Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 20, 2025, 22:33:34


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jedzenie ma znaczenie  (Przeczytany 79780 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #75 : Lipiec 04, 2011, 11:08:48 »

>Wiki<,
link , ktĂłry podaÂłaÂś mnie siĂŞ nie otwiera, nie bĂŞdziesz miaÂła nic przeciw jeÂśli podam ten:

http://biznes.onet.pl/10-mitow-o-polskiej-zywnosci,18861,3776678,1,fotoreportaze-detal-galeria

i na tej stronie moÂżna przeczytaĂŚ wiĂŞcej tego typu ciekawostek:

http://szukaj.onet.pl/query.html?qt=10%20mit%C3%B3w%20o%20polskiej%20%C5%BCywno%C5%9Bci
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Linda
Gość
« Odpowiedz #76 : Wrzesień 23, 2011, 16:54:09 »

 UÂśmiech



JesteÂśmy tym, co jemy – bardziej dosÂłownie niÂż nam siĂŞ wydawaÂło

JesteÂś tym, co jesz – mĂłwi przysÂłowie i teraz okazuje siĂŞ, Âże moÂże byĂŚ w nim wiĂŞcej prawdy niÂż nam siĂŞ wydawaÂło. MateriaÂł genetyczny niektĂłrych roÂślin moÂże bowiem przetrwaĂŚ proces trawienia i dostaĂŚ siĂŞ do naszego krwiobiegu i dalej – wpÂływaĂŚ na nasze geny.

MikroRNA (znane teÂż jako miRNA) to miniaturowe czÂąsteczki RNA o dÂługoÂści 21-23 nukleotydĂłw. OdpowiadajÂą one za ekspresjĂŞ – a wiĂŞc odczytywanie i przepisywanie innych genĂłw na finalne produkty – czyli biaÂłka lub ró¿ne formy RNA. Wi¹¿¹ siĂŞ one z tak zwanym informacyjnym RNA (mRNA; ang. messenger RNA), ktĂłre przenosi informacje z genĂłw do aparatu translacyjnego. Gdy miRNA zwi¹¿e siĂŞ z mRNA skutecznie blokuje ono jego produkcjĂŞ.

Badacze z Uniwersytetu Nankin w Chinach badali miRNA, ktĂłre cyrkuluje w ludzkiej krwi i odkryli, Âże niektĂłre z nich nie pochodzÂą z naszego organizmu, lecz od roÂślin. JednÂą z najpopularniejszych roÂślin tego typu byÂł ryÂż – podstawa chiĂąskiej diety. Badania przeprowadzone na myszach potwierdziÂły to – faktycznie czêœÌ miRNA pochodzi z tego co jemy.

Po wszczepieniu myszom pochodzÂącego z ryÂżu miRNA, naukowcy odkryli Âże iloœÌ naturalnie wystĂŞpujÂącego w naszym organizmie enzymu filtrujÂącego LDL (ang. low density lipoproteins – czyli tak zwany „zÂły cholesterol” o niskiej gĂŞstoÂści) spadÂła. RyÂżowe miRNA wiÂązaÂło siĂŞ wÂłaÂśnie z informacyjnym RNA tego enzymu powodujÂąc to, Âże nie byÂł on skutecznie produkowany.

ProwadzÂąc badania dalej – podano myszom molekuÂły, ktĂłre wy³¹czajÂą dziaÂłanie miRNA – co spowodowaÂło wzrost poziomu enzymu i obniÂżenie poziomu LDL.

Tak wiĂŞc po raz kolejny prawda ludowa ma w sobie duÂżo wiĂŞcej mÂądroÂści niÂż widaĂŚ na pierwszy rzut oka. Pytanie jakie siĂŞ teraz pojawia to jak za pomocÂą miRNA wpÂływajÂą na nasz organizm inne roÂśliny. Otwiera to zatem lekarzom i dietetykom zupeÂłnie nowÂą drogĂŞ, o ktĂłrej pĂłki co nie wiemy prawie absolutnie nic.

ÂŹrĂłdÂło: blogs.discovermagazine.com



Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #77 : Wrzesień 24, 2011, 20:05:06 »

Cytuj
Badacze z Uniwersytetu Nankin w Chinach badali miRNA, ktĂłre cyrkuluje w ludzkiej krwi i odkryli, Âże niektĂłre z nich nie pochodzÂą z naszego organizmu, lecz od roÂślin. JednÂą z najpopularniejszych roÂślin tego typu byÂł ryÂż – podstawa chiĂąskiej diety. (..). RyÂżowe miRNA wiÂązaÂło siĂŞ wÂłaÂśnie z informacyjnym RNA

Wygl¹da na to, ¿e poprzez ¿ywnoœÌ da siê wrêcz programowaÌ nasze geny. Czy¿by to by³o celem producentów GMO ?

Cytuj
Otwiera to zatem lekarzom i dietetykom zupeÂłnie nowÂą drogĂŞ, o ktĂłrej pĂłki co nie wiemy prawie absolutnie nic.

My nie wiemy  nic, ale Big Pharma i animatorzy GMO wiedzÂą.

Na szczêœcie to wszystko s¹ rzeczy wtórne. Na nasze geny najwiêkszy wp³yw ma ... ŒwiadomoœÌ Uœmiech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #78 : Wrzesień 24, 2011, 20:10:04 »

Cytuj
Badacze z Uniwersytetu Nankin w Chinach badali miRNA, ktĂłre cyrkuluje w ludzkiej krwi i odkryli, Âże niektĂłre z nich nie pochodzÂą z naszego organizmu, lecz od roÂślin. JednÂą z najpopularniejszych roÂślin tego typu byÂł ryÂż – podstawa chiĂąskiej diety. (..). RyÂżowe miRNA wiÂązaÂło siĂŞ wÂłaÂśnie z informacyjnym RNA

Wygl¹da na to, ¿e poprzez ¿ywnoœÌ da siê wrêcz programowaÌ nasze geny. Czy¿by to by³o celem producentów GMO ?

Cytuj
Otwiera to zatem lekarzom i dietetykom zupeÂłnie nowÂą drogĂŞ, o ktĂłrej pĂłki co nie wiemy prawie absolutnie nic.

My nie wiemy  nic, ale Big Pharma i animatorzy GMO wiedzÂą. Z politowaniem

Na szczêœcie to wszystko s¹ rzeczy wtórne. Na nasze geny najwiêkszy wp³yw ma ... ŒwiadomoœÌ Uœmiech

Czyli, sprawa wyjaÂśniona.
Wiadomo czemu s³u¿y GMO i nie ma co owijaÌ w bawe³nê. A pomyœleÌ, ¿e wci¹¿ próbuj¹, równie¿ "nasi".
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 20:10:18 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
ptak
Gość
« Odpowiedz #79 : Listopad 25, 2011, 00:42:29 »


Cholesterol – koniec mitu?

    Cholesterol – to sÂłowo spĂŞdza sen z powiek wielu ludziom wierzÂącym, Âże ich stan zdrowia, o ile jego stĂŞÂżenie we krwi przekracza magiczna liczbĂŞ 200 mg na 100 ml – grozi ciĂŞÂżkimi konsekwencjami jak miaÂżdÂżyca i w koĂącu zawaÂł serca i ÂśmierĂŚ. Tymczasem najnowsze badania sÂą uspokajajÂące. Poziom cholesterolu we krwi nie znaczy nic wiĂŞcej niÂż to. MĂłwiÂąc o tych badaniach „najnowsze” dodaĂŚ naleÂży, Âże to trochĂŞ na wyrost, potwierdzajÂą one bowiem wyniki badaĂą z lat 50.tych. UspokajajÂąc CzytelnikĂłw naleÂży stwierdziĂŚ, Âże:
    1.Normy poziomu cholesterolu we krwi sÂą ustalane odgĂłrnie i nijak siĂŞ majÂą do rzeczywistego stanu zdrowia. W latach 60.tych normÂą byÂło 150-260 mg na 100 ml, po czym obniÂżono jÂą do 200 a teraz mĂłwi siĂŞ o dalszej obniÂżce zawieszonej poprzeczki. To „obniÂżenie” zupeÂłnie „przypadkowo” zbiegÂło siĂŞ ze zwielokrotnieniem zyskĂłw „pewnych”, moÂżna by nawet zaryzykowaĂŚ twierdzenie „najpewniejszych” firm farmaceutycznych. Tymczasem doÂświadczenia kliniczne dowodzÂą, Âże zawaÂłowi ulegajÂą rĂłwnieÂż osoby o poziomie poniÂżej 190 mg. Co wiĂŞcej, zasiana panika dbania o poprawnÂą normĂŞ cholesterolu i zwiÂązane z tym stresy prowadzÂą do nerwic i sÂą w sumie czynnikiem znacznie bardziej sprzyjajÂącym chorobom serca.
    2.Cholesterol zdolne sÂą produkowaĂŚ wszystkie komĂłrki jÂądrzaste organizmu a jego poziom we krwi ma luÂźny zwiÂązek z jakoÂściÂą poÂżywienia. Jest niezbĂŞdny do prawidÂłowego funkcjonowania organizmu, w tym ukÂładu nerwowego, produkcji hormonĂłw steroidowych, kwasĂłw Âżo³¹dkowych i skÂładnikiem bÂłon komĂłrkowych. Zbyt niski jego poziom objawia siĂŞ bezpÂłodnoÂściÂą u zwierzÂąt.
    3.ZawierajÂą go tylko produkty pochodzenia zwierzĂŞcego, w tym takÂże i ryby. Te ostatnie niesÂłusznie sÂą podawane jako przykÂład wÂłaÂściwej diety zapobiegajÂącej miaÂżdÂżycy i to nie tylko z powodu duÂżej zawartoÂści metali ciĂŞÂżkich na skutek zatrucia mĂłrz. ÂŁyÂżka tranu, kiedyÂś nagminnie podawany dzieciom, zawiera tyle samo cholesterolu co 100 g smalcu. Mimo to olej rybi ma chroniĂŚ przed miaÂżdÂżycÂą.
    Na marginesie warto zauwaÂżyĂŚ, Âże Âśrednio JapoĂączycy majÂą gorszy lipodogram i wyÂższe ciÂśnienie niÂż Amerykanie, rzadziej siĂŞ leczÂą, a mimo to ÂżyjÂą dÂłuÂżej.
    4.PodziaÂł na dobry i zÂły cholesterol jest mylÂący, gdyÂż obydwa speÂłniajÂą waÂżne funkcje w organizmie lecz tÂłumaczenie zachodzÂącego zwiÂązku wykracza poza ramy niniejszego tekstu. Heroiczne wysiÂłki zmierzajÂące do wykluczenia go z diety sprowadzajÂą dietĂŞ do ograniczenia spoÂżywania tÂłuszczĂłw. Jednak paradoksalnie, Âżywienie nisko tÂłuszczowe sprzyja kamicy ¿ó³ciowej poprzez zmniejszenie wydzielania ¿ó³ci  i redukcjĂŞ skurczĂłw woreczka ¿ó³ciowego, powodujÂąc jej zgĂŞstnienie, a przez to zwiĂŞksza produkcjĂŞ cholesterolu.
    5.Regularne spoÂżywanie niewielkich iloÂści alkoholu, np. wina przed jedzeniem lub w trakcie, zmniejsza ryzyko zachorowalnoÂści na miaÂżdÂżycĂŞ.
    6.Nie wdajÂąc siĂŞ w szczegó³owe wyjaÂśnienia podkreÂśliĂŚ naleÂży, Âże ryzyko to zwiĂŞksza siĂŞ nie poprzez wiĂŞkszÂą zawartoœÌ tÂłuszczy w diecie, lecz ze wzglĂŞdu na maÂła iloœÌ biaÂłka, a szczegĂłlnie aminokwasu metioniny. KrĂłtko mĂłwiÂąc: wiĂŞcej biaÂłka i witamin przy umiarkowanej iloÂści tÂłuszczu i zmniejszeniu cukru - chroni przed miaÂżdÂżycÂą.
    7.Tyciu i zwiÂązanemu z tym otÂłuszczeniu wÂątroby sprzyjajÂą... ... wĂŞglowodany.
    Konkluzje powyÂższe potwierdzajÂą to, o czym wielokrotnie pisaÂłem: najwaÂżniejsza jest zbilansowana dieta. JeœÌ moÂżna w zasadzie wszystko, pod warunkiem, Âże bĂŞdÂą to produkty jak najmniej przetworzone (zwÂłaszcza chemicznie). Jadamy za duÂżo wĂŞglowodanĂłw i cukrĂłw, no moÂże teÂż i tÂłuszczy, a za maÂło roÂślin strÂączkowych czyli biaÂłka.
    PamiĂŞtajmy, Âże wÂłaÂściwa dieta to tylko jeden z warunkĂłw zdrowia.
                                    Jan Pokrywka
http://www.ng.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=182&Itemid=2
Zapisane
greta
Gość
« Odpowiedz #80 : Listopad 25, 2011, 10:41:19 »

Wreszcie wiem dlaczego bedac wegetarianka mam cholesterol 360 i ani wiecej ani mniej od kiedy robie badania.
Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #81 : Listopad 25, 2011, 17:01:32 »

To coÂś smacznego i zdrowego na "dobry cholesterol" ale to tylko miĂŞdzy innymi  :
ÂŻURAWINA

To dziaÂła!
DziĂŞki pracom zespo³ów badawczych udaÂło siĂŞ dokÂładnie ustaliĂŚ, co sprawia, Âże Âżurawina tak skutecznie zapobiega infekcjom drĂłg moczowych. Otó¿ zawarte w niej antyoksydanty (tzw. poliantocyjanidy) zalicza siĂŞ do najsilniejszych, jakie moÂżna znaleŸÌ w tej grupie zwiÂązkĂłw. SÂą one o tyle wyjÂątkowe, Âże majÂą podwĂłjne wiÂązania chemiczne miĂŞdzy czÂąsteczkami. ÂŻadne inne poliantocyjanidy (ani te pochodzÂące z jagĂłd, ani z winogron) ich nie posiadajÂą. Naukowcy przypuszczajÂą, Âże wÂłaÂśnie owe podwĂłjne wiÂązania sprawiajÂą, Âże bakterie nie mogÂą „przyczepiĂŚ siĂŞ” do tkanki wyÂścieÂłajÂącej przewĂłd moczowy i dlatego Âłatwo je usun¹Ì z organizmu. ÂŻurawina ma teÂż silne dziaÂłanie bakteriobĂłjcze. Badania amerykaĂąskie wykazaÂły, Âże wyciÂąg z tej roÂśliny niszczy aÂż 80 proc. szczepĂłw bakterii odpornych na antybiotyki!

Jak antybiotyk
ÂŻurawina jest bogata w witaminy C, A, B1, B2. Dostarcza rĂłwnieÂż pektyn, bÂłonnika, wĂŞglowodanĂłw oraz wielu mikroelementĂłw, m.in. Âżelaza (co sprawia, Âże jest polecana osobom z anemiÂą), magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu. Znaleziono w niej ponadto substancje wspomagajÂące organizm w walce z grypÂą, a takÂże infekcjami gĂłrnych drĂłg oddechowych. Jeden ze zwiÂązkĂłw obecnych w Âżurawinie odkaÂża gardÂło oraz jamĂŞ ustnÂą, przeciwdziaÂła zagnieÂżdÂżaniu siĂŞ bakterii w nabÂłonku jamy ustnej. DziĂŞki temu zapobiega rozwojowi infekcji. MoÂżna wiĂŞc powiedzieĂŚ, Âże Âżurawina dziaÂła niczym naturalny antybiotyk.


http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?d=informacje&id=12

Co to sÂą te proantycyjanidy mnie zaciekawiÂło i dokopaÂłem sie, ze one sÂą nawet lepsze niÂż vit C w redukownaniu wolnych rodnikĂłw :

SÂą to polimeryczne struktury katechin zawarte w roÂślinach (..)sÂą Âłatwo przyswajalne przez organizm czÂłowieka i poza dziaÂłaniem antyoksydacyjnym (wÂłaÂściwoÂści antyoksydacyjne sÂą ok. 20 razy wiĂŞksze niÂż wit. C i ponad dwukrotnie wiĂŞksze niÂż bioflawonoidĂłw ogĂłlnie) wywoÂłujÂą korzystny wpÂływ na:
- strukturê i stabilnoœÌ w³ókien kolagenowych (jest to szczególna w³aœciwoœÌ przypisywana OPC w³aœnie, generalnie katechiny te¿ wykazuj¹ takie dzia³anie, jednak OPCs s¹ 4,5 razy efektywniejsze)
- wzmacniajÂą naczynia krwionoÂśne (juÂż jednorazowa dawka 100 mg wzmacnia naczynia krwionoÂśne).

http://www.laboratoriumurody.pl/forum/proantocyjanidy-porownanie-pycnogenolu-i-winogron,t569.html

TakÂże zimÂą zamiast  sÂłodyczy lepiej wciÂągn¹Ì szklankĂŞ suszonych owocĂłw Âżurawiny. Mniam . Jest sÂłodko i zdrowo.
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #82 : Luty 19, 2012, 22:25:06 »

(1/9) Zobacz, co pakujÂą do fast-foodĂłw. Koszmarne skÂładniki
Niedziela [19.02.2012, 12:37]


Maren Winter/CC 3.0

To dwa najbardziej popularne ÂźrĂłdÂła L-cysteiny, aminokwasu uÂżywanego do produkcji ciasta. L-cysteina wytwarzana jest z ludzkich wÂłosĂłw i pierza kaczki (wedÂług Vegetarian Resource Group okoÂło 80 proc.).

TM

1/9

...

http://www.sfora.pl/Zobacz-co-pakuja-do-fast-foodow-Koszmarne-skladniki-g40679
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #83 : Luty 26, 2012, 17:09:25 »

Gigantyczna afera w branÂży spoÂżywczej


Na polski rynek w ostatnich latach mogÂło trafiĂŚ tysiÂące ton przetworĂłw miĂŞsnych, do produkcji ktĂłrych uÂżyto soli przemysÂłowej - ustalili reporterzy RMF FM.
Œledztwo w tej sprawie od kilku miesiêcy prowadzi Centralne Biuro Œledcze oraz prokuratura w Poznaniu. Ju¿ zatrzymano 5 osób, które kupowa³y sól przemys³ow¹, a póŸniej sprzedawa³y j¹ jako spo¿ywcz¹ do zak³adów miêsnych.

S³u¿by nie wykluczaj¹ zamkniêcia co najmniej piêciu zak³adów, jeœli oka¿e siê, ¿e produkty sprzedawane do masarni by³y szkodliwe dla zdrowia. Tego dowiemy siê, gdy prokuratura otrzyma wyczerpuj¹ca opiniê bieg³ych, którzy zbadali produkty sprzedawane przez firmy nale¿¹ce do zatrzymanych osób. Reporter RMF FM Roman Osica ustali³ jednak, ¿e policyjni eksperci podejrzewaj¹, ¿e sól przemys³owa, która normalnie s³u¿y miêdzy innymi do posypywania oblodzonych dróg, mo¿e byÌ rakotwórcza.

 Jak ustalili reporterzy Âśledczy RMF FM, trzy firmy od kilku lat skupowaÂły sĂłl, ktĂłra nie nadawaÂła siĂŞ do jedzenia, w zakÂładach we WÂłocÂławku. Za tonĂŞ soli pÂłacili okoÂło 140 zÂłotych. Do zakÂładĂłw miĂŞsnych produkt sprzedawali juÂż jako sĂłl spoÂżywczÂą, zarabiajÂąc na tym kilkukrotnie.

CBÂŚ juÂż od kilku miesiĂŞcy prowadzi tajne dziaÂłania w celu ustalenia, gdzie dokÂładnie trafiaÂła sĂłl przemysÂłowa. DokÂładnie przeÂśledzono miejsca skÂąd brano produkt i drogĂŞ, jakÂą sĂłl pokonywaÂła. OkazaÂło siĂŞ, Âże zagroÂżone mogÂą byĂŚ zakÂłady w caÂłej Polsce. Prokuratorzy nie chcÂą jednak podawaĂŚ miejsc, gdzie trafiaÂła sĂłl, by nie wywoÂływaĂŚ na razie niepotrzebnej paniki.

Z informacji reporterĂłw RMF FM wynika jednak, Âże w grĂŞ wchodzÂą takÂże znane na rynku zakÂłady miĂŞsne, ktĂłre sprzedajÂą swoje wyroby w sieciach hipermarketĂłw w caÂłym kraju. NiepokojÂący jest takÂże fakt, Âże firmy te dziaÂłaÂły od kilku lat. To oznacza, Âże moÂżemy mieĂŚ do czynienia z najwiĂŞkszÂą aferÂą spoÂżywczÂą w Polsce w ostatnich latach.

�rĂłdÂło informacji: RMF

http://fakty.interia.pl/polska/news/gigantyczna-afera-w-branzy-spozywczej,1764482,3
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2012, 17:10:42 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
Kiara
Gość
« Odpowiedz #84 : Luty 26, 2012, 18:06:40 »

No proszĂŞ.... jak dobrze byĂŚ wegetarianinem! SĂłl kupujĂŞ w sporych iloÂściach ale zawsze dobrej jakoÂści nie jodowanÂą.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #85 : Luty 26, 2012, 21:59:36 »

Co siê dzieje w ¿o³¹dku po zjedzeniu chiùskiej
zupki?

dodano: 2012-02-16 (09:53)


(fot. www.sxc.hu)

Stowarzyszenie TEDxManhattan 2011, zajmuj¹ce siê propagowaniem zdrowego od¿ywiania, przeprowadzi³o specjalne badanie, by sprawdziÌ jak ¿o³¹dek cz³owieka radzi sobie ze strawieniem dania typu "chiùska zupka".

Nie od dziÂś wiadomo, Âże najlepsze dla zdrowia sÂą domowe posiÂłki, ktĂłre przygotujemy sami na bazie naturalnych produktĂłw. Zupy, saÂłatki, surĂłwki, miĂŞsa, sosy – wszystko, co przyrzÂądzone we wÂłasnej kuchni jest nie tylko zdrowsze, ale najczĂŞÂściej takÂże smaczniejsze niÂż chiĂąskie zupki, fast – foody i inne przetworzone potrawy. Nierzadko zdarza siĂŞ, Âże osoby jedzÂące w poÂśpiechu cierpiÂą z powodu zgagi, niestrawnoÂści czy innych dolegliwoÂści ze strony ukÂładu pokarmowego.

Czym ró¿ni siê proces trawienia dania instant od domowego posi³ku?

SprawdziÂła to organizacja TEDxManhattan 2011. Do Âżo³¹dka kobiety – Stefani Bardin – wprowadzono specjalne kapsuÂłki z kamerami, a nastĂŞpnie obserwowano jak narzÂąd radzi sobie z procesem trawienia dwĂłch ró¿nych posiÂłkĂłw. Pierwszym byÂła chiĂąska zupka z makaronem, Âżelki i napĂłj izotoniczny. Drugie badanie przeprowadzono kilka miesiĂŞcy póŸniej, a w jego trakcie kobiecie podano tradycyjny rosó³ z makaronem, herbatĂŞ i Âżelki domowej roboty. Efekt eksperymentu moÂżecie obejrzeĂŚ poniÂżej:

<a href="http://www.youtube.com/v/zi_DaJKsCLo?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/zi_DaJKsCLo?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Jak widaĂŚ na filmie, organizm kobiety miaÂł wielkie problemy ze strawieniem sztucznej ÂżywnoÂści. Znacznie szybciej poradziÂł sobie z domowym posiÂłkiem. Makaron z chiĂąskiej zupki zachowaÂł ksztaÂłt po dwĂłch godzinach od spoÂżycia, domowe kluseczki byÂły w tym czasie w znacznej czĂŞÂści rozÂłoÂżone. Wszystkiemu winne jest 15 ulepszaczy znajdujÂących siĂŞ w chiĂąskiej zupce. Jeden z nich jest przeciwutleniaczem wyprodukowanym na bazie ropy naftowej!

Inne skÂładniki to miĂŞdzy innymi glutaminian sodowy, chemiczne spulchniacze, polepszacze smaku i konserwanty. Wszystkie sÂą bardzo wolno trawione przez ludzki organizm, a w nadmiarze stajÂą siĂŞ niebezpieczne dla zdrowia. Glutaminian sodowy trzykrotnie podnosi ryzyko otyÂłoÂści, moÂże upoÂśledziĂŚ wzrok, powodowaĂŚ migreny, uczulaĂŚ, a nawet powodowaĂŚ astmĂŞ.



{b]Jak oczyÂściĂŚ organizm z toksycznych zwiÂązkĂłw? Jest na to kilka metod:[/v]

- Picie duÂżych iloÂści pÂłynĂłw - co najmniej 2 litry codziennie. MoÂże to byĂŚ woda, zielona herbata, dziurawiec, sok z kiszonych burakĂłw, sok z kiszonej kapusty.
- Zero soli - naleÂży zastÂąpiĂŚ jÂą innymi przyprawami. MoÂże to byĂŚ kminek, majeranek, lubczyk, tymianek czy bazylia.
- JabÂłka z cynamonem lekko zapieczone w piekarniku – spoÂżywamy je w razie nagÂłego poczucia gÂłodu.
- Sauna – raz lub dwa w tygodniu jeÂżeli nie ma innych przeciwwskazaĂą. ÂŚwietnie oczyszcza organizm.
- Naprzemienny ciepÂły i zimny prysznic– poprzez pobudzenie kr¹¿enia krwi i limfy wszystkie komĂłrki ciaÂła sÂą lepiej zaopatrzone w nie tylko w tlen, ale takÂże w skÂładniki odÂżywcze.

JeÂżeli to nie pomoÂże, trzeba zastosowaĂŚ tygodniowÂą detoksykacjĂŞ organizmu, ktĂłra moÂże okazaĂŚ siĂŞ pomocna i uratuje nie tylko nasze zdrowie, ale takÂże pozwoli zrzuciĂŚ kilka kilogramĂłw, ktĂłre stanowiÂą zmagazynowane w ciele chemikalia. Poza tym, warto siĂŞ zastanowiĂŚ, zanim nastĂŞpny raz siĂŞgniemy po zupkĂŞ w proszku.

psz/amo

                    Nie wiesz, jak siĂŞ zdrowo odÂżywiaĂŚ? PoradÂź siĂŞ specjalisty!

http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Co-sie-dzieje-w-zoladku-po-zjedzeniu-chinskiej-zupki,wid,14257426,wiadomosc.html
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« Odpowiedz #86 : Luty 27, 2012, 12:52:23 »

.."daj siĂŞ zaskoczyĂŚ jakoÂściÂą Biedronki, codziennie niskie ceny.." DuÂży uÂśmiech  ZÂły
http://tvĂą24.pl/szkodliwycukierzbiedronki.html
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2012, 13:42:16 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #87 : Marzec 01, 2012, 12:08:04 »

Szkodliwy cukier i szkodliwa sĂłl ...
Afera solna :
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/afera-solna/ujawniono-kulisy-afery-solnej-rakotworcza-sol-traf,1,5043887,wiadomosc.html

jeden z komentarzy pod artykuÂłem :
Cytuj
WytÂłumaczcie mi jak to moÂżliwe, Âże prokuratura wiedziaÂła o tym procederze od lat i nic nie robiÂła pozwalajÂą na jego trwanie? Mnie nasuwa siĂŞ tylko jedna odpowiedÂź - "decyzja odgĂłrna" kogoÂś waÂżnego czerpiÂącego zyski z tego procederu
Taka sĂłl znalazÂła siĂŞ w przetworach miĂŞsnych, zboÂżowych (chleb, buÂłki) , nie mĂłwiÂąc o makaronach i wielu , wielu innych produktach.
WyglÂąda na to, Âże skoro pozwalano na ten proceder to z premedytacjÂą. Teraz ,kiedy  "mleko siĂŞ rozlaÂło" rĂłwnieÂż z premedytacjÂą , dobiorÂą siĂŞ powoli do wszystkich firm, ktĂłre wykorzystywaÂły skaÂżonÂą sĂłl do swoich produktĂłw. Wiele maÂłych firm , kupujÂących tÂą taniÂą sĂłl (bez wiedzy o tym, Âże jest skaÂżona ) wypadnie z rynku, bo jeÂśli nawet nie zostanÂą ukarane za niewiedzĂŞ, to i tak bĂŞdÂą musiaÂły wycofaĂŚ produkty z rynku na wÂłasny koszt.

Dla mnie wniosek jest taki, Âże afera jest wynikiem dwĂłch strategii - po pierwsze ludzkiej chciwoÂści , a po drugie cichego przyzwolenia wÂładzy na chory proceder.
Teraz oczywiœcie zrobi¹ pokazowe procesy, ale to te¿ jest czêœÌ planu "fa³szywej flagi" .

Tylko Âświadomy wybĂłr moÂże nas jako tako uchroniĂŚ przed zagroÂżeniami z rynku ÂżywnoÂści. SĂłl morska z certyfikatem jej pochodzenia jest zdrowa, wbrew ostrzeÂżeniom o szkodliwoÂści soli jako takiej. To sĂłl spoÂżywcza pozyskiwana na wielkÂą skalĂŞ metodami przemysÂłowymi stanowi zagroÂżenie, a nie naturalna.
JeÂśli cukier, to jak najmniej przetworzony. BrÂązowy, lub trzcinowy.
OczywiÂście cukier i sĂłl to powszechnie wystĂŞpujÂące skÂładniki w kaÂżdej zakupionej przez nas przetworzonej ÂżywnoÂści, wiĂŞc tak czy inaczej wielkiego wyboru nie mamy.

SzczĂŞÂśliwy, kto kupuje produkty pochodzÂące od uczciwego rolnika na targowiskach wiejskich ....
Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #88 : Marzec 01, 2012, 12:43:37 »

jeszcze lepiej aby sĂłl... zeskrobywaĂŚ z siebie w lecie i gromadziĂŚ  :]
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #89 : Marzec 02, 2012, 11:51:44 »

Nasza pasza powszednia

Autor: POKORNA (zredagowany przez: Magda GÂłowala-Habel)

"Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj...", tyle tylko, ¿e ten chleb jest dla nas coraz mniej zjadliwy. Ile jest cukru w cukrze? Miêsa w kie³basie? Prawdziwego soku w soku? Pamiêtacie smak i trwa³oœÌ kie³basy sprzed 20 lat, albo szynki? Gdybyœmy wiedzieli, co jemy...

Mamy now¹ aferê, tym razem zwi¹zan¹ z sol¹. Przedsiêbiorczy rodzimi biznesmeni wpadli na pomys³, ¿eby sól przeznaczon¹ do posypywania zimowych dróg, sprzedawaÌ jako sól spo¿ywcz¹. Pomys³ genialny w swej prostocie, bo który z naszych producentów ¿ywnoœci, bêdzie sprawdza³ jakoœÌ i pochodzenie soli? Wa¿ne, ¿e kupili ten niezbêdny do wszelkiej produkcji ¿ywnoœci œrodek trochê taniej, a nie sk¹d on pochodzi i co w sobie zawiera.

Ta najœwie¿sza afera obna¿a ignorancjê i arogancjê producentów, którzy widocznie w ogóle nie sprawdzaj¹ Ÿróde³ pochodzenia produktów, z których produkuj¹ ¿ywnoœÌ dla ludzi. Priorytetem jest ¿eby produkowaÌ du¿o i tanio, aby zarobiÌ jak najwiêcej, bo klient i tak kupi. Dlatego mamy w markecie miêso, które po upieczeniu traci ponad po³owê swojej masy; kie³basê, która ocieka wod¹, pseudo szynkê nabit¹ jak¹œ galaretowat¹ substancj¹ oraz wêdzony boczek wygl¹daj¹cy jakby z mamuta, bo ma kilkanaœcie centymetrów gruboœci. Widzia³ ktoœ œwie¿y surowy boczek takiej gruboœci? Ja nie widzia³am i wiem, ¿e prawdziwy boczek ma co najwy¿ej parê centymetrów, a po obróbce jeszcze go ubywa.

W sklepie wybór ogromny, szynek co niemiara, a przecie¿ szynka, to szynka, czyli zad od wieprzka i zawsze powinien wygl¹daÌ i smakowaÌ tak samo. A my mamy jeszcze takie cuda, jak ró¿ne polêdwice z drobiu (chyba wielkoœci strusia), szynki z indyka i parówki z ciel¹t, które z cielêcin¹ ³¹cz¹ tylko przyprawy.

JEDZMY NA ZDROWIE?

Widzê w sklepie mamê kupuj¹c¹ paróweczki i chudziutk¹ szyneczkê z drobiu dla dziecka, która wybiera zdawa³oby siê najlepsze k¹ski dla pociechy. Potem kupuje trochê sera ¿ó³tego z promocji, który okazuje siê byÌ wyrobem seropodobnym, dalej bierze soczki, serki homogenizowane i jogurciki. Jeszcze ogóreczek, dwa pomidorki i rzodkiewki (jest luty!). Niech dziecko je, niech roœnie i dobrze siê rozwija, na zdrowie. Codzienna porcja chemii dostarczona. Tylko nie wie, dlaczego dziecko tak czêsto choruje, jest nerwowe, ma k³opoty z wypró¿nianiem, próchnicê mleczaków.

Zreszt¹ starsi ludzie zachowuj¹ siê podobnie i "zdrowo" ¿ywi¹ siê drobiem, który jest faszerowany antybiotykami i hormonami, a potem skar¿¹ siê na niestrawnoœÌ i inne dolegliwoœci. Chlebek te¿ tylko zdrowy, czyli razowy, który w rzeczywistoœci zosta³ zaciemniony karmelem. Krótko mówi¹c: jemy paszê dla ludzi, która z prawdziwym jedzeniem ma coraz mniej wspólnego. Nawet konserwy dla zwierz¹t maj¹ wiêksz¹ zawartoœÌ miêsa i mniej chemii, ni¿ te produkowane dla ludzi. Soki produkowane z koncentratów, nektary i napoje, które wypar³y nasze tradycyjne kompoty, równie¿ funduj¹ nam zwi¹zki chemiczne, z którymi musi walczyÌ nasz organizm. Wszystko to ³adnie opakowane i zachêca nas swoimi witaminami i b³onnikiem, samo zdrowie, nic tylko piÌ i ¿yÌ a¿ do œmierci.

LASOWANIE MÓZGÓW

Przez lata wpierano nam, ¿e mas³o jest be. Wmawiano nam, ¿e tylko margaryny zapewni¹ nam zdrowie i d³ugowieczn¹ sprawnoœÌ, bo mas³o to pewna skleroza, mia¿d¿yca w koùcu udar. Potem nauczono nas sma¿yÌ wszystko na oleju, bo smalec ma z³e kwasy t³uszczowe, zaœ mleko tylko UHT z kartonu, bo jest wolne od bakterii.

Okresami wmawiano nam, Âże niebezpieczne jest miĂŞso woÂłowe, albo wieprzowe, zdrowy tylko drĂłb, a najlepsze sÂą ryby. Nikt nie mĂłwiÂł, Âże te ryby sÂą hodowane jak tuczniki i Âładuje siĂŞ w nie hormony Âżeby szybciej rosÂły. To wszystko przewinĂŞÂło siĂŞ przez nasze stoÂły i ukÂłady trawienne. UzaleÂżniono nasze smaki od glutaminianu sodu, ktĂłry jest dodawany do wszystkich przypraw i daĂą, do tego stopnia, Âże bez niego potrawa nie smakuje. Obecnie panuje trend na potrawy bez glutaminianu i producenci, ktĂłrzy karmili nas tym ÂświĂąstwem przez lata, na opakowaniach wielkimi literami piszÂą, Âże produkt jest bez tego zwiÂązku chemicznego. Co dali w zamian?

ZABIJA NAS WYGODA

Wokó³ siebie widzê dzieci, nastolatki, m³odzie¿, których wiek czêsto nie sposób okreœliÌ. Dziewczyna wysoka, dobrze rozwiniêta fizycznie i wygl¹daj¹ca na licealistê, okazuje siê byÌ 13-latk¹. Ch³opcy, którym w¹s sypie siê za wczeœnie, zbyt wczeœnie ³ysiej¹cy m³odzieùcy, masa dzieci i m³odzie¿y z nadwag¹. Chrupi¹ chipsy i popijaj¹ napojami energetycznymi, albo przes³odzonymi sokami. Wszyscy jacyœ wiêksi, ciê¿si, wy¿si i bardziej rozwiniêci, ni¿ poprzednie pokolenia. To jest w³aœnie wp³yw chemicznej ¿ywnoœci.

Reklamy zakorzeniÂły w nas lenistwo, bo Âłatwiej jest wsypaĂŚ gotowy suchy produkt do miski, dodaĂŚ szklankĂŞ oleju, dwa jajka, zamieszaĂŚ, wstawiĂŚ do piekarnika i moÂżna byĂŚ dumnym z niby domowego ciasta. Ten wypiek ma tle wspĂłlnego z domowym ciastem, co zÂłoto z tombakiem. WÂłaÂśnie wygoda jest cichym zabĂłjcÂą naszej dobrej kuchni i zdrowego jedzenia. Swojska prawdziwa kieÂłbasa z miĂŞsa, mielonka ze sÂłoika, upieczony pasztet, wÂłasny kompot, sok czy powidÂła, wÂłasnorĂŞcznie kiszona kapusta i ogĂłrki. Zakupy tylko w maÂłym zakÂładzie masarskim, a nie w markecie - to jedyny sposĂłb normalnego Âżywienia w dzisiejszych czasach.

£atwiej jest jechaÌ do marketu i kupiÌ gotowe produkty, ale zdrowia i smaku tam nie dostaniemy. Wszelkie przepisy na swojskie wyroby i przetwory znajdziemy we w³asnych domach: u matki, babki czy starszej s¹siadki. Zreszt¹ sieÌ pêka od prostych i sprawdzonych receptur. Powrót do czasów, które by³y nie tak dawno. I jeszcze taka jedna dygresja, i¿ nadesz³y czasy, ¿e mo¿e wreszcie docenimy nasze dawne proste dobre jedzenie, które pachnia³o i smakowa³o prawdziwie, a nie chemicznymi aromatami i poprawiaczami smaku. I nie bêdziemy trz¹œÌ siê ze strachu, ¿e jedliœmy sól do posypywania ulic. Ta sól, to akurat pikuœ, przy wszystkich "wk³adkach" i dodatkach, jakie przez lata zaserwowali nam producenci ¿ywnoœci.

http://interia360.pl/polska/artykul/nasza-pasza-powszednia,52194
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
east
Gość
« Odpowiedz #90 : Marzec 02, 2012, 13:29:08 »

Tyle, Âże nawet kupujÂąc na straganach nie mamy Âżadnej gwarancji, Âże towar jest z ekologicznej uprawy. Hipermarkety bĂŞdÂące w rĂŞkach globalnych koncernĂłw wygrywajÂą cenami. 
Ciekawe czy gdyby powstaÂła wy³¹cznie polska sieĂŚ , powiedzmy spó³dzielnia jak kiedyÂś  GS-y , ktĂłra deklarowaÂłaby wy³¹cznie krajowe pochodzenie produktĂłw prosto od rolnika, ktĂłry uprawia zdrowo i ekologicznie (bez GMO)  to czy ludzie zaufaliby i kupowali tam choĂŚby wychodziÂło lekko droÂżej ?
S¹dzê, ¿e ju¿ czas na powrót spó³dzielni rolniczych typu GS, ale zarz¹dzanych nowoczeœnie i uczciwie, obejmujacych cal¹ drogê ¿ywnoœci od pola (tylko zdrowa, przebadana ¿ywnoœÌ ) do straganu.

..to ja lecĂŞ po krajowe (mam nadzieje) pomidorki i ogĂłrki na pobliski straganik. Czas na saÂłatkĂŞ MrugniĂŞcie
Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #91 : Marzec 02, 2012, 13:32:51 »

East, chyba mylisz GS z... PGR  :]

..to ja lecĂŞ po krajowe (mam nadzieje) pomidorki i ogĂłrki na pobliski straganik. Czas na saÂłatkĂŞ MrugniĂŞcie
nom, dobrze, Âże mrĂłz zelÂżaÂł, bo 3 tygodnie temu rzodkiewkĂŞ musiaÂłem wykopywaĂŚ kilofem
u mnie teÂż na dziaÂłce dojrzewajÂą teraz pierwsze pomidory, no i ogĂłrki jakie Âładne nagle pokazaÂły siĂŞ po stopnieniu Âśniegu, tylko na zbiĂłr marchewki bĂŞdĂŞ musiaÂł poczekaĂŚ jeszcze ze 3 tygodnie...   
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 13:35:19 wysłane przez arteq » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #92 : Marzec 02, 2012, 13:54:25 »

To widocznie Arteq nie wiesz jak siĂŞ dziÂś w kraju uprawia pomidory i ogĂłrki w Âśrodku zimy MrugniĂŞcie. W szklarniach ,sztuczne oÂświetlenie, korzeniami w spienionej skale czyli w weÂłnie mineralnej .


Jak chcesz to Ci podam linka do firmy , ktĂłra robi na tym biznes ...

z tym GS-em nie pomyliÂłem sie ...
GS = Gminna Spó³dzielnia
Oto przykÂładowy GS :


SieÌ istnieje, ale s³abo przêdzie . Problemem jest mentalnoœÌ ludzka z innej epoki ...

Gminne Spó³dzielnie i ich sieĂŚ handlowa sÂą jako caÂłoœÌ w bardzo trudnej sytuacji – mĂłwi JĂłzef Gawlik, prezes GS w Wilamowicach, dÂługoletni dziaÂłacz spó³dzielczy, a jeszcze do niedawna szef Rady Nadzorczej Krajowego ZwiÂązku Rewizyjnego Spó³dzielni „Samopomoc ChÂłopska”. – To efekt niespotykanego rozproszenia sieci sklepĂłw spó³dzielczych, marnej ich lokalizacji oraz sÂłabej kondycji finansowej. ByÂły co prawda prĂłby powoÂłania grup zakupowych dla potrzeb spó³dzielni, aby je wesprzeĂŚ zarĂłwno organizacyjnie, jak i w pozyskiwaniu towaru, jednak zakoĂączyÂły siĂŞ one fiaskiem – np. w JeleÂśni kilka spó³dzielni powoÂłaÂło specjalna spó³kĂŞ, ktĂłra teoretycznie egzystuje do dziÂś, jednak znajduje siĂŞ w fazie schyÂłkowej. PodobnÂą dziaÂłalnoœÌ na rzecz gminnych spó³dzielni miaÂła podj¹Ì utworzona w Warszawie spó³ka osĂłb prawnych, ale i ta inicjatywa siĂŞ nie powiodÂła. SÂądzĂŞ, Âże poraÂżki te w duÂżej mierze wynikaÂły z braku komputeryzacji, bez ktĂłrej tworzenie nowoczesnej sieci handlowej nie jest juÂż moÂżliwe. A pod tym wzglĂŞdem GS-y sÂą niezwykle zapóŸnione.(..)
Nikt tego oficjalnie nie przyzna, ale wa¿n¹ przyczyn¹ s³abej kondycji wielu GS-ów jest sposób funkcjonowania ich zarz¹dów oraz struktura w³asnoœciowa. Liczba cz³onków spó³dzielni kurczy siê, a ci, którzy pozostaj¹ to zazwyczaj ludzie starsi, nie zawsze bêd¹cy w stanie dostosowaÌ siê do wymogów wspó³czesnego handlu. A zbycie lub przekazanie udzia³ów w spó³dzielniach nastêpcom wcale nie jest pod wzglêdem prawnym takie ³atwe. W efekcie, na czele tych podmiotów staj¹ czêstokroÌ ludzie przypadkowi, nie znaj¹cy siê na handlu i d¹¿¹cy do tego, aby wyprzedawaÌ i przejadaÌ maj¹tek. To te¿ powoduje, ¿e wiele GS-ów znajduje siê dziœ na równi pochy³ej.

http://www.gspiensk.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=19

Chocia¿ z odrobin¹ nowoczesnego podejœcia i przy œwiadomym wsparciu rolników sieÌ by mog³a rozkwitn¹Ì.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 14:10:07 wysłane przez east » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #93 : Marzec 02, 2012, 19:29:04 »

To widocznie Arteq nie wiesz jak siĂŞ dziÂś w kraju uprawia pomidory i ogĂłrki w Âśrodku zimy MrugniĂŞcie. W szklarniach ,sztuczne oÂświetlenie, korzeniami w spienionej skale czyli w weÂłnie mineralnej .
no wÂłaÂśnie, zapomniaÂłeÂś jeszcze dodaĂŚ Âże przy okazji pakuje siĂŞ w to duÂżo chemii, a zdaje siĂŞ wspominaÂłeÂś coÂś o zdrowej ÂżywnoÂści...

GS nie produkuje ¿ywnoœci - sprzedaje j¹, PGR-y produkowa³y. Aktualnie w sklepach które nale¿¹ do GS-ów zaopatrzenie idzie z tych samych hurtowni co innych placówek...
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #94 : Marzec 02, 2012, 22:32:33 »

Cytat: east
S¹dzê, ¿e ju¿ czas na powrót spó³dzielni rolniczych typu GS, ale zarz¹dzanych nowoczeœnie i uczciwie, obejmujacych cal¹ drogê ¿ywnoœci od pola (tylko zdrowa, przebadana ¿ywnoœÌ ) do straganu.

PomijajÂąc niuans (ale jakÂże znaczÂący), na ktĂłry zwrĂłciÂł uwagĂŞ >arteq< chciaÂłby jeszcze zauwaÂżyĂŚ, Âże owo "nowoczesne" prowadzenie i uprawianie z reguÂły nijak siĂŞ ma do uczciwoÂści w niestosowaniu ró¿nych, nie do koĂąca uczciwych  MrugniĂŞcie mechanizmĂłw, z GMO w³¹cznie. Afro
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 22:33:21 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
east
Gość
« Odpowiedz #95 : Marzec 02, 2012, 23:26:23 »

arteq
Cytuj
no wÂłaÂśnie, zapomniaÂłeÂś jeszcze dodaĂŚ Âże przy okazji pakuje siĂŞ w to duÂżo chemii, a zdaje siĂŞ wspominaÂłeÂś coÂś o zdrowej ÂżywnoÂści...

WyobraÂź sobie, Âże nie. Do spienionej , mineralnej "gleby" czyli skaÂły wypraÂżonej sterylnie, nie potrzeba dodawaĂŚ juÂż Âżadnej chemii. Po prostu to sie z sensem mija, bo ona zawiera wszelkie niezbĂŞdne mineraÂły - to wciÂąz jest skaÂła.
Ale faktycznie to nie wiadomo jakie nasiona na tym rosn¹. Mo¿e byÌ ,¿e i GMO. Co nie znaczy ,¿e tylko i wy³¹cznie. Ka¿de jedne siê udadz¹.
 Wszystko zaleÂży od ludzi.
Zapisane
greta
Gość
« Odpowiedz #96 : Marzec 09, 2012, 10:56:00 »

Z cyklu zdrowie: Uznany w Âświecie kardiolog wypowiada siĂŞ na temat prawdziwych przyczyn chorĂłb serca
7 Marzec 2012 Dodaj komentarz Przeskoczenie do uwag

ÂŹrĂłdÂło: http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=44491

05/03/2012

Dr Dwight Lundell – Laleva.org March 1, 2012

TÂłum. wMordechaj

Dr Dwight Lundell

My, lekarze, po tym, jak ju¿ mamy za sob¹ lata praktyki, wiedzê i uznanie, czêstokroÌ obrastamy w tak wielkie Ego, ¿e z trudem przychodzi nam przyznaÌ, ¿e siê myliliœmy. A trzeba to zrobiÌ. Niczym nie przymuszony, ja osobiœcie przyznajê, ¿e nie mia³em racji. Jako kardiolog z 25-letni¹ praktyk¹ w zawodzie, który wykona³ ponad 5000 operacji na otwartym sercu, dzisiaj muszê oddaÌ sprawiedliwoœÌ temu, co uwa¿a³em za b³êdne, w oparciu o fakty medyczne i naukowe.

Przez wiele lat uprawiaÂłem swĂłj zawĂłd przy wspó³pracy z innymi waÂżnymi lekarzami, jakich tytuÂłowano “autorytetami w dziedzinie wydawania opinii”. Bombardowani byliÂśmy literaturÂą naukowÂą, uczestniczyliÂśmy wci¹¿ w ró¿nych seminariach naukowych, w wyniku czego, my, twĂłrcy powszechnych opinii, twierdziliÂśmy, Âże choroby serca biorÂą siĂŞ po prostu z faktu nadmiernej iloÂści cholesterolu we krwi.

JedynÂą akceptowalnÂą terapiÂą, jaka wchodziÂła w grĂŞ, byÂło wypisywanie medykamentĂłw w celu obniÂżenia poziomu cholesterolu i dieta, polegajÂąca na wielkim ograniczeniu przyjmowania tÂłuszczĂłw. Ta dieta miaÂła oczywiÂście, tak uwaÂżaliÂśmy, obniÂżyĂŚ poziom cholesterolu i zapobiegaĂŚ chorobom serca. OdstĂŞpstwa od tych zaleceĂą zwykliÂśmy uwaÂżaĂŚ za herezjĂŞ, ktĂłra mogÂłaby doprowadziĂŚ do moÂżliwego przyjĂŞcia zÂłego modelu leczenia.

Ale to w ogĂłle nie dziaÂła!

Tych zaleceĂą dÂłuÂżej nie da siĂŞ broniĂŚ ani naukowo ani tym bardziej bĂŞdÂąc w zgodzie z wÂłasnym sumieniem. Odkrycie sprzed kilku lat, Âże stan zapalny Âściany arterii jest prawdziwÂą przyczynÂą chorĂłb serca powoli przeksztaÂłciÂło siĂŞ w zmianĂŞ paradygmatu, jak naleÂży leczyĂŚ choroby serca i inne chroniczne dolegliwoÂści.

Od dawna utrwalone w nauce zalecenia dietetyczne doprowadziÂły do stworzenia epidemii otyÂłoÂści i cukrzycy, a konsekwencje tego przyĂŚmiewajÂą inne historyczne plagi w porĂłwnaniu skali ÂśmiertelnoÂści, ludzkich cierpieĂą i tragicznych skutkĂłw gospodarczych.

Pomimo, ¿e 25 % populacji za¿ywa kosztowne lekarstwa statyczne i mimo tego, ¿e uda³o nam siê zmniejszyÌ zawartoœÌ t³uszczów w naszych dietach, w tym roku od chorób serca umrze wiêcej amerykanów ni¿ w latach ubieg³ych.

Statystyki American Heart Association przedstawiajÂą dane, Âże 75 milionĂłw amerykanĂłw obecnie cierpi na ró¿ne choroby serca, Âże mamy 20 milionĂłw cukrzykĂłw, a 57 milionĂłw ma  stan przedcukrzycowy. Te powikÂłania dotykajÂą z kaÂżdym rokiem coraz mÂłodsze jednostki.

MĂłwiÂąc po prostu, bez istnienia w organizmie stanu zapalnego, nie ma sposobu, aby cholesterol odkÂładaÂł siĂŞ w Âścianach naczyĂą krwionoÂśnych i powodowaÂł chorobĂŞ serca, a nastĂŞpnie zawaÂł. Bez zaistnienia stanu zapalnego, cholesterol swobodnie przepÂływaÂłby przez organizm tak, jak to wymyÂśliÂła natura. To wÂłaÂśnie stan zapalny powoduje, Âże cholesterol zostaje zatrzymany w organizmie.

Stan zapalny nie jest czymÂś skomplikowanym, to po prostu naturalny sposĂłb obrony twojego ciaÂła przed obcym najeÂźdÂźcÂą, jak bakteria, toksyna czy wirus. Cykl stanu zapalnego jest doskonaÂły w chronieniu twego ciaÂła przed tymi obcymi bakteriami czy wirusami. JednakÂże, jeÂżeli chronicznie wystawiamy nasze organizmy na wywoÂłanie szkody przez toksyny albo pokarmy, to inna sprawa, bo ciaÂło ludzkie nie zostaÂło zaprojektowane tak, aby reagowaĂŚ na coÂś, co nazwaĂŚ moÂżna chronicznym stanem zapalnym. Nieustanny stan zapalny jest w takim samym stopniu szkodliwy, jak ostry, ale rzadki stan zapalny jest dla organizmu ludzkiego korzystny.

Czy wiĂŞc myÂślÂący czÂłowiek dobrowolnie wystawiaÂłby siĂŞ na powtarzalne szkody wywoÂływane pokarmem czy innymi substancjami, gdyby wiedziaÂł o tym, Âże wywoÂłujÂą one szkody dla ciaÂła? No moÂże palacze, ale chociaÂż robiÂą to z wÂłasnego wyboru.

Reszta z nas zwyczajnie posz³a za g³osem rekomendowanej przez mainstream diety, która ma mieÌ ma³y poziom zawartoœci t³uszczów, a wysok¹ zawartoœÌ t³uszczów wielonienasyconych oraz wêglowodanów, nie wiedz¹c, ¿e to spowoduje wielokrotne przysporzenie szkody naszemu krwioobiegowi. Ten stan ci¹g³ego szkodzenia samemu sobie tworzy chroniczny stan zapalny prowadz¹cy do chorób serca, zawa³u, cukrzycy i oty³oœci.

PozwĂłlcie, Âże powtĂłrzĂŞ: szkodzenie i stan zapalny w krwioobiegu jest wywoÂłany przez dietĂŞ niskotÂłuszczowÂą, jaka byÂła przez lata rekomendowana przez medycynĂŞ mainstreamu.

Jacy s¹ najwiêksi winowajcy chronicznego stanu zapalnego? To doœÌ proste, s¹ to pokarmy zawieraj¹ce w nadmiarze proste, wysokoprzetworzone wêglowodany (cukier, m¹ka i wszystkie produkty, jakie z nich siê wytwarza) oraz nadmierne spo¿ywanie olejów roœlinnych omega-6, jak sojowy, kukurydziany i s³onecznikowy, jakich wiele znaleŸÌ mo¿na w przetworzonych pokarmach.

WyobraÂźcie sobie tarcie sztywnÂą szczotkÂą po miĂŞkkiej skĂłrze aÂż staje siĂŞ zaczerwieniona i prawie krwawi. A rĂłbcie to kilka razy dziennie przez piĂŞĂŚ lat. JeÂśli nawet zniĂłsÂłbyÂś bolesne tarcie, to i tak doprowadzisz do krwawienia, stworzysz zakaÂżone miejsce, ktĂłre coraz bardziej bĂŞdzie siĂŞ jÂątrzyĂŚ przy kaÂżdej kolejnej prĂłbie. To dobry przykÂład, Âżeby wyobraziĂŚ sobie proces powstawania stanu zapalnego, ktĂłry moÂże mieĂŚ miejsce w twoim ciele nawet w tej chwili.

Niezale¿nie od tego, gdzie ma miejsce proces tworzenia siê stanu zapalnego, czy na zewn¹trz czy w œrodku, ma on zawsze taki sam charakter. Mia³em wgl¹d w wiele tysiêcy naczyù krwionoœnych. Zara¿ona chorob¹ arteria wygl¹da jak gdyby ktoœ wzi¹³ szczotkê i tar³ ni¹ wiele razy jej œcianê. Kilka razy dziennie, dzieù po dniu, po¿ywienie, jakie jemy, wyrz¹dza ma³e szkody, ale zbieraj¹c to wszystko razem powoduje szkodê wielk¹, powoduje, ¿e cia³o reaguje wci¹¿ i we w³aœciwy naturalny sposób jak na stan zapalny.

Gdy bêdziemy delektowaÌ siê zwodniczym smakiem s³odkiej bu³ki, nasze cia³a zareaguj¹ alarmuj¹co, jak gdyby dosta³ siê do nich obcy najeŸdŸca i og³osi³ wojnê. Po¿ywienie napakowane cukrami i prostymi wêglowodanami albo przetworzone z u¿yciem olejów omega-6 z d³ugich pó³ek sklepowych by³o filarem diety Amerykanów przez 60 lat. Takie po¿ywienie powolutku zatru³o ka¿dego. W jaki sposób zjedzenie zwyk³ej s³odkiej bu³ki mo¿e doprowadziÌ do wytworzenia kaskady stanów zapalnych i do choroby?

Gdy wyobrazisz sobie wylanie syropu na klawiaturê, bêdziesz mia³ obraz tego, co dzieje siê wewn¹trz komórki. Gdy spo¿ywamy proste wêglowodany takie, jak cukier, poziom cukru we krwi gwa³townie roœnie. W odpowiedzi, twoja trzustka wydziela insulinê, której zasadniczym celem jest wprowadziÌ cukier do ka¿dej komórki, gdzie jest on sk³adowany na potrzeby energetyczne. Jeœli komórka jest pe³na i nie potrzebuje glukozy, dostawa jest odrzucana, aby unikn¹Ì mo¿liwoœci zapchania zak³adu przetwórczego. Gdy wasze nape³nione komórki odrzuc¹ dodatkow¹ glukozê, roœnie poziom cukru we krwi wytwarzaj¹c przez to jeszcze wiêcej insuliny, a glukoza zamieniana jest w od³o¿ony t³uszcz.

Co to wszystko ma wspólnego ze stanem zapalnym? Poziom cukru we krwi jest kontrolowany w bardzo w¹skim zakresie. Dodatkowe cz¹steczki cukru przywieraj¹ do ró¿norodnych protein, co w³aœnie z kolei uszkadza œcianê naczynia krwionoœnego. Takie powtarzaj¹ce siê uszkodzenia w naczyniach tworz¹ stan zapalny. Gdy gwa³townie podnosisz swój poziom cukru we krwi kilka razy dziennie, dzieù za dniem, to dok³adnie tak, jakbyœ u¿ywa³ papieru œciernego wewn¹trz delikatnej struktury naczyù krwionoœnych.

Mimo Âże nie jesteÂś w stanie zaobserwowaĂŚ tego, niech wystarczy ci, Âże ja dam takie zapewnienie. WidziaÂłem to w ponad 5000 przypadkĂłw u pacjentĂłw poddanych operacji w przeciÂągu 25 lat, z ktĂłrych wszyscy mieli jeden wspĂłlny mianownik – stan zapalny arterii.

WróÌmy do sÂłodkiej buÂłki. Ten niewinnie wyglÂądajÂący cukiereczek nie tylko zawiera cukry, ale wypieczono jÂą w jednym z wielu olejĂłw omega-6, jak np. olej sojowy. Czipsy i frytki sÂą nasÂączone olejem sojowym; przetworzone produkty spoÂżywcze wytwarza siĂŞ z uÂżyciem olejĂłw omega-6, Âżeby dÂłuÂżej mogÂły staĂŚ na pó³kach. O ile omega-6 sÂą skÂładnikiem waÂżnym – sÂą bowiem czĂŞÂściÂą bÂłony przepuszczajÂącej kaÂżdej komĂłrki, a bÂłona ta odpowiada za to co wchodzi i opuszcza komĂłrkĂŞ – musi on byĂŚ we wÂłaÂściwej rĂłwnowadze z omega-3.

JeÂśli zaburzamy rĂłwnowagĂŞ poprzez spoÂżywanie nadmiernych iloÂści omega-6, membrana komĂłrkowa wytwarza chemikalia nazywane cytokinami, ktĂłre bezpoÂśrednio odpowiadajÂą za powstanie stanu zapalnego.

Obecna promowana w mainstreamie amerykaùska dieta wytworzy³a ogromn¹ nierównowagê pomiêdzy tymi dwoma t³uszczami. Stosunek nierównowagi siêga od 15:1 do 30:1 na korzyœÌ omega-6. A to straszliwie wielka iloœÌ cytokin powoduj¹cych stan zapalny. W naszym obecnym œrodowisku ¿ywieniowym stosunek 3:1 by³by optymalny i zdrowy.

Co gorsza, wzrost wagi cia³a, jaki nastêpuje na skutek jedzenia tych pokarmów powoduje, ¿e powstaj¹ prze³adowane t³uszczem komórki, które wypuszczaj¹ wielkie iloœci chemikaliów s³u¿¹cych powstaniu stanów zapalnych, co dodatkowo wp³ywa na szkody wywo³ywane przez wysoki poziom cukru we krwi. Proces, jaki zaczyna siê od niewinnej s³odkiej bu³ki zamienia siê z up³ywem czasu w niebezpieczny cykl, który doprowadza do chorób serca, nadciœnienia, cukrzycy, wreszcie do Alzheimera, gdy¿ proces zapalny trwa nieprzerwanie.

Od tego siê nie ucieknie, im wiêcej spo¿ywamy po¿ywienia przygotowanego i przetworzonego, tym bardziej podsycamy stan zapalny, po trochu, dzieù po dniu. Ludzkie cia³o nie potrafi, ani te¿ nie by³o zaprojektowane do tego, ¿eby spo¿ywaÌ ¿ywnoœÌ nasycon¹ cukrami i nas¹czon¹ olejami omega-6.

Jest tylko jeden sposób za³agodzenia stanu zapalnego, jest nim powrót do ¿ywnoœci w stanie bli¿szym jej stanowi naturalnemu. Aby budowaÌ miêœnie, jedz wiêcej protein. Wybieraj wêglowodany, jakie maj¹ bardzo skomplikowan¹ strukturê, jak ró¿norodne owoce i warzywa. Drastycznie zmniejsz albo wyeliminuj przyczynê stanów zapalnych, t³uszcze omega-6, jak olej sojowy oraz ¿ywnoœÌ przetworzon¹ z ich udzia³em. Jedna ³y¿eczka oleju kukurydzianego zawiera 7,280 mg omega-6; sojowego 6,940 mg. Zamiast nich, u¿ywaj oliwy albo mas³a.

TÂłuszcze zwierzĂŞce zawierajÂą mniej niÂż 20 % omega-6 i sÂą o wiele mniej prawdopodobnÂą przyczynÂą stanĂłw zapalnych niÂż rzekomo zdrowe oleje wielonienasycone. Zapomnijcie o „nauce”, jakÂą wtÂłaczano wam do gÂłowy przez dziesiĂŞciolecia. Nie istnieje w ogĂłle taka nauka, ktĂłra twierdzi, Âże sam tÂłuszcz nasycony powoduje choroby serca. Nauka, ktĂłra twierdzi, Âże tÂłuszcz nasycony podnosi poziom cholesterolu we krwi jest rĂłwnieÂż dosyĂŚ sÂłaba. OdkÂąd dowiedzieliÂśmy siĂŞ, Âże cholesterol nie jest przyczynÂą chorĂłb serca, caÂła troska skupiona na tÂłuszczach nasyconych w ogĂłle wyglÂąda na jakiÂś absurd.

Teoria cholesterolowa doprowadzi³a do powstania zaleceù bezt³uszczowych lub niskot³uszczowych, które z kolei stworzy³y warunki powstania typów po¿ywienia, jakie teraz sta³y siê powodem istnej epidemii stanów zapalnych. Medycyna mainstreamowa pope³ni³a straszny b³¹d, gdy doradza³a ludziom unikaÌ t³uszczów nasyconych na korzyœÌ jedzenia o wysokim pu³apie t³uszczów omega-6. Wiêc teraz mamy epidemiê stanów zapalnych naczyù krwionoœnych, co prowadzi do chorób serca i istnienia innych cichych zabójców.

NaleÂży powrĂłciĂŚ do typĂłw posiÂłkĂłw, jakie dawaÂła wam babcia, a nie tych, ktĂłre dostawaliÂście od mamy, wracajÂącej ze spoÂżywczaka wypeÂłnionego przetworzonÂą ÂżywnoÂściÂą. Przez wyeliminowanie pokarmĂłw wywoÂłujÂących stany zapalne i przez dodanie zasadniczych skÂładnikĂłw Âżywieniowych ze ÂświeÂżej nieprzetworzonej ÂżywnoÂści, moÂżecie odwrĂłciĂŚ lata szkĂłd wyrzÂądzanych waszemu krwioobiegowi i caÂłemu organizmowi przez spoÂżywanie typowej amerykaĂąskiej diety.

Dr Dwight Lundell by³ ostatnio Szefem Zespo³u lekarzy oraz Szefem Chirurgii w Banner Heart Hospital , Mesa , AZ. Jego prywatna praktyka znajduje siê w Cardiac Care Center was in Mesa, AZ. Ostatnio dr Lundell zostawi³ chirurgiê na rzecz dietetycznego leczenia chorób serca. Jest za³o¿ycielem Healthy Humans Foundation, która promuje zdrowie ludzkie poprzez pomoc du¿ym firmom w popieraniu dobrej kondycji pracowników. Jest równie¿ autorem ksi¹¿ek The Cure for Heart Disease oraz The Great Cholesterol Lie.
Dodaj do

www.stopsyjonizmowi.worldpress.com
Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #97 : Marzec 09, 2012, 11:49:55 »

Cytuj
Jest tylko jeden sposób za³agodzenia stanu zapalnego, jest nim powrót do ¿ywnoœci w stanie bli¿szym jej stanowi naturalnemu. Aby budowaÌ miêœnie, jedz wiêcej protein. Wybieraj wêglowodany, jakie maj¹ bardzo skomplikowan¹ strukturê, jak ró¿norodne owoce i warzywa

I to jest zÂłota zasada ,ktĂłra raz jeszcze  siĂŞ sprawdza.
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #98 : Marzec 09, 2012, 23:45:26 »

Na jednym z portali spo³ecznoœciowych ktoœ przekaza³ tak¹ wiadomoœÌ.Zgodnie z ¿yczeniem internauty przekazujê ja dalej :


Cytuje: - -" !!!!skandal UWAGA TUSKOLAND K£AMIE Pracujê w laboratorium nawozów sztucznych,na w³asny koszt zrobi³em analizê soli wypadowej serwowanej nam-POLAKOM w ¿ywno¶ci od > 10 lat!. Poni¿ej przedstawiam sk³ad:NaCl min 94,6 % H2O max 0,2 % SO42 - 5,2 % K4Fe(CN)6 - 31 mg/kg pH 5-9 najgorsze ¶wiñstwo (RAKOTWÓRCZE!) to ¿elazocjanek potasu,substancja rakotwórcza przy systematycznym spo¿ywaniu. Mój post jest usuwany,proszê uprzejmie o kopiowaniu tego sk³adu chemicznego i przekazywanie dalej - wklejaj wszêdzie gdzie siê da!RATUJMY SWOJE i NASZYCH najbli¿szych ZDROWIE i ¯YCIE!Truj± nas za wiedz± i ZGOD¡ RZ¡DU (dlaczego nie ujawniaj± firm-trucicieli?!)-w imiê czego???!SKANDAL i SZOK!!!!"

Edit: a to juÂż ode mnie

http://wyborcza.pl/1,75248,11281259,Prokuratura_od_lat_wiedziala_o_brudnej_soli.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2012, 23:47:46 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
east
Gość
« Odpowiedz #99 : Marzec 10, 2012, 21:08:59 »

chanell dziwne, ¿e dopiero teraz takie rewelecje wyp³ywaj¹ . Nie broniê tego rz¹du (nie jestem jego zwolennikiem), ale trzeba braÌ poprawkê na radosn¹ twórczoœÌ w³asn¹ internautów, a tak¿e na dzia³ania opozycji. Wszêdzie i na ka¿dym kroku jesteœmy zewsz¹d nara¿eni na manipulacjê. Tu chodzi tylko i wy³¹cznie o jedno - o to, ¿ebyœmy byli sfrustrowani, wkurzeni, przera¿eni. Nie chodzi o to, byœ widzia³a œwiat³o w tunelu, tylko o to, abyœ doznawa³a ... SZOKU. ZwróÌcie uwagê na s³ownictwo w tej wiadomoœci. WiadomoœÌ nie zawiera tylko (rzekomych) faktów, ale dodatkowo ubarwiona jest przez zwroty typu "skandal", "Truj¹ nas za wiedz¹ i zgod¹ rz¹du", "szok".
Bez wzglĂŞdu na to, kto rzÂądzi, jedynÂą strategiÂą prawdziwych manipulatorĂłw jest nastawiaĂŚ jednych przeciwko drugim i ludzi przeciwko wszystkim i kaÂżdemu.
Przejrzyjmy na oczy.
Moim zdaniem jest tylko jedno wyjœcie z tej matni. Z³apaÌ za mordy tych co s¹ teraz u ¿³oba i wymagaÌ, wymagaÌ , wymagaÌ - od nich !! .. a nie tylko zmieniaÌ ekipy.

Nie dajmy siĂŞ omotaĂŚ biciem w alarmistyczne tony. Owszem , to wszystko moÂże byĂŚ prawda, ale dokÂładnie takie same skandale czekajÂą nas w nowej ekipie. Zawsze tylko po to, abyÂśmy nie potrafili tego ogarn¹Ì. Mamy siĂŞ wkurzaĂŚ, sprzeciwiaĂŚ ,negowaĂŚ, zmieniaĂŚ.Tylko po to, aby dodaĂŚ sobie stresu.  Ale niczego konstruktywnego w zamian demaskatorzy nie zaproponujÂą .ZauwaÂżcie to.
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.072 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

zipcraft ostwalia gangem phacaiste-ar-mac-tire x22-team