Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czerwiec 17, 2025, 17:48:46

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MaĂąkuci - osoby leworĂŞczne  (Przeczytany 12350 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Wrzesień 25, 2010, 19:26:00 »

"MaĂąkut", "lewus", "odmieniec" itp. epitety przypinano dzieciakom leworĂŞcznym, jeszcze za czasĂłw mojej edukacji na szczeblu podstawowym. Z czasem to zanikaÂło, ale do dziÂś moÂżna spotkaĂŚ siĂŞ z "niezrozumieniem" tych ludzi.
OsobiÂście nie jestem "maĂąkutem", jednak mam bezpoÂśredni kontakt z takimi osobami i to z najbliÂższego otoczenia, czyli moja cĂłrka i moja sistra sÂą leworĂŞczne.
Jak siĂŞ domyÂślam, na naszym mamy niejednÂą osobĂŞ leworĂŞcznÂą, stÂąd moja propozycja:
opiszcie swoje przeÂżycia z tym zwiÂązane, swĂłj punkt widzenia leworĂŞcznoÂści.

Sk¹d siê bierze leworêcznoœÌ?

Czy osoby leworĂŞczne majÂą jeszcze jakieÂś odmienne zdolnoÂści?

Jeszcze do poczÂątkĂłw ubiegÂłego wieku leworĂŞcznoœÌ byÂła uwaÂżana za wadĂŞ. Ludzie od zawsze bali siĂŞ bowiem tego co odmienne i niecodzienne. ÂŚwiĂŞta Inkwizycja przeÂśladowaÂła osoby leworĂŞczne uwaÂżajÂąc je za dzieci diabÂła. Zapobiegliwi rodzice starali siĂŞ wiĂŞc za wszelkÂą cenĂŞ ukrywaĂŚ „wadĂŞ” swoich dzieci, ale nawet kiedy stosy Inkwizycji juÂż przygasÂły zwyczaj „przestawiania na wÂłaÂściwÂą stronĂŞ” pozostaÂł.

Starsze pokolenia pewnie pamiĂŞtajÂą jeszcze zwyczaje przywiÂązywania leworĂŞcznym uczniom lewej rĂŞki do krzesÂła, aby wymĂłc pisanie prawÂą. Na szczĂŞÂście wszystkie te ponure zwyczaje mamy juÂż za sobÂą, chociaÂż w niektĂłrych krĂŞgach kulturowych, na przykÂład u rdzennych mieszkaĂącĂłw Ameryki ÂŁaciĂąskiej, osoby leworĂŞczne byÂły i sÂą nadal uznawane za wybraĂącĂłw bogĂłw obdarzonych szczegĂłlnymi predyspozycjami.

Wspó³czesna nauka stara siĂŞ wyjaÂśniĂŚ ÂźrĂłdÂła leworĂŞcznoÂści. PowstaÂło na ten temat wiele teorii, z ktĂłrych wiĂŞkszoœÌ zostaÂła juÂż obalona. Do niedawna pokutowaÂło przeÂświadczenie, Âże leworĂŞcznoœÌ to pozostaÂłoœÌ po obumarÂłym pÂłodzie bliÂźniaczym – teoria o tyle osobliwa, Âże w parze bliÂźniakĂłw zazwyczaj oboje sÂą praworĂŞczni. Analiza porĂłwnawcza genomĂłw osĂłb prawo- i leworĂŞcznych wykazaÂła, Âże w tej drugiej grupie wystĂŞpuje polimorfizm (odmiennoœÌ) w genie LRRTM1.

WiodÂąca obecnie teoria wi¹¿e leworĂŞcznoœÌ z iloÂściÂą testosteronu dziaÂłajÂącego na p³ód w Âłonie matki. Autorem takiego wyjaÂśnienia jest Norman Geschwind – ojciec nauki zwanej neurologiÂą behawioralnÂą. Jego zdaniem ró¿nice w poziomie testosteronu w trakcie ci¹¿y wpÂływajÂą na ksztaÂłtowanie siĂŞ mĂłzgu dziecka. Hormon ten ogranicza rozwĂłj lewej pó³kuli mĂłzgu, w zwiÂązku z czym wiĂŞksza iloœÌ neuronĂłw migruje do prawej. DominujÂąca dziĂŞki temu prawa pó³kula staje siĂŞ wĂłwczas oÂśrodkiem jĂŞzyka i rĂŞcznoÂści. P³ód ma wtedy wiĂŞksze szanse na rozwĂłj leworĂŞcznoÂści poniewaÂż prawa pó³kula zawiaduje lewÂą stronÂą ciaÂła.

1/3

...

http://odkrywcy.pl/kat,111394,title,Skad-sie-bierze-leworecznosc,wid,12699310,wiadomosc.html
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2010, 19:26:31 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Torton
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 25, 2010, 22:12:05 »

KiedyÂś czytaÂłem Âże osoby leworĂŞczne sÂą o wiele bardziej zdolniejsze niÂż praworĂŞczne, mĂłwiĂŞ tu o zdolnoÂściach intelektualnych, Âże radzÂą sobie lepiej w Âżyciu itd. Czy to prawda nie wiem.

Moja ciocia potrafi pisaĂŚ obiema rĂŞkom, ale jest leworĂŞczna, kiedyÂś w szkole wymusili na niej aby pisaÂła prawÂą.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 26, 2010, 08:52:36 »

Pytanie do osób leworęcznych - czy witając się mieliście kiedykolwiek dylemat, którą rękę wyciągnąć?       
ja jako dzieciak odruchowo podawałem lewą DuÂży uÂśmiech
Statystyki mówią, że 10% populacji jest leworęczna (12,5% mężczyzn, 9,9% kobiet).

http://www.plum.com.pl/swiatowy-dzien-leworecznych-pozdrawiamy/
os. nie mam problemów z przedmiotami codziennego użytku, choć ostatnio kupiłem myszkę dla leworęcznych bo trochę wygodniejsza i są!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2010, 08:56:54 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Thotal
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 26, 2010, 09:07:37 »

W dzieciĂąstwie miaÂłem zÂłamanÂą prawÂą rĂŞkĂŞ, bardzo szybko nauczyÂłem siĂŞ posÂługiwaĂŚ lewÂą, co zostaÂło mi do dziÂś. Bez problemu piszĂŞ sms-y lewÂą, kierujÂąc samochĂłd prawÂą DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
JACK
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2010, 07:10:03 »

Jestem leworĂŞczny.

WÂłaÂśnie wrĂłciÂłem z warsztatĂłw z Waldemarem Witkowskim
dotyczÂącym nawiÂązania kontaktu z WyÂższym Ja poprzez posiadany przez kaÂżdego czÂłowieka kanaÂł serca energetycznego najlepiej przy pomocy wyÂższych wibracji energii miÂłoÂści bezwarunkowej.

Ale by³o te¿ o mózgu, o synchronizacji pó³kul mózgowych
W. Witkowski stosuje specjalne Ìwiczenia podczas terapii pacjentów poprawiaj¹cych synchronizacjê pó³kul.
Trza robiÌ ró¿ne rzeczy (malowaÌ rysowaÌ) nie t¹ rêk¹ która jest dominuj¹ca tylko drug¹.

W dzieciĂąstwie zmuszono mnie do pisania prawÂą. To byÂł koszmar. Prawdziwy dramat dla mnie, jako dziecka.
NienawidziÂłem mojÂą nauczycielkĂŞ z klas 1-3, ktĂłra to zrobiÂła.
MiaÂłem Âżal do matki, Âże w ogĂłle mnie nie broniÂła.

Przez wiele lat  zastanawiaÂłem siĂŞ dlaczego mnie nie broniÂła.
Nie mogÂłem jej tego wybaczyĂŚ, aÂż do teraz.

A po latach okazaÂło siĂŞ, Âże najprawdopodobniej "GĂłra" mieszaÂła w tym Swe niecne palce.
"DowĂłdztwo" (WyÂższe ja ) piekÂło tym samym dwie pieczenie na jednym ogniu.
1) Traumatyczne przeÂżycie wspomagajÂące przebudzenie wÂłasnego wypustka fizycznego (czyli mnie)
1) TrwaÂła poprawa synchronizacji  pó³kul mĂłzgowych  owej sondy fizycznej WyÂższego Ja na planecie Ziemia, ktĂłrÂą obecnie jestem.

songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 27, 2010, 07:15:18 »

ja siĂŞ nie daÂłem nawrĂłciĂŚ, ale podpisaĂŚ siĂŞ prawÂą teÂż potrafiĂŞ DuÂży uÂśmiech

pozdr.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Thotal
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 27, 2010, 07:28:57 »

Na temat synchronizacji pó³kul mózgowych za pomoc¹ Ìwiczeù te¿ czyta³em, to w³aœnie dlatego tak chêtnie pos³ugujê siê lew¹ rêk¹... Mrugniêcie

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
purattu
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 31, 2010, 13:57:53 »

http://adonai.pl/relaks/psychotesty/?id=1
test na plec mozgu

http://jaksieuczyc.com/
test na polkulowosc

http://kap1.salon24.pl/99376,1d-interpretacja-zabawy-polkulowej
zabawa polkulowa

mam u siebie tez na karcie sd zdjecia testow roznych w tym na polkulowosc rozni sie od tego wyzej
ale nie wiem jak na tym forum dodac zalacznik??

dobra jeszcze to:
http://www.youtube.com/watch?v=Ahg6qcgoay4
http://www.youtube.com/watch?v=W92tDI4RYCw
awareness test

« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2010, 14:23:42 wysłane przez purattu » Zapisane
Laguna__
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 09, 2011, 00:01:06 »

Witam
Moim zdaniem leworecznosc jest dziedziczona z tym ,ze czasami trudno dojsc do tego w jakim stopniu ksztalowalo sie to w danej rodzinie . bo jak wczesniej wspominaliscie do niedawna walczono juz w przedszkolu . W moim przypadku obecnie jestem dzieki tej walce obureczna. ale zrobilam maly wywiad rodzinny i okazalo sie . ze jest to przekazywane z pokolenia na pokolenie w lini zenskiej mojej mamy. ale co ciekawe raczej co drugie pokolenie.
To ma niestety swoje nastepstwa . tutaj powolam sie na metode Berta Hellingera i ustawienia rodzinne nawiasem mowiac polecam bardzo przeczytac ksiazke Bez korzeni nie ma skrzydel . Powracajc do mojej mysli jesli w mojej rodzinie leworecznosc wystepuje w lini zenskiej i co drugie pokolenie zostaje zachwiany pierwiastek zenski miedzy mna a mama poniewaz nasze polkule pracuja zupelnie inaczej i napisze wam co za tym idzie , mianowicie konflikt w relacjach w niczym nie uzasadniony . a co dziwne duza wiez np. z babcia . ktora jest leworeczna oraz silny zwiazek emocjonalny z ojcem i co dziwne to samo wystepowalo u mojej babci . Wedlu metody Hellingera klaniaja sie ustawienia rodzinne do . ktorych was odsylam . Oczywiscie ta metoda nie jest dla leworecznych ludzi bo zachwiania dotycza w zasadzie kazdej rodziny sa to tak zwane obciazenia rodzinne . gdzie dzieci z kazdego pokolenia uczestnicza w niesieniu ciezarow rodzinnych .  UÂśmiech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Październik 09, 2011, 11:28:24 »

W mojej rodzinie nie zauwa¿y³em "¿eùskoœci" tego fenomenu Du¿y uœmiech, choÌ nie bada³em tego g³êbiej.
Moja rodzona siostra jest maĂąkutem i moja cĂłrka rĂłwnieÂż. Czyli to przeze mnie poszedÂł ten "dar". MrugniĂŞcie
A relacje b. dobre.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #10 : Październik 09, 2011, 11:30:46 »

to ja jestem raczej wyjÂątkiem od tej reguÂły,-
w ogĂłle to ciekawe- takie coÂś jak wyjÂątek od reguÂły, to trochĂŞ tak, jak wiĂŞksza poÂłowa DuÂży uÂśmiech

barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #11 : Październik 09, 2011, 17:01:26 »

Ja jestem praworĂŞcznÂą, ale umiem siĂŞ teÂż podpisaĂŚ lewÂą.... ale tylko 3 krzyÂżyki  DuÂży uÂśmiech

On teÂż jest leworĂŞczny - no chyba, Âże nie jest - 8:15 min.

<a href="http://www.youtube.com/v/HKiIqp74ZhU" target="_blank">http://www.youtube.com/v/HKiIqp74ZhU</a>

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #12 : Sierpień 13, 2012, 17:31:24 »

no i nawet jest nasze ÂświĂŞto  Szok- to ja dziÂś piwko..MrugniĂŞcie

WiadomoœÌ wydrukowana ze stron: wiadomosci.wp.pl

MiĂŞdzynarodowy DzieĂą LeworĂŞcznych   2012-08-13 (09:06)

S¹ najwiêksz¹ - ponad 10 proc. - mniejszoœci¹ na œwiecie. Czêsto wyró¿niaj¹ siê zdolnoœciami matematycznymi, muzycznymi i plastycznymi. Osoby leworêczne, bo o nich mowa, maj¹ 13 sierpnia swoje œwiêto. Miêdzynarodowy Dzieù Leworêcznych obchodzony jest na œwiecie od 20 lat. Wœród najbardziej znanych leworêcznych s¹ miêdzy innymi muzycy: Bob Dylan, Sting oraz aktorzy Charlie Chaplin, Marilyn Monroe.

Doktor Aneta Brzezicka ze SzkoÂły WyÂższej Psychologii SpoÂłecznej wyjaÂśnia, Âże leworĂŞcznoœÌ jest spowodowana dominacjÂą prawej pó³kuli mĂłzgu, odpowiedzialnej za kontrolĂŞ lewej czĂŞÂści ciaÂła. Jest wiele poglÂądĂłw dotyczÂących przyczyn powstania leworĂŞcznoÂści od Âśrodowiskowych, kulturowych poprzez genetyczne i hormonalne.

Nie majÂą Âłatwego Âżycia...

Osoby leworĂŞczne nie majÂą Âłatwego Âżycia. WiĂŞkszoœÌ rzeczy codziennego uÂżytku nie jest przystosowanych dla ludzi, ktĂłrzy posÂługujÂą siĂŞ lewa rĂŞkÂą.

Na przestrzeni wiekĂłw osoby leworĂŞczne byÂły uwaÂżane za odmieĂącĂłw. Jeszcze w drugiej poÂłowie XX wieku leworĂŞcznoœÌ byÂła silnie zwalczana. ZdarzaÂły siĂŞ przypadki, Âże rodzice przywiÂązywali lewÂą rĂŞkĂŞ dziecka, aby nauczyĂŚ pisania prawÂą. Dr Brzezicka podkreÂśla, Âże prĂłba "przestawienia" dziecka na prawÂą stronĂŞ moÂże prowadziĂŚ do zaburzeĂą miĂŞdzy innymi zachowania, poczucia wÂłasnej wartoÂści i nie naleÂży tego robiĂŚ.

WÂśrĂłd najbardziej znanych leworĂŞcznych sÂą miĂŞdzy innymi muzycy: Ludwig van Beethoven, Niccolo Paganini, Jimmy Hendrix, Bob Dylan, Sting. NajsÂłynniejsi leworĂŞczni malarze to Leonardo da Vinci, MichaÂł AnioÂł, Pablo Picasso, uczeni to Albert Einstein, Iwan PawÂłow oraz aktorzy Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Robert de Niro i wielu, wielu innych.
    (IAR)

Copyright © 1995-2012

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: