Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Lipiec 12, 2025, 17:52:17

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: czyste sumienie  (Przeczytany 37898 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
east
Gość
« : Grudzień 16, 2010, 15:34:58 »

Do zaloÂżenia tego wÂątku sklonily mnie takie sobie, pozytywne myÂśli koliberka .

Oto dwa cytaty
Uœmiech WolnoœÌ, to czyste sumienie.

Nie wystarczy czytaÌ z³otych myœli i siê z nimi zgadzaÌ. To w niczym nikomu nie pomo¿e. Dopiero zastosowanie tych m¹droœci w ¿yciu mo¿e coœ zmieniÌ i przynieœÌ kiedyœ owoce.
MrugniĂŞcie

ChciaÂłbym , abyÂśmy w tym wÂątku porozmawiali o  czystym sumieniu.
Kiedy tylko uwaÂżamy , ze mamy czyste sumienie, a kiedy na prawdĂŞ mamy je czyste ?

Czasami jest tak, Âże myÂślimy o sobie jak o kimÂś z czystym sumieniem, ale inni ludzie, skrzywdzeni przez nas, przypominajÂą nam ,nawet samÂą swojÂą obecnoÂściÂą, Âże coÂś jednak z tym sumieniem niezbyt czysto.
Moim zdaniem moÂżliwe sÂą wtedy dwa scenariusze.:

A. Bronimy siĂŞ.  PrzecieÂż mamy czyste sumienie, nie Âżywimy do nikogo win zadawnionych. JeÂśli ktoÂś ma pretensje to on ma nieczyste sumienie - nigdy my .Wypieramy siĂŞ wÂłasnych b³êdĂłw w Âżywe oczy, gotowi jesteÂśmy powoÂłaĂŚ na ÂświadkĂłw grupĂŞ przychylnych nam osĂłb, ktĂłre to potwierdzÂą, albo sami wyszukujemy takie argumenty, ktĂłre wyka¿¹ nasze czyste sumienie, a jednoczeÂśnie "pogr¹¿¹" adwersarza . Uciekamy od sumienia wmawiajÂąc sobie,Âże jesteÂśmy wolni. Czasami zasÂłaniamy siĂŞ piĂŞknymi hasÂłami , wciskamy gdzie siĂŞ da sÂłowa o miÂłoÂści, nawet tej bezwarunkowej.

B. Wobec czyichÂś pretensji przeglÂądamy siĂŞ we wÂłasnym sumieniu. I znajdujemy tam coÂś , czego byÂśmy sobie nie Âżyczyli, ale niestety - to tam jest. Staramy siĂŞ uwolniĂŚ ten brud z sumienia dochodzÂąc do sedna problemu. Okazuje siĂŞ, Âże to nasza wina, nawet choĂŚby i czĂŞÂściowa. Uznajemy brud sumienia. Zwracamy siĂŞ do osoby przez nas pokrzywdzonej, by jakoÂś sprĂłbowaĂŚ sprawĂŞ rozwiÂązaĂŚ.

W przypadku B)  MoÂże siĂŞ okazaĂŚ, Âże ta osoba wcale urazy nie czuje, albo, Âże czuÂła, rozumie , lecz  wybaczyÂła nam juÂż dawno. Wtedy uwolnione od winy sumienie wyczyszcza siĂŞ dajÂąc nam poczucie wolnoÂści.
Lecz moÂże byĂŚ teÂż inaczej.  Kiedy zwracamy siĂŞ do osoby ktĂłra nam leÂży na sumieniu , ta ma do nas jeszcze wiĂŞksze pretensje, Âże jÂą drĂŞczymy.Ta osoba wcale nie chce przejœÌ procesu wybaczenia, ona Âświetnie siĂŞ czuje w roli ofiary. W najlepszym wypadku taki czÂłowiek oczekuje, Âże zostawimy go w spokoju z jego cierpieniem, a w najgorszym za¿¹da "krwi" czy innego zadoœÌuczynienia. Nie doœÌ, Âże tego za¿¹da to i tak, nawet po speÂłnieniu zadoœÌuczynienia nie odpuÂści nam win. Ot tak, za karĂŞ. IleÂż to razy sÂłyszeliÂśmy "nigdy Ci tego nie zapomnĂŞ" .
Czy w takim wypadku moÂżliwe jest oczyszczenie sumienia ?
ZrobiliÂśmy juÂż wszystko, co moÂżliwe, co wydaje siĂŞ moÂżliwe. Jest tylko jeszcze jedna rzecz do zrobienia. WybaczyĂŚ sobie.
Nie wiem czy to oczyÂści sumienie, ale na pewno pozwoli na wyjÂście z syndromu ofiary.
Ciekaw jestem Waszych myÂśli i spostrzeÂżeĂą w tym temacie.

Pozdrawiam
East
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #1 : Grudzień 16, 2010, 15:38:20 »

mówi się, że człowiek z czystym sumieniem- dobrze sypia,-
ja lubię dobrze sypiać! MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 15:38:47 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
ptak
Gość
« Odpowiedz #2 : Grudzień 16, 2010, 16:12:12 »

Czyste sumienie jest objawem sklerozy.  DuÂży uÂśmiech

A tak powaÂżnie, to zaleÂży gdzie kto umiejscawia sumienie, w gÂłowie, czy w sercu. Bo jeÂśli w gÂłowie, to ona zawsze potrafi coÂś wymyÂśleĂŚ, co nas oczyÂści, zneutralizuje zaszÂłoÂści. NiektĂłrzy tak siĂŞ oczyszczajÂą.
JeÂśli zaÂś za sumienie uznaje siĂŞ czucie serca, to juÂż zaleÂży tylko od tego na ile potrafi ono kochaĂŚ i wybaczaĂŚ. TakÂże sobie. Serca nie da siĂŞ oszukaĂŚ. Ono wie swojÂą mÂądroÂściÂą. I jeÂśli jest czyste, bije miarowo. JeÂśli zabrudzone krzywdami, cierpi na arytmiĂŞ i inne sercowe choroby.
Nawet mi³oœÌ niektórzy uznaj¹ za chorobê, gdy nie spe³nia okreœlonych parametrów. Ale to g³owa tak kategoryzuje. A serce, które nie kocha jest martwe i obci¹¿a organizm. Mimo, ¿e pompuje krew w ciele nieboszczyka.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 16:46:12 wysłane przez ptak » Zapisane
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 16, 2010, 16:50:07 »

East, a TY je masz? KiedyÂś byÂłeÂś tak miÂłym, statecznym czÂłowiekiem, a teraz wyszukujesz w ludziach sÂłaboÂści i coraz czĂŞÂściej kipisz zÂłoÂściÂą, a nawet nienawiÂściÂą ( do Kiary zwÂłaszcza.) Znasz takie przysÂłowie: kto z kim przystaje, takim siĂŞ staje? Czy wiesz, Âże lubisz wzniecaĂŚ konflikty, ktĂłre umarÂłyby naturalnÂą ÂśmierciÂą, albo przerodziÂłyby siĂŞ w coÂś tym lepszego i bardziej jeszcze twĂłrczego? Nie sÂądziÂłem, Âże tutejszy monopol dotyczÂący  tej dziedziny, zmieni siĂŞ  w kartel.  ZÂły

W imiĂŞ czego tak, albo kim tak naprawdĂŞ jeste
Âś CoÂś. CzÂłowiekiem o kilku twarzach, czy siĂŞ tak kosztem innych przepotwarzasz? Na Twoim miejscu wejrzaÂłbym g³êboko, ale najpierw w swoje wÂłasne sumienie. Sam intelekt to o wiele za maÂło. Teraz jakoÂś tak polubiÂłeÂś waÂśnie i czepiaĂŚ siĂŞ. A co z Twoim mÂądrym obiektywizmem? Wiesz, teÂż byÂłem w takiej orbicie i strasznie mi siĂŞ to udzieliÂło, ale sumienie mam czyste, gdyÂż jednak caÂły czas miaÂłem swoje wÂłasne zdanie. I znam swoje intencje i uczucia rzeczywiste do innych, mimo Âże moÂże to tak na zewnÂątrz straszliwie wyglÂądaĂŚ. Nie zawsze z miÂłoÂści trzeba gÂłaskaĂŚ, ale o tym takÂże pisaÂłem. 

A poza tym; wiem kim jestem i kim nie jestem bez wzglĂŞdu na to, co kto o mnie nasmaruje, czy moÂże sobie wyobraÂżaĂŚ..., ale to juÂż  jego bajka i jego  pajacyki!

A moja chorÂągiewka, mimo Âże siĂŞ troszkĂŞ przybarwiÂła, to nie zmieniÂła, ani kierunku, ani caÂłkiem swojej podstawowej barwy. A jak jest z TwojÂą? PozwĂłl siĂŞ, jak dawniej szanowaĂŚ siĂŞ i lubiĂŚ. OsobiÂście bardzo bym tego chciaÂł! UÂśmiech

Ptaku, TY ostatnio w kaÂżdym wÂątku do mnie pijesz! A wyniki mam znakomite, jeÂśli chodzi o serce, aleÂś TY siĂŞ skarÂżyÂł ostatnio...Nawet mogĂŞ je Ci, oraz wszystkim zainteresowanym zeskanowaĂŚ. A propos wybaczania, to o maÂło nie umarÂłem przez Ciebie na serce wÂłaÂśnie (a to wskutek tej nieodwzajemnionej przyjaÂźni pewnie Chichot), i jakoÂś tak siĂŞ samo wziĂŞÂło i wybaczyÂło. Albo to cud! Cud neutralizacji siĂŞ wÂłaÂśnie dokonaÂł.  Bo, Âżem ozdrowiaÂł i jeszczem szczĂŞÂśliwy jakiÂś taki bardzo, ( co nie, Ptaku?). Inne wyniki teÂż bardzo dobre! Ale TY diable, dobrze o tym wiesz.!!!

I jak coÂś masz do koliberka, to proszĂŞ wprost, bo teraz siĂŞ mnie taki Szlachetny w koĂącu bardzo EaÂścik czepia, gdyÂż nie skumaÂł, Âże jest wiele takich postĂłw jak ten, zwÂłaszcza w ostatnio modnym temacie, ktĂłre kierujesz tak naprawdĂŞ do koliberka, ktĂłrego ma to zaboleĂŚ, a oni i tak nie zÂłapiÂą, a koliberek jeÂśli zareaguje, to i tak wyjdzie na idiotĂŞ, gdyÂż inni nie bĂŞdÂą wiedzieli, o co mu do licha ciĂŞÂżkiego chodzi!. Takie ciosiki poniÂżej pasa, a koliberek taki malutki, to moÂże go zabijÂą te ciosiki, za to, Âże ma  swoje zdanie i nie pogÂłaskaÂł po g³ówce tam, gdzie nie ma za co gÂłaskaĂŚ! I jeszcze ÂśmiaÂł zrobiĂŚ pa! pa! No i wczeÂśnie nie umarÂła ta maÂła cholera, to moÂże teraz siĂŞ uda, co?

I TY wielka bociania bestio, moÂżesz w ogĂłle zabieraĂŚ gÂłos w takim temacie! Chichot Chichot Chichot Na tupeciku Ci nigdy nie zbywaÂło. I myÂślisz, Âżem  maÂły koliberek, to siĂŞ dam Wielkiemu Ptakowi tak, bez pardonu, zjeœÌ? To juÂż wolaÂłbym rekina, bo on jakiÂś taki uczciwszy, i wszyscy dobrze wiedzÂą, Âże zjada, bo zjada i tyle. I taki groÂźny wprost i naprawdĂŞ!.  Chichot

JeÂśliÂś taki  Sercowy naprawdĂŞ i Szlachetny, to pokaÂż to wielkie serce i zadzwoĂą wreszcie raz pierwszy do koliberka nieinteresownie i obdarz go miÂłosnym sercem Swoim i zobacz, czy Ci wybaczy, a moÂże nic nie musi wybaczaĂŚ, moÂże wiĂŞcej rozumie i widzi, niÂż siĂŞ Ptakowi i we Âśnie na jawie przyÂśni!!! I moÂże kocha tego nicponia o wiele bardziej, aniÂżeli ten sobie zasÂłuÂżyÂł...(ha!ha! MrugniĂŞcie)

I pamiĂŞtaj Wielki Ptaku, jeÂśli Ty tu tak i zdania bodaj w tym tonie dwa, to koliberk co najmniej dwadzieÂścia, lub dwieÂście dwadzieÂścia dwa!

KONIEC Twojej Wizji WszechÂświata, teraz czas na mojÂą WizjĂŞ i mnie podobnym!!! AMEN!

Tak¿e od teraz proszê wprost. Prywatnie te¿ istnieje taka mo¿liwoœÌ, ale szlachetnie Ptaku, byleby by³o szlachetnie, bo z nieszlachetnymi, to koliberek specjalnie zadawaÌ siê nie lubi!

TakÂże mĂłwiĂŞ Ci  East, jakiÂś ty naiwny; durny, inaczej mĂłwiÂąc,  ale zawsze CiĂŞ o to malutki koliberek podejrzewaÂł i gadaÂł: chwaÂła naiwnym, gdyÂż wczeÂśniej, czy póŸniej...!!!)_ MrugniĂŞcie

No, teraz to mi siĂŞ dopiero dostanie. To juÂż wolĂŞ jednak neutralizowaĂŚ!!! DuÂży uÂśmiech

koliberek33
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 00:33:51 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #4 : Grudzień 16, 2010, 18:20:21 »

O, teraz przyszÂła kolej na easta, jednego z najbardziej pokojowych forumowiczĂłw.  I czymÂże siĂŞ to tak east koliberkowi naraziÂł? ÂŻe temat ciekawy zaÂłoÂżyÂł?
RĂŞce opadajÂą!  Smutny

A Ty koliberku, nie widzisz, ¿e to Ty wzniecasz kolejny konflikt? I wci¹¿ rzutujesz siebie na innych.
Obci¹¿asz te¿ innych odpowiedzialnoœci¹ za swoje niepowodzenia i choroby, to ju¿ szczyt wszystkiego. Nie widzisz, ¿e to jest chore? Nawet pisanie na forum bierzesz do siebie, jakby œwiat krêci³ siê tylko wokó³ Twojej osoby.

Zarzucasz mi obgadywanie Ciebie, a tymczasem to, Ty zarzuciÂłaÂś easta oczerniajÂącymi mnie mailami (wybacz east, ale tylko tak moÂżna ukazaĂŚ jaka to koliberkowa szlachetnoœÌ). I teraz wÂściekasz siĂŞ, Âże Ci nie uwierzyÂł? Ilu jeszcze ludzi byÂłaÂś Âłaskawa uÂświadomiĂŚ swojÂą „prawdÂą” na mĂłj temat?
Manipulujesz, a potem nie moÂżesz ÂścierpieĂŚ, jak ktoÂś Ci to wypomni?
NaprawdĂŞ, zastanĂłw siĂŞ nad sobÂą, bo Âżycia nie starczy na oczyszczanie.

east
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2010, 18:47:55 »

Witaj koliberek UÂśmiech

East, a TY je masz? KiedyÂś byÂłeÂś tak miÂłym, statecznym czÂłowiekiem, a teraz wyszukujesz w ludziach sÂłaboÂści i coraz czĂŞÂściej kipisz zÂłoÂściÂą, a nawet nienawiÂściÂą ( do Kiary zwÂłaszcza.)

KaÂżdy ma sumienie, wiĂŞc czemu ja miaÂłbym nie mieĂŚ go ?Có¿ za pytanie. Nie czujĂŞ do Kiary nienawiÂści, skÂąd takie wnioski ? UwaÂżam , Âże moÂżna by to raczej nazwaĂŚ : wewnĂŞtrznÂą negatywnÂą  weryfikacjÂą. Nie wszystko musi mi odpowiadaĂŚ co Kiara pisze. I to moja sprawa.

Znasz takie przysÂłowie: kto z kim przystaje, takim siĂŞ staje?

Masz na myÂśli KiarĂŞ ? Z niÂą przestajĂŞ i taki sie stajĂŞ ? MrugniĂŞcie Chyba nie, to jeszcze nie mĂłj poziom UÂśmiech

Czy wiesz, Âże lubisz wzniecaĂŚ konflikty, ktĂłre umarÂłyby naturalnÂą ÂśmierciÂą, albo przerodziÂłyby siĂŞ w coÂś tym lepszego i bardziej jeszcze twĂłrczego? Nie sÂądziÂłem, Âże tutejszy monopol dotyczÂący  tej dziedziny, zmieni siĂŞ  w kartel. 

Wow, ale¿ ja nic takiego nie mia³em na myœli zak³adaj¹c ten temat Uœmiech Uderz w stó³.. jak pisa³a Kiara, a no¿yce siê odezw¹ ? No to faktycznie, za du¿o czytam Kiary Uœmiech))

ZauwaÂż, Âże to Ty oceniasz, nie ja. Ja tylko podj¹³em temat pt  "sumienie". To wszystko. Tu kaÂżdemu wolno zakÂładaĂŚ dowolne tematy, a to jak z kim i co rezonuje to juÂż nie moja sprawa.
Kwestia sumienia wydaje mi siĂŞ waÂżna, by o niej rozmawiaĂŚ. Bez nienawiÂści i wycieczek osobistych. Kartele ? To coÂś nowego u Ciebie koliberku. Zmierz siĂŞ z tym UÂśmiech))
W imiê czego tak, albo kim tak naprawdê jesteœ Coœ. Cz³owiekiem o kilku twarzach, czy siê tak kosztem innych przepotwarzasz? Na Twoim miejscu wejrza³bym g³êboko, ale najpierw w swoje w³asne sumienie. Sam intelekt to o wiele za ma³o.

Hmm wiesz, nie mam zamiaru wdawaÌ siê w takie pyskówki. Czego Ty chcesz, co chcesz osi¹gn¹Ì ? Ludzi poobra¿aÌ ? Nie uda Ci siê to. Dyskutujmy merytorycznie, a zarzuty i wycieczki osobiste, jeœli ju¿ coœ do mnie masz to na PW poproszê : ) Dziêkujê

A co z Twoim mÂądrym obiektywizmem?

Obiektywnie podejmijmy wiĂŞc temat. Za maÂło obiektywny ten mĂłj pierwszy post jak dla Ciebie ?

Wiesz, teÂż byÂłem w takiej orbicie i strasznie mi siĂŞ to udzieliÂło, ale sumienie mam czyste, gdyÂż jednak caÂły czas miaÂłem swoje wÂłasne zdanie.

No jak masz sumienie czyste to ok, o co chodzi ?
A poza tym; wiem kim jestem i kim nie jestem bez wzglĂŞdu na to, co kto o mnie nasmaruje, czy moÂże sobie wyobraÂżaĂŚ..., ale to juÂż  jego bajka i jego  pajacyki!

No dokÂładnie.Wiesz kim jesteÂś to co siĂŞ oburzasz ? Czy ja Ciebie obsmarowujĂŞ ? ZainspirowaÂłeÂś mnie do zaÂłoÂżenia nowego tematu za co Ci dziĂŞkujĂŞ. KaÂżdy tu moÂże napisaĂŚ o swoich pajacykach, byle w temacie.
A moja chorÂągiewka, mimo Âże siĂŞ troszkĂŞ przybarwiÂła, to nie zmieniÂła, ani kierunku, ani caÂłkiem swojej podstawowej barwy.

Skoro tak uwaÂżasz ..

A jak jest z TwojÂą?

A dziĂŞkujĂŞ, powiewa UÂśmiech
PozwĂłl siĂŞ, jak dawniej szanowaĂŚ siĂŞ i lubiĂŚ.
Ale Âże co ? Mam Ci potakiwaĂŚ ? Rozmawiajmy merytorycznie, bez tej chorobliwej podejrzliwoÂści o niecne zamiary ok ?
Ptaku, TY w kaÂżdym wÂątku do mnie pijesz!  (..) a koliberek jeÂśli zareaguje to i tak wyjdzie na idiotĂŞ, gdyÂż inni nie bĂŞdÂą wiedzieli, o co mu do licha ciĂŞÂżkiego chodzi!.

No wiĂŞc skoro inni nie bĂŞdÂą wiedzieĂŚ, albo po prostu ich to nie interesuje, to daruj sobie juÂż koliberku ten ekshibicjonizm, bo to nie licuje z tak ÂŚwiadomÂą istotÂą . Nie wiem kogo interesuje jeszcze tu na forum wojna ptasia MrugniĂŞcie

I TY wielka bociania bestio, moÂżesz w ogĂłle zabieraĂŚ gÂłos w takim temacie!

To jest forum dyskusyjne ludzi, wiĂŞc mogÂą zabieraĂŚ gÂłos w temacie. OczekujĂŞ tego wÂłaÂśnie zakÂładajÂąc ten temat.

I proszĂŞ o kulturĂŞ wypowiedzi bez wycieczek typu "Na tupeciku Ci nigdy nie zbywaÂło." Po co takie wstawki ? Kogo chcesz przekonaĂŚ do swoich wizji koliberku ? Sumienie forumowe ? ( o ile takowe istnieje, to teÂż ciekawa kwestia )
jeÂśli Ty tu tak i zdania bodaj w tym tonie dwa, to koliberk co najmniej dwadzieÂścia, lub dwieÂście dwadzieÂścia dwa! KONIEC Twojej Wizji WszechÂświata, teraz czas na mojÂą WizjĂŞ i mnie podobnym!!! AMEN!

No to nam siĂŞ zrobi dluuuugaÂśny wÂątek, coÂś czuje .. 222 posty zamierzasz koliberku ?
A jeœli chodzi o Twoj¹ Wizjê to za³ó¿ mo¿e w³asny blog, albo lepiej forum. Tam bêdziesz guru. Tutaj zdaje siê nie o dyktaturê Tobie podobnych chodzi Administracji.

TakÂże mĂłwiĂŞ Ci  East, jakiÂś ty naiwny; durny, inaczej mĂłwiÂąc,  ale zawsze CiĂŞ o to malutki koliberek podejrzewaÂł i gadaÂł: chwaÂła naiwnym, gdyÂż wczeÂśniej, czy póŸniej...!!!)

I tu pokazujesz swoje prawdziwe oblicze rĂłwnieÂż koliberku. Nie pierwszy zresztÂą raz. O mojej naiwnoÂści wielu siĂŞ wypowiadaÂło juÂż i mnie to ani grzeje , ani ziĂŞbi. Trzymam siĂŞ swojego stylu i swoich sposobĂłw tworzenia rzeczywistoÂści. MoÂże i durne to, ale moje wÂłasne i na takiej ocenie skoĂączmy koliberku.

Jak widzisz nigdzie CiĂŞ nie atakujĂŞ,ani nie obraÂżam w przeciwieĂąstwie do tego co robisz Ty. Twoja karma ->  Twoje sumienie. Mnie to obchodzi tyle co zeszÂłoroczny Âśnieg.
To juÂż wolĂŞ jednak neutralizowaĂŚ!!!
Neutralizuj bo caÂłkiem sporo siĂŞ tego nazbieraÂło UÂśmiech
Ale to tylko moje zdanie MrugniĂŞcie

koliberek33
Gość
« Odpowiedz #6 : Grudzień 16, 2010, 19:12:35 »

Ciebie Ptaku moÂżna w ogĂłle jeszcze oczerniĂŚ?. East,! O szlachetna lojalnoÂści! Mam i Twoje bardzo dÂługie ostatnio listy dotyczÂące tej kwestii i inne na temat JejmoÂści Wielkiej LojalnoÂści, ale jeszcze wiĂŞkszy szacunek do ludzi, ktĂłrzy obdarzyli mnie zaufaniem!  JesteÂś Wielki Ptaku zdziwiony, wszak prosiÂłem go publicznie, ÂżebyÂśmy prywatnie pogadali o naszej rzeczywistej relacji, w tym jedynie szkopuÂł, iÂż nie miaÂłem czasu skoĂączyĂŚ mu opowieÂści. A szkoda!! 

Jednak, co siê odwlecze, to nie uciecze. Zdarza mi siê, ¿e mam przed sob¹ wielkiego idiotê, to wiesz co mu mówiê? Jeœli nie wierzysz, w to co mówiê, to spokojnie; po œmierci i tak siê prawdy dowiesz. Dlatego te¿ spokojnie sobie œpiê i ¿adne byty mnie nie odwiedzaj¹ i ³ó¿kiem nie trzês¹. Pracujê wy³¹cznie na w³asny rachunek!!! A nie cudzy!

Poza tym wielki Ptaku zmieniÂłeÂś swĂłj poprzedni post i to co Ci niewygodne. Teraz skopiujĂŞ TwĂłj post, a potem bĂŞdĂŞ siĂŞ odnosiÂł. Wojowniku Ty jeden NieZaBardzoSzlachetny, czy znalazÂłeÂś w moim buntowniczym poÂście coÂś dobrego dla siebie? Powiedz, czy tak wci¹¿ bĂŞdziesz szedÂł w zaparte? A East? Wci¹¿ go lubiĂŞ, choĂŚ siĂŞ znowu  nieÂźle zamotaÂł, ale przynajmniej chce dobrze i u podstaw ma czyste intencje, chyba, Âżem wybitny kiep!!!. Lecz, to zupeÂłnie nie ten East, ktĂłry tu byÂł. Wiem, wszyscy siĂŞ zmieniamy i ja teÂż, ale Âżeby aÂż tak diamentralnie? Ci co go pamiĂŞtajÂą jeszcze ze starego forum ( choĂŚ jego koĂącĂłwki, ale...), dobrze wiedzÂą o czym mĂłwiĂŞ.

Nie ja za³o¿y³em ów temat i nie ja zacz¹³em tu komukolwiek przypiekaÌ! Was to widaÌ bawi, odci¹ganie innych, od naprawdê interesuj¹cych tematów, tak to do mnie teraz dotar³o. To zastanawiaj¹ce.

East, wÂłaÂśnie rzecz w tym, Âże pokazujĂŞ prawdziwe oblicze, a TY ostatnio udajesz coraz czĂŞÂściej idiotĂŞ . To takie ptakowe . Takie bardzo ptakowe. A Twoje zÂłosliwoÂści w stosunku do Kiary sÂą zbyt jednoznaczne. Teraz, podobnie jak Ptaka, nagle przerzuciÂło CiĂŞ na mnie ? Houk. Cool

WiĂŞcej nie mam przyjemnoÂści, poczekam Braciszku, aÂż siĂŞ obudzisz, tak jak siĂŞ przebudziÂłeÂś z MyÂślicieli. Ptak miaÂł zdaje siĂŞ podobnÂą drogĂŞ, to moÂże i on siĂŞ przebudzi....Ale Ci, to Ori  siĂŞ nazywajÂą...SÂą duÂżo "lepsi" od MyÂślicieli zapewniam! I dziĂŞkujĂŞ Ci za piĂŞkny list z Twoim snem. I tego w naszej relacji trzymaÂł siĂŞ  bĂŞdĂŞ! TakÂże, nie gniewaj siĂŞ, Âże przeczytaÂłem Twoje tylko dwa zdania, gdyÂż Âświadomie nie chcĂŞ sobie psuĂŚ Twojego wizerunku! WolĂŞ CiĂŞ pamiĂŞtaĂŚ Tamtego!!! MyÂśliciele Ci o wiele mniej szkodzili!

ÂŻyczĂŞ powodzenia!

koliberek bardziej niÂż 33! UÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 00:37:27 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #7 : Grudzień 16, 2010, 19:31:13 »

Wszystkiego dobrego ÂżyczĂŞ Ci  koliberku i zakoĂączmy na tym tĂŞ dyskusjĂŞ.
Ptak (wcale nie wielki)

Ps. Post o sumieniu edytowaÂłam, by dopisaĂŚ do pierwszego, Âżartobliwego zdania moje myÂśli o sumieniu. Niczego nie zmieniaÂłam, wiĂŞc nie wiem o co Ci chodzi.
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #8 : Grudzień 16, 2010, 19:33:57 »

O, takiego CiĂŞ o tysiÂąc razy wolĂŞ i epistoÂł mi siĂŞ pisaĂŚ nawet juÂż nie chce.

CaÂłuseczki zatem!!!

niebo szczyk! UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2010, 16:22:50 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #9 : Grudzień 16, 2010, 21:52:51 »

MĂłwi Serce do Rozumu;
- Rozum, czy ty masz sumienie?
- tak mam, przecieÂż tÂłumaczyÂłem ci to juÂż wiele razy, czy ty nic nie rozumiesz?
- jakoÂś nie poczuÂłem... Smutny

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #10 : Grudzień 16, 2010, 22:06:14 »

MĂłwi Rozum do Serca:
czy TY mnie sÂłyszysz jeszcze?

siê wci¹¿ kochasz i kochasz
i innych dokoÂła namiĂŞtnie

a na Mnie ¿eœ wci¹¿ g³uchy -
i sumienie CiĂŞ jakoÂś nie Âłechce?

MrugniĂŞcie ;
ptak
Gość
« Odpowiedz #11 : Grudzień 16, 2010, 22:36:54 »

I tak siĂŞ bez koĂąca droczyli,
AÂż sumienie nieszczĂŞsne – zatracili!

The End

CoÂś
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #12 : Grudzień 16, 2010, 22:43:20 »

sumienie sobie tylko Âśpi
jeœli ktoœ z istnienia jego kpi Buzia na k³ódkê

i tak sobie marzy i tak sobie czeka,
a nuÂż jakie inne, poruszy biednego czÂłeka!

MrugniĂŞcie

« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 23:12:55 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #13 : Grudzień 16, 2010, 23:58:59 »

witaj koliberku
Zdarza mi siĂŞ, Âże mam przed sobÂą wielkiego idiotĂŞ, to wiesz co mu mĂłwiĂŞ? JeÂśli nie wierzysz, w to co mĂłwiĂŞ, to spokojnie; po Âśmierci i tak siĂŞ prawdy dowiesz (..)
East, wÂłaÂśnie rzecz w tym, Âże pokazujĂŞ prawdziwe oblicze, a TY ostatnio udajesz coraz czĂŞÂściej idiotĂŞ . To takie ptakowe . Takie bardzo ptakowe
Po Âśmierci idiota dowie siĂŞ UÂśmiech Tylko czego , tak na prawdĂŞ ? I kto siĂŞ dowie boleÂśniej? Lecz to juÂż nie bĂŞdzie kwestia sumienia, bo czy  po Âśmierci istnieje sumienie ?

Koliberku mniemam, Âże nawet po tych wypowiedziach sumienie masz dalej czyste .
ptak
Gość
« Odpowiedz #14 : Grudzień 17, 2010, 12:57:09 »

CzÂłowiek o czystym sumieniu nie cierpi na syndrom „noÂżyc” i Âżadne uderzenie w stó³
nie wywoÂłuje w nim odzewu. Jedynie brud na sumieniu kaÂże reagowaĂŚ na zasadzie rezonansu.

CzÂłowiek o czystym sumieniu nie ma potrzeby czegokolwiek udowadniaĂŚ, a szczegĂłlnie
obci¹¿aÌ innego cz³owieka brudami z w³asnej g³owy.
Gdy sumienie jest czyste, czÂłowiek jest w harmonii ze Âświatem i nie toczy nieczystych gierek
ani walk podjazdowych. 
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #15 : Grudzień 17, 2010, 14:40:14 »

Ludzie! ten Ptak to mnie jednak kocha, o wiele bardziej niÂż myÂślaÂłem MrugniĂŞcie

Chichot Chichot Chichot

ptak
Gość
« Odpowiedz #16 : Grudzień 17, 2010, 14:50:45 »

Moje spostrzeÂżenia opieram na wnikliwej obserwacji wielu ludzkich zachowaĂą.
Jeœli ktoœ w uogólnionych wnioskach odnajduje jak¹œ cz¹stkê siebie, znaczy tylko,
iÂż ma to jeszcze do przepracowania.

W Âżadnym wypadku nie upowaÂżnia go to do ataku na przedstawiajÂącego swoje przemyÂślenia.
Nie panowanie nad emocjami i niskimi uczuciami jedynie pog³êbia rozdŸwiêk
miĂŞdzy wÂłasnym wyobraÂżeniem siebie a rzeczywistym obrazem.   
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #17 : Grudzień 17, 2010, 14:59:05 »

...jeszcze bardziej nawet, niÂż myÂślaÂłem i do tego jeszcze jaki mÂądry MrugniĂŞcie, tylko straszliwie powaÂżny i zasadniczy. I chyba siĂŞ nudzi piekielnie! MrugniĂŞcie

UÂśmiech

niebo- Âżczyk  - z noÂżyczkami w rĂŞku!

oj, zdziwi, siĂŞ zdziwi  Piotr ÂŚwiĂŞty
a i sama, Najczystsza Panienka! Chichot

« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 14:59:41 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #18 : Grudzień 17, 2010, 15:09:16 »

Ironizowanie jest formÂą samoobrony przed przyjĂŞciem prawdy o sobie.
UniemoÂżliwia to g³êbsze poznanie siebie.   

UÂśmiech
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #19 : Grudzień 17, 2010, 15:19:15 »

A jednak, to nie byÂły ogĂłlne dywagacje, jeno objaw miÂłoÂści coraz to wiĂŞkszej do mnie.!!! Chichot Brawo, takiej jeszczem nigdy  nie zaznaÂł i  do tego za darmo takie zwiĂŞzÂłe i moralizujÂące opinie. UÂśmiech

Szkoda, Âże ÂświĂŞta za pasem i nie mogĂŞ podsycaĂŚ siĂŞ jeszcze, ale pierogi powoli lepiĂŚ trzeba, kapustkĂŞ gotowaĂŚ, wielkiego ptaka przyrzÂądziĂŚ z migdaÂłkami, figami, jabÂłuszkami....i takie inne jeszcze frykasy i ÂświÂąteczne zawijasy poczyniĂŚ...

Z lekkim sumieniem odfruwam do sÂłodkich i ulubionych obowiÂązkĂłw. UÂśmiech

Z Najlepszymi ÂŻyczeniami oczywiÂście,
dla bardzo kochajÂących i niekochajÂących wcale, teÂż! UÂśmiech

koliberek 33 co najmniej!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 15:22:44 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #20 : Grudzień 17, 2010, 15:23:47 »

Lepiej zwiĂŞÂźle i ogĂłlnie, niÂż k¹œliwie i szczegĂłlnie…

UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #21 : Grudzień 17, 2010, 17:08:56 »

WracajÂąc do tematu wÂątku.

ObserwowaÂłem, Âże niektĂłrzy majÂą czyste sumienie bo...
... go nie uÂżywajÂą.
wiki
Gość
« Odpowiedz #22 : Grudzień 17, 2010, 17:31:30 »

ObserwowaÂłem, Âże niektĂłrzy majÂą czyste sumienie bo...
... go nie uÂżywajÂą.

a czy tak siĂŞ da?

pstryk w³¹cz/ wy³¹cz

Pozdrawiam:)
soook
Gość
« Odpowiedz #23 : Grudzień 17, 2010, 17:55:47 »

Co to jest , Sumienie ?

wiki
Gość
« Odpowiedz #24 : Grudzień 17, 2010, 18:26:36 »

Co to jest , Sumienie ?

Dobre pytanie

wg mnie osobniczy rozró¿niacz dobra i z³a

ka¿dy ma inn¹ wra¿liwoœÌ na te zjawiska, co dla jednego jest dobrem dla innego ju¿ nie i odwrotnie...

RĂłwnie dobrze moÂżna zapytaĂŚ co to jest dobro? co to jest zÂło? co jest czÂłowieczeĂąstwem? a co juÂż nie?

UÂśmiech

Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: