Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 18, 2021, 21:14:54


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: 1 [2] 3 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZIELONE KOKTAJLE  (Przeczytany 38660 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Linda
Gość
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 18, 2011, 08:43:38 »

 Uśmiech

Koktajl błonnikowy

Wykonanie koktajlu

Wykonanie koktajlu nie jest ani trudne, ani pracochłonne – przy odrobinie wprawy nie pochłania więcej czasu, jak trzy minuty. Cały proces jest rozłożony na trzy kroki:

Krok pierwszy: Do młynka do mielenia nasion (lub młynka do kawy) wsypujemy po łyżce stołowej:

    niełuskanych pestek dyni,
    niełuskanych pestek słonecznika,
    siemienia lnianego.

Następnie całość mielemy na drobny proszek.

Krok drugi: Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielką ilością wody (by przykryła zmielone nasiona), dodajemy miód oraz owoce bądź warzywa. Całość miksujemy około minuty, aż mikser będzie wydawał jednostajny dźwięk świadczący o uzyskaniu jednolitej papki.

Krok trzeci: Na koniec dolewamy taką ilość wody, by uzyskać 250 - 300 ml napoju, i przez kilkanaście sekund miksujemy, do uzyskania klarownego płynu.

Po zmieleniu i rozdrobnieniu, zawarte w koktajlu czynne związki organiczne zostają gwałtownie uaktywnione. Ponieważ w naszym interesie jest, by to uaktywnienie wykorzystać w przewodzie pokarmowym i organizmie (nie w mikserze czy innym naczyniu), to koktajl należy wypić stosunkowo szybko – w ciągu powiedzmy kwadransa od jego przyrządzenia.
Szczegółowy opis pierwszego kroku wykonania koktajlu

Niełuskane pestki dyni i słonecznika, a także siemię lniane, są bazą koktajlu błonnikowego, decydującą o jego właściwościach, więc powinny się w nim znaleźć. Niemniej jednak ich ilość możemy dość dowolnie zmieniać, kierując się efektami, jakie chcemy uzyskać po wypiciu koktajlu. Gdy na przykład mamy problem z zaparciami, do koktajlu stosujemy dwie łyżki siemienia lnianego i po pół łyżki pestek dyni i słonecznika, gdy zaś jest na odwrót, bo naszym problemem są zbyt rzadkie stolce, postępujemy na odwrót – do koktajlu stosujemy dwie łyżki pestek dyni i po pół łyżki siemienia lnianego i pestek słonecznika.

Oprócz trzech składników podstawowych, do koktajlu można dodać jeszcze jeden – czwarty składnik wymagający zmielenia. Choć wybór jest tutaj duży, to jednak w pierwszym kroku nie dodajemy więcej składników, niż cztery. Najlepsze efekty uzyskuje się dodając nasiona ostropestu albo orzechy – laskowe lub włoskie.

Ostropest plamisty
Nasiona ostropestu plamistego zawierają około 5% sylimaryny, z której wytwarzane są leki stosowane w leczeniu chorób wątroby. Sylimaryna wykazuje niezwykły wpływ na funkcjonowanie wątroby – odtruwający, przeciwzapalny, a także stymulujący regenerację i wytwarzanie nowych komórek. Chroni wątrobę przed negatywnym wpływem wielu trucizn, m.in. alkoholu, pestycydów, a nawet muchomora sromotnikowego. Oprócz sylimaryny, żywe, zachowujące zdolność kiełkowania nasiona ostropestu plamistego zawierają także ważne dla naszego zdrowia substancje czynne – aminy biogenne, kwas stearynowy i palmitynowy.

Do porcji koktajlu należy dodać jedną łyżeczkę do herbaty nasion ostropestu. Koktajle można stosować zarówno terapeutycznie, jak i profilaktycznie. W chorobach wątroby dawka terapeutyczna wynosi trzy koktajle błonnikowe z dodatkiem ostropestu dziennie. Profilaktycznie jeden koktajl z dodatkiem ostropestu stosujemy zwłaszcza w początkowym okresie wdrożenia Mikstury oczyszczającej, gdy występuje nadmierne obciążenie wątroby.
Orzechy

Dla naszych przodków myśliwych-zbieraczy orzechy stanowiły ważny element pożywienia. Łatwo można je przechowywać, a zawartość olejów, białek, minerałów i witamin stawia orzechy wysoko w hierarchii żywności najlepiej przyswajalnej dla ludzkiego organizmu. Orzechy zawierają dobrze przyswajalne białka, spore ilości olejów nienasyconych, duże ilości witamin A, E oraz B9, a także wielkie bogactwo minerałów w postaci organicznych soli, m.in.: magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo, selen i wapń.

Orzechy powinny być w nieuszkodzonych skorupkach. Obieramy je tuż przed wykonaniem koktajlu, do którego dodajemy dwa orzechy włoskie albo pięć laskowych.

Szczegółowy opis drugiego kroku wykonania koktajlu

Koktajle błonnikowe słodzimy kierując się własnym zmysłem smaku. Jako całość, koktajl zawiera dostateczną ilość substancji potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, więc do jego posłodzenia, zamiast miodu, spokojnie możemy użyć cukru, i to bez obawy, że jest to produkt oczyszczony z wartościowych substancji odżywczych, gdyż pozostałe składniki koktajlu zawierają te substancje w dostatecznej ilości. Można także użyć jednocześnie miodu i cukru, w dowolnych proporcjach.

Odpowiednio posłodzony koktajl zaspokaja ochotę na słodycze, więc może być wykorzystany w kuracji odwykowej osób uzależnionych od słodyczy.
Miód i cukier do słodzenia koktajlu można z powodzeniem zastąpić suszonymi rodzynkami, figami oraz daktylami. Jeśli dodamy słodkich owoców, to koktajlu w ogóle nie słodzimy.

Chorzy na cukrzycę powinni zrezygnować ze słodzenia koktajlu cukrem i miodem, natomiast suszone rodzynki, figi i daktyle, a także słodkie owoce powinni stosować w niewielkich ilościach.

Ilość owoców nie musi być ściśle odmierzona, ale nie powinno być ich zbyt dużo, bowiem koktajl powinno się pić, a nie jeść. Toteż zalecana ilość owoców w koktajlu dla jednej osoby powinna być porównywalna do wielkości kurzego jajka.

Jeśli akurat mamy – do koktajlu dodajemy resztki cytryny pozostałej po wykonaniu Mikstury oczyszczającej.

Koktajle mogą być wykonywane z owoców albo warzyw, mogą być także mieszane. Najlepsze są świeże owoce sezonowe – czereśnie, wiśnie, truskawki, jabłka, gruszki, śliwki, borówki, maliny, porzeczki, agrest, poziomki, jeżyny, arbuzy, winogrona. Poza sezonem, w okresie zimowym, dobre są owoce łatwe do przechowywania – jabłka, gruszki, a z importowanych – banany, ananasy, kiwi.

Do koktajli warzywnych najlepsze są świeże warzywa sezonowe, głównie pomidory, papryka, ogórki, dynia, a także wszelkie warzywa okopowe – czerwone buraki, marchew, czarna rzepa, seler. Warzywa okopowe nadają się także do wykonywania koktajli w okresie zimowym, gdy brakuje świeżych warzyw i owoców.

Ważne jest przygotowanie owoców i warzyw przed ich zastosowaniem w koktajlu. Oto trzy najważniejsze zasady, którymi należy się kierować przygotowując koktajl błonnikowy:

    Z owoców pestkowych, przed włożeniem do blendera, należy usunąć pestki.
    Z owoców takich jak jabłka czy gruszki nie usuwamy pestek ani komory nasiennej.
        Owoców i warzyw nie obieramy ze skórki, lecz dokładnie myjemy i wycieramy.

Koktajli warzywnych z reguły nie słodzimy, lecz solimy do smaku. Jako dodatek do koktajli warzywnych doskonale nadaje się nać pietruszki i selera.

Szczegółowy opis trzeciego kroku wykonania koktajlu

Do wypełnienia koktajlu do wymaganej pojemności 250 - 300 ml możemy użyć nie tylko wody, ale także śmietany. Zwłaszcza koktajle warzywne są wyśmienite, gdy do ich wypełnienia użyjemy śmietany i do smaku dodamy nieco soli i pieprzu. Także koktajle z dodatkiem poziomek, truskawek, borówek, jeżyn i malin mają doskonały smak, jeśli do ich wypełnienia użyjemy śmietany i posłodzimy. Taki koktajl, wraz z białym pieczywem, grubo posmarowanym masłem, może stanowić samodzielny posiłek.

Koktajl cytrynowy

Koktajl cytrynowy wykonuje się w ten sposób, że w kroku pierwszym dodajemy tylko trzy podstawowe składniki – pestki słonecznika i dyni oraz siemię lniane, w kroku drugim dodajemy cienko obraną średniej wielkości cytrynę i słodzimy miodem, a w kroku trzecim dodajemy tylko wodę.

Koktajle cytrynowe mają działanie oczyszczające, wspomagające działanie Mikstury oczyszczającej w wypadku potrzeby usunięcia z organizmu nieorganicznych kamieni, kryształków i zwapnień, zwłaszcza tych zalegających w stawach, ale także w śliniankach, przewodach wątrobowych i trzustkowych oraz w innych miejscach naszego ciała.

Ponieważ kuracja koktajlami cytrynowymi wywołuje gwałtowne reakcje ze strony systemu odpornościowego, nie powinno się jej wdrażać, gdy istnieją gwałtowne reakcje związane z wprowadzeniem Mikstury oczyszczającej. Jeśli wszystko przebiega w sposób typowy, czyli nie występują zbyt gwałtowne reakcje organizmu, to optymalnym terminem wprowadzenia kuracji koktajlami cytrynowymi jest siedem miesięcy od wdrożenia Mikstury oczyszczającej. Jest to miesiąc po zmianie alocitu na bazie soku z aloesu na alocit na bazie ekstraktu z grejpfruta, która to zmiana jest swoistym testem skuteczności dotychczasowej kuracji Miksturą oczyszczającą. Jeśli po tej zmianie nie wystąpią zbyt gwałtowne reakcje organizmu to znaczy, że kurację koktajlem cytrynowym można rozpocząć.

Kuracja powinna trwać trzy miesiące i polega na wypijaniu codziennie dwóch, trzech koktajli cytrynowych w dowolnych porach dnia. W zasadzie jedna kuracja koktajlem cytrynowym powinna wystarczyć, by uzyskać pożądany efekt. Gdyby jednak zaistniała taka potrzeba, to można ją powtórzyć po co najmniej trzymiesięcznej przerwie.
Częstą reakcją organizmu w początkowej fazie kuracji koktajlem cytrynowym jest „wszechogarniający” ból będący przejawem ustępowania zmian zwyrodnieniowych stawów, ścięgien i więzadeł. W takim przypadku należy ten ból przetrzymać, jeśli jest do wytrzymania, albo zrobić trzy-, czterodniową przerwę w kuracji.

Autor: Józef Słonecki
http://www.bioslone.pl/odzywianie/koktajl
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 20, 2011, 21:49:10 »

Dzięki Lindzie, ja również "zagęszczam" Mrugnięcie koktajle;



- jabłka
- banany
- truskawki
- siemie lniane
- pestki dyni
- olej lniany
- woda



Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 23, 2011, 08:44:03 »

"Na świętego Jana,
jagody w dzbanach" Uśmiech

Zaczął się sezon jagód, polecam je szczególnie do zielonych koktajli;
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Lecznicze-jagody_33946.html


Dzisiejszy skład;


- jagody
- jabłko
- banany
- pokrzywa
- olej lniany



Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 24, 2011, 07:07:16 »

Dzisiejszy "blenderek" został napełniony produktami prosto z ogródka Uśmiech


- ogórek
- sałata
- truskawki
- banan
- olej lniany


Trzeba było zrobić dokładkę, bardzo duże zapotrzebowanie Duży uśmiech




Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 25, 2011, 08:37:49 »

Dzisiaj królują buraki Duży uśmiech



- truskawki
- burak
- banan
- siemię lniane
- olej


Kolor koktajlu jest bosko amarantowy Chichot




Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 25, 2011, 10:55:56 »

Thotal ,buraki surowe ,czy ugotowane ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2011, 10:56:15 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Księga Koheleta 3,1
Thotal
Gość
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 25, 2011, 12:03:43 »

Buraki surowe!, ale nie dużo, wystarczy jeden średni na duży 2l blender.



Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 29, 2011, 22:11:13 »

>Thotal<, zaniedbujesz siebie i nas. Uśmiech
Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 30, 2011, 19:19:18 »

Przez dwa dni byłem pozbawiony blenderka (zapomniałem z sobą wziąć ważnej jego części Duży uśmiech)
Teraz na pierwszym miejscu są jagody;


- jagody
- jabłko
- banan
- pokrzywa
- olej lniany



Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 30, 2011, 20:55:32 »

Dzisiejszy "blenderek" został napełniony produktami prosto z ogródka Uśmiech


- ogórek
- sałata
- truskawki
- banan
- olej lniany


Thotal to gdzie Ty mieszkasz, że u Ciebie banany w ogródku rosną ??  Coś Duży uśmiech

Ja dziś raczę się "zielonym złotem" -  koktailem ze sporą zawartością chmielu i jęczmienia.
Jęczmień doczekał się nawet przepięknej piosenki w wykonaniu Stinga  pt "the fields of gold" ( złote pola) w której główną rolę gra ( upon the fields of barley ).
http://www.youtube.com/watch?v=rCNJBopK25I

A ciekawe jakiż to koktail z blenderka wyszedłby z dodatkiem jęczmienia świeżego ..?
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #35 : Lipiec 01, 2011, 22:00:24 »

Banany traktuję jako wypełniacze.
Spróbuję kiedyś, najlepiej wtedy jak będzie u mnie east i wypełnię bananem "zielone złoto" chmielowo-jęczmienne Duży uśmiech
Zobaczymy co to się porobi po pierwszym antałku? Zły
Na jutro przygotowałem coś specjalnego, ale jak ten eksperyment nie wyjdzie, to nie wydam sekretu Mrugnięcie




Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #36 : Lipiec 01, 2011, 22:31:22 »

Jeśli chodzi o zielone koktajle, to ja polecam Ustroniankę Green + np. Wyborowa. Palce lizać! Tylko nie należy przesadzać z dawkowaniem, bo głowa może rozboleć  Duży uśmiech W razie wątpliwości należy wprzódy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą  Duży uśmiech
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #37 : Lipiec 02, 2011, 09:44:35 »

Krzysiek,
po takim koktajlu, to na pewno będziesz miał zielono w głowie Duży uśmiech

A dzisiejszy zielony koktajl jest taki:


- brzoskwinie
- melon
- sałata
- siemię lniane
- olej lniany




Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #38 : Lipiec 02, 2011, 10:10:10 »

W dzisiejszym serwisie Wirtualnej P. sporo było o oleju lnianym i lnie w ogóle. Samo zdrowie! Szczególnie w zestawie z twarożkiem, co wymyśliła i rozpropagowła Dr Budwig, niemiecka lekarka. Podobno ten zestaw leczy nawet nowotwory.

Ja sam miałem kiedyś okazję uczestniczyć w spotkaniu z panem Zbyszkiem Nowakiem ("Ręce, które leczą" - nie mylić z Chuckiem Norrisem - "Nogi, które kaleczą"  Duży uśmiech). Kiedy zgłosiłem swoje dolegliwości nasz słynny uzdrawiacz po przytknięciu swoich rąk do mojego ciała zaordynował mi zdecydowanie picie siemienia lnianego. I rzeczywiście pomogło.

Jeśli więc koktajle, to przede wszystkim z siemieniem lnianym!
Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #39 : Lipiec 02, 2011, 10:29:29 »

Semie lniane to istotnie wspaniała roślina , znana od bardzo dawna i od bardzo dawna stosowana w lecznictwie.

Coś dla panów , wspomaga leczenie prostaty.

"Badania przeprowadzone przez naukowców amerykańskich wykazują, że siemię lniane hamuje rozwój raka prostaty. Badania prowadzone były na czterech grupach chorych. Jedna grupa przez miesiąc przed operacją dostawała po 30mg siemienia, druga była na diecie niskotłuszczowej, trzecia ograniczała spożycie tłuszczu i jednocześnie jadła siemię, czwarta grupa odżywiała się jak dotychczas. Eksperyment wykazał, że w grupach, które jadły siemię, tempo namnażania się komórek rakowych było niższe o 30-40% niż w pozostałych."

http://mamzdrowie.pl/siemie-lniane-wlasciwosci-i-zastosowanie/

http://kulturystyka.bajo.pl/3218,siemie,lniane,opis,i,dzialanie.html

http://www.poradnia.pl/ziololecznictwo/ziola-polskie/665-siemie-lniane-samo-zdrowie


Kiara Uśmiech Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 10:34:35 wysłane przez Kiara » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #40 : Lipiec 02, 2011, 15:42:59 »

Uważam, że intuicja jest ważnym elementem w doborze pożywienia, dlatego jem to co mi smakuje, na co mam ochotę.
Siemię ma wspaniały orzechowy smak, zielone koktajle dzięki niemu szlachetnieją. Nawet gdy owoce i warzywa nie mają zdecydowanego smaku siemię uzupełnia bukiet i nadaje wyraz całej mieszance.




Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #41 : Lipiec 04, 2011, 09:10:49 »

Dzisiaj do kociołka wpadły Duży uśmiech


- ananas
- arbuz
- banan
- siemię lniane


królewski delikates Uśmiech



Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #42 : Lipiec 05, 2011, 07:37:34 »

Malinki są bardzo smaczne, te "młodzieżowe" też, ale w lipcu bardziej mi odpowiadają te z koszyczka Duży uśmiech



- maliny
- arbuz
- banan
- siemię lniane
- olej lniany


na zimno też polecam, zamiast lodów Uśmiech




Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #43 : Lipiec 09, 2011, 22:50:14 »

Ostatnio głównym składnikiem blenderkowych mikstur jest ARBUZ.

W arbuzie jest bardzo dużo wody, wody która ma niespotykane właściwości. Czasami nazywają ją "żywa woda", jest dużo bardziej płynna co pozwala jej lepiej wchłaniać się do organizmu i wypłukiwać złogi. Arbuz znakomicie pomaga przy oczyszczaniu nerek.


Smak przewodni dzisiejszej mieszanki to wiśnie Uśmiech


- wiśnie
- banan
- mięta
- arbuz
- olej lniany



Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
zuza
Gość
« Odpowiedz #44 : Lipiec 10, 2011, 09:49:59 »

Witam Uśmiech
jako świeżo "zarażona " blenderkowym szaleństwem" mam kilka pytań podstawowych:
- gdzie kupić olej lniany, bo kokosowy, to już wiem
- ile dodać oleju lnianego lub kokosowego?
- jakiej wody ewentualnie dodawać?
- pić rano, na czczo?
- mam mielone siemię lniane z apteki, może też być?
- mogą takie koktajle dłużej postać, np do wieczora?
Serdecznie pozdrawiam Uśmiech
Zapisane
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #45 : Lipiec 10, 2011, 10:01:39 »

Ja kupiłem wczoraj olej lniany w aptece - ok. 30 zetów, ale za to aż 1 litr.  Ale nie mam jeszcze doświadczeń w jego stosowaniu. W internecie jest wiele rad, jak go używać. Polecam dodanie do hasła w wyszukiwarce nazwiska Budwig. Wtedy pojawią się przepisy i komentarze na temat rewelacyjnych właściwości leczniczych oleju lnianego. Również zapobiegawczych.

Na zdrowie!  Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2011, 10:03:12 wysłane przez krzysiek » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #46 : Lipiec 10, 2011, 22:34:33 »

Zuza Uśmiech

- olej lniany najlepiej kupić w sklepie z żywnością ekologiczną, ceny są różne i nie będę się wypowiadał na temat tych tanich, bo pachną mi one kitajcami. Znam osobiście producenta oleju "EUROLEN", wiem że produkcja opiera się na polskim surowcu, a technologia też utrzymana. Mankamentem jest plastikowa butelka. Olej BUDWIGOWY jest bardzo drogi, ale ten chyba jest najlepszy.
Czasami kupuję świeży olej na wiejskim targu, walory smakowe jednodniowego, tłoczonego na zimno oleju są dominujące.
Olej musi być ZIMNO TŁOCZONY!

- do dwulitrowego blendera wlewam ok. 50 gram oleju
- woda powinna być szlachetna, ja używam wody z filtra ZEST
  ostatnio korzystam z arbuzów, jako źródła wody
- pić rano na śniadanie, na drugie też Chichot
- mielone siemię lniane jest produktem ubocznym po wyciskaniu oleju, najlepiej zmielić samemu
- zielony koktajl może być przechowywany w lodówce, ale najlepszy jest świeży, wypity w ciągu 15 minut od zmiksowania
  zdarzało mi się brać większą ilość koktajlu do słoika, gdy ruszałem w dłuższą trasę.



Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
zuza
Gość
« Odpowiedz #47 : Lipiec 11, 2011, 07:46:53 »

Thotal  Uśmiech serdeczne dzięki...
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #48 : Lipiec 11, 2011, 07:56:53 »

Dzisiejszy zestaw; Uśmiech



- arbuz
- banan
- suszone śliwki
- cytryna
- olej lniany



Miłego dnia - Thotal Uśmiech
Zapisane
zuza
Gość
« Odpowiedz #49 : Lipiec 13, 2011, 07:32:36 »

a co z pomidorami? w żadnym zestawie ich nie ma ...
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.046 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

polski-deliver-truck wiilki testpiltza livemta zastepczeforumcc