Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 19, 2024, 04:55:18


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: SŁODZIKI  (Przeczytany 5198 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
songo1970

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 22
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 4934


KIN 213


Zobacz profil
« : Wrzesień 18, 2010, 09:15:35 »

Aspartam- jeszcze raz

<a href="http://www.youtube.com/v/VOmQj9NTBBM?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/VOmQj9NTBBM?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/hh0h9rCZiSw?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/hh0h9rCZiSw?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/Fk6G7xykH9c?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Fk6G7xykH9c?fs=1&amp;amp;hl=pl_PL</a>
Zapisane

"Pustka to mniej niż nic, a jednak to coś więcej niż wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstają wszystkie możliwości. To jest Absolutna Świadomość; coś o wiele więcej niż nawet Uniwersalna Inteligencja."
greta
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2011, 09:04:39 »

Aspartam zmienił nazwę na taką, która kojarzy się z naturalnym słodzikiem
admin, śr., 2011-11-16 19:00

Sztuczne słodziki zwłaszcza Aspartam posiadają złą reputację głównie przez badania pokazujące, że powodują raka. Prawdopodobnie z tego powodu korporacja Ajinomoto, największy na świecie producent Aspartamu ponad rok temu zmieniła jego nazwę na lepiej brzmiącą AminoSweet.

 

Pomimo zbieranych latami dowodów wskazujących na to, że Aspartam jest niebezpieczną toksyną pozostaje on w użyciu w wielu produktach na całym świecie. Zyskuje nawet nowe zastosowania mimo przypadków pokazujących neurologiczne uszkodzenia mózgu, guzy rakowe, zaburzenia endokrynologiczne i inne przypadłości.

 

Większość konsumentów jest zupełnie nieświadomych tego, że Aspartam został wynaleziony, jako medykament, ale ze względu na swoją słodkość został przetransformowany w dodatek do jedzenia. Teraz ten surowiec jest przemianowany na lepiej brzmiącą nazwę AminoSweet. Czasami w pożywieniu określany bywa również kodem E951.

 

Źródło: http://www.naturalnews.com/028151_aspartame_sweeteners.html

www.zmianynaziemii.pl
Zapisane
greta
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2011, 14:07:00 »

Zdemaskowanie Aspartamu
21 Listopad 2011 Dodaj komentarz Przeskoczenie do uwag

Anthony Gucciardi

Natural News

Za: http://pracownia4.wordpress.com

Producenci dominującego na świecie słodzika mają tajemnicę, która nie należy jednak do słodkich. Okazało się, że stosowany na całym świecie w tysiącach produktów sztuczny słodzik 0 nazwie aspartam jest wytwarzany z pomocą genetycznie modyfikowanych bakterii. Co jest jeszcze bardziej szokujące, to okres, od jakiego ta informacja jest znana. Gazeta The Independent była pierwszą, która w roku 1999 opublikowała artykuł obnażający obrzydliwy proces wytwarzania aspartamu. Co zakrawa na ironię, tego odkrycia dokonano, mniej więcej, w tym samym czasie, kiedy przywódcy bogatego świata spotkali się na szczycie G8 w celu przedyskutowania bezpieczeństwa genetycznie modyfikowanej żywności.

Przeprowadzone w roku 1999 śledztwo ustaliło, że największa na świecie biotechnologiczna korporacja Monsanto często stosuje w swoich amerykańskich zakładach do produkcji aspartamu genetycznie modyfikowane bakterie. Końcowy rezultat jest fuzją dwóch największych zagrożeń dla zdrowia, jakie kiedykolwiek wdarły się do przemysłu spożywczego – sztucznych słodzików szeregu genetycznie modyfikowanych organizmów. Oba wywołały zakrojoną na szeroką skalę debatę, zaś aspartam stał się obiektem wielu kongresowych przesłuchań i krytyki naukowców. Naukowcy i działacze ruchu na rzecz zdrowia nie są jednak jedynymi, którzy sprzeciwiają się aspartamowi. FDA (Food and Drug Administration – Urząd ds. Żywności i Leków) zalała lawina skarg konsumentów używających NutraSweetu, który jest handlową nazwą aspartamu i neotamu. Od roku 1992 FDA nie dokumentuje już raportów w tej sprawie.

W procesie wytwarzania aspartamu następuje łączenie aminokwasu zwanego fenyloalaniną z kwasem asparaginowym. Zsyntetyzowany po raz pierwszy w roku 1965 aspartam potrzebuje bakterii jedynie do wytworzenia fenyloalaniny. W Monsanto odkryto, że genetycznie modyfikując te bakterie można przyśpieszyć wytwarzanie fenyloalaniny. W opublikowanym przez The Independent artykule Monsanto otwarcie przyznaje, że ich zmutowane bakterie stanowią podstawowy element w procesie wytwarzania aspartamu.

„Posiadamy dwa szczepy bakterii jeden zmodyfikowany w sposób tradycyjny i drugi genetycznie, który posiada zmodyfikowany enzym i jeden inny aminokwas” – oznajmił przedstawiciel Monsanto.

Przeprowadzono wiele badań dotyczących genetycznych manipulacji, z których wynika wiele ponurych wniosków. W jednych z nich ustalono, że im więcej genetycznie modyfikowanej kukurydzy dawano myszom do jedzenia, tym mniej miały one potomstwa. Z innych badań, których wyniki opublikował magazyn International Journal of Biological Sciences, wynika, że pierwszymi narządami, w których w pierwszej kolejności wystąpiły problemy po zjedzeniu genetycznie modyfikowanej żywności, były te, które zwykle pierwsze reagują na zatrucia pokarmowe. Z tych samych badań wynika, że genetycznie modyfikowana żywność nie powinna trafić do handlu.

„Po raz pierwszy na świecie udowodniliśmy, że genetycznie modyfikowana żywność nie jest wystarczająco zdrowa i że nie nadaje się do komercjalizacji. [...] W przypadku wszystkich trzech genetycznie modyfikowanych organizmów w nerkach i wątrobie, które są głównymi organami reagującymi na chemiczne zatrucia pokarmu, wystąpiły problemy” -  stwierdził Gilles-Eric Seralini, ekspert, członek Komisji ds. Ponownej Oceny Biotechnologii.

Zainteresowanie grup konsumentów skupia się obecnie na ustaleniu, czy inne produkty mają dołączone potajemnie genetycznie modyfikowane składniki. Z uwagi na to, że DNA końcowego produktu nie ulega zmianie, kiedy stosuje się genetycznie modyfikowane bakterie, trudno jest to rozpoznać. Przy sprzeciwie FDA wobec znakowania genetycznie modyfikowanych łososi określenie, czy dany produkt zawiera genetycznie modyfikowane składniki, staje się nie lada wyzwaniem. Konsumenci sprzeciwiają się anonimowemu włączaniu genetycznie modyfikowanych składników. Jednocześnie rośnie liczba produktów wolnych od genetycznie modyfikowanych organizmów.

„Społeczeństwo chce wiedzieć i ma do tego prawo” – oświadczył Marion Nestle, profesor ds. żywienia z Wydziału Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Nowojorskim.

Obnażenie tajnego procesu wytwarzania aspartamu stanowi kolejne przypomnienie, że należy wystrzegać się sztucznych słodzików i że człowiek powinien wybierać ich naturalne odpowiedniki, takie jak cukier palmowy, ksylitol (cukier brzozowy) lub stewia miodowa.

Tłumaczenie: Grongor.info

***

SOTT.net: Aspartame exposed – GM Bacteria used to create deadly sweetener




Moze i sledzacy strony takie jak ta www.stopsyjonizmowi.worldpress.com sa idiotami,ale nieraz i na tych stronach sa ciekawe wiadomosci.greta



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Komentarz [PRACowniA]: Genetycznie modyfikowane bakterie używane do produkcji trucizny pod nazwą Aspartam to wiadomość na okrasę do poniższych faktów:

    Aspartam rozkłada się w jelitach na alkohol metylowy, który dalej zmienia się w formaldehyd, rakotwórczą diketopiperazynę i całą masę innych wysoce toksycznych pochodnych.

    Jeden ze składników aspartamu, kwas asparginowy (aspartic acid) powoduje tworzenie się w mózgu mikroskopijnej wielkości dziurek, innymi słowy, zmienia mózg w sito. Inny składnik, fenyloalanina, może wywołać fenyloketonurię (Wiki PL).

    Aspartam zaburza przemianę aminokwasów, a więc i produkcję białek w organizmie; formaldehyd wiąże się z DNA i ponieważ niezwykle trudno się go stamtąd pozbyć, z czasem nagromadza się i sukcesywnie, coraz bardziej uszkadza segmenty DNA; zaburza funkcje nerwowe, w tym pracę mózgu, obniża poziom serotoniny, zaburza równowagę hormonalną; często wywołuje migreny, może powodować napady padaczki itd., itp…

    Aspartam próbowano wciskać między innymi pod nazwą Equal i NutraSweet, i jako naturalny słodzik (!) tzw. AminoSweet. Dość powszechnie dodawany jest do lekarstw.

    Przeczytaj:

        Aspartame Can Mess Up Your Body and Brain
        FDA Hid Research That Damned Aspartame: Fatal Studies Should Have Blocked NutraSweet Approval
        Aspartame: Toxicology
        Just How Bad is Aspartame?

« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2011, 18:30:24 wysłane przez Dariusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2012, 23:36:38 »

Aspartam, czyli… szykuje się wielki przekręt?!

Co robi największa firma produkująca aspartam w odpowiedzi na rosnącą społeczną świadomość na temat szkodliwości sztucznych słodzików? Otóż zmienia jego nazwę i zaczyna sprzedawać go, jako produkt naturalny. Taka jest strategia Ajinomoto, producenta aspartamu, chcącego zasłonić ludziom oczy wprowadzeniem na rynek nowej wersji tego produktu, zwanego teraz „AminoSweet”. Nazwa ta ma pokazać ludziom, że słodzik pochodzi z naturalnych aminokwasów, które „są obecne w jedzeniu, i spożywamy je na co dzień”



Aspartam, jako dodatek do żywności, został wprowadzony na europejski rynek ponad 25 lat temu. Dziś na całym świecie substancja ta jest zwyczajowym komponentem większości napojów dietetycznych, słodyczy i deserów bez cukru, gum do żucia, etc. Prądy się jednak zmieniają w miarę jak ludzie zaczynają poznawać i rozumieć prawdę na temat sztucznych słodzików i negatywnych konsekwencji, jakie ich spożywanie niesie dla ludzkiego zdrowia. Ostatni schemat marketingowy firmy Ajinomoto jest desperacką próbą indoktrynacji ludności do akceptacji chemicznych słodzików, jako naturalnych i bezpiecznych, pomimo oczywistych dowodów świadczących o czymś z goła przeciwnym.

Aspartam został przypadkowo wynaleziony przez Jamesa Schlattera, chemika próbującego wynaleźć lek na wrzody żołądka dla koncernu G.D. Searle & Company w roku 1965 r. Po zmieszaniu kwasu aspartamowego i fenylonalaniny – dwóch aminokwasów egzogennych występujących naturalnie – odkrył, że powstała mieszanina ma słodki smak. Firma zmieniła wpis na wniosku o zatwierdzenie do FDA (Food and Drugs Administration) z leku do suplementu diety i tak narodził się aspartam.

G.D. Searle & Co. Opatentowała aspartam w 1970 r. Notatka do użytku wewnętrznego wydana w tym samym roku zalecała kierownikom firmy pracę nad wypracowaniem „nawyku mówienia tak” u przedstawicieli FDA i „podświadomego ducha uczestnictwa” w zdobywaniu zatwierdzeń dla produktu.

Firma G.D. Searle & Co. wysłała swoje pierwsze podanie do FDA w 1973 r. i walczyła przez lata o zdobycie zatwierdzenia, wysyłając własne wyniki badań nad bezpieczeństwem substancji, co do której wielu wierzyło, że są nieadekwatne i stronnicze. Pomimo wielu obiekcji, włączając niechęć własnego personelu naukowego, firma była w stanie przekonać FDA do zatwierdzenia aspartamu do użytku komercyjnego w kilku produktach w 1974 r., wywołując tym samym liczne kontrowersje.

W 1976 r. pełnomocnik FDA Alexander Schmidt napisał list do senatora Teda Kennedy’ego, w którym zaprezentował swoje zastrzeżenia dotyczące „wątpliwej uczciwości podstawowych danych dotyczących bezpieczeństwa aspartamu” przedstawionych przez jego producenta. Doradca naczelnika FDA Richard Merrill wierzył w konieczność podjęcia śledztwa dotyczącego kłamstw firmy G.D. Searle & Co. na temat bezpieczeństwa aspartamu zawartych w jej raportach i ukrywania przezeń dowodów na to, że substancja nie jest bezpieczna.

Pomimo wielości uzyskanych przez lata dowodów na toksyczność aspartamu, pozostał on na światowym rynku za wyjątkiem kilku państw, które zakazały jego sprzedaży. W rzeczywistości wytwórca aspartamu kontynuował uzyskiwanie akceptacji dla używania produktu w nowych rodzajach produktów spożywczych mimo ewidentnych dowodów na to, iż jego spożywanie powoduje m.in. uszkodzenia układu nerwowego, guzy nowotworowe i zaburzenia hormonalne.

Szczegóły historii aspartamu pokazują, że ta kancerogenna substancja była nielegalnie zatwierdzana jako dodatek do żywności przez mocne zachęty potężnej korporacji dla jej własnych interesów. Praktycznie wszystkie leki i dodatki do żywności są zatwierdzane przez FDA nie dlatego, że nauka pokazuje ich bezpieczeństwo, lecz dlatego, że producenci prowadzą zdecydowane lobby implikujące wysokie korzyści finansowe dla FDA.

Zmiana nazwy aspartamu na coś, co jest „atrakcyjne i pozostające w pamięci” („appealing and memorable” – źródło: http://www.aspartame.info/mediarch/medit074.html) we własnych słowach Ajinomoto, może mydlić oczy niektórym, ale miejmy nadzieję, że wielu odrzuci tą sprytną strategię marketingową jako nic więcej niż desperacką próbę zachowania przez firmę swojej multibilionowej dojnej krowy. Nie dajmy się oszukać.

Tłumaczenie i opracowanie: Serwis NPN

Źródło: http://www.naturalnews.com/028151_aspartame_sweeteners.html

To skandal ,a ja tyle lat słodziłam słodzikiem Smutny
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Księga Koheleta 3,1
blueray21


Skryba, jakich mało


Punkty Forum (pf): 32
Offline

Wiadomości: 1696



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2012, 08:36:00 »

Nie sądzę channel abyś używała Aspartamu, jest wiele innych substancji począwszy od sacharyny 'popularnej" jeszcze w czasie wojny. Aspartam był powszechnie stosowany w napojach typu "light" (niby lekkich, ale trujących) a także niektórych energetycznych. Naturalne słodziki, nieszkodliwe to stewia, bardzo słodkie i ksylitol - cukier brzozowy mało słodki, ale o innych właściwościach, również leczniczych. Któraś "Cola" miała zastąpić aspartam stewią, ale nie wiem czy już do tego doszli.
W sumie dość łatwo jest odzwyczaić się od słodzenia napojów, zrobiłem to rok temu bez żalu i poczucia braku. Jednak biorąc pod uwagę nasze tradycje to całkowite uwolnienie się od cukru w słodzonych produktach uważam za niemożliwe. Nie sądzę, żeby np. nie słodkie lody komuś smakowały.
Zapisane

Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2012, 09:11:48 »

Trochę mnie uspokoiłeś blueray21   Mrugnięcie napojów energetycznych ,coli i innych "odrdzewiaczy " nie piję,słodzić nie muszę .Odzwyczaiłam się ,bo nie smakuje mi herbata posłodzona słodzikiem.Jednak lody........mmmmmmm muszą mieć odrobinę słodyczy .Mam na myśli lody polskie ,z prawdziwych lodziarni ,a nie ten szajs ze stacji benzynowych i marketów. Darek sorry ,ale muszę to napisać i będzie to reklama.

Najlepsze lody w Polsce to lody z Nowego Targu,z małych lodziarni wokół rynku (jest ich tak kilkanaście )Zawsze na nie wpadam gdy jadę w góry. Polecam  Chichot
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 09:12:37 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Księga Koheleta 3,1
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

watahafarkas nazarinh watahaskromnych kociarnia wartune