Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 16, 2025, 07:09:01


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: SÂŁODZIKI  (Przeczytany 5744 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« : Wrzesień 18, 2010, 09:15:35 »

Aspartam- jeszcze raz

<a href="http://www.youtube.com/v/VOmQj9NTBBM?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/VOmQj9NTBBM?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/hh0h9rCZiSw?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/hh0h9rCZiSw?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/Fk6G7xykH9c?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Fk6G7xykH9c?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL</a>
Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
greta
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2011, 09:04:39 »

Aspartam zmieniÂł nazwĂŞ na takÂą, ktĂłra kojarzy siĂŞ z naturalnym sÂłodzikiem
admin, Âśr., 2011-11-16 19:00

Sztuczne s³odziki zw³aszcza Aspartam posiadaj¹ z³¹ reputacjê g³ównie przez badania pokazuj¹ce, ¿e powoduj¹ raka. Prawdopodobnie z tego powodu korporacja Ajinomoto, najwiêkszy na œwiecie producent Aspartamu ponad rok temu zmieni³a jego nazwê na lepiej brzmi¹c¹ AminoSweet.

 

Pomimo zbieranych latami dowodĂłw wskazujÂących na to, Âże Aspartam jest niebezpiecznÂą toksynÂą pozostaje on w uÂżyciu w wielu produktach na caÂłym Âświecie. Zyskuje nawet nowe zastosowania mimo przypadkĂłw pokazujÂących neurologiczne uszkodzenia mĂłzgu, guzy rakowe, zaburzenia endokrynologiczne i inne przypadÂłoÂści.

 

WiêkszoœÌ konsumentów jest zupe³nie nieœwiadomych tego, ¿e Aspartam zosta³ wynaleziony, jako medykament, ale ze wzglêdu na swoj¹ s³odkoœÌ zosta³ przetransformowany w dodatek do jedzenia. Teraz ten surowiec jest przemianowany na lepiej brzmi¹c¹ nazwê AminoSweet. Czasami w po¿ywieniu okreœlany bywa równie¿ kodem E951.

 

ÂŹrĂłdÂło: http://www.naturalnews.com/028151_aspartame_sweeteners.html

www.zmianynaziemii.pl
Zapisane
greta
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2011, 14:07:00 »

Zdemaskowanie Aspartamu
21 Listopad 2011 Dodaj komentarz Przeskoczenie do uwag

Anthony Gucciardi

Natural News

Za: http://pracownia4.wordpress.com

Producenci dominujÂącego na Âświecie sÂłodzika majÂą tajemnicĂŞ, ktĂłra nie naleÂży jednak do sÂłodkich. OkazaÂło siĂŞ, Âże stosowany na caÂłym Âświecie w tysiÂącach produktĂłw sztuczny sÂłodzik 0 nazwie aspartam jest wytwarzany z pomocÂą genetycznie modyfikowanych bakterii. Co jest jeszcze bardziej szokujÂące, to okres, od jakiego ta informacja jest znana. Gazeta The Independent byÂła pierwszÂą, ktĂłra w roku 1999 opublikowaÂła artykuÂł obnaÂżajÂący obrzydliwy proces wytwarzania aspartamu. Co zakrawa na ironiĂŞ, tego odkrycia dokonano, mniej wiĂŞcej, w tym samym czasie, kiedy przywĂłdcy bogatego Âświata spotkali siĂŞ na szczycie G8 w celu przedyskutowania bezpieczeĂąstwa genetycznie modyfikowanej ÂżywnoÂści.

Przeprowadzone w roku 1999 Âśledztwo ustaliÂło, Âże najwiĂŞksza na Âświecie biotechnologiczna korporacja Monsanto czĂŞsto stosuje w swoich amerykaĂąskich zakÂładach do produkcji aspartamu genetycznie modyfikowane bakterie. KoĂącowy rezultat jest fuzjÂą dwĂłch najwiĂŞkszych zagroÂżeĂą dla zdrowia, jakie kiedykolwiek wdarÂły siĂŞ do przemysÂłu spoÂżywczego – sztucznych sÂłodzikĂłw szeregu genetycznie modyfikowanych organizmĂłw. Oba wywoÂłaÂły zakrojonÂą na szerokÂą skalĂŞ debatĂŞ, zaÂś aspartam staÂł siĂŞ obiektem wielu kongresowych przesÂłuchaĂą i krytyki naukowcĂłw. Naukowcy i dziaÂłacze ruchu na rzecz zdrowia nie sÂą jednak jedynymi, ktĂłrzy sprzeciwiajÂą siĂŞ aspartamowi. FDA (Food and Drug Administration – UrzÂąd ds. ÂŻywnoÂści i LekĂłw) zalaÂła lawina skarg konsumentĂłw uÂżywajÂących NutraSweetu, ktĂłry jest handlowÂą nazwÂą aspartamu i neotamu. Od roku 1992 FDA nie dokumentuje juÂż raportĂłw w tej sprawie.

W procesie wytwarzania aspartamu nastêpuje ³¹czenie aminokwasu zwanego fenyloalanin¹ z kwasem asparaginowym. Zsyntetyzowany po raz pierwszy w roku 1965 aspartam potrzebuje bakterii jedynie do wytworzenia fenyloalaniny. W Monsanto odkryto, ¿e genetycznie modyfikuj¹c te bakterie mo¿na przyœpieszyÌ wytwarzanie fenyloalaniny. W opublikowanym przez The Independent artykule Monsanto otwarcie przyznaje, ¿e ich zmutowane bakterie stanowi¹ podstawowy element w procesie wytwarzania aspartamu.

„Posiadamy dwa szczepy bakterii jeden zmodyfikowany w sposĂłb tradycyjny i drugi genetycznie, ktĂłry posiada zmodyfikowany enzym i jeden inny aminokwas” – oznajmiÂł przedstawiciel Monsanto.

Przeprowadzono wiele badaù dotycz¹cych genetycznych manipulacji, z których wynika wiele ponurych wniosków. W jednych z nich ustalono, ¿e im wiêcej genetycznie modyfikowanej kukurydzy dawano myszom do jedzenia, tym mniej mia³y one potomstwa. Z innych badaù, których wyniki opublikowa³ magazyn International Journal of Biological Sciences, wynika, ¿e pierwszymi narz¹dami, w których w pierwszej kolejnoœci wyst¹pi³y problemy po zjedzeniu genetycznie modyfikowanej ¿ywnoœci, by³y te, które zwykle pierwsze reaguj¹ na zatrucia pokarmowe. Z tych samych badaù wynika, ¿e genetycznie modyfikowana ¿ywnoœÌ nie powinna trafiÌ do handlu.

„Po raz pierwszy na Âświecie udowodniliÂśmy, Âże genetycznie modyfikowana ÂżywnoœÌ nie jest wystarczajÂąco zdrowa i Âże nie nadaje siĂŞ do komercjalizacji. [...] W przypadku wszystkich trzech genetycznie modyfikowanych organizmĂłw w nerkach i wÂątrobie, ktĂłre sÂą g³ównymi organami reagujÂącymi na chemiczne zatrucia pokarmu, wystÂąpiÂły problemy” -  stwierdziÂł Gilles-Eric Seralini, ekspert, czÂłonek Komisji ds. Ponownej Oceny Biotechnologii.

Zainteresowanie grup konsumentów skupia siê obecnie na ustaleniu, czy inne produkty maj¹ do³¹czone potajemnie genetycznie modyfikowane sk³adniki. Z uwagi na to, ¿e DNA koùcowego produktu nie ulega zmianie, kiedy stosuje siê genetycznie modyfikowane bakterie, trudno jest to rozpoznaÌ. Przy sprzeciwie FDA wobec znakowania genetycznie modyfikowanych ³ososi okreœlenie, czy dany produkt zawiera genetycznie modyfikowane sk³adniki, staje siê nie lada wyzwaniem. Konsumenci sprzeciwiaj¹ siê anonimowemu w³¹czaniu genetycznie modyfikowanych sk³adników. Jednoczeœnie roœnie liczba produktów wolnych od genetycznie modyfikowanych organizmów.

„SpoÂłeczeĂąstwo chce wiedzieĂŚ i ma do tego prawo” – oÂświadczyÂł Marion Nestle, profesor ds. Âżywienia z WydziaÂłu Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Nowojorskim.

ObnaÂżenie tajnego procesu wytwarzania aspartamu stanowi kolejne przypomnienie, Âże naleÂży wystrzegaĂŚ siĂŞ sztucznych sÂłodzikĂłw i Âże czÂłowiek powinien wybieraĂŚ ich naturalne odpowiedniki, takie jak cukier palmowy, ksylitol (cukier brzozowy) lub stewia miodowa.

TÂłumaczenie: Grongor.info

***

SOTT.net: Aspartame exposed – GM Bacteria used to create deadly sweetener




Moze i sledzacy strony takie jak ta www.stopsyjonizmowi.worldpress.com sa idiotami,ale nieraz i na tych stronach sa ciekawe wiadomosci.greta



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Komentarz [PRACowniA]: Genetycznie modyfikowane bakterie uÂżywane do produkcji trucizny pod nazwÂą Aspartam to wiadomoœÌ na okrasĂŞ do poniÂższych faktĂłw:

    Aspartam rozkÂłada siĂŞ w jelitach na alkohol metylowy, ktĂłry dalej zmienia siĂŞ w formaldehyd, rakotwĂłrczÂą diketopiperazynĂŞ i ca³¹ masĂŞ innych wysoce toksycznych pochodnych.

    Jeden ze skÂładnikĂłw aspartamu, kwas asparginowy (aspartic acid) powoduje tworzenie siĂŞ w mĂłzgu mikroskopijnej wielkoÂści dziurek, innymi sÂłowy, zmienia mĂłzg w sito. Inny skÂładnik, fenyloalanina, moÂże wywoÂłaĂŚ fenyloketonuriĂŞ (Wiki PL).

    Aspartam zaburza przemianĂŞ aminokwasĂłw, a wiĂŞc i produkcjĂŞ biaÂłek w organizmie; formaldehyd wi¹¿e siĂŞ z DNA i poniewaÂż niezwykle trudno siĂŞ go stamtÂąd pozbyĂŚ, z czasem nagromadza siĂŞ i sukcesywnie, coraz bardziej uszkadza segmenty DNA; zaburza funkcje nerwowe, w tym pracĂŞ mĂłzgu, obniÂża poziom serotoniny, zaburza rĂłwnowagĂŞ hormonalnÂą; czĂŞsto wywoÂłuje migreny, moÂże powodowaĂŚ napady padaczki itd., itp…

    Aspartam prĂłbowano wciskaĂŚ miĂŞdzy innymi pod nazwÂą Equal i NutraSweet, i jako naturalny sÂłodzik (!) tzw. AminoSweet. DoœÌ powszechnie dodawany jest do lekarstw.

    Przeczytaj:

        Aspartame Can Mess Up Your Body and Brain
        FDA Hid Research That Damned Aspartame: Fatal Studies Should Have Blocked NutraSweet Approval
        Aspartame: Toxicology
        Just How Bad is Aspartame?

« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2011, 18:30:24 wysłane przez Dariusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2012, 23:36:38 »

Aspartam, czyli… szykuje siĂŞ wielki przekrĂŞt?!

Co robi najwiĂŞksza firma produkujÂąca aspartam w odpowiedzi na rosnÂącÂą spoÂłecznÂą ÂświadomoœÌ na temat szkodliwoÂści sztucznych sÂłodzikĂłw? Otó¿ zmienia jego nazwĂŞ i zaczyna sprzedawaĂŚ go, jako produkt naturalny. Taka jest strategia Ajinomoto, producenta aspartamu, chcÂącego zasÂłoniĂŚ ludziom oczy wprowadzeniem na rynek nowej wersji tego produktu, zwanego teraz „AminoSweet”. Nazwa ta ma pokazaĂŚ ludziom, Âże sÂłodzik pochodzi z naturalnych aminokwasĂłw, ktĂłre „sÂą obecne w jedzeniu, i spoÂżywamy je na co dzieĂą”



Aspartam, jako dodatek do ÂżywnoÂści, zostaÂł wprowadzony na europejski rynek ponad 25 lat temu. DziÂś na caÂłym Âświecie substancja ta jest zwyczajowym komponentem wiĂŞkszoÂści napojĂłw dietetycznych, sÂłodyczy i deserĂłw bez cukru, gum do Âżucia, etc. PrÂądy siĂŞ jednak zmieniajÂą w miarĂŞ jak ludzie zaczynajÂą poznawaĂŚ i rozumieĂŚ prawdĂŞ na temat sztucznych sÂłodzikĂłw i negatywnych konsekwencji, jakie ich spoÂżywanie niesie dla ludzkiego zdrowia. Ostatni schemat marketingowy firmy Ajinomoto jest desperackÂą prĂłbÂą indoktrynacji ludnoÂści do akceptacji chemicznych sÂłodzikĂłw, jako naturalnych i bezpiecznych, pomimo oczywistych dowodĂłw ÂświadczÂących o czymÂś z goÂła przeciwnym.

Aspartam zostaÂł przypadkowo wynaleziony przez Jamesa Schlattera, chemika prĂłbujÂącego wynaleŸÌ lek na wrzody Âżo³¹dka dla koncernu G.D. Searle & Company w roku 1965 r. Po zmieszaniu kwasu aspartamowego i fenylonalaniny – dwĂłch aminokwasĂłw egzogennych wystĂŞpujÂących naturalnie – odkryÂł, Âże powstaÂła mieszanina ma sÂłodki smak. Firma zmieniÂła wpis na wniosku o zatwierdzenie do FDA (Food and Drugs Administration) z leku do suplementu diety i tak narodziÂł siĂŞ aspartam.

G.D. Searle & Co. OpatentowaÂła aspartam w 1970 r. Notatka do uÂżytku wewnĂŞtrznego wydana w tym samym roku zalecaÂła kierownikom firmy pracĂŞ nad wypracowaniem „nawyku mĂłwienia tak” u przedstawicieli FDA i „podÂświadomego ducha uczestnictwa” w zdobywaniu zatwierdzeĂą dla produktu.

Firma G.D. Searle & Co. wys³a³a swoje pierwsze podanie do FDA w 1973 r. i walczy³a przez lata o zdobycie zatwierdzenia, wysy³aj¹c w³asne wyniki badaù nad bezpieczeùstwem substancji, co do której wielu wierzy³o, ¿e s¹ nieadekwatne i stronnicze. Pomimo wielu obiekcji, w³¹czaj¹c niechêÌ w³asnego personelu naukowego, firma by³a w stanie przekonaÌ FDA do zatwierdzenia aspartamu do u¿ytku komercyjnego w kilku produktach w 1974 r., wywo³uj¹c tym samym liczne kontrowersje.

W 1976 r. peÂłnomocnik FDA Alexander Schmidt napisaÂł list do senatora Teda Kennedy’ego, w ktĂłrym zaprezentowaÂł swoje zastrzeÂżenia dotyczÂące „wÂątpliwej uczciwoÂści podstawowych danych dotyczÂących bezpieczeĂąstwa aspartamu” przedstawionych przez jego producenta. Doradca naczelnika FDA Richard Merrill wierzyÂł w koniecznoœÌ podjĂŞcia Âśledztwa dotyczÂącego kÂłamstw firmy G.D. Searle & Co. na temat bezpieczeĂąstwa aspartamu zawartych w jej raportach i ukrywania przezeĂą dowodĂłw na to, Âże substancja nie jest bezpieczna.

Pomimo wieloœci uzyskanych przez lata dowodów na toksycznoœÌ aspartamu, pozosta³ on na œwiatowym rynku za wyj¹tkiem kilku paùstw, które zakaza³y jego sprzeda¿y. W rzeczywistoœci wytwórca aspartamu kontynuowa³ uzyskiwanie akceptacji dla u¿ywania produktu w nowych rodzajach produktów spo¿ywczych mimo ewidentnych dowodów na to, i¿ jego spo¿ywanie powoduje m.in. uszkodzenia uk³adu nerwowego, guzy nowotworowe i zaburzenia hormonalne.

Szczegó³y historii aspartamu pokazuj¹, ¿e ta kancerogenna substancja by³a nielegalnie zatwierdzana jako dodatek do ¿ywnoœci przez mocne zachêty potê¿nej korporacji dla jej w³asnych interesów. Praktycznie wszystkie leki i dodatki do ¿ywnoœci s¹ zatwierdzane przez FDA nie dlatego, ¿e nauka pokazuje ich bezpieczeùstwo, lecz dlatego, ¿e producenci prowadz¹ zdecydowane lobby implikuj¹ce wysokie korzyœci finansowe dla FDA.

Zmiana nazwy aspartamu na coÂś, co jest „atrakcyjne i pozostajÂące w pamiĂŞci” („appealing and memorable” – ÂźrĂłdÂło: http://www.aspartame.info/mediarch/medit074.html) we wÂłasnych sÂłowach Ajinomoto, moÂże mydliĂŚ oczy niektĂłrym, ale miejmy nadziejĂŞ, Âże wielu odrzuci tÂą sprytnÂą strategiĂŞ marketingowÂą jako nic wiĂŞcej niÂż desperackÂą prĂłbĂŞ zachowania przez firmĂŞ swojej multibilionowej dojnej krowy. Nie dajmy siĂŞ oszukaĂŚ.

TÂłumaczenie i opracowanie: Serwis NPN

ÂŹrĂłdÂło: http://www.naturalnews.com/028151_aspartame_sweeteners.html

To skandal ,a ja tyle lat sÂłodziÂłam sÂłodzikiem Smutny
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
blueray21


Skryba, jakich maÂło


Punkty Forum (pf): 32
Offline

Wiadomości: 1696



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2012, 08:36:00 »

Nie sÂądzĂŞ channel abyÂś uÂżywaÂła Aspartamu, jest wiele innych substancji poczÂąwszy od sacharyny 'popularnej" jeszcze w czasie wojny. Aspartam byÂł powszechnie stosowany w napojach typu "light" (niby lekkich, ale trujÂących) a takÂże niektĂłrych energetycznych. Naturalne sÂłodziki, nieszkodliwe to stewia, bardzo sÂłodkie i ksylitol - cukier brzozowy maÂło sÂłodki, ale o innych wÂłaÂściwoÂściach, rĂłwnieÂż leczniczych. KtĂłraÂś "Cola" miaÂła zastÂąpiĂŚ aspartam stewiÂą, ale nie wiem czy juÂż do tego doszli.
W sumie doœÌ ³atwo jest odzwyczaiÌ siê od s³odzenia napojów, zrobi³em to rok temu bez ¿alu i poczucia braku. Jednak bior¹c pod uwagê nasze tradycje to ca³kowite uwolnienie siê od cukru w s³odzonych produktach uwa¿am za niemo¿liwe. Nie s¹dzê, ¿eby np. nie s³odkie lody komuœ smakowa³y.
Zapisane

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2012, 09:11:48 »

TrochĂŞ mnie uspokoiÂłeÂś blueray21   MrugniĂŞcie napojĂłw energetycznych ,coli i innych "odrdzewiaczy " nie pijĂŞ,sÂłodziĂŚ nie muszĂŞ .OdzwyczaiÂłam siĂŞ ,bo nie smakuje mi herbata posÂłodzona sÂłodzikiem.Jednak lody........mmmmmmm muszÂą mieĂŚ odrobinĂŞ sÂłodyczy .Mam na myÂśli lody polskie ,z prawdziwych lodziarni ,a nie ten szajs ze stacji benzynowych i marketĂłw. Darek sorry ,ale muszĂŞ to napisaĂŚ i bĂŞdzie to reklama.

Najlepsze lody w Polsce to lody z Nowego Targu,z maÂłych lodziarni wokó³ rynku (jest ich tak kilkanaÂście )Zawsze na nie wpadam gdy jadĂŞ w gĂłry. Polecam  Chichot
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 09:12:37 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.025 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

watahaslonecznychcieni wypadynaszejbrygady granitowa3 zipcraft ostwalia