Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 22, 2025, 18:11:27

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ogromna tragedia na Haiti,zginĂŞÂło ponad 100 tysiĂŞcy osĂłb  (Przeczytany 55524 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Devillo
Gość
« Odpowiedz #25 : Styczeń 14, 2010, 23:35:00 »

PrzemyÂśl sÂłowo symbioza ... bardzo, bardzo ryzykowne to sÂłowo. Jest jeszcze mutualizm i pasoÂżytnictwo lub protokooperacja - Nadal teÂż nie podoba mi siĂŞ stwierdzenie "oczyszczenie" - pytanie jakie sÂą kwalifikacje do bycia oczyszczonym lub nie ...
Nebulitos
Gość
« Odpowiedz #26 : Styczeń 15, 2010, 00:18:51 »

Czego siê nie widzi temu sercu nie ¿al, a jednak tacy biedni i niewinni nie byli. Masowe wycinki lasów na Haiti chyba zna ka¿dy. Zachwiali procesy naturalne i równowagê to s¹ efekty. Kataklizmy s¹ tam norm¹ poniewa¿ ulewy w sezonie huraganów sp³ywaj¹ na góry i w rezultacie braku drzew i wsi¹kania sp³ywaj¹ póŸniej jako lawiny b³otne czy osuniêcia ziemi zabijaj¹ setki czy tysi¹ce ludzi rocznie. Tak to wygl¹da na terenach granicznych Dominikana-Haiti, gdzie po tamtej stronie jest tropikalny raj, a po stronie Haiti wyja³owiona pustynia:

Nawet teraz po tragedii do nich nie dotar³o i w najlepsze masowo pal¹ opony aby siê ogrzaÌ. Nie bêdê mówi³ jaki to toksyczny dym. Sami siê pogr¹¿aj¹, ale wiadomo ka¿dy chce ratowaÌ swoje ¿ycie kosztem innych.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 00:23:11 wysłane przez Nebulitos » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Styczeń 15, 2010, 01:13:45 »

Proszê powróciÌ do tematu, a na poboczne w¹tki, jakie zosta³y tu poruszone, znaleŸÌ b¹dŸ otworzyÌ odpowiednie tematy.
Thotal miaÂł racjĂŞ, piszÂąc, Âże temat traci na wartoÂści. To nie byÂło w dobrym tonie.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Nebulitos
Gość
« Odpowiedz #28 : Styczeń 15, 2010, 16:21:37 »

NajÂświeÂższe zdjĂŞcie satelitarne po trzĂŞsieniu ziemi na Haiti:
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/world/haiti-earthquake/geoeye-image/haiti-port-au-prince-624.html?hpid=topnews

MapĂŞ moÂżna suwakami zbliÂżaĂŚ i przemieszczaĂŚ. WidaĂŚ kaÂżdy zniszczony dom i mase ludzi na ulicach - jak mrĂłwki.

A tu wtyczka do Google Earth:
http://mw1.google.com/mw-earth-vectordb/haiti/Haiti-Earthquake.kmz
http://mw1.google.com/mw-earth-vectordb/haiti/Haiti-Earthquake-nl.kml
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 16:33:58 wysłane przez Nebulitos » Zapisane
Mobius
Gość
« Odpowiedz #29 : Styczeń 15, 2010, 22:48:55 »

ZdjĂŞcia z Haiti,UWAGA bardzo drastyczne wiĂŞc umieszczĂŞ tylko link bo nie kaÂżdy moÂże oglÂądaĂŚ tego typu zdjĂŞcia -

http://www.990px.pl/index.php/2010/01/15/haiti-7-stopni-w-skali-richtera-18/

Enigma
Gość
« Odpowiedz #30 : Styczeń 16, 2010, 15:37:35 »

Hm, cie¿ko to sie ogl¹da...szczególnie te stosy cia³ przywodz¹ mi myœli jaki¹œ zag³ade. Mysle ze poch³oniêci doczesnym ¿yciem zapominamy o œmierci. Tymczasem codziennie ludzie gina w wypadkach, katastrofach, przy przestepstwach lecz tego na codzieù nie widzimy. Lub staramy sie nie widzieÌ, choÌ przys³owie mówi ¿e œmierÌ jest czêœci¹ ¿ycia. A co dopiero w zetknieciu z tak¹ mas¹ zabitych, z pewnoœci¹ obrazy takie wywo³uj¹ szok. Kiedy umiera starsza schorowana osoba, pogodzenie przychodzi bardziej naturalnie. Przypominamy sobie ¿e taka jest kojej zycia, ka¿dego nas to kiedyœ czeka. Co sie narodzi³o - umrzeÌ musi. Kiedy umieraja m³odzi zdrowi, odzywa sie ¿al niezrozumienia. Pisze o tym bo na pewnym etapie œmierÌ fascynuje mnie, jako wielka tajemnica. Jako dziecko zastanawia³am sie co sie tak naprawde dzieje po drugiej stronie. Znam tak¿e wiele relacji o przybywaniu istot i wydzielaniu sie œwiat³a. I moze to zabrzmi banalnie ale zmiany te mo¿na wyczuÌ nawet w przypadku gdy ginie zwierze (które faktycznie maj¹ bardziej wyczulon¹ od ludzie intuicjê). Wydaje mi sie ¿e pope³niamy b³¹d, niedoceniajac znaczenia tego elementu ¿ycia, lub ¿e poœwieca sie mu zbyt ma³o uwagi wobec pogoni za radoœci¹ ¿ycia. Jak wazny jest to element uœwiadomi³y mi zdjecia z zawalonej hali na Œlasku. Ogladaj¹c sylwetki ratowników w gruzach, uœwiadomi³am sobie 'To tam by³o' - To czyli jakas Istota badŸ energia, która przysz³a i pozabiera³a Ich. Wa¿ne jest równie¿ jak ludzie zachowuj¹ sie w sytuacji zagro¿enia, kiedy czuj¹ ¿e koniec jest bliski: z relacji wynika³o ¿e jedni p³acz¹, krzycz¹ lub wo³aj¹ o pomoc. Inni martwi¹ sie o tego kto by³ obok 'czy ¿yje'? jeszcze inni uspokajaj¹ trzymaj¹c sie nadziei zapobiegaj¹c panice. To jest wa¿ne, gdy¿ takie katastroficzne momenty ujawniaj¹ nasz¹ wewnêtrzn¹ naturê. Takze chwile chaosu i bezprawia pokazuja do czego jest zdolny cz³owiek...szabrownictwo, pl¹drowanie sytuacje te moga byc testem na humanitarne odruchy. Czesto zapominamy ¿e nasz¹ drapie¿n¹ naturê trzyma w ryzach prawo, wojsko, policja...Trudno pisaÌ o racjonalnie o katharsis, tymniemniej nawet bed¹c oddalonymi od tys kilometrów nale¿y wyciagnaÌ pewne wnioski. Te powykrêcane cia³a, zakrwawione i zakurzone uzmys³awiaj¹ jak delikatnym i drobnym jesteœmy elementem na ziemi. W skali natury znaczymy tak ma³o, w skali rodziny - tak wiele. Ludzie p³acza po bliskich i modl¹ sie o przysz³oœÌ, starajac sie byÌ dla siebie lepszymi. Nie wiem co czeka nas w przysz³oœci... mam nadzieje ¿e nie to co widze na zdjeciach z Haiti
zochna
Gość
« Odpowiedz #31 : Styczeń 16, 2010, 19:19:31 »

Ogromna tragedia i aÂż trudno oglÂądaĂŚ powyÂższe zdjĂŞcia z dramatu jaki przeÂżywajÂą Ci ludzie.
Aby choĂŚ minimalnie pomĂłc, wysÂłaÂłam SMS-y poprzez Caritas.
Teraz znalazÂłam nr. tel 74 505 o treÂści Haiti, uruchomiony przez PolskÂą AkcjĂŞ HumanitarnÂą,
cena 4,-z³ + wat. Uruchamiam ca³¹ rodzinê i znajomych do w³¹czenia siê w t¹ akcjê.
ÂŻe istnieje wielka potrzeba udzielenia pomocy, nikogo nie trzeba przekonywaĂŚ, a na wysÂłanie SMS-a,myÂślĂŞ, Âże kaÂżdego z Nas staĂŚ.

========================================

Z podanego powyÂżej przeze mnie numeru, nie udaÂło mi siĂŞ wysÂłaĂŚ SMS-a. Nie wiem gdzie leÂży przyczyna.W Polskiej Akcji Humanitarnej podany jest ten numer i treœÌ-   Haiti !!!   -/ z trzema wykrzyknikami/.NapisaÂłam SMS rĂłwnieÂż z tymi wykrzyknikami i teÂż nie udaÂło mi siĂŞ go wysÂłaĂŚ.
Szkoda, Âże sÂą trudnoÂści z przekazaniem tych kilku zÂłotych dla bardzo potrzebujÂących. JeÂśli nastÂąpiÂło jakieÂś uszkodzenie techniczne, moÂże bĂŞdzie szybko naprawione. Mam takÂą nadziejĂŞ.
                   Pozdrawiam        Zochna

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 21:52:45 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Mobius
Gość
« Odpowiedz #32 : Styczeń 16, 2010, 22:29:15 »

ÂŹrĂłdÂło- http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7462354,Amerykanie_w_Haiti_zawrocili_samolot_szpital__Francja.html

Amerykanie w Haiti zawrĂłcili samolot-szpital. Francja oburzona
- Nie byÂło Âżadnego protestu rzÂądu francuskiego - oÂświadczyÂł rzecznik MSZ Bernard Valero. Kilka godzin wczeÂśniej, inny francuski minister powiedziaÂł dziennikarzom, Âże zÂłoÂżyÂł oficjalny protest wobec USA za sposĂłb zarzÂądzania ruchem powietrznym na Haiti. FrancjĂŞ oburzyÂło, Âże ich samolot ze szpitalem polowym nie dostaÂł zezwolenia na lÂądowanie.
Francuski sekretarz stanu ds. wspó³pracy Alain Joyandet powiedzia³ dziennikarzom na lotnisku w Port-au-Prince, ¿e z³o¿y³ oficjalny protest na rêce ambasadora Stanów Zjednoczonych. Kilka godzin póŸniej rzecznik MSZ Bernard Valero zaprzeczy³ tym informacjom. - Koordynacja francusko-amerykaùska w kwestii pilnej pomocy dla Haiti odbywa siê w najlepszy mo¿liwy sposób, zwa¿ywszy olbrzymie trudnoœci zwi¹zane z nastêpstwami trzêsienia ziemi i rozmiary zniszczeù - powiedzia³ Valero.

Francuski samolot ze szpitalem polowym zostaÂł wczoraj zawrĂłcony z lotniska miĂŞdzynarodowego w Port-au-Prince zatÂłoczonego dziesiÂątkami maszyn z ekipami ratowniczymi i pomocÂą dla ofiar wtorkowego trzĂŞsienia ziemi. MiaÂło to wywoÂłaĂŚ oburzenie FrancuzĂłw

Polacy teÂż nie dostali pozwolenia

Polscy ratownicy, którzy w pi¹tek wylecieli na Haiti, zamiast do stolicy Port-au-Prince dotarli do stolicy Dominikany Santo Domingo. Stamt¹d wynajêtymi ciê¿arówkami ruszyli do stolicy Haiti. Do Port-au-Prince dotr¹ najpewniej jeszcze dziœ póŸnym wieczorem czasu polskiego.

Po proteÂście Francji, prezydent Haiti Rene Preval zwrĂłciÂł siĂŞ do spoÂłecznoÂści miĂŞdzynarodowej z bÂłaganiem o lepszÂą koordynacjĂŞ masowych wysiÂłkĂłw na rzecz poszkodowanych i unikanie sprzeczek. Preval powiedziaÂł, Âże "to skrajnie trudna sytuacja, w ktĂłrej musimy zachowaĂŚ spokĂłj, by koordynowaĂŚ dziaÂłania, a nie oskarÂżaĂŚ siĂŞ nawzajem".

Wczoraj w³adze haitaùskie upowa¿ni³y USA do kontrolowania g³ównego lotniska w zdewastowanym przez trzêsienie ziemi Haiti. Rzecznik Departamentu Stanu USA Philip Crowley powiedzia³ dziennikarzom, ¿e premier Haiti Jean-Max Bellerive podpisa³ dokument, na mocy którego za dzia³anie lotniska w Port-au-Prince jest odpowiedzialna strona amerykaùska.

ÂźrĂłdÂło http://www.dziennik.pl/swiat/article527501/Panika_na_Haiti_Ziemia_znow_sie_trzesie.html

Panika na Haiti. Ziemia znĂłw siĂŞ trzĂŞsie

Na Haiti trwa horror. MieszkaĂący tego zrujnowanego kraju zamarli, gdy ziemia znĂłw siĂŞ zatrzĂŞsÂła. PrzeraÂżeni ludzie wybiegali z budynkĂłw. Tymczasem ulice terroryzujÂą bandy mÂłodocianych gangsterĂłw uzbrojonych w maczety. RabujÂą to, co jeszcze zostaÂło w zniszczonych domach i sklepach.

Przera¿eni ludzie wybiegali z domów, by powróciÌ do nich dopiero po pewnym czasie. Wed³ug S³u¿by Geologicznej Stanów Zjednoczonych (USGS), wstrz¹s mia³ si³ê 4,5 w skali Richtera, a jego epicentrum znajdowa³o siê 10 kilometrów pod powierzchni¹ ziemi, oko³o 25 kilometrów od Port-au-Prince.

Wtorkowy kataklizm o sile 7,0 w skali Richtera by³ najsilniejszym w ci¹gu stulecia trzêsieniem ziemi na Haiti. Wiele uszkodzonych wtedy budynków grozi wci¹¿ zawaleniem.

songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #33 : Styczeń 17, 2010, 15:13:42 »

..jednakÂże patrzÂąc teraz na pomoc jaka pÂłynie z caÂłego Âświata-
widaĂŚ Âże jednak coÂś siĂŞ zmienia w nas samych- na lepsze..
"z samolotu Europa to jedno miejsce do mieszkania"
z orbity planeta ziemia to jedno miejsce do Âżycia- dla wszystkich Chichot

pozdr. 4all

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Enigma
Gość
« Odpowiedz #34 : Styczeń 17, 2010, 21:29:22 »

Z podanego powyÂżej przeze mnie numeru, nie udaÂło mi siĂŞ wysÂłaĂŚ SMS-a. Nie wiem gdzie leÂży przyczyna.W Polskiej Akcji Humanitarnej podany jest ten numer i treœÌ-   Haiti !!!   -/ z trzema wykrzyknikami/.NapisaÂłam SMS rĂłwnieÂż z tymi wykrzyknikami i teÂż nie udaÂło mi siĂŞ go wysÂłaĂŚ.
Szkoda, Âże sÂą trudnoÂści z przekazaniem tych kilku zÂłotych dla bardzo potrzebujÂących. JeÂśli nastÂąpiÂło jakieÂś uszkodzenie techniczne, moÂże bĂŞdzie szybko naprawione. Mam takÂą nadziejĂŞ.
                   Pozdrawiam        Zochna

Odrobina konsekwencji... otrzymuj¹c numer na który mo¿na wys³aÌ pieni¹¿ki, nale¿y sprawdzic jego wiarygodnoœÌ (czy rzeczywiœcie kasa trafi tam gdzie trzeba) http://www.pah.org.pl/ - widaÌ tu ¿e wykrzykniki s¹ czeœci¹ tytu³u reklamowego, nie treœci smsa.

Next> sprawdzamy dokÂładnie tereœÌ smsa ->  "WysyÂłajÂąc, w terminie do 30 kwietnia 2010r., wiadomoœÌ tekstowÂą typu SMS o treÂści Haiti na numer 74505. (Koszt SMS-a to 4 zÂł plus VAT.) *"
Wys³a³am na podany numer odpowiedni¹ treœÌ i otrzyma³am podziekowanie Mrugniêcie
Jakos tak wola³am poczekaÌ na info od PAH, bo Cartasowi nie dowierzam. Za ich pieni¹¿kami lec¹ zaraz misjonarze.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 21:31:34 wysłane przez Enigma » Zapisane
Tronk
Gość
« Odpowiedz #35 : Styczeń 17, 2010, 22:27:25 »

Tak niewÂątpliwie kaÂżda ludzka tragedia jest smutna ale jest takie bardzo stare i madre powiedzenie ;
cierpienie uszlachetnia.
Ja osobiÂście taki obrĂłt sprawy tÂłumacze sobie reinkarnacjÂą oraz karmÂą gdyÂż te dwa pojĂŞcia wedÂług mnie idÂą w parze.
Mimo to nie wolno patrzeĂŚ na ludzkie nieszczĂŞÂście z zaÂłoÂżonymi rĂŞkami , tym ludziom potrzebna jest pomoc i to w trybie natychmiastowym.
Nieœmy ludziom mi³oœÌ mo¿e siê zara¿¹.

Pzdrawiam
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #36 : Styczeń 18, 2010, 07:01:53 »

Cierpienie wcale nie uszlachetnia. WidzÂąc chorych staruszkĂłw umierajÂących w hospicjach to nie sÂądzĂŞ by byli przez kogokolwiek uszlachetniani. Raczej wrĂŞcz przeciwnie. Cierpienia obdziera z czÂłowieczeĂąstwa.
east
Gość
« Odpowiedz #37 : Styczeń 18, 2010, 09:46:27 »

To jest waÂżne, gdyÂż takie katastroficzne momenty ujawniajÂą naszÂą wewnĂŞtrznÂą naturĂŞ. Takze chwile chaosu i bezprawia pokazuja do czego jest zdolny czÂłowiek...szabrownictwo, plÂądrowanie sytuacje te moga byc testem na humanitarne odruchy. Czesto zapominamy Âże naszÂą drapieÂżnÂą naturĂŞ trzyma w ryzach prawo, wojsko, policja...

Tak, czÂłowiek jest zdolny do wszystkiego. Kiedy spotyka go to, co tych biednych ludzi na Haiti musi sobie zadawaĂŚ pytanie  DLACZEGO JA. Dlaczego moje dziecko umiera mi na rĂŞkach, a ja nic nie mogĂŞ zrobiĂŚ, aby mu pomĂłc . Dlaczego pomoc nie nadeszÂła na czas ?  Gdzie TERAZ sÂą ci, ktĂłrzy przez caÂłe Âżycie mĂłwili mi jak mam ÂżyĂŚ , dali mi prawo , reguÂły i wiarĂŞ w to, Âże to zadziaÂła zawsze , kiedy bĂŞdĂŞ tego potrzebowaÂł ? Dlatego sam ich przestrzegaÂłem ufny w opiekuĂączÂą rolĂŞ Systemu. Teraz, gdy pomoc nie nadchodzi muszĂŞ za wszelkÂą cenĂŞ ratowaĂŚ dziecko.Co waÂżniejsze -szabrownictwo , plÂądrowanie , praworzÂądnoœÌ ?  czy to przeraÂżajÂące uczucie, Âże nie zrobiÂłem niczego, aby ratowaĂŚ umierajÂące Âżycie ?
PrĂłbujĂŞ wczuĂŚ siĂŞ w sytuacjĂŞ opisanÂą pod zdjĂŞciem  ( onet) ojca niosÂącego na rĂŞkach chÂłopca ze zmiaÂżdÂżonymi nogami. JeÂśli w ciÂągu najbliÂższych godzin nie dojdzie do amputacji koĂączyn to dziecko umrze.
Pomoc nadejdzie, tak, ale czy nie za póŸno ?
W takich sytuacjach liczy siĂŞ bÂłyskawiczna, skoordynowana akcja ratownicza, a tu czytam, Âże zrozpaczeni ludzie trzeci dzieĂą z kolei oczekiwali na pomoc  ... umierajÂąc.
Podobne tragedie siĂŞ zdarzajÂą siĂŞ wszĂŞdzie na Âświecie. Nie ma sensu szukaĂŚ winnych przyczyn takiej tragedii. WaÂżne jest to, jak i czy w ogĂłle jesteÂśmy w stanie zminimalizowaĂŚ skutki tych tragedii, kiedy juÂż siĂŞ wydarzÂą. Co z tego, ze wysÂłaÂłem pieniÂądze do PAH na zakup zestawu-niezbĂŞdnika do przeÂżycia , co z tego, Âże wysÂłaliÂście masĂŞ SMS -Ăłw , kiedy pomoc, ktĂłra za to miaÂła byĂŚ zorganizowana nie dotarÂła na czas ? MoÂże dotrze tam za tydzieĂą lub dwa, a moÂże nigdy ?  Nie z braku chĂŞci i zaangaÂżowania PAH , lecz z braku fizycznych, logistycznych moÂżliwoÂści.
I pytam siĂŞ, gdzie jest wojsko, gdzie ta caÂła machina logistyczna zdolna podobno w jeden dzieĂą zorganizowaĂŚ takie paĂąstewko jak Haiti ?
Gdybym mia³ mo¿liwoœÌ decydowania na co id¹ p³acone przeze mnie podatki, to ¿yczy³bym sobie, aby za jak¹œ ich czêœÌ utworzono sprawn¹, mobiln¹, cywiln¹ s³u¿bê logistyczn¹ gotow¹ do podjêcia natychmiastowej akcji ratowniczej w dowolnym miejscu na œwiecie . Ju¿ wyposa¿on¹ we wszelkie œrodki, przygotowan¹ ZANIM wydarzy siê kolejna tragedia.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #38 : Styczeń 18, 2010, 10:00:54 »

Next> sprawdzamy dokÂładnie tereœÌ smsa ->  "WysyÂłajÂąc, w terminie do 30 kwietnia 2010r., wiadomoœÌ tekstowÂą typu SMS o treÂści Haiti na numer 74505. (Koszt SMS-a to 4 zÂł plus VAT.) *"

Enigmo UÂśmiech wysyÂłam sms-a juz trzeci raz i odrzuca mi .Czy to aby napewno dobry numer ?

edit: sprawdziÂłam na stronie PAH i faktycznie ten numer,ale dalej nie mogĂŞ wysÂłac !!!!  ZÂły PrĂłbowaÂłam teÂż dzwonic na podany tam numer i tez nic ,wogĂłle nie ³¹czy   Z politowaniem
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2010, 10:07:30 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #39 : Styczeń 18, 2010, 11:17:50 »

http://www.tvn24.pl/0,10806,0,1,raport.html

PS. puściłem ostatecznie przez caritas,- bo SMS też mi nie wchodził(może sieć jest tak przeciążona??).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2010, 11:23:56 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
zochna
Gość
« Odpowiedz #40 : Styczeń 18, 2010, 13:20:53 »

Dzisiaj dzwoniÂłam do mojego operatora ERY z reklamacjÂą, i okazaÂło siĂŞ,Âże rzeczywiÂście wystÂąpiÂło uszkodzenie /oni rĂłwnieÂż prĂłbowali wysÂłaĂŚ SMS - bezskutecznie/. Po mojej interwencji, fakt ten zgÂłoszono do dziaÂłu technicznego i w ciÂągu 60 godzin mam  otrzymaĂŚ wyjaÂśniajÂącÂą wiadomoœÌ.
Wiem, Âże z innych operatorĂłw sieci komĂłrkowej, SMSy  do Polskiej Akcji Humanitarnej dochodzÂą bez problemu.           
                         Pozdrawiam     Zochna
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #41 : Styczeń 18, 2010, 13:23:30 »

60 godzin CoÂś Szok a moÂże minut ? Z politowaniem  ja juz wysÂłaÂłam na caritas ale jak naprawiÂą Ere to tez wysle

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Enigma
Gość
« Odpowiedz #42 : Styczeń 18, 2010, 13:31:33 »

Enigmo UÂśmiech wysyÂłam sms-a juz trzeci raz i odrzuca mi .Czy to aby napewno dobry numer ?

edit: sprawdziÂłam na stronie PAH i faktycznie ten numer,ale dalej nie mogĂŞ wysÂłac !!!!  ZÂły PrĂłbowaÂłam teÂż dzwonic na podany tam numer i tez nic ,wogĂłle nie ³¹czy   Z politowaniem

Ale mnie wystraszy³aœ z tym numerem, a¿ myœla³am ze Ÿle mi sie skopiowa³o. Numer wygl¹da ok, zreszt¹ mozna sobie sprawdziÌ, nie wiem czy lini zosta³a zablokowana. Trudno mi sie wypowiadaÌ za Pah, s¹ inne mo¿liwoœci czy kana³y dla przelewów. TreœÌ sms zwrotnego by³a taka: "Dziekujemy za wsparcie dla Haiti - Polska Akcja Humanitarna i operator sieci Orange" Mo¿e po rozpowszechnieniu w internecie treœci 'Haiti !!!' Pah uzna³a ze i taki sms powinien byÌ liczony i coœ zmieniaj¹...

Te¿ bardzo mnie zmartwi³o, ¿e up³ywa 2-3 doby nim ekipy ratownicze po uzyskaniu informacji mog¹ stawiÌ sie w miejscu katastrofy. Podejrzewam ze sami ratownicy s¹ odpowiednio przeszkoleni, wyposa¿eni i gotowi spakowac sie i wyruszyÌ w ka¿dym momencie. Niestety jako s³u¿by publiczne prawdopodobnie czekaj¹ na decyzje urzedników. Przykro jest siedzieÌ przed tv gapi¹c sie na nieszczeœcie innych maj¹c œwiadomoœÌ jak niewiele mozna zrobiÌ, a czas ucieka. Moze i jeden sms to niedu¿o, ale w skali kilkudzieœ tys osób, bedzie podstaw¹ dla organizacji które gotowe s¹ leciec na inny kontynent ¿eby zawieŸÌ zakupion¹ zywnoœÌ czy œrodki medyczne. Wiec bez takiego najprostszego odruchu pomoc nie by³aby wogóle mo¿liwa.

Nie chcia³abym dywagowaÌ na temat co czuje konkretna osoba w sytuacji osobistej tragedii. Przychodzi mi na myœl ¿e ludzie umierali, umieraj¹ w ró¿nych okolicznoœciach. Ogl¹dam teraz filmy historyczne o wojnie i rozmyœlam jak zakoùczy³a sie ofensywa wojsk niemieckich na wschód. ¯o³nierze pêdzieni byli pod wyp³ywem ideologii wyrzszoœci, a umierali zamarzajac w œniegu, z g³odu okryci w ³achmany. Iluzja w jak¹ wierzyli, rozmy³a sie daj¹c bolesny znak ich w³asnej pomy³ki. Wydaje mi sie ¿e czasem zbyt mocno przywiazujemy sie do swiata w jakim chwilowo egzystujemy, nie rozumiej¹c gdzie jest rzeczywista prawda. Identyfikacja osoby-cz³owieka z w³asnym cia³em zdaje sie byÌ b³êdna a im silniejsza ta wiêŸ, tym mocniejsze cierpienie. Pomimo ze wszystko co nas otacza, daje wyraz cyklicznemu przemijaniu i odradzaniu naprzemian a zasada przyczyna-skutek dzia³a nieustannie, cz³owiek nie chce lub nie potarfi tej zale¿noœci zauwa¿yÌ.

Czêsto spotykamy sie z tak¹ opini¹, jak ¿ycie jest 'niesprawiedliwe' Otó¿ pewna osoba która zna³a pastora, opowiedzia³a mi ¿e by³ on cz³owiekiem bardzo religijnym, modli³ sie czesto, przestrzega³ przykazaù i by³ przewodnikiem wiernych. A mimo to gdy jego jedyny syn umar³ - cz³owiek ten za³ama³ sie. System w który wierzy³ okaza³ sie nieprawdziwy, wyda³o mu sie to niesprawiedliwe ¿e Bóg zabra³ mu najcenniesz¹ osobê pomimo ze poœwieci³ sie dla s³u¿by duchowej. Ale z drugiej strony w czym ten pastor (czy jakiœ inny duchowny) mia³by byc lepszy od zwyk³ego cz³owieka, ¿eby ¿ycie mia³o oszczedziÌ jego rodzine w³aœnie? Przecie¿ wszyscy doœwiadczamy ró¿nych niepowodzeù, na których nadal sie uczymy. A moze inaczej - skoro uwa¿a³ sie za szczególnie wybranego, w szczególnym nieszczeœciu móg³ daÌ dowód swojej wiary, lub przekonaù. Jednakrze w tym przypadku jego wiara 'œwietoœÌ' za³ama³y sie. Pytanie czy ¿ycie/Bóg potraktowa³o go rzeczywiscie niesprawiedliwie? Czy te¿ ods³oni³y pewn¹ fasadowoœÌ zachowaù, powierzchownoœÌ za któr¹ kryje sie rzeczywiste sedno. Nie chcia³abym nikogo oceniaÌ, ale zdarzenia tragiczne wyrywaja z marazmu/iluzji istnienia zmuszaj¹c do zweryfikowania tego co jest istotne.

Edit> no to wszystko jasne, Era trzyma z Caritasem i tam poleci wiekszoœÌ wsparcia  Buzia na k³ódkĂŞ
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2010, 13:36:58 wysłane przez Enigma » Zapisane
zochna
Gość
« Odpowiedz #43 : Styczeń 18, 2010, 19:09:26 »

Moim zdaniem FUNDACJE zajmujÂące siĂŞ podobnÂą dziaÂłalnoÂściÂą, powinny mieĂŚ podobne moÂżliwoÂści
w jej propagowaniu.
O Caritasie w TVN-24 na okrÂągÂło leci pasek z ich nr.telefonu,   oraz caÂły czas jest na stronie internetowej pod hasÂłem HAITI.  RĂłwnieÂż Prezydent RP - popiera Caritas.
Natomiast o Polskiej Akcji Humanitarnej - cisza, trudno poza PAH znaleœÌ informacje na temat jej
akcji pomocy.
Zaznaczam, Âże nie jestem przeciwniczkÂą Caritasu /SMS wysÂłaÂłam/. Jednak uwaÂżam, Âże to my -
ofiarodawcy, winniÂśmy mieĂŚ  moÂżliwoœÌ wyboru FUNDACJI - w sytuacji, gdy jest ich wiĂŞcej.
Wobec powy¿szego widaÌ jawn¹ dyskryminacjê Fundacji PAH - na korzyœÌ Caritasu.
Czy ERA rĂłwnieÂż "maczaÂła w tym palce" jak sugeruje  Enigma - nie wiem.

Pozdrawiam   Zochna
Ps.Odpowiedz od ERY mam otrzymaĂŚ w ciÂągu 60 godzin.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #44 : Styczeń 18, 2010, 21:25:28 »

Nie k³óÌcie siê o pierdo³y.
CARITAS czy PAH? Co za wielka ró¿nica? Myœlicie ¿e Haitaùczycy bêd¹ pytaÌ sk¹d pochodzi pomoc? I jak zobacz¹ ¿e z CARITASU albo PAHU to powiedz¹ "Nie! Nie chcemy od Was!"?
WybĂłr Fundacji jest oczywiÂście - kaÂżdy Âśrednio rozgarniĂŞty internauta znajdzie je bez problemu.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #45 : Styczeń 18, 2010, 21:58:24 »

Nie mia³am zamiaru wywo³ywaÌ jakiejœ k³ótni, ale nie da sie ukryc faktu ¿e Caritas jest w mediach wszedzie obecny. Mo¿e to wina innych organizacji charytatywnych ¿e nie przebi³y sie ze swoim apelem.
HaitaĂączykom jest pewnie obojetne z jakiego biura przypÂłynie pomoc, ale mi nie jest obojĂŞtne jakÂą organizacje wspieram. ZresztÂą skoro Caritas jest wszĂŞdzie, tym bardzie warto wesprzeĂŚ tych ktĂłrzy zostali zepchniĂŞci do kÂąta. Np PCK -

http://www.pck.pl/news,467.html

east
Gość
« Odpowiedz #46 : Styczeń 19, 2010, 00:11:03 »

Dla mnie o wiele bardziej istotne jest pytanie o to, ktĂłra organizacja dociera najszybciej do potrzebujÂących pomocy.
JeÂśli bardziej sprawny w redystrybucji dĂłbr jest Caritas, to PAH powinno im pomagaĂŚ , a nie tworzyĂŚ dopiero jakieÂś konkurencyjne kanaÂły dystrybucji . I odwrotnie , oczywiÂście. Tu liczy siĂŞ czas reakcji , a nie korporacyjne animozje. Chodzi o ludzkie Âżycie.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #47 : Styczeń 19, 2010, 06:49:03 »

dokładnie @east- szybkość działania liczy się najbardziej w takich sytuacjach;-)

edit: wystarczy pomyśleć jak można by pomóc Haiti o wiele bardziej i szybciej gdyby niefortunnie wydane pieniądze na szczepionki poszły teraz na pomoc.
Oczywiście takich sytuacji nie sposób przewidzieć, ale trzeba być na nie przygotowanym- to kamyczek do ogródka ONZ i nie tylko..
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2010, 09:09:42 wysłane przez songo1970 » Zapisane

zochna
Gość
« Odpowiedz #48 : Styczeń 19, 2010, 08:48:02 »

Mojej powy¿szej wypowiedzi nie traktujê jako k³ótni, wyrazi³am tylko swoje zdanie.
JeÂśli z mojego powodu powstaÂło na Forum "zamieszanie"  - przepraszam.

Linia SMS-owa jest juÂż odblokowana i przed chwilÂą mĂłj SMS dotarÂł do PAH-u
                  Pozdrawiam           Zochna
east
Gość
« Odpowiedz #49 : Styczeń 19, 2010, 12:27:26 »

dok³adnie @east- szybkoœÌ dzia³ania liczy siê najbardziej w takich sytuacjach;-)

edit: wystarczy pomyÂśleĂŚ jak moÂżna by pomĂłc Haiti o wiele bardziej i szybciej gdyby niefortunnie wydane pieniÂądze na szczepionki poszÂły teraz na pomoc.
OczywiÂście takich sytuacji nie sposĂłb przewidzieĂŚ, ale trzeba byĂŚ na nie przygotowanym- to kamyczek do ogrĂłdka ONZ i nie tylko..
Materialna pomoc dociera póŸno, o wiele za póŸno. Dobrze, ze w ogóle dociera. Mam nadziejê.
Natomiast to, co moÂżemy zrobiĂŚ, aby pomĂłc tym ludziom to intensywne /intencyjne myÂślenie w ich kierunku "przykro mi", "kocham ciĂŞ".
zacytujê tu tekst mojego ulubionego zespo³u muzycznego z Dar³owa o nazwie ŒwiadomoœÌ
 " Kiedy serce napeÂłniasz miÂłoÂściÂą, na pewno ktoÂś odczuje to.
Bo kiedy oczy otwierasz z radoÂściÂą, by zobaczyĂŚ wszystko to
Bo kiedy rĂŞkĂŞ wyciÂągasz z radoÂściÂą, aby podaĂŚ komuÂś dÂłoĂą
A jeÂśli robisz cokolwiek z pewnoÂściÂą – odczuwasz to "
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: