363 zÂł kwartalnie !!! DokÂładnie tyle pÂłaci mĂłj proboszcz dobrodziej, jako podatek od swoich dochodĂłw. Ostatnio pewien uroczy wikary po cywilnemu tak mi zaimponowaÂł przy ruletce, Âże postanowiÂłem wÂłoÂżyĂŚ w to trochĂŞ wysiÂłku i dowiedzieĂŚ siĂŞ jakie sÂą ÂźrĂłdÂła finansowania luksusowej konsumpcji czĂŞÂści kleru. PaÂłacyki, wille, "siostrzenice", "siostrzeĂący", nocne kluby, limuzyny, ekskluzywne kurorty, ostentacja w szastaniu pieniĂŞdzmi. NiemoÂżliwe, Âżeby ÂźrĂłdÂłem finansowania byÂła tylko taca od zuboÂżaÂłego spoÂłeczeĂąstwa. No to skÂąd na to biorÂą

Trudny temat, ale na czasie, bo nie zauwa¿y³em, ¿eby ktokolwiek porwa³ siê na powa¿n¹ próbê odpowiedzi na to pytanie. Powtarzaj¹ siê tylko wpisy "opodatkowaÌ Koœció³". Spróbójmy zatem na spokojnie zmierzyÌ siê z tym tematem.
- 1 -
Taca. To oczywiste. Bez tego elementu ¿adna msza œwiêta nie jest doœÌ œwiêta, ¿eby j¹ warto by³o odprawiÌ. Poza tym dla zapewnienia wiernym stosownej motywacji tradycyjne 5 przykazaù koœcielnych udoskonalono w ten sposób, ¿e bogobojny katolik mo¿e ju¿ balangowaÌ kiedy chce byleby dobrze dawa³ na tacê fachowcom.
- 2 -
Skarbony. Rozstawia siĂŞ je w domach boÂżych tak gĂŞsto, jak pewien ojciec dyrektor z Torunia podaje numer konta przez radio. Zastosowany pretekst nie ma znaczenia, bo i tak wszystko trafia do rÂąk proboszcza i tylko on wie, co siĂŞ z tymi pieniĂŞdzmi dalej dzieje.
- 3 -
Zyski z wynajmowania nieruchomoœci. Po wejœciu kleru do szkó³ paùstwowych zosta³o na przyk³ad oko³o 23 000 tak zwanych punktów katechetycznych. Dobrodzieje robi¹ z tym co chc¹. Mog¹ na przyk³ad swoim lokalnym cywilnym kolaborantom z w³adz terenowych kazaÌ organizowaÌ ró¿nego rodzaju konferencje, szkolenia i tak zwane sesje wyjazdowe w³aœnie w tych lokalach. Cenê dyktuje dobrodziej i nikt nie œmie siê targowaÌ. Wiele razy bra³em udzia³ w takich przymusowych spêdach, wiêc wiem o czym mówiê. Inni dobrodzieje nie krêpuj¹ siê zak³adaÌ w tych obiektach prywatnych hurtowni zarejestrowanych tak, ¿eby nie p³aciÌ podatków.
- 4 -
Zyski z inwestycji budowlanych typu Roma Office Center w Warszawie. W tym przyk³adzie inwestorem jest archidiecezja warszawska, która w³o¿y³a w to 24 miliony dolarów amerykaùskich. W koœcielnym wie¿owcu mieszcz¹ siê równie¿ bary, restauracje, sklepy, punkty us³ugowe itp. Ogó³em oko³o 12 000 metrów kwadratowych œwiêtej powierzchni. Dzia³kê w centrum Warszawy kazali sobie daÌ praktycznie za darmo.
- 5 -
Zyski z dziaÂłalnoÂści przemysÂłowej. SzczegĂłlnie przemysÂł poligraficzny. Poczytajcie o przewaÂłach "Stella Maris". Masowy wyrĂłb dewocjonaliĂłw, Âświec, win ( niby, Âże mszalne ) itp. DoskonaÂłe przebicie jest rĂłwnieÂż na opÂłatkach.
- 6 -
Zyski z dziaÂłalnoÂści handlowej. Na przykÂład wÂłasne ksiĂŞgarnie, sklepy z dewocjonaliami, wydawnictwa koÂścielne, kwieciarnie przy cmentarzach itp.
- 7 -
Zyski z dziaÂłalnoÂści rolniczej. Wielu wiejskich proboszczĂłw do dzisiaj posiada tak zwane prebendy i obrabia je wiejskimi parobkami, jak przed wojnÂą. Trzeba przyznaĂŚ, Âże od dziaÂłalnoÂści rolniczej ksiĂŞÂża pÂłacÂą podatek rolny.Ale za to otrzymuja milionowe dotacje z UE.
- 8 -
Zyski/straty z ogĂłlnopolskich businessĂłw Episkopatu lub biskupĂłw. PrzykÂład - fundusz emerytalny Arca Invesco. W tym przypadku czarni siĂŞ przeliczyli. PowoÂływanie siĂŞ w telewizyjnych reklamĂłwkach na autorytet Episkopatu okazaÂło siĂŞ niewypaÂłem i fundusz nie wytrzymaÂł konkurencji.
- 9 -
Zyski z dziaÂłalnoÂści nazwijmy to umownie "obszarniczej" . PrzykÂład gospodarstwo Carol. KoÂścielny Caritas kazaÂł sobie daĂŚ 1 300 hektarĂłw paĂąstwowej ziemi razem z bezrobotnym miejscowym chÂłopstwem z Mierzyna i Wrzosowa. Ci biedni ludzie ( dawni pracownicy PGR-Ăłw ) w praktyce sÂą teraz caÂłkowicie zaleÂżni od nowego pana, bo innej roboty nie ma.
- 10 -
Zyski z przedsiêbiorstw wielobran¿owych. Na przyk³ad business turystyczny. Sam by³em kilka razy na tak zwanych pielgrzymkach autokarowych po Europie. Faktycznie by³y to normalne komercyjne trasy turystyczne ( czêœciowo fundowa³ zak³ad pracy, wiêc siê jeŸdzi³o ). Dobrodzieje wskazywali cywilnym kolaborantom, do wycieczek których biur podró¿y powinien ze spo³ecznych pieniêdzy dop³acaÌ katolicki urzêdnik. Dla wy¿szych szar¿ by³y lepsze "pielgrzymki". Najlepsi w businessie turystycznym s¹ ojcowie Pallotyni. Jak macie odpowiednio gruby portfel, mo¿ecie z nimi pielgrzymowaÌ na przyk³ad po Amazonii.
- 11 -
Zyski z businessu oœwiatowego. Wiara nie jest nauk¹. Czarni natomiast kszta³c¹ swoje przysz³e kadry na koszt Ministerstwa Nauki ( czy jak tak ono siê teraz oficjalnie nazywa ). W 2001 roku tylko KUL i PAT poci¹gnê³y od Polski dok³adnie 57 878 200 z³otych, ci¹gn¹ dalej i co raz wiêcej. Jest równie¿ trzecia pompa ss¹ca. Kiedyœ nazywa³o siê to Akademia Teologii Katolickiej. Zmieniono nazwê na Uniwersytet Kardyna³a Stefana Wyszyùskiego i ju¿ mo¿na doiÌ, bo oficjalnie szko³a ma status uczelni paùstwowej. Podejmowane s¹ liczne próby zak³adania wydzia³ów teologicznych na ró¿nych uczelniach paùstwowych.
- 12 -
Zyski z businessu cmentarnego. To dobry temat na specjalny w¹tek. Je¿eli ktoœ ma czas i potrafi to zrobiÌ, niech spróbuje oszacowaÌ dochodowoœÌ z jednego hektara cmentarza, tak jak to siê robi w rolnictwie. Produkt jest inny, ale z ekonomicznego punktu widzenia zasada podobna. Go³ym okiem widaÌ jednak, ¿e trudno sobie wyobraziÌ lepszy i pewniejszy interes. Ceny narzucane przez pasterzy i ich techniki marketingowe znacie, albo poznacie.
- 13 -
Zyski z prawdziwych darowizn. Koœció³ od otrzymanych darowizn nie p³aci podatków. Prawdziwe darowizny ( w odró¿nieniu od fikcyjnych ) najlepiej wychodz¹ wtedy, gdy maj¹ formê dotacji i rozdaje siê nie swoje pieni¹dze, ale spó³ek skarbu paùstwa. Spó³ka skarbu paùstwa to jest takie coœ, ¿e jeszcze tego nie sprywatyzowali, ale ju¿ przygotowali do dojenia, bo nadali postaÌ spó³ki akcyjnej. Stanowiska prezesów i cz³onków rad nadzorczych obsadza siê zwykle z nadaù politycznych a potem nale¿y siê odwdziêczyÌ. Przyk³ad KGHM Polska MiedŸ S.A. Polityczni mianowaùcy - w tym przypadku jeszcze z rozdania solidarnoœciowego - odwdziêczyli siê w nastêpuj¹cy sposób: Fundacja Œwiêtego Antoniego z okazji festynu "Unieœ mnie do góry" 300 000 z³. Parafia w G³ogowie 450 000 z³. Jankowski ze Œwiêtj Brygidy 450 000 z³. 3 razy po 50 000 z³ dla diecezji legnickiej, zielonogórskiej, wroc³awskiej, katowickiej. Katolickie Radio Plus z Legnicy i Katolickie Radio G³ogów odpowiednio 8 100 i 5 000 z³ miesiêcznie. Kuria we Wroc³awiu - samochód Audi A 8 za 196 000 z³ bez VAT. Seminarium Duchowe we Wroc³awiu 7 000 z³. Salezjaùskia Organizacja Sportowa 150 000 z³. KGHM to tylko jeden przyk³ad dzia³alnoœci cywilnych kolaborantów. Ile czarni wyci¹gnêli t¹ metod¹ w skali ca³ej Polski prze 25 lat naszego pontyfikatu ? Ile ci¹gn¹ obecnie ?
- 14 -
Zyski z fundowania dobrodziejom na koszt podatników 80 % sk³adki emerytalnej, a misjonarzom na misjach, zakonnicom i zakonnikom klauzulowym i tak zwanym kontemplacyjnym 100 %. Te¿ bym tak chcia³. Niech inni co miesi¹c sk³adaj¹ siê na moj¹ przysz³¹ emeryturê, a ja bêdê siedzia³ i kontemplowa³... Te pozosta³e 20 % sk³adki emerytalnej i wypadkowej, któr¹ p³ac¹ wielebni i tak jest potr¹cana z os³awionego dochodowego podatku rycza³towego. Dochodowy podatek rycza³towy to sztandar, którym wymachuj¹ ksiê¿a, gdy ktoœ im mówi, ¿e wtr¹caj¹ siê do polityki a nie p³ac¹ podatków. Jeszcze do tego wrócimy.
- 15 -
Zyski z paĂąstwowych dotacji na koÂścielne zakÂłady opieki spoÂłecznej ( art. 22 ust.1 Konkordatu ) i zyski z paĂąstwowych dotacji na przedszkola, szkoÂły i inne placĂłwki oÂświatowo - wychowawcze koÂścioÂła.
- 16 -
Zyski z urzêdolenia. Najprostszej czynnoœci s³u¿bowej kap³an katolicki nie wykona bez "karteczki", najlepiej w trzech kopiach i ¿eby na ka¿dej by³y po dwie piecz¹teczki. Na ka¿dym kroku p³aÌ i p³aÌ. Kolega opowiada³ mi jak poszed³ na "nauki przedma³¿eùskie"...
DRUGA GRUPA - OFICJALNE DOCHODY KSIĂÂŻY
17. ÂŚluby.
18. Pogrzeby.
19. Chrzty.
20. KolĂŞdy.
21. Intencje mszalne.
22. Wypominki 1 i 2 listopada ( podobno 1/10 oficjalnych rocznych dochodĂłw indywidualnych pochodzi z tego ÂźrĂłdÂła ). Czarni dobrze wiedzieli po co wymyÂślili ludziom tak zwany czyÂściec, mimo Âże takiego sÂłowa nie ma w Biblii.
23. Pensje dla kapelanów wojskowych, policyjnych, szpitalnych, wiêziennych, stra¿ackich itp. wyp³acanych przez Polskê. Kapelanów wojskowych jest obecnie w przybli¿eniu 200. W 1999 roku ujawniony oficjalnie bud¿et orydynariatu polowego wynosi³ 13,1 miliona z³otych. MON p³aci równie¿ za kaplice. Naszych granic broni eskadra 250 zakonnic na etatach sier¿antów... W 2000 roku ka¿da z nich ci¹gnê³a z bud¿etu 1200 z³otych. Ile ich jest obecnie i ile teraz ci¹gn¹ nie wiem, bo gdzie to sprawdziÌ ? Pos³ugujê siê takimi danymi, jakie uda³o mi siê gdzieœ znaleŸÌ. Prawdziwych ¿o³nierzy do sza³u doprowadza tak zwany numer na kapelana, zwi¹zany ze s³u¿bowymi mieszkaniami dla oficerów, ale to ju¿ inna historia.
24. Drugi cyc nadstawia dobrodziejom Ministerstwo Zdrowia. Trudno powiedzieĂŚ ilu kapelanĂłw u nich siĂŞ pasie, bo liczba roÂśnie jak na droÂżdÂżach. Prawdopodobnie jest to okoÂło 2000 ksiĂŞÂży. W 1999 roku Rzeczypospolita podawaÂła liczbĂŞ 1500 kapelanĂłw szpitalnych, z tego okoÂło 1000 na etatach. Mniejsze cyce spontanicznie nadstawiajÂą tacy krezusi jak policjanci, straÂżacy, funkcjonariusze wiĂŞziennictwa itd. Powszechnie wiadomo, Âże pracownicy budÂżetĂłwki sÂą przepÂłacani, wiĂŞc mogÂą sobie trochĂŞ poszastaĂŚ...
25. Pensje dla katechetów ( czarnych i cywilnych ). Najpierw mieli uczyÌ religii w paùstwowych szko³ach bezp³atnie, wszak maj¹ powo³anie i celem ich pos³ugi jest zbawienie duszy niesmiertelnej Jasia i Ma³gosi. Teraz im ju¿ przesz³o. Nie mam aktualnych danych, ale w 1999 roku poci¹gn¹li od Polski oko³o 600 milionów z³otych ³¹cznie ze sk³adkami na ZUS !!! Instytut Statystyki Kk ujawni³, ¿e w 1998 roku pensje katechetek i katechetów pobiera³o 36 000 fachowców z tego 17 757 "profi" i 18 381 amatorów.
TRZECIA GRUPA - ZYSKI Z OKRADANIA OJCZYZNY
26. Zyski z fikcyjnych darowizn: Do klasyki tego gatunku nale¿y tak zwany "numer na ksiêdza", który w pewnych krêgach sta³ siê wrêcz norm¹. ¯eby siê nie m¹drzyÌ powiem o co chodzi w najprostszych s³owach. Jesteœ dobrodziejem, lub jego cywilnym kolaborantem. Chcecie dorobiÌ. Dobrodziej wystawia kolaborantowi zaœwiadczenie, ¿e oto zosta³ obdarowany kwot¹ na przyk³ad 100 000 z³otych. Fiskus nie pobiera od dobrodzieja ¿adnego podatku, bo to ksi¹dz ( bo w teorii darowizna by³a na cele kultu religijnego ). Kolaborant odpisuje sobie od podstawy opodatkowania 100 000 z³, ale obecnie nie wiêcej ni¿ 10 % rocznego dochodu, bo to szlachetny darczyùca. Za wystawienie fa³szywego œwiadectwa dobrodziej wzi¹³ na przyk³ad 10 000 z³. Ca³¹ zabawê finansuje Polska, która póŸniej nie ma na pielêgniarki i posi³ki w szpitalach. Urzêdnicy paùstwowi nie s¹ g³upi i oczywiœcie wiedz¹ o co chodzi. W³aœnie dlatego, ¿e nie s¹ g³upi siedz¹ cicho. Kto przy 18 % bezrobociu, maj¹c dobr¹ paùstwow¹ posadê zadrze z miejscowym dobrodziejem ? Skala okradania Polski przez duchownych z zastosowaniem tej techniki jest trudna do przeszacowania. Tygodnik Newsweek jakiœ czas temu dopuœci³ siê na ksiê¿ach prowokacji dziennikarskiej i nastêpnie wszystko opisa³. Miêdzy innymi napisali, cytujê "¯aden duchowny nie odmówi³ nam wspó³pracy w oszustwie". Wszyscy dobrodzieje chcieli wystawiÌ poœwiadczenia, ¿e otrzymali fikcyjne darowizny. Bóg w dekalogu coœ wspomina³, ¿e nie bêdziesz dawa³ fa³szywego œwiadectwa, czy jakoœ tak, ale na pewno nie mówi³ tego powa¿nie...
27. Zyski z nadu¿ywania zwolnieù od ce³ i akcyz od przedmiotów importowanych na cele kultu religijnego. Proceder przybra³ tak gigantyczn¹ skalê, ¿e zrobi³o siê zbyt g³oœno i oficjalnie ju¿ im to trochê ukrócili. Najbardziej znane przyk³ady: Szajka z Rzeszowa w sk³adzie oœmiu miejscowych proboszczów tylko przez jeden rok sprowadzi³a na cele kultu religijnego 92 luksusowe limuzyny i wpad³a. Trio dobrodziei z Lublina stuknê³o Polskê na 400 000 z³otych. Trzeba trafu. To akurat tyle, ile wynosi odszkodowanie zas¹dzone za do¿ywotnie kalectwo tej dziewczynki przygniecionej na cmentarzu parafialnym pewnego proboszcza. Koœció³ bezlitoœnie procesuje siê z kalekim dzieckiem. Przegra³ ju¿ we wszystkich instancjach i dalej nie p³aci. Ale ogólnie, gdyby siê ktoœ pyta³ ECCE HOMO. Alleluja i do przodu. Wszak nie na darmo Chrystus naucza³ "sprzedaj wszystko co masz, pieni¹dze oddaj biednym i idŸ za mn¹". Gdybyœcie dobrodzieje faktycznie szli za Chrystusem, jak Was o to prosi³, doszlibyœcie do ³ó¿eczka tej dziewczynki, siedzieli na jego brzegu i czytali dziecku bajki Andersena. Jak mo¿na id¹c za Chrystusem dojœÌ do willi proboszczów i pa³aców biskupów, patrzeÌ sobie przez okno na ludzkie dramaty i liczyÌ pieni¹dze.
Na koniec sprawa najwa¿niejsza: Koronnym argumentem kap³anów jest, ¿e my to wszystko nie dla siebie..., my prowadzimy dzia³alnoœÌ charytatywn¹ i to dlatego mamy takie przywileje. A otó¿ wielkie g... prawda !Na dzia³alnoœÌ charytatywn¹ te¿ dostajecie pieni¹dze z naszych podatków za poœrednictwem bud¿etu paùstwa !!! Na podstawie artyku³u 14 ustêp 4 Konkordatu Polska musi koœcielne zak³ady opieki spo³ecznej dotowaÌ dok³adnie tak samo, jak paùstwowe. To samo dotyczy równie¿ szkó³, przedszkoli i innych placówek oœwiatowo - wychowawczych Koœcio³a. Co najmniej 52 koœcielne zak³ady opiekuùczo lecznicze funkcjonuj¹ na paùstwowych pieni¹dzach z bud¿etu centralnego. Z bud¿etów wojewódzkich finansowane jest oko³o 100 domów opieki spo³ecznej, o których okoliczna ludnosÌ myœli, ¿e to finansuj¹ ksiê¿a. Za te pieni¹dze paùstwo mog³oby zatudniÌ normalne pielêgniarki i bez ³aski. Poczciwi ludzie w Polsce s¹ przekonani, ¿e ksiê¿a i zakonnice od ust sobie odmejmuj¹ i pomagaj¹ potrzebuj¹cym.
Drugim wielkim mitem jest doœÌ powszechne przekonanie, Âże ksiĂŞÂża pÂłacÂą normalne podatki. GdybyÂśmy pÂłacili Polsce takie podatki, jak oni, Polski juÂż by nie byÂło. SprawĂŞ ich podatkĂłw reguluje ustawa z 20 listopada 1998 roku o zryczaÂłtowanym podatku dochodowym (...) W najwiĂŞkszym skrĂłcie wymiar tego podatku zaleÂży od stanowiska ( proboszcz, wikary ), wielkoÂści parafi i regionu Polski. Zamiast siĂŞ z tym mĂŞczyĂŚ najlepiej po prostu zadzwoniĂŚ do swojego UrzĂŞdu Skarbowego i zapytaĂŚ. Moja parafia ma okoÂło 2000 mieszkaĂącĂłw. Proboszcz kwartalnie pÂłaci dokÂładnie 363 zÂłote, a wikary 307 zÂłotych !!! Policzmy w prosty sposĂłb: Mieszkam w wieÂżowcu - 12 kondygnacji po 4 mieszkania na jednym piĂŞtrze, razem 48 mieszkaĂą. PrzyszedÂł dobrodziej "po kolĂŞdzie". Wpuszczono go do 40 mieszkaĂą. ÂŚrednio zgarnÂą po 50 zÂłotych. 40 x 50 = 2000 zÂłotych, a on rocznie pÂłaci Polsce 4 x 363 zÂłote = 1452 zÂłote tak zwanego dochodowego podatku ryczaÂłtowego ! Ten podatek istnieje tylko po to, Âżeby mydliĂŚ oczy naiwnym ( do niedawna rĂłwnieÂż mnie, bo nie miaÂłem pojĂŞcia, Âże tak to wyglÂąda, dopĂłki nie napisaÂłem tego postu ). Parafianka, ktĂłra przed koÂścioÂłem sprzedaje precle pÂłaci Polsce wiĂŞcej niÂż proboszcz dobrodziej. Za chwilĂŞ wyjdzie dobrodziej i jÂą opieprzy, Âże wybraÂła MIEĂ, a nie BYĂ, bo Kowalska daÂła na nowe Âławki 150 a ona tylko 100.
Jeden z nielicznych uczciwych, mÂądrych ksiĂŞÂży ÂŚp. JĂłzef Tischner pisaÂł cytujĂŞ: "Jeszcze nie widziaÂłem nikogo, kto straciÂł wiarĂŞ czytajÂąc Marksa, za to widziaÂłem wielu, ktĂłrzy stracili jÂą przez kontakt z ksiĂŞÂżmi".
Moja wiara w Boga jest niezachwiana, ale BoÂże chroĂą nas przed KoÂścioÂłem ( takim jaki jest dzisiaj w Polsce ).
tekst pochodzi stÂąd:
http://pokazywarka.pl/iikkfz/