ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #50 : Październik 31, 2008, 13:21:25 » |
|
martwo jakoÂś
wokó³ ¿ywej duszy umar³y wszystkie
z kwiatami zniczami zmartwychpowstanie siĂŞ szykuje
amen
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2008, 15:26:43 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopad 02, 2008, 12:55:58 » |
|
Eli Adamiec
te oczy tak duÂże jak dwa oceany Âłez na ich dnie nieoczekiwana feeria piĂŞkna
i Âżycia
tan taniec dopiero przed TobÂą
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2008, 16:11:47 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopad 03, 2008, 14:47:02 » |
|
opowieœÌ Basi M.
opowiedziaÂłaÂś mi historiĂŞ nie czĂŞstÂą
ona po kryjomu pakuje walizkĂŞ wychodzi o Âświcie niepostrzeÂżenie zostawia niemowlĂŞta on bawi je sam przeraÂżony
jak sprawiĂŚ siĂŞ z bliÂźniĂŞtami bez grosza i doÂświadczenia
jak poskÂładaĂŚ pieluchy i myÂśli
dni mijajÂą
to boli
lecz nie ugnie karku nie zadzwoni biedny porzucony
do matki i Âżony
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 14:47:36 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 04, 2008, 23:46:29 » |
|
zaczarowany wÂąwĂłz
a gdzie ten jar i gdzie ta tajemnica gdzie gwiazdy spÂływajÂą nocÂą rwistym potokiem
gdzie mi³oœÌ moja narowista jak mój kary choÌ
bez skrzydeÂł
koĂą
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopad 05, 2008, 10:50:46 » |
|
Tylko TAM....
W sercu w jego zakamarkach szczescia tam gdzie ksiezyc srebrem pruszy w sercu w jego marzeniach pieknych tam gdzie imie jest Twej Duszy W sercu w jego radosci wspanialej tam dzie poemat rozkoszy pisales W sercu gdzie splataja sie losy z przeznaczeniem tam gdzie ludzkie splatanie nie kladzie sie cieniem....
Tam szukaj drogi milosci , tam odnajdziesz dnia zlotosc i nocy srebrzystosci Tam dom jest Czlowieka i wieczne istnienie Bo SERCE to nasze przeznaczenie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 14:09:05 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopad 05, 2008, 11:58:01 » |
|
serce
tam siĂŞ tli droga i nowy Âświt tam schowany pÂłacz przypadkowego boga
lÂśniÂą skarby proszÂąc o odkrycie schody do drugiego ty i nieba
spĂłjrz
tak niedaleko
nie czekaj
.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 13:15:45 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 05, 2008, 14:15:09 » |
|
Zyj swietoscia istnienia wybieraj co najpiekniejsze nam dane Zapomnij o koronach z ciernia rozpalaj zycie wulkanem
I tylko rozejrzyj sie do kola by nic nie uronic z tej ciszy Bo chociaz symfonia o beden wola To gluchy sercem i tak jej nie slyszy
Zatem nie pochylaj glowy nad losem Badz jego Panem codziennie a on sypnie ci trzosem By byc twym przyjacielem niezmiennie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 14:16:25 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopad 08, 2008, 18:18:54 » |
|
przeklĂŞty dom
po ktĂłrym chodzi piĂŞkna czarnowÂłosa Niemka przy nadziei (w zarodku zduszony owoc) wisielec Janek nie daje spokoju
skrzypiÂą sumienia i schody po ktĂłrych mary niczym syzyfy toczÂą kamienny astral
i ta wygnana niegdyÂś dziewczyna rzucajÂąca przekleĂąstwo
.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 00:58:35 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopad 08, 2008, 18:35:05 » |
|
Wspomnienie.....Utul smutek iskierka nadzieji niech przeszlosc nie stawia jej bram pozwol odejs wspomnieniom dawnym Ku radosci idz w parze lub sam. Niech przyszlosc rozswietli ci droge niech radoscia sypnie czas Usmiechnij sie sercem , ja ci pomoge Bys w spelnieniu ujrzec mogl brzask.
|
|
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopad 16, 2008, 19:00:11 » |
|
zachwyceni
zachwycone w³asnym odbiciem umys³y, przetwarzaj¹ przek³adaj¹ z pó³ki na pó³kê, przesz³oœci zdobycze agonia siê miota i b³yszczy, niczym ogieù, gdy znienacka zajaœnieje i zgaœnie ostatecznie w popiele nicoœci
ju¿ nawet feniksa na wieki wieków amen, zacz¹³ trafiaÌ szlak erynie uwiêzione s³owem, jak niobe w ¿alu zastyg³y i kamieù syzyfowi lekkim siê sta³. tam na szczycie orze³ przynajmniej, nadziejê na skrzyd³ach niesie. na ska³ach syreni œpiew
ikar tysiÂące topiony razy. setki chrystusĂłw ukrzyÂżowanych miliony smutkĂłw tych samych, o coraz to innej twarzy
a¿ do bólu wczepionych w symbole i pieœni na temat tematów i pleœni. ¿achn¹³ siê zwyk³y przechodzieù w podziwie niezrozumienia
lecz tacy, nie zdarzajÂą siĂŞ ot, tak. to jak na boÂże narodzenie msza ktĂłrÂą z dzieciĂąstwa juÂż tylko pamiĂŞta. po prawicy to chyba tylko dzieci, kobiety i poeci… po lewicy bankierzy, celnicy i caÂła ta nienasycona reszta
jak nigdy jeszcze zaÂśmiaÂła siĂŞ, wyszczerzajÂąc zĂŞby wulkanĂłw, matka - ziemia
.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #60 : Listopad 24, 2008, 11:50:11 » |
|
Ambro¿y  dawno nie tworzy³,  pióro od³o¿y³, :  pewnie chce po¿yÌ,  Nie œpij Ambro¿y  wiersze chciej tworzyÌ  smutni i chorzy  te¿ chc¹ dziœ po¿yÌ  Reprezentant czekaj¹cych - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #61 : Listopad 24, 2008, 23:57:02 » |
|
Wedle ÂżyczeĂą Panie Drogi, trochĂŞ wrĂłbli, trochĂŞ gÂłogu, a na poczÂątek:
nie rozdziobiÂą nas...
nie, nie rozdziobi¹ nas kruki i wrony gdy m¹¿ po latach dziestu w³osy co rano g³aszcze zaœlubionej. nie rozdziobi¹ nas psia maÌ gdy g³owê do góry S³oùce i Ksiê¿yc wyci¹ga, gdy wiatr ci twarz owiewa na platformie ostatniego wagonu, co gubi lasy jak zerwan¹ niÌ
nawijasz j¹ w poci¹g z drewnianymi ³awkami i raŸnie przycupniêt¹ m³odoœÌ z gitar¹ i oran¿ad¹. bez piwa, bo zakazane. ró¿owe g³ogi, chmary wróbli, jaskó³ek i sikor zdobi¹cych ci chwile niedzielny rosó³, bez listów papieskich kazanie. w wielkanoc gipsowy baranek wciœniêty w pêtko ja³owcem pachn¹cej kie³basy, chrzan, pieprz, sól i rekolekcje
jak ÂżyĂŚ po ludzku najpierw
nieÂłatwo ci z kruczÂą na co dzieĂą nocÂą. gdy ranek opowieÂści wyglÂąda nowej czasem przypomni wnuk z rÂączkÂą w buzi jak kominiarczyk, co na kartkach juÂż tylko siĂŞ plÂącze. czapla z dumnie wygiĂŞtÂą szyjÂą i dmuchawiec wdziĂŞcznym taĂącem trÂącony. przed odlotem w chmury. papieroÂśnica zÂłota, pies z AlÂą na okÂładce i motyl a jakÂże…
nie rozdziobiÂą nas
.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2008, 23:57:22 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #62 : Listopad 28, 2008, 22:38:40 » |
|
O , ambroÂży wiersze tworzy!! PiĂłra wcale nie odÂłoÂżyÂł. UszczĂŞÂśliwiÂł chorych i cierpiÂących oraz tych oczekujÂących 
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #63 : Listopad 29, 2008, 00:44:53 » |
|
bo ambro¿y pies na wiersze chcesz coœ dostaÌ to i ustaw siê w kolejce on z rêkawa sypnie rymem a durnemu to i w oczy nawet dymem bukiet fio³ków no i ró¿e to dla tego kto zas³u¿y³ trochê s³oùca no i deszczu czego bracie chcesz Ty jeszcze mi³o bedzie ambro¿emu kiedy czasem jaki wiersz ktoœ napisze tak¿e jemu . 
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2008, 16:07:04 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #64 : Listopad 29, 2008, 00:55:04 » |
|
JuÂż do snu siĂŞ miaÂłem ÂłoÂżyĂŚ, a tu znowu ten AmbroÂży  kichĂŞ z rymem nam doÂłoÂżyÂł, zamiast SWOJE wiersze stworzyĂŚ.  Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #65 : Listopad 29, 2008, 01:16:56 » |
|
i napisaÂł ci ten jucha co krytyczkÂą tutaj bucha lecz wesoÂło on to czyni wiĂŞc ambroÂży go nie wini przyjdzie czas to i zadowoli daj BoÂże czymÂś i swoim pĂłki co pobawiĂŚ siĂŞ lubi lekkim sÂłowem Twoim a teraz nadobnie dziĂŞkuje za wysiÂłek miÂły - niechaj piĂŞkne Ci sny za to bĂŞdÂą siĂŞ ÂśniÂły. . 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 13:17:56 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #66 : Listopad 30, 2008, 14:35:38 » |
|
bez s³ów
najbardziej szaleni sÂą ci ktĂłrzy na szalonych nie wyglÂądajÂą
mi³oœÌ wchodzi po schodach wiecznoœci i wci¹¿ chwiejna
upada
z³ote porêcze pustos³owia zawodz¹ na palcach stóp gnie¿d¿¹ siê lwy z grzywami pokrêtne wê¿e i ¿mije
kszta³t rêki próbuje dotkn¹Ì têczy lecz rzecz zrozumiana przestaje istnieÌ
idziesz wÂśrĂłd apokaliptycznych pokus sÂączysz Hades wÂłasnego pomysÂłu uduchowiasz narkotycznÂą wizjÂą i kochasz pustynne krajobrazy
niewolnica - wizja wewnĂŞtrznej niemocy i nĂŞdzy
(Inspirowane min. Eluardem, Witkacym, Bodleurem)
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2008, 14:39:10 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #67 : Grudzień 01, 2008, 23:55:37 » |
|
Czy Ambrozy dzisiaj tworzy? MoÂże wierszyk nam uÂłoÂży? KrĂłtki wierszyk,tak nadobny, Âże choĂŚ krĂłtki wrĂŞcz czarowny. Do poduchy,na Âśniadanie, pisz nam wiersze mocium panie 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 23:55:56 wysłane przez chanell »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Septerra
Gość
|
 |
« Odpowiedz #68 : Grudzień 02, 2008, 21:28:07 » |
|
krokodyla daj mi luby
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #69 : Grudzień 02, 2008, 22:42:38 » |
|
Krokodyla? mocium panie , to ja zjadam na Âśniadanie. SerenadĂŞ Grzesiu luby, stwĂłrz mi zaraz na kolacjĂŞ, by zakoĂączyc dywagacje, zmieniĂŞ temat  Z grodu Kraka ÂślĂŞ Âżyczenia, owocnego przetworzenia, mysli w dÂźwiĂŞki oraz nuty, nim nadejdzie mroÂźny Luty 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2008, 23:12:30 wysłane przez chanell »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Septerra
Gość
|
 |
« Odpowiedz #70 : Grudzień 03, 2008, 14:33:54 » |
|
krokodyla, na sniadanie? zwierz to duzy, w gardle stanie o kolacji tez mi piszesz
ide w zakÂład - chanell glodna
aczkolwiek wciaz mimo to artystycznie pÂłodna
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #71 : Grudzień 04, 2008, 22:37:02 » |
|
Nie zamierzam mĂłj rycerzu mieĂŚ gadziny na talerzu  wiĂŞc kawaÂłek zjem ogona i wnet bĂŞdĂŞ nasycona. KoĂączĂŞ sÂłowne me igraszki ni to wiersze ni to fraszki 
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #72 : Grudzień 04, 2008, 22:44:13 » |
|
o krokodylu sen
chcia³ mnie po³kn¹Ì wczoraj dziœ i jutro krokodyl
zapaliÂłam Âświeczki trzy szesnaÂście kadzideÂł za woniÂą i blaskiem siĂŞ chowajÂąc
usunĂŞÂłam za zakrĂŞt wĂłd z ktĂłrych siĂŞ wyÂłania
kupiÂłam cztery nowe sukienki korali niejeden sznur dwa zÂłote buciki i wieniec czosnku na odstraszenie
aÂżeby juÂż caÂłkiem do rzeczy jeszcze raz wymyÂśliÂłam swĂłj Âświat
(lecz on w bezruchu wci¹¿ tkwi dostrzeg³ u³udy znamiê) przyp³yn¹³ na falach przera¿enia i trwa wci¹¿ w pogotowiu
gdy zasypia zmêczony myœlê ¿e ¿yjê naprawdê i wci¹¿ tak samo szczêœliwie i nieprzerwanie
lecz gdy otworzy nastêpne oko teraz pozwól mi ze spokojem bêd¹c na zawsze rozp³yn¹Ì siê Panie
.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 12:10:33 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #73 : Grudzień 11, 2008, 00:50:36 » |
|
spadajÂą kartki z kalendarza dni znaczÂą sÂłoĂącem i niepogodÂą
krasz¹ smutkami trosk¹ o codziennoœÌ wypisuj¹ na przemian iluzjê i cierpienie
a ja niczym gumkÂą Âścieram z niej wszystko uÂśmiechem
w moich oczach przeglÂądajÂą siĂŞ
gwiazdy
.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2008, 19:26:29 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #74 : Grudzień 11, 2008, 18:05:05 » |
|
ZeszÂłoroczny Âśnieg na uschniĂŞtej choince. MoÂże kiedyÂś inaczej to bĂŞdzie, nim zakoĂączy siĂŞ bieg, po leÂśnej przecince, jednomyÂślnym ÂświÂątecznym orĂŞdziem.
Thotal
|
|
|
|
|
|
|
|