Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 17, 2025, 03:46:13

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PrzejÂście ludzkoÂści do 4G  (Przeczytany 139393 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #150 : Kwiecień 25, 2012, 05:18:13 »

..tak  geometrycznie- moÂżna powiedzieĂŚ korzystajÂąc z teori *BB, iÂż MY byÂło w fazie "0" w punkcie bez wymiarĂłw,-
a teraz "patrzy" na ten punkt z powierzchni sfery o duÂżym promieniu, no i kaÂżde MY widzi obraz trochĂŞ inaczej znieksztaÂłcony,-
ale mimio wszystko ten sam! Chichot

*BB- big bang

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Laguna__
Gość
« Odpowiedz #151 : Kwiecień 25, 2012, 06:25:47 »

Cytat: east link=topic=5114.msg95280#msg95280

ps..[b
Astre[/b]  a tak dla ÂścisÂłoÂści cytat przekrĂŞciÂłeÂś. W poÂście stoi jak wó³ "To, czego nie ma stworzyÂło system NWO " MrugniĂŞcie
I jak tu Cie east nie kochac .... w Twoim nieistnieniu hihihhihhi
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #152 : Kwiecień 25, 2012, 08:58:54 »

Ja to nazywam Ca³oœÌ choÌ spotka³em siê z nazwa JednoœÌ i te¿ mi siê spodoba³a
Przebisnieg - a mowi panu cos takiego jak "union (unia)"MrugniĂŞcie?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2012, 08:59:14 wysłane przez Fair Lady » Zapisane
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #153 : Kwiecień 25, 2012, 09:17:55 »

Fair Lady DuÂży uÂśmiech
MĂłwi mi oczywiÂście tak jak 12 gwiazdek na fladze  DuÂży uÂśmiech
Rany z KupaÂły zrobiono noc ÂświĂŞtojaĂąskÂą.
Z postrzyÂżyn - bierzmowanie
Historie Horusa powtĂłrzono na Jezusie.
Obdarto JunonĂŞ i obdarowano MaryjĂŞ.
Z wampiryzmu ,, oto krew baranka" i kanibalizmu ,,ciaÂło Chrystusa" zrobiono kult ZÂły
Ba nawet religiĂŞ, ktĂłra wymiata i rzÂądzi DuÂży uÂśmiech
Z caÂłym szacunkiem i za przeproszeniem, grzeje mnie to  UÂśmiech
Staram siĂŞ robiĂŚ swoje JĂŞzyk
Zwyczajnie nie zuÂżyje nawet odrobinki energii by mĂłj intelekt poczuÂł siĂŞ dowartoÂściowany, a ego rozrosÂło siĂŞ do rozmiarĂłw wiĂŞkszej niÂż mydlana baĂąka DuÂży uÂśmiech JĂŞzyk

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2012, 09:19:03 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #154 : Kwiecień 25, 2012, 09:38:24 »

Tak to w istocie wyglada (hodowla). Jeden zzera drugiego, albo pozera np. wzrokiem;)
Czyli stwierdziles Przebisniegu, ze to co jest jest be! To znaczy, ze wyczuwasz intuicyjnie (moze wiesz), co jest wiec cacy?
Niestety przebudzenie jest niekiedy bolesne, nauczano nas o rownosci wszystkich. W rzeczywistosci to swiaty, ktore spolecznosc dziela.
Pojecie "unia" jest powyzej pojecia "wybieraj".
east
Gość
« Odpowiedz #155 : Kwiecień 25, 2012, 11:54:04 »

Fair Lady , ta "unia" brzmi trochĂŞ jak kom-unia MrugniĂŞcie

Nowych "kom-unistĂłw" wysyp siĂŞ szykuje i Âżniwa pewna Instytucja znĂłw (jak co roku) zbierze. Ale nie ma siĂŞ co nad tym rozwodziĂŚ bo -  jak to celnie uj¹³ PrzebiÂśnieg - szkoda energii na wampirze ego Chichot 
ptak
Gość
« Odpowiedz #156 : Kwiecień 25, 2012, 12:42:31 »

Cytat: east za przebiÂśniegiem, ktĂłry celnie…
szkoda energii na wampirze ego   

…co rzekÂłszy, ego poszÂło precz  …nowe szatki przywdziaĂŚ…  Chichot  …lub czapkĂŞ niewidkĂŞ sobie sprawiĂŚ… !!!???  Chichot DuÂży uÂśmiech
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #157 : Kwiecień 25, 2012, 12:44:23 »

Wszystko jakos brzmi. A co chcesz ta kom-unia zasugerowac? Masz nieprzyjemne skojarzenia? Czy wyczuwasz intuicyjnie, albo na 6 sek. przed czym!?
Czymze jest 6 sekund, dla terminatorow.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #158 : Kwiecień 30, 2012, 20:55:25 »

Szanowna ptak UÂśmiech
NieÂśmiaÂło pozwolĂŞ sobie napisaĂŚ iÂż nauczyÂłem siĂŞ, Âże wystarczy zauwaÂżyĂŚ by zneutralizowaĂŚ UÂśmiech
JeÂżeli Wiesz jeÂżeli Widzisz jeÂżeli Czujesz ... Cool
DoÂświadczasz RĂłwnowagi inni nazywajÂą to CiszÂą itd
Wtedy od Ciebie i tylko od Ciebie zaleÂży czy ego przywdzieje nowe szatki i dalej bĂŞdzie odgrywaÂło role przewodnika, czy teÂż jako jeden z elementĂłw caÂłoÂści wykonywaÂło swoja funkcje tak jak wzrok, sÂłuch, smak itd JĂŞzyk
Przepraszam za przykÂłady ale  lubiĂŞ te proste DuÂży uÂśmiech
Kiara
Gość
« Odpowiedz #159 : Kwiecień 30, 2012, 22:39:37 »

Pozwolê sobie dodaÌ i¿ dopóki cz³owiek ¿yje w tym wymiarze nie ma ¿adnej mo¿liwoœci pozbyÌ siê swojego ego. Bowiem jest ono dla fizycznoœci jak dusza dla Ducha. Przez nie i dziêki niemu poznaje œwiat zewnêtrzny oraz swoje wewnêtrzne odczucia powoduj¹ce przerózne reakcje. w ten sposób dokonuje siê jego rozwój, sztuk¹ jest jednak nie daÌ siê zdominowaÌ ego którym w³adaj¹ emocje. Sztuk¹ jest w³adaÌ emocjami i prowadziÌ ego w wybran¹ przez m¹droœÌ stronê.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #160 : Maj 01, 2012, 13:06:39 »

OczywiÂście pozbyĂŚ siĂŞ ego to tak jak np pozbyĂŚ siĂŞ oka DuÂży uÂśmiech
CaÂła sztuka polega na tym by ego wykonywaÂło swoje zadanie a nie bawiÂło siĂŞ w przewodnika DuÂży uÂśmiech
ptak
Gość
« Odpowiedz #161 : Maj 01, 2012, 13:25:36 »

OczywiÂście pozbyĂŚ siĂŞ ego to tak jak np pozbyĂŚ siĂŞ oka DuÂży uÂśmiech
CaÂła sztuka polega na tym by ego wykonywaÂło swoje zadanie a nie bawiÂło siĂŞ w przewodnika DuÂży uÂśmiech

Ego i dusza – mezalians, czy para doskonaÂła? A moÂże to jedno i to samo?
MoÂże chodzi o wewnĂŞtrzne tarcie i dotarcie, kalibracjĂŞ?  MrugniĂŞcie  DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam szanownego PrzebiÂśniega.  Chichot
east
Gość
« Odpowiedz #162 : Maj 02, 2012, 16:27:55 »

Pozwolê sobie dodaÌ i¿ dopóki cz³owiek ¿yje w tym wymiarze nie ma ¿adnej mo¿liwoœci pozbyÌ siê swojego ego. Bowiem jest ono dla fizycznoœci jak dusza dla Ducha. Przez nie i dziêki niemu poznaje œwiat zewnêtrzny oraz swoje wewnêtrzne odczucia powoduj¹ce przerózne reakcje. w ten sposób dokonuje siê jego rozwój, sztuk¹ jest jednak nie daÌ siê zdominowaÌ ego którym w³adaj¹ emocje. Sztuk¹ jest w³adaÌ emocjami i prowadziÌ ego w wybran¹ przez m¹droœÌ stronê.
A kto w takim razie wÂłada ego ?
Kto jest wÂładcÂą dusz i eg ?
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #163 : Maj 02, 2012, 16:58:35 »

East znaczy jesteÂś wÂładcÂą?? DuÂży uÂśmiech
Rozumiem Âże wiesz jak zbudowany jest czÂłowiek. DuÂży uÂśmiech
WiĂŞc dlaczego zamiast pisaĂŚ masz piszesz wÂładasz DuÂży uÂśmiech
DziĂŞkuje za pozdrowienia pozdrawiam rĂłwnieÂż szanownÂą Ptak UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2012, 16:59:43 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #164 : Maj 02, 2012, 17:44:16 »

PrzebiÂśniegu , padajÂą pytania.

Nie istnieje Âżaden wÂładca ani kontroler - ale to jest wynika z rozpoznania poprzez doÂświadczenie, a nie z napisania tego. CaÂła wiedza pÂłynÂąca z doÂświadczenia tego "tu i teraz" (stÂąd) zawierajÂąca siĂŞ w pisanych zdaniach nie dotyczy nikogo innego.

Palce stukajÂą w klawiaturĂŞ przelewajÂąc myÂśli ,ktĂłre przychodzÂą, ale w tym procesie nie ma kontrolera.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #165 : Maj 02, 2012, 18:39:30 »

Kontroler UÂśmiech
Zobacz east tyle mĂłwimy o teoretykach.
Na wykonanie kaÂżdej pracy zadania byÂła i jest przewidziana jakaÂś pula energii.
KaÂżda praca by zostaÂła wykonana wymaga specjalistĂłw DuÂży uÂśmiech
KaÂżdy z czÂłowieka jest w czymÂś dobry np ja w piciu piwa DuÂży uÂśmiech
Akcja - reakcja.
PodjĂŞcie decyzji - potrzeba.
Wykonywanie pracy dziaÂłania jest doÂświadczeniem (biaÂłym lub czarnym) Cool
Z doœwiadczeù mo¿na wyci¹gn¹Ì skutki (inaczej mówi¹c przerobiÌ)
JeÂżeli masz coÂś przerobione ruszasz dalej - doÂświadczasz czegoÂś nowego, a to co przerobiÂłeÂś dodajesz do wnioskĂłw innych JĂŞzyk
MyÂśli, ktĂłre przychodzÂą sprawdzasz jak ktĂłryÂś nie rozumiesz - nic na silĂŞ - zostaw DuÂży uÂśmiech
Zajmij siĂŞ tymi, ktĂłre rozumiesz  JĂŞzyk
Bo im wiĂŞcej przerobiÂłeÂś tym wiĂŞcej wiesz.
Im wiĂŞcej wiesz tym wiĂŞcej postrzegasz
Twoja przestrzeĂą staje siĂŞ wiĂŞksza choĂŚ nie napadÂłeÂś jak Adolf na Polskie w 1939 DuÂży uÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #166 : Maj 02, 2012, 20:46:58 »

PrzebiÂśniegu opisaÂłeÂś wspaniale proces tworzenia siĂŞ toÂżsamoÂści od  momentu stwierdzenia akcja-reakcja.
Tak, jak jest zimno to dziaÂłaniem wÂłaÂściwym jest ubranie czegoÂś co zatrzyma ciepÂło. Akcja-reakcja. Zimno to odczucie, a dziaÂłanie wynika z myÂśli pt "trzeba siĂŞ ogrzaĂŚ" ,ktĂłra przyszÂła, lecz nie zostaÂła przez Ciebie pomyÂślana.

CaÂły bajer z tym JA wÂłaÂśnie polega na tym, Âże to z myÂśli , w toku wzrastania oraz interakcji myÂśli , tworzy siĂŞ sztuczna nakÂładka pt JA (niemaÂły udziaÂł majÂą w implementacji JA rodzice MrugniĂŞcie ).
Nie ma wtym niczego z³ego czy niestosownego. To zaistnia³o po to, aby zosta³o rozpoznane i rozpuszczone. Dlatego, ¿eby nie tworzyÌ ju¿ nowych koncepcji na temat koncepcji i przeciwko innym koncepcjom, z czego z kolei wynikaj¹ konflikty przeradzaj¹ce siê z czasem w otwarte wojny. Tak dzia³a ten system, a jego korzenie tkwi¹ w ludziach, a zatem st¹d nale¿y zmianê rozpocz¹Ì. Proste.

Ewentualne przejœcie na zupe³nie now¹ czêstotliwoœÌ bêdzie zwi¹zane z rozpuszczeniem tej podstawowej iluzji, bo ona bêdzie jedynie blokowaÌ przep³ywy energii na nowym poziomie, a jeœli nie zniknie stawiaj¹c opór to ten opór (podobnie jak w przewodach w gniazdku) zwyczajnie przepali "myœlowe" obwody. Oczywiœcie bêdzie próbowa³o - co nieustannie czyni - zrekonstruowaÌ siebie w nowym, mocniejszym wydaniu równie¿ w 4g, ale to bêdzie wymaga³o kontynuacji i mocnego wsparcia tzw wolnej woli.

Dlatego "kontroler", ktĂłry de facto jest iluzjÂą, bĂŞdzie usiÂłowaÂł zbudowaĂŚ Ciebie silnego, przekonanego o Twojej wÂłasnej mocy, pewnego wiedzy ,wrosÂłego w przekonania o wÂłasnej wyjÂątkowoÂści, ktĂłry po Przejsciu to siĂŞ dopiero ale rozwinie MrugniĂŞcie
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #167 : Maj 02, 2012, 20:51:16 »

Twoja przestrzeĂą staje siĂŞ wiĂŞksza choĂŚ nie napadÂłeÂś jak Adolf na Polskie w 1939 ....
Przebisnieg dla kogo TY wlasciwie ... oddychasz???

Traktat wersalski znasz? //chodzi o wersalke, czyli kanapke//

Spytaj ... "Federacji", a moze samej LO.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #168 : Maj 03, 2012, 09:17:15 »

MoÂżna swoje dowolne doÂświadczenie opisaĂŚ w najdoskonalszy sposĂłb.
Ktoœ czytaj¹c lub s³uchaj¹c mo¿e zamilkn¹Ì w niemym zachwycie.
Czy zrozumie?
Raczej nie dlatego, Âże bĂŞdzie to doÂświadczenie piszÂącego.
BĂŞdzie teÂż ono noÂśnikiem energetycznym autora.
WiĂŞc jeÂżeli nawet tzw teoretyk zostanie zasilony danym doÂświadczeniem i wnioskiem z tego doÂświadczenia pÂłynÂącym nic to mu to nie da jeÂżeli sam w nie nie wejdzie, nie sprawdzi.
Z mojego doÂświadczenia mogĂŞ teÂż z caÂła pewnoÂściÂą stwierdziĂŚ, Âże tzw ,,teoretyk" zapomni o tym doÂświadczeniu.
Z caÂłym szacunkiem i z za przeproszeniem ciekawiej wyglÂąda dodawanie tego co siĂŞ Wie do tego co WiedzÂą inni UÂśmiech
OsobiÂście wole skupiĂŚ siĂŞ na tym.
PozwolĂŞ sobie odp. szanownej Fair Lady przytoczyĂŚ kolejny raz (jestem cierpliwy DuÂży uÂśmiech) starÂą sÂłowiaĂąska maksymĂŞ :kaÂżdy kowalem swojego losu UÂśmiech
Podobnych przytaczaÂł nie bĂŞdĂŞ UÂśmiech
Jestem pewien, Âże taka odp powinna wystarczyĂŚ Cool
Pozdr

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #169 : Maj 03, 2012, 09:55:26 »

Przebisnieg
PozwolĂŞ sobie odp. szanownej Fair Lady przytoczyĂŚ kolejny raz (jestem cierpliwy ) starÂą sÂłowiaĂąska maksymĂŞ :kaÂżdy kowalem swojego losu
Podobnych przytaczaÂł nie bĂŞdĂŞ

To mnie uspokoiles! Dzieki za cierpliwosc... po raz kolejny i nie przytaczanie MrugniĂŞcie
east
Gość
« Odpowiedz #170 : Maj 03, 2012, 18:53:14 »

@PrzebiÂśnieg
WiĂŞc jeÂżeli nawet tzw teoretyk zostanie zasilony danym doÂświadczeniem i wnioskiem z tego doÂświadczenia pÂłynÂącym nic to mu to nie da jeÂżeli sam w nie nie wejdzie, nie sprawdzi.
Dlatego w³aœnie potrzebne jest rozpoznanie. Mo¿na co najwy¿ej zainspirowaÌ kogoœ wnioskiem z doœwiadczenia do jego odbycia. Co wiêcej, w³aœnie po to wpadamy na ten ziemski padó³, aby "odrobiÌ" doœwiadczenie SIEBIE. Po to, aby z tego wyjœÌ. Ostatecznie wyjœcie z JA nast¹pi po œmierci, choÌ to nie musi byÌ wyrokiem.
WolnoÂści od iluzji "SIEBIE" moÂżna doÂświadczyĂŚ wczeÂśniej, jeszcze za Âżycia. To trochĂŞ taka "mentalna ÂśmierĂŚ".

Z mojego doÂświadczenia mogĂŞ teÂż z caÂła pewnoÂściÂą stwierdziĂŚ, Âże tzw ,,teoretyk" zapomni o tym doÂświadczeniu.
Zapomni, bo wÂłaÂśnie z powodu JA nie jest zdolny do przyjĂŞcia doÂświadczenia "Twojego" za wÂłasne.
Z caÂłym szacunkiem i z za przeproszeniem ciekawiej wyglÂąda dodawanie tego co siĂŞ Wie do tego co WiedzÂą inni UÂśmiech
Dodawanie o ktĂłrym piszesz ( z powodu  o ktĂłrym wspomniaÂłeÂś powyÂżej) nie bĂŞdzie efektywne pĂłki nie pojawi siĂŞ wspó³-doÂświadczajÂący. Ten "odwaÂżny", ktĂłry zaneguje wpierw same podstawy SIEBIE. Bo to JA wÂłaÂśnie oddziela  od synergii . Nie waÂżne , PrzebiÂśniegu, ile tam od siebie dodasz - w dobrej wierze - to nie zostanie zasymilowane dopĂłki nie zostanie osobiÂście doÂświadczone i przeÂżyte. MoÂżesz jedynie siaĂŚ, a nuÂż coÂś wyroÂśnie MrugniĂŞcie

pozdrĂłwka .
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #171 : Maj 03, 2012, 19:24:07 »

W dobrej wierze nie robiĂŞ nic JĂŞzyk
East DuÂży uÂśmiech
Dlaczego interesuje mnie Twoja znajomoœÌ klucza budowy cz³owieka?
UmysÂł i intelekt sÂą naszymi narzĂŞdziami, ktĂłre majÂą uruchamiaĂŚ siĂŞ zgodnie z potrzebÂą. JĂŞzyk
Kontrola reakcji wi¹¿e siê tak¿e z odrzuceniem obrony w³asnej racji, pragnieniem przekonania kogoœ do w³asnych pogl¹dów Du¿y uœmiech
JesteÂśmy czĂŞÂściÂą caÂłoÂści, a zarazem caÂłoÂściÂą, odczuwamy wszystko, co w caÂłoÂści siĂŞ w niej dzieje.   DuÂży uÂśmiech  
Wiele stanĂłw emocjonalnych przychodzi do nas z zewnÂątrz. Cool
MyÂśl jest informacjÂą, ktĂłra wprawia w rezonans caÂłe tworzywo istniejÂące we WszechÂświecie czyli wszystkie czÂąstki energii, z ktĂłrych zbudowane sÂą formy, a wiĂŞc i nasze ciaÂła.
Tak w nawiasie Twoje ciaÂło teÂż east  DuÂży uÂśmiech (oczywiÂście moim skromnym zdaniem) DuÂży uÂśmiech
Wszystko ma swojÂą specyficznÂą wibracjĂŞ, drga i wprowadza sobÂą w drganie, wszystko, co znajduje siĂŞ w otoczeniu.  DuÂży uÂśmiech
Tak przenosi siĂŞ wszelka informacja. JĂŞzyk
 ÂŚwiadomoœÌ zewnĂŞtrzna czÂłowieka odbiera mnĂłstwo bodÂźcĂłw, ktĂłrych najczĂŞÂściej sobie nie uÂświadamia.
Teoretyk najczĂŞÂściej reaguje automatycznie i nie rejestruje, Âże wykonuje polecenia otrzymane od kogoÂś.  Cool
Mózg ludzki jest urz¹dzeniem odbiorczo,nadawczym i oddŸwiêka na impulsy o ró¿nej czêstotliwoœci, tak¿e z przestrzeni pozamaterialnych. Du¿y uœmiech
Mo¿na go równie¿ œwiadomie dostroiÌ do ró¿nych poziomów istnienia Du¿y uœmiech
Dlatego teÂż moim skromnym zdaniem jest to bardzo dziwne element swojego przejawu nazywaĂŚ iluzjÂą JĂŞzyk
ZresztÂą dla kaÂżdego co innego UÂśmiech
Masz absolutnÂą racje waÂżne by ten odwaÂżny siĂŞ pojawiÂł czy teÂż przejawiÂł  DuÂży uÂśmiech
Jednak doÂświadczyĂŚ musi tego sam osobiÂście DuÂży uÂśmiech
Tak jak osobiÂście musi podj¹Ì decyzje  JĂŞzyk
By nie byc teoretykiem teÂż JĂŞzyk DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 19:44:54 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #172 : Maj 03, 2012, 19:46:24 »

@PrzebiÂśnieg
Dlaczego interesuje mnie Twoja znajomoœÌ klucza budowy cz³owieka?
Dlatego, Âże moim skromnym zdaniem jest to bardzo dziwne element swojego przejawu nazywaĂŚ iluzjÂą

Dziwne - tak moÂże to wyglÂądaĂŚ  - ale jedynie wychodzÂąc za zaÂłoÂżenia, Âże ten element jest rzeczywiÂście elementem SWOJEGO przejawu.

Nie dostrzeÂżesz perspektywy z Âżadnego poziomu JA. MusiaÂłbyÂś wyjœÌ poza nie, a to jest awykonalne skoro ma siĂŞ "swoje skromne zdanie".
Nie dlatego, ¿e ono jest z³e czy dobre, a dla tego, ¿e pochodzi od JA. Ten fakt wyklucza obiektywizm jakikolwiek. Bo nawet doskona³a umiejêtnoœÌ wczuwania siê w punkty widzenia innych ludzi to równie¿ tylko (i a¿) umiejêtnoœÌ JA -jakiegoœ JA. Z innego JA, lub poprzez inne JA. To s¹ filtry , iluzje.

Jednego uniwersalnego Klucza budowy czÂłowieka nie znajdziesz z tego powodu, Âże jest ten, ktĂłry sobie wymyÂśliÂł, Âże taki klucz istnieje. Dopiero rozpuszczenie tego JA (wiedzÂącego, poszukujÂącego) ostatecznie usuwa jedynÂą przeszkodĂŞ/zasÂłonĂŞ do zobaczenia istnienia takim, jakie ono jest. Bez dodatkowych nakÂładek, bez opisĂłw i errat (bez pytaĂą "a jakie jest?"). Nie jest to nazywalne z tej prostej przyczyny, Âże nie ma komu juÂż tego nazywaĂŚ ( po rozpuszczeniu JA ). To uczucie po prostu siĂŞ pojawia ot tak. Bez starania siĂŞ i bez rozkminiania co i jak.

Iluzja JA by³a tylko potrzebna jako proteza ,aby poprzez ni¹ powróciÌ do tego_co_zawsze_jest. Do tego co widaÌ i co s³ychaÌ (nie do tego, kóry widzi i s³yszy, bo to ca³kiem ró¿na kwestia).

No có¿, tutaj padaj¹ wnioski, ale jak sam napisa³eœ , one s¹ na nic, jeœli nie bêd¹ doœwiadczone nazwijmy to tak - "osobiœcie". Poszukuj¹cy umys³ jest zdolny do powrotu do macierzy bez autodestrukcji. To niby anomalia, albo paradoks, ale nie wierz w nic co zosta³o napisane. SprawdŸ Chichot

edit
@PrzebiÂśnieg
MyÂśl jest informacjÂą, ktĂłra wprawia w rezonans caÂłe tworzywo istniejÂące we WszechÂświecie czyli wszystkie czÂąstki energii, z ktĂłrych zbudowane sÂą formy, a wiĂŞc i nasze ciaÂła
Tak to wyglÂąda , choĂŚ "stÂąd" widaĂŚ teÂż, Âże JA to nie ten myÂśliciel, ktĂłry myÂśli te myÂśli.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 19:50:47 wysłane przez east » Zapisane
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #173 : Maj 03, 2012, 19:57:33 »

Dzisiaj kaÂżdy tekst naukowy jest peÂłen takich fraz jak: „po dog³êbnej analizie”, czy poddano analizie”, „analiza porĂłwnawcza” itd. itp… Nauka kojarzy siĂŞ z analizÂą, z aktem oddzielenia badanej wartoÂści od reszty rzeczywistoÂści, (dlatego jest tak bardzo niespĂłjna) rozszczepienia.

Jednak nie byÂło tak zawsze. Do Kartezjusza myÂślenie naukowe oznaczaÂło myÂślenie syntetyczne- prĂłba powiÂązania badaĂą z ogó³em WszechÂświata. Naukowcy pragnĂŞli zg³êbiĂŚ prawa i Prawa, ktĂłrymi WszechÂświat siĂŞ rzÂądzi. Postrzegali go jako JednoœÌ i CaÂłoœÌ. Uznawali czÂłowieka za odbicie Kosmosu – mikrokosmos i makrokosmos – zgodnie z prawem po³¹czenia, czyli „Co na gĂłrze, to na dole”. Do takich naukowcĂłw naleÂżeli Parascelcius, Kopernik, da Vinci. Jeszcze wczeÂśniej to podejÂście charakteryzowaÂło myÂślicieli staroÂżytnoÂści: Sokratesa, Platona, Pitagorasa i Hipokratesa. I z pewnoÂściÂą tak byÂłoby do dzisiaj, gdyby nie Kartezjusz i jego analityczne myÂślenie.

Kartezjusz poczÂątkowo byÂł zwolennikiem syntezy, jak kaÂżdy wyksztaÂłcony czÂłowiek w tamtych czasach. Jednak póŸniej coÂś siĂŞ zmieniÂło w jego ÂświatopoglÂądzie. Zacz¹³ wyznawaĂŚ analizĂŞ – kaÂżda rzecz jest od siebie oddzielona. Wszystko naleÂży badaĂŚ, rozdrabniaĂŚ na czynniki pierwsze, oddzielaĂŚ od CaÂłoÂści. A przecieÂż wszystko, co istnieje jest po³¹czone sieciÂą zaleÂżnoÂści w naturze. Kartezjusz tak nie uwaÂżaÂł. Dla niego nie byÂło JednoÂści, czy duszy. Nie mĂłgÂł tego zwaÂżyĂŚ, zmierzyĂŚ ani dotkn¹Ì. PozostaÂło tylko niedoskonaÂłe ciaÂło i jedyna dla niego wartoÂściowa rzecz- Ratio – intelekt- zdolnoœÌ oceniania, analizy, interpretacji informacji. WprowadziÂł przez to podziaÂł. RozdzieliÂł naukĂŞ od Wiedzy.

A przecieÂż tak nie musiaÂło byĂŚ. CzÂłowiek mĂłgÂł dalej stosowaĂŚ syntezĂŞ doÂświadczeĂą. Gdzie zaprowadziÂłoby to naukĂŞ? Z pewnoÂściÂą dalej niÂż analiza.

PS
Nie jestem autorem tego postu, gdzieÂś go kiedyÂś przeczytaÂłem i zapisaÂłem w swojej bibliotece
SpodobaÂł mi siĂŞ bardzo DuÂży uÂśmiech
pozdr
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2012, 08:25:09 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #174 : Maj 03, 2012, 20:55:18 »

A przecie¿ wszystko, co istnieje jest po³¹czone sieci¹ zale¿noœci w naturze. Kartezjusz tak nie uwa¿a³. Dla niego nie by³o Jednoœci, czy duszy

Tak siĂŞ staÂło, poniewaÂż Kartezjusz jest autorem sÂłynnego (nauczanego w szkoÂłach) powiedzenia " myÂślĂŞ wiĂŞc jestem". CO jest najwiĂŞkszÂą ÂściemÂą w historii. To stÂąd pÂłynie rozdzielenie JednoÂści. "JA myÂślĂŞ ,wiĂŞc JA jestem " to oszustwo. Istnienie obywa siĂŞ bez myÂślenia Chichot
S¹ du¿o wiêksze , "syntetyzuj¹ce" prêdkoœci takie, na jakich nadaje ŒwiadomoœÌ. Niepotrzebnie ten umys³-JA zaw³adn¹³ nauk¹.
Koniec z tym juÂż Chichot
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: