako czynniki mające znaczący wpływ na wyniki tych badań [4][5][6][7]. Statystyczny związek spożycia yerba mate z podwyższonym ryzykiem raka płuc stwierdzono w badaniu na grupie urugwajskich mężczyzn, które wykazało zależność między wzrostem ryzyka zachorowania, a dawką oraz brak związku spożycia yerba mate z gruczolakorakiem płuc. [8] Wiele z badań z Ameryki Południowej wykazało związek między wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory, a ilością wypijanego napoju, między innymi udowodniono, że spożywanie więcej niż litr yerba mate dziennie może zwiększyć ryzyko nowotworów głowy i szyi od 3 do 5 razy. Badania te wykazały również, że picie mocnej, bardzo gorącej herbaty zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu ust, jak i fakt, że spożywanie gorących napojów - kawy, zielonej herbaty - również zwiększa to ryzyko od 2 do 4 razy. Należy zwrócić uwagę, że wiele z analizowanych populacji cechowało się jednoczesnym używaniem alkoholu i wyrobów tytoniowych, co komplikuje wpływ mate jako niezależnego czynnika ryzyka. [9][10] W badaniach z Argentyny i Paragwaju wykazano związek między zwiększoną zapadalnością na raka przełyku u osób używających alkoholu, tytoniu i gorącej lub bardzo gorącej (ale nie zimnej) mate[11][12]. Fakt ten może zostać wytłumaczony wpływem temperatury napoju na ułatwione wchłanianie czynników kancerogennych zawartych w dymie tytoniowym.

W badaniu wpływu wodnych roztworów yerba mate na komórki bakteryjne z 2000 r. wykazano efekt mutagenny i genotoksyczny określonych stężeń yerba mate wobec komórek bakteryjnych a także wobec ludzkich limfocytów. Autorzy badania w konkluzji podkreślają, że duża ilość wypijanej yerba mate może być dodatkowym czynnikiem ryzyka jeżeli chodzi o nowotwory gardła środkowego i przełyku[13].

W jednym z badań, którego wyniki opublikowano w 2008 r., wykazano, iż w napoju yerba mate przyrządzanym w tradycyjny, południowoamerykański sposób i pitym w ilościach, które zwykle spożywa się w Ameryce Południowej, występuje dawka silnie rakotwórczych policyklicznych węglowodorów aromatycznych porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie[14][15]. Należy zauważyć, iż tradycyjny sposób przyrządzania napoju wiąże się z zalewaniem wodą tej samej porcji liści kilkanaście razy i wypijaniem wszystkich otrzymanych porcji napoju. Nie wykazano, by okazjonalne wypicie filiżanki yerba mate przygotowanej z jednorazowo użytej porcji liści narażało konsumenta na większą ilość policyklicznych węglowodorów aromatycznych niż ilości znajdowane w produktach stosowanych w zwyczajnej diecie.

W badaniu z 2008 r. wykazano, że ekstrakt yerba mate przyspiesza angiogenezę[16]. Zwiększona angiogeneza sprzyja rozwojowi nowotworów w organizmie
Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #14 : Grudzień 22, 2009, 10:37:55 »

No to "odkryto Amerykę"  Mrugnięcie  Wiadomo , że przesada w którąkolwiek stronę jest niewskazana. Nie podano stężeń owych ekstraktów  Yerba Mate , które badano.
Zastanawia mnie czy takie ujęcie  problemu "picie yerba mate zostało statystycznie powiązane ze zwiększoną zapadalnością na raka jamy ustnej, gardła, przełyku i pęcherza moczowego " ma jakikolwiek sens tym bardziej, że "statystycznie"  ta sama grupa badanych piła alkohol i paliła . Jednocześnie zauważono, że picie napoju yerba mate w rozsądnych ilościach dziennie nikomu jeszcze nie zaszkodziło.

Nie bez znaczenia pozostaje tu fakt KTO finansował te badania. Podobnie w latach  trzydziestych rozpętano kampanię przeciwko marihuanie. Wówczas sponsorem antykonopnej krucjaty był chemiczny koncern Du Ponta. Ogólnie rzecz biorąc tradycja życia w zgodzie z naturą bardzo jest nie na rękę korporacjom czerpiącym zyski z chemii. Dlatego pod rozwagę przy korzystaniu z ocen czegokolwiek , co pochodzi z natury i jest używane od tysięcy lat należy brać również taki czynnik , jak ten KTO jest beneficjentem korzyści płynących ze stosowania ( lub też zaprzestania stosowania ) tych darów natury.

.
Zapisane
Leszek
Gość
« Odpowiedz #15 : Grudzień 22, 2009, 11:03:37 »

Czy witaminy są szkodliwe?
Całość: http://wolnemedia.net/?p=18518

W wielu mediach pojawiły się artykuły o szkodliwości witamin. Co za tym się kryje? Czy rzeczywiście przez tysiące lat rodzaj ludzki szkodził sobie spożywając pokarm roślinny?

Artykuły zatytułowane “Zabójcze witaminy” czy “Witaminy mogą skracać życie” i podobnej treści ukazały się po opublikowaniu “rzetelnych” i “całkowicie obiektywnych” wyników badań.

Ponieważ nie lubię być manipulowany, ani nie zamierzam bezmyślnie realizować cudzych ukrytych celów, przeanalizowałem zarówno prace, na których oparte zostały te rewelacje, jak i przestudiowałem materiały związane z tym tematem.

(...)

Zastanówmy się dlaczego akurat witaminy wzbudziły ostatnio tak wielką awersję. Ponieważ nie da się na nich bezpośrednio i dużo zarobić oraz są wielkim zagrożeniem dla świata leków.

Nagonka w mediach na witaminy zaczęła się po odkryciach Instytutu Dr Ratha ich rewelacyjnej skuteczności w odpowiednio dobranych zestawach, na przykład przy zmianach nowotworowych czy chorobach serca i potwierdzeniu tego faktu przez największe kierunkowe organizacje i instytuty światowe, takie jak „National Institutes of Health”.

Ale sprawozdań instytutów czy organizacji prawie nikt nie czyta, podczas gdy “rewelacje” w mediach śledzi większość manipulowanego społeczeństwa. Typowe socjotechniczne sztuczki.

Właściwe stosowanie prawdziwych witamin i innych niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach eliminuje zdecydowanie ilość klientów przemysłu farmakologicznego – najbogatszego lobby świata. Jest wielkim zagrożeniem dla przyszłych przychodów. Potwierdza to wszystkie alarmujące tytuły jakie zaistniały w mediach.
Witaminy są zabójcze. Zwłaszcza naturalne. Dla niektórych gałęzi przemysłu farmakologicznego. Mogą zdecydowanie skrócić ich żywot. A przewlekle chora ludzkość to taki wspaniały rynek zbytu.

Nie zdziwi mnie również udokumentowanie zabójczego działania niektórych sztucznych witamin. Prawie identycznych z naturalnymi. Ale kto wyłoży środki na takie badania???

Zainteresowanym pogłębieniem tematu polecam ciekawą lekturę:
http://www.dr-rath-foundation.org. Artykuł jest oparty na wynikach badań Instytutu Dr Ratha.



Część wygospodarowanych zysków przeznaczona jest na dalsze badania nad naukowo udokumentowanymi naturalnymi metodami i pracę informacyjno - edukacyjną, demaskującą m. in. mechanizmy działania farmaceutycznego rynku "profitu z chorób".

Ponieważ przemysł farmaceutyczny, pomimo naukowego uzasadnienia naszych niezależnych badań, jest nam przeciwny i podważa moralną spójność naszych działań, które mają na celu szeroko rozumiany użytek publiczny, coraz liczniejsi jego przedstawiciele, w mediach, środowiskach medycznych oraz polityce usiłują podważyć nasz sukces badawczy przez wykorzystanie kruczków prawnych i szeroko rozpowszechnioną, publiczną kampanię, mającą na celu zniesławienie i poddanie w wątpliwość wyników naszych badań. Z racji niemożności przedstawienia dowodów naukowych, jeszcze się to jak dotąd nie udało.

Jeśli chcą Państwo wesprzeć nasze stanowisko i pracę, prosimy zabrać głos i tym samym przyczynić się do możliwie najszybszego rozstrzygnięcia dyskusji, w której z jednej strony stoją ogromne wpływy handlowe wynikające z komercjalizacji ludzkich chorób, a z drugiej droga do naturalnego zdrowia dla milionów ludzi na całym świecie.

Wspomóżcie nas aktywnie np. polecając swoim znajomym tą stronę internetową!
http://www4pl.dr-rath-foundation.org/aboutus/goals.html


Nie będzie dyktatury kartelu chemiczno-farmaceutycznego nad nami i naszymi dziećmi!

W przedostatnim czasopiśmie wydawanym w języku niemieckim - Rath International - przedstawiłem Wam, drodzy Czytelnicy, analizę obecnej sytuacji politycznej na świecie oraz jej konsekwencje dla naszej pracy.

Artykułowi temu nadałem tytuł „Sekta Ikara” i w ten sposób nazwałem po imieniu szereg manipulantów, którzy od dziesiątków lat rabują naszą planetę i poświęcają zdrowie i życie miliardów ludzi w interesie kartelu farmaceutycznego i paliwowego.

Ciekawostka z artykułu

Plik w PDF:
http://www4pl.dr-rath-foundation.org/pdf/20081229_europa_ikarus_pl.pdf
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2009, 11:22:16 wysłane przez Leszek » Zapisane
Barbarax
Gość
« Odpowiedz #16 : Grudzień 22, 2009, 17:52:52 »

Jean Carper - Cudowne kuracje

Przełomowa publikacja przedstawiająca naukowe dowody na skuteczność naturalnych środków leczniczych!

Poznaj leczniczą potęgę roślin, witamin i innych naturalnych produktów!


Autorka opiera się na badaniach czołowych ośrodków naukowych i publikacjach najpoważniejszych międzynarodowych pism medycznych, m.in . „Journal of the American Medical Association” i „British Medical Journal”. Najważniejsze są jednak zdumiewające, ale zweryfikowane naukowo historie ludzi, którzy w pełni zdołali się wyleczyć z różnorodnych schorzeń przy pomocy medycyny naturalnej.
Jean Carper wskazuje, że naturalne środki lecznicze:
- obniżają cholesterol,
- otwierają arterie,
- regulują pracę serca,
- pokonują depresję,
- zmniejszają niepokój,
- zwalczają bezsenność,
- odbudowują wątrobę,
- przywracają pamięć.

Jean Carper, autorka bestsellerów Żywność twój cudowny lek i Apteka żywności, jest najwybitniejszym autorytetem w kwestii naturalnych metod dbania o zdrowie.
http://www.kdc.pl/cudowne-kuracje_p3688801.html#longDescr

Jean Carper - Żywność. Twój cudowny lek

"Żywność - twój cudowny lek" to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.
http://www.kdc.pl/zywnosc-twoj-cudowny-lek_p3404415.html

 Jean Carper - Apteka żywności

 Od tysięcy lat żywność uważano za skuteczny lek. Jednak w ostatnim stuleciu zapomniano o wielowiekowej tradycji, przyjmując entuzjastycznie „zaczarowane kule" jakimi były nowo odkrywane leki. Dawniejsze przekazy, które dowodziły, że pokarmy mają wyraźne właściwości lecznicze, zeszły na plan dalszy wobec naukowych wymagań XX wieku. Ale gdy przyjrzymy się tym sprawom dokładniej...
      Ku memu zaskoczeniu stwierdziłam, że naukowcy na całym świecie stale odkrywają w pokarmach nowe, istotne substancje lecznicze. To, że mogą one łagodzić różne choroby i zapobiegać im, zostało potwierdzone przez około trzystu czołowych naukowców i lekarzy praktyków i ogłoszone w ponad 5000 doniesień naukowych i streszczeń, które wykorzystałam w tej książce. Jako dziennikarkę i pisarkę zajmującą się medycyną i problemami żywienia od lat fascynują mnie zależności między pokarmami a chorobami. W roku 1985 podjęłam próbę oceny, na jakim etapie są badania nad leczniczym działaniem żywności. Nie chodziło mi o działanie ziół i innych szczególnych roślin stosowanych w medycynie, ale o właściwości pokarmów spożywanych codziennie przez każdego z nas.
Oto, co stwierdziłam:
      • Żywność jest pełna działających leczniczo składników
      • Substancje pokarmowe mogą działać w organizmie jak leki
      • To, jakie pokarmy jemy, ma znaczenie zdrowotne na poziomie komórek
      • Przekazy ludowe są pełne mądrości, która obecnie może być potwierdzona naukowo
      • Czołowi naukowcy, podążając śladem ludowych przekazów, badają związki miedzy pokarmami a chorobami i stwierdzają niezwykłe właściwości pokarmów
      • Niektórzy lekarze zalecają określone sposoby żywienia, opierając się na najnowszych wyjaśnieniach mechanizmów powodujących choroby
      • Możemy sterować swym zdrowiem, wykorzystując najnowsze doniesienia naukowe na temat leczniczej siły pokarmów
      • Dokonując małych zmian w codziennej diecie, świadomie spożywając nieco więcej pokarmów, o których wiadomo, że mają korzystne działanie, możemy zapobiec wielu ostrym i przewlekłym chorobom lub złagodzić ich przebieg. Może to mieć znaczenie w infekcjach, chorobach serca, nadciśnieniu tętniczym, zaparciach, chorobie wrzodowej, schorzeniach reumatycznych, nowotworach, chorobach skóry, bólach głowy, bezsenności, obniżeniu sprawności psychicznej
      • Krótko mówiąc: obserwujemy zdecydowaną zmianę postrzegania przez naukowców zasad żywienia. Nowe odkrycia dotyczące leczniczego działania pokarmów mogą spowodować zasadniczą zmianę nawyków żywieniowych i myślenia o tym, jak odpowiednia dieta może pomóc w ochronie przed chorobami

      Nigdy dotąd naukowcy z całego świata nie byli tak jednomyślni co do potrzeby przeprowadzania dogłębnych badań nad składnikami żywności wpływającymi na zdrowie człowieka. To, co przedtem uważano za szarlataństwo, ciemnotę, ludowe bajania, medyczną herezję, obecnie bada się z całą powagą: pogląd, że żywność jest w istocie jednym z największych, najbardziej uniwersalnych źródeł leków. Jest to swego rodzaju ogromna apteka pełna niezwykłych specyfików stworzonych przez naturę i dostępnych bez żadnych recept.
      Rozmawiamy o tej aptece, jak o składzie zawierającym naturalne preparaty przeczyszczające, uspokajające, przeciwkrzepliwe, przeciw-depresyjne, przeciwbólowe, obniżające poziom cholesterolu, przeciwzapalne, obniżające ciśnienie krwi, zmniejszające przekrwienie, poprawiające trawienie, wykrztuśne, zapobiegające chorobie lokomocyjnej, hamujące rozwój nowotworów, przeciwutleniające, antykoncepcyjne, rozszerzające i kurczące naczynia, przeciwwrzodowe, regulujące poziom i działanie insuliny - żeby wymienić tylko część z nich.
      Wyniki badań napływają ze wszystkich stron świata, ukazując, że żywność i jej poszczególne składniki odgrywają podobną rolę, co nowoczesne leki, ale bez ich szkodliwych działań ubocznych.

Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: - jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%; - jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc; - porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca; - pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%. Książka, która na zawsze zmieni sposób myślenia o żywności. – John Naisbitt, publicysta Wspaniała książka… prawdziwy majstersztyk. – Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Jean Carper jest amerykańską publicystką, zajmującą się popularyzacją badań naukowych na temat żywności i żywienia. Opublikowała liczne artykuły i książki z tej dziedziny, zrealizowała nagradzane reportaże medyczne dla sieci CNN. Fragment książki: SKOMPLIKOWANY GROSZEK Przedziwne rzeczy dzieją się, gdy wyizolujemy poszczególne składniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie mają one właściwości i mocy leczniczych oryginalnego wyciągu z roślin, który zachowuje nietknięty zbiór substancji właściwych dla danej rośliny. Załóżmy na przykład, że groszek działa antykoncepcyjnie u mężczyzn (są na to dowody). Wyodrębniamy z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo. Jednak w badaniach laboratoryjnych okazuje się, że podawanie zwierzętom pojedynczego składnika nie działa antykoncepcyjnie tak skutecznie, jak karmienie ich całym grochem. Albo, jak powiada dr Farnsworth: „Przyjmijmy, że przygotowujemy wyciąg z rośliny, którą ludzie stosują w leczeniu bezsenności. Podawany zwierzętom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesięć substancji chemicznych, okazuje się, że pięć spośród nich działa nasennie na zwierzęta i ludzi, a pozostałych pięć działa pobudzająco. A zatem ostateczne działanie rośliny, usypiające albo pobudzające, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w surowcu roślinnym”. Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Można zmieszać rożne składniki, próbując naśladować jakiś pokarm, ale okazuje się, że to nie działa. „Wiemy, ile cynku jest w kobiecym mleku, na którym dziecko rośnie jak na drożdżach. Bierzemy więc tę samą ilość cynku, dodajemy do tworzonej przez nas odżywki i okazuje się, że dziecko nie rośnie. Wszystko jest identyczne, ponieważ głównym wymogiem stawianym odżywkom dziecięcym jest jak największe podobieństwo do mleka matki. I są podobne, ale nie za sprawą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coś, co sprawia, że cynk lepiej działa. Co to jest – nie wiemy”. Owoców cytrusowych nie da się sprowadzić tylko do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem żołądka. Stwierdzili, że witamina C w dawkach 1000 mg dziennie była pomocna w zapobieganiu chorobie, ale 100 ml soku pomarańczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie lepiej chroniło przed tym nowotworem! I jeszcze włókna. Można wyizolować pektyny z jabłek i karmić nimi zwierzęta, by obniżyć poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny są mniej skuteczne niż pulpa owocowa. A fasola? Można jeść albo fasolę, albo rozpuszczalne włókna z fasoli i uzyska się dwie różne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu ma znaczenie. Grube otręby działają na organizm inaczej niż drobne. Prawie identyczne składniki odżywcze zawarte w makaronie i chlebie mają całkowicie odmienne działanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umieją tego jak dotąd wyjaśnić. Chemiczna mieszanina przyjmowana przez człowieka w pokarmach jest bardziej niezwykła, złożona i zagadkowa niż wszystkie znane dotąd.
http://www.dobreksiazki.pl/b11635-apteka-zywnosci.htm

http://www.dobreksiazki.pl/a8117-jean-carper.htm
Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 1.502 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

typer baczynskiego airpol animilkowo mustangi