Zdemaskowanie Aspartamu
21 Listopad 2011 Dodaj komentarz Przeskoczenie do uwag
Anthony Gucciardi
Natural News
Za:
http://pracownia4.wordpress.comProducenci dominujÂącego na Âświecie sÂłodzika majÂą tajemnicĂŞ, ktĂłra nie naleÂży jednak do sÂłodkich. OkazaÂło siĂŞ, Âże stosowany na caÂłym Âświecie w tysiÂącach produktĂłw sztuczny sÂłodzik 0 nazwie aspartam jest wytwarzany z pomocÂą genetycznie modyfikowanych bakterii. Co jest jeszcze bardziej szokujÂące, to okres, od jakiego ta informacja jest znana. Gazeta The Independent byÂła pierwszÂą, ktĂłra w roku 1999 opublikowaÂła artykuÂł obnaÂżajÂący obrzydliwy proces wytwarzania aspartamu. Co zakrawa na ironiĂŞ, tego odkrycia dokonano, mniej wiĂŞcej, w tym samym czasie, kiedy przywĂłdcy bogatego Âświata spotkali siĂŞ na szczycie G8 w celu przedyskutowania bezpieczeĂąstwa genetycznie modyfikowanej ÂżywnoÂści.
Przeprowadzone w roku 1999 Âśledztwo ustaliÂło, Âże najwiĂŞksza na Âświecie biotechnologiczna korporacja Monsanto czĂŞsto stosuje w swoich amerykaĂąskich zakÂładach do produkcji aspartamu genetycznie modyfikowane bakterie. KoĂącowy rezultat jest fuzjÂą dwĂłch najwiĂŞkszych zagroÂżeĂą dla zdrowia, jakie kiedykolwiek wdarÂły siĂŞ do przemysÂłu spoÂżywczego – sztucznych sÂłodzikĂłw szeregu genetycznie modyfikowanych organizmĂłw. Oba wywoÂłaÂły zakrojonÂą na szerokÂą skalĂŞ debatĂŞ, zaÂś aspartam staÂł siĂŞ obiektem wielu kongresowych przesÂłuchaĂą i krytyki naukowcĂłw. Naukowcy i dziaÂłacze ruchu na rzecz zdrowia nie sÂą jednak jedynymi, ktĂłrzy sprzeciwiajÂą siĂŞ aspartamowi. FDA (Food and Drug Administration – UrzÂąd ds. ÂŻywnoÂści i LekĂłw) zalaÂła lawina skarg konsumentĂłw uÂżywajÂących NutraSweetu, ktĂłry jest handlowÂą nazwÂą aspartamu i neotamu. Od roku 1992 FDA nie dokumentuje juÂż raportĂłw w tej sprawie.
W procesie wytwarzania aspartamu nastêpuje ³¹czenie aminokwasu zwanego fenyloalanin¹ z kwasem asparaginowym. Zsyntetyzowany po raz pierwszy w roku 1965 aspartam potrzebuje bakterii jedynie do wytworzenia fenyloalaniny. W Monsanto odkryto, ¿e genetycznie modyfikuj¹c te bakterie mo¿na przyœpieszyÌ wytwarzanie fenyloalaniny. W opublikowanym przez The Independent artykule Monsanto otwarcie przyznaje, ¿e ich zmutowane bakterie stanowi¹ podstawowy element w procesie wytwarzania aspartamu.
„Posiadamy dwa szczepy bakterii jeden zmodyfikowany w sposĂłb tradycyjny i drugi genetycznie, ktĂłry posiada zmodyfikowany enzym i jeden inny aminokwas” – oznajmiÂł przedstawiciel Monsanto.
Przeprowadzono wiele badaù dotycz¹cych genetycznych manipulacji, z których wynika wiele ponurych wniosków. W jednych z nich ustalono, ¿e im wiêcej genetycznie modyfikowanej kukurydzy dawano myszom do jedzenia, tym mniej mia³y one potomstwa. Z innych badaù, których wyniki opublikowa³ magazyn International Journal of Biological Sciences, wynika, ¿e pierwszymi narz¹dami, w których w pierwszej kolejnoœci wyst¹pi³y problemy po zjedzeniu genetycznie modyfikowanej ¿ywnoœci, by³y te, które zwykle pierwsze reaguj¹ na zatrucia pokarmowe. Z tych samych badaù wynika, ¿e genetycznie modyfikowana ¿ywnoœÌ nie powinna trafiÌ do handlu.
„Po raz pierwszy na Âświecie udowodniliÂśmy, Âże genetycznie modyfikowana ÂżywnoœÌ nie jest wystarczajÂąco zdrowa i Âże nie nadaje siĂŞ do komercjalizacji. [...] W przypadku wszystkich trzech genetycznie modyfikowanych organizmĂłw w nerkach i wÂątrobie, ktĂłre sÂą g³ównymi organami reagujÂącymi na chemiczne zatrucia pokarmu, wystÂąpiÂły problemy” - stwierdziÂł Gilles-Eric Seralini, ekspert, czÂłonek Komisji ds. Ponownej Oceny Biotechnologii.
Zainteresowanie grup konsumentów skupia siê obecnie na ustaleniu, czy inne produkty maj¹ do³¹czone potajemnie genetycznie modyfikowane sk³adniki. Z uwagi na to, ¿e DNA koùcowego produktu nie ulega zmianie, kiedy stosuje siê genetycznie modyfikowane bakterie, trudno jest to rozpoznaÌ. Przy sprzeciwie FDA wobec znakowania genetycznie modyfikowanych ³ososi okreœlenie, czy dany produkt zawiera genetycznie modyfikowane sk³adniki, staje siê nie lada wyzwaniem. Konsumenci sprzeciwiaj¹ siê anonimowemu w³¹czaniu genetycznie modyfikowanych sk³adników. Jednoczeœnie roœnie liczba produktów wolnych od genetycznie modyfikowanych organizmów.
„SpoÂłeczeĂąstwo chce wiedzieĂŚ i ma do tego prawo” – oÂświadczyÂł Marion Nestle, profesor ds. Âżywienia z WydziaÂłu Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Nowojorskim.
ObnaÂżenie tajnego procesu wytwarzania aspartamu stanowi kolejne przypomnienie, Âże naleÂży wystrzegaĂŚ siĂŞ sztucznych sÂłodzikĂłw i Âże czÂłowiek powinien wybieraĂŚ ich naturalne odpowiedniki, takie jak cukier palmowy, ksylitol (cukier brzozowy) lub stewia miodowa.
TÂłumaczenie: Grongor.info
***
SOTT.net: Aspartame exposed – GM Bacteria used to create deadly sweetener
Moze i sledzacy strony takie jak ta
www.stopsyjonizmowi.worldpress.com sa idiotami,ale nieraz i na tych stronach sa ciekawe wiadomosci.greta
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Komentarz [PRACowniA]: Genetycznie modyfikowane bakterie u¿ywane do produkcji trucizny pod nazw¹ Aspartam to wiadomoœÌ na okrasê do poni¿szych faktów:
Aspartam rozk³ada siê w jelitach na alkohol metylowy, który dalej zmienia siê w formaldehyd, rakotwórcz¹ diketopiperazynê i ca³¹ masê innych wysoce toksycznych pochodnych.
Jeden ze skÂładnikĂłw aspartamu, kwas asparginowy (aspartic acid) powoduje tworzenie siĂŞ w mĂłzgu mikroskopijnej wielkoÂści dziurek, innymi sÂłowy, zmienia mĂłzg w sito. Inny skÂładnik, fenyloalanina, moÂże wywoÂłaĂŚ fenyloketonuriĂŞ (Wiki PL).
Aspartam zaburza przemianĂŞ aminokwasĂłw, a wiĂŞc i produkcjĂŞ biaÂłek w organizmie; formaldehyd wi¹¿e siĂŞ z DNA i poniewaÂż niezwykle trudno siĂŞ go stamtÂąd pozbyĂŚ, z czasem nagromadza siĂŞ i sukcesywnie, coraz bardziej uszkadza segmenty DNA; zaburza funkcje nerwowe, w tym pracĂŞ mĂłzgu, obniÂża poziom serotoniny, zaburza rĂłwnowagĂŞ hormonalnÂą; czĂŞsto wywoÂłuje migreny, moÂże powodowaĂŚ napady padaczki itd., itp…
Aspartam próbowano wciskaÌ miêdzy innymi pod nazw¹ Equal i NutraSweet, i jako naturalny s³odzik (!) tzw. AminoSweet. DoœÌ powszechnie dodawany jest do lekarstw.
Przeczytaj:
Aspartame Can Mess Up Your Body and Brain
FDA Hid Research That Damned Aspartame: Fatal Studies Should Have Blocked NutraSweet Approval
Aspartame: Toxicology
Just How Bad is Aspartame?