blueray21
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
 |
« Odpowiedz #50 : Grudzień 01, 2012, 20:19:37 » |
|
Sventer, masz racjê jeœli chodzi o œwiat 3D, on zawsze jest dualistyczny i spolaryzowany. Oczywiœcie mo¿na próbowaÌ to ograniczaÌ poprzez równowa¿enie siebie i dzia³anie z pozycji obserwatora. Ale oczywiœcie nie wszyscy to robi¹ i skrajnoœci wystêpuj¹. Jednak wcale to nie oznacza, ¿e dla ciebie zawsze tak musi byÌ. Przede wszystkim to by³ i jest Twój wybór. Œwiadomy i nie. Jeœli teraz wybierzesz inaczej, ¿e to ci nie odpowiada i podejmiesz dzia³ania, to zmiany w tobie i wokó³ ciebie nast¹pi¹. Jak szybko to ju¿ twoja domena. I nie mówiê o przejœciu do œwiata ducha.
edit: Goœciu, gdyby nie te utopijne pragnienia, szalone wizje itd. tkwilibyœmy jeszcze w g³êbokim œredniowieczu w ramionach koœcio³a.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2012, 20:30:40 wysłane przez blueray21 »
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #51 : Grudzień 01, 2012, 21:08:13 » |
|
.. wszyscy jesteÂśmy na drodze ewolucji, czy tego chcemy czy nie,- i wszystko to jest dla caÂłoÂści, i w imiĂŞ caÂłoÂści stworzenia, a wibracje siĂŞ podnoszÂą i metamorfoza jest nieunikniona 
Tak jest.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #52 : Grudzień 01, 2012, 22:03:10 » |
|
Ty siê jak rozumiem ze mn¹ nie zgadzasz - czyli jak rozumiem wierzysz w "globaln¹ bezwarunkow¹ mi³oœÌ". I to twój osobisty pogl¹d. Oparty na jakichœ tam utopijnych pragnieniach.
Nie wierzysz w mi³oœÌ goœciu ?
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
|
 |
« Odpowiedz #53 : Grudzień 01, 2012, 22:32:42 » |
|
Jak widaÌ ten temat przyj¹³ swoj¹ formê, zupe³nie ró¿n¹ od intencji pomys³odawcy. Dla mnie jest to wyraz oczywistych zmian, jak widaÌ wiêkszoœÌ dyskutantów nie zamierza lub nie chce dyskutowaÌ na tamte tematy. Mo¿e po prostu nie chc¹ wracaÌ i "prze¿ywaÌ" przesz³oœci, a mo¿e powody s¹ inne. Krótko mówi¹c wnioskujê, ¿e PCH i ich sprawy ju¿ nie zajmuj¹ œwiadomoœci w takim stopniu jak kiedyœ. To siê nazywa ewolucja.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #54 : Grudzień 01, 2012, 23:16:59 » |
|
Ale o czym teraz dyskutowaĂŚ? Praktycznie wszystko zostaÂło powiedziane, moÂżna siĂŞ przepychaĂŚ, ale po co siĂŞ siÂłowaĂŚ - juÂż teraz. Poczekamy spokojnie te 3 tygodnie i wyjdzie kto miaÂł racjĂŞ - byÂł spostrzegawczy, wyciÂągaÂł dobre wnioski, a kto... okaÂże siĂŞ naiwniakiem... Jeszcze tylko 20 dni moi drodzy i przekonamy siĂŞ.
|
|
|
|
|
|
|
gosc5690
Gość
|
 |
« Odpowiedz #55 : Grudzień 01, 2012, 23:37:53 » |
|
"Goœciu, gdyby nie te utopijne pragnienia, szalone wizje itd. tkwilibyœmy jeszcze w g³êbokim œredniowieczu w ramionach koœcio³a"
Prawda. Ale stwierdzenie typu (do którego odnios³em siê na pocz¹tku): "Albo bêdzie wspólnota i bezwarunkowa mi³oœÌ ,albo ¿egnamy siê ze wszystkim i wszystkimi" brzmi jak biadolenie trzynastolatki chc¹cej usilnie zobaczyÌ pozytywne zmiany na œwiecie, ale nie znaj¹cej œwiata. ________________________________________
"Nie wierzysz w mi³oœÌ goœciu ?"
kilka postĂłw wyÂżej pisaÂłem: "W skali globalnej nigdy nie bĂŞdzie wspĂłlnoty i bezwarunkowej miÂłoÂści. Ludzie nie bÂądÂźcie naiwni jak przedszkolaki. Co innego szczebel lokalny - dom, organizacja. Ale nigdy w skali Âświata. Historii nie uczyli?"
KtĂłrej czĂŞÂści powyÂższego zdania nie rozumiesz?
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2012, 23:38:34 wysłane przez gosc5690 »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #56 : Grudzień 01, 2012, 23:40:00 » |
|
Ale o czym teraz dyskutowaĂŚ? Praktycznie wszystko zostaÂło powiedziane, moÂżna siĂŞ przepychaĂŚ, ale po co siĂŞ siÂłowaĂŚ - juÂż teraz. Poczekamy spokojnie te 3 tygodnie i wyjdzie kto miaÂł racjĂŞ - byÂł spostrzegawczy, wyciÂągaÂł dobre wnioski, a kto... okaÂże siĂŞ naiwniakiem... Jeszcze tylko 20 dni moi drodzy i przekonamy siĂŞ.
Jak wyjdzie ,to co ? bĂŞdziesz siĂŞ z tego cieszyÂł ? JesteÂś spostrzegawczy .ok a ja przyznajĂŞ Âże jestem naiwniakiem i nie zamierzam chowaĂŚ gÂłowy w piasek.Ha ha ha ale ubaw , no to do 21 
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
|
 |
« Odpowiedz #57 : Grudzień 01, 2012, 23:42:17 » |
|
JuÂż lepiej byĂŚ naiwniakiem niÂż ponurakiem, popieram chanell.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #58 : Grudzień 02, 2012, 00:03:49 » |
|
Ponurakiem? A na jakiej podstawie twierdzisz, ¿e mogê byÌ ponurakiem? Chyba, ¿e uto¿samiasz zdolnoœÌ logicznego myœlenia i wyci¹gania poprawnych wniosków z ponuractwem... ale wtedy, no có¿, ech... Matko, ró¿ne okreœlenia mnie dopada³, ale ponurak... pierwszy raz :]
Nie Chanell, nie bêdê siê cieszy³, bo dla wielu osób spokojne miniêcie daty 21.12 czy te¿ kolejnych dni... mo¿e byÌ pewnym oszo³omieniem... Cieszy³bym siê gdyby ludzie wyci¹gnêli z takowej sytuacji pozytywne wnioski, ale jak widzê na podstawie dotychczasowych wydarzeù, ró¿nie z tym bywa, niestety. Aha, moja propozycja z muskaczem nadal obowi¹zuje :]
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #59 : Grudzień 02, 2012, 00:07:33 » |
|
Najbardziej z koĂąca Âświata 21 grudnia br. powinny cieszyĂŚ siĂŞ miliony karpii przeznaczonych do zarÂżniĂŞcia tuÂż po tej dacie. Jednak czy to nie aby "pyrrusowe zwyciĂŞstwo"?  Kolejna kwestia: wycinaĂŚ w lasach choinki, czy raczej nie? I jak siĂŞ do tego ma znane porzekadÂło: "ByÂł las, nie byÂło nas. Nie bĂŞdzie nas - bĂŞdzie las". Czy na pewno? Jest teÂż problem wynikajÂący z Kodeksu pracy: mam umowĂŞ na okres prĂłbny do koĂąca roku. Czy naleÂży mi siĂŞ odszkodowanie i odprawa z tytuÂłu niezawinionego przeze mnie przerwania tej umowy przed upÂływem okresu, na jaki zostaÂła zawarta? Moim zdaniem - tak. Jak widaĂŚ, konsekwencje koĂąca Âświata za trzy tygodnie implikujÂą wiele wÂątpliwoÂści marketingowych i natury pracowniczej. Domagam siĂŞ ich niezwÂłocznego rozwiÂązania! 
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #60 : Grudzień 02, 2012, 00:08:15 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2012, 00:10:09 wysłane przez chanell »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #61 : Grudzień 02, 2012, 03:56:23 » |
|
Pomimo wszystko przez te jeszcze 3 tygodnie radzĂŞ postaraĂŚ siĂŞ w pracy - przyda siĂŞ dobra opinia po nowym roku :]
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #62 : Grudzień 02, 2012, 06:31:30 » |
|
Najbardziej z koĂąca Âświata 21 grudnia br. powinny cieszyĂŚ siĂŞ miliony karpii przeznaczonych do zarÂżniĂŞcia tuÂż po tej dacie. Jednak czy to nie aby "pyrrusowe zwyciĂŞstwo"?  Kolejna kwestia: wycinaĂŚ w lasach choinki, czy raczej nie? I jak siĂŞ do tego ma znane porzekadÂło: "ByÂł las, nie byÂło nas. Nie bĂŞdzie nas - bĂŞdzie las". Czy na pewno? Jest teÂż problem wynikajÂący z Kodeksu pracy: mam umowĂŞ na okres prĂłbny do koĂąca roku. Czy naleÂży mi siĂŞ odszkodowanie i odprawa z tytuÂłu niezawinionego przeze mnie przerwania tej umowy przed upÂływem okresu, na jaki zostaÂła zawarta? Moim zdaniem - tak. Jak widaĂŚ, konsekwencje koĂąca Âświata za trzy tygodnie implikujÂą wiele wÂątpliwoÂści marketingowych i natury pracowniczej. Domagam siĂŞ ich niezwÂłocznego rozwiÂązania!  Widocznie przyroda ma moc odradzania siĂŞ, a my niekoniecznie( odnoÂśnie,, ByÂł las, nie byÂło nas ...)
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2012, 06:33:59 wysłane przez sfinks »
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
|
 |
« Odpowiedz #63 : Grudzień 02, 2012, 09:53:04 » |
|
GoÂściu, chyba ty nie rozumiesz, albo plÂączesz, pytanie byÂło precyzyjne. W grupach, rodzinach itp nie ma miÂłoÂści bezwarunkowej.
|
|
|
|
|
|
|
hiacynt
Gość
|
 |
« Odpowiedz #64 : Grudzień 02, 2012, 10:58:22 » |
|
Najbardziej z koĂąca Âświata 21 grudnia br. powinny cieszyĂŚ siĂŞ miliony karpii przeznaczonych do zarÂżniĂŞcia tuÂż po tej dacie.
Apel o ich ocalenie wraca rokrocznie o tej w³aœnie porze a w tym roku jeden z jego przejawów to ju¿ normalny "koniec œwiata" ; otó¿ sieÌ KFC stworzy³a reklamê na billbordach z has³em "uwolniÌ karpia" i zdjêciem tej piêknej rybki. Obok alternatywa-kube³ek KFC oczywiœcie ze skrzyde³kami i udkami ... No koniec œwiata....
|
|
|
|
|
|
|
gosc5690
Gość
|
 |
« Odpowiedz #65 : Grudzień 02, 2012, 11:12:12 » |
|
Precyzyjnie napisaÂłem wczeÂśniej, moÂże niedowidzisz, wiĂŞc powtĂłrzĂŞ:
"W skali globalnej nigdy nie bĂŞdzie wspĂłlnoty i bezwarunkowej miÂłoÂści."
oraz
"Co innego szczebel lokalny - dom, organizacja" - tu jak najbardziej.
CoÂś nieprecyzyjnego tu widzisz? Jasno i precyzyjnie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2012, 11:13:06 wysłane przez gosc5690 »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #66 : Grudzień 02, 2012, 11:12:56 » |
|
"kurczakowa" sieÌ z kube³kiem pe³nym hipokryzji hahaahaha ... w sumie nie wiem czy to jest œmieszna reklama. Raczej ¿enuj¹ca. @ goœÌeast napisa³ " Nie wierzysz w mi³oœÌ goœciu ?" odp : kilka postów wy¿ej pisa³em: "W skali globalnej nigdy nie bêdzie wspólnoty i bezwarunkowej mi³oœci. Ludzie nie b¹dŸcie naiwni jak przedszkolaki. Co innego szczebel lokalny - dom, organizacja. Ale nigdy w skali œwiata. Historii nie uczyli?"
Której czêœci powy¿szego zdania nie rozumiesz? Dziwne ¿e nie rozumiesz czego dotyczy³o pytanie. Dotyczy ono Twojego za³o¿enia, ¿e nigdy nie bêdzie mi³oœci bezwarunkowej. Na czym opierasz to za³o¿enie ? Mi³oœÌ jest bezwarunkowa , albo jej nie ma . Proste. W tym temacie jeszcze przyjmijcie powitanie w najs³ynniejszym, globalnie, miesi¹cu wszystkich wieków od pocz¹tku historii odkodowanej w kalendarzu Majów  Jakby na to nie patrzeÌ (np arteq) to Grudzieù 2012 r ju¿ sta³ sie najwiêkszym medialnym wydarzeniem wszechczasów  Te œwiêta bêd¹ obfitowaÌ w koùcz¹ce siê , ale i rozpoczynaj¹ce siê te¿ , œwiaty  ps. krzysiek , a co do karpi ... im jest chyba wszystko jedno jak skoùczy siê ich œwiat 
|
|
|
|
|
|
|
gosc5690
Gość
|
 |
« Odpowiedz #67 : Grudzień 02, 2012, 11:14:12 » |
|
patrz post wyÂżej
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #68 : Grudzień 02, 2012, 11:16:15 » |
|
goœciu , sorry nie widzia³em odpowiedzi. Ale pytanie pomocnicze dalej. Czy da siê oddzieliÌ lokalnoœÌ od globalnoœci w kontekœcie mi³oœci bezwarunkowej ?
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
|
 |
« Odpowiedz #69 : Grudzień 02, 2012, 11:19:32 » |
|
Goœciu, czy nie czas na okulary? Gdzie w grupie czy organizacji jest mi³oœÌ bezwarunkowa?
|
|
|
|
|
|
|
hiacynt
Gość
|
 |
« Odpowiedz #70 : Grudzień 02, 2012, 11:25:55 » |
|
"kurczakowa" sieÌ z kube³kiem pe³nym hipokryzji hahaahaha ... w sumie nie wiem czy to jest œmieszna reklama. Raczej ¿enuj¹ca. @ goœÌ a co do karpi ... im jest chyba wszystko jedno jak skoùczy siê ich œwiat  A jeœli nie jest....
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #71 : Grudzień 02, 2012, 12:50:05 » |
|
goœciu , sorry nie widzia³em odpowiedzi. Ale pytanie pomocnicze dalej. Czy da siê oddzieliÌ lokalnoœÌ od globalnoœci w kontekœcie mi³oœci bezwarunkowej ?
Je¿eli w ogóle istnieje mi³oœÌ bezwarunkowa ,to powinna obejmowaÌ ca³y œwiat .Lokalna mi³oœÌ ,to wybiórcza mi³oœÌ ,kocha siê z jakichœ powodów wybrane osoby.W takich przypadkach nie ma bezwarunkowoœci .Taka mi³oœÌ istnieje pod jakimœ warunkiem np.kocham ciê poniewa¿ jesteœ moj¹ matk¹ ,siostr¹ ...albo kocham ciê poniewa¿ jest mi z tob¹ dobrze ,dajesz mi wiele,mam jak¹œ korzyœÌ...Wystêpuje tutaj jakiœ warunek ,przewa¿nie mi³y naszemu sercu . Mi³oœÌ bezwarunkowa nie kieruje siê emocjami ,nie jest emocjonalna ,ale rozumowa .Kocha pomimo wielu trudnoœci i przeciwieùstw.Mimo przykroœci kocha ,poniewa¿ rozumie sk¹d pochodzi takie a nie inne zachowanie ,wszystko t³umaczy ,na wszystko patrzy przez,, palce,, wszystkiemu wierzy ,jest cierpliwa ,wszystko wybacza... ( parafraza ,,Hymnu o mi³oœci,,)
|
|
|
|
|
|
|
hiacynt
Gość
|
 |
« Odpowiedz #72 : Grudzień 02, 2012, 13:19:51 » |
|
Mi³oœÌ powodowana rozumem....hmm... Przecie¿ rozum zawsze warunkuje!
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #73 : Grudzień 02, 2012, 13:58:59 » |
|
No w³aœnie ,zatem bezwarunkowa znaczy ..........bezrozumna  Ale w³aœnie . Kocham Ciê bo jesteœ Polakiem, a nie Niemcem , bo jesteœ bia³y a nie inny, bo coœ bo coœ bo coœ ...i tak dalej .. a¿ do .. kocham Ciê poniewa¿ jesteœ cz³owiekiem , a nie androidem (tych mo¿na zniszczyÌ ?) albo innym Reptilianem ... Zawsze jest warunkowanie . A jeœli nie ma warunkowania to jest mi³oœÌ bezwarunkowa. Nawet do œmieci czy GMO . Czy jesteœcie gotowi konsekwentnie na mi³oœÌ bezwarunkow¹ ? Nie t¹ przeciwko czemuœ, ale t¹ w kierunku Ca³oœci . To mo¿e byÌ w³aœnie kryterium w³aœciwe dla tego czasu. To by³o kryterium równie¿ w czasach ¿ycia tego, który pokocha³ swoich opraców umieraj¹c przez nich na krzy¿u równie¿ za nich, tego, którego urodziny nied³ugo bêdziemy œwiêtowaÌ w ka¿dym polskim domu. Nieprzypadkowo siê ta celebracja wplot³a z tym dniem 21-12-2012r . Trzy dni ciemnoœci (z 21 na 22; 22 na 23 i 23 na 24 ) a potem Bo¿e Narodzenie 25 grudnia 2012  I znów bêdzie coraz bardziej jasno  Zarówno w sensie dos³ownym jak i w sensie ezoterycznym. ps. do Artka : poda³em daty bez dupochronów i czekam na Twoje rozliczenie  . Lincz przyjmê z wyrozumia³oœci¹ 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2012, 14:00:23 wysłane przez east »
|
|
|
|
|
gosc5690
Gość
|
 |
« Odpowiedz #74 : Grudzień 02, 2012, 15:25:27 » |
|
"Czy da siê oddzieliÌ lokalnoœÌ od globalnoœci w kontekœcie mi³oœci bezwarunkowej ?" Owszem. Im bli¿ej tym wiêŸ mo¿e byÌ wiêksza. Im bardziej skala mikro tym rzecz bardziej realna. Im bardziej makro - tym mniej.
"Gdzie w grupie czy organizacji jest mi³oœÌ bezwarunkowa?"
przyk³ad: Matka kocha swoje dzieci. Zarówno te prawe jak i te, które zesz³y na przestêpcz¹ drogê. Realny przyk³ad? Realny. Bezwarunkowa mi³oœÌ do dzieci? Bezwarunkowa, jakie by nie by³y, matka kocha.
przyk³ad: ma³a spo³ecznoœÌ, dajmy na to - chrzeœcijaùska, skupiona wokó³ jednego koœció³ka, niedzielnych nabo¿eùstw, ciastek i herbatki po mszy itd, itp. Mi³uj¹ca siê (w teorii przynajmniej) nawzajem? Mi³uj¹ca. Realny przyk³ad? Realny.
ChoÌ powy¿sze przyk³ady nie s¹ regu³¹ oczywiœcie, s¹ jak najbardziej realne. Im wiêksze grupy bêdziemy brali pod uwagê - tym wiêzi z regu³y bêd¹ s³absze, a wiêc i mi³oœÌ miêdzy jednostkami bêdzie mniej realna.
MĂłwiÂąc inaczej - dbam o najbliÂższe / najbliÂższÂą mi osobĂŞ, ale nie zawracam sobie gÂłowy panem Smithem, zamieszkaÂłym w Nowym Jorku przy ulicy takiej a takiej nr 45.
|
|
|
|
|
|
|
|