| 
			| 
					
						| Robin 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #75 : Czerwiec 22, 2010, 11:43:30 » |  | 
 
 Cytat: Dariusz  Czerwiec 22, 2010, 11:53:07"Ma ta ksi±¿ka wiele zalet, ma te¿ jeden b³±d, bowiem w niej nie pisze wcale sk±d to wszystko wzi±æ"
 
 Darku, to mo¿e jeszcze powinna byæ ona (owa ksi±¿ka) zaopatrzona w nawigacyjny system GPS,
 by w drodze po zakupy, mê¿czyzna nie utkn±³ w jakim¶ innym lokalu, ni¿ najbli¿szy sklep?
 
 Pozdrawiam
 To jeszcze nic ! GPS powinien mieæ dodatkow± opcjê "jak nie zab³adzic w sklepie" ,by nie szukaæ np;salami dêbickiego w dziale z serami i odwrotnie          zagubiony facet    |  
						| 
								|  |  
								| « Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 11:45:22 wys³ane przez Robin » |  Zapisane | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| krzysiek 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #76 : Czerwiec 22, 2010, 22:29:46 » |  | 
 
 Ma³y off-topic, ale w konwencji ad vocem. Nie ufajcie zanadto GPS-owi! W zesz³ym roku, ¶piesz±c siê na lotnisko w Pyrzowicach, ¿eby odbyæ fascynuj±cy lot wakacyjny do Turcji + Syrii, tak na wszelki wypadek w³±czy³em to urz±dzenie, bo by³o ju¿ ciemno, wiêc lepiej mieæ jakie¶ wspomaganie. Kiedy w mijanych Tarnowskich Górach natkn±³em siê na potê¿ny front robót drogowych, ca³kowicie demoluj±cych znan± mi dobrze trasê, pomy¶la³em: spoko Krzychu! Masz GPS-a. On ciê wyprowadzi z tej kaszany. No i zacz±³em polegaæ na g³osie "tej pani", która uprzejmie radzi³a mi "zawróciæ, je¶li to mo¿liwe", albo skrêciæ w lewo lub w prawo. Ostatecznie wyl±dowa³em na jakim¶ osiedlowym podwórku w Tarnowskich G. Wróci³em na nie po kolejnych 10 minutach "wspó³pracy" z g³osem dobiegaj±cym z GPS-a. A samolot ju¿ grza³ silniki! W mordê! Ja te¿ zacz±³em siê grzaæ, razem z kie³bas± krakowsk± such±, najlepsz± na woja¿e w strefê "bezwieprzowinow±"     Uruchomi³em wiêc my¶lenie i wszelkie zmys³y, w tym zmys³ orientacji geograficznej w obcym mie¶cie, wy³±czywszy uprzednio GPS-a. Zd±¿y³em! Turcja i Syria by³y moje! P.S. Kiedy tam bêdziecie nigdy, powtarzam: nigdy!, nie kosztujcie kiszonych ogórków mad in Turkey lub Syria. Smakuj± prawie, jak nasze i ten swojski smak jest bardzo pociagaj±cy. Tylko ¿e one kisz± siê za spraw± nieco innych bakterii i w konsekwencji poci±gaj±ce bêd± Wasze d³onie w toalecie - sznurek od sp³uczki    |  
						| 
								|  |  
								| « Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 22:15:15 wys³ane przez krzysiek » |  Zapisane | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Dariusz 
								   Maszyna do pisania...
								
								 
								Punkty Forum (pf): 3 
								Offline 
								P³eæ:   
								Wiadomo¶ci: 6024
								
								Zobacz profil
								Email | 
								|  | « Odpowiedz #77 : Lipiec 09, 2010, 20:34:46 » |  | 
 
 Wakacyjne potrawy z kuchni hiszpañskiej:Kuchnia hiszpañskaPatatas a la Riojana Czwartek, 8 lipca (05:48)  Patatas a la Riojana /SmacznegoSk³adniki na 4 porcje: - 2 ¶redniej wielko¶ci cebule, - 4-5 z±bków czosnku, - 1 kie³basa Chorizo, - 1 kg ziemniaków, - 6 ³y¿ek oliwy z oliwek, - 1/2 litra bulionu (instant), - 2-3 ³ody¿ki zielonej pietruszki, - pieprzPrzygotowanie: Cebulê i czosnek obraæ. Cebulê pokroiæ w kostkê, czosnek w s³upki. Chorizo pokroiæ na ma³e kawa³ki. Ziemniaki umyæ, obraæ pokroiæ w du¿e kawa³ki. 4 ³y¿ki oliwy z oliwek rozgrzaæ w rondlu. Chorizo, czosnek i cebulê obsma¿yæ na mocnym ogniu, ca³y czas mieszaj±c.,Dodaæ ziemniaki i 2 ³y¿ki oliwy, krótko przesma¿yæ i zalaæ bulionem. Zagotowaæ i gotowaæ kolejne 25 minut na ¶rednim ogniu. Pietruszkê umyæ, pokroiæ. Gotowe ziemniaki doprawiæ pieprzem i posypaæ pietruszk±. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal  ...http://kobieta.interia.pl/temat/kuchnia-hiszpanska,80861 |  
						| 
								|  |  
								| « Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 20:35:24 wys³ane przez Dariusz » |  Zapisane | 
 
 Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Rafaela 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #78 : Lipiec 09, 2010, 21:29:34 » |  | 
 
 Obecnie jest czas na przepyszne pierogi z owocami: jak wisnie, czarne jagody.Aby utrzymac niski poziom kalori, za miast smietany uzyc jogurt do pierogow owocowych.
 Przepisu nie podaje, bo napewno panie znaja przepis na ciasto pierogowe.
 
 Zycze smacznego. Rafaela
 |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Betti 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #79 : Lipiec 10, 2010, 16:11:38 » |  | 
 
 Co to za kie³basa --kie³basa Chorizo--, i czym mo¿na zast±pic? |  
						| 
								|  |  
								| « Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 16:12:30 wys³ane przez Betti » |  Zapisane | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Rafaela 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #80 : Lipiec 10, 2010, 18:09:47 » |  | 
 
 Witaj Betti !
 "
 Co to za kie³basa --kie³basa Chorizo--, i czym mo¿na zast±pic?"
 Jest to kielbasa hiszpanska. Jest to kielbasa surowa, z miesa wolowego papryka-ostra, wedzona .
 
 Pozdrawiam Rafaela.
 |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 
					
						| chanell 
								 Maszyna do pisania...
								
								 
								Punkty Forum (pf): 72 
								Offline 
								P³eæ:   
								Wiadomo¶ci: 3453
								
								Zobacz profil | 
								|  | « Odpowiedz #82 : Wrzesieñ 25, 2010, 23:28:51 » |  | 
 
 Co to za kie³basa --kie³basa Chorizo--, i czym mo¿na zast±pic?
 Mozna spróbowac pikantnym paprykowym kindziukiem ,ale chorizo mozna kupic w kazdych delikatesach.Jest wiele róznch odmian tej wêdliny .Polecam te    s± najbardziej pikantne   |  
						| 
								|  |  
								| « Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 25, 2010, 23:29:42 wys³ane przez chanell » |  Zapisane | 
 
 Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
 Ksiêga Koheleta 3,1
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Torton 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #83 : Wrzesieñ 26, 2010, 16:40:05 » |  | 
 
 Ja tam lubiê bigos    |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 |  |  | 
	|  | 
	|  | 
	| 
			| 
					
						| Dariusz 
								   Maszyna do pisania...
								
								 
								Punkty Forum (pf): 3 
								Offline 
								P³eæ:   
								Wiadomo¶ci: 6024
								
								Zobacz profil
								Email | 
								|  | « Odpowiedz #86 : Listopad 06, 2010, 19:57:33 » |  | 
 
 Zupy na jesieñ:Pot-au-feu, czyli reanimacja Tadeusz PióroJesienne ch³ód i s³ota wymagaj± zdecydowanych dzia³añ kulinarnych, ¿eby¶my nie opadli z si³ przed sezonem ¶wi±tecznym. Nie czas na ascezê - trzeba siê wzmacniaæ, najlepiej po¿ywnymi zupami znanymi od wieków. Ale nawet przy starych szlagierach mo¿na trochê poeksperymentowaæ...  Zupy koj±ce, rozgrzewaj±ce, regeneruj±ce mog± stanowiæ ca³y posi³ek   /Panthermedia ...http://www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tadeusz-pioro/news-pot-au-feu-czyli-reanimacja,nId,306019 |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 
 Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Betti 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #87 : Listopad 21, 2010, 18:56:32 » |  | 
 
 Znalazlam smaczne  ciasto  nie  wiem czy ktos zamieszczal METROWIEC Sk³adniki na ciasto jasne:     * 1,5 szklanki m±ki     * 3/4 szklanki cukru     * 4 jajka     * 8 ³y¿ek ciep³ej wody     * 8 ³y¿ek oleju     * 2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia     * szczypta soli Oddzieliæ bia³ka od ¿ó³tek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na puszyst±, lekk± i jasn± masê (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewaæ olej i wodê, ca³y czas miksuj±c. Na koñcu wsypaæ m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia, zmiksowaæ. Bia³ka ubiæ z sol± na sztywn± pianê, wmieszaæ delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlaæ do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec oko³o 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudziæ. * do ciasta mo¿na dodaæ aromatu, np. cytrynowego Sk³adniki na ciasto kakaowe: Takie jak powy¿ej, tylko odejmujemy 3 ³y¿ki m±ki i zamiast tego dodajemy 3 ³y¿ki kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wy¿ej. Masa budyniowo - ma¶lana:     * 3 szklanki mleka     * 3 ³y¿ki m±ki pszennej     * 3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej     * sok z po³owy cytryny     * 1 ³y¿ka ekstraktu z wanilii, zamiast mo¿na dodaæ alkohol     * pó³ szklanki cukru     * 250 g miêkkiego mas³a 2 szklanki mleka ugotowaæ z cukrem. Pozosta³± szklankê mleka zmiksowaæ z m±k±, sokiem z cytryny i ekstraktem na g³adk±, bezgrudkow± masê. Zmiksowane mleko wlaæ do wrz±cego mleka, pogotowaæ do zgêstnienia. Odstawiæ, ca³kowicie ostudziæ. Mo¿na przykryæ powierzchniê foli±, tak by dotyka³a budyniu, by nie zrobi³ siê ko¿uch. Miêkkie mas³o utrzeæ mikserem na g³adk± masê. Powoli dodawaæ masê budyniow±, ca³y czas miksuj±c. Polewa:     * 200 g czekolady gorzkiej     * 100 g mas³a Mas³o podgrzewaæ na ma³ym palniku, dodaæ po³aman± czekoladê, wymieszaæ, po roztopieniu natychmiast zdj±æ z palnika. Mo¿na równie¿ przygotowaæ swoj± polewê, z ulubionego przez Was przepisu   . Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroiæ na kromki o grubo¶ci 1 cm. Kromki uk³adaæ na przemian, przek³adaj±c je mas± kremow±. Mniej wiecej wygl±da to tak: na tacy/deseczce stawiamy jasn± kromkê, bierzemy do rêki kakaow±, smarujemy j± grubo mas± kremow±, przyk³adamy do jasnej, itd. Na koniec polewamy polew± czekoladow±.  Na zdjêciu jeszcze bez polewy: metrowiec Ciasto kroiæ na ukos (najlepiej skos obejmuj±cy 3 kromki). Przechowywaæ w lodówce. Smacznego    |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 
					
						| songo1970 
								 Maszyna do pisania...
								
								 
								Punkty Forum (pf): 22 
								Offline 
								P³eæ:   
								Wiadomo¶ci: 4934
								
								 
								KIN 213
								
								
								
								
								
								Zobacz profil | 
								|  | « Odpowiedz #89 : Luty 13, 2011, 12:26:10 » |  | 
 
 kiedyś miałem okazję spróbować Bakłażanów marynowanych od Azerów i smakowało to lepiej(w moim odczuciu) od ogórków czy papryki,-wklejam jeden z przepisów które można znaleść w sieci i polecam chociaż spróbować!
 
 Sposób przyrządzenia
 Bakłażany obrać, pokroić na kawałki, posolić i odstawić na pewien czas, a następnie odcisnąć, umyć i usmażyć na oleju słonecznikowym. Cebulę pokroić w pierścienie. Przygotowane bakłażany ułożyć warstwami w słoju, przekładając każdą cebulą i bazylią, po czym zalać zalewą do marynowania.
 |  
						| 
								|  |  
								| « Ostatnia zmiana: Luty 13, 2011, 12:26:29 wys³ane przez songo1970 » |  Zapisane | 
 
 "Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja." |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Rafaela 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #90 : Luty 13, 2011, 13:21:37 » |  | 
 
 Balkazany smakuja tez bardzo dobrze panierowane jak schabowe. Nalezy obrac je ze skorki, pokroicz na grubosc 1 cm, nastepnie posolic i odstawic na pol godziny. Potem odtupfowac z soku, posypac przyprawami jakie sie lubi, obtoczyc w mace,jajku i buleczce i smazyc na zloty kolor. Tak usmazony balkazan moze zastepowac  ziemniaczki. SMACZNEGO: |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| chanell 
								 Maszyna do pisania...
								
								 
								Punkty Forum (pf): 72 
								Offline 
								P³eæ:   
								Wiadomo¶ci: 3453
								
								Zobacz profil | 
								|  | « Odpowiedz #91 : Czerwiec 28, 2011, 21:37:12 » |  | 
 
 Pieczone piersi kacze2 piersi kaczki Barbarie, ze skór± - oko³o 750 gram sól majeranek 3 jab³ka - kwaskowate, twarde Piersi trzeba umyæ, osuszyæ (rozmroziæ oczywi¶cie najpierw, je¶li by³y mro¿one) - posypaæ sola i majerankiem i odstawiæ, na co najmniej godzinê. Jab³ka obraæ - pokroiæ w æwiartki. Piersi wstawiæ na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni C. Skór± do do³u! Po 30 minutach odwróciæ miêso, polaæ je wytopionym t³uszczem i ob³o¿yæ w ko³o jab³kami. Wstawiæ na kolejne 30 minut. Po oko³o godzinie powinny byæ ju¿ dobre. Do kaczki ¶wietnie pasuj± pieczone ziemniaki. I borówki sma¿one. Autor: upl Prowadzi bloga:  Niebo w gêbie Przepis sprawdzi³am 2 razy .Prawdziwe  " niebo w gêbie "   Jab³ka skroi³am w talarki i te¿ by³y dobre,powsta³o z nich co¶ na kszta³t sosu.Gor±co polecam   mmmmm ...mniodzio   |  
						| 
								|  |  
								| « Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2011, 21:38:06 wys³ane przez Dariusz » |  Zapisane | 
 
 Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
 Ksiêga Koheleta 3,1
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Dariusz 
								   Maszyna do pisania...
								
								 
								Punkty Forum (pf): 3 
								Offline 
								P³eæ:   
								Wiadomo¶ci: 6024
								
								Zobacz profil
								Email | 
								|  | « Odpowiedz #92 : Grudzieñ 03, 2011, 21:24:47 » |  | 
 
 Przed ¶wiêtami niejednej gospodyni pomo¿e w przygotowaniach:http://pozytywnakuchnia.pl/ Ciekawa i pomocna stronka, g³ównie dlatego,  ¿e zamieszczone s± równie z instrukcje w formie filmów. Powodzenia i smacznego.   Dziêki >Thotal, za czujno¶æ.    |  
						| 
								|  |  
								| « Ostatnia zmiana: Grudzieñ 06, 2011, 22:00:37 wys³ane przez Dariusz » |  Zapisane | 
 
 Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Rafaela 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #93 : Grudzieñ 03, 2011, 23:33:39 » |  | 
 
 Bardzo mi sie podoba ta stronka. Dziekuje Dzarku. Rafaela |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Thotal 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #94 : Grudzieñ 06, 2011, 16:06:30 » |  | 
 
 Darku   Czy Mazowsze te¿ wspomo¿esz kulinarnymi specja³ami?   Pozdrawiam - Thotal   |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Laguna__ 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #95 : Grudzieñ 06, 2011, 21:10:37 » |  | 
 
 Na Swieta dla gosci mam doskonaly przepis . Schab w sosie wlasnym , pychota jak raz postawicie na stol , goscie zawsze do Was wroca dopominajac sie potrawy . Skladnki: 4 plastry schabu ( grubsze niz na schabowe , ale niewiele. ) 1 duza cebula maka do optoczenia miesa przyprawy : sol  majeran pieprz magi smietana 1 lyzka ziele angielskie , koniecznie 1 lisc laurowy Schab przygotowany juz w plastrach lekko zbic tluczkiem , ale nie tak mocno jak na schabowe. Nastepnie kawalki optoczyc w mace *UWAGA NIE SOLIC MIESA ANI NIE PIEPRZYC,nastepnie rozgrzac tluszcz na patelni olej lub oliwa, ale na oleju sa lepsze. Podsmazyc mieso , az maka sie zarumieni . Zdjac z ognia i wrzucic usmazone mieso do rondla,w miedzy czasie obrac cebule i zeszklic na tluszczu . Mieso podlac woda , dodac lisc laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego ,oraz 1 lyzke magi . Gotowac i jak mieso bedzie miekkawe dodac soli do smaku i troche vegety-pozniej robimy tzw. zaklepke czyli zageszczamy sos, mozna to zrobic z maki ziemniaczanej , ale smak nie jest tak doskonaly jak z maki pszennej. zaklepka- podam moj przepis bo jest troche inny okolo 3 lyzki maki moze byc 4 dolac wody konsystencja taka jak na rzadkie ciasto nalesnikowe(nie smietana jak robi sie zazwyczaj ani mleko), dobrze wymieszac , aby nie bylo zgrubien maki,nastepnie dolac troche gotujacego sie sosu wymieszac i dodac do rondla ciagle mieszajac. Teraz dopiero dodajemy pieprz i majeranek oraz lyzke smietany . U mnie w regionie to raczej malo znana potrawa i w sumie jest popularna u mnie w rodzinie - dobrze , ze moja mama nie wie , ze wlasnie sprzedalam przepis swiatu.   smacznego naprawde goraco Wam polecam   |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Dariusz 
								   Maszyna do pisania...
								
								 
								Punkty Forum (pf): 3 
								Offline 
								P³eæ:   
								Wiadomo¶ci: 6024
								
								Zobacz profil
								Email | 
								|  | « Odpowiedz #96 : Grudzieñ 06, 2011, 21:12:24 » |  | 
 
 Darku   Czy Mazowsze te¿ wspomo¿esz kulinarnymi specja³ami?   Pozdrawiam - Thotal  Czemu¿ by nie? Jak tylko co¶ znajdê w mazowieckiej oprawie, nie omieszkam.  |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 
 Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
 |  |  | 
	| 
			| 
					
						| Rafaela 
								Go¶æ
 | 
								|  | « Odpowiedz #97 : Styczeñ 18, 2012, 23:34:36 » |  | 
 
 Delicjuszki
 
 9 jaj
 1 lyzeczka proszku do piczenia
 35 dag orzechow mielonych
 15 dag kokosu
 3-4 sztuk galaretki wisniowej
 1 budyn smietankowy lub waniliowy
 1 kostka masla
 25dag cukru
 ½ litra mleka
 2-3 paczki delicji wisniowe
 alkohol do ponczowania ( Koniak)
 
 
 Ciasto:
 9 bialek ubic z cukrem na sztywno na koniec wsypac orzechy+kokos+1 lyzeczke proszku do pieczenia. Upiec
 
 
 Krem:
 9zoltek utrzec z 6 lyzkami cukru po utarciu wlac ½ szkl. mleka do tego wsypac budyn wymieszac i wlac do gotujacego sie mleka. Utrzec kostke masla i dodac ostudzony krem. Rozpuscic 1 garaletke w niepelnej szkl. wody i stopniowo dodawac do utartego Kremu.
 Krem rozlozyc na biszkopt, potem rozlozyc naponczowane delicje i zalac pozostalymi garaletkami. (Ja te delicje zanozam te biszkopcik krotko i za raz klade na krem). Smacznego
 
 Pyszne ciasteczko. Polecam Rafaela
 
 
 
 
 |  
						| 
								|  |  
								|  |  Zapisane | 
 |  |  | 
	|  |