Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 28, 2025, 16:58:11

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "PI" - "FI" - KabaÂła ...  (Przeczytany 19590 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Lipiec 21, 2011, 11:32:25 »

Liczba Pi zniknie z matematyki
wp.pl | dodano: 2011-07-04 (12:48)

(fot. www.sxc.hu)

Liczba pi - choĂŚ jest z nami juÂż od kilkudziesiĂŞciu wiekĂłw i stanowi jeden z filarĂłw obliczeĂą - byĂŚ moÂże wkrĂłtce zostanie zastÂąpiona innÂą liczbÂą.

...

Mimo tak wielkiej popularnoœci i przydatnoœci liczby pi, pewne krêgi matematyków z Bobem Palais, wyk³adowc¹ na Uniwersytecie w Utah, na czele, podwa¿aj¹ s³usznoœÌ istnienia pi. Grono to uwa¿a, ¿e znacznie bardziej przydatna i sensowna matematycznie jest liczba tau. Stworzono j¹ niedawno i przyjmuje ona wartoœÌ 2pi. ChoÌ pi i 2pi dzieli drobne matematyczne dzia³anie, eksperci s¹dz¹, ¿e liczba tau wkrótce wyprze star¹ pi.

Pi to staÂła wartoœÌ, ktĂłra okreÂśla stosunek obwodu kaÂżdego koÂła do jego Âśrednicy. grecka litera „pi” rozpoczyna greckie sÂłowo „perimetron” czyli obwĂłd. Przez wieki to wÂłaÂśnie liczba pi pozwalaÂła na zaawansowane obliczenia, plany, konstrukcje i przedsiĂŞwziĂŞcia matematyczne oraz fizyczne. Matematycy uwaÂżajÂą, Âże liczba tau, ktĂłrej wartoœÌ wynosi okoÂło 6,28, znacznie uÂłatwiÂłaby kalkulacje i wyeliminowaÂłaby czĂŞste b³êdy, ktĂłre wkradajÂą siĂŞ do obliczeĂą.

...

http://odkrywcy.pl/kat,111404,title,Liczba-Pi-zniknie-z-matematyki,wid,13564154,wiadomosc.html?smg4sticaid=6cb34
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2011, 21:01:56 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
east
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2011, 21:05:11 »

PI

„Pi” to szesnasta litera greckiego alfabetu, liczba niewymierna 3,141592... LiczbĂŞ pi poznajemy jako pierwszÂą w szkole – jako iloraz obwodu koÂła i jego Âśrednicy. „Pi” to rĂłwnieÂż tytuÂł i inspiracja niekomercyjnego filmu Darrena Aronofskiego. Bohater filmu Max Cohen jest stereotypowym naukowcem. ZamkniĂŞty w sobie, poÂświĂŞcajÂący kaÂżdÂą wolnÂą chwilĂŞ matematyce, zaniedbujÂący doczesnÂą egzystencjĂŞ, prowadzi niekoĂączÂącÂą siĂŞ walkĂŞ z migrenowymi halucynacjami oraz ... liczbami. Jego obsesjÂą jest odnalezienie reguÂły w chaosie dziesiĂŞtnego rozwiniĂŞcia liczby pi. Max przekonany jest, Âże Âświatem rzÂądzÂą reguÂły matematyki, objawiajÂące siĂŞ w wahaniach kursĂłw walut, strukturze pÂłatkĂłw Âśniegu, ksztaÂłcie galaktyk. SÂłowem wierzy on, Âże matematyka jest prawdziwym jĂŞzykiem Natury, a wszystko to co postrzegamy jako przypadkowe i chaotyczne, moÂżna w rzeczywistoÂści zrozumieĂŚ i przewidzieĂŚ. Max, jak kaÂżdy wspó³czesny naukowiec posiada komputer (Euclid), przy pomocy ktĂłrego analizuje sekwencjĂŞ cyfr w liczbie pi. Z dnia na dzieĂą przeczuwa, Âże jest coraz bliÂżej poznania odpowiedzi, a im bliÂżej jest celu, tym powaÂżniejsze i bardziej groteskowe stajÂą siĂŞ jego ataki migrenowe. Pewnego dnia komputer analizujÂąc dane gieÂłdowe, niespodziewanie drukuje 216 cyfrowÂą liczbĂŞ, po czym zawiesza siĂŞ a jego procesor ulega przepaleniu. Ma to stanowiĂŚ ostrzeÂżenie dla Maxa. Taka jest wÂłaÂśnie kara, a moÂże nagroda, za poznanie tajemnicy.

Max spotyka na swojej drodze ludzi, chcÂących wydobyĂŚ od niego rozwiÂązanie zagadki. MiĂŞdzy innymi napotyka, niby przypadkiem w barze na Lennego – ÂŻyda studiujÂącego Kaba³ê. Aby zrozumieĂŚ sytuacjĂŞ majÂącÂą dalej miejsce konieczne jest krĂłtkie wprowadzenie. Otó¿ na Kaba³ê skÂładajÂą siĂŞ Âżydowskie pisma traktujÂące o kosmosie, Bogu i miejscu czÂłowieka na Ziemi. Charakterystyczne dla KabaÂły jest przypisywanie konkretnym literom alfabetu hebrajskiego cyfr. DziĂŞki temu kaÂżdy wyraz posiada swĂłj odpowiednik liczbowy identyfikujÂący jego powiÂązania z innymi sÂłowami i okreÂśleniami. ZÂłoÂżony i hermetyczny system rozumienia okreÂślany jest jako Gematria. Na przykÂład sÂłowo „ojciec” odpowiada liczbie 3, „matka” to 41. JeÂśli zsumujemy obie liczby, wĂłwczas otrzymamy 44. Jak sÂądzisz, czemu odpowiada ta liczba? Takich zwiÂązkĂłw jest w Kabale wiĂŞcej. Lenny pokazuje Maxowi znaczenie dwĂłch innych okreÂśleĂą; „ogrĂłd w Edenie” posiada wartoœÌ 144, zaÂś „drzewo poznania” to 233. Có¿ z tego wynika? Otó¿ liczby 144 i 233 sÂą ze sobÂą blisko zwiÂązane i bardzo charakterystyczne. SÂą to kolejne liczby ciÂągu Fibonacciego, o ktĂłrym w dalszej kolejnoÂści powiem wiĂŞcej.

Max dowiaduje siĂŞ od Lennego o mistycznym imieniu Boga, ktĂłre raczej nie przypadkowo ma tÂą samÂą dÂługoœÌ co liczba wydrukowana wczeÂśniej przez komputer. W Kabale zawarty jest model „Drzewa ÂŻycia” – systemu dziesiĂŞciu Sefirot, bĂŞdÂących emanacjami Boga a jednoczeÂśnie cnotami moÂżliwymi do osiÂągniĂŞcia tu, na Ziemi. UwaÂża siĂŞ, Âże Sefiroty oraz ich wzajemne zwiÂązki sÂą kluczem do psychiki czÂłowieka. CzÂłowiek, ktĂłry opanuje dziesiĂŞĂŚ Sefirot, wespnie siĂŞ na gĂłrĂŞ drzewa Âżycia i tym sposobem osiÂągnie oÂświecenie. Na kaÂżdym z trzech poziomĂłw drzewa Âżycia znajduje siĂŞ czeœÌ rozga³êzieĂą. Tak wiĂŞc mamy 6*6*6=216 (666 to rĂłwnieÂż Liczba Bestii) odga³êzieĂą, ktĂłre razem stanowiÂą snop mocy boskiej. Lenny, podobnie jak kilka innych postaci, prĂłbuje zdobyĂŚ 216 cyfrowÂą liczbĂŞ od Maxa. JedynÂą osobÂą, ktĂłra nie jest zainteresowana poznaniem prawdy jest Sol, dawny nauczyciel Maxa. Sol mĂłwi Maxowi o swoich wÂłasnych prĂłbach rozszyfrowania zagadki pi, ktĂłre niestety zakoĂączyÂły siĂŞ fiaskiem. Sol zarzuciÂł poszukiwania, gdy odkryÂł w pi samoreplikujÂącego siĂŞ, niebezpiecznego wirusa (umysÂłu). Oto jak tÂłumaczy on awariĂŞ komputera „OkreÂślone problemy powodujÂą, Âże komputer zawiesza siĂŞ w zamkniĂŞtej pĂŞtli. To wÂłaÂśnie ta pĂŞtla prowadzi do stopienia siĂŞ procesora. ChwilĂŞ przed awariÂą, staje siĂŞ on Âświadomy swojego istnienia.” Prawda jest pustkÂą, a pustka prowadzi do destrukcji. NastĂŞpnego dnia okazuje siĂŞ, Âże Sol nie Âżyje. PrzypuszczaĂŚ moÂżna, Âże podzieliÂł on los komputera nale¿¹cego do Maxa, chcÂąc dokoĂączyĂŚ pracĂŞ. Ten jednak nie zraÂża siĂŞ i dalej prowadzi poszukiwania prawdy. Na koniec, nie wiadomo czy w fantasmagorii czy teÂż w rzeczywistoÂści wierci sobie dziurĂŞ w gÂłowie. W ostatniej scenie widzimy Maxa rozmawiajÂącego w dzieckiem w parku. PoniewaÂż jest on znany z umiejĂŞtnoÂści bÂłyskawicznego liczenia w pamiĂŞci, dziecko prosi go o podanie wyniku skomplikowanej operacji. Max nie potrafi przeprowadziĂŚ obliczeĂą.

Film „Pi” jest oczywiÂście fikcjÂą, ale jak mĂłwi sam reÂżyser przeplatanÂą elementami prawdy (np. wykÂład Lennego o Kabale). Z ca³¹ pewnoÂściÂą prawdziwa jest odwieczna fascynacja samÂą liczbÂą pi. Na przykÂład dÂługoœÌ obwodu piramidy podzielona przez podwĂłjnÂą jej wysokoœÌ daje 3,14159 – liczbĂŞ pi z dokÂładnoÂściÂą do piÂątego miejsca po przecinku, co jest tym bardziej dziwne, Âże Egipcjanie nie znali pojĂŞcia koÂła. Czy wiĂŞc pojawienie siĂŞ pi w piramidach nazwaĂŚ trzeba przypadkiem. PowiedziaÂłbym raczej, Âże wspó³zaleÂżnoÂściÂą, gdyÂż taki wÂłaÂśnie ksztaÂłt, wynikajÂący z okreÂślonego stosunku obwodu i wysokoÂści powoduje specyficzne wÂłaÂściwoÂści piramidy, spoÂśrĂłd ktĂłrych najbardziej znane jest ostrzenie Âżyletek, czy teÂż konserwacja ÂżywnoÂści. Obecnie prowadzone sÂą naukowe badania nad wÂłaÂściwoÂściami Piramid i matematyczne nad liczbÂą pi.

http://www.open-mind.pl/Ideas/LiczbyM1.php

A dalej w tym linku moÂżna poczytaĂŚ o jeszcze bardziej niesamowitej liczbie .. o PHI (fi) = 1,618....
tworzÂącej zÂłoty podziaÂł odcinka ,zÂłotÂą proporcjĂŞ i zÂłotÂą spiralĂŞ . Warto siĂŞ dowiedzieĂŚ wiĂŞcej ..
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2011, 08:51:57 »

A jaki jest zwiÂązek pi - fi z kabaÂła wg Ciebie?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2011, 11:15:40 »

WidaĂŚ jakiÂś jest - przynajmniej domniemany - skoro niektĂłrzy takowy dostrzegajÂą.
"Pi" dostrzegane min. w Piramidach, "Fi" dostrzegana w budowie czÂłowieka, natury (ÂświĂŞta geometria) wiĂŞc, jako Âże KabaÂła bazuje rĂłwnieÂż na staroÂżytnych naukach "bogĂłw", wiĂŞc coÂś w tym moÂże byĂŚ. DuÂży uÂśmiech
Ale sÂą mÂądrzejsi ode mnie w tej materii i niech oni to dokÂładniej wyjaÂśniÂą, albo przynajmniej prĂłbujÂą. MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 11:16:42 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #4 : Lipiec 23, 2011, 15:05:20 »

acha - czyli to wÂątek o domniemaniach.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2011, 15:30:59 »

acha - czyli to wÂątek o domniemaniach.

ByĂŚ moÂże.
DokÂładniej wyjaÂśniÂą Ci to >east< i >JAN<.
Z drugiej strony, co dziÂś masz pewnego, poza ÂśmierciÂą i podatkami MrugniĂŞcie, wiĂŞc domniemywanie jest jak najbardziej na miejscu - oczywiÂście w granicach rozsÂądku. DuÂży uÂśmiech

east
Gość
« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2011, 21:12:30 »

A jaki jest zwiÂązek pi - fi z kabaÂła wg Ciebie?
Hej PHI.
Ja nie zajmujĂŞ siĂŞ , i nigdy sie kaba³¹ nie zajmowaÂłem. MogĂŞ jedynie napisaĂŚ na podstawie fabularnego filmu PI, Darrena Aronofskyego , za komentarzem w linku  "Film „Pi” jest oczywiÂście fikcjÂą, ale jak mĂłwi sam reÂżyser przeplatanÂą elementami prawdy (np. wykÂład Lennego o Kabale) :.

W scenie w ktĂłrej Lenny, ÂŻyd ogĂłlnie opowiada Maxowi ( matematykowi ) o kabale pada informacja, Âże caÂła kabaÂła jest zakodowana , gdzie pod pojĂŞciem np matka kryje siĂŞ 1 , ojciec, to kolejna liczba, potem dziecko, 3 itd .Lenny rozpisuje to Maxowi na serwetce .W pewnym momencie Max sam podaje  kolejne liczby w relacjach obecnych w kabale. Te liczby to kolejne liczby ciÂągu Fibbonaciego .Dalej to Max prowadzi wykÂład o Fibbonacim i jego ciÂągu, z czego wywodzi liczbĂŞ PHI= 1,618 . Podobno w oryginale ( to nieoficjalna informacja od Dana Wintera ) film PI powinien nazywaĂŚ siĂŞ PHI, i tak miaÂło byĂŚ, lecz Aronofsky nie dostaÂłby wtedy naĂą funduszy wiĂŞc nawet z nazwÂą swojego dzieÂła musiaÂł iœÌ na kompromis. Lecz i tak wiadomo, Âże w filmie nie o PI chodziÂło. W filmie kabaliÂści poszukujÂą na podstawie Tory zaginionego kodu do rzeczywistoÂści. Kto miaÂłby ten kod /wzĂłr, ten byÂłby Panem Âświata. Komputer zaprogramowany przez Maxa byÂł blisko uzyskania tej liczby, ale siĂŞ "przepaliÂł" . Na krĂłtko przed tym uzyskaÂł .. ÂświadomoœÌ. Z filmu nie wynika to bezpoÂśrednio, ale uzyskany kod (klucz do wszystkiego ) byÂł czymÂś na ksztaÂłt liczby PHI, lub caÂłkiej blisko niej.

Czy wiecie, Âże liczbÂą PHI fascynowaÂł siĂŞ takÂże Walt Disney ,ktĂłry sam byÂł ponoĂŚ wysokiej rangi masonem ?
Nie powinno zatem dziwiĂŚ, Âże Kaczor Donald odkrywa dla dzieci magiczny Âświat matematyki miĂŞdzy innymi w oparciu o PHI w .. kreskĂłwce
do obejrzenia tutaj  ( polski dubbing ) http://player.vimeo.com/video/26734779
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #7 : Lipiec 23, 2011, 21:50:00 »

a jak jest roznica miedzy pi a fi ?UÂśmiech
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #8 : Lipiec 24, 2011, 10:32:35 »

Cytat: east
Hej PHI.
Ja nie zajmujê siê , i nigdy sie kaba³¹ nie zajmowa³em. Mogê jedynie napisaÌ na podstawie

No widzisz, ja te¿ siê nie zajmujê i nigdy nie zajmowa³em kaba³¹.

Zawsze jak niewiem, czym coÂś jest, to najpierw staram siĂŞ dopytaĂŚ,
lub oglÂądam przez pryzmat LanguageONE

MogĂŞ jedynie napisaĂŚ na podstawie tegoÂż iÂż:

Ka-Ba-LLACH  {Dusza-CiaÂło- LLACH}

LLACH {tu mam niejsnoœÌ, ale odbieram to , jako 'zamys³ ACH`a',
..ale jeszcze mo¿na by g³êbie poszukaÌ.

phi natomiast wnosi wiele w temacie ogarnianiania wĂłd, a wiĂŞc wszelkiego Âżycia, ktĂłre na wodzie bazuje.
Jako liczBA pomagajÂąca OBliczyĂŚ OB-wĂłd {2 x phi x proMieĂą} KOÂŁA

------------------------
GdzieÂś widziaÂłem tez taka interpretacja: Kab-Allach , co mnie osobiÂście nie przekonuje.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2011, 12:58:08 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #9 : Lipiec 24, 2011, 10:55:43 »

to jest nauka o tym ze swiadomoscia mozna zakrzywiac przestrzen..UÂśmiech i przenosic sie do innych wymiarow..UÂśmiech - albo odprawiac rytualy..UÂśmiech

drzewo zycia to drzewo swiadomosci - wszystkojest swiatlem i ma wiele wymiarow..UÂśmiech

stargate

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://psychedelicadventure.blogspot.com/2009/06/pineal-gland-stargate-time-travel.html&ei=TOwrTsfZC8_1-gbE7ujsDQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=6&ved=0CEkQ7gEwBQ&prev=/search%3Fq%3Dpineal%2Bgland%2Bstargate%26hl%3Dpl%26rlz%3D1G1GGLQ_PLPL433%26prmd%3Divns

lub hellgate

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFfRfFbyreRVSvdF2TzftwIAR8ZdoXHEuFeYGgG2ahgB8AODMWLw
Kiara
Gość
« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2011, 12:01:45 »

Czy moÂżesz podaĂŚ oryginalny adres tej strony bez tÂłumaczenia?

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2011, 12:02:01 wysłane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2011, 12:12:12 »

ok UÂśmiech

http://psychedelicadventure.blogspot.com/2009/06/pineal-gland-stargate-time-travel.html
Enigma
Gość
« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2011, 01:41:30 »

a jak jest roznica miedzy pi a fi ?UÂśmiech

Liczba PI w przybliÂżeniu 3,14
Liczba FI w przybliÂżeniu 1,618

PorĂłwnanie niefortunne, zdajesie wzieÂło sie z mojego przybliÂżenia w poÂście. W temacie "PrzejÂście ludzkoÂści do 4G" napisaÂłam:
 Tymniemniej jest sprawÂą mozliwÂą, jak fakt Âże liczba Fi(materialnej konstrukcji) w rzeczywistoÂści nasladuje doskonaÂłoœÌ liczby Phi(miÂłoœÌ bezwarunkowa). Podobnie jak Demiurg zaledwie naÂśladuje swoim dzieÂłem, doskonaÂłoœÌ duchowego krĂłlestwa.

ZaleÂżnoœÌ jaka wtedy ÂłaziÂła mi po gÂłowie, faktycznie dotyczyÂła podstawy jako liczby Phi (wymawianej u nas jako FI wÂłaÂśnie) i oscylujÂącego wokó³ niego ciÂągu Fibonacciego. B³¹d wzi¹³ sie z innej pisowni anglojezycznej i innej u nas wymowy, ktĂłra stworzyÂła podobieĂąstwo do PI  Z politowaniem
WÂątek byÂł poruszany w temacie ÂŚwiĂŞta geometria ponad 2 lata temu:

"Zobaczmy jak Spirala Fibonacciego "oscyluje" wokó³ liczby Phi.
Jak ju¿ pisa³em, wystarczy PODZIELIÆ dowoln± liczbê z ci±gu Fibonacciego przez liczbê, która j± poprzedza. (...)
Gdy przyjrzymy siê wynikom to zobaczymy, ¿e ka¿dy kolejny zbli¿a siê CORAZ BARDZIEJ do warto¶ci PHI= 1,6180339, której jednak NIGDY nie osi±gnie. Wyniki te zawsze bêd± "oscylowaæ" wokó³ PHI. Taka jest logika - PHI jest NIEZMIENN¡ ZASAD¡, a ci±g Fibonacciego jest RUCHEM oscyluj±cym WOKÓ£ PHI.

Podobnie spirala zbudowana na Ci¹gu Fibonacciego bêdzie nieustannie oscylowaÌ wokó³ Phi i Z³otej Spirali. Bêd¹ one do siebie podobne tak, ¿e go³ym okiem trudno bêdzie je odró¿niÌ. Jednak bêd¹ one pe³niÌ inne funkcje. Jedna bêdzie NIEZMIENNYM WZORCEM, druga prze³o¿eniem wzorca na "skoùczony" œwiat, który ma swój pocz¹tek, ale zakorzeniony jest w nieskoùczonoœci.

TrochĂŞ mnie zdziwiÂło Âże ten b³¹d oblekÂł sie w nowy temat. ByĂŚ moÂże dlatego Âże jest to coÂś naprawde istotnego. Kilka dni czekaÂłam ,aÂż ktoÂś sprytny mnie poprawi, ale widzĂŞ Âże tworzÂą sie nowe klony wiĂŞc moÂże lepiej przerwĂŞ tÂą zabawĂŞ   JĂŞzyk
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2011, 08:59:02 »

Droga Enigmo UÂśmiech  uczyÂłam siĂŞ matmy i Fizyki tylko po to Âżeby mieĂŚ 4  na Âświadectwie ( w skali od 2-5 )to nie moja domena.Nie dziw siĂŞ wiĂŞc Âże nie widzĂŞ rĂłznicy  DuÂży uÂśmiech

ps; widzĂŞ Âże zmieniÂłaÂś kwiatek Chichot ( ja teÂż je uwielbiam )
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 09:00:04 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Lipiec 26, 2011, 12:06:12 »

liczba Pi i liczby Phi wi¹¿¹ siĂŞ z kaba³¹ naleÂżycie.  UÂśmiech Liczba Pi to stosunek 22 liter alfabetu hebrajskiego do 7 liter tzw.podwĂłjnych, bo oddajÂących polarnoÂśc tego Âświata, czyli jest to 22/7
Dawno temu ta liczba byÂła podstawÂą wielu obliczeĂą dotyczÂących budowy ziemi i ukÂładu sÂłonecznego a takÂże piramidy.
Wiele o tych liczbach napisano na forum SwiĂŞta geometria.
PoniewaÂż los zrzadziÂł, Âże alfabet grecki i hebrajski sÂą kompatybilne, to mamy dla tych liczb liczne zaleÂżnoÂści i znaczenia.
Pi jest 17 kolejnÂą literÂą alfabetu, a ta oznacza "mowĂŞ" , wiĂŞc jest zwiÂązana z tym procesem. JednoczeÂśnie oznacza "boskÂą
roznorodnoœc" a ta ró¿norodnoœc powstaje poprzez mowê.
Phi jest 23 liter¹ alfabetu, co oznacza "boska aktywnosc", ale jednoczeœnie "aktywna syntezê" czyli duchowe po³¹czenia wszystkich punktów widzenia powsta³ych poprzez mowê.
St¹d po³¹czenie obu znaków.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #15 : Lipiec 26, 2011, 18:13:51 »

PiĂŞknie, widaĂŚ zaleÂżnoœÌ istnieje i ma zupeÂłnie eleganckie duchowe wyjasnienie. Kamyk wielki niczym kajzerka, spadÂł z mojej nieokrzesanej gÂłowy Acentaur. Bo juÂż mi sie zdawaÂło Âże narobiÂłam jakiegoÂś bigosu, a jednak czÂłek powinien sie uczyĂŚ caÂły swĂłj krĂłciutki Âżywot.  Chichot

Chanell, kwiatkĂłw mam u siebie dostetek i coraz to nowe wyrastajÂą w mi w ogrĂłdku. Ten z obrazka, jest bardzo niepozorny bo ma 'w realu' jakies 3 milimetry wielkoÂści, ale jesli uznasz Âże notorycznie podrabiam twojego avatara, to poszukam jakies inne z kolekcji lub wybiorĂŞ sie z aparatm na podglÂądanie tych niepozornych i doskonaÂłych zarazem stworzeĂą.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #16 : Lipiec 26, 2011, 20:12:06 »

wszystkojes w piramidzie i fi i pi:) to jest to samo..UÂśmiech

http://www.templarmechanics.com/templar_detail.asp?templarid=201

« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 22:37:49 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #17 : Lipiec 27, 2011, 10:47:53 »

A tak poza wszystkim, to juÂż jest watek o Kabale na Forum.
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=1251.msg14359#msg14359

ChoĂŚ niekoniecznie w powiazaniu z phi.

8+5=13  |  => 4
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2011, 12:36:21 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Lipiec 27, 2011, 12:27:20 »

Enigma,
Piêknie, widaÌ zale¿noœÌ istnieje i ma zupe³nie eleganckie duchowe wyjasnienie. Kamyk wielki niczym kajzerka, spad³ z mojej nieokrzesanej g³owy Acentaur
nie ma problemu, przecieÂż po to tu jesteÂśmy aby sobie wzajemnie pomaga  DuÂży uÂśmiech
a poza tym kabaÂła pokazuje jak jedno ³¹czy siĂŞ z drugim, czyli od ÂźrĂłdla do dowolnej rzeczy. No chyba , Âże to jest moja kabaÂła.  DuÂży uÂśmiech
Phirioori
ace:
8+5=13  |  => 4
na wielu poziomach interpretacji, kabaÂła tak nie postĂŞpuje, ale moÂżna i tak  UÂśmiech w koĂącu to teÂż jakiÂś aspekt
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #19 : Lipiec 28, 2011, 14:20:57 »

Phirioori
ace:
8+5=13  |  => 4
na wielu poziomach interpretacji, kabaÂła tak nie postĂŞpuje, ale moÂżna i tak  UÂśmiech w koĂącu to teÂż jakiÂś aspekt

DokonaÂłem malutkiej edycji. PiszÂąc uprzednio per "ace" nie bylem na tyle uwazny, by uwzglednic iÂż zwracam siĂŞ do kabaÂły.
UrzekÂł mnie po prostu aspekt nuMERoLOGICZNY MrugniĂŞcie Chichot

przepraszam..

numerOlogiczny
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2011, 14:24:47 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Lipiec 28, 2011, 20:05:22 »

Phirioori,
DokonaÂłem malutkiej edycji. PiszÂąc uprzednio per "ace" nie bylem na tyle uwazny, by uwzglednic iÂż zwracam siĂŞ do kabaÂły.
UrzekÂł mnie po prostu aspekt nuMERoLOGICZNY 
przepraszam..

...niepotrzebnie robimy rzeczy niepotrzebne a uÂłudne samozadowolenie  nie chroni nas przed robieniem
ich dalej  UÂśmiech

pozdrawiam
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Październik 01, 2011, 19:50:07 »

CiÂąg Fibonacciego dowodem na boskÂą naturĂŞ Âświata?
pon., 2011-09-26 18:59

<a href="http://www.youtube.com/v/e9MwNm0gXd8?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/e9MwNm0gXd8?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Przez wieki ludzie czuli, ¿e niektóre liczby czy kszta³ty s¹ jakieœ inne, przypisywano im niekiedy prawie œwiête znaczenie. Przyk³adem takiej liczby jest 7, która ma znaczenie w ró¿nych kulturach. Siódemkê da siê ³atwo zobaczyÌ zakodowan¹ w ka¿dej piramidzie.

Wystarczy policzyÌ podstawê i którykolwiek z boków takiej bry³y, aby uzyskaÌ liczbê 7. Nie szukaj¹c daleko mo¿na te¿ znaleŸÌ t¹ liczbê w chrzeœcijaùstwie, ile jest, bowiem grzechów g³ównych? Tak, tak siedem. Pitagoras uwa¿a³, ¿e siódemka oznacza jednoœÌ ducha i materii.

Matematyka moÂże doskonale opisywaĂŚ to, co kaÂżdy z nas widzi oczami. NiektĂłre twory natury majÂą przecieÂż tak idealne proporcje, Âże czĂŞsto da siĂŞ to opisaĂŚ, jako boskie proporcje. DoskonaÂłym przykÂładem jest tzw. zÂłoty podziaÂł zwany teÂż podziaÂłem harmonicznym. Jest to taki podziaÂł odcinka gdzie dÂługoœÌ dÂłuÂższej czĂŞÂści ma byĂŚ ÂśredniÂą geometrycznÂą dÂługoÂści krĂłtszej czĂŞÂści. Taki stosunek oznaczamy literÂą z greckiego alfabetu φ (czyt. "fi").

ZÂłoty podziaÂł jak wspominaÂłem czĂŞsto wystĂŞpuje w przyrodzie. ÂŚwietnie widaĂŚ to na przykÂładzie liÂści akacji.

Wspania³¹ emanacj¹ uœwiêconej geometrii jest tzw. ci¹g Fibonacciego. Jest to ci¹g liczb, w którym ka¿da jest sum¹ dwóch poprzednich.

Wszystko zaczyna siĂŞ od 0 i 1, ktĂłra odpowiada 1. NastĂŞpnie 1 plus 2 rĂłwna siĂŞ 3, 2 plus 3 to 5, i tak dalej. Dlaczego te liczby znaczÂące? Po prostu sÂą one naturalnym systemem numeracji i sÂą podstawÂą do mistycznego Fi, ktĂłre jest okreÂślane, jako zÂłoty podziaÂł.

Nale¿y zauwa¿yÌ, ¿e stosunek kolejnych par z serii Fibonacciego d¹¿y do Fi lub 1,618. Ci¹g Fibonacciego jest te¿ obecny na przyk³ad w budowie muszli œlimaków morskich.

Fi lub 1,618 zostaÂła opisana w przeszÂłoÂści jako boska liczba, poniewaÂż oznaczaÂła ona piĂŞkno i harmoniĂŞ. Architekci egipscy wykorzystywali relacjĂŞ Fi w budowie ÂświÂątyĂą i Piramid, a grecy w ich Partenonie w Atenach. Europejczycy zaszywali zÂłoty podziaÂł budujÂąc gotyckie katedry.

Niewielu wie, ¿e jedna z metod analizy zachowania kursów akcji spó³ek notowanych na gie³dzie równie¿ mo¿e byÌ analizowana z wykorzystaniem ci¹gu Fibonacciego. Metoda ta przynosi zreszt¹ bardzo dobre rezultaty a nazywana bywa czêsto od nazwiska pierwszego, który zwróci³ na to uwagê, teori¹ fal Elliotta.

Œwiadomie czy nie ludzie wydaj¹ siê byÌ genetycznie zaprogramowani na reagowanie na te specyficzne proporcje zaszyte w ró¿nych kszta³tach lub muzyce. Dziêki w³oskiemu matematykowi, który wprowadzi³ s³ynny ci¹g mistyka spotka³a siê z matematyk¹.

http://innemedium.pl/wideo/ciag-fibonacciego-dowodem-boska-nature-swiata

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: