Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Lipiec 15, 2025, 08:21:05

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: temat techniczny - Celtowie  (Przeczytany 33926 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
KapÂłan 718
Gość
« : Październik 29, 2009, 17:35:28 »

A wiĂŞc, poszukujĂŞ wszelkich informacji na temat obrzÂądkĂłw / rytĂłw CeltĂłw, szczegĂłlnie dotyczÂących Graala, jeÂśli ktoÂś ma jakieÂś informacje o tym i siĂŞ chce podzieliĂŚ to prosiÂłbym bardzo... linki nawet po angielsku miÂło widziane UÂśmiech dokÂładniej - wszystko na temat Graala u CeltĂłw czyli dotyczÂącego KotÂła i tym podobne...

chodzi o szczegó³y a nie ogólnie - wszystko co dotyczy tematu jest mile widziane, mo¿e ktoœ zna Ÿród³a lub osoby, które maj¹ wiedzê na ten temat?

dziĂŞki z gĂłry,
718'
frosk24
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 29, 2009, 18:08:13 »

A wiĂŞc, poszukujĂŞ wszelkich informacji na temat obrzÂądkĂłw / rytĂłw CeltĂłw, szczegĂłlnie dotyczÂących Graala, jeÂśli ktoÂś ma jakieÂś informacje o tym i siĂŞ chce podzieliĂŚ to prosiÂłbym bardzo... linki nawet po angielsku miÂło widziane UÂśmiech dokÂładniej - wszystko na temat Graala u CeltĂłw czyli dotyczÂącego KotÂła i tym podobne...

chodzi o szczegó³y a nie ogólnie - wszystko co dotyczy tematu jest mile widziane, mo¿e ktoœ zna Ÿród³a lub osoby, które maj¹ wiedzê na ten temat?

dziĂŞki z gĂłry,
718'

a masz google  Chichot
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 29, 2009, 18:18:58 »

a nic nie daje! najpierw przejrzaÂłem google a potem zaÂłoÂżyÂłem wÂątek, w necie raczej duÂżo nie ma, ja szukam konkretĂłw a nie sieczki z sieci...

718'
frosk24
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 29, 2009, 18:22:01 »

a tu byÂłeÂś :

http://celts.prv.pl/
http://www.ibiblio.org/gaelic/celts.html
http://www.historyworld.net/wrldhis/PlainTextHistories.asp?historyid=aa84

to tylko parĂŞ stron z tysiĂŞcy w necie
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 18:25:37 wysłane przez frosk24 » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 29, 2009, 19:07:33 »

nie tego szukam, nie przypadkowych linkĂłw ale treÂści od osĂłb, ktĂłre coÂś wiedzÂą!

718'
frosk24
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 29, 2009, 19:16:12 »

jedz do GB i pogadaj z celtami  Chichot
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 29, 2009, 20:16:18 »

Irlandii jak juÂż, mam taki zamiar ale chcĂŞ zobaczyĂŚ czy coÂś w PL mi siĂŞ uda zdobyĂŚ...

718'
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #7 : Październik 29, 2009, 20:19:43 »

MyÂślĂŞ Âże Janusz powinien ci pomĂłc .

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 29, 2009, 20:22:03 »

MyÂślĂŞ Âże Janusz powinien ci pomĂłc .

wiĂŞc channell - wysÂłaÂłem mu PW UÂśmiech

poczekam i myÂślĂŞ, Âże on jest odpowiedniÂą osobÂą, a Âże interesuje mnie teÂż ÂŚlĂŞÂża jako ÂŚlÂąski Olimp i kult solarny z tym zwiÂązany to pewnie coÂś z tego bĂŞdzie

718'
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #9 : Październik 29, 2009, 22:01:15 »

A szuka³eœ w ksi¹¿kach?
Biblioteki to prawdziwe skarbnice wiedzy UÂśmiech
Torton
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 29, 2009, 22:03:44 »

Poszukaj w ksiĂŞgarniach internetowych.
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #11 : Październik 30, 2009, 09:16:02 »

to raczej nie wiedza ksi¹¿kowa - dlatego napisa³em na forum, liczê na Janusza Uœmiech

718'
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #12 : Październik 30, 2009, 10:25:08 »

Jestem po prostu ciekaw skÂąd ma tĂŞ wiedzĂŞ?
- ze snĂłw?
- z opowiadaĂą babcinych
- sam jest Celtem ÂżyjÂącym juÂż 2 tysiÂące lat ;P

No bo skoro z ksi¹¿ek nie, raczej w wykopaliskach te¿ nie bra³ udzia³u wiêc trudno mi myœleÌ o tych¿e przekoananiach jako "wiedzy" raczej jako o przypuszczeniach b¹dŸ fantazjach Uœmiech
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #13 : Październik 30, 2009, 10:59:39 »

Janusz ma bogat± wiedzê - polecam jego w±tek WIEDZA TAJEMNA UKRYTA W OBRAZACH, to nie ksi±¿ki ale WIEDZA, nie mówi±c o dziale ¦LʯA, który Janusz ci±gnie sam praktycznie w ca³o¶ci!!

718'
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #14 : Październik 30, 2009, 11:01:41 »

to raczej nie "wiedza" a teorie

wiedza jest weryfikowalna - a teoria nie (no choÌ dobrze sformu³owana teoria powinna mieÌ mo¿liwoœÌ zweryfikowania)
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2009, 11:02:13 wysłane przez Val Dee » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #15 : Październik 30, 2009, 11:15:40 »

gadasz gÂłupoty val dee, Janusz wie co pisze... skoĂącz offtopa!

718'
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #16 : Październik 30, 2009, 11:18:33 »

oczywiÂście - kaÂżdy wie co pisze (mam nadziejĂŞ)
ale Âżeby siĂŞ dobrze rozumieĂŚ - wiedzÂą w ÂścisÂłym znaczeniu tego sÂłowa to nie jest
Torton
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 30, 2009, 11:25:31 »

To czego Ty szukasz? Wiedzy skÂąd?

EDIT: Do KapÂłana.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2009, 11:27:03 wysłane przez Torton » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #18 : Październik 30, 2009, 11:26:25 »

To pytanie do mnie?
janusz

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 29

« Odpowiedz #19 : Październik 30, 2009, 12:58:16 »

Witajcie. UÂśmiech
Naukowcy zajmujÂą siĂŞ badaniem nawet takich ''bÂłachych'' tematĂłw jak
legendy o Graalu.Literatura na ten temat jest obszerna i wszystkiego przeczytaĂŚ
siĂŞ nie da.Dlatego pomoc od kaÂżdego kto interesuje siĂŞ tÂą historiÂą i moÂże na-
prowadziĂŚ na interesujÂący wÂątek,jest w tym temacie przydatna.Sam nie raz
korzystam z wiedzy ''chodz¹cych encyklopedii'',czyli znajomych i przyjació³
majacych duÂżo do powiedzenia w konkretnych sprawach.
WiĂŞc nie offtopujmy a piszmy o konkretach.  UÂśmiech
''OpowieÂści o Graalu nie sÂą tylko wytworem fantazji poetyckiej,lecz opierajÂą siĂŞ
na szczÂątkach wzniosÂłego,staroÂżytnego rytuaÂłu,ktĂłry roÂściÂł sobie pretensje do godnoÂści
stra¿nika najg³êbszych tajemnic ¿ycia''.Tak amerykaùska uczona Jessie Laidlay Weston
reasumuje swe badania w ksi¹¿ce pt.''Graal - od staro¿ytnego obrzêdu do romansu œre-
dniowiecznego''.Szerzej porusza w niej problematykĂŞ podaĂą,legend i przekazĂłw arturiaĂą-
skich wywodzÂących siĂŞ z mitologii celtyckiej.

http://www.kolporter.pl/207,Ksiazki_religioznawstwo_Graal-Od-starozytnego-obrzedu-do-romansu-sredniowiecznego.html

WedÂług przekazĂłw Graal ukazywaÂł siĂŞ tylko godnym tego-wybranym.A godnym bĂŞdzie ten z nas,kto we wÂłaÂściwym czasie zada-wzorem dawnych Poszukiwaczy istotne pytanie:
''Co to /wszystko/ znaczy?''Dla mnie'' - dodajmy.
Kielich,W³ócznia,Naczynie,Miecz to skarby rodu Tuatha de Danann,symbolizyj¹ce si³y
pÂłodnoÂści w przyrodzie.SÂą zwiÂązane takÂże z czterema symbolami stosowanymi przy przepowiadaniu przyszÂłoÂści w tarocie a szczegĂłlnie z mitologiÂą celtĂłw i Âśw.Graala.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2009, 13:02:49 wysłane przez janusz » Zapisane
Torton
Gość
« Odpowiedz #20 : Październik 30, 2009, 13:35:27 »

CzyÂżby kapÂłan szukaÂł Âśw. Graala? DuÂży uÂśmiech

Powodzenia bo to jak szukanie w pustej studni wody. UÂśmiech
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Październik 30, 2009, 14:22:25 »

Witaj Kaplanie,
W gwiazdozbiorze Oriona, z jego lewej nogi wypÂływa rzeka Erydan. Zas w poblizu tejze rzeki Erydan pÂływa wieloryb Cetus.    Cetus  jezykach anglosaskich posiada rdzeĂą Whale.
Wyraz Celt daje sie wyrazic jako Ceto, Cetus. Celtycka Walia czyli Welsh, Walon Wal to takze powiazanie z wielorybem.
Celtow wiaze sie z kolonizatorami z Grecji chyby a z  Dorami a w szczegolnosci z plemieniem Tuatha de Danann.
Jednym z ich bogow jest Belus.  UÂśmiech
A wracajac do Cetusa, z nim wiaze sie mit Andromedy i Perseusza. Zas z mitologii sumeryjskiej Cetus utozsamiany jest
z Tiamat.
pozdrawiam
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #22 : Październik 30, 2009, 14:47:39 »

Bardzo ciekawe infa dajesz, acentaur.
Szkoda Âże sÂą tak zakopoane w stercie bzdetĂłw czĂŞsto.

Wartoby podlinkowaĂŚ ten post w wÂątku o panni e z ryba,
gdyÂż tam pojawia siĂŞ temat wĂłd Erydanu... i siada, ze wzglĂŞdu na brak tej info.
kubraczek
Gość
« Odpowiedz #23 : Październik 30, 2009, 18:44:09 »

A mnie z kolei interesuje Tiamat, ze wzglĂŞdu na jej Szumeryjskie pochodzenie, wiĂŞc rĂłwnieÂż poproszĂŞ o jakiegoÂś ciekawego linka MrugniĂŞcie
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #24 : Październik 31, 2009, 09:08:26 »

dziĂŞkujĂŞ JANUSZU i ACENTAUR - o takie osoby jak WY mi chodziÂło UÂśmiech

pokrótce powiem, ¿e wraz z grup¹ przyjació³ staramy siê odwzorowaÌ staro¿ytne rytua³y celtyckie, ja szczególnie skupiam siê na GRAALU (nie œwiêty, ale ten nie schrystianizowany)

do MORY - TAK, zamierzam odnaleŸÌ GRAALA wewn¹trz siebie i przekazaÌ go LUDZKOŒCI przed 2012 rokiem!!!

a teraz uciekam gdyÂż spieszĂŞ siĂŞ na SAMHAIN...

EDIT: kupiÂłem wÂłaÂśnie podanÂą przez Ciebie Januszu ksi¹¿kĂŞ, w Twoim linku byÂła niedostĂŞpna ale od czego jest google  DuÂży uÂśmiech

718'
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 09:16:47 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: