Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #25 : Grudzieñ 07, 2008, 15:19:50 » |
|
nie ja¶nie o¶wiêcony - wiem, co to Krokodylopolis i egiptolodzy te¿ to wiedz±, Egipt to moja ¿yciowa pasja, interesujê siê nim ca³e ¿ycie, skaczesz dalej?
718!
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #26 : Grudzieñ 07, 2008, 16:19:10 » |
|
nie ja¶nie o¶wiêcony - wiem, co to Krokodylopolis i egiptolodzy te¿ to wiedz±, Egipt to moja ¿yciowa pasja, interesujê siê nim ca³e ¿ycie, skaczesz dalej?
718!
Wybacz, ale nie mam pojêcia, co o Tobie my¶leæ. W w±tku innym zachowujesz siê jak dojrza³y cz³owiek, a tutaj z kolei, po tonie i samej wypowiedzi da³bym Ci...hmmm....bo ja wiem? 15 lat? I to lekko zawy¿aj±c...
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #27 : Grudzieñ 07, 2008, 22:27:21 » |
|
nie ja¶nie o¶wiêcony - wiem, co to Krokodylopolis i egiptolodzy te¿ to wiedz±, Egipt to moja ¿yciowa pasja, interesujê siê nim ca³e ¿ycie, skaczesz dalej? synek, nic nie zm±drza³e¶, niestety. Czy mam przypomnieæ Ci jak to ostatnio siê skoñczy³o? wiêc sam nie podskakuj. Je¿eli masz co¶ do powiedzenia to mów, dyskutuj. Tyle tylko, ¿e dyskusja nie polega na bezpodstawnym wym±drzaniu siê. Zada³ Ci kto¶ pytanie to racz grzecznie odpowiedzieæ - je¿eli tylko potrafisz lub cokolwiek wiesz. Tak, jestem w tym momencie cierpki, ale sytuacja zaczyna mi mocno przypominaæ tê z poprzedniego forum - 718 zamiast dyskutowaæ znowu zaczyna pokazywaæ swoj± wyduman± wielko¶æ i gdy kto¶ prosi o wyja¶nienia zaczyna go obra¿aæ.
|
|
|
|
|
|
|
sarah54
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #28 : Grudzieñ 07, 2008, 22:36:30 » |
|
Mo¿e to i offtop z mojej strony ale zauwa¿am, ¿e wiêkszo¶æ postów zawiera krytyczne oceny. Nie sprzyja to likwidacji szumu informacyjnego. A jest tu parê osób, które chc± pog³êbiæ wiedzê lub poszukaæ odpowiedzi, co zrobiæ z sob± w tym czasie zmian. Pozdrawiam wszystkich ,¿ycz±c tylko buduj±cych dyskusji.
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
Gadu³a
Punkty Forum (pf): 47
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 946
yeah! ;)
|
|
« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 08, 2008, 10:38:55 » |
|
Szedet (gr. Herakleopolis, Krokodilopolis, Arsinoe) – starożytne miasto egipskie w oazie Fajum w północnej części współczesnego miasta Fajum. Szedet położony był pomiędzy dawnym jeziorem Moeris a Nilem. Rozwinął się dzięki biegnącemu tędy szlakowi handlowemu. Król Amenemhat I (panował w XX w. p.n.e.) zbudował w nim świątynię boga Sobka, później rozbudowaną przez Amenemhata III. Miasto stało się głównym ośrodkiem kultowym Sobka, który był przedstawiany z głową krokodyla. Z tego powodu starożytni Grecy później nazywali to miasto Krokodilopolis. Władający Egiptem w III w. p.n.e. Ptolemeusz II Filadelfos na cześć swojej siostry i żony Arsinoe II zmienił nazwę miasta na Arsinoe. KONIEC OFFTOPU!!! O Krokodilopolis można sobie pogadać tu: http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=28.0
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 08, 2008, 10:39:53 wys³ane przez tom1ek »
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych
|
|
|
Lucyna
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #30 : Grudzieñ 08, 2008, 18:20:04 » |
|
I jeszcze jedna bardzo wa¿na sprawa odno¶nie wyjazdu do Egiptu. Dodatkowe koszty moga byæ zwi±zane z zabezpieczeniem siê przed tzw. "klatw± faraona" (masa ró¿nych bakteri w egipskim po¿ywieniu i zwi±zane z tym ró¿ne efekty fizjologiczne) czyli na medykamenty. Oczywi¶cie ¶rodki z apteki nie pomagaj±, w zwi±zku z tym nalepiej zabezpieczyæ sie w ¶rodki odkarzaj±ce uk³ad pokarmowy zawieraj±ce du¿e ste¿enie C2H5OH (zapotrzebowanie ok. 0,5L dziennie). ¦rodek ten równie¿ poprawia samopoczucie i pozwala przetrwaæ w nieprzyjaznym klimacie. Najtaniej zaopatrzyæ siê na strefie wolnoc³owej na lotnisku w swoim kraju, ponadto ten suplement nie jest nigdzie osi±galny w Egipcie!!!
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 08, 2008, 19:16:46 » |
|
Problemy zoladkowe w Egipcie? Tak sa dotycza rowniez tubylcow. Jakie oni stosuja srodki? Otoz najbardziej poplarnym i skutecznym jest woda gotowana mieszana w rownych proporcjach ( sok z cytryny i miod) gdzies dwie /trzy cytryny i dwie trzy lyzki stolowe miodu na okolo 2 litry wody. Pic do skutku, oprucz tego jednak miejscowe srodki ,kupione w Egipcie w aptekach , sa w miare skuteczne. Ale trzeba przyznac ze nie wszystkich ta przypadlosc dotyka ( ja jadlam wszystko), nie mialam zadnych problemow zoladkowych.
Kiara
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 21, 2008, 00:35:58 » |
|
Witam Wszystkich. Widzę, tu jakieś "boje" toczone. Co do Egiptu spotkałem sie na lotnisku ze zjawiskiem "zatykania" w gardle- takiego dziwnego i duszącego powietrza, co przechodzi , po 10 min. Ale te pierwsze 10 minut, to istny koszmar. Co do "odkażalnika, to mój wypróbowany sposób jest taki. Kupić litra w kraju np. Grands'a i Pepsi lub Cole do tego.I sprawa załatwiona. Z tego co już z sesji analizowałem, to główne prace pójdą w 3 kierunkach. 1.Cheops 2.Labirynt. 3. I tu b. ważne -utworzenie tamy, grodzącej dojście wody z jez. Moerisa, do komory. Wiec, tu główne prace pójdą w tym kierunku , jak mniemam. Pozdrawiam.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 23, 2008, 12:29:44 wys³ane przez komandos040 »
|
|
|
|
|
sharki_vip
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #33 : Grudzieñ 22, 2008, 09:31:30 » |
|
Witam. Jestem studentem II roku Dziennikarstw i Komunikacji spo³ecznej, specjalno¶æ dziennikarstwo radiowo-telewizyjne. Chêtnie, bym siê wybra³ na tak± wyprawê. Zastanawiam siê te¿ nad rozpoczêciem studiów Archeologicznych, to jest to, co mnie zawsze fascynowa³o. Mam pytanie, czy s± znane ju¿ jakie¶ terminy wyjazdów? I jacy ludzie w ogóle jad±?
Co do roku 2012, to czyta³em o tym do¶æ sporo i ca³kowicie, co¶ w tym jest. polecam ogl±dn±æ film 2012 Dzieñ S±du. Je¿eli ma kto¶ jakie¶ informacje, o wyje¼dzie jakie kroki poczyniæ, albo czy jest jaki¶ fundusz wspomagaj±cy studentów, to proszê o kontakt. Ja osobi¶cie jestem na tak. I z wielk± przyjemno¶ci± wspomogê ten projekt.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 22, 2008, 09:50:38 » |
|
Zg³o¶ siê do - Tom1ek To fajny go¶æ, jak z nim dobrze pogadasz to za³atwi Ci ten wyjazd Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
sharki_vip
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #35 : Grudzieñ 22, 2008, 13:12:16 » |
|
Dziêki za info " Thotal", mam nadziejê, ¿e masz racjê. Bo naprawdê siê tym zainteresowa³em i mam nadziejê, ¿e to nie jest tylko chwilowy zapa³:) A ty siê wybierasz, na tê wyprawê? A mo¿e ju¿ by³e¶?
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #36 : Grudzieñ 23, 2008, 00:44:31 » |
|
Witam. Jestem studentem II roku Dziennikarstw i Komunikacji spo³ecznej, specjalno¶æ dziennikarstwo radiowo-telewizyjne. Chêtnie, bym siê wybra³ na tak± wyprawê. Zastanawiam siê te¿ nad rozpoczêciem studiów Archeologicznych, to jest to, co mnie zawsze fascynowa³o. Mam pytanie, czy s± znane ju¿ jakie¶ terminy wyjazdów? I jacy ludzie w ogóle jad±?
Co do roku 2012, to czyta³em o tym do¶æ sporo i ca³kowicie, co¶ w tym jest. polecam ogl±dn±æ film 2012 Dzieñ S±du. Je¿eli ma kto¶ jakie¶ informacje, o wyje¼dzie jakie kroki poczyniæ, albo czy jest jaki¶ fundusz wspomagaj±cy studentów, to proszê o kontakt. Ja osobi¶cie jestem na tak. I z wielk± przyjemno¶ci± wspomogê ten projekt.
Heyka. W³a¶ciwie, by¶ musia³ zrobiæ "wszystko" od pocz±tku, czyli skany dokumentów i podaæ CV. Potem jeszcze , pozostanie kolejne czekanie, na weryfikacjê NRS. Egiptu, i Hawassa, to na bank. Osobi¶cie jestem w fazie czekania, na moj± kolej. Zreszt±, projekt, bêdzie przesuniêty o te 3 m-ce, czyli wykopaliska nie wcze¶niej rusz±, jak w Marcu. Dlatego te¿, czekam i oscyluje ten termin na gdzie¶(Lipiec-sierpieñ) Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
sharki_vip
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #37 : Grudzieñ 23, 2008, 08:57:30 » |
|
A czym siê zajmujesz? I czy sam Sobie finansujesz wyjazd, czy mo¿e masz sponsora?
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #38 : Grudzieñ 23, 2008, 12:08:32 » |
|
A czym się zajmujesz? I czy sam Sobie finansujesz wyjazd, czy może masz sponsora?
Po prostu pracuję, i w miarę dośc dobrze zarabiam. Poza tym jestem z zamiłowania płetwonurkiem od 16 lat, gdzie od tego roku(06.08r) zacząłem nurkować na Synaju(Sharm el Sheikh.), u kolegi w bazie. Diving PRO. Pozdrawiam.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 23, 2008, 12:09:01 wys³ane przez komandos040 »
|
|
|
|
|
sharki_vip
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #39 : Grudzieñ 23, 2008, 12:24:28 » |
|
aha:) No a ja jestem studentem i nie dobrze zarabiam;p, ale mo¿e co¶ mi siê uda uzbieraæ:)
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #40 : Grudzieñ 23, 2008, 12:31:58 » |
|
aha:) No a ja jestem studentem i nie dobrze zarabiam;p, ale mo¿e co¶ mi siê uda uzbieraæ:)
A wiêc do zobaczenia na wykopaliskach. Je¶li wypal±, to bêdê kopa³, a je¶li nie , to jade ponurkowaæ znów do Sharm, mo¿e zaliczê Thistlegorma. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
leopard
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #41 : Grudzieñ 26, 2008, 17:52:15 » |
|
No tak, czyli trzeba wysy³aæ zg³oszenie ju¿ teraz, ¿eby siê za³apaæ na pa¼dziernik 2009. I tak te¿ niew³ocznie zrobiê. Jesli chodzi o warunki w Egipcie to ja doradzam zabranie butów typu "kowbojki" i koniecznie ze skóry ( nie ¿aden plastik - rumunskie s± idealne, takie mam ju¿ z 10 lat i idealnie siê nadaj± na piaski :-)). Na fotkach widzê, ¿e jaki¶ desperado popyla³ tam boso, nie wierzê w³asnym oczêtom, tubylcy musieli chyba patrzeæ na niego jak na ufo. Na problemy z ¿o³±dkiem nie ma tam rady, egipcjanie lecz± to jakim¶ zielonym proszkiem ( mnie pomog³o ) - dopada ka¿dego, prêdzej czy pó¼niej, lepiej prêdzej , bo na kolejnych wyjazdach jest ju¿ przynajmniej spokój.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #42 : Grudzieñ 26, 2008, 20:59:12 » |
|
Je¶li mowa o problemach ¿o³adkowych, to polecam równie¿ wêgiel drzewny. Dobry jest na kazdej szeroko¶ci geograficznej.
|
|
|
|
|
|
|
kot
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #43 : Grudzieñ 26, 2008, 23:53:27 » |
|
A mo¿e brykiety?Maj± wy¿sz± kaloryczno¶æ.
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #44 : Grudzieñ 27, 2008, 23:13:12 » |
|
Najlepsza jest zwyk³a gorza³ka. By³em tam dwa razy i choæ mam wra¿liwy ¿o³±dek, to nie dopad³o mnie ¿adne "rzadkie zjawisko" . A je¶li ju¿ tabletki, to tylko kupione tam, bo nasze nie dzia³aj± na ich rodzaj bakterii. Woda tylko przegotowana albo znanych producentów wód mineralnych. Na Synaju wodê pozyskuj± z morza przez odsalanie i to jest w miarê bezpieczne, ale w Egipcie "Nadnilowym" bior± j± w³a¶nie z Nilu. A to istny ¶ciek. Widzia³em na w³asne oczy rozk³adaj±ce sie bydl±tka w jego wodach. Nie dajcie siê te¿ nabraæ na kupno taniej wody mineralnej od pok±tnych sprzedawców. To kranówa. Problemem jest ¿arcie poza hotelem, bo nie wiadomo czym op³ukuj± np. warzywa lub owoce na surówki do obiadu. Powodzenia! Niech gêsto¶æ bêdzie z Wami
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #45 : Grudzieñ 28, 2008, 13:20:14 » |
|
najlepiej bierzcie w³asne jedzenie do torby podró¿nej pakujcie i jedzcie hehe
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #46 : Styczeñ 01, 2009, 16:59:31 » |
|
A czy kto¶ siê z Was spotka³ z "duszno¶ciami? "
|
|
|
|
|
|
|
Lucyna D.
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #47 : Styczeñ 06, 2009, 10:28:07 » |
|
Witam po bardzo d³ugiej przerwie - wróci³am po ró¿nych namowach. Na starym forum by³am luciad, tu bêdê Lucyn± D. (nie myliæ z forumowiczk± Lucyn± czy te¿ Lucyn± £obos). Kto¶ tu pisa³ o tym, ¿e p³acenie robotnikom egipskim 4 dol. dziennie to wykorzystywanie. Moim zdaniem nie, poniewa¿ oni s± zadowoleni z takiej stawki. Gdyby im p³aciæ wg "europejskich standardów", rozbi³oby to w konsekwencji ca³± gospodarkê egipsk±. Wykorzystywanie to jest wtedy, gdy siê p³aci poni¿ej stawki typowej na danym terytorium i dla danego rodzaju pracy, i gdy owa "typowa stawka" nie zapewnia utrzymania za poziomie zadowalaj±cym pracobiorcê. To reguluje rynek i polityka (dla przyk³adu, je¶li w Polsce pewne grupy ludzi zarabiaj± bardzo ma³o, to nie dlatego, ¿e pracodawca wykorzystuje pracowników, lecz dlatego, ¿e pracodawca musi ponosiæ bardzo wysokie koszty prowadzenia dzia³alno¶ci i zatrudnienia). Moim zdaniem wiêksz± szkod± jest wyjazd tych wolontariuszy, bo oni zabieraj± pracê tym bezrobotnym w Egipcie. Dobrze, ¿e to tylko kilka osób na turê, dziêki temu jednak ma³ym kosztem jaka¶ warto¶æ dodana pozostaje (integracja miêdzykulturowa, do¶wiadczenie etc.)
|
|
|
|
|
|
|
Bober
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #48 : Styczeñ 06, 2009, 11:05:32 » |
|
a ja my¶lalam ¿e wolontariusze nie maj± p³acone za swoj± "pracê" , swoj± obecno¶ci± ponosz± wiêksze koszty ni¿ egipscy najemnicy . Spokojnie piachu jest tyle ¿e starczy dla ka¿dego , pytanie tylko czy PCh bêd± mieli siano na op³acenie ich ciê¿kiej pracy. Co do integracji itp to oczywi¶cie masz racje. Hmmm a mo¿e jednak ja siê myle i wolontariusze dostaj± zap³atê za swoj± pomoc? !
|
|
|
|
|
|
|
Lucyna D.
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #49 : Styczeñ 06, 2009, 11:18:21 » |
|
Nie mają płacone, ale ponieważ praca miejscowych robotników jest bardzo tania, Fundację i jej instytucjonalnych współpracowników byłoby stać na robotników egipskich. W ten sposób by się tym ludziom pomogło. Nie mówiąc już o tym, że zamiast wydawać te 2000 dol. na wyjazd tam, można przeznaczyć 20 dol. na pracę Egipcjan. Nie chcę krytykować, bo zdaję sobie sprawę, że kilkoro wolontariuszy na turę to całkiem rozsądna liczba, chciałam tylko zwrócić uwagę, że jak już mowa o wykorzystywaniu, to większym wykorzystaniem bezrobotnych Egipcjan jest odebranie im możliwości zarobku.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 06, 2009, 11:19:28 wys³ane przez Lucyna D. »
|
|
|
|
|
|