Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 24, 2025, 12:25:51

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: WedÂług badaĂą dziÂś jest najgorszy poniedziaÂłek w roku ;) Blue Monday  (Przeczytany 6578 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mobius
Gość
« : Styczeń 18, 2010, 20:33:23 »

Có¿,jeœli chodzi o mnie, to mi dzieù mija nadzwyczaj spokojnie Uœmiech

DziÂś jest najgorszy dzieĂą w roku

"BLUE MONDAY", CZYLI WYJÂĄTKOWO SMUTNY PONIEDZIAÂŁEK

19 stycznia to najbardziej nieszczĂŞÂśliwy dzieĂą w roku. WedÂług psychologĂłw mamy mieĂŚ dzisiaj wszystkiego dosyĂŚ - bĂŞdziemy ubolewaĂŚ na brak pieniĂŞdzy, dotykajÂące nas choroby oraz caÂłe zÂło tego Âświata.
Psychologowie mĂłwiÂą, Âże „blue monday” (dosÂł. smutny, przygnĂŞbiajÂący poniedziaÂłek) wyznacza taki dzieĂą w roku, gdy kumulujÂą siĂŞ wszystkie niekorzystne zdarzenia: niskie nasÂłonecznienie, ÂświadomoœÌ niedotrzymania postanowieĂą noworocznych, a takÂże czas, ktĂłry upÂłyn¹³ od BoÂżego Narodzenia, gdy koĂączÂą siĂŞ terminy pÂłatnoÂści poÂżyczek zwiÂązanych z zakupami ÂświÂątecznymi.

Psychologowie mĂłwiÂą, Âże „blue monday” (dosÂł. smutny, przygnĂŞbiajÂący poniedziaÂłek) wyznacza taki dzieĂą w roku, gdy kumulujÂą siĂŞ wszystkie niekorzystne zdarzenia: niskie nasÂłonecznienie, ÂświadomoœÌ niedotrzymania postanowieĂą noworocznych, a takÂże czas, ktĂłry upÂłyn¹³ od BoÂżego Narodzenia, gdy koĂączÂą siĂŞ terminy pÂłatnoÂści poÂżyczek zwiÂązanych z zakupami ÂświÂątecznymi.

Jest na to wzĂłr

PojĂŞcie te zostaÂło wprowadzone w 2004 roku przez Cliffa Arnalla z Cardiff University.
Psycholog za pomocÂą wzoru matematycznego uwzglĂŞdniajÂącego czynniki meteorologiczne, psychologiczne oraz ekonomiczne wyznaczyÂł najbardziej depresyjny dzieĂą w roku, ktĂłry wypada na poniedziaÂłek w trzeciej dekadzie stycznia.
Od czego zaleÂży samopoczucie?

Jednym z czynnikĂłw, ktĂłre zdecydowaÂły o wyborze daty byÂł np. fakt, Âże wiele osĂłb do tego czasu wydaÂło juÂż ostatniÂą wypÂłatĂŞ z poprzedniego roku, a na kolejnÂą muszÂą jeszcze nieco poczekaĂŚ. - To jest zwyczajnie frustrujÂące - mĂłwi Martin Hird, psycholog z Metropolian University.

Czynniki, które wp³ywaj¹ na nasze samopoczucie, to tak¿e jakoœÌ wiêzi spo³ecznych, dostêp do pieniêdzy oraz picie alkoholu oraz palenie papierosów. - ŒwiadomoœÌ istnienia "smutnego poniedzia³ku" i tego, ¿e wp³ywa on na nasze samopoczucie ludzi jest bardzo cenna. Poruszenie tego problemu potwierdza, jak wa¿ne s¹ miêdzyludzkie interakcje - doda³ Hird.

Mimo wszystko, Âżyczymy udanego dnia.
ÂŹrĂłdÂło- http://www.tvn24.pl/-1,1582113,0,1,dzis-jest-najgorszy-dzien-w-roku,wiadomosc.html
Enigma
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2010, 22:03:30 »

..ale wedÂług naszego kalendarza dziÂś jest 18.01 to ten najgorszy dzieĂą ma byĂŚ, jutro czy juÂż byÂł wÂłaÂściwie. Bo dzisiaj okropnie mie sie nudziÂło i na wszelki wypadek postanowiÂłam nie wychylaĂŚ nosa z czterech Âścian, moÂże sÂłusznie?
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2010, 22:42:09 »

Ja miaÂłem dziÂś bardzo dobry dzieĂą. ZadzwoniÂł kierownik i daÂł mi wolne JĂŞzyk
Poza tym nie wydaÂłem jeszcze pieniĂŞdzy z poprzedniej wypÂłaty Chichot
Enigma
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2010, 13:38:42 »

No to widze Âże nie tylko mi upÂłynoÂł dzionek na sÂłodkim lenistwie (nie liczÂąc jednej przyszytej Âłaty na kolanie  JĂŞzyk )
Trzeba wiec dzisiaj chuchaĂŚ na zimne (19) to pewnie teÂż jakoÂś przeleci.
arteq
Gość
« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2010, 13:48:04 »

No wÂłaÂśnie nie wiem w koĂącu czy mogĂŞ juÂż odetchn¹Ì - bo poniedziaÂłek min¹³, czy tez drÂżeĂŚ do samej poÂłnocy - po 19...  ;]
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2010, 13:50:37 »

Ja co prawda wczoraj nie pró¿nowa³am, ale nie odczu³am ¿adnych negatywnych wp³ywów Blue Monday. Wyznaczenie tej daty jak zwykle wziê³o siê z pewnej generalizacji i opieraj¹cego siê na niej skryptu. Prawie tak samo jak s³ynna strona wyznaczaj¹ca datê naszej œmierci Chichot

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #6 : Styczeń 20, 2010, 15:05:39 »

Z autopsji juÂż mogĂŞ przyznaĂŚ ze wtorek (czyli nasz 19) okazaÂł siĂŞ dla mnie duÂżo gorszy niÂż leniwy poniedziaÂłek. Ranek upÂłyn¹³ jak zwykle nadzwyczaj szybko. W poÂłudnie nie mogÂłam sobie przypomnieĂŚ 'co wÂłaÂściwie miaÂłam zaÂłatwiĂŚ' Po pÂłd otrzymaÂłam zalegÂłe faktury na kwoty drastycznie naruszajÂące mĂłj skromny budÂżet, póŸno wieczorem nawiedziÂł mnie braciszek z tekstem do poprawki na ktĂłrym mĂŞczyliÂśmy sie prawie do 22 (nie liczÂąc Âże w jego laptopie nie dziaÂła funkcja myszki). Dodatkowo obejdzono mnie z obiadu (placki) na co zgodziÂłam siĂŞ prawie dobrowolnie  Buziak, podobnieÂż jak rozfukaÂłam wiĂŞkszÂą kwotĂŞ z baĂąkomatu - oglÂądajÂąc po drodze do gazowni fajne ciuchy... Jedyny plus, to Âże uiÂściÂłam odpowiedni rachunek, co uszczupliÂło znacznie moje oszczĂŞdnoÂści, wiec do koĂąca nie wiem czy to plus. Do póŸnej nocki zatrzymaÂło mnie przy kompie forum Cheopsa, co uznaje za minus za wzgledu na notoryczne przesypianie kolejnych porankĂłw. Tak wiec statystycznie katastrofy nie byÂło i pewnie dzieki wzrodzonemu instynktowi przetrwania udaÂło mi sie dortwaĂŚ do Âśrody JĂŞzyk uf...
arteq
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2010, 20:51:08 »

Enigma, to Ty teÂż masz uiÂściĂŚ rachunek za gaz do 20? ;] a zima mroÂźna... MrugniĂŞcie
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2010, 20:54:10 »

Dla mnie te wszystkie wyliczenia, ktĂłry dzieĂą jest najgorszy w danym roku to bzdury. DzieĂą ksztaÂłtujemy sami - wÂłasnÂą wolÂą.

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Styczeń 21, 2010, 14:50:02 »

Nie wiem, czy ci naukowcy siĂŞ nie pomylili... Dla mnie wczorajszy dzieĂą okazaÂł siĂŞ byĂŚ pechowym. Pierwszym najgorszym w tym roku. Wszystkie plany siĂŞ pokrzyÂżowaÂły, w efekcie przyszÂła chandra, potem jeszcze troszkĂŞ zÂłoÂści i krzykĂłw, rzucania talerzami nie byÂło, ale to nie w moim typie (choĂŚ z chĂŞciÂą bym coÂś rozwaliÂła), a gdyby do tego doliczyĂŚ nieprzespanÂą nockĂŞ, to tak... Wczoraj byÂła blue wednesday... Smutny

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #10 : Styczeń 21, 2010, 23:27:00 »

Enigma, to Ty teÂż masz uiÂściĂŚ rachunek za gaz do 20? ;] a zima mroÂźna... MrugniĂŞcie

Do 21, ale nie ulega wÂątpliwoÂści Âże dzieĂą udania siĂŞ do gazowni z rachunkiem naleÂży do tych niemiÂłych  Smutny
Thotal
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 21, 2010, 23:33:03 »

DzieĂą udania siĂŞ do gazowni nie naleÂży do miÂłych DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: