Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czerwiec 20, 2025, 08:44:48

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ÂŚmierĂŚ kliniczna - fakty i mity  (Przeczytany 16294 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Wrzesień 14, 2009, 19:55:40 »

W temacie o reinkarnacji doœÌ czêsto porusza siê w¹tek œmierci klinicznej dlatego by tam nie ba³aganiÌ za³o¿y³em ten temat, by ka¿dy móg³ przedstawiÌ tu swoje spostrze¿enia.

Na progu Âśmierci: naukowcy kontra NDE
Opublikowano: 07.04.2009 | Kategoria: Ezoteryka, Nauka

Zjawiska z pogranicza œmierci od dawna stanowi¹ przedmiot sporu miêdzy naukowcami a zwolennikami teorii, ¿e ludzie, którzy w czasie zagro¿enia ¿ycia obserwowali z góry swe cia³a lub przeszli przez tunel docieraj¹c do nieziemskiej krainy i wracaj¹c do ¿ywych, stanowi¹ ¿ywy dowód na istnienie ¿ycia po œmierci. Naukowcy z kolei staraj¹ siê wyjaœniÌ te zdarzenia za pomoc¹ wci¹¿ niedostatecznie poznanych w³aœciwoœci naszego mózgu. Kto ma racjê w tym sporze?

Czêsto bywa tak, ¿e po tym, jak pacjent odzyskuje przytomnoœÌ po ciê¿kiej zapaœci, mówi lekarzom, ¿e mimo bycia nieprzytomnym obserwowa³ ka¿dy ich krok, s³ysza³ ich rozmowy a nawet obawia³ siê o swój stan. Potem przechodzi do opisu pokoju, w którym walczono o jego ¿ycie mimo faktu, ¿e by³ wówczas nieprzytomny.

Podobne scenariusze przejawiaj¹ siê w niezliczonych przypadkach, które odnotowano na ca³ym œwiecie. Jednak¿e najnowsze badania wskazuj¹, ¿e wiele takich relacji pochodzi od osób cierpi¹cych na choroby nerek. Ponadto jedna na dziesiêÌ osób dotkniêtych nag³ym zatrzymaniem kr¹¿enia mówi o doœwiadczeniach zwi¹zanych z nadchodz¹c¹ œmierci¹, w których pojawiaj¹ siê takie szczegó³y jak: zjawiska opuszczania cia³a (OBE), obserwacje jasnych œwiate³ i ciemnych tuneli oraz przypominanie sobie zdarzeù z ¿ycia czy spotkania z duchowymi istotami.
...

http://wolnemedia.net/?p=14058
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2009, 18:50:49 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Byt
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2009, 06:51:55 »

Sranie w banie i gdybanie, a koniec wojny widzieli tylko umarli.
Trzeba doÂświadczyĂŚ Âżeby wiedzieĂŚ.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2009, 07:11:26 »

ÂŻeby mĂłc siĂŞ wypowiadaĂŚ, teÂż trzeba doÂświadczyĂŚ, Âżeby odpowiedÂź nie brzmiaÂła "nie, bo nie".

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2009, 12:03:34 »

Wiêc widzisz Bycie... Thotal wyprowadzi³ Ciê z b³êdu - nie mo¿esz tu pisaÌ, bo nie doœwiadczy³eœ.
OkaÂże siĂŞ jeszcze zaraz, Âże pozwolenie na wypowiadanie siĂŞ w tym temacie bĂŞdzie miaÂło kilka osĂłb na krzyÂż, Âżeby dyskusja przebiegaÂła: "tak, bo tak".

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2009, 13:22:30 »

Podczas operacji "wisia³em" u sufitu, moje cia³o le¿a³o na stole operacyjnym, a JA obserwowa³am wszystko ze spokojem. S³ysza³em ca³¹ dyskusjê na temat gównianych œrodków "usypiaj¹cych", dr¹cego siê lekarza, ¿e to ju¿ któryœ taki sam przypadek, kiedy nie mo¿na dobudziÌ pacjenta. Na drugi dzieù, podczas obchodu opowiadam o tym co s³ysza³em, ale lekarz przeprowadzaj¹cy operacjê stwierdzi³, ¿e nie mogê wiedzieÌ co siê wtedy dzia³o, bo by³em nieprzytomny...
Czy mówi³ PRAWDÊ?
Czy to ja siĂŞ mylĂŞ?
Chyba nie, bo moje sÂłowa potwierdziÂły siĂŞ w peÂłni.
W tej sprawie zawsze powiem Tak bo TAK, bo doÂświadczyÂłem "tego"...

east
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2009, 13:47:14 »

Janneth , czy "okazaÂło siĂŞ" ,Âże ktoÂś krĂŞpuje TwojÂą swobodĂŞ wypowiedzi ? JeÂśli tak, to donosik do moderatora proszĂŞ.
JeÂśli tak siĂŞ nie okazaÂło, ale wedÂług Ciebie  "okaÂże siĂŞ " to teÂż odpowiednie "sÂłuÂżby" powinny to wiedzieĂŚ.
A jeÂśli siĂŞ nie okazaÂło, ani siĂŞ nie okaÂże , to jak nazwaĂŚ to o czym piszesz ?
Trel
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2009, 17:33:51 »

OBE chodz oficjalnie nikt tego nie potwierdza jest niestety faktem.

Dawno pisano o Vodoo,wedlug ktorego to przez usta wychodzi dusza.Dlatego zmarlym zaszywano usta by nie opuszczali ciaÂła i nie krzatali sie wokó³ zywych.Stan nirvany zazwyczaj jest bardzo zblizony przez opinie do fantastyki.Ale sa relacje z tymi ktorzy uzyskali OBE z niego.Tym ktorym sie nie udalo juz nie wrocili.Kto kiedys miaÂł powazny kontakt z medytacjami buddyzmu wie doskonale ze w penym momencie dzieje sie cos co nie jest normlane.I wiekszosc konczy z buddyzmem wtedy.Indianie tez mowili o OBE tyle ze w ich przypadku to zaden dowod,bo jakby nie mowic to zwykle cpuny.Ale jest wiele relacji zwlaszcza plemiennych o OBE.Tak jak  byÂły filmy o voodo ze to nie bajka.A ze nauka nie zna wytlumaczenia i trudno okreslic naukowo cos jako TAk istnieje bez wytlumaczenia to sa tylko relacje.

Smierc kliniczna,gdy sie glebiej zastanowic i siegnac troche do nauki zwanej medycyna i psychiatria jak najbardziej moglabybyc w 100% wynikiem dzialania mozgu.Tyle ze ludzie opisuja OBE,miewaja potem faktycznie omany i wizje nie koniecznie takie jak Lucyna.Ale tkzw 6 zmysl.Moze to faktycznie nasz doskonaly mozg cos wiecej uchyliÂł.Niemniej duzo jest faktĂłw ktore zbiegaja sie ze soba i nawet naukowo trudno jest nazwac to dzialaniem mozgu.Osobiscie uwazam ze cos w tym jest,ale zgodze sie rowniez ze swiatem nauki ze wiele tez wynika z naszego mozgu ktory potrafi byc o wiele potezniejszy niz sie wydaje zwyklym ludzia.Najprostszy dowod to shizofrenia badz omany alkocholizmu.To sa projekcie rodem z Matrixa nie rozniace sie niczym od rzeczywistosci.Dlatego zaden alkocholik z wizjami nie przebywa sam.A to jest nic w porownaniu do tego co w nim naprawde siedzi.Tak wiec trudno wybrac paranomalne czy ludzkie(medyczne).Na dlugo zostanie to jeszcze tajemnica.
BRAIN
Gość
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 18, 2009, 12:29:26 »

Podczas operacji "wisia³em" u sufitu, moje cia³o le¿a³o na stole operacyjnym, a JA obserwowa³am wszystko ze spokojem. S³ysza³em ca³¹ dyskusjê na temat gównianych œrodków "usypiaj¹cych", dr¹cego siê lekarza, ¿e to ju¿ któryœ taki sam przypadek, kiedy nie mo¿na dobudziÌ pacjenta. Na drugi dzieù, podczas obchodu opowiadam o tym co s³ysza³em, ale lekarz przeprowadzaj¹cy operacjê stwierdzi³, ¿e nie mogê wiedzieÌ co siê wtedy dzia³o, bo by³em nieprzytomny...

Ciekawe przeÂżycie. Ja sam zdania na ten temat nie mam ale mam pytania ktĂłre mi siĂŞ nasunĂŞÂły.

Nie wiem czy Thotal zauwaÂżyÂłeÂś?[aÂś?] ale w Twoim opisie jest napisane Âże wisiaÂłeÂś i obserwowaÂłeÂś operacjĂŞ z gĂłry. Ale nastĂŞpnie opisujesz tylko co sÂłyszaÂłeÂś. Czy mogÂło byĂŚ tak Âże (jakimÂś cudem) narkoza "nie wy³¹czyÂła CiĂŞ" do koĂąca i sÂłyszaÂłeÂś co siĂŞ dzieje - tak jak czasami ktoÂś wyrwany ze snu pamiĂŞta rozmowĂŞ na drugi dzieĂą "jak przez mg³ê"? 

Jak zareagowaÂł ten lekarz ktoremu to powiedziaÂłeÂś? wyÂśmiaÂł CiĂŞ? czy byÂł jakoÂś zainteresowany tym co mu powiedziaÂłeÂś?

MĂłwiÂąc takiemu goÂściowi to co widziaÂłeÂś  chyba byÂłoby dla niego dowodem nie do podwaÂżenia.

To tylko takie moje luÂźne wtrÂącenie i nie odbierz tego jak jakiÂś atak na TwojÂą osobĂŞ MrugniĂŞcie
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 18, 2009, 12:52:29 »

Janneth , czy "okazaÂło siĂŞ" ,Âże ktoÂś krĂŞpuje TwojÂą swobodĂŞ wypowiedzi ? JeÂśli tak, to donosik do moderatora proszĂŞ.
JeÂśli tak siĂŞ nie okazaÂło, ale wedÂług Ciebie  "okaÂże siĂŞ " to teÂż odpowiednie "sÂłuÂżby" powinny to wiedzieĂŚ.
A jeÂśli siĂŞ nie okazaÂło, ani siĂŞ nie okaÂże , to jak nazwaĂŚ to o czym piszesz ?

East, ja juÂż tutaj raz zostaÂłam nazwana przez nie przestrzegajÂących regulaminu donosicielkÂą i kapusiem.
Wtedy chodziÂło o konkretny offtop, ktĂłrego autor zostaÂł ukarany.
Tutaj Thotal robi to, co wiêkszoœÌ osób na forum, czyli nie dopuszcza sceptyków do wypowiedzi sugeruj¹c, ¿e skoro nie maj¹ za sob¹ prze¿yÌ zwi¹zanych ze œmierci¹ kliniczn¹, to nie maj¹ nic do powiedzenia.
Gdybym chciaÂła tĂŞpiĂŚ tego typu subiektywne zachowania, musiaÂłabym raportowaĂŚ kilkaset wypowiedzi.
Nie mam na to ani czasu ani ochoty, modem nie jestem, a w moim mieszkanku w³aœnie trwa remont, wiêc si³¹ rzeczy wolê skupiÌ siê na nim ni¿ na thotalnie aroganckich zachowaniach jakich na forum bez liku.
Poza tym dzisiaj jest piêkny dzieù i œliczna pogoda. Mam dobry nastrój i nawet zaczepki ze wschodu nie wywieraj¹ na mnie ¿adnego wra¿enia, co najwy¿ej uœmiech politowania i radoœÌ z tego, ¿e ka¿da moja wypowiedŸ jest tak dok³adnie analizowana. I szczerze mówi¹c East - ciep³o Ciê dziœ pozdrawiam i ¿yczê udanego dnia bez kropli zawistnego jadu Uœmiech
Buuuziam,
J.

PS. Thotal, Ciebie teÂż buziam MrugniĂŞcie WidzĂŞ, Âże juÂż czytasz wiĂŞc i o Tobie pamiĂŞtam UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2009, 12:53:27 wysłane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 18, 2009, 13:08:41 »

W czsie obchodu obok lekarza, ktĂłry braÂł udziaÂł w operacji staÂł ordynator, zauwaÂżylem brak porozumienia pomiĂŞdzy nimi i nie kontynuowaÂłem dyskusji.
Moje "doÂświadczenie" bylo znane wiĂŞkszoÂści personelu medycznego, bo w tym czasie interesowaÂłem siĂŞ pielĂŞgniarkami, a dla urozmaicenia kontaktĂłw rozmawialiÂśmy rĂłwnieÂż o moim "odlocie"...

To, czego wtedy doÂświadczyÂłem, jest prawdÂą, mojÂą osobistÂą PRAWDÂĄ.

Val Dee
Gość
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 19, 2009, 17:23:02 »

ciekawe tylko Âże wielokrotnie podczas operacji ustawiano w salach monitory wyÂświetlajÂące coÂś niezwykÂłego dla otoczenia - np kreskĂłwkĂŞ czy coÂś takiego - ÂŻADEN z pacjentĂłw ktĂłrzy twierdzili Âże "wisieli pod sufitem" i oglÂądali przebieg operacji tego monitora nie widziaÂł...

i to tyle jeœli chodzi o wiarygodnoœÌ ;P
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 19, 2009, 17:57:43 »

MoÂże  dana osoba wchodzi w innÂą jakoœÌ ÂświadomoÂści, nazwijmy jÂą "ÂŻywÂą ÂŚwiadomoÂściÂą", czy ÂŚwiadomoÂściÂą WewnĂŞtrznÂą, gdzie  nie odbiera siĂŞ  "sztucznych", fal zwiÂązanych z elektronikÂą na przykÂład. GdyÂż przekroczyÂło siĂŞ pewien prĂłg wibracji. Istoty zdecydowanie  wyÂżej wibrujÂąca moÂże byĂŚ niewidoczna dla niÂżej wybrujÂących i byĂŚ moÂże  jest odwrotnie. Ot, dumam tak sobie., nie wiem jednak, jak to wyglÂąda od strony merytorycznej. To tylko pierwsza myÂśl jaka wpadÂła mi do gÂłowy. MoÂże East, lub kto inny, bĂŞdzie mĂłgÂł dopowiedzieĂŚ. JeÂśli moÂżna to w ogĂłle wyjaÂśniĂŚ i uzasadniĂŚ, majÂąc na uwadze nasze ludzkie moÂżliwoÂści. ...

koliberek33
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2009, 17:59:31 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
wiki
Gość
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 19, 2009, 18:41:15 »

Koliberku, powiem Ci tak nie da siê tego tak sobie wyt³umaczyÌ zw³aszcza, ¿e tak jak piszesz "nasze ludzkie mo¿liwoœci" s¹ mocno organiczne, ale có¿ dotar³o to do mnie dopiero jak zaczê³am medytowaÌ jak zaczê³am podró¿owaÌ astralnie.... ¿yj¹c tak twardo na ziemi jak wiêkszoœÌ spo³eczeùstwa nie da siê ani im tego wyt³umaczyÌ, ani oni Cie nie zrozumiej¹ bo niby jak ??
czasami widzĂŞ te przepychanki jedno o chlebie drugie o niebie...................

Pozdrawiam UÂśmiech
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 26, 2009, 11:30:16 »

jeÂśli chodzi o ÂŚK (topik) ..w swoich doÂświadczeniach Âśmierci NIGDY nie widziaÂłem wspomnianych tuneli.

MrugniĂŞcie
east
Gość
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 29, 2009, 20:22:30 »

JeÂśli "po tamtej stronie"  rzeczywiÂście nie widaĂŚ kreskĂłwek w TV to odetchn¹³em. WpÂływy telewizji aÂż tam nie siĂŞgajÂą na szczĂŞÂście UÂśmiech

Janneth :
I szczerze mĂłwiÂąc East - ciepÂło CiĂŞ dziÂś pozdrawiam i ÂżyczĂŞ udanego dnia bez kropli zawistnego jadu UÂśmiech
Buuuziam,

Dopiero teraz to przeczytaÂłem i ja rĂłwnieÂż Cie serdecznie buuuziam, mimo tego ( a moÂże wÂłaÂśnie dlatego ), Âże siĂŞ  ró¿nimy . Bez kropli jadu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2009, 20:26:04 wysłane przez east » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 29, 2009, 20:42:02 »

Skoro dopiero teraz to do Ciebie dotarÂło, to dzisiaj jest juÂż jest drugi udany dzieĂą, jakiego Ci ÂżyczĂŞ UÂśmiech

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Październik 12, 2009, 21:21:15 »

Tajemnice Âśmierci klinicznej
PoniedziaÂłek, 12 paÂździernika (09:59)

W zapisach EEG siedmiu terminalnie chorych osĂłb tuÂż przed ÂśmierciÂą wykryto identyczne nagÂłe wzrosty aktywnoÂści. Lekarze sÂądzÂą, Âże to fizjologiczny dowĂłd na istnienie wraÂżenia przebywania poza ciaÂłem.
...

http://facet.interia.pl/ciekawostki/popularnonaukowe/news/tajemnice-smierci-klinicznej,1381047,4822

memphis
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 17, 2009, 09:56:55 »

Naukowcy tÂłumaczÂą tajemnice "Âżycia po Âśmierci":
http://wiadomosci.onet.pl/2061981,441,naukowcy_tlumacza_tajemnice_zycia_po_smierci,item.html
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 13, 2011, 21:48:14 »

Naukowcy wyjaÂśniÂą zagadkĂŞ wizji ze Âśmierci klinicznej?
wtorek, 13 wrzeÂśnia 2011 00:00

ChoĂŚ doÂświadczenia z pogranicza Âśmierci (ang. NDE) czĂŞsto traktowane sÂą jako zjawiska mistyczne, najnowsze badania wskazujÂą naukowe wyjaÂśnienia odnoÂście ich wspĂłlnych. MajÂą one bowiem czĂŞsto bardzo podobny charakter: ÂświadomoœÌ Âśmierci, wraÂżenie opuszczania ciaÂła, podró¿ w kierunku jaskrawego ÂświatÂła i wyruszanie w drogĂŞ do innej, wypeÂłnionej miÂłoÂściÂą rzeczywistoÂści…

Zgodnie z sondaÂżem Instytutu Gallupa okoÂło 3% AmerykanĂłw twierdzi, Âże doÂświadczaÂło stanĂłw bliskich Âśmierci (ang. Near Death Experiences, NDE). Podobne historie znane sÂą od wiekĂłw a pierwsze wzmianki na ich temat pojawiÂły siĂŞ juÂż w staroÂżytnej Grecji. Jednak nie wszystkie z tych doÂświadczeĂą miaÂły faktyczny zwiÂązek ze ÂśmierciÂą. W trakcie jednego z badaĂą obejmujÂącego 58 pacjentĂłw, ktĂłrzy mĂłwili o doÂświadczeniu NDE ustalono, Âże w przypadku 30 z nich nie wystÂąpiÂło zagroÂżenie Âżycia korelujÂące siĂŞ z wizjami.

- Wiele ze zjawisk powiÂązanych ze stanami bliskimi Âśmierci da siĂŞ wyjaÂśniĂŚ z punktu widzenia biologii - mĂłwi neurolog Dean Mobbs z Uniwersytetu w Cambridge.

Dla przykÂładu, poczucie bycia martwym nie ogranicza siĂŞ jedynie do przypadkĂłw NDE. Pacjenci cierpiÂący na tzw. zÂłudzenie Cotarda, znane lepiej jako syndrom „chodzÂących zwÂłok” wierzÂą w to, Âże nie ÂżyjÂą. Zaburzenie, ktĂłre bywa skutkiem traumatycznych przeÂżyĂŚ wystĂŞpuje m.in. w zaawansowanych stadiach tyfusu czy stwardnienia rozsianego i bywa ³¹czone z takimi rejonami mĂłzgu jak pÂłat ciemieniowy czy kora przedczoÂłowa, ktĂłre jak wyjaÂśnia Mobbs ³¹czÂą siĂŞ kolejno z „czynnoÂściami skupiania uwagi oraz halucynacjami wystĂŞpujÂącymi w schorzeniach takich jak schizofrenia”. ChoĂŚ nie wiadomo, jakie ÂźrĂłdÂło ma ten mechanizm, jedno z moÂżliwych wyjaÂśnieĂą mĂłwi, iÂż Âświadkowie starajÂą siĂŞ wyciÂągn¹Ì sens z sytuacji, w ktĂłrej siĂŞ znajdujÂą.

Tak¿e doœwiadczenia wyjœcia z cia³a (ang. OBE) wystêpuj¹ podczas przerywanych faz snu. Parali¿ senny czy te¿ uczucie unieruchomienia przy jednoczesnej œwiadomoœci tego co dzieje siê woko³o s¹ zg³aszane przez 40% ludzi i wi¹¿¹ siê z halucynacjami, które mog¹ powodowaÌ wra¿enie unoszenia siê nad cia³em. Badania z 2005 roku wykaza³y, ¿e doœwiadczenia wyjœcia z cia³a mog¹ byÌ wywo³ane sztucznie poprzez pobudzanie zbiegu prawego p³atu skroniowego i ciemieniowego co sugerowa³o, ¿e zaburzenie recepcji informacji zmys³owych mo¿e radykalnie zmieniaÌ postrzeganie w³asnego cia³a.

Ró¿nie tÂłumaczy siĂŞ takÂże relacje dotyczÂące spotkaĂą ze zmarÂłymi w czasie NDE. Na przykÂład, pacjenci cierpiÂący na chorobĂŞ Parkinsona miewajÂą wizje duchĂłw czy nawet potworĂłw. WyjaÂśnienie? Choroba Parkinsona zwiÂązana jest z anormalnym funkcjonowaniem dopaminy – neuroprzekaÂźnika, co moÂże wywoÂływaĂŚ halucynacje. Natomiast kiedy dochodzi to bardzo czĂŞstych przypadkĂłw ponownego przeÂżywania pewnych momentĂłw z Âżycia, jednym z winowajcĂłw moÂże byĂŚ locus coeruleus (miejsce sinawe) - region ÂśrĂłdmĂłzgowia, ktĂłry uwalnia noradrenalinĂŞ, hormon stresu pojawiajÂący podczas przeÂżywania traumy. Miejsce sinawe po³¹czone jest z regionami mĂłzgowymi, ktĂłre odpowiadajÂą za uczucia i pamiĂŞĂŚ, takie jak amygdala i podwzgĂłrze.

Dodatkowo, nowe badania dowodzÂą, Âże niektĂłre leki mogÂą wywoÂływaĂŚ euforiĂŞ czĂŞsto odczuwanÂą w stanach bliskich Âśmierci. Ketamina - Âśrodek znieczulajÂący, moÂże wywoÂływaĂŚ uczucie wyjÂścia z ciaÂła i halucynacje. WpÂływa ona na system receptorĂłw opioidowych mĂłzgu, ktĂłry w normalnym stanie aktywuje siĂŞ w przypadku zagroÂżenia atakiem, a to oznacza, Âże stres moÂże powodowaĂŚ doÂświadczenia zbliÂżone do stanĂłw z pogranicza Âśmierci - wyjaÂśnia Mobbs.

Jednym z najbardziej znanych aspektĂłw NDE jest wizja poruszania siĂŞ tunelem w kierunku jaskrawego ÂświatÂła. Pomimo, Âże pewne aspekty tych wizji pozostajÂą niejasne, widzenie tunelowe moÂże wystĂŞpowaĂŚ kiedy zmniejsza siĂŞ dopÂływ krwi do oka, co spowodowane jest poczuciem ekstremalnego strachu i nagÂłym spadkiem poziomu tlenu.

Ogólnie rzecz bior¹c, naukowe dowody wskazuj¹, ¿e wszystkie cechy doœwiadczeù bliskich œmierci maj¹ jak¹œ podstawê w zaprzestaniu normalnego funkcjonowania mózgu.

- Wszystko to dostarcza naukowych dowodĂłw na coÂś, co zawsze byÂło domenÂą krĂłlestwa zjawisk paranormalnych - mĂłwi Mobbs. - OsobiÂście sÂądzĂŞ, Âże zrozumienie przebiegu procesu umierania moÂże pomĂłc nam w pogodzeniu siĂŞ z tÂą nieuniknionÂą czĂŞÂściÂą Âżycia.

JednÂą z potencjalnych przeszkĂłd w dalszych badaniach nad stanami bliskimi Âśmierci bĂŞdzie analiza doÂświadczalna - mĂłwi neurolog Olaf Blanke ze Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologii w Lozannie, ktĂłry badaÂł doÂświadczenia wyjÂścia z ciaÂła.

- Nasza praca pokazaÂła, Âże moÂżna to zrobiĂŚ w przypadku OBE, wiĂŞc czemu by nie sprĂłbowaĂŚ z NDE?

Zobacz takÂże:
Skomentuj na INFRA FORUM
Batalia o zaÂświaty
Dowody na NDE
Naukowcy kontra Âżycie po Âśmierci

http://www.infra.org.pl/ycie-po-yciu/ycie-po-mierci/1150-naukowcy-wyjani-zagadk-wizji-ze-mierci-klinicznej

Betti
Gość
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 15, 2011, 10:22:01 »

Coa podobnego umiescilam tu 
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5879.0
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 15, 2011, 19:12:49 »

moÂżna jeszcze na sprawĂŞ spojrzeĂŚ- tak,-
skoro czêœÌ naukowców uwa¿a, ¿e relacje ludzi z OBE, NDE- to jakieœ halucynacje niedotlenionego mózgu, etc.,-
to czemu owe halucynacje sÂą tak podobne niezaleÂżnie od miejsca, rasy, kultury, bowiem jeÂśli to miaÂły byĂŚ te pierwsze- to powinny byĂŚ raczej chaotyczne, bez Âładu i skÂładu- czysto-przypadkowe majaki o abstrakcyjnej treÂści...?

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 15, 2011, 20:52:42 »

Jednym z najbardziej znanych aspektĂłw NDE jest wizja poruszania siĂŞ tunelem w kierunku jaskrawego ÂświatÂła. Pomimo, Âże pewne aspekty tych wizji pozostajÂą niejasne, widzenie tunelowe moÂże wystĂŞpowaĂŚ kiedy zmniejsza siĂŞ dopÂływ krwi do oka, co spowodowane jest poczuciem ekstremalnego strachu i nagÂłym spadkiem poziomu tlenu

Kiedy ja czyta³em, ¿e w³aœnie jaskrawe œwiat³o i tunel wcale nie powoduj¹ ekstremalnego strachu, wrêcz przeciwnie, ludzie czuj¹ bezpieczeùstwo i dlatego zmierzaj¹ w tamtym kierunku. Czy siê mylê ? Czyta³em o tym w ksi¹¿kach Moodyego.

Ogólnie rzecz bior¹c, naukowe dowody wskazuj¹, ¿e wszystkie cechy doœwiadczeù bliskich œmierci maj¹ jak¹œ podstawê w zaprzestaniu normalnego funkcjonowania mózgu.

OgĂłlnie rzecz biorÂąc zgodziÂłbym siĂŞ z tym podkreÂślajÂąc zaprzestanie NORMALNEGO  funkcjonowania mĂłzgu. ByĂŚ moze jednak nie wszystkie funkcje zanikajÂą i funkcjonuje on dalej tylko w sposĂłb "nienormalny". JeÂśli jest prawdÂą to nad czym pracuje Hameroff, Âże wewnÂątrz neuronĂłw istnieje sieĂŚ rezonatorĂłw (mikrotubule) w ktĂłrych dziaÂła ÂŚwiadomoœÌ, to tzw "ÂśmierĂŚ kliniczna" moÂże byĂŚ jakimÂś szczegĂłlnym stanem kwantowym, stanem gotowoÂści ÂŚwiadomoÂści do natychmiastowego powrotu do ciaÂła a jednoczeÂśnie przebywaniem  w innym wymiarze -taka superpozycja "i tu i tam".
kot
Gość
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 15, 2011, 20:56:45 »

Brawo naukowcom !!

Prawdziwe to zuchy. Chichot DuÂży uÂśmiech
between
Gość
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 16, 2011, 10:44:34 »

Wszystko bierze siĂŞ z absurdalnego zaÂłoÂżenia, Âże umysÂł mieÂści siĂŞ w mĂłzgu.
A reszta to tylko bezsensowne dywagacje na temat umierania komĂłrek, niedotlenienia mĂłzgu, itp.

pozdro
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: