Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 31, 2025, 10:13:21

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kod Biblii  (Przeczytany 17927 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
diabolicq
Gość
« : Marzec 09, 2009, 11:27:47 »

Ostatnio przeczytalem dwie czesci ksiazki "Kod Biblii"  Autora Michael Drosnin ktora lekko mnie sprowokowala do dalszych poszukiwan. Nieznalazlem nic na forum wiec postanowilem otworzyc nowy watek.

Muszê przyznaÌ, i¿ istnienie takowego kodu w Biblii by³oby rzecz¹ wrêcz nies³ychan¹ i mo¿na by jego odkrycie œmia³o nazwaÌ odkryciem wszechczasów. Oczywiscie jeœli uda³o by siê je potwierdziÌ ponad wszelk¹ w¹tpliwoœÌ. A w¹tpliwoœci jednak istniej¹ i zrodzi³y siê w mojej g³owie zaraz po pierwszym przeczytaniu informacji o istnieniu takowego kodu.

Wiem, i¿ wielu z nas (mnie tak¿e) wydaje siê to dosyÌ niesamowite i odrobinê traci przepowiedniami jakich wiele zawsze siê pojawia. Przepowiednie takie zawsze budzi³y wiele kontrowersji, i nie ma siê czemu dziwiÌ. Nie mam jednak zamiaru roztrz¹saÌ tutaj problemu, czy mo¿na przepowiadaÌ przysz³oœÌ, czy nie - a jedynie przyjrzeÌ siê przedstawionym faktom - nie wa¿ne jak niesamowita jest teza, je¿eli ma siê niezbite dowody, to trzeba j¹ uznaÌ za prawdziw¹ - i odwrotnie - jeœli mamy dowody j¹ obalaj¹ce - za fa³szyw¹. Wiêc przyjrzyjmy siê dowodom!

Przeskakuj¹c odpowiedni¹ iloœÌ liter w odpowiednio d³ugim tekœcie, mo¿na znaleŸÌ prawie ka¿de s³owo, z tym siê ka¿dy zgodzi. Natomiast jeœli znajdujemy d³u¿szy ci¹g wyrazów - no to ju¿ siê mo¿na zacz¹Ì zastanawiaÌ. Nie mam zamiaru rozpatrywaÌ sprawy, z punktu widzenia statystyki czy te¿ rachunku prawdopodobieùstwa (chocia¿ móg³bym ;^), ale to jest widoczne ju¿ na "oko". Je¿eli faktycznie mo¿na znaleŸÌ nazwisko Einstein - i krzy¿uj¹ce siê z nim s³owa nawi¹zuj¹ce dosyÌ znacz¹co do jego osoby, to staje siê to ju¿ bardzo ciekawe, i ju¿ jeste¹my sk³onni w to uwierzyÌ. Jeœli zostajemy zasypani tego typu przyk³adami - padamy prawie pod ciê¿arem argumentów - "przecie¿ jedno czy dwa s³owa mog¹ byÌ przypadkowe, ale tyle? I wszystko mo¿na znaleŸÌ!" Szczerze mówi¹c mnie najbardziej zaniepokoi³o to "wszystko", oraz, ¿e zakodowana jest nieskoùczona liczba informacji. w 300.000 tysi¹cach znaków, mo¿na zakodowaÌ na prawdê du¿o, ale nie nieskoùczonoœÌ (jak zreszt¹ w ka¿dej skoùczonej liczbie) a tu s³yszymy, ¿e czego by nie szukaÌ, to mo¿na znaleŸÌ. Mo¿e wiêc faktycznie?

WróÌmy wiêc do naszego przyk³adu z Einsteinem. Czytamy wiêc, ¿e jego imiê wystêpuje TYLKO RAZ, ale za to przecinaj¹c siê z bardzo znamiennymi zwrotami: "przepowiedzieli genialnego cz³owieka", "nauka", "nowe i wy¿sze zrozumienie", "teoria wzglêdnoœci".
Niesamowite... czy jednak na pewno? Przykro mi, ale nie uwierzê, i¿ s³owo Einstein wystêpowa³o TYLKO RAZ! Jeœli by przeskakiwaÌ, co dwie, co trzy itd. litery, to znajdziemy s³owo Einstein nawet w tekœcie tego artyku³u - i to mo¿e wiêcej ni¿ raz, a nie jest on przecie¿ zbyt d³ugi - a "Tora", jak czytamy, dla porównania oko³o 300kb. No wiêc jak to jest? "Einstein" wystêpuje tylko raz? Nie, tylko w jednym przypadku krzy¿uje siê z konkretnymi s³owami! Fakt, trzeba przyznaÌ, ¿e jak na ten jeden raz, to jest ich sporo - ale trzeba tez wzi¹Ì pod uwagê, i¿ w oryginale zwroty te sa ZNACZNIE krótsze, a wiêc równoczeœnie prawdopodobieùstwo ich przypadkowego powstania jest znacznie wiêksze. A jakie? Zastanówmy siê. Nie jestem znawc¹ alfabetu jakim pos³ugiwali siê izraelici, ale przyk³ad na alfabecie ³aciùskim bêdzie miarodajny. Przyjmijmy, ¿e nasz alfabet ma 25 znaków - dla prostoty obliczeù - potêgi 25 lepiej siê liczy ni¿ np 26 czy 24. I teraz obliczmy prawdopodobieùstwo przypadkowego powstania s³owa, dajmy na to "Biblia" w tekœcie licz¹cym powiedzmy 10000 znaków. Nie bêd¹ to dok³adnie obliczenia, gdy¿ prawdopodobnie bym was zanudzi³, a tylko szacunkowe. A wiêc Prawdopodobieùstwo przypadkowego powstania s³owa "Biblia" jest równie

1 do 25×25×25×25×25×25 (25 do potêgi 6)

czyli
1:244140625 widzimy, Âże minimalne.

Ale... dziesiêæ tysiêcy znaków mo¿emy u³o¿yæ na 10000! (dziesiêæ tysiêcy silna, czyli 10000×9999×9998×...×2) sposobów a wiêc... nie, nie, ¿aden kalkulator mi tego nie wyliczy!!! liczba jest ogromna i wiele rzêdów wielko¶ci przewy¿szaj±ca t± pierwsz±!!! czyli wniosek, i¿ ju¿ w tek¶cie o 10000 znaków (ale mnie wiêcej równa ilo¶æ wszystkich znaków), uk³adaj±c litery na wszelkie mo¿liwe sposoby (a do tego sprowadza siê praktycznie odkryty kod Biblii), mo¿na znale¼æ s³owo "Biblia" na prawdê ogromn± liczbê razy, je¶li liczba liter w tek¶cie ro¶nie o 1 - liczba mo¿liwych wyst±pieñ s³owa "Biblia" ro¶nie × liczba liter w tek¶cie!!! za ka¿dym razem!!! Przy liczbie oko³o 300tys. znaków jak± liczy tora, mo¿liwa liczba wyst±pieñ s³owa "Biblia" zaczyna siêgaæ liczby, któr± niektórzy byliby ju¿ sk³onni nazwaæ nieskoñczono¶ci±!!! Przy takiej liczbie, prawdopodobieñstwo, ¿e znajdziemy jakis wyraz, nawet ich dziesiêæ, krzy¿uj±cych siê z jednym z wielkiej liczby s³ów "Biblia", jest ca³kiem spore - wrêcz prawie pewne! Proszê jeszcze raz o uwa¿ne przestudiowanie tego rozumowania... i ju¿ przestajê nudziæ!!!

W ten sposób mo¿na znaleŸÌ ka¿de s³owo, jakie sobie wymarzymy, byle by tylko tekst zawiera³ wszystkie wymagane znaki... Ale... Jednak nie do koùca, poniewa¿ czêstotliwoœÌ wystêpowanie ró¿nych znaków jest ró¿na, a poza tym autorzy eksperymentu ponoÌ wziêli "pod nó¿", dla porównania inne teksty - i w nich nie uda³o siê uzyskaÌ podobnych efektów. Czy¿by wiêc jednak?

Przeciwnikom tej teorii uda³o siê jednak znaleŸÌ teksty, na których w pewnym stopniu powtórzono efekty uzyskiwane na Biblii. Australijski matematyk, Brendan McKay przeprowadzi³ podobny test na klasyce Melville'a i osi¹gn¹³ podobne rezultaty: znalaz³ "przepowiednie" œmierci Rabina, Kennedych, Lincolna, a tak¿e ksiê¿nej Diany! itd. Zjawisko takie stwierdzono równie¿ w innych tekstach, w ¿adnym razie nie maj¹cych charakteru przepowiedni czy te¿ œwiêtej ksiêgi, jak chocia¿by œmierÌ Rabina "zakodowana" w "Moby Dicku" Melville'a.

CzyÂżby wiĂŞc z kaÂżdego tekstu moÂżna byÂło czerpaĂŚ swego rodzaju "proroctwa"? Jedni stwierdzÂą, Âże tak, Âże jest to podobnie jak z kartami tarota - wiele polega na interpretacji, dla innych bĂŞdzie to dowĂłd, Âże po prostu matematyczne prawdopodobieĂąstwo jest na tyle duÂże iÂż pozwala na przypadkowe wystÂąpienie takiego zjawiska.

Trudno jest równie¿ okreœliÌ, od czego zale¿y to, czy w danym tekœcie znajdziemy mniej czy wiêcej tego rodzaju "krzy¿ówek", prawdopodobnie od wielkiej liczby czynników, jak chocia¿by jêzyka - a konkretnie czêstotliwoœci wystêpowania w nim poszczególnych znaków - ale i od stylu autora, u¿ywanych przez niego zwrotów itd. One to bowiem tworz¹ pod³o¿e do "uk³adania" siê liter, w sensowne lub nie, s³owa.

Niemniej jednak trzeba przyznaÌ , ¿e albo jêzyk hebrajski ma do tego szczególne predyspozycje - albo... Bo nie mo¿na ukryÌ, ¿e o ile "krzy¿ówki" w innych tekstach wystêpowa³y rzadko i by³y prawie naci¹gane, to w Biblii s¹ znajdowane w niesamowitej obfitoœci. Nigdzie, tak jak w Biblii s³owa te nie chc¹ wi¹zaÌ siê w tak wiele wyrazów, czy¿by wiêc...

Nie jestem w stanie odpowiedzieÌ na to pytanie. Stara³em siê podejœÌ do problemy w miarê obiektywnie i przedstawiÌ oba punkty widzenia i rzeczowo przeanalizowaÌ dowody oraz wszelkie za i przeciw. Os¹d, pozostawiam czytelnikowi... Zapewne wiele osób zdziwi siê, i¿ nie podci¹gn¹³em pod swoje teorie problemu Biblii i doszukiwania siê w niej obecnoœci obcej inteligencji (oprócz boskiej). Niemniej jednak powiem jedno: dla mnie to zbyt piêkne, aby by³o prawdziwe... Autor: Przemys³aw Jewak

ArtykuÂł pochodzi ze strony www.ndw.v.pl
trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2009, 11:56:51 »

Ja gdzieœ czyta³em, ¿e podobne rezultaty wychodzi³y w ka¿dym hebrajskim tekœcie wielkoœci Biblii. Hebrajski jest do tego naj³atwiejszy bo nie zawiera samog³osek (wstawia siê je domyœlnie przy czytaniu), dlatego pojedynczy wyraz sk³adaj¹cy siê z kilku spó³g³osek mo¿e byÌ odczytany na wiele sposobów, wiêc ka¿dy widzi tam co chce widzieÌ.

Po drugie jêzyk hebrajski od czasu spisania Biblii podlega³ (jak ka¿dy jêzyk) ewolucji oraz b³êdom w t³umaczeniu/przepisywaniu. Wiêc za ka¿dym razem jak ktoœ przepisywa³ Bibliê na nowo to zmienia³ kilka wyrazów zamieniaj¹c stare s³owo na jego now¹ formê czy te¿ przez przypadek robi³ jakiœ b³¹d. Nie trzeba mieÌ te¿ du¿ej wyobraŸni ¿eby zauwa¿yÌ, ¿e zmiana pojedynczego s³owa 4 literowego na 5 literowe zmienia ca³y "kod Biblii", bo sprawia, ¿e np. co 100 litera wybierana z tekstu daje ju¿ zupe³nie inny ci¹g znaków. A wiêc aby kod móg³ byÌ prawd¹ Biblia musia³a by byÌ przepisywana dok³adnie literka w literkê od zawsze, co jak wiemy siê nie dzia³o.
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2009, 12:12:28 »

Tutaj mamy do czynienia z jedna z najoryginalniejszych wersji Tory. Bo niewim czy wszystkim wiadomo ze pierwsze wersje byly pisane bez odstepow miedzy wyrazami bez kropek i przecinkow.#

Stronki z neta:
http://www.ndw.v.pl/art.php?nr=101
http://exodus2006.com/BibleCodes2.htm
trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2009, 12:20:49 »

Tora nie by³a przepisywana literka w literkê, pewne wyrazy czy zwroty wypada³y z jêzyka i zastêpowano je nowymi (tora napisana by³a w jêzyku paleohebrajskim który ju¿ nie jest u¿ywany). Plus oczywiœcie b³êdy w przepisywaniu.
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2009, 13:56:31 »

Izaak Newton teÂż poszukiwaÂł w Biblii klucza do szyfru i  uwaÂżaÂł to za waÂżniejsze niÂż odkrycie prawa powszechnego ci¹¿enia.
Ukryty przekaz Biblii jest ca³kowicie ekumeniczny, zapisane wiadomoœci mog¹ dotyczyÌ ka¿dego. OdczytaÌ je mo¿na jednak wy³¹cznie po hebrajsku, gdy¿ w³aœnie to jest jêzyk, w którym Biblia zosta³a napisana.
Odkrycie, ktĂłrego nie zdoÂłaÂł dokonaĂŚ Newton, dla Elijahu Ripsa staÂło siĂŞ moÂżliwe, dlatego Âże dysponowaÂł on narzĂŞdziem, ktĂłrego siedemnastowieczny fizyk mieĂŚ nie mĂłgÂł -- komputerem. Szyfr kryjÂący informacje w Biblii zamkniĂŞty byÂł na swoisty zamek czasowy. Zamek ten nie mĂłgÂł zostaĂŚ otwarty, dopĂłki nie wynaleziono komputera.
Tak wiec pojawienie siĂŞ slow na zasadzie losowego przypadku jest statystycznie nieprawdopodobne.

trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2009, 14:02:25 »

Ta sama statystyka dotyczy hebrajskiego Moby Dicka :-) Przestaù cytowaÌ ksi¹¿kê tylko pomyœl logicznie sam. Tora siê zmieni³a a wiêc kod musia³ siê zmieniÌ.
astro
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2009, 14:40:15 »

Nie wierzĂŞ Âżadnej ''Biblii'', bo Âżadnej ''Biblii'' nie ma!

Jedyna ''Biblia'' o czym wiadomo przecieÂż nie od dziÂś, to tylko pasek jakiegoÂś materiaÂłu dÂługoÂści 7cmm i szerokoÂści okoÂło 2cmm, ktĂłry zostaÂł spisany przed wiekami w mieÂście Biblios stÂąd ta nazwa i to tyle na temat Biblii !
Reszta to przekazy spisane przez ÂŻydowskich skrybĂłw, ktĂłrszy spisywali je bĂŞdÂąc w babiloĂąskiej niewoli, jak rĂłwnieÂż przekazy sumeryjskie i greckie.

Pytanie, kto i z jakiej racji  nazwaÂł BibliÂą  te o wiele poÂźniejsze przekazy nie majÂące nic wspĂłlnego z BibliÂą.

A no nazwaÂła go jakaÂś tam owca, bo mÂądry czÂłowiek czegoÂś takiego by nie zrobiÂł,  skoro jedno do drugiego ma siĂŞ tyle co piernik do wiatraka.A, Âże inne owce kupiÂły   tÂą '''''  BibliĂŞ'''' no to  ... beeeee

Kolejny temat, to taki, Âże ÂŻydzi powrĂłciwszy z niewoli, przeredagowali te zapisy dostosowujÂąc ich do potrzeb i zrozumienia Âżydowskiej spoÂłecznoÂści.
NastĂŞpny  temat to taki, Âże wszystko co niby byÂło oryginaÂłem (choĂŚ nim nie byÂło ) Aleksander Wielki spaliÂł na stosie.
PoÂźniej kolejni skrybowie zaczĂŞli odbudowywaĂŚ te przekazy, a to co siĂŞ im  udaÂło odbudowaĂŚ KK przeredagowaÂł i powycinaÂł z tego co mu siĂŞ Âżywnie podobaÂło.
WiĂŞc o jakiej Biblii tu rozmawiemy , hĂŞ?
Dlatego  nie intersujÂą mnie kompletnie  czcze dyskusje na temat tego, co ten czy inny werset, czy jakieÂś kody w  tej caÂłej zmanipulowanej  ksiĂŞdze oznacza. WartoœÌ tych przekazĂłw  jest taka sama jak analiza literacka wiersza.
Czyli koĂącowo wyglÂąda to tak, Âże jak to rozumiesz tak masz.

« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 14:56:14 wysłane przez astro » Zapisane
trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 09, 2009, 14:58:47 »

@astro: bÂądÂź tak dobry i podrzuĂŚ jakiÂś link do ÂźrĂłdeÂł na temat miasta Biblios i owego "paska materiaÂłu".
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #8 : Marzec 09, 2009, 15:15:28 »

"Uporczywy lĂŞk i obawa przeciwko kaÂżdej nowej idei to ideofobia, ktĂłra przejawia siĂŞ w dziedzinie myÂśli i wynalazkĂłw, teorii naukowych czy nawet nauk medycznych. Chorzy na takÂą fobiĂŞ bojÂą siĂŞ nowych idei, zasad czy ÂświatopoglÂądĂłw. Do ofiar neofobii w postaci ideofobii naleÂżeli wielcy myÂśliciele tacy jak Kopernik, Giordano Bruno, Galileusz, Albert Einstein, Nicola Tesla, ale teÂż tysiÂące mniej sÂławnych. Neofobia rzutujÂąca siĂŞ jako obawa przeciwko postĂŞpowi technologicznemu czy nowym pomysÂłom racjonalizatorskim to teÂż obawa przed doskonaÂłosciÂą i udoskonalaniem, czyli teleofobia, a nie tylko technolofobia."

Mamy tego b.duzo tutaj na forum ale czy jest tutaj ktos kto zapoznal sie z trescia tej ksiazki, bo negacja wszystkiego nie jest odpowiedzia na pytanie.
trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 09, 2009, 15:30:02 »

@diabolicq: zapoznaj siê najpierw z racjonalnym myœleniem (popartym argumentacj¹ i dowodami) a dopiero póŸniej pisz coœ o fobiach. Czyta³em pierwsz¹ czeœÌ kodu Biblii i zbada³em równie¿ inne Ÿród³a ni¿ tylko pogl¹d autora ksi¹¿ki. Doszed³em do takich wniosków jak napisa³em powy¿ej.
arteq
Gość
« Odpowiedz #10 : Marzec 09, 2009, 18:30:48 »

Dlatego  nie intersujÂą mnie kompletnie  czcze dyskusje na temat tego, co ten czy inny werset, czy jakieÂś kody w  tej caÂłej zmanipulowanej  ksiĂŞdze oznacza.
Powiedz Astro, kto byÂł tak wredny i prĂłbowaÂł CiĂŞ zmuszaĂŚ abyÂś siĂŞ tym interesowaÂł?
astro
Gość
« Odpowiedz #11 : Marzec 09, 2009, 21:40:15 »

Dlatego  nie intersujÂą mnie kompletnie  czcze dyskusje na temat tego, co ten czy inny werset, czy jakieÂś kody w  tej caÂłej zmanipulowanej  ksiĂŞdze oznacza.
Powiedz Astro, kto byÂł tak wredny i prĂłbowaÂł CiĂŞ zmuszaĂŚ abyÂś siĂŞ tym interesowaÂł?
Nie znam takiego pojĂŞcia (wredny) i nie posÂługujĂŞ siĂŞ takimi okreÂśleniami.

A napisaÂłem to ogĂłlnie, lub wobec tych, ktĂłrzy w jakiÂś dziwny sposĂłb ulegajÂą  taniej sensacji. Wszystko moÂżna udowodniĂŚ jak siĂŞ chce i nawet odnaleŸÌ jakieÂś kody w ''Biblii". Tylko moÂże zacz¹Ì by od tego, Âże
to co nazywajÂą ''BibliÂą'' to jej pierwotny, czy oryginalny zapis tej  ''Biblii'' znajduje siĂŞ pod zamkniĂŞciem w bibliotece WatykaĂąskiej i tylko papierz i kilku dostojnikow ma do niej dostĂŞp.WiĂŞc moÂże wpierw  w tamtej ''Biblii'' poszukaĂŚ tych kodĂłw, a nie w tych Âświerszczykach co pod nazwÂą ''Biblia'' sprzedawane sÂą w kioskach.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 21:45:29 wysłane przez astro » Zapisane
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #12 : Marzec 09, 2009, 21:46:26 »

Tylko mo¿e zacz¹Ì by od tego, ¿e
to co nazywajÂą ''BibliÂą'' to jej pierwotny, czy oryginalny zapis tej  ''Biblii'' znajduje siĂŞ pod zamkniĂŞciem w bibliotece WatykaĂąskiej i tylko papierz i kilku dostojnikow ma do niej dostĂŞp.WiĂŞc moÂże najpierw  w tamtej ''Biblii'' poszukaĂŚ tych kodĂłw, a nie w tych Âświerszczykach co pod nazwÂą ''Biblia'' sprzedawane sÂą w kioskach.

Co do samej Bibli nie bĂŞdĂŞ wdawaÂł siĂŞ w polemikĂŞ. Przyznam, ze znam doÂśc dobrze tĂŞ ksiĂŞgĂŞ, ale mam w tej chwili bardzo podobny do niej stosunek. MaÂła jednak dygresja, czy sprostowanie. Nie kupisz jej w kioskach. DuÂży uÂśmiech
trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #13 : Marzec 09, 2009, 21:58:52 »

@astro: a gdzie linki do Twoich ÂźrĂłdeÂł informacji o ktĂłre prosiÂłem? Piszesz Âżeby nie ulegaĂŚ taniej sensacji, a skÂąd masz informacje o Biblii przechowywanej pod zamkniĂŞciem w bibliotece WatykaĂąskiej, z sesji? :-)
astro
Gość
« Odpowiedz #14 : Marzec 09, 2009, 22:36:24 »

@astro: a gdzie linki do Twoich ÂźrĂłdeÂł informacji o ktĂłre prosiÂłem? Piszesz Âżeby nie ulegaĂŚ taniej sensacji, a skÂąd masz informacje o Biblii przechowywanej pod zamkniĂŞciem w bibliotece WatykaĂąskiej, z sesji? :-)

A skÂąd ja Ci wezmĂŞ teraz linki.Temat o ktĂłry pytasz byÂł  opisywany na forum ''Racjonalista''.WejdÂż na forum i zapytaj o to Agnosiewicza ( wÂłaÂścieciela tego forum ) autora wielu ksi¹¿ek z tematu religioznastwa. MoÂżesz teÂż zapytaĂŚ o to p.Adama KadmoĂąskiego - znanego w Polsce historyka, teologa i ezoteryka.
Znajdziesz go googlem.
MoÂżesz wejÂśc na forum astroforum.hekko.pl i tam o tym teÂż pisze  ''Wyzwolony Adam'' - goœÌ, ktĂłry pó³ Âżycia poÂświĂŞciÂł tematowi ''Biblii''. Jak chcesz to mogĂŞ Cie z nim skontakowaĂŚ przez maila. Ok?
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 22:42:07 wysłane przez astro » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #15 : Marzec 10, 2009, 00:41:04 »

Ostatnio znalazÂłem liczne dowody i opisy mĂłwiÂące o istnieniu mitycznego jednoroÂżca i to w kilku publikacjach, ogĂłlnie dostĂŞpnych, a nie trzymanych w sekretnym archiwum dostĂŞpnym pojedynczym osobom. MogĂŞ podaĂŚ tytuÂły i linki do odpowiednich stron. WedÂług moich cĂłrek najlepszy opis zawiera siĂŞ w BaÂśniach ÂŚwiata, rok wydania 2004, przez oficynĂŞ wydawniczÂą z Warszawy...
SkonataktowaĂŚ niedowiarkĂłw przez maila. Ok?
trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #16 : Marzec 10, 2009, 00:57:56 »

ÂŻadnych maili nie potrzebujĂŞ, wystarczÂą mi linki. Tekst na racjonaliÂście znalazÂłem bo czytaÂłem go wczeÂśniej (http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1577) ale nie ma tam nic o mieÂście Biblios.  Na forum astroforum.hekko.pl rĂłwnieÂż byÂłem i wyniki wyszukiwania rĂłwnieÂż pokazaÂły zero przy sÂłowie Biblios. O bibliotece WatykaĂąskiej teÂż nic nie napisaÂłeÂś wiĂŞc domyÂślam siĂŞ, Âże tÂą wiedzĂŞ czerpaÂłeÂś z sesji 87, tyle Âże pomyliÂłeÂś bibliotekĂŞ ze skarbcem:

EN-KI: Wiele. I tutaj, Âżeby juÂż nie wzywaĂŚ na sesjĂŞ osobistÂą powiem tak : w Watykanie, w skarbcu jest taka „pierwsza” Biblia, prawdziwa. WiĂŞc, pojedÂź tam i poproÂś, Âże chcesz trochĂŞ postudiowaĂŚ. Tam prawdĂŞ usÂłyszysz i przeczytasz. SÂłucham.

Ale owy cytat mija siê z Twoj¹ wypowiedzi¹, bo skoro sugerujesz, ¿e Biblia to jedynie pasek wielkoœci 7x2 cm to raczej nie ma co tam studiowaÌ. Poprzyj wiêc proszê swoje argumenty jak¹œ sprawdzaln¹ argumentacj¹ zamiast rzucaÌ puste s³owa.
arteq
Gość
« Odpowiedz #17 : Marzec 10, 2009, 01:31:53 »

NiektĂłrzy uwaÂżajÂą, Âże w Biblios narodziÂł siĂŞ alfabet...
astro
Gość
« Odpowiedz #18 : Marzec 10, 2009, 02:13:18 »

ÂŻadnych maili nie potrzebujĂŞ, wystarczÂą mi linki. Tekst na racjonaliÂście znalazÂłem bo czytaÂłem go wczeÂśniej (http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1577) ale nie ma tam nic o mieÂście Biblios.  Na forum astroforum.hekko.pl rĂłwnieÂż byÂłem i wyniki wyszukiwania rĂłwnieÂż pokazaÂły zero przy sÂłowie Biblios. O bibliotece WatykaĂąskiej teÂż nic nie napisaÂłeÂś wiĂŞc domyÂślam siĂŞ, Âże tÂą wiedzĂŞ czerpaÂłeÂś z sesji 87, tyle Âże pomyliÂłeÂś bibliotekĂŞ ze skarbcem:

EN-KI: Wiele. I tutaj, Âżeby juÂż nie wzywaĂŚ na sesjĂŞ osobistÂą powiem tak : w Watykanie, w skarbcu jest taka „pierwsza” Biblia, prawdziwa. WiĂŞc, pojedÂź tam i poproÂś, Âże chcesz trochĂŞ postudiowaĂŚ. Tam prawdĂŞ usÂłyszysz i przeczytasz. SÂłucham.

Ale owy cytat mija siê z Twoj¹ wypowiedzi¹, bo skoro sugerujesz, ¿e Biblia to jedynie pasek wielkoœci 7x2 cm to raczej nie ma co tam studiowaÌ. Poprzyj wiêc proszê swoje argumenty jak¹œ sprawdzaln¹ argumentacj¹ zamiast rzucaÌ puste s³owa.

Po pierwsze jak Ci siê nie chce to Ci poszukam.Bo Ty sobie myœlisz, ¿e ja tu mam ca³y magazyn linków na swoim twardym dysku przygotowanych do wys³ania ka¿demu.Nie mam ¿adnych linków, a to o czym czyta³em lub z kimœ rozmawia³em pó³ roku temu, czy rok temu to co mam do tego trzymaÌ linki?
Po drugie to wiedz o tym, Âże jak wchodzisz na fora, a nie jesteÂś zalogowany, to wyszukiwarka nie pokaÂże Ci niczego.Wpisz sobie nawet nick uÂżytkownika, ktĂłrego widzisz post niÂżej, a wyszukiwarka powie Ci, Âże nie ma takiego hasÂła.Zkolei wyszukiwarki na forach to nie google.WiĂŞc moÂżesz sobie np. wpisywaĂŚ nawet sto razy sÂłowo ''BĂłg'' a i tak Ci moÂże nie pokazaĂŚ, choĂŚ to sÂłowo nie raz byÂło uÂżywane na forum.
Po trzecie, nie wmawiaj mi, Âże pomyliÂłem bibliotekĂŞ ze skarbcem, bo nawet tej caÂłej sesji nr.87 nigdy w Âżyciu nie czytaÂłem.A nawet jak czytaÂłem to mam taki stosunek do tych przekazĂłw, Âże za dwa dni mi to z gÂłowy uleciaÂło.
WiĂŞc Ci przygotuje to o co pytasz i Ci wyÂślĂŞ.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 02:14:41 wysłane przez astro » Zapisane
Leszek
Gość
« Odpowiedz #19 : Marzec 10, 2009, 14:19:12 »

Ró¿ne:
http://peb.pl/search.php?searchid=83217800
Enigma
Gość
« Odpowiedz #20 : Marzec 10, 2009, 16:16:42 »

A czy nie powinno sie odrobine odzieliĂŚ sÂłowo Biblia od Tora?
'Kodu biblii' nie czyta³am, lecz sama biblia to zbiór chrzescijaùski z nowym testamentem, listami aposto³ów i pslmami.
Tora - czyli to co w biblii nazywamy starym testamentem skÂłada sie z pieciu ksiÂąg i na ktĂłrymÂś etapie historii Izraela sie koĂączy. Z tego co wiem tekst Tory przepisywany byÂł bardzo dokÂładnie, a samÂą ksiegĂŞ otacza sie do dziÂś zabobonnÂą czciÂą ( coÂś jak Koran). I ten hebrajski tekst ma byĂŚ podstawÂą jakiegoÂś kodu, a nie caÂła biblia ktĂłrÂą chowa sobie papierz w Watykanie. Bo generalnie zmiany w 'biblii' byÂły spowodowane tÂłumaczeniami na wiele jezykĂłw i brakiem interpretacji. Czy moÂże sie myle?
trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #21 : Marzec 10, 2009, 16:47:55 »

Nie mylisz siê w kwestii, ¿e chodzi o Torê. Jednak i ona siê zmienia³a, bo jak ju¿ napisa³em by³a stworzona w jêzyku paleohebrajskim, który zanika³ wiêc zastêpowano s³owa ich wspó³czesnymi odpowiednikami, aby tekst nadal pozosta³ zrozumia³y.
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #22 : Marzec 10, 2009, 21:08:22 »

Znalazlem w koncu to czego szukalem !!!
ZAKODOWANE SLOWA W BIBLI
Mozecie sami sprobowac - wyszukiwarka hasel i slow z nimi powiazanych POLECAM
http://www.biblecodewisdom.com/
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #23 : Marzec 10, 2009, 21:45:49 »

A czy nie powinno sie odrobine odzieliĂŚ sÂłowo Biblia od Tora?
'Kodu biblii' nie czyta³am, lecz sama biblia to zbiór chrzescijaùski z nowym testamentem, listami aposto³ów i pslmami.

MoÂże tylko malutkie sprostowanie Enigmo. N.T. do psalmĂłw ma siĂŞ jak kozaki do sanda³ów. DuÂży uÂśmiech  Czyli jak Tora do N.T.. Miejsce PsalmĂłw jest w S.T..
trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #24 : Marzec 10, 2009, 22:55:24 »

@diabolicq: widzĂŞ Âże jesteÂś na etapie wstĂŞpnym, wiĂŞc pewnie zainteresuje Ci program Tora 4 U dostĂŞpny tutaj - http://www.exodus2006.com/torah4u.htm

Im szybciej zrozumiesz tym wiĂŞcej czasu zyskasz (zamiast straciĂŚ).
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: