|
kamil771
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2009, 15:40:21 » |
|
Meteoryt tunguski... nie istniaÂł?
Nowa teoria zostaÂła zaproponowana przez WÂładimira Epifanowa z Syberyjskiego Naukowo-Badawczego Instytutu Geologii, Geofizyki i SurowcĂłw Mineralnych. Wyniki swych prac uczony zaprezentowaÂł na konferencji naukowej w Moskwie.
Epifanow odkryÂł, Âże epicentrum eksplozji znajdowaÂło siĂŞ dokÂładnie nad pozostaÂłoÂściami starego krateru wulkanicznego sprzed 200 milionĂłw lat. Potwierdza to przypuszczenia wysuwane juÂż wczeÂśniej przez kilku innych rosyjskich uczonych – Âże przyczynÂą kataklizmu mogÂła byĂŚ eksplozja gazu ziemnego.
JuÂż podczas wczeÂśniejszych badaĂą stwierdzono, Âże na caÂłym obszarze wystĂŞpujÂą zÂłoÂża gazu ziemnego i ropy naftowej. SÂą one uwiĂŞzione w skaÂłach osadowych, odizolowanych od powierzchni grubÂą warstwÂą lawy bazaltowej, ktĂłra wylaÂła siĂŞ na powierzchniĂŞ Ziemi okoÂło 200 milionĂłw lat temu.
Pod miejscem eksplozji przebiegaj¹ dwa bardzo g³êbokie uskoki tektoniczne, którymi ropa i gaz mog³y migrowaÌ w górê. ByÌ mo¿e sto lat temu silniejsze ni¿ zazwyczaj trzêsienie ziemi spowodowa³o pêkniêcie pokrywy bazaltowej i wydostanie siê wêglowodorów na zewn¹trz pod du¿ym ciœnieniem.
Gaz zapaliÂł siĂŞ prawdopodobnie od wyÂładowania atmosferycznego w chmurze pyÂłu, wyrzuconej w powietrze podczas erupcji.
Ta nowa hipoteza wydaje siĂŞ tÂłumaczyĂŚ wszystkie aspekty zagadki – miĂŞdzy innymi wzbogacenie gleby w hel, ktĂłre skÂłaniaÂło naukowcĂłw do przypuszczeĂą, Âże mĂłgÂł to byĂŚ obiekt pozaziemski lub bomba wodorowa. Gaz ziemny czĂŞsto zawiera tak duÂże iloÂści helu, Âże jego zÂłoÂża sÂą obecnie g³ównym ÂźrĂłdÂłem tego pierwiastka.
|
|
|
|
|
|
|
Krons
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2009, 16:23:00 » |
|
Pierwszy s³yszê o tej hipotezie uratowania ziemi przez ufo.Przeszukuj¹c swoje zasoby gazetowe natrafi³em na jeszcze jedn¹ ma³o znan¹ informacje z tym zwi¹zan¹ opisan¹ w miesiêczniku Nieznany Œwiat nr.9 2002 r.jest tam pierwsza czêœÌ"szkicu o jednej z najbardziej tajemniczych postaci na ziemi,chorwackim naukowcu i wynalazcy,Nikoli Tesli.Chcia³em z reszt¹ dowiedzieÌ siê tego jak ta osoba zbudowa³a tajemnicze urz¹dzenie pobieraj¹ce woln¹ energie z kryszta³u (nie wiem czy ktoœ wczeœniej o tym pisa³ na wczeœniejszym forum).I prawdopodobnie jest najbli¿ej tego wyjaœnienia .Oto ona"
"Istnieje hipoteza, ktĂłra zakÂłada, Âże sÂłynnÂą katastrofĂŞ tunguskÂą spowodowaÂł Nikola Tesla. Tajemnicza eksplozja w rosyjskiej tajdze nastÂąpiÂłaby w wyniku przesÂłania energii na odlegÂłoœÌ, do czego wykorzystano nadajnik w Wardenclyffe. Tak siĂŞ skÂłada, Âże w czasie gdy Robert Peary w 1908 roku podj¹³ prĂłbĂŞ zdobycia bieguna pó³nocnego, Tesla przeÂżywaÂł najgorsze kÂłopoty finansowe. CzuÂł siĂŞ niedoceniony zdradzony przez sponsorĂłw. BĂŞdÂąc na dnie rozpaczy, wynalazca mĂłgÂł podj¹Ì ostatni wysiÂłek udowodnienia Âświatu, iÂż jego prace nie sÂą iluzjÂą. Dlatego teÂż skierowaÂł wiÂązkĂŞ swych promieni Âśmierci w poprzek trasy, jakÂą pod¹¿aÂł amerykaĂąski polarnik. JeÂśli chciaÂł zwrĂłciĂŚ na siebie uwagĂŞ to nie byÂło lepszej okazji: oczy caÂłego Âświata z uwagÂą ÂśledziÂły 775 kilometrowÂą musztrĂŞ Pearego z bazy na wyspie Ellesmerr’a aÂż do bieguna pó³nocnego. Gdyby Tesla niczym czarnoksiĂŞÂżnik stopiÂł przed Pearym lud za naciÂśniĂŞciem jednego przycisku w swoim urzÂądzeniu, jego imiĂŞ z miejsca przeszÂło by do historii. Jak dziÂś wiemy nie wszystko poszÂło zgodnie z planem Chorwat pomyliÂł siĂŞ w obliczeniach, albo teÂż raz wyzwolonej energii nie moÂżna byÂło juÂż okieÂłznaĂŚ. JeÂśli nakreÂślimy na mapie linie ³¹czÂąca Long Island gdzie mieÂściÂł siĂŞ nadajnik Tesli biegun pó³nocny odkryjemy, Âże miejsce katastrofy tunguskiej odlegÂłe jest od wyspy Ellesmere’a skÂąd wyruszyÂł Peary o zaledwie 2 stopnie! A zatem byÂła by to niewielka pomyÂłka, w praktyce zmieniajÂąca jednak wszystko. W liÂście do redakcji Nev York Times , datowanym na 21 kwietnia 1908 roku, Nikola Tesla napisaÂł, Âże w przyszÂłoÂści dziaÂłania wojenne powinny byĂŚ prowadzone z uÂżyciem fal elektrycznych i Âże moÂże byĂŚ to skuteczne narzĂŞdzie destrukcji. DziewiĂŞĂŚ dni póŸniej rosyjskÂą tajgÂą w rejonie Podkamiennej Tunguskiej wstrzÂąsnĂŞÂła niewyobraÂżalna eksplozja. Obliczono, Âże siÂła wybuchu musiaÂła byĂŚ rĂłwna detonacji od 20 do 40 milionĂłw ton trotylu."
Odnoszê teraz takie wra¿enie,¿e wi¹zka tych promieni œmierci Tesli musia³a natrafiÌ na pow³okê tego statku UFO.I gdyby go tam nie by³o to mog³o by byÌ jeszcze o wiele gorzej. Jeszcze 22 wrzeœnia 1944r.New York Times w dziale Science In The news.we wzmiance "Death Ray of Planes" og³osi³,¿e 10 czerwca w swoje osiemdziesi¹te czwarte urodziny Tesla g³osi³ ,¿e jest gotowy wyjawiÌ rz¹dowi USA tajemnicê jego "teleforce"- si³y,która stopi silniki samolotów z odleg³oœci 250mil,tak,¿e niewidoczny Chiùski Mur Obronny zostanie wybudowany wokó³ kraju przeciw ka¿demu atakowi si³ nieprzyjaciela bez wzglêdu na ich wielkoœÌ"Swojej sile przypisywa³ sposób dzia³ania oparty o nieznane dot¹d zasady fizyki ,ró¿ni¹ce siê od zupe³nie zasad w opisach patentów dotycz¹cych transmisji energii na odleg³oœÌ...
|
|
|
|
|
|
|
Trel
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 31, 2009, 17:46:03 » |
|
Ech,Darek nie warto wracac poniewaz. Materiały na ten temat zostały dawno juz usuniete z internetu i sa scisle tajne.Dostep do nich nie ma nawet Rosyjska Duma ani rzad USA.Jest to jeden z najbardziej zatajnionych projektów na swiecie,by uchronic ludzi przed czymś strasznym.Dawno temu ,paru ludzia udało sie opublikowac materiał video z tego miejsca oraz troche zdjec.Materiały szybko znikneły i ich miejsce zajeły przerubki z jednej strony sciemy z drugiej pokazujace prawde ,ale nie sa to oryginalne videa.Z tego co pamietam na ten temat wygladało to tak. W 1908 roku na Syberii uderzył meteor.zródla podaja ze ,,która powaliła drzewa w promieniu 40 kilometrów, widziana była w promieniu 650 km, słyszana w promieniu 1000 kilometrów'' nie jest to prawda z relacji ludzi.Uderzenie wywołalo trzesienie ziemi które obiegło 2 krotnie ziemie.W promieniu 150km powaliło drzewa i zostawiło po sobie zgliszcza.Widziane było duzo mniej niz 650km.Z relacji ludzi wiadomo ze w promieniu 200km nie było swiatła widac.Mimo ze uderzenie poszło duzo dalej niz 40km.Stad sa teorie ze to nie był Meteor.To co pisza w necie to stek bzdur i fantazji i juz mówie dlaczego. Nikt z projektu nie zyje.Nikt z ludzi uczestniczacych obok projektu tez nie zyje.90% zgineła w trakcie realizacji projektu 10% niedlugo puzniej.Rosja swałszowała nazwiska i pozamykała rodziny tych ludzi w psychiatrykach.A materiały o których mówie ujawniono w latach 90 czemu tak sie stało niech kazden sobie dopowie.Co sie tam wydazyło  ??. Na poczatku nie było nic nadzwyczajnego,wszystko przypominało uderzenie.Był krater,była reakcja uderzeniowa od eksplozji,ale to co sie działo w tym rejonie było straszne.Zwierzeta ktore przezyły mutowały,a ludzie z pobliskich osad przezywali piekło.Powstał projekt który miał zbadac co jest nie tak.Pobrano probki i wynik był najpierw fenomenalny.Odkryto nowe zycie z kosmosu.To zycie było wszedzie była tym jakas psudobakteria ktora mutowała ze wszystkim co dotykała.Zaczeto od smarowania ludzkich ran cieczą z tymi bakteriami.Goiły sie w moment.Innych zastosowan nie znam,wiem tylko ze w penym momencie cos sie wydazyło co spowodowało ze wszyscy pozabijali sie wzajemnie.Rozszarpali sie na strzepy.Projekt drugi zabił wszystkie zwierzeta i to co zyje.Mówi sie ze Rosja zrzuciała tam bombe jaką.Stad te 650km i 40 km i swiatło,ale nigdzie poza hipeteza dawno temu o tym nie słyszałem.Po tym wszystkim okazało sie ze baktreria zyje dalej.Nie potrafiona jej zabić.Dlatego zalano krater nie wiem czym.I utworzono na nim jezioro.A owa katastrofe przesunieto w inne miejsce tam gdzie najprawdopodbniej eksplodowała bomba .To co sie tam wydazyło,było tak straszne i tak niebezpieczne ze Rosja ktora za nic ma ludzi nigdy wiecej nie otwarła projektu.Miejsce do dnia dzisiejszego jest tak strzezone,ze latwiej zabic Putina niz grzebac w tym miejscu. To co wypisuja w necie ,to stek bzdur.Sa pewne powiazania z tym co sie zdarzyło,pewne filmiki ale wiecej w nich domysłu na jednym fakcie niz prawdy.To co napisałem nie potwierdze zadnym dowodem,wiem to z lat 90 gdy zainteresowałem sie tym projektem,wtedy jako czysta ciekawostka.Najlepiej szukac w starych zrodlach z lat 90,bo wszystkie z pokolenia 1908 roku zostały wyeleminowane.12 lat pozniej dopiero zezwolono na naukowe badania w tym miejscu.Na ile to co napisałem jest prawda,tego wam nie powiem.Ale powiem ze na pewno wieksza hipoteza niz kazden doslownie kazden filmik czy dane z obecnych lat.Nikt juz nie zyje z tego okresu i tylko najblizsze rodziny mogly o tym powiedziec rodziny tych ktorych nazwisk nigdy nie poznacie. Dlatego nie warto tego ruszac,bo to czyste gdybania .I rownie dobrze to co mówie to tez moze byc kompletny stek bzdur,bo nie mam 50 lat i byłem wtedy młodym czlowiekiem dosc mało interesujacymi sie ciekawostkami.Moze ktos pamieta inne rzeczy ,bo o dowodach mówić tu nie mozna.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 18:02:16 wysłane przez Trel »
|
|
|
|
|
Krons
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 31, 2009, 18:39:15 » |
|
Na poczÂątku nie byÂło nic nadzwyczajnego,wszystko przypominaÂło uderzenie.ByÂł krater,byÂła reakcja uderzeniowa od eksplozji,ale to co siĂŞ dziaÂło w tym rejonie byÂło straszne.ZwierzĂŞta ktĂłre przeÂżyÂły mutowaÂły,a ludzie z pobliskich osad przezywali piekÂło.
To jest prawda!Warto przeczytaĂŚ jeszcze tÂą informacjĂŞ : http://www.angelus-silesius.pl/articles/tunguska.html jest tam zamieszczone zdjĂŞcie zmutowanego drzewa,oraz anomalie ,ktĂłre doÂświadczyli Âświadkowie tego zdarzenia.Jeden z nich mĂłwiÂł o "Âścianie jakby lejÂącej siĂŞ z gĂłry aÂż po horyzont rtĂŞci." Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 31, 2009, 19:42:42 » |
|
Ciekawe, nie powiem. RozumiĂŞ, ze ukrywajÂą coÂś, ale co? Na pewno nie byÂł to wybuch jakiejkolwiek bomby, bo w owym czasie nie dysponowali takim arsenaÂłem. Tam miaÂło miejsce coÂś dziwnego.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 31, 2009, 20:30:10 » |
|
Niesamowicie ciekawy link.Pozdrawiam Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
Hans Olo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 31, 2009, 23:46:53 » |
|
ArtykuÂł z silesusa sprawiÂł, Âże po prostu jestem oszczany. Pomiajm fakt, Âże poÂłowa czasu czytania zostaÂła zmarnowana na czytanie o tym jacy sÂą naukowcy. Mamy tam wszystko: - ksztaÂłt motyla - ciekawi mnie skÂąd wiadomo, Âże takie eksplozje przybierajÂą taki ksztaÂłt, skoro nie potrafimy takowej wytworzyĂŚ i nie moÂżemy tego udowodniĂŚ? - oscylatory, w ktĂłrych coÂś oscyluje, tylko nie wiadomo jak i po co? - globulki magnetytu cytujĂŞ "Ich namagnesowanie licznie wystĂŞpujÂące w glebie wokó³ eksplozji Tunguskiej dokÂładnie odpowiadajÂą efektom wybuchu magnokraftu." PoproszĂŞ o ÂźrĂłdÂło stwierdzajÂące ten "fakt" - a takich "potwierdzonych faktĂłw" jest tu peÂłno i to tylko jeden z licznych przykÂładĂłw. - dÂźwiĂŞk magnetyczny - to juÂż szczyt szczytĂłw. Zjonizowane czÂąstki owszem mogÂą w takich warunkach zacz¹Ì drgaĂŚ, ale skutkiem tego nie bĂŞdzie dÂźwiĂŞk tylko emisja ciepÂła. I jeszcze ten tekst o szyszynce. OczywiÂście na to teÂż pewnie sÂą jakieÂś dowody! - zdjĂŞcia z podwĂłrka pod oknem - taak, tego wÂłaÂśnie nauka potrzebowaÂła. Ja teÂż mogĂŞ zrobiĂŚ zdjĂŞcie mojego trawnika. WidaĂŚ wyraÂźnie, Âże trawa jest podzielona na jaÂśniejszÂą i ciemniejszÂą, ale pod spodem jest szambo. - cytujĂŞ dalej "- Strefa zniszczenia zorientowana w kierunku magnetycznego poÂłudnika (pó³noc-poÂłudnie). To ciekawe, skoro Âświadkowie twierdzÂą, Âże obiekt zmierzaÂł w kierunku zachodnim - gdyby ciaÂło niebieskie przypadkowo uderzyÂło - nie ustawiÂłoby siĂŞ wg magnesu." Ale co gdyby siĂŞ ustawiÂło? MaÂło prawdopodobne nie znaczy niemoÂżliwe. - materiaÂł magnetorefleksyjny - có¿ za cudownie brzmiÂący neologizm, a nie lepiej napisaĂŚ, Âże nadprzewodnik? - kwestia mutacji. Mutacje powstaja w skutek wielu ró¿nych czynnikĂłw, ale Âżaden z nich nie ma nic wspĂłlnego z magnetyzmem. PrĂŞdzej chodziÂło by tutaj o materiaÂły, z ktĂłrych mĂłgÂłby byĂŚ zbudowany obiekt lub w przypadku pojazdu takÂże jego paliwo i odpady. MoÂże to byĂŚ rĂłwnieÂż promieniowanie, ale nie elektromagnetyczne lecz jonizacyjne. - wybuch telekinezy - to w koĂącu co tam wybuchÂło? I dlaczego Hitler w 1908 nie zamieniÂł siĂŞ w maÂłego, krwioÂżerczego dzieciaka? Dlaczego heretycy pÂłonĂŞli juÂż w 1022 roku, kiedy to Tapanui byÂło nietkniĂŞte? Ludzie na historii nie uwaÂżali i potem pi...lÂą trzy po trzy. - znowu cytujĂŞ "Ăw haÂłas powstaje w wyniku niekorzystnego drgania przeciw-materii. Jest on rĂłwnieÂż wyzwalany za kaÂżdym razem - kiedy ludzie przeprowadzajÂą prĂłby nuklearne!!!" - A co to jest przeciw materia? I gdzie ona jest? I co ona ma wspĂłlnego z reakcjÂą ÂłaĂącuchowÂą rozpadu czÂąstek?
Ja nic nie mówiê. Tunguska dla mnie wci¹¿ jest zagadk¹ i te¿ nie wszystkie teorie o cia³ach niebieskich mi odpowiadaj¹, ale w ten sposób nikt ich nie podwa¿y.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 23:50:00 wysłane przez Hans Olo »
|
|
|
|
|
Dry007
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 01, 2009, 00:09:12 » |
|
CzytaÂłem w latach 80 teoriĂŞ rosyjskich uczonych wedÂług ktĂłrych katastrofa tunguska byÂła naturalnÂą bombÂą "termojÂądrowÂą". http://pl.wikipedia.org/wiki/Bomba_wodorowaSpowodowanie takiego wybuchu nad powierzchniÂą Ziemi byÂło spowodowane wejÂściem w atmosferĂŞ Ziemi odÂłamku komety "bryÂły lodu". Aby doszÂło do wytworzenia siĂŞ odpowiednich warunkĂłw na reakcjĂŞ termojÂądrowÂą atomy wodoru musiaÂły by podlegaĂŚ odpowiedniej wartoÂści ciÂśnienia, a co za tym idzie i temperatury tzw. warunki "Basowa" ( nie pamiĂŞtam zbyt dokÂładnie nazwiska ) http://pl.wikipedia.org/wiki/NikoÂłaj_Basow Jest to dla mnie najpeÂłniejsza teoria tÂłumaczÂąca caÂłe zdarzenie i skutki jakie wywoÂłaÂła.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 00:28:36 wysłane przez Dry007 »
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2009, 18:52:47 » |
|
EKSPLOZJA TUNGUSKA "100 lat temu oko³o 7:17 w Rosji dosz³o do jednego z najbardziej tajemniczych wydarzeù XX wieku, o którym wci¹¿ wiemy niewiele. Wszystkie teorie to kwestia spekulacji snutych przez lata przez naukowców. Co zatem powiedzieÌ mo¿emy o eksplozji tunguskiej dziœ? Czy spowodowa³o je cia³o kosmiczne, czarna dziura, erupcja gazu a mo¿e UFO lub Nikola Tesla?"   Jeszcze dziœ w rejonie eksplozji natkn¹Ì siê mo¿na na zniszczone w 1908 roku drzewa  A tak by³o po wybuchu: http://www.infra.org.pl/historia-/paleoastronautyka/491-eksplozja-tunguska
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 18:53:57 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2009, 18:39:25 » |
|
Na niÂżej podanej stronie jeszcze kilka informacji o tym wydarzeniu: "... >RozwiÂązanie zagadkiZagadka katastrofy tunguskiej utrzymywaÂła siĂŞ przez dziesiĂŞciolecia, w czasie ktĂłrych prowadzono dalsze badania i przedstawiano nowe teorie. Ale w 2001 roku grupa wÂłoskich naukowcĂłw ogÂłosiÂła, Âże ostatecznie rozwiÂązaÂła zagadkĂŞ. >Co odkryli naukowcy ??Katastrofa tunguska byÂła spowodowana eksplozjÂą w ziemskiej atmosferze planetoidy o niskiej gĂŞstoÂści, skÂładajÂącej siĂŞ z kosmicznego gruzu i zawierajÂącej znaczne iloÂści wody. Naukowcy pod kierunkiem doktora Luigiego Foschiniego przestudiowali zapisy sejsmiczne z wielu syberyjskich stacji monitorujÂących i przeanalizowali kierunek fali uderzeniowej oraz drewno 60 000 drzew w strefie dotkniĂŞtej wybuchem." ... http://bartek9011.blox.pl/html/1310721,21.html?102288
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2009, 18:39:56 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 27, 2010, 18:37:47 » |
|
Ciekawa ksi¹¿ka opisujÂąca to wydarzenie: " 0. Od tÂłumacza.pt[/b] Mam niewÂątpliwÂą satysfakcjĂŞ oddaĂŚ w rĂŞce CzytelnikĂłw juÂż drugÂą pracĂŞ poÂświĂŞconÂą zagadce Meteorytu Tunguskiego - w dal-szym ciÂągu bĂŞdĂŞ uÂżywaÂł skrĂłtu TM. PierwszÂą byÂła kompilacja kil-ku autorĂłw polskich, rosyjskich i sÂłowackich pod mojÂą redakcjÂą pt. „Bolid Syberyjski”, ktĂłra jest aktualnie dostĂŞpna w Internecie na stronie Centrum BadaĂą Zjawisk Anomalnych - http://ufo.internauci.pl , co staÂło siĂŞ moÂżliwe dziĂŞki pomocy i zaan-gaÂżowaniu KolegĂłw: Marcina Mioduszewskiego z Krakowa i Bar-tosza SoczĂłwki z Miechowa. Podobny los czeka takÂże i tÂą publikacjĂŞ, bowiem pomimo te-go, Âże Autor jest Austriakiem, trudno bĂŞdzie znaleŸÌ wydawcĂŞ, ktĂłry opublikowaÂłby to drukiem. Dlatego teÂż ta praca pierwej pĂłj-dzie w Internet. NiewÂątpliwÂą zasÂługĂŞ w przekÂładzie i publikacji w Polsce tej pracy ma nasz sÂłowacki przyjaciel dr Miloš JesenskĂ˝ z Krasna nad Kysucou, postaĂŚ niezwykle barwna i uosabiajÂąca wszystkie cnoty XIX-wiecznego uczonego z bohaterskiego okresu rozwoju nauk, postaĂŚ, ktĂłra jakby zeszÂła z kart powieÂści fantastyczno-podró¿niczo-awanturniczo-naukowych pana Juliusza Verne’a. To wÂłaÂśnie od niego otrzymaÂłem w prezencie czeski przekÂład tej pra-cy autorstwa dr Rudolfa Režabka, i wydanej przez wydawnictwo „Dialog” w Libercu w 1997 roku. W miarĂŞ swoich moÂżliwoÂści staraÂłem siĂŞ wiernie oddaĂŚ du-cha tekstu Autora, aczkolwiek Âżycie i Âświat idÂą wci¹¿ naprzĂłd i trzeba byÂło w przypisach dodaĂŚ to, co siĂŞ zmieniÂło od 1995 roku, kiedy tÂą ksi¹¿kĂŞ opublikowano w Niemczech. A zmieniÂło siĂŞ wie-le... Sprawa impaktu Meteorytu Tunguskiego, to dla mnie osobi-Âście jest kwestia rodzinna, a to za sprawÂą mojego dziadka ze stro-ny matki Franciszka Baranowicza, ktĂłry - gdym byÂł jeszcze ma-Âłym dzieckiem - opowiadaÂł mi ró¿ne historie ze swojej burzliwej mÂłodoÂści, w tym dziwne opowieÂści o Meteorycie Tunguskim i Me-teorycie ÂŁowickim - ktĂłrych spadkĂłw byÂł on naocznym Âświad-kiem. MoÂże dlatego wÂłaÂśnie dziĂŞki temu zainteresowaÂła mnie astronomia, astronautyka i... ufologia? Jeszcze bĂŞdÂąc dzieckiem zacz¹³em marzyĂŚ o spotkaniu z Innymi - Kosmitami, tak Âże fakt istnienia UFO i innych towarzyszÂących im fenomenĂłw od zarania cywilizacji nie byÂł dla mnie szokiem, a wrĂŞcz odwrotnie - szokiem dla mnie byÂł negatywny stosunek nauki i niedowiarstwo urzĂŞdĂłw do moÂżliwoÂści Kontaktu z Obcymi! To byÂło coÂś wbrew logice i zdrowemu rozsÂądkowi, na ktĂłry tak czĂŞsto powoÂłujÂą siĂŞ w swych pracach uczeni i „uczeni”... Mam nadziejĂŞ, Âże bĂŞdziesz Czytelniku zadowolony z wykona-nej przeze mnie pracy i ÂżyczĂŞ Ci zatem przyjemnej lektury, choĂŚ nie bĂŞdzie ona Âłatwa. A na dokÂładkĂŞ w podrozdziale 14.8. doÂłoÂży-Âłem garœÌ informacji na temat wydarzenia, ktĂłre przypomina swym obrazem spadek Meteorytu Tunguskiego – chodzi tutaj o spadek Meteorytu Witimskiego, ktĂłry miaÂł miejsce we wrzeÂśniu 2002 roku – informacje o tym wydarzeniu mam z prasy rosyjskiej i Internetu, a takÂże najnowszÂą polskÂą hipotezĂŞ na temat natury Tunguskiego Fenomenu. JordanĂłw, dnia 11 listopada 2003 roku Robert K. LeÂśniakiewicz http://www.sm.fki.pl/Lesniakiewicz/PKrassa-Najwieksza-zagadka-stulecia.doc
|
|
|
|
|
|
|
diabolicq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 27, 2010, 19:24:44 » |
|
"Kosmici uratowali Ziemię"
Przyjaciołom z kosmosu ludzkość zawdzięcza to, że jeszcze istnieje. Kosmici rozbili bowiem swój statek kosmiczny o meteoryt o wadze miliarda ton, by ochronić naszą planetę przed zniszczeniem. Czyżby Amerykanie robili nowy film akcji? Gorzej. Do takiego wniosku doszedł rosyjski uczony Jurij Lavbin. Jego zdaniem, jeden z kosmitów oddał życie, by uratować ludzkość. A szczątki statku spadły na Syberię.
Teorii na temat wielkiej eksplozji z roku 1908 w rosyjskiej tajdze pojawiło się już wiele. Ta, o której ze śmiertelną powagą pisze rosyjska gazeta "Pravda", przypomina scenariusz filmu science fiction.
"Obcy poświęcił swoje życie, by ochronić planetę przed destrukcją" - przekonuje rosyjski badacz Jurij Lavbin. Ekspedycja naukowa pod jego przewodnictwem dokonała przełomowego odkrycia. Wzdłuż brzegów rzeczki w rejonie tunguskiego wybuchu odnaleziono duże wzorzyste kwarcowe minerały.
Naukowcy próbowali narysować podobne ślady, używając lasera. Nie udało się. Wniosek? "Układ linii i okręgów to element systemu nawigacji statku kosmicznego" - z powagą przekonuje Jurij Lavbin. I dodaje, że podczas swojej ekspedycji do tajgi odkrył również "żelazny krzemian", który można było wyprodukować tylko w kosmosie.
"Po złożeniu kamieni linie układają się w mapę, której kosmici używali w podróżach przez wszechświat" - zarzeka się uczony. Wszystkie tropy doprowadziły go do następującego wniosku: w 1908 roku w kierunku Ziemi pędził meteoryt o wadze miliarda ton.
Gdyby zderzył się z naszą planetą, ludzkość by wyginęła. Właśnie dlatego bohaterski kosmita jak kamikaze uderzył swoim statkiem kosmicznym w meteoryt i uratował ludzkość.
"Dziwny portret dziwnej osoby na jednym ze znalezionych w tajdze kamieni potwierdza tę hipotezę" - pisze "Pravda". "Czy to nie podobizna pilota, który kiedyś poświęcił swoje życie dla dobra życia na Ziemi?" - kończy gazeta.
tekst:Filip Jurzyk DZIENNIK.PL
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 20:07:42 wysłane przez diabolicq »
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 27, 2010, 19:41:29 » |
|
nie ma co siĂŞ naÂśmiewaĂŚ z rosyjskich uczonych, ale jestem ciekaw co paliÂł rosyjski uczony Jurij Lavbin??? 
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 29, 2010, 00:08:48 » |
|
ArtykuÂł z silesusa sprawiÂł, Âże po prostu jestem oszczany. Pomiajm fakt, Âże poÂłowa czasu czytania zostaÂła zmarnowana na czytanie o tym jacy sÂą naukowcy. DziĂŞkujĂŞ, Hans. Nie zmarnowaÂłem czasu 
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 31, 2010, 14:01:40 » |
|
Hipotez dotyczÂących tej sprawy jest ponad 80. Oto dwie z nich: ... Co siĂŞ staÂło ze szczÂątkami dziwnego „goÂścia”? OczywiÂście wyparowaÂły od udaru termicznego eksplozji – odpowie sceptyk i na tym zakoĂączy dyskusjĂŞ. Jest dlaĂą oczywiste, Âże skoro temperatura eksplozji osiÂągnĂŞÂła 100.000 – 1 mln K, to tak musiaÂło siĂŞ staĂŚ. OczywiÂście, tylko Âże nie zapominajmy o maÂłym, ale znaczÂącym drobiazgu, a mianowicie – Ăłw TF poruszaÂł siĂŞ ze znacznÂą prĂŞdkoÂściÂą, ktĂłra wynosiÂła okoÂło 20 km/s w atmosferze. A zatem masywne odÂłamy TF zanim wyparowaÂły od promienistego uderzenia wybuchu, musiaÂły przelecieĂŚ co najmniej kilka kilometrĂłw – i najprawdopodobniej wbiÂły siĂŞ w ziemiĂŞ – a raczej w wiecznÂą zmarzlinĂŞ tunguskiej tajgi, ktĂłra nie pozwoliÂła im wyparowaĂŚ, gwaÂłtownie odbierajÂąc im ciepÂło i tajÂąc – stÂąd powstaÂł astroblem Bagna PoÂłudniowego i leje poimpaktowe. A zatem odÂłamy te powinny tam tkwiĂŚ in saecula seculorum. Amen. A jednak nie tkwiÂą. Nawet gdyby doszÂło do ich rozÂłoÂżenia chemicznego czy sproszkowania wskutek wtĂłrnych eksplozji pary wodnej, to Âślad chemiczny po tym TCK pozostaÂłby i znaleziono by go w trakcie analiz mikrochemicznych i fizycznych. Nie znaleziono niczego. Wprawdzie niektĂłrzy uczeni podajÂą, Âże znaleziono jakieÂś anomalie chemiczne, ale wyniki mieÂściÂły siĂŞ w granicy b³êdu, co moÂże znaczyĂŚ albo nic, albo bardzo wiele. Tak zatem narodziÂła siĂŞ hipoteza nie tyle kosmolotu-kontromota, ale czasolotu (NB, kaÂżdy kosmolot jest ex definitio takÂże i czasolotem, ale tutaj chodzi o pojazd mogÂący poruszaĂŚ siĂŞ swobodnie w czterowymiarowej czasoprzestrzeni). Czasolot ten poruszaÂł siĂŞ w przestrzeni i czasie – dziĂŞki czemu Âświadkowie tego wydarzenia mogli go widzieĂŚ. Awaria jakichÂś urzÂądzeĂą spowodowaÂła, Âże spadÂł on w okolicach Podkamiennej Tunguskiej i tam ulegÂł awarii. I teraz staÂło siĂŞ najciekawsze – otó¿ odÂłamki czasolotu dosiĂŞgÂły Ziemi, wybiÂły w niej astroblemy – ktĂłre moÂżemy widzieĂŚ – ale same poruszajÂąc siĂŞ nadal w czasie – znikÂły z naszego continuum czasoprzestrzennego. ZnikÂły dla nas, bo one wci¹¿ tam sÂą – w PrzyszÂłoÂści lub PrzeszÂłoÂści w poÂślizgu czasowym wynoszÂącym – dajmy na to - tylko 1 as. As to attosekunda czyli 10-18 sekundy. Dla nas jednak jest to przepaœÌ – jak na razie – nie do przebycia. Zawsze jesteÂśmy obok tych odÂłamkĂłw, chodzimy byĂŚ moÂże po nich, ale zawsze o 1 as za wczeÂśnie lub za póŸno!!!... Inny wariant tej hipotezy zakÂłada, Âże TCK eksplodujÂąc z mocÂą 130 Mt TNT spowodowaÂło energiÂą tej eksplozji „wepchniĂŞcie” odÂłamkĂłw albo w rĂłwnolegÂły do naszego Âświat innych wymiarĂłw, albo w inny czas. Jak dotÂąd na Ziemi zdetonowaliÂśmy tylko 58...68 Mt TNT (Rosjanie odpalili jÂą na poligonie Cziornaja Guba na Nowej Ziemi w latach 60. XX wieku – byÂła to tzw. „superbomba”) i nie zauwaÂżono Âżadnych zawichrowaĂą czasoprzestrzeni – z drugiej jednak strony chodzi tutaj o eksplozjĂŞ o mocy dwukrotnie wiĂŞkszej i najprawdopodobniej termojÂądrowej, wywoÂłanej sztucznie! No i nikt nie badaÂł metryki przestrzeni w momencie wybuchu atomowego czy wodorowego w punkcie zero, bo uczonych i wojskowych interesowaÂł tylko i wy³¹cznie efekt niszczÂący tych eksplozji. WszechÂświat zna jeszcze potĂŞÂżniejsze eksplozje – ot chociaÂżby gwiazd Nowych czy Supernowych. To prawda, ale te wybuchy sÂą naturalnymi procesami w toku ewolucji gwiazd, zaÂś ziemskie wybuchy nuklearne sÂą sztuczne. KaÂżdy wybuch nuklearny nie-naturalnego pochodzenia stanowi naruszenie rĂłwnowagi pomiĂŞdzy wymiarami i dlatego byĂŚ moÂże – to juÂż jest kolejny wariant tej hipotezy – jakaÂś rĂłwnolegÂła do naszej Cywilizacja Naukowo Techniczna – dalej CNT – owego fatalnego dla Syberii dnia 30 czerwca 1908 roku, dokonaÂła prĂłby z jakimÂś urzÂądzeniem jÂądrowym na „ichniej” pustyni Gobi, czy teÂż Takla-Makan... Eksperyment wymkn¹³ siĂŞ spod kontroli z wiadomymi skutkami. Nie musiaÂła to byĂŚ od razu bomba, ale kosmolot czy czasolot z napĂŞdem jÂądrowym, ktĂłry wskutek awarii wpadÂł do naszej RzeczywistoÂści i tutaj dokonaÂł swego Âżywota w fantastycznym fajerwerku, ktĂłry zmiĂłtÂł z powierzchni Ziemi parĂŞ milionĂłw drzew... Wiecie, co nas najbardziej dziwi w tej niesÂłychanie skomplikowanej sprawie? To, Âże do czasĂłw zainteresowania siĂŞ tym wydarzeniem Leonida Kulika n i k t nie przywiÂązaÂł Âżadnej wagi do tego fenomenu!!! To jest najwiĂŞksza zagadka TF! ... http://www.sm.fki.pl/Lesniakiewicz/Z-Archiwum-H&X-jtx.docOd podtytuÂłu: - Przybysz z oceanu czasu – TCK?Edit: A oto i trzecia teoria: ... Rzecz polega na tym, Âże TCK byÂł de facto jak¹œ wielogÂłowicowÂą rakietÂą – takim OMIRV czy ONM – ktĂłrego zadaniem byÂło uderzenie w okolice Podkamiennej Tunguski i spowodowanie tam wybuchu wulkanu! Brzmi to fantastycznie, ale... W Dolnym Triasie – czyli okoÂło 210-220 mln lat temu – caÂłe Tunguskie Plateau byÂło ogromnÂą krainÂą wulkanĂłw – o czym wiemy dziĂŞki istniejÂącym tam trapom bazaltowym - z centrum poÂłoÂżonym w rejonie punktu opisanego wspó³rzĂŞdnymi 70 st. N i 90 st. E. ByĂŚ moÂże w Triasie byÂły to antypody w stosunku do miejsca impaktu asteroidy, ktĂłry to impakt wywoÂłaÂł Drugi Epizod Wielkiego Wymierania w dziejach Ziemi. Dzisiaj jest to Dolna Tunguska. Kto wie, czy w czasach Wielkiego Konfliktu BogĂłw-astronautĂłw 12.000 lat temu, ktoÂś chciaÂł obudziĂŚ te wulkany i uaktywniĂŚ le¿¹cy pod nimi „piĂłropusz gorÂąca” czyli „gorÂący punkt”. WyobraÂżamy to sobie tak: w omawiany teren z orbity wstrzeliwuje siĂŞ seriĂŞ 3-5 pociskĂłw termojÂądrowych o mocy 25-30 Mt TNT kaÂżdy. Pierwszy uderza w ZiemiĂŞ i tworzy krater, a nastĂŞpne padajÂąc w to samo miejsce pog³êbiajÂą go aÂż do magmy „gorÂącego punktu”. NastĂŞpstwem jest straszliwa erupcja wulkaniczna, przy ktĂłrej wybuchy Krakatau (1883), Mt. Katmai (1906) czy Mt. St. Helens (1981), to Âśmieszne fajerwerki!... Oficjalnie nauka nie znalazÂła „plamy gorÂąca” pod Tunguskim Plateau, ale czy ktoÂś jej tam szukaÂł? Jak nam wiadomo, to nikt... Tak czy inaczej, hipoteza ta jest dobra, jak kaÂżda inna. Hipotezy temporyczne – Âże tak je nazwiemy – majÂą to do siebie, Âże bĂŞdzie moÂżna je zweryfikowaĂŚ, kiedy LudzkoœÌ bĂŞdzie mogÂła podró¿owaĂŚ w czasie i nie wczeÂśniej. Hipoteza wulkaniczna jest do zweryfikowania juÂż dzisiaj, i to przy pomocy sztucznych satelitĂłw – tylko trzeba wiedzieĂŚ, czego szukaĂŚ. Hipoteza Wielkiej Wojny BogĂłw-astronautĂłw ma to do siebie, Âże tÂłumaczy dokÂładnie wszelkie anomalie historyczne bez uciekania siĂŞ do hipotez temporycznych – chronomocji czy kontromocji... OsobiÂście stawiamy jÂą na drugim miejscu po hipotezie statku kosmicznego. Zainteresowanych odsyÂłamy do zbiorku esejĂłw i artyku³ów polskich, rosyjskich i sÂłowackich autorĂłw pt. „Bolid Syberyjski” (JordanĂłw 2002 – na prawach rĂŞkopisu) oraz ksi¹¿ki Petera Krassy pt. „NajwiĂŞksza zagadka stulecia” (Berlin-Frankfurt n./Menem 1995) – obie sÂą dostĂŞpne na internetowej stronie Centrum BadaĂą UFO i Zjawisk Anomalnych. Wprawdzie ksi¹¿ka Krassy siĂŞ nieco zdezaktualizowaÂła, to jednak stanowi ona doskonaÂły przyczynek natury historycznej omawianego problemu i pominiĂŞcie jej w rozwaÂżaniach na ten temat jest powaÂżnym b³êdem. Robert K. LeÂśniakiewicz, Wiktoria LeÂśniakiewicz ÂŹrĂłdÂło to samo co powyÂżej.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 14:21:06 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 24, 2011, 21:44:36 » |
|
Katastrofa Tunguska po 103 latach nadal peÂłna tajemnicpt., 2011-10-21 20:51
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 25, 2011, 10:37:55 » |
|
Ciekawe, nie powiem. RozumiĂŞ, ze ukrywajÂą coÂś, ale co? Na pewno nie byÂł to wybuch jakiejkolwiek bomby, bo w owym czasie nie dysponowali takim arsenaÂłem. Tam miaÂło miejsce coÂś dziwnego.
Cytaty z postu Trela
Pobrano probki i wynik byÂł najpierw fenomenalny.Odkryto nowe zycie z kosmosu.To zycie byÂło wszedzie byÂła tym jakas psudobakteria ktora mutowaÂła ze wszystkim co dotykaÂła.Zaczeto od smarowania ludzkich ran cieczÂą z tymi bakteriami.GoiÂły sie w moment.Innych zastosowan nie znam,wiem tylko ze w penym momencie cos sie wydazyÂło co spowodowaÂło ze wszyscy pozabijali sie wzajemnie.Rozszarpali sie na strzepy (...)
To COŒ co sie wydarzy³o jest bardzo intryguj¹ce. Jeœli bowiem nieziemska bakteria prowadzi³a do uleczeù i zmian to dlaczego ludzie siê wzajemnie zabijali ? Czy¿by problem le¿a³ w naszej naturze, a nie w tej substancji ? Ona mog³a tylko wydobywaÌ te cechy, które ju¿ posiadamy jako ludzie i które umo¿liwi³y nam wyewoluowanie tak wysoko - czyli niczym nie pohamowan¹ ¿¹dzê w³adzy i dominacji nad innymi gatunkami, a nawet nad innymi osobnikami w³asnego gatunku. Przyroda na przyk³ad tak nie funkcjonuje. Gatunki wspó³pracuj¹ celem stworzenia doskona³ego organizmu. I to byÌ mo¿e zawa¿y³o nad wykonaniem drugiego projektu : Projekt drugi zabi³ wszystkie zwierzeta i to co zyje.Mówi sie ze Rosja zrzucia³a tam bombe
CzyÂżby dlatego, Âże Natura potrafiÂłaby sama sprowadziĂŚ agresywnego czÂłowieka do wÂłaÂściwego poziomu ? A co by siĂŞ staÂło gdyby ta bakteria trafiÂła do osobnikĂłw ludzkich o pokojowym usposobieniu ? Nic dziwnego, Âże Rosja popadÂła w panikĂŞ . Z ich punktu widzenia (polityka bezwzglĂŞdnego strachu) perspektywy mogÂły wyglÂądaĂŚ przeraÂżajÂąco. To co sie tam wydazyÂło,byÂło tak straszne i tak niebezpieczne ze Rosja ktora za nic ma ludzi nigdy wiecej nie otwarÂła projektu.Miejsce do dnia dzisiejszego jest tak strzezone,ze latwiej zabic Putina niz grzebac w tym miejscu. Bo zagraÂżaÂło samej wÂładzy ?
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 25, 2011, 11:12:29 » |
|
Cytaty z postu Trela
Pobrano probki i wynik byÂł najpierw fenomenalny.Odkryto nowe zycie z kosmosu.To zycie byÂło wszedzie byÂła tym jakas psudobakteria ktora mutowaÂła ze wszystkim co dotykaÂła.Zaczeto od smarowania ludzkich ran cieczÂą z tymi bakteriami.GoiÂły sie w moment.Innych zastosowan nie znam,wiem tylko ze w penym momencie cos sie wydazyÂło co spowodowaÂło ze wszyscy pozabijali sie wzajemnie.Rozszarpali sie na strzepy (...)
teraz mamy remake jednego z najlepszych obrazów sf-horror "The Thing", i jego fabu³a jakoœ pasuje do tej historii- Tunguska?? mo¿liwe ¿e inne scenariusze filmów sf, te¿ niekoniecznie wziê³y siê wy³¹cznie z wyobraŸni autorów..? http://www.youtube.com/v/UKjErC2JLQc?version=3&hl=pl_PL
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 20, 2012, 09:01:31 » |
|
ogl¹da³em dokument na Discovery, dok³adnie z w³oskimi naukowcami, ale zebrane materia³y nie s¹ wcale jednoznaczne,- pewna grupa rosjan, którzy przyje¿d¿aj¹ tam na miejce "upadku" co roku- twierdzi, ¿e to "obcy" którzy rezyduj¹ na ziemi zestrzelili obiket/asteroidê, która mog³a doprowadziÌ do zag³ady ¿ycia na planecie.. W³oscy naukowcy twierdz¹, ¿e znaleŸli miejsce upadku "meteorytu" tunguskiegoadmin, sob., 2012-05-19 14:36 Google Maps  Naukowcy z W³och poinformowali, ¿e odkryli fragmenty meteorytu, który rzekomo mia³ siê rozbiÌ w syberyjskiej tajdze w 1908 roku. Tamta eksplozja by³a bardzo potê¿na i wydarzenie to zosta³o zapamiêtane, poniewa¿ bia³e noce by³y widziane nawet w Pary¿u. Gdy pierwszy raz zbadano miejsce hipotetycznego upadku nie znaleziono krateru. Kilka lat temu w³oscy naukowcy zaproponowali, ¿e kraterem poimpaktowym jest formacja znana, jako jezioro Czeko. By³a to hipoteza szeroko komentowana a W³osi stwierdzili, ¿e œwiadczy o tym chocia¿by kszta³t tego jeziora, który jest wyraŸnie owalny, co jest nietypowe w okolicy polodowcowych pod³u¿nych akwenów, jakich pe³no jest na Syberii.  Samo jezioro znajduje siê oko³o 8 kilometrów od miejsca uznawanego do tej pory za prawdopodobne miejsce impaktu. W³osi twierdz¹, ¿e to, co wiêkszoœÌ spo³ecznoœci miêdzynarodowej uwa¿a za meteoryt by³o w istocie komet¹, czyli wed³ug aktualnego stanu wiedzy by³a to bry³a lodu. Widzieliœmy ostatnio spektakularny przelot komety przez koronê S³oùca, wiêc czemu nie mia³aby dotrzeÌ do powierzchni Ziemi? WróÌmy jednak do roku 1908. Do zdarzenia, o którym dzisiaj piszemy dosz³o 30 czerwca o 7:14 czasu lokalnego w okolicach rzek Podkamienna Tunguska i Lena stanowi¹cych zlewniê rzeki Jenisej. Strefa widocznoœci obiektu na podstawie podaù œwiadków rozci¹ga³a siê na 600 kilometrów. W pierwszych dniach po katastrofie na prawie ca³ej pó³kuli pó³nocnej zaobserwowano dziwne zjawiska atmosferyczne. Przede wszystkim wspominano niezwyk³a jasnoœÌ i kolor zmierzchu oraz blask nocnego nieba. Nad ca³¹ Europ¹ znalaz³y siê jaœniej¹ce chmury, widziano niezliczon¹ iloœÌ s³onecznych halo i innych zjawisk optycznych zwi¹zanych z nasz¹ dzienn¹ gwiazd¹. Œwiat³o emitowane z nieba by³o tak silne, ¿e wiele osób nie mog³o spaÌ w nocy. Ze wspomnieù wynika, ¿e w wielu miastach na œwiecie da³o siê czytaÌ gazetê nawet o pó³nocy. Ten fenomen trwa³ kilka dni. Jasne œwiat³o emitowa³y prawdopodobnie tak zwane ob³oki srebrzyste, które zwykle tworz¹ siê w obszarach arktycznych. Podobne formacje chmur widywane by³y po wejœciu w atmosferê amerykaùskich promów kosmicznych. Gdyby hipoteza W³ochów by³a prawid³owa to kometa tunguska by³aby w stanie wytworzyÌ takie ob³oki a systemy pogodowe mog³y je rozpropagowaÌ po ca³ej pó³kuli pó³nocnej. Trzeba przyznaÌ, ¿e jest to dosyÌ upokarzaj¹ce, ¿e wydarzenie, do którego dosz³o 104 lata temu, czyli nie tak dawno do dzisiaj stanowi nierozwi¹zan¹ zagadkê. Nie wiadomo, co tam upad³o, ani gdzie a jeœli upad³o to, co po nim pozosta³o. W³oscy naukowcy twierdz¹, ¿e pozosta³oœci¹ jest woda w Jeziorze Czeko, ale ta hipoteza nie zosta³a zaakceptowana przez spo³ecznoœÌ naukow¹. http://innemedium.pl/wiadomosc/wloscy-naukowcy-twierdza-ze-znalezli-miejsce-upadku-meteorytu-tunguskiego
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 20, 2012, 09:45:26 » |
|
O Tunguskiej krazy wiele hipotez. Trudno wybrac, wciaz badacze odkrywaja cos nowego, gdyz patrza z pozycji wiedzy technologicznej. A gdyby tak spojrzec z innego wymiaru, byc moze odpowiedz zblizy sie ku prawdzie. Dla mnie Tunguska, to manewry, pokaz sily militarnej poza 3G. Eksplozja galaktyczna. Bogowie pohasali sobie po niebiosach;)
|
|
|
|
|
|
|
|