CHRZEÂŚCIJAĂSKIE ZNACZENIE KOLORĂWBiaÂły - to kolor uroczystoÂści, radoÂści i zwyciĂŞstwa
W koœciele w czasie œwi¹t Bo¿ego Narodzenia i Wielkanocy kap³an ma na sobie bia³¹ szatê. Cieszymy siê, ¿e Jezus siê narodzi³ i powsta³ z martwych. Jezus, który przemieni³ siê na górze Tabor. Wtedy "Jego szaty sta³y siê bia³e jak œnieg". W ostatniej ksiêdze Biblii jest napisane: "...a oto wielki t³um, którego nikt nie móg³ policzyÌ... Odziani s¹ w bia³e szaty..." Bia³y kolor to radoœÌ ze zwyciêstwa i uczta w Królestwie Baranka Bo¿ego. Bia³e szaty dziecka przyniesionego do chrztu, pierwszokomunijna sukienka, suknia œlubna, ksiê¿niczka w bia³ej sukni, bia³a flaga, która zawiadamia: Poddajê siê, chcê pokoju.
Czerwony - to kolor miÂłoÂści, kolor krĂłlewski
Kap³an nosi czerwon¹ szatê w uroczystoœÌ œwiêtego, który przela³ swój ¹ krew z mi³oœci do Chrystusa. Czerwieù to kolor Wielkiego Pi¹tku i Zielonych Œwi¹tek, czyli dnia Zes³ania Ducha Œwiêtego, przedstawianego pod postaci¹ jêzyków ognia. Kardyna³owie nosz¹ szaty tego koloru. Czerwieù to krew, ogieù, œwiat³o ostrzegawcze. Czerwony p³aszcz Jezusa, purpura to kolor królewski. Czerwony to kolor mi³oœci. "I podarowa³ jej bukiet czerwonych ró¿". Znanym powszechnie i pielêgnowanym niemal¿e w ka¿dej rodzinie chrzeœcijaùskiej jest zwyczaj przygotowywania na Wielkanoc kolorowych jaj zwanych pisankami i kraszankami. Pisanki to kolorowe i zdobione ró¿nymi wzorami oraz napisami jaja zazwyczaj kurze. Kraszanki to jaja malowane przewa¿nie w jednym kolorze bez ozdobnych wzorów i napisów. Znane s¹ równie¿ kolorowe i zdobione wydmuszki, które zawiesza siê na wiosennej ga³¹zce i umieszcza jako dekoracjê wielkanocn¹ w wazonie.
Zielony - to kolor nadziei
Zieleù oznacza tak¿e, ¿e oczekujemy dnia, w którym Jezus ponownie przyjdzie. Dlatego w niedziele po œwiêcie Wniebowst¹pienia i po Zielonych Œwi¹tkach kap³an nosi zielony ornat. Zieleù dobrze dzia³a na oczy. Lasy, ³¹ki, wiosna... wszystko mówi o nowym ¿yciu i o m³odoœci. Mamy nadziejê na to, co jeszcze nadejdzie.
CzerĂą - to kolor powagi, smutku i Âśmierci
Czerù to kolor nocy, ciemnoœci, ¿a³obnego kiru, i œmierci. Smutek i œmierÌ wi¹¿¹ siê z kolorem czarnym. Dlatego kiedyœ, podczas pogrzebów, kap³an nosi³ zawsze czarn¹ szatê. Czerù to kolor powagi, na wielkie uroczystoœci zak³adamy czarne garnitury, garsonki.
Fiolet - to barwa nawrĂłcenia i pokuty.
KapÂłan nosi fioletowe szaty w czasie adwentu i Wielkiego Postu. Jezus w sakramencie pokuty, w znaku fioletowej stuÂły, przebacza nam grzechy. Biskupi takÂże noszÂą szaty w tym kolorze.
Niebieski - to kolor wiary i wiernoÂści.
To barwa Dziewicy Maryi, która najpe³niej zawierzy³a Bogu i Jezusowi. B³êkit to niebo, czysta woda, lazurowe wybrze¿e. Szaty Maryi maj¹ czêsto kolor niebieski: poniewa¿ spe³ni³a wolê Ojca i pozosta³a wierna Bogu. Dlatego œpioszki dziewczynki maj¹ kolor b³êkitny.
Ró¿owy - jest kolorem przedsmaku radoœci.
Wczeœniej kap³an nosi³ ró¿owy ornat w trzeci¹ niedzielê adwentu i w czwart¹ niedzielê Wielkiego Postu ("gaudete" i "laetare"). Oznacza³o to, ¿e powinniœmy oczekiwaÌ Bo¿ego Narodzenia i Wielkanocy z cich¹ radoœci¹ w sercach. Przedsmak radoœci to czêsto najpiêkniejsza radoœÌ. Na obrazach szaty ma³ego Jezusa maj¹ kolor ró¿owy, co oznacza, ¿e On bêdzie naszym Zbawicielem i to na pewno nast¹pi, bo ju¿ przyszed³ na ziemiê. Poranna zorza ma kolor ró¿u, co oznacz, ¿e bêdziemy siê cieszyÌ radoœci¹ dnia. Dlatego œpioszki ch³opców maj¹ kolor ró¿owy, tak jak ubranka ma³ego Jezusa.
¯ó³ty - to kolor potêgi, œwietnoœci i mi³oœci Boga.
Z³ota tarcza s³oùca, œwiat³a, kolor z³ota - najcenniejszego kruszcu, dojrza³ego zbo¿a. Podczas pogrzebu widzia³em ksiêdza, którego ciemna szata by³a przetykana z³otem. To znak wiecznego œwiat³a, potêgi i œwietnoœci Boga. Tu czeka na nas najpe³niejsza radoœÌ. ¯ó³to- bia³a flaga Watykanu. Z³ote ma³¿eùskie obr¹czki, symbol ludzkiej mi³oœci, która powinna byÌ potê¿na, jak mi³oœÌ Bo¿a ku nam.
http://www.gizycko.ordynariat.opoka.org.pl/chrzescijanskie_kolory.html