Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 23, 2025, 17:59:57

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Finanse KoÂścioÂła Katolickiego  (Przeczytany 10558 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Symeon
Gość
« : Sierpień 23, 2009, 22:03:02 »

Rozejrzyj siĂŞ Symeonie.

Poczytaj choĂŚby informacje z linkĂłw Wiki.Podpytaj rodzicĂłw,znajomych.

Bycie ksiĂŞdzem w Polsce,bo tu licho najbardziej sie zagnieÂździÂło jest sposobem na biznes.

NiepowinniÂśmy rozmawiaĂŚ na ten temat w tym temacie.

Kocie, czytaÂłem fragmenty tych tekstĂłw, do ktĂłrych Wiki zamieÂściÂła linki.
Tak jak wczeœniej napisa³em - s¹ podawane kwoty milionowe, ale s¹ one bardzo ma³e w porównaniu z wydatkami bud¿etu paùstwa, wiêc nie zgadzam siê, ¿e Koœció³ wysysa z nas pieni¹dze jak tylko mo¿e i kombinuje jakby tu wyci¹gn¹Ì od nas jeszcze wiêcej, to jest ju¿ œmieszne.
"Popytaj rodzicĂłw"? Kocie, za kogo Ty mnie masz? Za jakieÂś maÂłe dziecko, ktĂłre nie potrafi sobie samodzielnie (bez rodzicĂłw) poradziĂŚ w otaczajÂącym Âświecie?
Powszechnie uwaÂża siĂŞ, Âże ksiĂŞÂża w Polsce sÂą zamoÂżni i myÂśle, Âże w wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw tak jest, ale to wynika z faktu, Âże zarabiajÂą praktycznie tylko na siebie, nie majÂą Âżon, dzieci, pomagajÂą finansowo pewnie tylko dalszej rodzinie w razie potrzeby, wiĂŞc stÂąd siĂŞ bierze ten ich "majÂątek", a nie skÂładali przecieÂż ÂślubĂłw ubĂłstwa, bo to dotyczy tylko zakonnikĂłw.
Jest sporo zawodów, które zapewniaj¹ wysokie p³ace i z tym nale¿y siê ju¿ pogodziÌ. Jeœ³i zazdroœcisz takim ludziom to nikt Ci nie broni zostaÌ jednym z nich i zarabiaÌ tyle co oni.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2009, 22:23:14 »

Symeon.Nie wiem kim jestes, nie wiem jak zarabiasz na swoj chleb. Twoje wypowiedzi sa bardzo nieodpowiedzialne. Na calym swiecie, tam gdzie sa pieniadze, powinny byc robione rozrachunki, dlaczego kosciol nie chce aby rada koscielna wszystkie dochody kosciola prowadzila , rozliczala, oplacala itp.
Mozna by dlugo dyskutowac, ale tu nie ma o czym dyskutowac. Zachowanie ksiezy jest bardzo czesto bardzo
aroganckie jesli chodzi o pieniadze. Ja nie rozliczam nikogo, na moj chleb pracuje szczeze i godnie a ci ktorzy
robia to inaczej, kiedys beda rozliczeni. I jeszcze jedno, modle sie nie za pieniadze, czesto modle sie tez dla innych ktorzy potrzeboja modlitwy i zdrowia moja modlitwa plynie prosto z serca prosto do Boga, nigdy nie oczekuje zaplaty. Jesli chodzi o ksiedza, to w pierwszej kolejnosci powinno byc oddanie sie Bozej sluzbie, a
potem zawod. Nawet w dzisiejszych czasach to powinno byc na pierwszym planie, smutne-ale tak nie jest.

Ps. Ten tekst jest bardzo arogancki:Jest sporo zawodów, które zapewniaj¹ wysokie p³ace i z tym nale¿y siê ju¿ pogodziÌ. Jeœ³i zazdroœcisz takim ludziom to nikt Ci nie broni zostaÌ jednym z nich i zarabiaÌ tyle co oni.

Nie kazdy ma taki charakter, aby w ten sposob zarabiac takie pieniadze. Mysle ze nie masz pojecia jak wyglada prawdziwa praca gdzie jest dobrze zaplacone za prawdziwa wysokiej jakosci prace.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2009, 22:28:44 wysłane przez Rafaela » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2009, 22:40:11 »

Cytat ... "Jest sporo zawodĂłw, ktĂłre zapewniajÂą wysokie pÂłace i z tym naleÂży siĂŞ juÂż pogodziĂŚ. Jeœ³i zazdroÂścisz takim ludziom to nikt Ci nie broni zostaĂŚ jednym z nich i zarabiaĂŚ tyle co oni."
Symeon.

A od kiedy ksiadz to zawod? To chyba jakies nowum w KRK? Moze mlodzi mezczyzni  wspolczesnie traktuja bycie ksiedzem jako wygodny i luksusowy sposob zycia? Ale w liscie zawodow on nie istnieje.
Kiedys mowilo sie o powolaniu , dzisiaj o gratyfikacjach finansowych. Zmienila sie wartosc bycia ksiedzem. A tak naprawde powinien byc to nauczyciel uswiadamiajacy ludziom cel zycia na ziemi i przyblizajacy prawdziwa wiedze o Zaswiatach. Niestety tak nie jest. Gdyby tak bylo , nie byl by istotny celibat , a ksiadz mial by prawo do normalnego zycia rodzinnego i normalnej godziwej pesji.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 23, 2009, 22:44:15 »

WÂłaÂśnie - przyczynÂą wielu patologii w KRK jest to, Âże niestety niektĂłrzy z kleru zachowujÂą siĂŞ bardziej jak byÂłby to zawĂłd niÂż misja/powoÂłanie.
Sam sÂłyszaÂłem kiedyÂś pewnÂą deklaracjĂŞ - zostanĂŞ ksiĂŞdzem, nie bĂŞdĂŞ martwiÂł siĂŞ o pracĂŞ. Smutne.
Symeon
Gość
« Odpowiedz #4 : Sierpień 23, 2009, 22:56:51 »

Jesli chodzi o ksiedza, to w pierwszej kolejnosci powinno byc oddanie sie Bozej sluzbie, a
potem zawod. Nawet w dzisiejszych czasach to powinno byc na pierwszym planie, smutne-ale tak nie jest.

Ksiądz musi czuć powołanie do służby Bogu i swoim bliźnim. Nie powinien on wykonywać swojej posługi dla pieniędzy, tylko dla Boga i ludzi. Żeby mógł wykonywać tę posługę, musi mieć jakieś środki finansowe, musi jakoś żyć, a przecież nie samym chlebem żyje człowiek. Być może macie trochę racji, że księża zarabiaja trochę za dużo, ale uważam, że jeśli ludzie decydują się na taką posługę, która nie jest łatwa, bo wymaga wyrzeczeń, to powinni być za to wynagrodzeni, np. poprzez trochę większe zarobki (w przeliczeniu na osobę).

Cytat ... "Jest sporo zawodów, które zapewniają wysokie płace i z tym należy się już pogodzić. Jeśłi zazdrościsz takim ludziom to nikt Ci nie broni zostać jednym z nich i zarabiać tyle co oni."
Symeon.

A od kiedy ksiadz to zawod? To chyba jakies nowum w KRK?

Nie napisalem, ze ksiądz to zawód, napisałem tylko o innych ludziach (świeckich), którzy także zarabiają nie mało, a jest sporo takich ludzi. Uważam, że nie powinno się im zazdrościć i ich potępiać jeśli zarabiają w uczciwy sposób. W ogole ta zazdrość, którą mozna zauważyć w niektórych postach i chęć zabrania bogatym, bo mają więcej niz inni, śmierdzi mi komunizmem, a przecież wszyscy wiemy jaki to był ustrój: można było skończyć studia, być w jakiejś dziedzinie bardzo dobrym specjalistą, dużo czasu i energii poświęcić samodoskonaleniu, uczeniu się, a na koniec otrzymac płacę o 50% wyższą niż ludzie po podstawówce.

[edit]

Mysle ze nie masz pojecia jak wyglada prawdziwa praca gdzie jest dobrze zaplacone za prawdziwa wysokiej jakosci prace.

Mylisz się Rafaelo, wiem jak wygląda taka praca. Sam pracowałem fizycznie i umysłowo i nie były to lekkie prace, w których można dostawać pieniądze za nic nie robienie, tak jak to było za komuny - "czy się stoi czy się leży to 100 zł się należy"
Poza pracami płatnymi, wykonuje jeszcze nic nie płatne prace dla siebie samego, na działce,o którą trzeba zadbać, też nie jest tak lekko, nawet teraz mam jeszcze niewielkie rany na dłoni po ostatniej pracy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2009, 23:25:20 wysłane przez Symeon » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #5 : Sierpień 23, 2009, 23:26:18 »

Nie rozÂśmieszaj mnie z tÂą dobroczynnoÂściÂą.
Czy kilkaset milionĂłw udzielonej pomocy w 2008 r. jest kwotÂą ÂśmiesznÂą?
W takim razie jaka kwota jest dla Ciebie powaÂżnÂą?

PoniÂżej zestawienie:

Caritas Polska:
wpÂływy [finanse + rzeczowe]: 121 988 650
wydatki [finanse + rzeczowe]: 113 146 941

Caritas Diecezjalne
wpÂływy [finanse]: 276 150 051
wpÂływy [rzeczowe]: 55 234 618
wydatki [finanse]: 240 360 142
wydatki [rzeczowe]: 31 047 310

Ró¿nice wynikaj¹ z rozpoczêtych, a jeszcze nie sfinalizowanych projektów i zapewne [tak przypuszczam] kosztów obs³ugi [transport, podró¿e, telefony etc.]. Ponadto dzia³alnoœÌ Caritas jest dzia³alnoœci¹ ci¹g³¹ i tak jak w wielu fundacjach wydawanie pieniêdzy jest ci¹g³e [nie czyszcz¹ kont na "0" z koùcem roku rozrachunkowego]

Na caÂłym ÂŚwiecie mafia uczestniczy w tym bardzo chlubnym czynieniu dobra,jednak tu o bilans chodzi.
MoÂżesz sprecyzowaĂŚ o jakÂą mafiĂŞ chodzi oraz o jakie "chlubne czynienie dobra" przez niÂą? Co do bilansu to moÂżesz sobie policzyĂŚ.

Nie klep wiĂŞc kleszko drogi nim zastanowisz siĂŞ,co piszesz.
Zastanawiam siĂŞ - podaÂłem argumenty i dowody.
kot
Gość
« Odpowiedz #6 : Sierpień 23, 2009, 23:36:09 »

Kolego naiwny!!

Liczby oficjalnnie wskazywaĂŚ sobie mogÂą to,co majÂą przekazaĂŚ oficjalnie opinii publicznej.

Koœció³ nasz jest jedn¹ z nielicznych instytucji,która ma siê dobrze póki my ¿yjemy.

Do pupki z zestawieniami przypÂływĂłw i odpÂływĂłw,gdy nie ewidencjonuje siĂŞ wszystkich przypÂływĂłw.

Wynik finansowy podaje siĂŞ taki,ktĂłry ma sie podobaĂŚ a nie bulwersacje czyniĂŚ.

PoniaÂł naiwny?
arteq
Gość
« Odpowiedz #7 : Sierpień 24, 2009, 01:02:00 »

Takie zestawienie [w bardziej szczegó³owej formie] wysy³ane s¹ do US.
Poda³em Ci czarno na bia³ym a Ty zarzucasz k³amstwo/ nierzetelnoœÌ. Jak rozumiem dysponujesz dowodami [tajnymi zestawieniami?] wedle których zarzucasz fa³szywoœÌ zestawienia. Poka¿ nam je proszê, bo starsznie ³atwo rzucasz oskar¿enia, a potem nie potrafisz siê z nich wyt³umaczyÌ.

No i jakoÂś nie odpowiedziaÂłeÂś jaka kwota jest dla Ciebie powaÂżnÂą? Skoro naÂśmiewasz siĂŞ z kilkuset milionĂłw.
No i co z tÂą mafiÂą?

Nie czujĂŞ siĂŞ Twoim kolegÂą i za takiego mnie nie teÂż uwaÂżasz, wiĂŞc daruj sobie. Za naiwnego teÂż nie.
I juÂż wyjaÂśniaÂłem, Âże nie jestem duchownym w myÂśl KK.
kot
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 24, 2009, 01:07:36 »

Nie rozÂśmieszaj mnie.

PrzekazaÂłem ile warte sa zestawionka,ktĂłre sobie podstawiÂłeÂś tu.

Czy byÂłeÂś kiedyÂś duchownym? UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2009, 02:23:10 wysłane przez kot » Zapisane
kubraczek
Gość
« Odpowiedz #9 : Sierpień 24, 2009, 07:33:41 »

„Prosimy ciĂŞ, Ojcze WszechmogÂący, daj tym sÂługom swoim godnoœÌ prezbiteratu, odnĂłw w ich sercach ducha ÂświĂŞtoÂści, aby od Ciebie otrzymali urzÂąd kapÂłaĂąski i przykÂładem swojego postĂŞpowania pociÂągnĂŞli innych do poprawy obyczajĂłw
- treœÌ modlitwy konsekracyjnej

WystarczyÂła ci sutanna uboga
I ubogi wystarczyÂł ci Âślub

Bo wiedziaÂłeÂś kim jesteÂś dla Boga
I wiedziaÂłeÂś co tobie da BĂłg
- refren jednej z pioseneczek "facetĂłw w czerni"
kamil771
Gość
« Odpowiedz #10 : Sierpień 24, 2009, 08:24:58 »

Nie rozÂśmieszaj mnie.

PrzekazaÂłem ile warte sa zestawionka,ktĂłre sobie podstawiÂłeÂś tu.

Ale czemu te rozliczenia majÂą byĂŚ nic nie warte???
Nie rozumie kocie,masz jakieÂś dowody,Âże sÂą one kÂłamstwem?

Symeon jeœli tak podchodzisz do sprawy do za³ó¿ temat "finanse polskich polityków" których postawa i podejœcie do obowi¹zków i ich wype³nianie zas³uguje na zdecydowane potêpienie.
Z polskiego rz¹du œmieje siê pó³ Europy a jakoœ nikt o tym s³owa nie wspomnia³.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #11 : Sierpień 24, 2009, 08:26:34 »

363 z³ kwartalnie !!! Dok³adnie tyle p³aci mój proboszcz dobrodziej, jako podatek od swoich dochodów. Ostatnio pewien uroczy wikary po cywilnemu tak mi zaimponowa³ przy ruletce, ¿e postanowi³em w³o¿yÌ w to trochê wysi³ku i dowiedzieÌ siê jakie s¹ Ÿród³a finansowania luksusowej konsumpcji czêœci kleru. Pa³acyki, wille, "siostrzenice", "siostrzeùcy", nocne kluby, limuzyny, ekskluzywne kurorty, ostentacja w szastaniu pieniêdzmi. Niemo¿liwe, ¿eby Ÿród³em finansowania by³a tylko taca od zubo¿a³ego spo³eczeùstwa. No to sk¹d na to bior¹ Coœ Trudny temat, ale na czasie, bo nie zauwa¿y³em, ¿eby ktokolwiek porwa³ siê na powa¿n¹ próbê odpowiedzi na to pytanie. Powtarzaj¹ siê tylko wpisy "opodatkowaÌ Koœció³". Spróbójmy zatem na spokojnie zmierzyÌ siê z tym tematem.

- 1 -

Taca. To oczywiste. Bez tego elementu ¿adna msza œwiêta nie jest doœÌ œwiêta, ¿eby j¹ warto by³o odprawiÌ. Poza tym dla zapewnienia wiernym stosownej motywacji tradycyjne 5 przykazaù koœcielnych udoskonalono w ten sposób, ¿e bogobojny katolik mo¿e ju¿ balangowaÌ kiedy chce byleby dobrze dawa³ na tacê fachowcom.

- 2 -

Skarbony. Rozstawia siĂŞ je w domach boÂżych tak gĂŞsto, jak pewien ojciec dyrektor z Torunia podaje numer konta przez radio. Zastosowany pretekst nie ma znaczenia, bo i tak wszystko trafia do rÂąk proboszcza i tylko on wie, co siĂŞ z tymi pieniĂŞdzmi dalej dzieje.

- 3 -

Zyski z wynajmowania nieruchomoœci. Po wejœciu kleru do szkó³ paùstwowych zosta³o na przyk³ad oko³o 23 000 tak zwanych punktów katechetycznych. Dobrodzieje robi¹ z tym co chc¹. Mog¹ na przyk³ad swoim lokalnym cywilnym kolaborantom z w³adz terenowych kazaÌ organizowaÌ ró¿nego rodzaju konferencje, szkolenia i tak zwane sesje wyjazdowe w³aœnie w tych lokalach. Cenê dyktuje dobrodziej i nikt nie œmie siê targowaÌ. Wiele razy bra³em udzia³ w takich przymusowych spêdach, wiêc wiem o czym mówiê. Inni dobrodzieje nie krêpuj¹ siê zak³adaÌ w tych obiektach prywatnych hurtowni zarejestrowanych tak, ¿eby nie p³aciÌ podatków.

- 4 -

Zyski z inwestycji budowlanych typu Roma Office Center w Warszawie. W tym przyk³adzie inwestorem jest archidiecezja warszawska, która w³o¿y³a w to 24 miliony dolarów amerykaùskich. W koœcielnym wie¿owcu mieszcz¹ siê równie¿ bary, restauracje, sklepy, punkty us³ugowe itp. Ogó³em oko³o 12 000 metrów kwadratowych œwiêtej powierzchni. Dzia³kê w centrum Warszawy kazali sobie daÌ praktycznie za darmo.

- 5 -

Zyski z dziaÂłalnoÂści przemysÂłowej. SzczegĂłlnie przemysÂł poligraficzny. Poczytajcie o przewaÂłach "Stella Maris". Masowy wyrĂłb dewocjonaliĂłw, Âświec, win ( niby, Âże mszalne ) itp. DoskonaÂłe przebicie jest rĂłwnieÂż na opÂłatkach.

- 6 -

Zyski z dziaÂłalnoÂści handlowej. Na przykÂład wÂłasne ksiĂŞgarnie, sklepy z dewocjonaliami, wydawnictwa koÂścielne, kwieciarnie przy cmentarzach itp.

- 7 -

Zyski z dziaÂłalnoÂści rolniczej. Wielu wiejskich proboszczĂłw do dzisiaj posiada tak zwane prebendy i obrabia je wiejskimi parobkami, jak przed wojnÂą. Trzeba przyznaĂŚ, Âże od dziaÂłalnoÂści rolniczej ksiĂŞÂża pÂłacÂą podatek rolny.Ale za to otrzymuja milionowe dotacje z UE.

- 8 -

Zyski/straty z ogĂłlnopolskich businessĂłw Episkopatu lub biskupĂłw. PrzykÂład - fundusz emerytalny Arca Invesco. W tym przypadku czarni siĂŞ przeliczyli. PowoÂływanie siĂŞ w telewizyjnych reklamĂłwkach na autorytet Episkopatu okazaÂło siĂŞ niewypaÂłem i fundusz nie wytrzymaÂł konkurencji.

- 9 -

Zyski z dziaÂłalnoÂści nazwijmy to umownie "obszarniczej" . PrzykÂład gospodarstwo Carol. KoÂścielny Caritas kazaÂł sobie daĂŚ 1 300 hektarĂłw paĂąstwowej ziemi razem z bezrobotnym miejscowym chÂłopstwem z Mierzyna i Wrzosowa. Ci biedni ludzie ( dawni pracownicy PGR-Ăłw ) w praktyce sÂą teraz caÂłkowicie zaleÂżni od nowego pana, bo innej roboty nie ma.

- 10 -

Zyski z przedsiêbiorstw wielobran¿owych. Na przyk³ad business turystyczny. Sam by³em kilka razy na tak zwanych pielgrzymkach autokarowych po Europie. Faktycznie by³y to normalne komercyjne trasy turystyczne ( czêœciowo fundowa³ zak³ad pracy, wiêc siê jeŸdzi³o ). Dobrodzieje wskazywali cywilnym kolaborantom, do wycieczek których biur podró¿y powinien ze spo³ecznych pieniêdzy dop³acaÌ katolicki urzêdnik. Dla wy¿szych szar¿ by³y lepsze "pielgrzymki". Najlepsi w businessie turystycznym s¹ ojcowie Pallotyni. Jak macie odpowiednio gruby portfel, mo¿ecie z nimi pielgrzymowaÌ na przyk³ad po Amazonii.

- 11 -

Zyski z businessu oœwiatowego. Wiara nie jest nauk¹. Czarni natomiast kszta³c¹ swoje przysz³e kadry na koszt Ministerstwa Nauki ( czy jak tak ono siê teraz oficjalnie nazywa ). W 2001 roku tylko KUL i PAT poci¹gnê³y od Polski dok³adnie 57 878 200 z³otych, ci¹gn¹ dalej i co raz wiêcej. Jest równie¿ trzecia pompa ss¹ca. Kiedyœ nazywa³o siê to Akademia Teologii Katolickiej. Zmieniono nazwê na Uniwersytet Kardyna³a Stefana Wyszyùskiego i ju¿ mo¿na doiÌ, bo oficjalnie szko³a ma status uczelni paùstwowej. Podejmowane s¹ liczne próby zak³adania wydzia³ów teologicznych na ró¿nych uczelniach paùstwowych.

- 12 -

Zyski z businessu cmentarnego. To dobry temat na specjalny w¹tek. Je¿eli ktoœ ma czas i potrafi to zrobiÌ, niech spróbuje oszacowaÌ dochodowoœÌ z jednego hektara cmentarza, tak jak to siê robi w rolnictwie. Produkt jest inny, ale z ekonomicznego punktu widzenia zasada podobna. Go³ym okiem widaÌ jednak, ¿e trudno sobie wyobraziÌ lepszy i pewniejszy interes. Ceny narzucane przez pasterzy i ich techniki marketingowe znacie, albo poznacie.

- 13 -

Zyski z prawdziwych darowizn. Koœció³ od otrzymanych darowizn nie p³aci podatków. Prawdziwe darowizny ( w odró¿nieniu od fikcyjnych ) najlepiej wychodz¹ wtedy, gdy maj¹ formê dotacji i rozdaje siê nie swoje pieni¹dze, ale spó³ek skarbu paùstwa. Spó³ka skarbu paùstwa to jest takie coœ, ¿e jeszcze tego nie sprywatyzowali, ale ju¿ przygotowali do dojenia, bo nadali postaÌ spó³ki akcyjnej. Stanowiska prezesów i cz³onków rad nadzorczych obsadza siê zwykle z nadaù politycznych a potem nale¿y siê odwdziêczyÌ. Przyk³ad KGHM Polska MiedŸ S.A. Polityczni mianowaùcy - w tym przypadku jeszcze z rozdania solidarnoœciowego - odwdziêczyli siê w nastêpuj¹cy sposób: Fundacja Œwiêtego Antoniego z okazji festynu "Unieœ mnie do góry" 300 000 z³. Parafia w G³ogowie 450 000 z³. Jankowski ze Œwiêtj Brygidy 450 000 z³. 3 razy po 50 000 z³ dla diecezji legnickiej, zielonogórskiej, wroc³awskiej, katowickiej. Katolickie Radio Plus z Legnicy i Katolickie Radio G³ogów odpowiednio 8 100 i 5 000 z³ miesiêcznie. Kuria we Wroc³awiu - samochód Audi A 8 za 196 000 z³ bez VAT. Seminarium Duchowe we Wroc³awiu 7 000 z³. Salezjaùskia Organizacja Sportowa 150 000 z³. KGHM to tylko jeden przyk³ad dzia³alnoœci cywilnych kolaborantów. Ile czarni wyci¹gnêli t¹ metod¹ w skali ca³ej Polski prze 25 lat naszego pontyfikatu ? Ile ci¹gn¹ obecnie ?

- 14 -

Zyski z fundowania dobrodziejom na koszt podatników 80 % sk³adki emerytalnej, a misjonarzom na misjach, zakonnicom i zakonnikom klauzulowym i tak zwanym kontemplacyjnym 100 %. Te¿ bym tak chcia³. Niech inni co miesi¹c sk³adaj¹ siê na moj¹ przysz³¹ emeryturê, a ja bêdê siedzia³ i kontemplowa³... Te pozosta³e 20 % sk³adki emerytalnej i wypadkowej, któr¹ p³ac¹ wielebni i tak jest potr¹cana z os³awionego dochodowego podatku rycza³towego. Dochodowy podatek rycza³towy to sztandar, którym wymachuj¹ ksiê¿a, gdy ktoœ im mówi, ¿e wtr¹caj¹ siê do polityki a nie p³ac¹ podatków. Jeszcze do tego wrócimy.

- 15 -

Zyski z paĂąstwowych dotacji na koÂścielne zakÂłady opieki spoÂłecznej ( art. 22 ust.1 Konkordatu ) i zyski z paĂąstwowych dotacji na przedszkola, szkoÂły i inne placĂłwki oÂświatowo - wychowawcze koÂścioÂła.

- 16 -

Zyski z urzêdolenia. Najprostszej czynnoœci s³u¿bowej kap³an katolicki nie wykona bez "karteczki", najlepiej w trzech kopiach i ¿eby na ka¿dej by³y po dwie piecz¹teczki. Na ka¿dym kroku p³aÌ i p³aÌ. Kolega opowiada³ mi jak poszed³ na "nauki przedma³¿eùskie"...

DRUGA GRUPA - OFICJALNE DOCHODY KSIʯY

17. ÂŚluby.

18. Pogrzeby.

19. Chrzty.

20. KolĂŞdy.

21. Intencje mszalne.

22. Wypominki 1 i 2 listopada ( podobno 1/10 oficjalnych rocznych dochodĂłw indywidualnych pochodzi z tego ÂźrĂłdÂła ). Czarni dobrze wiedzieli po co wymyÂślili ludziom tak zwany czyÂściec, mimo Âże takiego sÂłowa nie ma w Biblii.

23. Pensje dla kapelanów wojskowych, policyjnych, szpitalnych, wiêziennych, stra¿ackich itp. wyp³acanych przez Polskê. Kapelanów wojskowych jest obecnie w przybli¿eniu 200. W 1999 roku ujawniony oficjalnie bud¿et orydynariatu polowego wynosi³ 13,1 miliona z³otych. MON p³aci równie¿ za kaplice. Naszych granic broni eskadra 250 zakonnic na etatach sier¿antów... W 2000 roku ka¿da z nich ci¹gnê³a z bud¿etu 1200 z³otych. Ile ich jest obecnie i ile teraz ci¹gn¹ nie wiem, bo gdzie to sprawdziÌ ? Pos³ugujê siê takimi danymi, jakie uda³o mi siê gdzieœ znaleŸÌ. Prawdziwych ¿o³nierzy do sza³u doprowadza tak zwany numer na kapelana, zwi¹zany ze s³u¿bowymi mieszkaniami dla oficerów, ale to ju¿ inna historia.

24. Drugi cyc nadstawia dobrodziejom Ministerstwo Zdrowia. Trudno powiedzieĂŚ ilu kapelanĂłw u nich siĂŞ pasie, bo liczba roÂśnie jak na droÂżdÂżach. Prawdopodobnie jest to okoÂło 2000 ksiĂŞÂży. W 1999 roku Rzeczypospolita podawaÂła liczbĂŞ 1500 kapelanĂłw szpitalnych, z tego okoÂło 1000 na etatach. Mniejsze cyce spontanicznie nadstawiajÂą tacy krezusi jak policjanci, straÂżacy, funkcjonariusze wiĂŞziennictwa itd. Powszechnie wiadomo, Âże pracownicy budÂżetĂłwki sÂą przepÂłacani, wiĂŞc mogÂą sobie trochĂŞ poszastaĂŚ...

25. Pensje dla katechetów ( czarnych i cywilnych ). Najpierw mieli uczyÌ religii w paùstwowych szko³ach bezp³atnie, wszak maj¹ powo³anie i celem ich pos³ugi jest zbawienie duszy niesmiertelnej Jasia i Ma³gosi. Teraz im ju¿ przesz³o. Nie mam aktualnych danych, ale w 1999 roku poci¹gn¹li od Polski oko³o 600 milionów z³otych ³¹cznie ze sk³adkami na ZUS !!! Instytut Statystyki Kk ujawni³, ¿e w 1998 roku pensje katechetek i katechetów pobiera³o 36 000 fachowców z tego 17 757 "profi" i 18 381 amatorów.

TRZECIA GRUPA - ZYSKI Z OKRADANIA OJCZYZNY

26. Zyski z fikcyjnych darowizn: Do klasyki tego gatunku nale¿y tak zwany "numer na ksiêdza", który w pewnych krêgach sta³ siê wrêcz norm¹. ¯eby siê nie m¹drzyÌ powiem o co chodzi w najprostszych s³owach. Jesteœ dobrodziejem, lub jego cywilnym kolaborantem. Chcecie dorobiÌ. Dobrodziej wystawia kolaborantowi zaœwiadczenie, ¿e oto zosta³ obdarowany kwot¹ na przyk³ad 100 000 z³otych. Fiskus nie pobiera od dobrodzieja ¿adnego podatku, bo to ksi¹dz ( bo w teorii darowizna by³a na cele kultu religijnego ). Kolaborant odpisuje sobie od podstawy opodatkowania 100 000 z³, ale obecnie nie wiêcej ni¿ 10 % rocznego dochodu, bo to szlachetny darczyùca. Za wystawienie fa³szywego œwiadectwa dobrodziej wzi¹³ na przyk³ad 10 000 z³. Ca³¹ zabawê finansuje Polska, która póŸniej nie ma na pielêgniarki i posi³ki w szpitalach. Urzêdnicy paùstwowi nie s¹ g³upi i oczywiœcie wiedz¹ o co chodzi. W³aœnie dlatego, ¿e nie s¹ g³upi siedz¹ cicho. Kto przy 18 % bezrobociu, maj¹c dobr¹ paùstwow¹ posadê zadrze z miejscowym dobrodziejem ? Skala okradania Polski przez duchownych z zastosowaniem tej techniki jest trudna do przeszacowania. Tygodnik Newsweek jakiœ czas temu dopuœci³ siê na ksiê¿ach prowokacji dziennikarskiej i nastêpnie wszystko opisa³. Miêdzy innymi napisali, cytujê "¯aden duchowny nie odmówi³ nam wspó³pracy w oszustwie". Wszyscy dobrodzieje chcieli wystawiÌ poœwiadczenia, ¿e otrzymali fikcyjne darowizny. Bóg w dekalogu coœ wspomina³, ¿e nie bêdziesz dawa³ fa³szywego œwiadectwa, czy jakoœ tak, ale na pewno nie mówi³ tego powa¿nie...

27. Zyski z nadu¿ywania zwolnieù od ce³ i akcyz od przedmiotów importowanych na cele kultu religijnego. Proceder przybra³ tak gigantyczn¹ skalê, ¿e zrobi³o siê zbyt g³oœno i oficjalnie ju¿ im to trochê ukrócili. Najbardziej znane przyk³ady: Szajka z Rzeszowa w sk³adzie oœmiu miejscowych proboszczów tylko przez jeden rok sprowadzi³a na cele kultu religijnego 92 luksusowe limuzyny i wpad³a. Trio dobrodziei z Lublina stuknê³o Polskê na 400 000 z³otych. Trzeba trafu. To akurat tyle, ile wynosi odszkodowanie zas¹dzone za do¿ywotnie kalectwo tej dziewczynki przygniecionej na cmentarzu parafialnym pewnego proboszcza. Koœció³ bezlitoœnie procesuje siê z kalekim dzieckiem. Przegra³ ju¿ we wszystkich instancjach i dalej nie p³aci. Ale ogólnie, gdyby siê ktoœ pyta³ ECCE HOMO. Alleluja i do przodu. Wszak nie na darmo Chrystus naucza³ "sprzedaj wszystko co masz, pieni¹dze oddaj biednym i idŸ za mn¹". Gdybyœcie dobrodzieje faktycznie szli za Chrystusem, jak Was o to prosi³, doszlibyœcie do ³ó¿eczka tej dziewczynki, siedzieli na jego brzegu i czytali dziecku bajki Andersena. Jak mo¿na id¹c za Chrystusem dojœÌ do willi proboszczów i pa³aców biskupów, patrzeÌ sobie przez okno na ludzkie dramaty i liczyÌ pieni¹dze.

Na koniec sprawa najwa¿niejsza: Koronnym argumentem kap³anów jest, ¿e my to wszystko nie dla siebie..., my prowadzimy dzia³alnoœÌ charytatywn¹ i to dlatego mamy takie przywileje. A otó¿ wielkie g... prawda !Na dzia³alnoœÌ charytatywn¹ te¿ dostajecie pieni¹dze z naszych podatków za poœrednictwem bud¿etu paùstwa !!! Na podstawie artyku³u 14 ustêp 4 Konkordatu Polska musi koœcielne zak³ady opieki spo³ecznej dotowaÌ dok³adnie tak samo, jak paùstwowe. To samo dotyczy równie¿ szkó³, przedszkoli i innych placówek oœwiatowo - wychowawczych Koœcio³a. Co najmniej 52 koœcielne zak³ady opiekuùczo lecznicze funkcjonuj¹ na paùstwowych pieni¹dzach z bud¿etu centralnego. Z bud¿etów wojewódzkich finansowane jest oko³o 100 domów opieki spo³ecznej, o których okoliczna ludnosÌ myœli, ¿e to finansuj¹ ksiê¿a. Za te pieni¹dze paùstwo mog³oby zatudniÌ normalne pielêgniarki i bez ³aski. Poczciwi ludzie w Polsce s¹ przekonani, ¿e ksiê¿a i zakonnice od ust sobie odmejmuj¹ i pomagaj¹ potrzebuj¹cym.

Drugim wielkim mitem jest do¶æ powszechne przekonanie, ¿e ksiê¿a p³ac± normalne podatki. Gdyby¶my p³acili Polsce takie podatki, jak oni, Polski ju¿ by nie by³o. Sprawê ich podatków reguluje ustawa z 20 listopada 1998 roku o zrycza³towanym podatku dochodowym (...) W najwiêkszym skrócie wymiar tego podatku zale¿y od stanowiska ( proboszcz, wikary ), wielko¶ci parafi i regionu Polski. Zamiast siê z tym mêczyæ najlepiej po prostu zadzwoniæ do swojego Urzêdu Skarbowego i zapytaæ. Moja parafia ma oko³o 2000 mieszkañców. Proboszcz kwartalnie p³aci dok³adnie 363 z³ote, a wikary 307 z³otych !!! Policzmy w prosty sposób: Mieszkam w wie¿owcu - 12 kondygnacji po 4 mieszkania na jednym piêtrze, razem 48 mieszkañ. Przyszed³ dobrodziej "po kolêdzie". Wpuszczono go do 40 mieszkañ. ¦rednio zgarn± po 50 z³otych. 40 x 50 = 2000 z³otych, a on rocznie p³aci Polsce 4 x 363 z³ote = 1452 z³ote tak zwanego dochodowego podatku rycza³towego ! Ten podatek istnieje tylko po to, ¿eby mydliæ oczy naiwnym ( do niedawna równie¿ mnie, bo nie mia³em pojêcia, ¿e tak to wygl±da, dopóki nie napisa³em tego postu ). Parafianka, która przed ko¶cio³em sprzedaje precle p³aci Polsce wiêcej ni¿ proboszcz dobrodziej. Za chwilê wyjdzie dobrodziej i j± opieprzy, ¿e wybra³a MIEÆ, a nie BYÆ, bo Kowalska da³a na nowe ³awki 150 a ona tylko 100.

Jeden z nielicznych uczciwych, mÂądrych ksiĂŞÂży ÂŚp. JĂłzef Tischner pisaÂł cytujĂŞ: "Jeszcze nie widziaÂłem nikogo, kto straciÂł wiarĂŞ czytajÂąc Marksa, za to widziaÂłem wielu, ktĂłrzy stracili jÂą przez kontakt z ksiĂŞÂżmi".

Moja wiara w Boga jest niezachwiana, ale BoÂże chroĂą nas przed KoÂścioÂłem ( takim jaki jest dzisiaj w Polsce ).

tekst pochodzi stÂąd:
http://pokazywarka.pl/iikkfz/
arteq
Gość
« Odpowiedz #12 : Sierpień 24, 2009, 09:23:02 »

Czy jasne deklaracje/informacje nie sÂą w stanie do Ciebie dotrzeĂŚ? Wielokrotnie siĂŞ juÂżo to pytaÂłeÂś.
Ale odpowiem bo gotowoœÌ do odpowiedzi deklarow³em:

Nie byÂłem, nie jestem i nie zamierzam zostaĂŚ duchownym.

Druga odpowiedÂź [pomimo twoich lakonicznych i przeÂśmiewczych zaczepek i wypowiedzi, ktĂłre maja za zadanie mne wyprowadziĂŚ z rĂłwnowagi, a nie coÂś ustalic]:
StacjonujĂŞ w Lublinie, ale czĂŞsto bywam w Warszawie...
Symeon
Gość
« Odpowiedz #13 : Sierpień 24, 2009, 09:48:39 »

Val Dee, aż trudno mi w to uwierzyć, że zamieściłeś taki tekst bez żadnych własnych komentarzy, zgadzasz się całkowicie ze wszystkim co napisał autor? Tekst pochodzi ze strony http://www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=1151342&strona=1 i jak widać autorem jest niejaki waldi3001, mam nadzieję, że to nie Ty MrugniĂŞcie

Taca. To oczywiste. Bez tego elementu żadna msza święta nie jest dość święta, żeby ją warto było odprawić.

Widać, że autor jest nastawiony bardzo anty, chociażby po tych określeniach "czarni". W ogóle większośc danych wziął nie wiadomo skąd.
Odnośnie tacy, to ja nigdy nie widziałem, żeby ksiądz podtykał komuś ją pod nos, a jak nie zapłacą to jest to źle odebrane (to napisała Kiara w innym wątku), natomiast z moich wieloletnich obserwacji wynika, że księża patrzą najpierw kto chce dać i dopiero wtedy zbliżają tace do takich osób.

Skarbony. Rozstawia się je w domach bożych tak gęsto, jak pewien ojciec dyrektor z Torunia podaje numer konta przez radio. Zastosowany pretekst nie ma znaczenia, bo i tak wszystko trafia do rąk proboszcza i tylko on wie, co się z tymi pieniędzmi dalej dzieje.

Jak gęsto? Jak czytam ten tekst, to coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, ze autor omijał kościół szerokim łukiem, pewnie bywał bardzo rzadko w świątyni, bo widać, że ma nikłe o tym pojęcie.
I znów próbuje się porównać cały Kościół z ojcem Rydzykiem, od którego wielu duchownych się dystansuje.

Zyski z businessu oświatowego. Wiara nie jest nauką. Czarni natomiast kształcą swoje przyszłe kadry na koszt Ministerstwa Nauki ( czy jak tak ono się teraz oficjalnie nazywa ). W 2001 roku tylko KUL i PAT pociągnęły od Polski dokładnie 57 878 200 złotych, ciągną dalej i co raz więcej. Jest również trzecia pompa ssąca. Kiedyś nazywało się to Akademia Teologii Katolickiej. Zmieniono nazwę na Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego i już można doić, bo oficjalnie szkoła ma status uczelni państwowej.

"Czarni" kształcą swoje przyszłe kadry na KUL-u, PAT i UKSW? Czy on w ogóle sprawdzał jakie tam są kierunki studiów? A poza tym dlaczego te uczelnie wyższe nie mogą uzyskiwać dofinansowania od państwa skoro wszystkie inne dostają?

Do reszty nie będe się ustosunkowywał, bo on podaje w większości dane nie do sprawdzenia, które "gdzieś tam znalazł".
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2009, 09:53:20 wysłane przez Symeon » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #14 : Sierpień 24, 2009, 09:52:39 »

oczywiœcie nie ja by³em tego autorem - zbie¿noœÌ nicków przypadkowa

nie da³em w³asnych komentarzy bo w zasadzie wszystkie podane dane by³y zdaje siê wyssane z palca i opiera³y siê na doœÌ frywolnych ustaleniach autora

zamieÂściÂłem to jako swego rodzaju prowokacjĂŞ - nie utoÂżsamiam siĂŞ z tezami podanymi w poÂście ale myÂślĂŞ Âże dobrze by byÂło o nim podyskutowaĂŚ i wskazaĂŚ mylne teorie tam podawane

p.s. w moim koœciele jest jedna skarbonka - zbiera siê tam pieni¹dze na ró¿ne akcje - np pomoc powodzianom itd.
Symeon
Gość
« Odpowiedz #15 : Sierpień 25, 2009, 19:59:21 »

W³ochy: znikn¹³ albaùski ksi¹dz. Wygra³ w loterii?

Czy to pochodzÂący z Albanii ksiÂądz Claudio wygraÂł w sobotĂŞ 147 milionĂłw 800 tysiĂŞcy euro we wÂłoskiej grze liczbowej Superenalotto? - zastanawiajÂą siĂŞ mieszkaĂący miasteczka Bagnone w Toskanii, gdzie padÂła ta rekordowa wygrana.

O tym, Âże to kapÂłan jest tym tajemniczym szczĂŞÂśliwcem, Âświadczy to, Âże nagle po sobotnim ciÂągnieniu przepadÂł on bez wieÂści.

Od kilku dni podejmowane s¹ próby ustalenia, komu przypadnie gigantyczna suma pieniêdzy, bêd¹ca wynikiem kumulacji g³ównej wygranej z ponad pó³ roku. Wczeœniej w Bagnone wskazywano na 47-letniego murarza, ale on stanowczo zaprzeczy³, jakoby zosta³ multimilionerem.

Tymczasem 37-letniego ksiêdza, który do sobotniego losowania Superenalotto codziennie odprawia³ msze w okolicznych wsiach, nie mo¿na nigdzie znaleŸÌ. Zwraca siê uwagê na to, ¿e ewentualna wygrana rekordowej sumy pieniêdzy by³aby kolejnym rozdzia³em jego niezwykle ciekawego ¿ycia.

Do W³och przyp³yn¹³ z Albanii pontonem jako nastoletni nielegalny imigrant w 1991 roku. W podró¿y do w³oskich brzegów towarzyszy³ mu kolega Kleidi, który zrobi³ potem w Italii wielk¹ karierê w œwiecie rozrywki jako tancerz i wielka gwiazda telewizyjna. Claudio przyj¹³ zaœ œwiêcenia kap³aùskie i zamieszka³ w Toskanii.

Do Bagnone tymczasem kolejny dzieĂą z rzĂŞdu przybywajÂą turyÂści z wielu stron WÂłoch, by zobaczyĂŚ Âśredniowieczne miasteczko, ktĂłre dziĂŞki gorÂączce Superenalotto poznaÂł prawie caÂły Âświat. Wielu ludzi ustawia siĂŞ w dÂługiej kolejce po kupon tej gry w barze, w ktĂłrym padÂła rekordowa wygrana, najwyraÂźniej w nadziei, Âże przyniesie im to szczĂŞÂście.
http://wiadomosci.onet.pl/2031231,12,item.html
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 06, 2009, 15:05:53 »

Przedstawiamy kolejnÂą pozycjĂŞ z serii poÂświĂŞconej KoÂścioÂłowi - jego historii, problematyce i ludziom. Autorem ksi¹¿ki jest Mario Guarino - wÂłoski dziennikarz z tygodnika ekonomicznego “Mondo” - opisujÂący mniej lub bardziej kompromitujÂące Watykan sprawy - nie tylko zresztÂą finansowe.

Mario Guarino:
"Bank Boga i bankierzy papieÂża"

....

http://wolnemedia.net/?p=3880

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
arteq
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 04, 2009, 19:30:30 »

Ten wÂątek byÂł juÂż prezentowany na forum - pamiĂŞtam bo sam siĂŞ w nim wypowiadaÂłem

DziĂŞki arteq, juÂż go usuwam.
Darek
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2009, 19:56:12 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #18 : Październik 04, 2009, 19:36:47 »

A co o tym myslisz?
arteq
Gość
« Odpowiedz #19 : Październik 04, 2009, 19:45:03 »

To samo co wtedy - wypowiedŸ mi siê nie podoba. Skoro s¹ fundacj¹ i jak nazwa wskazuje maj¹ czemuœ/komuœ pomagaÌ, to sk¹d taki opór przed ujawnieniem danych? Zarz¹dzaj¹ ludzkimi/ofiarowanymi pieniêdzmi - powinni byÌ jak najbardziej otwarci. Je¿eli sa w porz¹dku to nie powinni niczego siê obawiaÌ, a "rozdmuchanie" sprawy da³oby im dodatkowa si³ê i mo¿liwoœci.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #20 : Listopad 10, 2009, 16:43:50 »

ÂŻenujÂąca sytuacja w Toruniu (to miasto chyba od czasĂłw Kopernika nie miaÂło wybitnego kapÂłana czy teÂż teologa):

http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,7237803,Ksieza_daja_piatkowa_dyspense_za_300_zl.html
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: