- Zakaz dokonywania zmian w postach (tzw. edycja postów), polegających na zmianie treści
istniejącej wiadomości. Konieczność rozszerzenia lub sprostowania zapisanej wiadomości
należy dokonywać jako uzupełnienie z ewentualnym dopiskiem "EDYCJA:"
Zakaz ten dotyczy postów po których pojawiły się już odpowiedzi, kolejne posty.
Nie przestrzeganie tego wymogu będzie mogło skutkować ukaraniem forumowicza ostrzeżeniem
(-1pf)
Jak administracja rozumie pojecie tresci
Przykladowo:
Treścią mojego posta jest okreslone przeslanie, informacja, przekaz, zapytanie itp.
Do WYRAŻENIA
TEJ OKRESLONEJ TRESCI uzywam róznych FORM jezykowych, wizualnych itp.
(Czesto zdarzało mi sie DOPRECYZOWYWAĆ tę FORMĘ) - gdy pojawiały się pomysły że mozna ując coś trafniej i bardziej klarownie.
..i teraz: Czy to podpada pod zmiane tresci?
Przykladowo ja przyjmuje ogólnie taką konwencję (traktuje to jako netykieta),
że pisze edit zawsze, gdy zmieniam treść (czy poglad, swoje zdanie ..w okreslonym przekazie).
Gdy zmieniam jedynie formę - nie czułem takiej potrzeby, chocniejednokrotnie zdarzalo mi się z rozpedu i w takiej sytuacji również dac 'edit'.
Bo rozumiem sensowność takiego uregulowania - jak chodzi o zmiany wogóle sensu treści sensu przekazu.
(jesli natomiast ktoś oniósł sie do formy, np. polemicznie, a okazalo sę że źle odczytał sens - to przeciez i tak całe to 'nawarstwienie'
nie przedstawia już ani sensu , ani znaczenia.
A dostrzegam w tym intencję "zamurowania" czy "zamrażania" tych nieistniejacych bytów,
a nawet potencjał do 'preparowania' nieistniejących tresci...
...co sprowadza rozmowy zawsze na poślednie tory i rozmywa istotę sprawy.
Nie pojmuję jakiemu celowi miałoby służyć kumulowanie (zbieranie) form nietrafnych - to by oznaczało BRAK SZACUNKU dla czasu userów,
zarówno tych stałych jak i okazjonalnych. Zmuszając do koncentrowania energii na jakichś
formach przejsciowych - strata czasu. Po co to komu?
Również stanowioby to WYMUSZANIE czytania jakichś form,
które były nieprecyzyjne, bądź tez robocze / temp formy wyrazu treści,
podczas gdy autor osiągnął w międzyczasie bardziej trafny wyraz dla treści którą AUTOR suma sumarum ma do wyrażenia.