Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Lipiec 08, 2025, 00:34:52


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Odp: SLOWIANIE  (Przeczytany 1309 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Betti
Gość
« : Czerwiec 23, 2009, 16:42:11 »

Kuchnia
 W dawnych czasach jeszcze przed powstaniem paĂąstwa polskiego, nasi przodkowie odÂżywiali siĂŞ gÂłownie potrawami zboÂżowymi. Jadali polewki, krupniki i bryje (pó³pÂłynne potrawy sporzÂądzone z kasz i grubo zmielonej mÂąki) oraz praÂżmo (ziarno praÂżone w glinianych nieckach) i podpÂłomyki (placki pieczone na rozÂżarzonych wĂŞglach). Chleb na zakwasie zaczĂŞto w Polsce wypiekaĂŚ ponad 1000 lat temu. WaÂżne miejsce w poÂżywieniu naszych przodkĂłw zajmowaÂło miĂŞso. Panowie feudalni i wojowie, ktĂłrzy wiele polowali, jedli duÂżo dziczyzny. Natomiast w poÂżywieniu bogatszych chÂłopĂłw waÂżne miejsce zajmowaÂło miĂŞso zwierzÂąt gospodarskich. Sporo teÂż spoÂżywano ryb. PoÂżywienie mÂączno-miĂŞsne ludnoœÌ chÂłopska i biedota miejska uzupeÂłniaÂła potrawami z grochu, bobu, soczewicy, wyki i rzepy. Natomiast jaja, masÂło i sery aÂż do XIV, XV wieku. PojawiaÂły siĂŞ prawie wy³¹cznie na stoÂłach ludzi zamoÂżnych. Typowo polskÂą potrawÂą , ktĂłra jako nasze narodowe danie zachowaÂła siĂŞ do dziÂś, byÂły flaki. Przyprawiano je imbirem i szafranem, Szafran sÂłyn¹³ jako typowa polska przyprawa, najpopularniejszym napojem byÂło piwo. Bogaci pijali miody, wina zaÂś pito tylko na ucztach. PoniewaÂż nie znano sztuki wyrabiania cukru z burakĂłw, sÂłodzono miodem, a niekiedy spoÂżywano cukier trzcinowy.
MiĂłd - ÂŚwiĂŞty napĂłj SÂłowian
Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.049 sekund z 18 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

opatowek zipcraft watahaslonecznychcieni wypadynaszejbrygady ostwalia