Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czerwiec 27, 2025, 20:31:10

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 2012 - Ostatnie RozwiÂązanie - Ostatni MiesiÂąc...  (Przeczytany 72308 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #50 : Grudzień 01, 2012, 20:19:37 »

Sventer, masz racjĂŞ jeÂśli chodzi o Âświat 3D, on zawsze jest dualistyczny i spolaryzowany. OczywiÂście moÂżna prĂłbowaĂŚ to ograniczaĂŚ poprzez rĂłwnowaÂżenie siebie i dziaÂłanie z pozycji obserwatora. Ale oczywiÂście nie wszyscy to robiÂą i skrajnoÂści wystĂŞpujÂą.
Jednak wcale to nie oznacza, Âże dla ciebie zawsze tak musi byĂŚ. Przede wszystkim to byÂł i jest TwĂłj wybĂłr. ÂŚwiadomy i nie.
Jeœli teraz wybierzesz inaczej, ¿e to ci nie odpowiada i podejmiesz dzia³ania, to zmiany w tobie i wokó³ ciebie nast¹pi¹. Jak szybko to ju¿ twoja domena. I nie mówiê o przejœciu do œwiata ducha.

edit: Goœciu, gdyby nie te utopijne pragnienia, szalone wizje itd. tkwilibyœmy jeszcze w g³êbokim œredniowieczu w ramionach koœcio³a.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2012, 20:30:40 wysłane przez blueray21 » Zapisane

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
sfinks
Gość
« Odpowiedz #51 : Grudzień 01, 2012, 21:08:13 »

..wszyscy jesteÂśmy na drodze ewolucji, czy tego chcemy czy nie,-
i wszystko to jest dla caÂłoÂści, i w imiĂŞ caÂłoÂści stworzenia, a wibracje siĂŞ podnoszÂą i metamorfoza jest nieunikniona Chichot
Tak jest.
east
Gość
« Odpowiedz #52 : Grudzień 01, 2012, 22:03:10 »

Ty siê jak rozumiem ze mn¹ nie zgadzasz - czyli jak rozumiem wierzysz w "globaln¹ bezwarunkow¹ mi³oœÌ".
I to twĂłj osobisty poglÂąd. Oparty na jakichÂś tam utopijnych pragnieniach.
Nie wierzysz w mi³oœÌ goœciu ?
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #53 : Grudzień 01, 2012, 22:32:42 »

Jak widaÌ ten temat przyj¹³ swoj¹ formê, zupe³nie ró¿n¹ od intencji pomys³odawcy.
Dla mnie jest to wyraz oczywistych zmian, jak widaÌ wiêkszoœÌ dyskutantów nie zamierza lub nie chce dyskutowaÌ na tamte tematy.
MoÂże po prostu nie chcÂą wracaĂŚ i "przeÂżywaĂŚ" przeszÂłoÂści, a moÂże powody sÂą inne.
KrĂłtko mĂłwiÂąc wnioskujĂŞ, Âże PCH i ich sprawy juÂż nie zajmujÂą ÂświadomoÂści w takim stopniu jak kiedyÂś. To siĂŞ nazywa ewolucja.

arteq
Gość
« Odpowiedz #54 : Grudzień 01, 2012, 23:16:59 »

Ale o czym teraz dyskutowaĂŚ? Praktycznie wszystko zostaÂło powiedziane, moÂżna siĂŞ przepychaĂŚ, ale po co siĂŞ siÂłowaĂŚ - juÂż teraz. Poczekamy spokojnie te 3 tygodnie i wyjdzie kto miaÂł racjĂŞ - byÂł spostrzegawczy, wyciÂągaÂł dobre wnioski, a kto... okaÂże siĂŞ naiwniakiem... Jeszcze tylko 20 dni moi drodzy i przekonamy siĂŞ.
gosc5690
Gość
« Odpowiedz #55 : Grudzień 01, 2012, 23:37:53 »

"Goœciu, gdyby nie te utopijne pragnienia, szalone wizje itd. tkwilibyœmy jeszcze w g³êbokim œredniowieczu w ramionach koœcio³a"

Prawda. Ale stwierdzenie typu (do którego odnios³em siê na pocz¹tku): "Albo bêdzie wspólnota i bezwarunkowa mi³oœÌ ,albo ¿egnamy siê ze wszystkim i wszystkimi" brzmi jak biadolenie trzynastolatki chc¹cej usilnie zobaczyÌ pozytywne zmiany na œwiecie, ale nie znaj¹cej œwiata.

"Nie wierzysz w mi³oœÌ goœciu ?"

kilka postĂłw wyÂżej pisaÂłem:
"W skali globalnej nigdy nie bĂŞdzie wspĂłlnoty i bezwarunkowej miÂłoÂści. Ludzie nie bÂądÂźcie naiwni jak przedszkolaki. Co innego szczebel lokalny - dom, organizacja. Ale nigdy w skali Âświata. Historii nie uczyli?"

KtĂłrej czĂŞÂści powyÂższego zdania nie rozumiesz?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2012, 23:38:34 wysłane przez gosc5690 » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #56 : Grudzień 01, 2012, 23:40:00 »

Ale o czym teraz dyskutowaĂŚ? Praktycznie wszystko zostaÂło powiedziane, moÂżna siĂŞ przepychaĂŚ, ale po co siĂŞ siÂłowaĂŚ - juÂż teraz. Poczekamy spokojnie te 3 tygodnie i wyjdzie kto miaÂł racjĂŞ - byÂł spostrzegawczy, wyciÂągaÂł dobre wnioski, a kto... okaÂże siĂŞ naiwniakiem... Jeszcze tylko 20 dni moi drodzy i przekonamy siĂŞ.

Jak wyjdzie ,to co ? bĂŞdziesz siĂŞ z tego cieszyÂł ?  JesteÂś spostrzegawczy .ok a  ja przyznajĂŞ Âże jestem naiwniakiem i nie zamierzam chowaĂŚ gÂłowy w piasek.Ha ha ha  ale ubaw , no to do 21   DuÂży uÂśmiech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #57 : Grudzień 01, 2012, 23:42:17 »

JuÂż lepiej byĂŚ naiwniakiem niÂż ponurakiem, popieram chanell.

arteq
Gość
« Odpowiedz #58 : Grudzień 02, 2012, 00:03:49 »

Ponurakiem? A na jakiej podstawie twierdzisz, ¿e mogê byÌ ponurakiem? Chyba, ¿e uto¿samiasz zdolnoœÌ logicznego myœlenia i wyci¹gania poprawnych wniosków z ponuractwem... ale wtedy, no có¿, ech...
Matko, ró¿ne okreÂślenia mnie dopadaÂł, ale ponurak... pierwszy raz  :]

Nie Chanell, nie bêdê siê cieszy³, bo dla wielu osób spokojne miniêcie daty 21.12 czy te¿ kolejnych dni... mo¿e byÌ pewnym oszo³omieniem... Cieszy³bym siê gdyby ludzie wyci¹gnêli z takowej sytuacji pozytywne wnioski, ale jak widzê na podstawie dotychczasowych wydarzeù, ró¿nie z tym bywa, niestety.
Aha, moja propozycja z muskaczem nadal obowiÂązuje  :]
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #59 : Grudzień 02, 2012, 00:07:33 »

Najbardziej z koĂąca Âświata 21 grudnia br. powinny cieszyĂŚ siĂŞ miliony karpii przeznaczonych do zarÂżniĂŞcia tuÂż po tej dacie. Jednak czy to nie aby "pyrrusowe zwyciĂŞstwo"?  DuÂży uÂśmiech

Kolejna kwestia: wycinaĂŚ w lasach choinki, czy raczej nie? I jak siĂŞ do tego ma znane porzekadÂło: "ByÂł las, nie byÂło nas. Nie bĂŞdzie nas - bĂŞdzie las". Czy na pewno?

Jest teÂż problem wynikajÂący z Kodeksu pracy: mam umowĂŞ na okres prĂłbny do koĂąca roku. Czy naleÂży mi siĂŞ odszkodowanie i odprawa z tytuÂłu niezawinionego przeze mnie przerwania tej umowy przed upÂływem okresu, na jaki zostaÂła zawarta? Moim zdaniem - tak.

Jak widaĂŚ, konsekwencje koĂąca Âświata za trzy tygodnie implikujÂą wiele wÂątpliwoÂści marketingowych i natury pracowniczej. Domagam siĂŞ ich niezwÂłocznego rozwiÂązania!  DuÂży uÂśmiech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #60 : Grudzień 02, 2012, 00:08:15 »

Blu Âświetne hasÂło na ten dzieĂą UÂśmiech

Zamierzam w tym dniu i w nastepnych bawiĂŚ siĂŞ dobrze ,miedzy innymi w rytm piosenek z lat  70-ych ubiegÂłego wieku.Kto pamiĂŞta tego pana ?

<a href="http://www.youtube.com/v/NpAYBsWcLuM?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/NpAYBsWcLuM?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/8hPoOOhXg-k?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/8hPoOOhXg-k?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/xYoogY-UGio?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/xYoogY-UGio?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;</a>

lub tÂą paniÂą ?

krzysiek
Jest teÂż problem wynikajÂący z Kodeksu pracy: mam umowĂŞ na okres prĂłbny do koĂąca roku. Czy naleÂży mi siĂŞ odszkodowanie i odprawa z tytuÂłu niezawinionego przeze mnie przerwania tej umowy przed upÂływem okresu, na jaki zostaÂła zawarta? Moim zdaniem - tak.

Jak widaĂŚ, konsekwencje koĂąca Âświata za trzy tygodnie implikujÂą wiele wÂątpliwoÂści marketingowych i natury pracowniczej. Domagam siĂŞ ich niezwÂłocznego rozwiÂązania!

jestem w podobnej sytuacji DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2012, 00:10:09 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
arteq
Gość
« Odpowiedz #61 : Grudzień 02, 2012, 03:56:23 »

Pomimo wszystko przez te jeszcze 3 tygodnie radzĂŞ postaraĂŚ siĂŞ w pracy - przyda siĂŞ dobra opinia po nowym roku  :]
sfinks
Gość
« Odpowiedz #62 : Grudzień 02, 2012, 06:31:30 »

Najbardziej z koĂąca Âświata 21 grudnia br. powinny cieszyĂŚ siĂŞ miliony karpii przeznaczonych do zarÂżniĂŞcia tuÂż po tej dacie. Jednak czy to nie aby "pyrrusowe zwyciĂŞstwo"?  DuÂży uÂśmiech

Kolejna kwestia: wycinaĂŚ w lasach choinki, czy raczej nie? I jak siĂŞ do tego ma znane porzekadÂło: "ByÂł las, nie byÂło nas. Nie bĂŞdzie nas - bĂŞdzie las". Czy na pewno?

Jak widaĂŚ, konsekwencje koĂąca Âświata za trzy tygodnie implikujÂą wiele wÂątpliwoÂści marketingowych i natury pracowniczej. Domagam siĂŞ ich niezwÂłocznego rozwiÂązania!  DuÂży uÂśmiech
Widocznie przyroda ma moc odradzania siĂŞ, a my niekoniecznie( odnoÂśnie,, ByÂł las, nie byÂło nas ...)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2012, 06:33:59 wysłane przez sfinks » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #63 : Grudzień 02, 2012, 09:53:04 »

GoÂściu, chyba ty nie rozumiesz, albo plÂączesz, pytanie byÂło precyzyjne.
W grupach, rodzinach itp nie ma miÂłoÂści bezwarunkowej.

hiacynt
Gość
« Odpowiedz #64 : Grudzień 02, 2012, 10:58:22 »

Najbardziej z koĂąca Âświata 21 grudnia br. powinny cieszyĂŚ siĂŞ miliony karpii przeznaczonych do zarÂżniĂŞcia tuÂż po tej dacie.
Apel o ich ocalenie wraca rokrocznie o tej wÂłaÂśnie porze a w tym roku jeden z jego przejawĂłw to juÂż normalny "koniec Âświata" ;
otó¿ sieÌ KFC stworzy³a reklamê na billbordach z has³em "uwolniÌ karpia"
i zdjĂŞciem tej piĂŞknej rybki. Obok alternatywa-kubeÂłek KFC oczywiÂście ze skrzydeÂłkami i udkami ...
No koniec Âświata....
gosc5690
Gość
« Odpowiedz #65 : Grudzień 02, 2012, 11:12:12 »

Precyzyjnie napisaÂłem wczeÂśniej, moÂże niedowidzisz, wiĂŞc powtĂłrzĂŞ:

"W skali globalnej nigdy nie bĂŞdzie wspĂłlnoty i bezwarunkowej miÂłoÂści."

oraz

"Co innego szczebel lokalny - dom, organizacja" - tu jak najbardziej.

CoÂś nieprecyzyjnego tu widzisz? Jasno i precyzyjnie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2012, 11:13:06 wysłane przez gosc5690 » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #66 : Grudzień 02, 2012, 11:12:56 »

"kurczakowa" sieĂŚ z kubeÂłkiem peÂłnym hipokryzji hahaahaha ... w sumie nie wiem czy to jest Âśmieszna reklama. Raczej ÂżenujÂąca.

@goœÌ
east napisa³ " Nie wierzysz w mi³oœÌ goœciu ?"
odp :
kilka postĂłw wyÂżej pisaÂłem:
"W skali globalnej nigdy nie bĂŞdzie wspĂłlnoty i bezwarunkowej miÂłoÂści. Ludzie nie bÂądÂźcie naiwni jak przedszkolaki. Co innego szczebel lokalny - dom, organizacja. Ale nigdy w skali Âświata. Historii nie uczyli?"

KtĂłrej czĂŞÂści powyÂższego zdania nie rozumiesz?
Dziwne ¿e nie rozumiesz czego dotyczy³o pytanie. Dotyczy ono Twojego za³o¿enia, ¿e nigdy nie bêdzie mi³oœci bezwarunkowej. Na czym opierasz to za³o¿enie ? Mi³oœÌ jest bezwarunkowa , albo jej nie ma . Proste.

W tym temacie jeszcze przyjmijcie powitanie w najsÂłynniejszym, globalnie, miesiÂącu wszystkich wiekĂłw od poczÂątku historii odkodowanej w kalendarzu MajĂłw DuÂży uÂśmiech

Jakby na to nie patrzeĂŚ (np arteq) to GrudzieĂą 2012 r juÂż staÂł sie najwiĂŞkszym medialnym wydarzeniem wszechczasĂłw DuÂży uÂśmiech
Te ÂświĂŞta bĂŞdÂą obfitowaĂŚ w koĂączÂące siĂŞ , ale i rozpoczynajÂące siĂŞ teÂż , Âświaty DuÂży uÂśmiech

ps. krzysiek , a co do karpi ... im jest chyba wszystko jedno jak skoĂączy siĂŞ ich Âświat MrugniĂŞcie
gosc5690
Gość
« Odpowiedz #67 : Grudzień 02, 2012, 11:14:12 »

patrz post wyÂżej
east
Gość
« Odpowiedz #68 : Grudzień 02, 2012, 11:16:15 »

goÂściu , sorry nie widziaÂłem odpowiedzi. Ale pytanie pomocnicze dalej. Czy da siĂŞ oddzieliĂŚ lokalnoœÌ od globalnoÂści  w kontekÂście miÂłoÂści bezwarunkowej ?
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #69 : Grudzień 02, 2012, 11:19:32 »

GoÂściu, czy nie czas na okulary?
Gdzie w grupie czy organizacji jest mi³oœÌ bezwarunkowa?

hiacynt
Gość
« Odpowiedz #70 : Grudzień 02, 2012, 11:25:55 »

"kurczakowa" sieĂŚ z kubeÂłkiem peÂłnym hipokryzji hahaahaha ... w sumie nie wiem czy to jest Âśmieszna reklama. Raczej ÂżenujÂąca.

@goœÌ

a co do karpi ... im jest chyba wszystko jedno jak skoĂączy siĂŞ ich Âświat MrugniĂŞcie

A jeÂśli nie jest....
sfinks
Gość
« Odpowiedz #71 : Grudzień 02, 2012, 12:50:05 »

goÂściu , sorry nie widziaÂłem odpowiedzi. Ale pytanie pomocnicze dalej. Czy da siĂŞ oddzieliĂŚ lokalnoœÌ od globalnoÂści  w kontekÂście miÂłoÂści bezwarunkowej ?
Je¿eli w ogóle istnieje mi³oœÌ bezwarunkowa ,to powinna obejmowaÌ ca³y œwiat .Lokalna mi³oœÌ ,to wybiórcza mi³oœÌ ,kocha siê z jakichœ powodów wybrane osoby.W takich przypadkach nie ma bezwarunkowoœci .Taka mi³oœÌ istnieje pod jakimœ warunkiem np.kocham ciê poniewa¿ jesteœ moj¹ matk¹ ,siostr¹ ...albo kocham ciê poniewa¿ jest mi z tob¹ dobrze ,dajesz mi wiele,mam jak¹œ korzyœÌ...Wystêpuje tutaj jakiœ warunek ,przewa¿nie mi³y naszemu sercu .
Mi³oœÌ bezwarunkowa nie kieruje siê emocjami ,nie jest emocjonalna ,ale rozumowa .Kocha pomimo wielu trudnoœci i przeciwieùstw.Mimo przykroœci kocha ,poniewa¿ rozumie sk¹d pochodzi takie a nie inne zachowanie ,wszystko t³umaczy ,na wszystko patrzy przez,, palce,, wszystkiemu wierzy ,jest cierpliwa ,wszystko wybacza... ( parafraza ,,Hymnu o mi³oœci,,)
hiacynt
Gość
« Odpowiedz #72 : Grudzień 02, 2012, 13:19:51 »

Mi³oœÌ powodowana rozumem....hmm...
PrzecieÂż rozum zawsze warunkuje!
east
Gość
« Odpowiedz #73 : Grudzień 02, 2012, 13:58:59 »

No wÂłaÂśnie ,zatem bezwarunkowa znaczy  ..........bezrozumna DuÂży uÂśmiech
Ale wÂłaÂśnie . Kocham CiĂŞ bo jesteÂś Polakiem, a nie Niemcem , bo jesteÂś biaÂły a nie inny, bo coÂś bo coÂś bo coÂś ...i tak dalej .. aÂż do .. kocham CiĂŞ poniewaÂż jesteÂś czÂłowiekiem , a nie androidem (tych moÂżna zniszczyĂŚ ?) albo innym Reptilianem ...

Zawsze jest warunkowanie . A jeÂśli  nie ma warunkowania to jest miÂłoœÌ bezwarunkowa. Nawet do Âśmieci czy GMO .
Czy jesteœcie gotowi konsekwentnie na mi³oœÌ bezwarunkow¹ ?
Nie tÂą przeciwko czemuÂś, ale tÂą w kierunku CaÂłoÂści .

To moÂże byĂŚ wÂłaÂśnie kryterium wÂłaÂściwe dla tego czasu. To byÂło kryterium rĂłwnieÂż w czasach Âżycia tego, ktĂłry pokochaÂł swoich opracĂłw umierajÂąc przez nich na krzyÂżu rĂłwnieÂż za nich, tego, ktĂłrego urodziny niedÂługo bĂŞdziemy ÂświĂŞtowaĂŚ w kaÂżdym polskim domu.

Nieprzypadkowo siĂŞ ta celebracja wplotÂła z tym dniem 21-12-2012r . Trzy dni ciemnoÂści (z 21 na 22; 22 na 23 i 23 na 24 ) a potem BoÂże Narodzenie 25 grudnia 2012  DuÂży uÂśmiech I znĂłw bĂŞdzie coraz bardziej jasno Chichot

ZarĂłwno w sensie dosÂłownym jak i w sensie ezoterycznym.

ps. do Artka : podaÂłem daty bez dupochronĂłw i czekam na Twoje rozliczenie Chichot . Lincz przyjmĂŞ z wyrozumiaÂłoÂściÂą DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2012, 14:00:23 wysłane przez east » Zapisane
gosc5690
Gość
« Odpowiedz #74 : Grudzień 02, 2012, 15:25:27 »

"Czy da siĂŞ oddzieliĂŚ lokalnoœÌ od globalnoÂści  w kontekÂście miÂłoÂści bezwarunkowej ?"
Owszem. Im bliÂżej tym wiĂŞÂź moÂże byĂŚ wiĂŞksza. Im bardziej skala mikro tym rzecz bardziej realna. Im bardziej makro - tym mniej.

"Gdzie w grupie czy organizacji jest mi³oœÌ bezwarunkowa?"

przykÂład:
Matka kocha swoje dzieci. Zarówno te prawe jak i te, które zesz³y na przestêpcz¹ drogê. Realny przyk³ad? Realny. Bezwarunkowa mi³oœÌ do dzieci? Bezwarunkowa, jakie by nie by³y, matka kocha.

przykÂład:
ma³a spo³ecznoœÌ, dajmy na to - chrzeœcijaùska, skupiona wokó³ jednego koœció³ka, niedzielnych nabo¿eùstw, ciastek i herbatki po mszy itd, itp.
MiÂłujÂąca siĂŞ (w teorii przynajmniej) nawzajem? MiÂłujÂąca. Realny przykÂład? Realny.

ChoÌ powy¿sze przyk³ady nie s¹ regu³¹ oczywiœcie, s¹ jak najbardziej realne. Im wiêksze grupy bêdziemy brali pod uwagê - tym wiêzi z regu³y bêd¹ s³absze, a wiêc i mi³oœÌ miêdzy jednostkami bêdzie mniej realna.

MĂłwiÂąc inaczej - dbam o najbliÂższe / najbliÂższÂą mi osobĂŞ, ale nie zawracam sobie gÂłowy panem Smithem, zamieszkaÂłym w Nowym Jorku przy ulicy takiej a takiej nr 45.
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: