ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 06, 2012, 09:57:02 » |
|
Brakuje tu jednego wa¿nego narzêdzia, które widzê na wielu innych forach. Nazywa siê to ''moje posty''. Klikasz i widzisz co pisa³eœ, kiedy pisa³eœ. Równie¿ istnieje mo¿liwoœÌ, ¿e czyjegoœ u¿ytkownika sobie wybierasz i czytasz co ciekawego pisa³. Nie wiem jak Wy, ale czêsto zastanawiam siê, nad wprowadzeniem jakiegoœ tematu, bo po prostu nie pamiêtam, czy ju¿ sam go kiedyœ nie pisa³em. A forumowa wyszukiwarka to nêdza. Ale to w³aœnie zas³uga darmowej us³ugi darmowefora.pl gdzie wiele narzêdzi jest niedostêpnych.
Astre, ale przecieÂż moÂżesz wyÂświetliĂŚ swoje lub czyjekolwiek posty. Klikasz na ‘zobacz profil’ lub na nick, potem na ‘lista ostatnich wiadomoÂści tego uÂżytkownika’ i masz. Wszystkie wiadomoÂści od poczÂątku Âświata, z godzinami i tematami. Nie widziaÂłeÂś tego?  A wyszukiwarka faktycznie do bani.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 06, 2012, 10:00:46 » |
|
Brakuje tu jednego wa¿nego narzêdzia, które widzê na wielu innych forach. Nazywa siê to ''moje posty''. Klikasz i widzisz co pisa³eœ, kiedy pisa³eœ. Równie¿ istnieje mo¿liwoœÌ, ¿e czyjegoœ u¿ytkownika sobie wybierasz i czytasz co ciekawego pisa³. Nie wiem jak Wy, ale czêsto zastanawiam siê, nad wprowadzeniem jakiegoœ tematu, bo po prostu nie pamiêtam, czy ju¿ sam go kiedyœ nie pisa³em. A forumowa wyszukiwarka to nêdza. Ale to w³aœnie zas³uga darmowej us³ugi darmowefora.pl gdzie wiele narzêdzi jest niedostêpnych.
Astre, ale przecieÂż moÂżesz wyÂświetliĂŚ swoje lub czyjekolwiek posty. Klikasz na ‘zobacz profil’ lub na nick, potem na ‘lista ostatnich wiadomoÂści tego uÂżytkownika’ i masz. Wszystkie wiadomoÂści od poczÂątku Âświata, z godzinami i tematami. Nie widziaÂłeÂś tego?  A wyszukiwarka faktycznie do bani. dokÂładnie tak, jedyny "problem", Âże nie ma takiej scalonej instrukcji obsÂługi forum w jakimÂś krĂłtkim pliku z paroma najwaÂżniejszymi punktami,- choĂŚ z drugiej strony, czy ktoÂś jeszcze czyta instrukcje..?
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 06, 2012, 12:13:08 » |
|
SÂą jeszcze inne kwestie, np. czy prĂłba przywrĂłcenia skasowanego na amen posta postawi go we wÂłaÂściwym miejscu i wedÂług czasu utworzenia czy na koĂącu, bo nie wiem jak program forum sortuje posty i co Ty z twoimi uprawnieniami moÂżesz w nich zmieniĂŚ. JeÂśli post wylÂądowaÂł w "Âśmietniku" to trafi w swoje miejsce i czas, gorzej jeÂśli post spotkaÂło to co wszystkie wypowiedzi >JAN'a< - one po prostu wyparowaÂły. Tego nie ma moÂżliwoÂści odtworzenia nie mĂłwiÂąc o jakiejkolwiek lokacji. Na tym serwerze mamy bardzo ograniczone moÂżliwoÂści.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 06, 2012, 13:55:53 » |
|
Maj¹c jak¹kolwiek kopiê, mozolnie, ale mo¿na przywróciÌ post po poœcie, choÌ mo¿e nie w tym miejscu co by³, ale to te¿ jest do przeskoczenia, bo mo¿na by³oby go wstawiÌ edytuj¹c post, który by³ poprzednikiem skasowanego, choÌ wygl¹da³oby tak sobie to funkcjonalnoœÌ by³aby zachowana.
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
Astre
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 06, 2012, 14:08:15 » |
|
Astre, ale przecieÂż moÂżesz wyÂświetliĂŚ swoje lub czyjekolwiek posty. Klikasz na ‘zobacz profil’ lub na nick, potem na ‘lista ostatnich wiadomoÂści tego uÂżytkownika’ i masz. Wszystkie wiadomoÂści od poczÂątku Âświata, z godzinami i tematami. Nie widziaÂłeÂś tego?  A wyszukiwarka faktycznie do bani. Ok. Tylko, Âże : powiedzcie mi, co dla Was oznacza - lista ostatnich wiadomoÂści tego uÂżytkowanika ? Oznacza ona zgodnie z zapisem - ostatnie wiadomoÂści ! Nikt chyba nawet nie pyta ile ich jest ? Bo pisze - ostatnie ! Na tym polega baÂłamutna ''twĂłrczoœÌ'' wspó³czesnych mĂłd i fascynacji jakÂże daleko stojÂąca od prosty i mÂądroÂści. A, zamiast tej jaÂłowej i pustej gimnastyki wystarczyÂłoby napisaĂŚ : 1.Posty uÂżytkownika. A, te dwa sÂłowa oznaczajÂą - wszystko. KtoÂś powie, Âże siĂŞ czepiam. Ale, jasnoœÌ i czytelnoœÌ przekazĂłw to absolutna podstawa. To prostota i mÂądroœÌ. Za pomocÂą prostoty i mÂądroÂści za pomocÂą 9 liczb zbudowana jest caÂła przestrzeĂą, caÂły WszechÂświat. A co z postami uzytkownika o nazwie ''goœÌ''.
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 06, 2012, 14:33:20 » |
|
Uzytkownik o nazwie "gosc" nie jest juz uzytkownikiem, wiec przechodzi do archiwum. Z serwera nic nie znika, moze byc tylko widzialne dla nas, albo niewidzialne"Visible" albo "Invisible" - Na tym polega wlasnie czar czapek-niewidek A wyszukiwarka faktycznie do kitu, bo odpowiedzialnym za linkowanie bazy danych nie chce sie wklikiwac nowych informacji, zreszta robota nudna i za friko nikt nie bedzie czasu swego poswiecal. //Tylescie o tym JANie pisali, ze az zaciekawilo mnie to, co ON tam nawypisywal, ze go tak zresetowali:)//:)
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 06, 2012, 16:57:38 » |
|
//Tylescie o tym JANie pisali, ze az zaciekawilo mnie to, co ON tam nawypisywal, ze go tak zresetowali:)//:) Lady, aktualne miejsce pobytu JANA, to forum Œwiêtej Geometrii. http://forum.swietageometria.info/Tam mo¿esz zobaczyÌ o czym pisze. CzêœÌ informacji, które tu zniknê³y, s¹ tam. PostaÌ o tyle¿ barwna co i historyczna.  Starzy u¿ytkownicy wiedz¹ co mam na myœli. Spodoba Ci siê, bo to wojownik, jeden z ostatnich. 
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 06, 2012, 19:53:08 » |
|
Natomiast nie wiem czy i jak i jakie dane mo¿esz jako admin przenieœÌ z "wirtualnego" do rzeczywistego, jeœli coœ lub ktoœ coœ wysypie. Jestem administratorem tylko w ramach tego forum i tylko w tych ramach mam wgl¹d do profili u¿ytkowników, nie przypuszczam by ktokolwiek z u¿ytkowników chcia³ bym kopiowa³ jego profil. Uwa¿am, ¿e du¿o rozs¹dniejszym by³oby rozes³anie do wszystkich informacji systemowej o mo¿liwoœci zarejestrowania siê na innym, nowym forum - jak uczyni³ to Leszek przenosz¹c swoje forum. Maj¹c jak¹kolwiek kopiê,... W tym w³aœnie problem, te posty WYPAROWA£Y, nie ma ich ani w œmietniku, ani nigdzie wiêc i nie ma z czego kopiowaÌ.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2012, 19:53:33 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 06, 2012, 20:16:57 » |
|
Skoro Sw. Geometria, to nic innego tylko trzeba mi sprzatac i isc za glosem Akademii. A jesli tam jest i Lucyfer i Leszek i JAN to i mnie tam "po drodze". Tylko ... ich forum nie specjalnie chodzi... Darek masz 10 PUNKTOW ode mnie:) Ordnung muss sein! 
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 06, 2012, 21:45:11 » |
|
...Nie jestem pewien na 100%, ale miejsce moÂże mieĂŚ wÂłaÂściciel serwisu wolnemedia.net. A jeÂżeli nawet nie bĂŞdzie posiadaÂł, to jest to bardzo obrotny czÂłowiek i wiele Ci doradzi. MiaÂłem z nim kiedyÂś kontakt, ... Jak Twoim zdaniem ksztaÂłtujÂą siĂŞ ceny takich serwerĂłw? Darek masz 10 PUNKTOW ode mnie:) Bardzo dziĂŞkujĂŞ.  A mogĂŞ wiedzieĂŚ za co?
|
|
|
|
|
|
|
Astre
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 06, 2012, 23:46:36 » |
|
Jak Twoim zdaniem ksztaÂłtujÂą siĂŞ ceny takich serwerĂłw?
Trudno mi tak na gor¹co powiedzieÌ. Myœlê jednak, ¿e za dzier¿awê przestrzeni u kogoœ, kto ma wolne niewykorzystane miejsce to cena nie przekroczy³a by 200-300 z³ rocznie. Trzeba by by³o jednak wczeœniej zarejestrowaÌ i wykupiÌ domenê na stronie www.az.plTo mo¿na zrobiÌ w 10 minut samemu wchodz¹c na stronê az.pl. Nazwê domeny trzeba sobie samemu wymyœleÌ i tak¹ zrejestrowaÌ, a nastêpnie op³aciÌ z góry na rok. W naszym wypadku pasowa³o by, aby domena mia³a nazwê cheops.pl Ale (pl) mo¿e byÌ zajêta, ale to idzie równie¿ sprawdziÌ bez problemu na stronie az.pl. Je¿eli by³aby zajêta, to mo¿e byÌ wolna np. cheops.net, lub cheops.inf. Zauwa¿, ¿e www.swietageometria.inf jest pod inf, a nie pod pl. bo prawdpodobnie ju¿ ktoœ zaj¹³ wczeœniej domenê swietageometria.pl Ale nie ma to wiêkszego znaczenia, czy nazwa domeny pod forum bêdzie : cheops.pl, cheops.inf, czy nawet cheops.edu W ka¿dym razie przenosiny trzeba rozpocz¹Ì od zarejestrowania i wykupienia domeny pod któr¹ umieszcza/ przenosi siê serwis. Cena zarejestrowania i wykupienia domeny to kwoty raczej nie przekraczaj¹ce 50 z³ na rok. Ale, wpierw trzeba znaleŸÌ miejsce do przenosin, a potem zarejestrowaÌ domenê. Mogê zapytaÌ dok³adnie o ceny hostingów, czy pokombinowaÌ gdzie by tu siê do kogoœ niedrogo ''przykleiÌ''
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 00:20:41 wysłane przez Astre »
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
|
 |
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 07, 2012, 08:24:14 » |
|
Widzê, ¿e u¿ytkowników znów uby³o, czy to nastêpne podejœcie "darmowych"? Testujê ró¿ne programy do œci¹gania forów, jeden jest obiecuj¹cy, ale ma jeden powa¿ny b³¹d i kilka mniejszych, za to iloœÌ zajmowanego miejsca jest ma³a.
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 07, 2012, 08:26:29 » |
|
Swieta geometria ma malo "wibracji", sa tam ciekawe tematy, ale sucho jakos. A tu Darek & Co. dbaja o "przejrzystosc", wiec wtracaja sie na okraglo do wszystkiego i porzadkuja, co zaciekawia innych i robi wir. Dlatego przyznalam mu 10 (X) punktow!;)
Pytanie, czy jak forum przeniesiecie na innego serwera, to tez Darek bedzie dalej Adminem?
edit:
a nie mozna reklam powstawiac i w ten sposob zasponorowac forum? A co wy myslicie, ze nasze klikanie bezwartosciowe jest? To kopalnia wiedzy. Wiec szacun dla siebie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 08:28:17 wysłane przez Fair Lady »
|
|
|
|
|
barneyos
 GawĂŞdziarz
Punkty Forum (pf): 2
|
 |
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 07, 2012, 11:46:17 » |
|
a zalukajcie no na stronkĂŞ: www.c0.plpiszÂą, Âże dajÂą darmowe fora teÂż. Bez limitĂłw
|
|
|
|
Pzdr barneyos  ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\" \"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 07, 2012, 14:33:58 » |
|
MogĂŞ zapytaĂŚ dokÂładnie o ceny hostingĂłw, czy pokombinowaĂŚ gdzie by tu siĂŞ do kogoÂś niedrogo ''przykleiĂŚ'' Podpytaj, dobry czÂłowieku.  WidzĂŞ, Âże uÂżytkownikĂłw znĂłw ubyÂło, czy to nastĂŞpne podejÂście "darmowych"? Nie, tym razem to moja sprawka. MoÂże dziĂŞki temu unikniemy takiej czystki jakÂą mieliÂśmy ostatnio.
|
|
|
|
|
|
|
Astre
Gość
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 07, 2012, 18:49:16 » |
|
Podpytaj, dobry czÂłowieku.  Jak siĂŞ coÂś konkretnego dowiem dam znaĂŚ.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 07, 2012, 19:18:28 » |
|
Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ, >Astre<. a zalukajcie no na stronkĂŞ: www.c0.plpiszÂą, Âże dajÂą darmowe fora teÂż. Bez limitĂłw DziĂŞki za to info, moÂże kiedyÂś siĂŞ przyda ale naleÂży pamiĂŞtaĂŚ, Âże to zawsze darmowe fora, a z tymi mamy juÂż niejakie doÂświadczenia.  No i to strona CBA, wiĂŞc chyba teÂż nie bardzo po drodze nam bo strona Leszka Klimka >> jest na tym serwerze i wklejenie z niej czegokolwiek koĂączy siĂŞ wielkim banerem z logo CBA >> oraz z czasowym zablokowaniem moÂżliwoÂści przeglÂądania fotek na ich stronach.. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 19:37:30 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 07, 2012, 19:47:56 » |
|
Darku, czy próbowa³eœ rozmawiaÌ z "darmowefora.pl", mo¿e to by³y jakieœ awarie techniczne, zreszt¹ by³y przerwy, ale chyba nie wtedy co wyciê³o. Bo na stronie tytu³owej maj¹, ¿e wszystko bez limitów, bez uci¹¿liwych reklam (to fakt, nie s¹ uci¹¿liwe) itd. A mo¿e prowadz¹ te¿ p³atny hosting, ale to do zapytania w drugiej kolejnoœci. Niestety, wygl¹da na to, ¿e jedyny kontakt z Adminem jest przez jego w³asne forum w temacie "Problemy i pytania".
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 07, 2012, 19:55:27 » |
|
Nie, jeszcze nie rozmawia³em i od³o¿ê tê dysputê na póŸniej bo jak wymacaj¹, ¿e kombinujemy z przeniesieniem to utrudni¹, a nawet uniemo¿liwi¹ nam kopiowanie treœci naszego forum.
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 07, 2012, 20:51:16 » |
|
Poczyta³em to jego forum i wygl¹da na to, ¿e o przenosinach zapomnij. Kopii bazy danych nie chce nikomu udostêpniÌ, wiêc przenosiny mamy z g³owy, takie pytania by³y. Mo¿esz siê u¿eraÌ o przywrócenie tego co zginê³o, bo podobno robi backup baz regularnie, ale na moje widzi mi siê nie bêdzie mu siê chcia³o. Reklamy wyœwietlaj¹ siê niezalogowanym i st¹d pochodz¹ pieni¹dze, wiêc nie dziwota, ¿e ucieczki s¹ niedozwolone, bo jak poczytne forum publiczne siê przeniesie to iloœÌ wyœwietleù reklam gwa³townie spadnie. Nasze forum ma ok 10% "udzia³u" w postach w¹tkach itp. "darmowych", wiêc to jest Pan Pikuœ dla niego i powinien nieco siê poczuwaÌ. W ka¿dym razie mo¿esz go maglowaÌ o przywrócenie danych z przed ostatniego zawirowania. Wyciêcie z baz jednego u¿ytkownika (danych i postów) jest mo¿liwe tylko z poziomu bezpoœredniego dostêpu do baz danych na serwerze, czyli kogoœ z uprawnieniami admina serwera. Bazy danych s¹ chyba typu MySQL1.0, a on chce je uaktualniÌ do wersji 2.0, je¿eli coœ spieprzy w skrypcie translacji (podobno nie ma gotowego) to zamieszanie mo¿e byÌ du¿o wiêksze ni¿ teraz. Chyba siê tego boi, bo nowe skrypty forum dla wersji 2.0 istniej¹ ju¿ dawno. I to by by³o na tyle w temacie. Wiêc chyba bêdziemy to ci¹gnêli to dalej do "koùca œwiata", a mo¿e d³u¿ej. Alternatywa to za³o¿yÌ nowe forum, przenieœÌ rêcznie ostatnie wpisy, ale profile, punkty iloœci postów, albo trudno, albo szlag trafi. natomiast dotychczasowe forum skopiowaÌ do przegl¹dania offline (chyba siê w koùcu da, ale nie wiem jak du¿e to bêdzie). Raz ju¿ by³o "stare forum" ale nic nie robiono z u¿ytkownikami. Nowe forum to redukcja nieaktywnych i mo¿e trochê leniwych. Wydaje mi siê, ¿e ogl¹d mamy.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 07, 2012, 20:57:50 » |
|
Pozostaje nam kopiowanie. No i zagadnienia techniczne zwiÂązane z innymi serwerami. Leszkowi i jego forum siĂŞ udaÂło wiĂŞc i my damy radĂŞ. 
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
|
 |
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 07, 2012, 21:16:29 » |
|
A Leszek teÂż miaÂł na "darmowefora.pl" ? Bo z innych serwerĂłw nie robiÂą takich problemĂłw, ale moÂże inne.
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 07, 2012, 21:34:10 » |
|
Leszkowi i jego forum siĂŞ udaÂło wiĂŞc i my damy radĂŞ Darek mylisz sie. Wlasnie nie udalo sie. Zostan, tak jaki jestes. edit: Mam doswiadczenie wlasne . Programowalam (sama) chat na moja priv i juz latal supi! i nagle serwer zatrzymal darmowe "nadawanie" , akurat moj laptop tez odmowil posluszenstwa, wiec z mojej pracy (nie robilam kopii) tylko szare komory... ... zabolalo...
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 21:37:02 wysłane przez Fair Lady »
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 07, 2012, 21:44:51 » |
|
Bylam dzis na tej sw. geo i coz widze??? Chaos. Ale widac z chaosu sie rodzi.  reklamka do przodu i do tylu. Kufelek piwka (zupki chmielowej) za friko!°° Hej! Darek - zostan. P.S. Leszek jest ten prawdziwy jeden... Lasco... 
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 21:45:37 wysłane przez Fair Lady »
|
|
|
|
|
|