east
Gość
|
 |
« : Grudzień 16, 2010, 15:34:58 » |
|
Do zalo¿enia tego w¹tku sklonily mnie takie sobie, pozytywne myœli koliberka . Oto dwa cytaty WolnoœÌ, to czyste sumienie. Nie wystarczy czytaÌ z³otych myœli i siê z nimi zgadzaÌ. To w niczym nikomu nie pomo¿e. Dopiero zastosowanie tych m¹droœci w ¿yciu mo¿e coœ zmieniÌ i przynieœÌ kiedyœ owoce.  Chcia³bym , abyœmy w tym w¹tku porozmawiali o czystym sumieniu. Kiedy tylko uwa¿amy , ze mamy czyste sumienie, a kiedy na prawdê mamy je czyste ? Czasami jest tak, ¿e myœlimy o sobie jak o kimœ z czystym sumieniem, ale inni ludzie, skrzywdzeni przez nas, przypominaj¹ nam ,nawet sam¹ swoj¹ obecnoœci¹, ¿e coœ jednak z tym sumieniem niezbyt czysto. Moim zdaniem mo¿liwe s¹ wtedy dwa scenariusze.: A. Bronimy siê. Przecie¿ mamy czyste sumienie, nie ¿ywimy do nikogo win zadawnionych. Jeœli ktoœ ma pretensje to on ma nieczyste sumienie - nigdy my .Wypieramy siê w³asnych b³êdów w ¿ywe oczy, gotowi jesteœmy powo³aÌ na œwiadków grupê przychylnych nam osób, które to potwierdz¹, albo sami wyszukujemy takie argumenty, które wyka¿¹ nasze czyste sumienie, a jednoczeœnie "pogr¹¿¹" adwersarza . Uciekamy od sumienia wmawiaj¹c sobie,¿e jesteœmy wolni. Czasami zas³aniamy siê piêknymi has³ami , wciskamy gdzie siê da s³owa o mi³oœci, nawet tej bezwarunkowej. B. Wobec czyichœ pretensji przegl¹damy siê we w³asnym sumieniu. I znajdujemy tam coœ , czego byœmy sobie nie ¿yczyli, ale niestety - to tam jest. Staramy siê uwolniÌ ten brud z sumienia dochodz¹c do sedna problemu. Okazuje siê, ¿e to nasza wina, nawet choÌby i czêœciowa. Uznajemy brud sumienia. Zwracamy siê do osoby przez nas pokrzywdzonej, by jakoœ spróbowaÌ sprawê rozwi¹zaÌ. W przypadku B) Mo¿e siê okazaÌ, ¿e ta osoba wcale urazy nie czuje, albo, ¿e czu³a, rozumie , lecz wybaczy³a nam ju¿ dawno. Wtedy uwolnione od winy sumienie wyczyszcza siê daj¹c nam poczucie wolnoœci. Lecz mo¿e byÌ te¿ inaczej. Kiedy zwracamy siê do osoby która nam le¿y na sumieniu , ta ma do nas jeszcze wiêksze pretensje, ¿e j¹ drêczymy.Ta osoba wcale nie chce przejœÌ procesu wybaczenia, ona œwietnie siê czuje w roli ofiary. W najlepszym wypadku taki cz³owiek oczekuje, ¿e zostawimy go w spokoju z jego cierpieniem, a w najgorszym za¿¹da "krwi" czy innego zadoœÌuczynienia. Nie doœÌ, ¿e tego za¿¹da to i tak, nawet po spe³nieniu zadoœÌuczynienia nie odpuœci nam win. Ot tak, za karê. Ile¿ to razy s³yszeliœmy "nigdy Ci tego nie zapomnê" . Czy w takim wypadku mo¿liwe jest oczyszczenie sumienia ? Zrobiliœmy ju¿ wszystko, co mo¿liwe, co wydaje siê mo¿liwe. Jest tylko jeszcze jedna rzecz do zrobienia. WybaczyÌ sobie. Nie wiem czy to oczyœci sumienie, ale na pewno pozwoli na wyjœcie z syndromu ofiary. Ciekaw jestem Waszych myœli i spostrze¿eù w tym temacie. Pozdrawiam East
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 16, 2010, 15:38:20 » |
|
mówi się, że człowiek z czystym sumieniem- dobrze sypia,- ja lubię dobrze sypiać! 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 15:38:47 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 16, 2010, 16:12:12 » |
|
Czyste sumienie jest objawem sklerozy.  A tak powa¿nie, to zale¿y gdzie kto umiejscawia sumienie, w g³owie, czy w sercu. Bo jeœli w g³owie, to ona zawsze potrafi coœ wymyœleÌ, co nas oczyœci, zneutralizuje zasz³oœci. Niektórzy tak siê oczyszczaj¹. Jeœli zaœ za sumienie uznaje siê czucie serca, to ju¿ zale¿y tylko od tego na ile potrafi ono kochaÌ i wybaczaÌ. Tak¿e sobie. Serca nie da siê oszukaÌ. Ono wie swoj¹ m¹droœci¹. I jeœli jest czyste, bije miarowo. Jeœli zabrudzone krzywdami, cierpi na arytmiê i inne sercowe choroby. Nawet mi³oœÌ niektórzy uznaj¹ za chorobê, gdy nie spe³nia okreœlonych parametrów. Ale to g³owa tak kategoryzuje. A serce, które nie kocha jest martwe i obci¹¿a organizm. Mimo, ¿e pompuje krew w ciele nieboszczyka.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 16:46:12 wysłane przez ptak »
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 16, 2010, 16:50:07 » |
|
East, a TY je masz? Kiedyœ by³eœ tak mi³ym, statecznym cz³owiekiem, a teraz wyszukujesz w ludziach s³aboœci i coraz czêœciej kipisz z³oœci¹, a nawet nienawiœci¹ ( do Kiary zw³aszcza.) Znasz takie przys³owie: kto z kim przystaje, takim siê staje? Czy wiesz, ¿e lubisz wzniecaÌ konflikty, które umar³yby naturaln¹ œmierci¹, albo przerodzi³yby siê w coœ tym lepszego i bardziej jeszcze twórczego? Nie s¹dzi³em, ¿e tutejszy monopol dotycz¹cy tej dziedziny, zmieni siê w kartel.  W imiê czego tak, albo kim tak naprawdê jesteœ  . Cz³owiekiem o kilku twarzach, czy siê tak kosztem innych przepotwarzasz? Na Twoim miejscu wejrza³bym g³êboko, ale najpierw w swoje w³asne sumienie. Sam intelekt to o wiele za ma³o. Teraz jakoœ tak polubi³eœ waœnie i czepiaÌ siê. A co z Twoim m¹drym obiektywizmem? Wiesz, te¿ by³em w takiej orbicie i strasznie mi siê to udzieli³o, ale sumienie mam czyste, gdy¿ jednak ca³y czas mia³em swoje w³asne zdanie. I znam swoje intencje i uczucia rzeczywiste do innych, mimo ¿e mo¿e to tak na zewn¹trz straszliwie wygl¹daÌ. Nie zawsze z mi³oœci trzeba g³askaÌ, ale o tym tak¿e pisa³em. A poza tym; wiem kim jestem i kim nie jestem bez wzglêdu na to, co kto o mnie nasmaruje, czy mo¿e sobie wyobra¿aÌ..., ale to ju¿ jego bajka i jego pajacyki! A moja chor¹giewka, mimo ¿e siê troszkê przybarwi³a, to nie zmieni³a, ani kierunku, ani ca³kiem swojej podstawowej barwy. A jak jest z Twoj¹? Pozwól siê, jak dawniej szanowaÌ siê i lubiÌ. Osobiœcie bardzo bym tego chcia³! Ptaku, TY ostatnio w ka¿dym w¹tku do mnie pijesz! A wyniki mam znakomite, jeœli chodzi o serce, aleœ TY siê skar¿y³ ostatnio...Nawet mogê je Ci, oraz wszystkim zainteresowanym zeskanowaÌ. A propos wybaczania, to o ma³o nie umar³em przez Ciebie na serce w³aœnie (a to wskutek tej nieodwzajemnionej przyjaŸni pewnie  ), i jakoœ tak siê samo wziê³o i wybaczy³o. Albo to cud! Cud neutralizacji siê w³aœnie dokona³. Bo, ¿em ozdrowia³ i jeszczem szczêœliwy jakiœ taki bardzo, ( co nie, Ptaku?). Inne wyniki te¿ bardzo dobre! Ale TY diable, dobrze o tym wiesz.!!! I jak coœ masz do koliberka, to proszê wprost, bo teraz siê mnie taki Szlachetny w koùcu bardzo Eaœcik czepia, gdy¿ nie skuma³, ¿e jest wiele takich postów jak ten, zw³aszcza w ostatnio modnym temacie, które kierujesz tak naprawdê do koliberka, którego ma to zaboleÌ, a oni i tak nie z³api¹, a koliberek jeœli zareaguje, to i tak wyjdzie na idiotê, gdy¿ inni nie bêd¹ wiedzieli, o co mu do licha ciê¿kiego chodzi!. Takie ciosiki poni¿ej pasa, a koliberek taki malutki, to mo¿e go zabij¹ te ciosiki, za to, ¿e ma swoje zdanie i nie pog³aska³ po g³ówce tam, gdzie nie ma za co g³askaÌ! I jeszcze œmia³ zrobiÌ pa! pa! No i wczeœnie nie umar³a ta ma³a cholera, to mo¿e teraz siê uda, co? I TY wielka bociania bestio, mo¿esz w ogóle zabieraÌ g³os w takim temacie!  Na tupeciku Ci nigdy nie zbywa³o. I myœlisz, ¿em ma³y koliberek, to siê dam Wielkiemu Ptakowi tak, bez pardonu, zjeœÌ? To ju¿ wola³bym rekina, bo on jakiœ taki uczciwszy, i wszyscy dobrze wiedz¹, ¿e zjada, bo zjada i tyle. I taki groŸny wprost i naprawdê!. Jeœliœ taki Sercowy naprawdê i Szlachetny, to poka¿ to wielkie serce i zadzwoù wreszcie raz pierwszy do koliberka nieinteresownie i obdarz go mi³osnym sercem Swoim i zobacz, czy Ci wybaczy, a mo¿e nic nie musi wybaczaÌ, mo¿e wiêcej rozumie i widzi, ni¿ siê Ptakowi i we œnie na jawie przyœni!!! I mo¿e kocha tego nicponia o wiele bardziej, ani¿eli ten sobie zas³u¿y³...(ha!ha! )I pamiêtaj Wielki Ptaku, jeœli Ty tu tak i zdania bodaj w tym tonie dwa, to koliberk co najmniej dwadzieœcia, lub dwieœcie dwadzieœcia dwa!
KONIEC Twojej Wizji Wszechœwiata, teraz czas na moj¹ Wizjê i mnie podobnym!!! AMEN! Tak¿e od teraz proszê wprost. Prywatnie te¿ istnieje taka mo¿liwoœÌ, ale szlachetnie Ptaku, byleby by³o szlachetnie, bo z nieszlachetnymi, to koliberek specjalnie zadawaÌ siê nie lubi!Tak¿e mówiê Ci East, jakiœ ty naiwny; durny, inaczej mówi¹c, ale zawsze Ciê o to malutki koliberek podejrzewa³ i gada³: chwa³a naiwnym, gdy¿ wczeœniej, czy póŸniej...!!!)_  No, teraz to mi siê dopiero dostanie. To ju¿ wolê jednak neutralizowaÌ!!!  koliberek33
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 00:33:51 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 16, 2010, 18:20:21 » |
|
O, teraz przyszÂła kolej na easta, jednego z najbardziej pokojowych forumowiczĂłw. I czymÂże siĂŞ to tak east koliberkowi naraziÂł? ÂŻe temat ciekawy zaÂłoÂżyÂł? RĂŞce opadajÂą!  A Ty koliberku, nie widzisz, Âże to Ty wzniecasz kolejny konflikt? I wci¹¿ rzutujesz siebie na innych. Obci¹¿asz teÂż innych odpowiedzialnoÂściÂą za swoje niepowodzenia i choroby, to juÂż szczyt wszystkiego. Nie widzisz, Âże to jest chore? Nawet pisanie na forum bierzesz do siebie, jakby Âświat krĂŞciÂł siĂŞ tylko wokó³ Twojej osoby. Zarzucasz mi obgadywanie Ciebie, a tymczasem to, Ty zarzuciÂłaÂś easta oczerniajÂącymi mnie mailami (wybacz east, ale tylko tak moÂżna ukazaĂŚ jaka to koliberkowa szlachetnoœÌ). I teraz wÂściekasz siĂŞ, Âże Ci nie uwierzyÂł? Ilu jeszcze ludzi byÂłaÂś Âłaskawa uÂświadomiĂŚ swojÂą „prawdÂą” na mĂłj temat? Manipulujesz, a potem nie moÂżesz ÂścierpieĂŚ, jak ktoÂś Ci to wypomni? NaprawdĂŞ, zastanĂłw siĂŞ nad sobÂą, bo Âżycia nie starczy na oczyszczanie.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2010, 18:47:55 » |
|
Witaj koliberek  East, a TY je masz? Kiedyœ by³eœ tak mi³ym, statecznym cz³owiekiem, a teraz wyszukujesz w ludziach s³aboœci i coraz czêœciej kipisz z³oœci¹, a nawet nienawiœci¹ ( do Kiary zw³aszcza.) Ka¿dy ma sumienie, wiêc czemu ja mia³bym nie mieÌ go ?Có¿ za pytanie. Nie czujê do Kiary nienawiœci, sk¹d takie wnioski ? Uwa¿am , ¿e mo¿na by to raczej nazwaÌ : wewnêtrzn¹ negatywn¹ weryfikacj¹. Nie wszystko musi mi odpowiadaÌ co Kiara pisze. I to moja sprawa. Znasz takie przys³owie: kto z kim przystaje, takim siê staje? Masz na myœli Kiarê ? Z ni¹ przestajê i taki sie stajê ?  Chyba nie, to jeszcze nie mój poziom  Czy wiesz, ¿e lubisz wzniecaÌ konflikty, które umar³yby naturaln¹ œmierci¹, albo przerodzi³yby siê w coœ tym lepszego i bardziej jeszcze twórczego? Nie s¹dzi³em, ¿e tutejszy monopol dotycz¹cy tej dziedziny, zmieni siê w kartel. Wow, ale¿ ja nic takiego nie mia³em na myœli zak³adaj¹c ten temat  Uderz w stó³.. jak pisa³a Kiara, a no¿yce siê odezw¹ ? No to faktycznie, za du¿o czytam Kiary  )) Zauwa¿, ¿e to Ty oceniasz, nie ja. Ja tylko podj¹³em temat pt "sumienie". To wszystko. Tu ka¿demu wolno zak³adaÌ dowolne tematy, a to jak z kim i co rezonuje to ju¿ nie moja sprawa. Kwestia sumienia wydaje mi siê wa¿na, by o niej rozmawiaÌ. Bez nienawiœci i wycieczek osobistych. Kartele ? To coœ nowego u Ciebie koliberku. Zmierz siê z tym  )) W imiê czego tak, albo kim tak naprawdê jesteœ Coœ. Cz³owiekiem o kilku twarzach, czy siê tak kosztem innych przepotwarzasz? Na Twoim miejscu wejrza³bym g³êboko, ale najpierw w swoje w³asne sumienie. Sam intelekt to o wiele za ma³o. Hmm wiesz, nie mam zamiaru wdawaÌ siê w takie pyskówki. Czego Ty chcesz, co chcesz osi¹gn¹Ì ? Ludzi poobra¿aÌ ? Nie uda Ci siê to. Dyskutujmy merytorycznie, a zarzuty i wycieczki osobiste, jeœli ju¿ coœ do mnie masz to na PW poproszê : ) Dziêkujê A co z Twoim m¹drym obiektywizmem? Obiektywnie podejmijmy wiêc temat. Za ma³o obiektywny ten mój pierwszy post jak dla Ciebie ? Wiesz, te¿ by³em w takiej orbicie i strasznie mi siê to udzieli³o, ale sumienie mam czyste, gdy¿ jednak ca³y czas mia³em swoje w³asne zdanie. No jak masz sumienie czyste to ok, o co chodzi ? A poza tym; wiem kim jestem i kim nie jestem bez wzglêdu na to, co kto o mnie nasmaruje, czy mo¿e sobie wyobra¿aÌ..., ale to ju¿ jego bajka i jego pajacyki! No dok³adnie.Wiesz kim jesteœ to co siê oburzasz ? Czy ja Ciebie obsmarowujê ? Zainspirowa³eœ mnie do za³o¿enia nowego tematu za co Ci dziêkujê. Ka¿dy tu mo¿e napisaÌ o swoich pajacykach, byle w temacie. A moja chor¹giewka, mimo ¿e siê troszkê przybarwi³a, to nie zmieni³a, ani kierunku, ani ca³kiem swojej podstawowej barwy. Skoro tak uwa¿asz .. A jak jest z Twoj¹? A dziêkujê, powiewa  Pozwól siê, jak dawniej szanowaÌ siê i lubiÌ.
Ale ¿e co ? Mam Ci potakiwaÌ ? Rozmawiajmy merytorycznie, bez tej chorobliwej podejrzliwoœci o niecne zamiary ok ? Ptaku, TY w ka¿dym w¹tku do mnie pijesz! (..) a koliberek jeœli zareaguje to i tak wyjdzie na idiotê, gdy¿ inni nie bêd¹ wiedzieli, o co mu do licha ciê¿kiego chodzi!. No wiêc skoro inni nie bêd¹ wiedzieÌ, albo po prostu ich to nie interesuje, to daruj sobie ju¿ koliberku ten ekshibicjonizm, bo to nie licuje z tak Œwiadom¹ istot¹ . Nie wiem kogo interesuje jeszcze tu na forum wojna ptasia  I TY wielka bociania bestio, mo¿esz w ogóle zabieraÌ g³os w takim temacie! To jest forum dyskusyjne ludzi, wiêc mog¹ zabieraÌ g³os w temacie. Oczekujê tego w³aœnie zak³adaj¹c ten temat. I proszê o kulturê wypowiedzi bez wycieczek typu "Na tupeciku Ci nigdy nie zbywa³o." Po co takie wstawki ? Kogo chcesz przekonaÌ do swoich wizji koliberku ? Sumienie forumowe ? ( o ile takowe istnieje, to te¿ ciekawa kwestia ) jeœli Ty tu tak i zdania bodaj w tym tonie dwa, to koliberk co najmniej dwadzieœcia, lub dwieœcie dwadzieœcia dwa! KONIEC Twojej Wizji Wszechœwiata, teraz czas na moj¹ Wizjê i mnie podobnym!!! AMEN! No to nam siê zrobi dluuuugaœny w¹tek, coœ czuje .. 222 posty zamierzasz koliberku ? A jeœli chodzi o Twoj¹ Wizjê to za³ó¿ mo¿e w³asny blog, albo lepiej forum. Tam bêdziesz guru. Tutaj zdaje siê nie o dyktaturê Tobie podobnych chodzi Administracji. Tak¿e mówiê Ci East, jakiœ ty naiwny; durny, inaczej mówi¹c, ale zawsze Ciê o to malutki koliberek podejrzewa³ i gada³: chwa³a naiwnym, gdy¿ wczeœniej, czy póŸniej...!!!) I tu pokazujesz swoje prawdziwe oblicze równie¿ koliberku. Nie pierwszy zreszt¹ raz. O mojej naiwnoœci wielu siê wypowiada³o ju¿ i mnie to ani grzeje , ani ziêbi. Trzymam siê swojego stylu i swoich sposobów tworzenia rzeczywistoœci. Mo¿e i durne to, ale moje w³asne i na takiej ocenie skoùczmy koliberku. Jak widzisz nigdzie Ciê nie atakujê,ani nie obra¿am w przeciwieùstwie do tego co robisz Ty. Twoja karma -> Twoje sumienie. Mnie to obchodzi tyle co zesz³oroczny œnieg. To ju¿ wolê jednak neutralizowaÌ!!!
Neutralizuj bo caÂłkiem sporo siĂŞ tego nazbieraÂło  Ale to tylko moje zdanie 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 16, 2010, 19:12:35 » |
|
Ciebie Ptaku mo¿na w ogóle jeszcze oczerniÌ?. East,! O szlachetna lojalnoœci! Mam i Twoje bardzo d³ugie ostatnio listy dotycz¹ce tej kwestii i inne na temat Jejmoœci Wielkiej Lojalnoœci, ale jeszcze wiêkszy szacunek do ludzi, którzy obdarzyli mnie zaufaniem! Jesteœ Wielki Ptaku zdziwiony, wszak prosi³em go publicznie, ¿ebyœmy prywatnie pogadali o naszej rzeczywistej relacji, w tym jedynie szkopu³, i¿ nie mia³em czasu skoùczyÌ mu opowieœci. A szkoda!! Jednak, co siê odwlecze, to nie uciecze. Zdarza mi siê, ¿e mam przed sob¹ wielkiego idiotê, to wiesz co mu mówiê? Jeœli nie wierzysz, w to co mówiê, to spokojnie; po œmierci i tak siê prawdy dowiesz. Dlatego te¿ spokojnie sobie œpiê i ¿adne byty mnie nie odwiedzaj¹ i ³ó¿kiem nie trzês¹. Pracujê wy³¹cznie na w³asny rachunek!!! A nie cudzy! Poza tym wielki Ptaku zmieni³eœ swój poprzedni post i to co Ci niewygodne. Teraz skopiujê Twój post, a potem bêdê siê odnosi³. Wojowniku Ty jeden NieZaBardzoSzlachetny, czy znalaz³eœ w moim buntowniczym poœcie coœ dobrego dla siebie? Powiedz, czy tak wci¹¿ bêdziesz szed³ w zaparte? A East? Wci¹¿ go lubiê, choÌ siê znowu nieŸle zamota³, ale przynajmniej chce dobrze i u podstaw ma czyste intencje, chyba, ¿em wybitny kiep!!!. Lecz, to zupe³nie nie ten East, który tu by³. Wiem, wszyscy siê zmieniamy i ja te¿, ale ¿eby a¿ tak diamentralnie? Ci co go pamiêtaj¹ jeszcze ze starego forum ( choÌ jego koùcówki, ale...), dobrze wiedz¹ o czym mówiê. Nie ja za³o¿y³em ów temat i nie ja zacz¹³em tu komukolwiek przypiekaÌ! Was to widaÌ bawi, odci¹ganie innych, od naprawdê interesuj¹cych tematów, tak to do mnie teraz dotar³o. To zastanawiaj¹ce. East, w³aœnie rzecz w tym, ¿e pokazujê prawdziwe oblicze, a TY ostatnio udajesz coraz czêœciej idiotê . To takie ptakowe . Takie bardzo ptakowe. A Twoje z³osliwoœci w stosunku do Kiary s¹ zbyt jednoznaczne. Teraz, podobnie jak Ptaka, nagle przerzuci³o Ciê na mnie ? Houk.  Wiêcej nie mam przyjemnoœci, poczekam Braciszku, a¿ siê obudzisz, tak jak siê przebudzi³eœ z Myœlicieli. Ptak mia³ zdaje siê podobn¹ drogê, to mo¿e i on siê przebudzi....Ale Ci, to Ori siê nazywaj¹...S¹ du¿o "lepsi" od Myœlicieli zapewniam! I dziêkujê Ci za piêkny list z Twoim snem. I tego w naszej relacji trzyma³ siê bêdê! Tak¿e, nie gniewaj siê, ¿e przeczyta³em Twoje tylko dwa zdania, gdy¿ œwiadomie nie chcê sobie psuÌ Twojego wizerunku! Wolê Ciê pamiêtaÌ Tamtego!!! Myœliciele Ci o wiele mniej szkodzili! ¯yczê powodzenia! koliberek bardziej ni¿ 33!
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 00:37:27 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 16, 2010, 19:31:13 » |
|
Wszystkiego dobrego ÂżyczĂŞ Ci koliberku i zakoĂączmy na tym tĂŞ dyskusjĂŞ. Ptak (wcale nie wielki)
Ps. Post o sumieniu edytowaÂłam, by dopisaĂŚ do pierwszego, Âżartobliwego zdania moje myÂśli o sumieniu. Niczego nie zmieniaÂłam, wiĂŞc nie wiem o co Ci chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 16, 2010, 19:33:57 » |
|
O, takiego CiĂŞ o tysiÂąc razy wolĂŞ i epistoÂł mi siĂŞ pisaĂŚ nawet juÂż nie chce. CaÂłuseczki zatem!!! niebo szczyk!
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2010, 16:22:50 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 16, 2010, 21:52:51 » |
|
MĂłwi Serce do Rozumu; - Rozum, czy ty masz sumienie? - tak mam, przecieÂż tÂłumaczyÂłem ci to juÂż wiele razy, czy ty nic nie rozumiesz? - jakoÂś nie poczuÂłem...  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 16, 2010, 22:06:14 » |
|
Mówi Rozum do Serca: czy TY mnie s³yszysz jeszcze? siê wci¹¿ kochasz i kochasz i innych doko³a namiêtnie a na Mnie ¿eœ wci¹¿ g³uchy - i sumienie Ciê jakoœ nie ³echce?  ;
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 16, 2010, 22:36:54 » |
|
I tak siĂŞ bez koĂąca droczyli, AÂż sumienie nieszczĂŞsne – zatracili! The End 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 16, 2010, 22:43:20 » |
|
sumienie sobie tylko œpi jeœli ktoœ z istnienia jego kpi  i tak sobie marzy i tak sobie czeka, a nu¿ jakie inne, poruszy biednego cz³eka! 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 23:12:55 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 16, 2010, 23:58:59 » |
|
witaj koliberkuZdarza mi siĂŞ, Âże mam przed sobÂą wielkiego idiotĂŞ, to wiesz co mu mĂłwiĂŞ? JeÂśli nie wierzysz, w to co mĂłwiĂŞ, to spokojnie; po Âśmierci i tak siĂŞ prawdy dowiesz (..) East, wÂłaÂśnie rzecz w tym, Âże pokazujĂŞ prawdziwe oblicze, a TY ostatnio udajesz coraz czĂŞÂściej idiotĂŞ . To takie ptakowe . Takie bardzo ptakowe
Po Âśmierci idiota dowie siĂŞ  Tylko czego , tak na prawdĂŞ ? I kto siĂŞ dowie boleÂśniej? Lecz to juÂż nie bĂŞdzie kwestia sumienia, bo czy po Âśmierci istnieje sumienie ? Koliberku mniemam, Âże nawet po tych wypowiedziach sumienie masz dalej czyste .
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 17, 2010, 12:57:09 » |
|
CzÂłowiek o czystym sumieniu nie cierpi na syndrom „noÂżyc” i Âżadne uderzenie w stó³ nie wywoÂłuje w nim odzewu. Jedynie brud na sumieniu kaÂże reagowaĂŚ na zasadzie rezonansu.
Cz³owiek o czystym sumieniu nie ma potrzeby czegokolwiek udowadniaÌ, a szczególnie obci¹¿aÌ innego cz³owieka brudami z w³asnej g³owy. Gdy sumienie jest czyste, cz³owiek jest w harmonii ze œwiatem i nie toczy nieczystych gierek ani walk podjazdowych.
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 17, 2010, 14:40:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 17, 2010, 14:50:45 » |
|
Moje spostrze¿enia opieram na wnikliwej obserwacji wielu ludzkich zachowaù. Jeœli ktoœ w uogólnionych wnioskach odnajduje jak¹œ cz¹stkê siebie, znaczy tylko, i¿ ma to jeszcze do przepracowania.
W ¿adnym wypadku nie upowa¿nia go to do ataku na przedstawiaj¹cego swoje przemyœlenia. Nie panowanie nad emocjami i niskimi uczuciami jedynie pog³êbia rozdŸwiêk miêdzy w³asnym wyobra¿eniem siebie a rzeczywistym obrazem.
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 17, 2010, 14:59:05 » |
|
...jeszcze bardziej nawet, niÂż myÂślaÂłem i do tego jeszcze jaki mÂądry  , tylko straszliwie powaÂżny i zasadniczy. I chyba siĂŞ nudzi piekielnie!  niebo- Âżczyk - z noÂżyczkami w rĂŞku! oj, zdziwi, siĂŞ zdziwi Piotr ÂŚwiĂŞty a i sama, Najczystsza Panienka! 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 14:59:41 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 17, 2010, 15:09:16 » |
|
Ironizowanie jest form¹ samoobrony przed przyjêciem prawdy o sobie. Uniemo¿liwia to g³êbsze poznanie siebie. 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 17, 2010, 15:19:15 » |
|
A jednak, to nie byÂły ogĂłlne dywagacje, jeno objaw miÂłoÂści coraz to wiĂŞkszej do mnie.!!!  Brawo, takiej jeszczem nigdy nie zaznaÂł i do tego za darmo takie zwiĂŞzÂłe i moralizujÂące opinie.  Szkoda, Âże ÂświĂŞta za pasem i nie mogĂŞ podsycaĂŚ siĂŞ jeszcze, ale pierogi powoli lepiĂŚ trzeba, kapustkĂŞ gotowaĂŚ, wielkiego ptaka przyrzÂądziĂŚ z migdaÂłkami, figami, jabÂłuszkami....i takie inne jeszcze frykasy i ÂświÂąteczne zawijasy poczyniĂŚ... Z lekkim sumieniem odfruwam do sÂłodkich i ulubionych obowiÂązkĂłw.  Z Najlepszymi ÂŻyczeniami oczywiÂście, dla bardzo kochajÂących i niekochajÂących wcale, teÂż!  koliberek 33 co najmniej!
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2010, 15:22:44 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 17, 2010, 15:23:47 » |
|
Lepiej zwiĂŞÂźle i ogĂłlnie, niÂż k¹œliwie i szczegĂłlnie… 
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 17, 2010, 17:08:56 » |
|
WracajÂąc do tematu wÂątku.
ObserwowaÂłem, Âże niektĂłrzy majÂą czyste sumienie bo... ... go nie uÂżywajÂą.
|
|
|
|
|
|
|
wiki
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 17, 2010, 17:31:30 » |
|
Obserwowa³em, ¿e niektórzy maj¹ czyste sumienie bo... ... go nie u¿ywaj¹. a czy tak siê da? pstryk w³¹cz/ wy³¹cz Pozdrawiam:)
|
|
|
|
|
|
|
soook
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudzień 17, 2010, 17:55:47 » |
|
Co to jest , Sumienie ?
|
|
|
|
|
|
|
wiki
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudzień 17, 2010, 18:26:36 » |
|
Co to jest , Sumienie ? Dobre pytanie wg mnie osobniczy rozró¿niacz dobra i z³a ka¿dy ma inn¹ wra¿liwoœÌ na te zjawiska, co dla jednego jest dobrem dla innego ju¿ nie i odwrotnie... Równie dobrze mo¿na zapytaÌ co to jest dobro? co to jest z³o? co jest cz³owieczeùstwem? a co ju¿ nie? 
|
|
|
|
|
|
|
|