Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #75 : Lipiec 04, 2011, 11:08:48 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Linda
Gość
|
 |
« Odpowiedz #76 : Wrzesień 23, 2011, 16:54:09 » |
|
 JesteÂśmy tym, co jemy – bardziej dosÂłownie niÂż nam siĂŞ wydawaÂłoJesteÂś tym, co jesz – mĂłwi przysÂłowie i teraz okazuje siĂŞ, Âże moÂże byĂŚ w nim wiĂŞcej prawdy niÂż nam siĂŞ wydawaÂło. MateriaÂł genetyczny niektĂłrych roÂślin moÂże bowiem przetrwaĂŚ proces trawienia i dostaĂŚ siĂŞ do naszego krwiobiegu i dalej – wpÂływaĂŚ na nasze geny. MikroRNA (znane teÂż jako miRNA) to miniaturowe czÂąsteczki RNA o dÂługoÂści 21-23 nukleotydĂłw. OdpowiadajÂą one za ekspresjĂŞ – a wiĂŞc odczytywanie i przepisywanie innych genĂłw na finalne produkty – czyli biaÂłka lub ró¿ne formy RNA. Wi¹¿¹ siĂŞ one z tak zwanym informacyjnym RNA (mRNA; ang. messenger RNA), ktĂłre przenosi informacje z genĂłw do aparatu translacyjnego. Gdy miRNA zwi¹¿e siĂŞ z mRNA skutecznie blokuje ono jego produkcjĂŞ. Badacze z Uniwersytetu Nankin w Chinach badali miRNA, ktĂłre cyrkuluje w ludzkiej krwi i odkryli, Âże niektĂłre z nich nie pochodzÂą z naszego organizmu, lecz od roÂślin. JednÂą z najpopularniejszych roÂślin tego typu byÂł ryÂż – podstawa chiĂąskiej diety. Badania przeprowadzone na myszach potwierdziÂły to – faktycznie czêœÌ miRNA pochodzi z tego co jemy. Po wszczepieniu myszom pochodzÂącego z ryÂżu miRNA, naukowcy odkryli Âże iloœÌ naturalnie wystĂŞpujÂącego w naszym organizmie enzymu filtrujÂącego LDL (ang. low density lipoproteins – czyli tak zwany „zÂły cholesterol” o niskiej gĂŞstoÂści) spadÂła. RyÂżowe miRNA wiÂązaÂło siĂŞ wÂłaÂśnie z informacyjnym RNA tego enzymu powodujÂąc to, Âże nie byÂł on skutecznie produkowany. ProwadzÂąc badania dalej – podano myszom molekuÂły, ktĂłre wy³¹czajÂą dziaÂłanie miRNA – co spowodowaÂło wzrost poziomu enzymu i obniÂżenie poziomu LDL. Tak wiĂŞc po raz kolejny prawda ludowa ma w sobie duÂżo wiĂŞcej mÂądroÂści niÂż widaĂŚ na pierwszy rzut oka. Pytanie jakie siĂŞ teraz pojawia to jak za pomocÂą miRNA wpÂływajÂą na nasz organizm inne roÂśliny. Otwiera to zatem lekarzom i dietetykom zupeÂłnie nowÂą drogĂŞ, o ktĂłrej pĂłki co nie wiemy prawie absolutnie nic. ÂŹrĂłdÂło: blogs.discovermagazine.com
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #77 : Wrzesień 24, 2011, 20:05:06 » |
|
Badacze z Uniwersytetu Nankin w Chinach badali miRNA, ktĂłre cyrkuluje w ludzkiej krwi i odkryli, Âże niektĂłre z nich nie pochodzÂą z naszego organizmu, lecz od roÂślin. JednÂą z najpopularniejszych roÂślin tego typu byÂł ryÂż – podstawa chiĂąskiej diety. (..). RyÂżowe miRNA wiÂązaÂło siĂŞ wÂłaÂśnie z informacyjnym RNA WyglÂąda na to, Âże poprzez ÂżywnoœÌ da siĂŞ wrĂŞcz programowaĂŚ nasze geny. CzyÂżby to byÂło celem producentĂłw GMO ? Otwiera to zatem lekarzom i dietetykom zupeÂłnie nowÂą drogĂŞ, o ktĂłrej pĂłki co nie wiemy prawie absolutnie nic. My nie wiemy nic, ale Big Pharma i animatorzy GMO wiedzÂą. Na szczĂŞÂście to wszystko sÂą rzeczy wtĂłrne. Na nasze geny najwiĂŞkszy wpÂływ ma ... ÂŚwiadomoœÌ 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #78 : Wrzesień 24, 2011, 20:10:04 » |
|
Badacze z Uniwersytetu Nankin w Chinach badali miRNA, ktĂłre cyrkuluje w ludzkiej krwi i odkryli, Âże niektĂłre z nich nie pochodzÂą z naszego organizmu, lecz od roÂślin. JednÂą z najpopularniejszych roÂślin tego typu byÂł ryÂż – podstawa chiĂąskiej diety. (..). RyÂżowe miRNA wiÂązaÂło siĂŞ wÂłaÂśnie z informacyjnym RNA WyglÂąda na to, Âże poprzez ÂżywnoœÌ da siĂŞ wrĂŞcz programowaĂŚ nasze geny. CzyÂżby to byÂło celem producentĂłw GMO ? Otwiera to zatem lekarzom i dietetykom zupeÂłnie nowÂą drogĂŞ, o ktĂłrej pĂłki co nie wiemy prawie absolutnie nic. My nie wiemy nic, ale Big Pharma i animatorzy GMO wiedzÂą.  Na szczĂŞÂście to wszystko sÂą rzeczy wtĂłrne. Na nasze geny najwiĂŞkszy wpÂływ ma ... ÂŚwiadomoœÌ  Czyli, sprawa wyjaÂśniona. Wiadomo czemu sÂłuÂży GMO i nie ma co owijaĂŚ w baweÂłnĂŞ. A pomyÂśleĂŚ, Âże wci¹¿ prĂłbujÂą, rĂłwnieÂż "nasi".
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 20:10:18 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #79 : Listopad 25, 2011, 00:42:29 » |
|
Cholesterol – koniec mitu? Cholesterol – to sÂłowo spĂŞdza sen z powiek wielu ludziom wierzÂącym, Âże ich stan zdrowia, o ile jego stĂŞÂżenie we krwi przekracza magiczna liczbĂŞ 200 mg na 100 ml – grozi ciĂŞÂżkimi konsekwencjami jak miaÂżdÂżyca i w koĂącu zawaÂł serca i ÂśmierĂŚ. Tymczasem najnowsze badania sÂą uspokajajÂące. Poziom cholesterolu we krwi nie znaczy nic wiĂŞcej niÂż to. MĂłwiÂąc o tych badaniach „najnowsze” dodaĂŚ naleÂży, Âże to trochĂŞ na wyrost, potwierdzajÂą one bowiem wyniki badaĂą z lat 50.tych. UspokajajÂąc CzytelnikĂłw naleÂży stwierdziĂŚ, Âże: 1.Normy poziomu cholesterolu we krwi sÂą ustalane odgĂłrnie i nijak siĂŞ majÂą do rzeczywistego stanu zdrowia. W latach 60.tych normÂą byÂło 150-260 mg na 100 ml, po czym obniÂżono jÂą do 200 a teraz mĂłwi siĂŞ o dalszej obniÂżce zawieszonej poprzeczki. To „obniÂżenie” zupeÂłnie „przypadkowo” zbiegÂło siĂŞ ze zwielokrotnieniem zyskĂłw „pewnych”, moÂżna by nawet zaryzykowaĂŚ twierdzenie „najpewniejszych” firm farmaceutycznych. Tymczasem doÂświadczenia kliniczne dowodzÂą, Âże zawaÂłowi ulegajÂą rĂłwnieÂż osoby o poziomie poniÂżej 190 mg. Co wiĂŞcej, zasiana panika dbania o poprawnÂą normĂŞ cholesterolu i zwiÂązane z tym stresy prowadzÂą do nerwic i sÂą w sumie czynnikiem znacznie bardziej sprzyjajÂącym chorobom serca. 2.Cholesterol zdolne sÂą produkowaĂŚ wszystkie komĂłrki jÂądrzaste organizmu a jego poziom we krwi ma luÂźny zwiÂązek z jakoÂściÂą poÂżywienia. Jest niezbĂŞdny do prawidÂłowego funkcjonowania organizmu, w tym ukÂładu nerwowego, produkcji hormonĂłw steroidowych, kwasĂłw Âżo³¹dkowych i skÂładnikiem bÂłon komĂłrkowych. Zbyt niski jego poziom objawia siĂŞ bezpÂłodnoÂściÂą u zwierzÂąt. 3.ZawierajÂą go tylko produkty pochodzenia zwierzĂŞcego, w tym takÂże i ryby. Te ostatnie niesÂłusznie sÂą podawane jako przykÂład wÂłaÂściwej diety zapobiegajÂącej miaÂżdÂżycy i to nie tylko z powodu duÂżej zawartoÂści metali ciĂŞÂżkich na skutek zatrucia mĂłrz. ÂŁyÂżka tranu, kiedyÂś nagminnie podawany dzieciom, zawiera tyle samo cholesterolu co 100 g smalcu. Mimo to olej rybi ma chroniĂŚ przed miaÂżdÂżycÂą. Na marginesie warto zauwaÂżyĂŚ, Âże Âśrednio JapoĂączycy majÂą gorszy lipodogram i wyÂższe ciÂśnienie niÂż Amerykanie, rzadziej siĂŞ leczÂą, a mimo to ÂżyjÂą dÂłuÂżej. 4.PodziaÂł na dobry i zÂły cholesterol jest mylÂący, gdyÂż obydwa speÂłniajÂą waÂżne funkcje w organizmie lecz tÂłumaczenie zachodzÂącego zwiÂązku wykracza poza ramy niniejszego tekstu. Heroiczne wysiÂłki zmierzajÂące do wykluczenia go z diety sprowadzajÂą dietĂŞ do ograniczenia spoÂżywania tÂłuszczĂłw. Jednak paradoksalnie, Âżywienie nisko tÂłuszczowe sprzyja kamicy ¿ó³ciowej poprzez zmniejszenie wydzielania ¿ó³ci i redukcjĂŞ skurczĂłw woreczka ¿ó³ciowego, powodujÂąc jej zgĂŞstnienie, a przez to zwiĂŞksza produkcjĂŞ cholesterolu. 5.Regularne spoÂżywanie niewielkich iloÂści alkoholu, np. wina przed jedzeniem lub w trakcie, zmniejsza ryzyko zachorowalnoÂści na miaÂżdÂżycĂŞ. 6.Nie wdajÂąc siĂŞ w szczegó³owe wyjaÂśnienia podkreÂśliĂŚ naleÂży, Âże ryzyko to zwiĂŞksza siĂŞ nie poprzez wiĂŞkszÂą zawartoœÌ tÂłuszczy w diecie, lecz ze wzglĂŞdu na maÂła iloœÌ biaÂłka, a szczegĂłlnie aminokwasu metioniny. KrĂłtko mĂłwiÂąc: wiĂŞcej biaÂłka i witamin przy umiarkowanej iloÂści tÂłuszczu i zmniejszeniu cukru - chroni przed miaÂżdÂżycÂą. 7.Tyciu i zwiÂązanemu z tym otÂłuszczeniu wÂątroby sprzyjajÂą... ... wĂŞglowodany. Konkluzje powyÂższe potwierdzajÂą to, o czym wielokrotnie pisaÂłem: najwaÂżniejsza jest zbilansowana dieta. JeœÌ moÂżna w zasadzie wszystko, pod warunkiem, Âże bĂŞdÂą to produkty jak najmniej przetworzone (zwÂłaszcza chemicznie). Jadamy za duÂżo wĂŞglowodanĂłw i cukrĂłw, no moÂże teÂż i tÂłuszczy, a za maÂło roÂślin strÂączkowych czyli biaÂłka. PamiĂŞtajmy, Âże wÂłaÂściwa dieta to tylko jeden z warunkĂłw zdrowia. Jan Pokrywka http://www.ng.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=182&Itemid=2
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
greta
Gość
|
 |
« Odpowiedz #80 : Listopad 25, 2011, 10:41:19 » |
|
Wreszcie wiem dlaczego bedac wegetarianka mam cholesterol 360 i ani wiecej ani mniej od kiedy robie badania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #81 : Listopad 25, 2011, 17:01:32 » |
|
To coÂś smacznego i zdrowego na "dobry cholesterol" ale to tylko miĂŞdzy innymi : ÂŻURAWINA To dziaÂła! DziĂŞki pracom zespo³ów badawczych udaÂło siĂŞ dokÂładnie ustaliĂŚ, co sprawia, Âże Âżurawina tak skutecznie zapobiega infekcjom drĂłg moczowych. Otó¿ zawarte w niej antyoksydanty (tzw. poliantocyjanidy) zalicza siĂŞ do najsilniejszych, jakie moÂżna znaleŸÌ w tej grupie zwiÂązkĂłw. SÂą one o tyle wyjÂątkowe, Âże majÂą podwĂłjne wiÂązania chemiczne miĂŞdzy czÂąsteczkami. ÂŻadne inne poliantocyjanidy (ani te pochodzÂące z jagĂłd, ani z winogron) ich nie posiadajÂą. Naukowcy przypuszczajÂą, Âże wÂłaÂśnie owe podwĂłjne wiÂązania sprawiajÂą, Âże bakterie nie mogÂą „przyczepiĂŚ siĂŞ” do tkanki wyÂścieÂłajÂącej przewĂłd moczowy i dlatego Âłatwo je usun¹Ì z organizmu. ÂŻurawina ma teÂż silne dziaÂłanie bakteriobĂłjcze. Badania amerykaĂąskie wykazaÂły, Âże wyciÂąg z tej roÂśliny niszczy aÂż 80 proc. szczepĂłw bakterii odpornych na antybiotyki!
Jak antybiotyk ¯urawina jest bogata w witaminy C, A, B1, B2. Dostarcza równie¿ pektyn, b³onnika, wêglowodanów oraz wielu mikroelementów, m.in. ¿elaza (co sprawia, ¿e jest polecana osobom z anemi¹), magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu. Znaleziono w niej ponadto substancje wspomagaj¹ce organizm w walce z gryp¹, a tak¿e infekcjami górnych dróg oddechowych. Jeden ze zwi¹zków obecnych w ¿urawinie odka¿a gard³o oraz jamê ustn¹, przeciwdzia³a zagnie¿d¿aniu siê bakterii w nab³onku jamy ustnej. Dziêki temu zapobiega rozwojowi infekcji. Mo¿na wiêc powiedzieÌ, ¿e ¿urawina dzia³a niczym naturalny antybiotyk.http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?d=informacje&id=12Co to s¹ te proantycyjanidy mnie zaciekawi³o i dokopa³em sie, ze one s¹ nawet lepsze ni¿ vit C w redukownaniu wolnych rodników : S¹ to polimeryczne struktury katechin zawarte w roœlinach (..)s¹ ³atwo przyswajalne przez organizm cz³owieka i poza dzia³aniem antyoksydacyjnym ( w³aœciwoœci antyoksydacyjne s¹ ok. 20 razy wiêksze ni¿ wit. C i ponad dwukrotnie wiêksze ni¿ bioflawonoidów ogólnie) wywo³uj¹ korzystny wp³yw na: - strukturê i stabilnoœÌ w³ókien kolagenowych (jest to szczególna w³aœciwoœÌ przypisywana OPC w³aœnie, generalnie katechiny te¿ wykazuj¹ takie dzia³anie, jednak OPCs s¹ 4,5 razy efektywniejsze) - wzmacniaj¹ naczynia krwionoœne (ju¿ jednorazowa dawka 100 mg wzmacnia naczynia krwionoœne). http://www.laboratoriumurody.pl/forum/proantocyjanidy-porownanie-pycnogenolu-i-winogron,t569.htmlTak¿e zim¹ zamiast s³odyczy lepiej wci¹gn¹Ì szklankê suszonych owoców ¿urawiny. Mniam . Jest s³odko i zdrowo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #82 : Luty 19, 2012, 22:25:06 » |
|
(1/9) Zobacz, co pakujÂą do fast-foodĂłw. Koszmarne skÂładnikiNiedziela [19.02.2012, 12:37]  Maren Winter/CC 3.0 To dwa najbardziej popularne ÂźrĂłdÂła L-cysteiny, aminokwasu uÂżywanego do produkcji ciasta. L-cysteina wytwarzana jest z ludzkich wÂłosĂłw i pierza kaczki (wedÂług Vegetarian Resource Group okoÂło 80 proc.). TM 1/9 ... http://www.sfora.pl/Zobacz-co-pakuja-do-fast-foodow-Koszmarne-skladniki-g40679
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #83 : Luty 26, 2012, 17:09:25 » |
|
Gigantyczna afera w bran¿y spo¿ywczejNa polski rynek w ostatnich latach mog³o trafiÌ tysi¹ce ton przetworów miêsnych, do produkcji których u¿yto soli przemys³owej - ustalili reporterzy RMF FM. Œledztwo w tej sprawie od kilku miesiêcy prowadzi Centralne Biuro Œledcze oraz prokuratura w Poznaniu. Ju¿ zatrzymano 5 osób, które kupowa³y sól przemys³ow¹, a póŸniej sprzedawa³y j¹ jako spo¿ywcz¹ do zak³adów miêsnych. S³u¿by nie wykluczaj¹ zamkniêcia co najmniej piêciu zak³adów, jeœli oka¿e siê, ¿e produkty sprzedawane do masarni by³y szkodliwe dla zdrowia. Tego dowiemy siê, gdy prokuratura otrzyma wyczerpuj¹ca opiniê bieg³ych, którzy zbadali produkty sprzedawane przez firmy nale¿¹ce do zatrzymanych osób. Reporter RMF FM Roman Osica ustali³ jednak, ¿e policyjni eksperci podejrzewaj¹, ¿e sól przemys³owa, która normalnie s³u¿y miêdzy innymi do posypywania oblodzonych dróg, mo¿e byÌ rakotwórcza. Jak ustalili reporterzy œledczy RMF FM, trzy firmy od kilku lat skupowa³y sól, która nie nadawa³a siê do jedzenia, w zak³adach we W³oc³awku. Za tonê soli p³acili oko³o 140 z³otych. Do zak³adów miêsnych produkt sprzedawali ju¿ jako sól spo¿ywcz¹, zarabiaj¹c na tym kilkukrotnie. CBŒ ju¿ od kilku miesiêcy prowadzi tajne dzia³ania w celu ustalenia, gdzie dok³adnie trafia³a sól przemys³owa. Dok³adnie przeœledzono miejsca sk¹d brano produkt i drogê, jak¹ sól pokonywa³a. Okaza³o siê, ¿e zagro¿one mog¹ byÌ zak³ady w ca³ej Polsce. Prokuratorzy nie chc¹ jednak podawaÌ miejsc, gdzie trafia³a sól, by nie wywo³ywaÌ na razie niepotrzebnej paniki. Z informacji reporterów RMF FM wynika jednak, ¿e w grê wchodz¹ tak¿e znane na rynku zak³ady miêsne, które sprzedaj¹ swoje wyroby w sieciach hipermarketów w ca³ym kraju. Niepokoj¹cy jest tak¿e fakt, ¿e firmy te dzia³a³y od kilku lat. To oznacza, ¿e mo¿emy mieÌ do czynienia z najwiêksz¹ afer¹ spo¿ywcz¹ w Polsce w ostatnich latach. �ród³o informacji: RMF http://fakty.interia.pl/polska/news/gigantyczna-afera-w-branzy-spozywczej,1764482,3
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2012, 17:10:42 wysłane przez chanell »
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #84 : Luty 26, 2012, 18:06:40 » |
|
No proszĂŞ.... jak dobrze byĂŚ wegetarianinem! SĂłl kupujĂŞ w sporych iloÂściach ale zawsze dobrej jakoÂści nie jodowanÂą. Kiara 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #85 : Luty 26, 2012, 21:59:36 » |
|
Co siĂŞ dzieje w Âżo³¹dku po zjedzeniu chiĂąskiej zupki?dodano: 2012-02-16 (09:53)  (fot. www.sxc.hu) Stowarzyszenie TEDxManhattan 2011, zajmujÂące siĂŞ propagowaniem zdrowego odÂżywiania, przeprowadziÂło specjalne badanie, by sprawdziĂŚ jak Âżo³¹dek czÂłowieka radzi sobie ze strawieniem dania typu "chiĂąska zupka".Nie od dziÂś wiadomo, Âże najlepsze dla zdrowia sÂą domowe posiÂłki, ktĂłre przygotujemy sami na bazie naturalnych produktĂłw. Zupy, saÂłatki, surĂłwki, miĂŞsa, sosy – wszystko, co przyrzÂądzone we wÂłasnej kuchni jest nie tylko zdrowsze, ale najczĂŞÂściej takÂże smaczniejsze niÂż chiĂąskie zupki, fast – foody i inne przetworzone potrawy. Nierzadko zdarza siĂŞ, Âże osoby jedzÂące w poÂśpiechu cierpiÂą z powodu zgagi, niestrawnoÂści czy innych dolegliwoÂści ze strony ukÂładu pokarmowego. Czym ró¿ni siĂŞ proces trawienia dania instant od domowego posiÂłku? SprawdziÂła to organizacja TEDxManhattan 2011. Do Âżo³¹dka kobiety – Stefani Bardin – wprowadzono specjalne kapsuÂłki z kamerami, a nastĂŞpnie obserwowano jak narzÂąd radzi sobie z procesem trawienia dwĂłch ró¿nych posiÂłkĂłw. Pierwszym byÂła chiĂąska zupka z makaronem, Âżelki i napĂłj izotoniczny. Drugie badanie przeprowadzono kilka miesiĂŞcy póŸniej, a w jego trakcie kobiecie podano tradycyjny rosó³ z makaronem, herbatĂŞ i Âżelki domowej roboty. Efekt eksperymentu moÂżecie obejrzeĂŚ poniÂżej:
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #86 : Luty 27, 2012, 12:52:23 » |
|
.."daj siĂŞ zaskoczyĂŚ jakoÂściÂą Biedronki, codziennie niskie ceny.." http://tvĂą24.pl/szkodliwycukierzbiedronki.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2012, 13:42:16 wysłane przez songo1970 »
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #87 : Marzec 01, 2012, 12:08:04 » |
|
Szkodliwy cukier i szkodliwa sĂłl ... Afera solna : http://wiadomosci.onet.pl/raporty/afera-solna/ujawniono-kulisy-afery-solnej-rakotworcza-sol-traf,1,5043887,wiadomosc.htmljeden z komentarzy pod artykuÂłem : WytÂłumaczcie mi jak to moÂżliwe, Âże prokuratura wiedziaÂła o tym procederze od lat i nic nie robiÂła pozwalajÂą na jego trwanie? Mnie nasuwa siĂŞ tylko jedna odpowiedÂź - "decyzja odgĂłrna" kogoÂś waÂżnego czerpiÂącego zyski z tego procederu
Taka sól znalaz³a siê w przetworach miêsnych, zbo¿owych (chleb, bu³ki) , nie mówi¹c o makaronach i wielu , wielu innych produktach. Wygl¹da na to, ¿e skoro pozwalano na ten proceder to z premedytacj¹. Teraz ,kiedy "mleko siê rozla³o" równie¿ z premedytacj¹ , dobior¹ siê powoli do wszystkich firm, które wykorzystywa³y ska¿on¹ sól do swoich produktów. Wiele ma³ych firm , kupuj¹cych t¹ tani¹ sól (bez wiedzy o tym, ¿e jest ska¿ona ) wypadnie z rynku, bo jeœli nawet nie zostan¹ ukarane za niewiedzê, to i tak bêd¹ musia³y wycofaÌ produkty z rynku na w³asny koszt. Dla mnie wniosek jest taki, ¿e afera jest wynikiem dwóch strategii - po pierwsze ludzkiej chciwoœci , a po drugie cichego przyzwolenia w³adzy na chory proceder. Teraz oczywiœcie zrobi¹ pokazowe procesy, ale to te¿ jest czêœÌ planu "fa³szywej flagi" . Tylko œwiadomy wybór mo¿e nas jako tako uchroniÌ przed zagro¿eniami z rynku ¿ywnoœci. Sól morska z certyfikatem jej pochodzenia jest zdrowa, wbrew ostrze¿eniom o szkodliwoœci soli jako takiej. To sól spo¿ywcza pozyskiwana na wielk¹ skalê metodami przemys³owymi stanowi zagro¿enie, a nie naturalna. Jeœli cukier, to jak najmniej przetworzony. Br¹zowy, lub trzcinowy. Oczywiœcie cukier i sól to powszechnie wystêpuj¹ce sk³adniki w ka¿dej zakupionej przez nas przetworzonej ¿ywnoœci, wiêc tak czy inaczej wielkiego wyboru nie mamy. Szczêœliwy, kto kupuje produkty pochodz¹ce od uczciwego rolnika na targowiskach wiejskich ....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #88 : Marzec 01, 2012, 12:43:37 » |
|
jeszcze lepiej aby sĂłl... zeskrobywaĂŚ z siebie w lecie i gromadziĂŚ :]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #89 : Marzec 02, 2012, 11:51:44 » |
|
Nasza pasza powszedniaAutor: POKORNA (zredagowany przez: Magda GÂłowala-Habel) "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj...", tyle tylko, Âże ten chleb jest dla nas coraz mniej zjadliwy. Ile jest cukru w cukrze? MiĂŞsa w kieÂłbasie? Prawdziwego soku w soku? PamiĂŞtacie smak i trwaÂłoœÌ kieÂłbasy sprzed 20 lat, albo szynki? GdybyÂśmy wiedzieli, co jemy... Mamy nowÂą aferĂŞ, tym razem zwiÂązanÂą z solÂą. PrzedsiĂŞbiorczy rodzimi biznesmeni wpadli na pomysÂł, Âżeby sĂłl przeznaczonÂą do posypywania zimowych drĂłg, sprzedawaĂŚ jako sĂłl spoÂżywczÂą. PomysÂł genialny w swej prostocie, bo ktĂłry z naszych producentĂłw ÂżywnoÂści, bĂŞdzie sprawdzaÂł jakoœÌ i pochodzenie soli? WaÂżne, Âże kupili ten niezbĂŞdny do wszelkiej produkcji ÂżywnoÂści Âśrodek trochĂŞ taniej, a nie skÂąd on pochodzi i co w sobie zawiera. Ta najÂświeÂższa afera obnaÂża ignorancjĂŞ i arogancjĂŞ producentĂłw, ktĂłrzy widocznie w ogĂłle nie sprawdzajÂą ÂźrĂłdeÂł pochodzenia produktĂłw, z ktĂłrych produkujÂą ÂżywnoœÌ dla ludzi. Priorytetem jest Âżeby produkowaĂŚ duÂżo i tanio, aby zarobiĂŚ jak najwiĂŞcej, bo klient i tak kupi. Dlatego mamy w markecie miĂŞso, ktĂłre po upieczeniu traci ponad poÂłowĂŞ swojej masy; kieÂłbasĂŞ, ktĂłra ocieka wodÂą, pseudo szynkĂŞ nabitÂą jak¹œ galaretowatÂą substancjÂą oraz wĂŞdzony boczek wyglÂądajÂący jakby z mamuta, bo ma kilkanaÂście centymetrĂłw gruboÂści. WidziaÂł ktoÂś ÂświeÂży surowy boczek takiej gruboÂści? Ja nie widziaÂłam i wiem, Âże prawdziwy boczek ma co najwyÂżej parĂŞ centymetrĂłw, a po obrĂłbce jeszcze go ubywa. W sklepie wybĂłr ogromny, szynek co niemiara, a przecieÂż szynka, to szynka, czyli zad od wieprzka i zawsze powinien wyglÂądaĂŚ i smakowaĂŚ tak samo. A my mamy jeszcze takie cuda, jak ró¿ne polĂŞdwice z drobiu (chyba wielkoÂści strusia), szynki z indyka i parĂłwki z cielÂąt, ktĂłre z cielĂŞcinÂą ³¹czÂą tylko przyprawy. JEDZMY NA ZDROWIE? WidzĂŞ w sklepie mamĂŞ kupujÂącÂą parĂłweczki i chudziutkÂą szyneczkĂŞ z drobiu dla dziecka, ktĂłra wybiera zdawaÂłoby siĂŞ najlepsze kÂąski dla pociechy. Potem kupuje trochĂŞ sera ¿ó³tego z promocji, ktĂłry okazuje siĂŞ byĂŚ wyrobem seropodobnym, dalej bierze soczki, serki homogenizowane i jogurciki. Jeszcze ogĂłreczek, dwa pomidorki i rzodkiewki (jest luty!). Niech dziecko je, niech roÂśnie i dobrze siĂŞ rozwija, na zdrowie. Codzienna porcja chemii dostarczona. Tylko nie wie, dlaczego dziecko tak czĂŞsto choruje, jest nerwowe, ma kÂłopoty z wypró¿nianiem, prĂłchnicĂŞ mleczakĂłw. ZresztÂą starsi ludzie zachowujÂą siĂŞ podobnie i "zdrowo" ÂżywiÂą siĂŞ drobiem, ktĂłry jest faszerowany antybiotykami i hormonami, a potem skar¿¹ siĂŞ na niestrawnoœÌ i inne dolegliwoÂści. Chlebek teÂż tylko zdrowy, czyli razowy, ktĂłry w rzeczywistoÂści zostaÂł zaciemniony karmelem. KrĂłtko mĂłwiÂąc: jemy paszĂŞ dla ludzi, ktĂłra z prawdziwym jedzeniem ma coraz mniej wspĂłlnego. Nawet konserwy dla zwierzÂąt majÂą wiĂŞkszÂą zawartoœÌ miĂŞsa i mniej chemii, niÂż te produkowane dla ludzi. Soki produkowane z koncentratĂłw, nektary i napoje, ktĂłre wyparÂły nasze tradycyjne kompoty, rĂłwnieÂż fundujÂą nam zwiÂązki chemiczne, z ktĂłrymi musi walczyĂŚ nasz organizm. Wszystko to Âładnie opakowane i zachĂŞca nas swoimi witaminami i bÂłonnikiem, samo zdrowie, nic tylko piĂŚ i ÂżyĂŚ aÂż do Âśmierci. LASOWANIE MĂZGĂW Przez lata wpierano nam, Âże masÂło jest be. Wmawiano nam, Âże tylko margaryny zapewniÂą nam zdrowie i dÂługowiecznÂą sprawnoœÌ, bo masÂło to pewna skleroza, miaÂżdÂżyca w koĂącu udar. Potem nauczono nas smaÂżyĂŚ wszystko na oleju, bo smalec ma zÂłe kwasy tÂłuszczowe, zaÂś mleko tylko UHT z kartonu, bo jest wolne od bakterii. Okresami wmawiano nam, Âże niebezpieczne jest miĂŞso woÂłowe, albo wieprzowe, zdrowy tylko drĂłb, a najlepsze sÂą ryby. Nikt nie mĂłwiÂł, Âże te ryby sÂą hodowane jak tuczniki i Âładuje siĂŞ w nie hormony Âżeby szybciej rosÂły. To wszystko przewinĂŞÂło siĂŞ przez nasze stoÂły i ukÂłady trawienne. UzaleÂżniono nasze smaki od glutaminianu sodu, ktĂłry jest dodawany do wszystkich przypraw i daĂą, do tego stopnia, Âże bez niego potrawa nie smakuje. Obecnie panuje trend na potrawy bez glutaminianu i producenci, ktĂłrzy karmili nas tym ÂświĂąstwem przez lata, na opakowaniach wielkimi literami piszÂą, Âże produkt jest bez tego zwiÂązku chemicznego. Co dali w zamian? ZABIJA NAS WYGODA Wokó³ siebie widzĂŞ dzieci, nastolatki, mÂłodzieÂż, ktĂłrych wiek czĂŞsto nie sposĂłb okreÂśliĂŚ. Dziewczyna wysoka, dobrze rozwiniĂŞta fizycznie i wyglÂądajÂąca na licealistĂŞ, okazuje siĂŞ byĂŚ 13-latkÂą. ChÂłopcy, ktĂłrym wÂąs sypie siĂŞ za wczeÂśnie, zbyt wczeÂśnie ÂłysiejÂący mÂłodzieĂący, masa dzieci i mÂłodzieÂży z nadwagÂą. ChrupiÂą chipsy i popijajÂą napojami energetycznymi, albo przesÂłodzonymi sokami. Wszyscy jacyÂś wiĂŞksi, ciĂŞÂżsi, wyÂżsi i bardziej rozwiniĂŞci, niÂż poprzednie pokolenia. To jest wÂłaÂśnie wpÂływ chemicznej ÂżywnoÂści. Reklamy zakorzeniÂły w nas lenistwo, bo Âłatwiej jest wsypaĂŚ gotowy suchy produkt do miski, dodaĂŚ szklankĂŞ oleju, dwa jajka, zamieszaĂŚ, wstawiĂŚ do piekarnika i moÂżna byĂŚ dumnym z niby domowego ciasta. Ten wypiek ma tle wspĂłlnego z domowym ciastem, co zÂłoto z tombakiem. WÂłaÂśnie wygoda jest cichym zabĂłjcÂą naszej dobrej kuchni i zdrowego jedzenia. Swojska prawdziwa kieÂłbasa z miĂŞsa, mielonka ze sÂłoika, upieczony pasztet, wÂłasny kompot, sok czy powidÂła, wÂłasnorĂŞcznie kiszona kapusta i ogĂłrki. Zakupy tylko w maÂłym zakÂładzie masarskim, a nie w markecie - to jedyny sposĂłb normalnego Âżywienia w dzisiejszych czasach. ÂŁatwiej jest jechaĂŚ do marketu i kupiĂŚ gotowe produkty, ale zdrowia i smaku tam nie dostaniemy. Wszelkie przepisy na swojskie wyroby i przetwory znajdziemy we wÂłasnych domach: u matki, babki czy starszej sÂąsiadki. ZresztÂą sieĂŚ pĂŞka od prostych i sprawdzonych receptur. PowrĂłt do czasĂłw, ktĂłre byÂły nie tak dawno. I jeszcze taka jedna dygresja, iÂż nadeszÂły czasy, Âże moÂże wreszcie docenimy nasze dawne proste dobre jedzenie, ktĂłre pachniaÂło i smakowaÂło prawdziwie, a nie chemicznymi aromatami i poprawiaczami smaku. I nie bĂŞdziemy trz¹œÌ siĂŞ ze strachu, Âże jedliÂśmy sĂłl do posypywania ulic. Ta sĂłl, to akurat pikuÂś, przy wszystkich "wkÂładkach" i dodatkach, jakie przez lata zaserwowali nam producenci ÂżywnoÂści. http://interia360.pl/polska/artykul/nasza-pasza-powszednia,52194
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #90 : Marzec 02, 2012, 13:29:08 » |
|
Tyle, ¿e nawet kupuj¹c na straganach nie mamy ¿adnej gwarancji, ¿e towar jest z ekologicznej uprawy. Hipermarkety bêd¹ce w rêkach globalnych koncernów wygrywaj¹ cenami. Ciekawe czy gdyby powsta³a wy³¹cznie polska sieÌ , powiedzmy spó³dzielnia jak kiedyœ GS-y , która deklarowa³aby wy³¹cznie krajowe pochodzenie produktów prosto od rolnika, który uprawia zdrowo i ekologicznie (bez GMO) to czy ludzie zaufaliby i kupowali tam choÌby wychodzi³o lekko dro¿ej ? S¹dzê, ¿e ju¿ czas na powrót spó³dzielni rolniczych typu GS, ale zarz¹dzanych nowoczeœnie i uczciwie, obejmujacych cal¹ drogê ¿ywnoœci od pola (tylko zdrowa, przebadana ¿ywnoœÌ ) do straganu. ..to ja lecê po krajowe (mam nadzieje) pomidorki i ogórki na pobliski straganik. Czas na sa³atkê 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #91 : Marzec 02, 2012, 13:32:51 » |
|
East, chyba mylisz GS z... PGR :] ..to ja lecĂŞ po krajowe (mam nadzieje) pomidorki i ogĂłrki na pobliski straganik. Czas na saÂłatkĂŞ  nom, dobrze, Âże mrĂłz zelÂżaÂł, bo 3 tygodnie temu rzodkiewkĂŞ musiaÂłem wykopywaĂŚ kilofem u mnie teÂż na dziaÂłce dojrzewajÂą teraz pierwsze pomidory, no i ogĂłrki jakie Âładne nagle pokazaÂły siĂŞ po stopnieniu Âśniegu, tylko na zbiĂłr marchewki bĂŞdĂŞ musiaÂł poczekaĂŚ jeszcze ze 3 tygodnie...
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 13:35:19 wysłane przez arteq »
|
Zapisane
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #92 : Marzec 02, 2012, 13:54:25 » |
|
To widocznie Arteq nie wiesz jak siĂŞ dziÂś w kraju uprawia pomidory i ogĂłrki w Âśrodku zimy  . W szklarniach ,sztuczne oÂświetlenie, korzeniami w spienionej skale czyli w weÂłnie mineralnej .  Jak chcesz to Ci podam linka do firmy , ktĂłra robi na tym biznes ... z tym GS-em nie pomyliÂłem sie ... GS = Gminna Spó³dzielnia Oto przykÂładowy GS :  SieĂŚ istnieje, ale sÂłabo przĂŞdzie . Problemem jest mentalnoœÌ ludzka z innej epoki ... Gminne Spó³dzielnie i ich sieĂŚ handlowa sÂą jako caÂłoœÌ w bardzo trudnej sytuacji – mĂłwi JĂłzef Gawlik, prezes GS w Wilamowicach, dÂługoletni dziaÂłacz spó³dzielczy, a jeszcze do niedawna szef Rady Nadzorczej Krajowego ZwiÂązku Rewizyjnego Spó³dzielni „Samopomoc ChÂłopska”. – To efekt niespotykanego rozproszenia sieci sklepĂłw spó³dzielczych, marnej ich lokalizacji oraz sÂłabej kondycji finansowej. ByÂły co prawda prĂłby powoÂłania grup zakupowych dla potrzeb spó³dzielni, aby je wesprzeĂŚ zarĂłwno organizacyjnie, jak i w pozyskiwaniu towaru, jednak zakoĂączyÂły siĂŞ one fiaskiem – np. w JeleÂśni kilka spó³dzielni powoÂłaÂło specjalna spó³kĂŞ, ktĂłra teoretycznie egzystuje do dziÂś, jednak znajduje siĂŞ w fazie schyÂłkowej. PodobnÂą dziaÂłalnoœÌ na rzecz gminnych spó³dzielni miaÂła podj¹Ì utworzona w Warszawie spó³ka osĂłb prawnych, ale i ta inicjatywa siĂŞ nie powiodÂła. SÂądzĂŞ, Âże poraÂżki te w duÂżej mierze wynikaÂły z braku komputeryzacji, bez ktĂłrej tworzenie nowoczesnej sieci handlowej nie jest juÂż moÂżliwe. A pod tym wzglĂŞdem GS-y sÂą niezwykle zapóŸnione.(..) Nikt tego oficjalnie nie przyzna, ale waÂżnÂą przyczynÂą sÂłabej kondycji wielu GS-Ăłw jest sposĂłb funkcjonowania ich zarzÂądĂłw oraz struktura wÂłasnoÂściowa. Liczba czÂłonkĂłw spó³dzielni kurczy siĂŞ, a ci, ktĂłrzy pozostajÂą to zazwyczaj ludzie starsi, nie zawsze bĂŞdÂący w stanie dostosowaĂŚ siĂŞ do wymogĂłw wspó³czesnego handlu. A zbycie lub przekazanie udzia³ów w spó³dzielniach nastĂŞpcom wcale nie jest pod wzglĂŞdem prawnym takie Âłatwe. W efekcie, na czele tych podmiotĂłw stajÂą czĂŞstokroĂŚ ludzie przypadkowi, nie znajÂący siĂŞ na handlu i d¹¿¹cy do tego, aby wyprzedawaĂŚ i przejadaĂŚ majÂątek. To teÂż powoduje, Âże wiele GS-Ăłw znajduje siĂŞ dziÂś na rĂłwni pochyÂłej.http://www.gspiensk.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=19ChociaÂż z odrobinÂą nowoczesnego podejÂścia i przy Âświadomym wsparciu rolnikĂłw sieĂŚ by mogÂła rozkwitn¹Ì.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 14:10:07 wysłane przez east »
|
Zapisane
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #93 : Marzec 02, 2012, 19:29:04 » |
|
To widocznie Arteq nie wiesz jak siê dziœ w kraju uprawia pomidory i ogórki w œrodku zimy  . W szklarniach ,sztuczne oœwietlenie, korzeniami w spienionej skale czyli w we³nie mineralnej . no w³aœnie, zapomnia³eœ jeszcze dodaÌ ¿e przy okazji pakuje siê w to du¿o chemii, a zdaje siê wspomina³eœ coœ o zdrowej ¿ywnoœci... GS nie produkuje ¿ywnoœci - sprzedaje j¹, PGR-y produkowa³y. Aktualnie w sklepach które nale¿¹ do GS-ów zaopatrzenie idzie z tych samych hurtowni co innych placówek...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #94 : Marzec 02, 2012, 22:32:33 » |
|
S¹dzê, ¿e ju¿ czas na powrót spó³dzielni rolniczych typu GS, ale zarz¹dzanych nowoczeœnie i uczciwie, obejmujacych cal¹ drogê ¿ywnoœci od pola (tylko zdrowa, przebadana ¿ywnoœÌ ) do straganu. Pomijaj¹c niuans (ale jak¿e znacz¹cy), na który zwróci³ uwagê >arteq< chcia³by jeszcze zauwa¿yÌ, ¿e owo "nowoczesne" prowadzenie i uprawianie z regu³y nijak siê ma do uczciwoœci w niestosowaniu ró¿nych, nie do koùca uczciwych  mechanizmów, z GMO w³¹cznie. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 22:33:21 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #95 : Marzec 02, 2012, 23:26:23 » |
|
arteq no w³aœnie, zapomnia³eœ jeszcze dodaÌ ¿e przy okazji pakuje siê w to du¿o chemii, a zdaje siê wspomina³eœ coœ o zdrowej ¿ywnoœci... WyobraŸ sobie, ¿e nie. Do spienionej , mineralnej "gleby" czyli ska³y wypra¿onej sterylnie, nie potrzeba dodawaÌ ju¿ ¿adnej chemii. Po prostu to sie z sensem mija, bo ona zawiera wszelkie niezbêdne minera³y - to wci¹z jest ska³a. Ale faktycznie to nie wiadomo jakie nasiona na tym rosn¹. Mo¿e byÌ ,¿e i GMO. Co nie znaczy ,¿e tylko i wy³¹cznie. Ka¿de jedne siê udadz¹. Wszystko zale¿y od ludzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
greta
Gość
|
 |
« Odpowiedz #96 : Marzec 09, 2012, 10:56:00 » |
|
Z cyklu zdrowie: Uznany w Âświecie kardiolog wypowiada siĂŞ na temat prawdziwych przyczyn chorĂłb serca 7 Marzec 2012 Dodaj komentarz Przeskoczenie do uwag ÂŹrĂłdÂło: http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=4449105/03/2012 Dr Dwight Lundell – Laleva.org March 1, 2012 TÂłum. wMordechaj Dr Dwight Lundell My, lekarze, po tym, jak juÂż mamy za sobÂą lata praktyki, wiedzĂŞ i uznanie, czĂŞstokroĂŚ obrastamy w tak wielkie Ego, Âże z trudem przychodzi nam przyznaĂŚ, Âże siĂŞ myliliÂśmy. A trzeba to zrobiĂŚ. Niczym nie przymuszony, ja osobiÂście przyznajĂŞ, Âże nie miaÂłem racji. Jako kardiolog z 25-letniÂą praktykÂą w zawodzie, ktĂłry wykonaÂł ponad 5000 operacji na otwartym sercu, dzisiaj muszĂŞ oddaĂŚ sprawiedliwoœÌ temu, co uwaÂżaÂłem za b³êdne, w oparciu o fakty medyczne i naukowe. Przez wiele lat uprawiaÂłem swĂłj zawĂłd przy wspó³pracy z innymi waÂżnymi lekarzami, jakich tytuÂłowano “autorytetami w dziedzinie wydawania opinii”. Bombardowani byliÂśmy literaturÂą naukowÂą, uczestniczyliÂśmy wci¹¿ w ró¿nych seminariach naukowych, w wyniku czego, my, twĂłrcy powszechnych opinii, twierdziliÂśmy, Âże choroby serca biorÂą siĂŞ po prostu z faktu nadmiernej iloÂści cholesterolu we krwi. JedynÂą akceptowalnÂą terapiÂą, jaka wchodziÂła w grĂŞ, byÂło wypisywanie medykamentĂłw w celu obniÂżenia poziomu cholesterolu i dieta, polegajÂąca na wielkim ograniczeniu przyjmowania tÂłuszczĂłw. Ta dieta miaÂła oczywiÂście, tak uwaÂżaliÂśmy, obniÂżyĂŚ poziom cholesterolu i zapobiegaĂŚ chorobom serca. OdstĂŞpstwa od tych zaleceĂą zwykliÂśmy uwaÂżaĂŚ za herezjĂŞ, ktĂłra mogÂłaby doprowadziĂŚ do moÂżliwego przyjĂŞcia zÂłego modelu leczenia. Ale to w ogĂłle nie dziaÂła! Tych zaleceĂą dÂłuÂżej nie da siĂŞ broniĂŚ ani naukowo ani tym bardziej bĂŞdÂąc w zgodzie z wÂłasnym sumieniem. Odkrycie sprzed kilku lat, Âże stan zapalny Âściany arterii jest prawdziwÂą przyczynÂą chorĂłb serca powoli przeksztaÂłciÂło siĂŞ w zmianĂŞ paradygmatu, jak naleÂży leczyĂŚ choroby serca i inne chroniczne dolegliwoÂści. Od dawna utrwalone w nauce zalecenia dietetyczne doprowadziÂły do stworzenia epidemii otyÂłoÂści i cukrzycy, a konsekwencje tego przyĂŚmiewajÂą inne historyczne plagi w porĂłwnaniu skali ÂśmiertelnoÂści, ludzkich cierpieĂą i tragicznych skutkĂłw gospodarczych. Pomimo, Âże 25 % populacji zaÂżywa kosztowne lekarstwa statyczne i mimo tego, Âże udaÂło nam siĂŞ zmniejszyĂŚ zawartoœÌ tÂłuszczĂłw w naszych dietach, w tym roku od chorĂłb serca umrze wiĂŞcej amerykanĂłw niÂż w latach ubiegÂłych. Statystyki American Heart Association przedstawiajÂą dane, Âże 75 milionĂłw amerykanĂłw obecnie cierpi na ró¿ne choroby serca, Âże mamy 20 milionĂłw cukrzykĂłw, a 57 milionĂłw ma stan przedcukrzycowy. Te powikÂłania dotykajÂą z kaÂżdym rokiem coraz mÂłodsze jednostki. MĂłwiÂąc po prostu, bez istnienia w organizmie stanu zapalnego, nie ma sposobu, aby cholesterol odkÂładaÂł siĂŞ w Âścianach naczyĂą krwionoÂśnych i powodowaÂł chorobĂŞ serca, a nastĂŞpnie zawaÂł. Bez zaistnienia stanu zapalnego, cholesterol swobodnie przepÂływaÂłby przez organizm tak, jak to wymyÂśliÂła natura. To wÂłaÂśnie stan zapalny powoduje, Âże cholesterol zostaje zatrzymany w organizmie. Stan zapalny nie jest czymÂś skomplikowanym, to po prostu naturalny sposĂłb obrony twojego ciaÂła przed obcym najeÂźdÂźcÂą, jak bakteria, toksyna czy wirus. Cykl stanu zapalnego jest doskonaÂły w chronieniu twego ciaÂła przed tymi obcymi bakteriami czy wirusami. JednakÂże, jeÂżeli chronicznie wystawiamy nasze organizmy na wywoÂłanie szkody przez toksyny albo pokarmy, to inna sprawa, bo ciaÂło ludzkie nie zostaÂło zaprojektowane tak, aby reagowaĂŚ na coÂś, co nazwaĂŚ moÂżna chronicznym stanem zapalnym. Nieustanny stan zapalny jest w takim samym stopniu szkodliwy, jak ostry, ale rzadki stan zapalny jest dla organizmu ludzkiego korzystny. Czy wiĂŞc myÂślÂący czÂłowiek dobrowolnie wystawiaÂłby siĂŞ na powtarzalne szkody wywoÂływane pokarmem czy innymi substancjami, gdyby wiedziaÂł o tym, Âże wywoÂłujÂą one szkody dla ciaÂła? No moÂże palacze, ale chociaÂż robiÂą to z wÂłasnego wyboru. Reszta z nas zwyczajnie poszÂła za gÂłosem rekomendowanej przez mainstream diety, ktĂłra ma mieĂŚ maÂły poziom zawartoÂści tÂłuszczĂłw, a wysokÂą zawartoœÌ tÂłuszczĂłw wielonienasyconych oraz wĂŞglowodanĂłw, nie wiedzÂąc, Âże to spowoduje wielokrotne przysporzenie szkody naszemu krwioobiegowi. Ten stan ciÂągÂłego szkodzenia samemu sobie tworzy chroniczny stan zapalny prowadzÂący do chorĂłb serca, zawaÂłu, cukrzycy i otyÂłoÂści. PozwĂłlcie, Âże powtĂłrzĂŞ: szkodzenie i stan zapalny w krwioobiegu jest wywoÂłany przez dietĂŞ niskotÂłuszczowÂą, jaka byÂła przez lata rekomendowana przez medycynĂŞ mainstreamu. Jacy sÂą najwiĂŞksi winowajcy chronicznego stanu zapalnego? To doœÌ proste, sÂą to pokarmy zawierajÂące w nadmiarze proste, wysokoprzetworzone wĂŞglowodany (cukier, mÂąka i wszystkie produkty, jakie z nich siĂŞ wytwarza) oraz nadmierne spoÂżywanie olejĂłw roÂślinnych omega-6, jak sojowy, kukurydziany i sÂłonecznikowy, jakich wiele znaleŸÌ moÂżna w przetworzonych pokarmach. WyobraÂźcie sobie tarcie sztywnÂą szczotkÂą po miĂŞkkiej skĂłrze aÂż staje siĂŞ zaczerwieniona i prawie krwawi. A rĂłbcie to kilka razy dziennie przez piĂŞĂŚ lat. JeÂśli nawet zniĂłsÂłbyÂś bolesne tarcie, to i tak doprowadzisz do krwawienia, stworzysz zakaÂżone miejsce, ktĂłre coraz bardziej bĂŞdzie siĂŞ jÂątrzyĂŚ przy kaÂżdej kolejnej prĂłbie. To dobry przykÂład, Âżeby wyobraziĂŚ sobie proces powstawania stanu zapalnego, ktĂłry moÂże mieĂŚ miejsce w twoim ciele nawet w tej chwili. NiezaleÂżnie od tego, gdzie ma miejsce proces tworzenia siĂŞ stanu zapalnego, czy na zewnÂątrz czy w Âśrodku, ma on zawsze taki sam charakter. MiaÂłem wglÂąd w wiele tysiĂŞcy naczyĂą krwionoÂśnych. ZaraÂżona chorobÂą arteria wyglÂąda jak gdyby ktoÂś wzi¹³ szczotkĂŞ i tarÂł niÂą wiele razy jej ÂścianĂŞ. Kilka razy dziennie, dzieĂą po dniu, poÂżywienie, jakie jemy, wyrzÂądza maÂłe szkody, ale zbierajÂąc to wszystko razem powoduje szkodĂŞ wielkÂą, powoduje, Âże ciaÂło reaguje wci¹¿ i we wÂłaÂściwy naturalny sposĂłb jak na stan zapalny. Gdy bĂŞdziemy delektowaĂŚ siĂŞ zwodniczym smakiem sÂłodkiej buÂłki, nasze ciaÂła zareagujÂą alarmujÂąco, jak gdyby dostaÂł siĂŞ do nich obcy najeÂźdÂźca i ogÂłosiÂł wojnĂŞ. PoÂżywienie napakowane cukrami i prostymi wĂŞglowodanami albo przetworzone z uÂżyciem olejĂłw omega-6 z dÂługich pó³ek sklepowych byÂło filarem diety AmerykanĂłw przez 60 lat. Takie poÂżywienie powolutku zatruÂło kaÂżdego. W jaki sposĂłb zjedzenie zwykÂłej sÂłodkiej buÂłki moÂże doprowadziĂŚ do wytworzenia kaskady stanĂłw zapalnych i do choroby? Gdy wyobrazisz sobie wylanie syropu na klawiaturĂŞ, bĂŞdziesz miaÂł obraz tego, co dzieje siĂŞ wewnÂątrz komĂłrki. Gdy spoÂżywamy proste wĂŞglowodany takie, jak cukier, poziom cukru we krwi gwaÂłtownie roÂśnie. W odpowiedzi, twoja trzustka wydziela insulinĂŞ, ktĂłrej zasadniczym celem jest wprowadziĂŚ cukier do kaÂżdej komĂłrki, gdzie jest on skÂładowany na potrzeby energetyczne. JeÂśli komĂłrka jest peÂłna i nie potrzebuje glukozy, dostawa jest odrzucana, aby unikn¹Ì moÂżliwoÂści zapchania zakÂładu przetwĂłrczego. Gdy wasze napeÂłnione komĂłrki odrzucÂą dodatkowÂą glukozĂŞ, roÂśnie poziom cukru we krwi wytwarzajÂąc przez to jeszcze wiĂŞcej insuliny, a glukoza zamieniana jest w odÂłoÂżony tÂłuszcz. Co to wszystko ma wspĂłlnego ze stanem zapalnym? Poziom cukru we krwi jest kontrolowany w bardzo wÂąskim zakresie. Dodatkowe czÂąsteczki cukru przywierajÂą do ró¿norodnych protein, co wÂłaÂśnie z kolei uszkadza ÂścianĂŞ naczynia krwionoÂśnego. Takie powtarzajÂące siĂŞ uszkodzenia w naczyniach tworzÂą stan zapalny. Gdy gwaÂłtownie podnosisz swĂłj poziom cukru we krwi kilka razy dziennie, dzieĂą za dniem, to dokÂładnie tak, jakbyÂś uÂżywaÂł papieru Âściernego wewnÂątrz delikatnej struktury naczyĂą krwionoÂśnych. Mimo Âże nie jesteÂś w stanie zaobserwowaĂŚ tego, niech wystarczy ci, Âże ja dam takie zapewnienie. WidziaÂłem to w ponad 5000 przypadkĂłw u pacjentĂłw poddanych operacji w przeciÂągu 25 lat, z ktĂłrych wszyscy mieli jeden wspĂłlny mianownik – stan zapalny arterii. WróÌmy do sÂłodkiej buÂłki. Ten niewinnie wyglÂądajÂący cukiereczek nie tylko zawiera cukry, ale wypieczono jÂą w jednym z wielu olejĂłw omega-6, jak np. olej sojowy. Czipsy i frytki sÂą nasÂączone olejem sojowym; przetworzone produkty spoÂżywcze wytwarza siĂŞ z uÂżyciem olejĂłw omega-6, Âżeby dÂłuÂżej mogÂły staĂŚ na pó³kach. O ile omega-6 sÂą skÂładnikiem waÂżnym – sÂą bowiem czĂŞÂściÂą bÂłony przepuszczajÂącej kaÂżdej komĂłrki, a bÂłona ta odpowiada za to co wchodzi i opuszcza komĂłrkĂŞ – musi on byĂŚ we wÂłaÂściwej rĂłwnowadze z omega-3. JeÂśli zaburzamy rĂłwnowagĂŞ poprzez spoÂżywanie nadmiernych iloÂści omega-6, membrana komĂłrkowa wytwarza chemikalia nazywane cytokinami, ktĂłre bezpoÂśrednio odpowiadajÂą za powstanie stanu zapalnego. Obecna promowana w mainstreamie amerykaĂąska dieta wytworzyÂła ogromnÂą nierĂłwnowagĂŞ pomiĂŞdzy tymi dwoma tÂłuszczami. Stosunek nierĂłwnowagi siĂŞga od 15:1 do 30:1 na korzyœÌ omega-6. A to straszliwie wielka iloœÌ cytokin powodujÂących stan zapalny. W naszym obecnym Âśrodowisku Âżywieniowym stosunek 3:1 byÂłby optymalny i zdrowy. Co gorsza, wzrost wagi ciaÂła, jaki nastĂŞpuje na skutek jedzenia tych pokarmĂłw powoduje, Âże powstajÂą przeÂładowane tÂłuszczem komĂłrki, ktĂłre wypuszczajÂą wielkie iloÂści chemikaliĂłw sÂłu¿¹cych powstaniu stanĂłw zapalnych, co dodatkowo wpÂływa na szkody wywoÂływane przez wysoki poziom cukru we krwi. Proces, jaki zaczyna siĂŞ od niewinnej sÂłodkiej buÂłki zamienia siĂŞ z upÂływem czasu w niebezpieczny cykl, ktĂłry doprowadza do chorĂłb serca, nadciÂśnienia, cukrzycy, wreszcie do Alzheimera, gdyÂż proces zapalny trwa nieprzerwanie. Od tego siĂŞ nie ucieknie, im wiĂŞcej spoÂżywamy poÂżywienia przygotowanego i przetworzonego, tym bardziej podsycamy stan zapalny, po trochu, dzieĂą po dniu. Ludzkie ciaÂło nie potrafi, ani teÂż nie byÂło zaprojektowane do tego, Âżeby spoÂżywaĂŚ ÂżywnoœÌ nasyconÂą cukrami i nasÂączonÂą olejami omega-6. Jest tylko jeden sposĂłb zaÂłagodzenia stanu zapalnego, jest nim powrĂłt do ÂżywnoÂści w stanie bliÂższym jej stanowi naturalnemu. Aby budowaĂŚ miĂŞÂśnie, jedz wiĂŞcej protein. Wybieraj wĂŞglowodany, jakie majÂą bardzo skomplikowanÂą strukturĂŞ, jak ró¿norodne owoce i warzywa. Drastycznie zmniejsz albo wyeliminuj przyczynĂŞ stanĂłw zapalnych, tÂłuszcze omega-6, jak olej sojowy oraz ÂżywnoœÌ przetworzonÂą z ich udziaÂłem. Jedna ÂłyÂżeczka oleju kukurydzianego zawiera 7,280 mg omega-6; sojowego 6,940 mg. Zamiast nich, uÂżywaj oliwy albo masÂła. TÂłuszcze zwierzĂŞce zawierajÂą mniej niÂż 20 % omega-6 i sÂą o wiele mniej prawdopodobnÂą przyczynÂą stanĂłw zapalnych niÂż rzekomo zdrowe oleje wielonienasycone. Zapomnijcie o „nauce”, jakÂą wtÂłaczano wam do gÂłowy przez dziesiĂŞciolecia. Nie istnieje w ogĂłle taka nauka, ktĂłra twierdzi, Âże sam tÂłuszcz nasycony powoduje choroby serca. Nauka, ktĂłra twierdzi, Âże tÂłuszcz nasycony podnosi poziom cholesterolu we krwi jest rĂłwnieÂż dosyĂŚ sÂłaba. OdkÂąd dowiedzieliÂśmy siĂŞ, Âże cholesterol nie jest przyczynÂą chorĂłb serca, caÂła troska skupiona na tÂłuszczach nasyconych w ogĂłle wyglÂąda na jakiÂś absurd. Teoria cholesterolowa doprowadziÂła do powstania zaleceĂą beztÂłuszczowych lub niskotÂłuszczowych, ktĂłre z kolei stworzyÂły warunki powstania typĂłw poÂżywienia, jakie teraz staÂły siĂŞ powodem istnej epidemii stanĂłw zapalnych. Medycyna mainstreamowa popeÂłniÂła straszny b³¹d, gdy doradzaÂła ludziom unikaĂŚ tÂłuszczĂłw nasyconych na korzyœÌ jedzenia o wysokim puÂłapie tÂłuszczĂłw omega-6. WiĂŞc teraz mamy epidemiĂŞ stanĂłw zapalnych naczyĂą krwionoÂśnych, co prowadzi do chorĂłb serca i istnienia innych cichych zabĂłjcĂłw. NaleÂży powrĂłciĂŚ do typĂłw posiÂłkĂłw, jakie dawaÂła wam babcia, a nie tych, ktĂłre dostawaliÂście od mamy, wracajÂącej ze spoÂżywczaka wypeÂłnionego przetworzonÂą ÂżywnoÂściÂą. Przez wyeliminowanie pokarmĂłw wywoÂłujÂących stany zapalne i przez dodanie zasadniczych skÂładnikĂłw Âżywieniowych ze ÂświeÂżej nieprzetworzonej ÂżywnoÂści, moÂżecie odwrĂłciĂŚ lata szkĂłd wyrzÂądzanych waszemu krwioobiegowi i caÂłemu organizmowi przez spoÂżywanie typowej amerykaĂąskiej diety. Dr Dwight Lundell byÂł ostatnio Szefem ZespoÂłu lekarzy oraz Szefem Chirurgii w Banner Heart Hospital , Mesa , AZ. Jego prywatna praktyka znajduje siĂŞ w Cardiac Care Center was in Mesa, AZ. Ostatnio dr Lundell zostawiÂł chirurgiĂŞ na rzecz dietetycznego leczenia chorĂłb serca. Jest zaÂłoÂżycielem Healthy Humans Foundation, ktĂłra promuje zdrowie ludzkie poprzez pomoc duÂżym firmom w popieraniu dobrej kondycji pracownikĂłw. Jest rĂłwnieÂż autorem ksi¹¿ek The Cure for Heart Disease oraz The Great Cholesterol Lie. Dodaj do www.stopsyjonizmowi.worldpress.com
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #97 : Marzec 09, 2012, 11:49:55 » |
|
Jest tylko jeden sposób za³agodzenia stanu zapalnego, jest nim powrót do ¿ywnoœci w stanie bli¿szym jej stanowi naturalnemu. Aby budowaÌ miêœnie, jedz wiêcej protein. Wybieraj wêglowodany, jakie maj¹ bardzo skomplikowan¹ strukturê, jak ró¿norodne owoce i warzywa I to jest z³ota zasada ,która raz jeszcze siê sprawdza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #98 : Marzec 09, 2012, 23:45:26 » |
|
Na jednym z portali spoÂłecznoÂściowych ktoÂś przekazaÂł takÂą wiadomoœÌ.Zgodnie z Âżyczeniem internauty przekazujĂŞ ja dalej :Cytuje: - -" !!!!skandal UWAGA TUSKOLAND KÂŁAMIE PracujĂŞ w laboratorium nawozĂłw sztucznych,na wÂłasny koszt zrobiÂłem analizĂŞ soli wypadowej serwowanej nam-POLAKOM w ÂżywnoÂści od > 10 lat!. PoniÂżej przedstawiam skÂład:NaCl min 94,6 % H2O max 0,2 % SO42 - 5,2 % K4Fe(CN)6 - 31 mg/kg pH 5-9 najgorsze ÂświĂąstwo (RAKOTWĂRCZE!) to Âżelazocjanek potasu,substancja rakotwĂłrcza przy systematycznym spoÂżywaniu. MĂłj post jest usuwany,proszĂŞ uprzejmie o kopiowaniu tego skÂładu chemicznego i przekazywanie dalej - wklejaj wszĂŞdzie gdzie siĂŞ da!RATUJMY SWOJE i NASZYCH najbliÂższych ZDROWIE i ÂŻYCIE!TrujÂą nas za wiedzÂą i ZGODÂĄ RZÂĄDU (dlaczego nie ujawniajÂą firm-trucicieli?!)-w imiĂŞ czego???!SKANDAL i SZOK!!!!"Edit: a to juÂż ode mnie http://wyborcza.pl/1,75248,11281259,Prokuratura_od_lat_wiedziala_o_brudnej_soli.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2012, 23:47:46 wysłane przez chanell »
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #99 : Marzec 10, 2012, 21:08:59 » |
|
chanell dziwne, ¿e dopiero teraz takie rewelecje wyp³ywaj¹ . Nie broniê tego rz¹du (nie jestem jego zwolennikiem), ale trzeba braÌ poprawkê na radosn¹ twórczoœÌ w³asn¹ internautów, a tak¿e na dzia³ania opozycji. Wszêdzie i na ka¿dym kroku jesteœmy zewsz¹d nara¿eni na manipulacjê. Tu chodzi tylko i wy³¹cznie o jedno - o to, ¿ebyœmy byli sfrustrowani, wkurzeni, przera¿eni. Nie chodzi o to, byœ widzia³a œwiat³o w tunelu, tylko o to, abyœ doznawa³a ... SZOKU. ZwróÌcie uwagê na s³ownictwo w tej wiadomoœci. WiadomoœÌ nie zawiera tylko (rzekomych) faktów, ale dodatkowo ubarwiona jest przez zwroty typu "skandal", "Truj¹ nas za wiedz¹ i zgod¹ rz¹du", "szok". Bez wzglêdu na to, kto rz¹dzi, jedyn¹ strategi¹ prawdziwych manipulatorów jest nastawiaÌ jednych przeciwko drugim i ludzi przeciwko wszystkim i ka¿demu. Przejrzyjmy na oczy. Moim zdaniem jest tylko jedno wyjœcie z tej matni. Z³apaÌ za mordy tych co s¹ teraz u ¿³oba i wymagaÌ, wymagaÌ , wymagaÌ - od nich !! .. a nie tylko zmieniaÌ ekipy.
Nie dajmy siê omotaÌ biciem w alarmistyczne tony. Owszem , to wszystko mo¿e byÌ prawda, ale dok³adnie takie same skandale czekaj¹ nas w nowej ekipie. Zawsze tylko po to, abyœmy nie potrafili tego ogarn¹Ì. Mamy siê wkurzaÌ, sprzeciwiaÌ ,negowaÌ, zmieniaÌ.Tylko po to, aby dodaÌ sobie stresu. Ale niczego konstruktywnego w zamian demaskatorzy nie zaproponuj¹ .Zauwa¿cie to.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|