Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 17, 2025, 06:51:55

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwna gwiazda - ciÂąg dalszy.  (Przeczytany 15755 razy)
Tenebrael
Gość
« : Luty 02, 2009, 21:48:45 »

Witam. Swego czasu, przy okazji pisania w innym w¹tku, pojawi³ siê temat dziwnej, bardzo jasnej gwiazdy na nocnym niebie. Nie mog³em znaleŸÌ tego w¹tku, a mam kilka rzeczy do powiedzenia, wiêc zak³adam nowy - jeœli mod uzna, ¿e nale¿y po³¹czyÌ go ze starym, to feel free.

Dlaczego piszĂŞ? Na starym wÂątku ludzie doszli do wniosku, ze ta gwiazda, o ktĂłrej pisaÂłem, to Syriusz. Dzisiaj przyjrzaÂłem siĂŞ niebu, i znowu jÂą zobaczyÂłem. I kilka spostrzeÂżeĂą:

1. NIE jest to Syriusz. Syriusz znajduje siê po lewej od Oriona, doœÌ blisko. Ta gwiazda znajduje siê daaaaleko po prawej od Oriona (tak 1/4-1/3 niebosk³onu).

2. Ta gwiazda jest SPORO jaœniejsza od Syriusza. Patrzy³em na ni¹, mimo, ¿e latarnie lekko mi oœlepia³y widok (co i tak zag³usza³o jej jasnoœÌ) - orientacyjnie jest co najmniej 2 razy od Syriusza jaœniejsza.

3. Mam wraÂżenie, Âże siĂŞ powiĂŞksza - porownujÂąc do jej stanu, kiedy widziaÂłem jÂą wczeÂśniej.

Zachodzê w g³owê, có¿ to te¿ mo¿e byÌ. Przy czym Nibiru to nie jest - ma ca³kowicie wygl¹d gwiazdy.
Blad
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2009, 21:52:58 »

jeÂżeli jest po prawej ,, daleko......  ostatnimi nocami lekko w prawo pod ksiĂŞÂżycem, pierwsza gwiazda nocna, widoczna juÂż po zmroku to WENUS
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2009, 21:56:06 »

jeÂżeli jest po prawej ,, daleko......  ostatnimi nocami lekko w prawo pod ksiĂŞÂżycem, pierwsza gwiazda nocna, widoczna juÂż po zmroku to WENUS

Nie. Jest sporo w prawo pod ksiĂŞÂżycem. Do tego ma takie samo ÂświatÂło, jak gwiazdy - tak samo migocze (co planetĂŞ dyskwalifiukuje)
Blad
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2009, 22:06:53 »

ja na niÂą teÂż zwrĂłciÂłem uwagĂŞ, obserwujĂŞ jÂą od dÂłuÂższego czasu, doszedÂłem do wniosku Âże to wenus i odpuÂściÂłem sobie ale ..... oczywiÂście mogĂŞ siĂŞ myliĂŚ, jest bardzo jasna. jeÂżeli tylko poprawi siĂŞ pogoda u nas (w co wÂątpiĂŞ bo Âśnieg wali jak cholera) to wskoczĂŞ na teleskop i zobaczymy, moÂże to jest ten nowy obiekt o ktĂłrym mĂłwiÂł mi mĂłj kolega z norwegii?? nie dostaÂłem jeszcze od niego odpowiedzi
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2009, 22:10:57 »

Zdaje siĂŞ, Âże Wenus jest niÂżej, czy bliÂżej horyzontu, a ta jest b, wysoko. Chyba mĂłwimy o tej samej.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2009, 22:11:36 »

O, jak masz teleskop, to œwietnie, podziel siê potem tym, co zobaczysz. Tak jak mowiê, z tego, co wiem, gwiazdy odró¿nia od planet to, ze gwiazdy wygl¹daj¹, jakby migota³y, a planety nie. Ten obiekt natomiast ewidentnie migocze - co by wskazywa³o na gwiazdê

EDIT: Darek - nie tak bardzo, bardzo wysoko, ale zauwaÂżalnie wysoko. Na pewno nie jest blisko horyzontu.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 22:12:25 wysłane przez Tenebrael » Zapisane
Blad
Gość
« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2009, 22:47:39 »

widzisz, ostatnio obserwowa³em Syriusza, nie wiem dlaczego œwieci takim bardzo b³êkitnym ale i bardzo czerwonym œwiat³em - kolory te wystêpuj¹ obok siebie. Obserwowa³em go przez lornetkê i obraz mi sie trochê zamazywa³, ale wyraŸnie widzia³em dwa kolory, ¿adna inna nie ma takiego œwiat³a, porównywa³em - bo myœla³em ¿e siê pomyli³em.
Aiedail
Gość
« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2009, 23:55:16 »

Istnieje duÂżo programĂłw do symulacji i planowania obserwacji nocnego nieba, wiĂŞc sprawdzenie co to za obiekt nie jest trudne. Sam byÂłem zaciekawiony nadzwyczajnÂą jasnoÂściÂą tego punktu, bo widzĂŞ go czĂŞsto przy dobrej pogodzie (choĂŚ nawet przez cieĂąsze chmury siĂŞ przebija). SprawdziÂłem - jest to Wenus. Syriusz zaÂś jest najjaÂśniejszÂą GWIAZDÂĄ a nie najjaÂśniejszym punktem nieba. Co za tym idzie - planety mogÂą byĂŚ jaÂśniejsze.. z tego co wiem Weuns zawsze byÂła.

Dlaczego wiĂŞc wydaje siĂŞ, Âże to ÂświateÂłko przybiera na sile? ByĂŚ moÂże ma to coÂś wspĂłlnego z teoriÂą o pÂłonÂącej atmosferze Wenus?? Kto wie..
Blad
Gość
« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2009, 00:02:00 »

Wed³ug moich symulacji jest to Wenus, ja nie napisa³em ¿e jest najjaœniejszym punktem nieba, napisa³em ¿e poprzez lornetke widzia³em 2 rózne œwiat³a przepiêkne b³êkitne i czerwone, wprawdzie d³ugoœci fal s¹ rózne ale fantastycznie sie nak³adaja na siebie, a co do wenus (tego w³aœnie obiektu) jest bardzo, jasny i od jakiegoœ czasu zauwa¿y³em ¿e jest po prostu inna, jaœniejsza, jakieœ inne œwiat³o. pisa³em o tym gdzieœ wczeœniej
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 00:04:12 wysłane przez Blad » Zapisane
Nebulitos
Gość
« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2009, 06:00:36 »

Winner is Venus UÂśmiech
Wenus obecnie ju¿ jest najjaœniejsza (ju¿ jaœniejsza w najbli¿szym czasie nie bêdzie) i tak pozostanie do 9 lutego. Po 9 lutego stopniowo, z ka¿dym dniem bêdzie zmniejsza³a jasnoœÌ.

« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 06:12:59 wysłane przez Nebulitos » Zapisane
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #10 : Luty 03, 2009, 10:53:37 »

I juÂż wiecie  co to -  To Wenus !
Blad
Gość
« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2009, 15:42:56 »

cysio a jestespewien co widzial (widzi) tene???
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2009, 15:50:01 »

Wiesz, ja dzisiaj, jeÂśli pogoda dopisze, wezmĂŞ ta makĂŞ nieba z Wenus, i sprawdzĂŞ, czy siĂŞ to pokrywa. ZupeÂłnie moÂżliwe, Âże tak, nie chcĂŞ tu tworzyĂŚ niestworzonych teorii - ale warto sprawdziĂŚ UÂśmiech

Jedno, co mnie mocno zastanawia to to, ze ten obiekt migocze jak gwiazda. Niedawno czyta³em na jakimœ portalu astronomicznym, ¿e gwiazdy od planet mo¿na rozró¿niÌ tym, ¿e gwiazdy migocz¹ (choÌ to z³udzenie tylk), a planety - nie. St¹d nie jestem tej Wenus pewien.
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2009, 16:33:12 »

nie wiesz to Nibiru
Blad
Gość
« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2009, 16:45:28 »

no wiesz, ja niestety nie jestem wszystko wiedz¹cy tak jak wiêkszoœÌ (a na pewno du¿a czêœÌ) ludzi tutaj i wolê sie upewniÌ ¿e rozmawiam o tym samym z moim rozmówc¹. Ja niestety nie wiem o czym ludzie myœl¹ i wolê siê ich zapytaÌ Uœmiech
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #15 : Luty 03, 2009, 17:27:30 »

Nie nie, ja tu akurat nie miaÂłem i nie mam Nibiru na myÂśli (jak mogĂŞ mieĂŚ, skoro to jak dla mnie opowiastka mitologiczna jeno?). A tak koÂło 19 wychodzĂŞ, no i wtedy popatrzĂŞ, czy to Wenus UÂśmiech
Aiedail
Gość
« Odpowiedz #16 : Luty 03, 2009, 18:26:55 »

Migotanie gwiazd wynika ze zniekszta³ceù optycznych powodowanych przez ruchy powietrza, atmosfery. Dlatego najlepsze teleskopy znajduj¹ siê na najwiêkszych wysokoœciach: w górach lub na orbicie. S³oùce i Ksiê¿yc nie migocz¹, bo s¹ doœÌ du¿e i tego nie widaÌ. Co do Wenus - widocznie jej sezonowo silne œwiat³o jest podatne na migotanie. Mnie najbardziej ciekawi pionowa rozci¹g³oœÌ tego œwiate³ka. Wczeœniej myœlalem, ¿e to ISS, ale zastnawi³o mnie, gdy widzia³em j¹ prawie codziennie..
Nebulitos
Gość
« Odpowiedz #17 : Luty 05, 2009, 00:50:49 »

ISS nie stoi w miejscu.
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #18 : Luty 05, 2009, 19:21:50 »

Co zaÂś tyczy tej jasnej gwiazdy, o ktĂłrej tu rozprawialiÂśmy to chyba jednak Wenus:

http://wiadomosci.onet.pl/1895754,16,sezon_na_wenus,item.html
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #19 : Luty 06, 2009, 18:19:05 »

Najbardziej aktualny opis zobaczenia "tego" czegoœ, o czym rozmawiamy: oko³o godziny 18:15-18:30 (czytaj - teraz ;]) staù przodem do ksiê¿yca. Wyci¹gnij praw¹ rêkê (w prawo, nie an wprost Jêzyk). ObróÌ g³owê tak, by patrzy³a na d³où prawej rêki. ObróÌ j¹ jeszcze troszkê w prawo (kilka stopni). I to jest to. Na wysokoœci nieco ni¿ej ni¿ Ksiê¿yc.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #20 : Luty 07, 2009, 18:17:36 »

Nowa obserwacja: To "coœ" jest tak jasne, ¿e po pierwsze - przeœwituje przez l¿ejsze chmury (!), po drugie - roztacza na niebie halo (obramówkê œwietln¹). Có¿... dziwne, bardzo dziwne.
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #21 : Luty 07, 2009, 20:25:00 »

Nowa obserwacja: To "coœ" jest tak jasne, ¿e po pierwsze - przeœwituje przez l¿ejsze chmury (!), po drugie - roztacza na niebie halo (obramówkê œwietln¹). Có¿... dziwne, bardzo dziwne.

pasuje do Wenus ?? U mnie dzisiaj od dawna bezchmurna noc to wszystko Âładnie byÂło widaĂŚ ; a gdzie ta gwiazda ?
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #22 : Luty 07, 2009, 20:55:04 »

Jest juÂż niÂżej niÂż byÂła jeszcze dwa dni temu. Wg mnie to bezsprzecznie Wenus.
kosynier
Gość
« Odpowiedz #23 : Luty 08, 2009, 18:34:34 »

koĂączÂąc wasze domysÂły to odpowiem ze to jest na 10000% wenus. sam obserwuje niebo od roku i jestem pewien ze to wenus coc przez teleskop wole obserwowaĂŚ saturna i jowisza sa ciekawsze UÂśmiech
radecki84
Gość
« Odpowiedz #24 : Luty 10, 2009, 00:51:09 »

bedac w angli pod koniec zeszlego roku to 10000% wenus miala barwe czerwona, a dzisiaj ma biala, co wy na to...?
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: