Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 24, 2025, 16:13:05

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: HISTORIA POLSKI - zakÂłamana i zakazana  (Przeczytany 32301 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #25 : Marzec 21, 2012, 23:55:05 »

Darku ,co  oznaczajÂą te ogromne napisy  CBA.PL ? Przyznam Âże mnie denerwujÂą i rozpraszajÂą  i  choĂŚ mam ochotĂŞ przeczytac caÂły tekst ,to nie dam rady ,przez te napisy.
pozdr. D  Zawstydzony

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #26 : Marzec 22, 2012, 01:18:32 »

Darku ,co  oznaczajÂą te ogromne napisy  CBA.PL ? Przyznam Âże mnie denerwujÂą i rozpraszajÂą  i  choĂŚ mam ochotĂŞ przeczytac caÂły tekst ,to nie dam rady ,przez te napisy.
pozdr. D  Zawstydzony

CBA- czyli Centralne Biuro Adresowe DuÂży uÂśmiech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #27 : Marzec 22, 2012, 07:38:49 »

To jest serwer, z ktĂłrego pochodzi ten tekst. MajÂą to jakoÂś tak zorganizowane, Âże jak wklejasz na innej stronie adres do zdjĂŞĂŚ z serwrea cba.pl, to wyÂświetla siĂŞ taka grafika zastĂŞpcza. Chyba chodzi im oto, coby nie kopiowaĂŚ na inne strony ich tekstĂłw.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
greta
Gość
« Odpowiedz #28 : Marzec 22, 2012, 09:38:45 »

NajwiĂŞksza zbrodnia NiemcĂłw wymierzona w PolakĂłw. Jej konsekwencje odczuwamy do dziÂś
niewiarygodne.pl 21.03.2012 12:57

www.niewiarygodne.pl
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #29 : Marzec 22, 2012, 10:34:23 »

ChciaÂłbym podzieliĂŚ siĂŞ z Wami pewnÂą historiÂą zwiÂązanÂą z jednym ze zdjĂŞĂŚ z powyÂższego artykuÂłu. Chodzi o zdjĂŞcie:

Egzekucja PolakĂłw przez Einsatzkommando w Lesznie, paÂździernik 1939 (fot. wikimedia commons)

Historiê opowiedzia³ mi mój stryj (brat mojego dziadka), który ca³e ¿ycie mieszka³ w Lesznie. W 1918 roku, bêd¹c jeszcze dzieckiem, by³ œwiadkiem eksodusu czêœci Niemców z Leszna, co by³o zwi¹zane z odzyskaniem niepodleg³oœci i powrotem Polaków. Stryj z kolegami zrywali wówczas owoce na przydro¿nych drzewach, a widz¹c kolumnê Niemieckich mieszkaùców maszeruj¹cych drog¹, nazrywali pe³no jab³ek i podarowali im je (przede wszystkim dzieciom, czêœÌ z nich by³a ich kolegami).

11 lat póŸniej, w paŸdzierniku 1939 roku, ju¿ jako cz³onek bojówki antyokupacyjnej bojówki, stryj stan¹³ pod murem leszczyùskiego aresztu, czekaj¹c na egzekucjê. W pewnej chwili podszed³ do niego dowódca tej jednostki i powiedzia³: "idŸ, jesteœ wolny, kiedyœ Ty uratowa³eœ mi ¿ycie daj¹c mi jedzenie..".

Historia ta kr¹¿y od wielu lat, nie jestem w stanie jej zweryfikowaÌ, gdy¿ stryj i jego rodzeùstwo ju¿ dawno nie ¿yj¹.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
east
Gość
« Odpowiedz #30 : Marzec 22, 2012, 16:55:37 »

barneyos dziĂŞki za tÂą historiĂŞ. Niesie bardzo pozytywne przesÂłanie.

Moja babcia pracowaÂła u Niemki podczas okupacji na gospodarstwie. Stary Niemiec  traktowaÂł dobrze robotnikĂłw  tylko jak w pobliÂżu nie byÂło Âżadnego innego Niemca. Coby nikt nie podkablowaÂł go. Kiedy widzieli inni Niemcy to Âśp. babcia nieraz dostaÂła po gÂłowie ot tak, za nic ,dla pokazĂłwki, ale rozumiaÂła to. To byÂła taka gra. Ona graÂła wtedy przestraszonÂą niewolnicĂŞ , a Niemiec wielkiego Pana. Lecz kiedy nikt nie patrzyÂł to nawet jedzeniem siĂŞ Niemcy z Polakami dzielili przy jednym stole. Taki byÂł to niepisany kodeks "ludzki".

Najgorsi ,jak wspominaÂła babcia, byli ruscy "wyzwoliciele". Za nic potrafili czÂłowieka zgnoiĂŚ, dla zabawy, bez przyczyny i bez sensu, a w razie sprzeciwu rozstrzeliwali na miejscu bez ceregieli. A najgorsi byli dla swoich. To byÂła dzicz.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #31 : Marzec 22, 2012, 21:09:27 »

pozdr. D  Zawstydzony

Poza wyjaÂśnieniami podanymi przez innych od siebie dodam, Âże nieco dziwiÂą mnie takie zabiegi.
Na stronie, z której pobra³em tekst i obrazki ostatniej modyfikacji dokonano w 2006 czyli strona "umar³a œmierci¹ naturaln¹". Trafi³em na ni¹ przypadkiem, szukaj¹c zastêpczych fotek do informacji zamieszczonych w w¹tku o Rzymie >>, a link do niej znajdowa³ siê na którejœ z rzêdu stronie wyszukiwarki (teraz mo¿e i troszkê bli¿ej bom tam doœÌ czêstym goœciem).
Ksi¹¿ki pana Leszka Klimka nie nale¿¹ do najpopularniejszych (osobiœcie nigdzie ich nie widzia³em w sprzeda¿y) i to tym bardziej dziwna postawa.
Pan Leszek przekazuje naprawdĂŞ ciekawe informacje o naszej (ludzkiej nie tylko polskiej) historii ale forma blokad stosowana przez tĂŞ stronĂŞ nie przysparza mu popularnoÂści.
Mimo to uwaÂżam, Âże powinnaÂś pokusiĂŚ siĂŞ o przeczytanie tego materiaÂłu albo kliknij na link podany pod kaÂżdym postem i tam bez problemĂłw uzupeÂłnisz swoje informacje.DuÂży uÂśmiech

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #32 : Marzec 23, 2012, 00:11:29 »

Tak zrobiÂłam UÂśmiech jest faktycznie ciekawie:) ZupeÂłnie nowa historia ,ale jeszcze nie wszystko przeczytaÂłam,wiĂŞc nie bĂŞdĂŞ siĂŞ wypowiadaĂŚ  MrugniĂŞcie

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 07, 2012, 21:48:50 »

No i jak siê podoba nieoficjalna czêœÌ naszej historii? Du¿y uœmiech

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 19, 2012, 13:05:47 »

W zwiÂązku z innymi obrazami naszej historii polecam gorÂąco ksi¹¿ki ktĂłre napisaÂł  Zbigniew ÂŚwiĂŞch.

http://lubimyczytac.pl/autor/16573/zbigniew-swiech

Ksi¹¿ki autora
 (5)

Budzenie Wawelskiej Pani KrĂłlowej Jadwigi - Zbigniew ÂŚwiĂŞch
    Do biblioteczki...
    » sprawdÂź gdzie kupiĂŚ
    Budzenie Wawelskiej Pani KrĂłlowej Jadwigi
    Zbigniew ÂŚwiĂŞch
    czytelnikĂłw: 1 | opinie: 0 | ocena: 7 (1 gÂłos)

KlÂątwy, mikroby i uczeni.OpowieœÌ wawelska. Tom I. W ciszy otwieranych grobĂłw - Zbigniew ÂŚwiĂŞch

KlÂątwy, mikroby i uczeni.OpowieœÌ wawelska. Tom I. W ciszy otwieranych grobĂłw
    Zbigniew ÂŚwiĂŞch
    Ta ksi¹¿ka jest zarazem reportaÂżem, literaturÂą faktu i esejem popularnonaukowym. Punktem wyjÂścia frapujÂącej opowieÂści jest moment otwarcia grobu krĂłla Kazimierza JagielloĂączyka (1973) Seria nagÂłych Âśm...

KlÂątwy mikroby i uczeni. Tom III Ostatni krzyÂżowiec Europy. Cz. 1 OddychajÂący sarkofag WarneĂączyka? - Zbigniew ÂŚwiĂŞch

KlÂątwy mikroby i uczeni. Tom III Ostatni krzyÂżowiec Europy. Cz. 1 OddychajÂący sarkofag WarneĂączyka?
    Zbigniew ÂŚwiĂŞch
    Z krĂłlem WÂładysÂławem pod WarnÂą inaczej byÂło wszystko! - napisaÂła przed laty Kazimiera I³³akowiczĂłwna i bodaj trafiÂła w sedno. Skoro nasz wÂładca i zarazem wĂŞgierski monarcha, WÂładysÂław III WarneĂączyk n...

KlÂątwy mikroby i uczeni. Tom II. WileĂąska klÂątwa JagielloĂączyka - Zbigniew ÂŚwiĂŞch

KlÂątwy mikroby i uczeni. Tom II. WileĂąska klÂątwa JagielloĂączyka
    Zbigniew ÂŚwiĂŞch
    Ilu krĂłlĂłw Polski i Wielkich Ksi¹¿¹t Litwy, krĂłlowych, biskupĂłw, architektĂłw, budowniczych, malarzy i konserwatorĂłw, ktĂłrzy "tknĂŞli siĂŞ murĂłw katedry w Wilnie" zaliczyĂŚ moÂżna do czarnego krĂŞgu Âśmierci...

SzkatuÂła z odkryciami - Zbigniew ÂŚwiĂŞch

Zbigniew ÂŚwiĂŞch
    Autor przedstawia siebie jako reportera- dokumentalistĂŞ, ktĂłry bierze udziaÂł w waÂżnych (archeologicznie i historycznie) wydarzeniach. SzkatuÂła z odkryciami zawiera 17 historii-wspomnieĂą zwiÂązanych ze...

Ja dodam od siebie niezmiernie ciekawy cz³owiek , przeolbrzymia wiedza i lekkoœÌ przekazu.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2012, 13:09:02 wysłane przez Kiara » Zapisane
greta
Gość
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 22, 2012, 09:02:41 »

Dzisiaj jest rocznica ustanowienie krzyza Virtuti Militari.
Zostal on pierwszy raz nadany 220 lat temu w 1792 roku.
Pierwszymi osobami,ktore go otrzymaly byli owczesny Krol Polski oraz Stanislaw Kosciuszko.

To tak gwoli przypomnienia.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: