Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 28, 2025, 15:23:45

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "Zupka chmielowa" ;)  (Przeczytany 25410 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
east
Gość
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 05, 2012, 22:44:49 »

OgĂłlnie shanties to sÂą przepiĂŞkne klimaty akurat do browarka MrugniĂŞcie No, i rumu (moÂże byĂŚ do herbaty) oczywiÂście !
Komanos40 tak, spotkanko przy browarku w ... Marco Polo (Âżeglarzem wielkim byÂł )
http://www.youtube.com/watch?v=EJHLWv07UkQ
heheh, ale moÂże byĂŚ teÂż gdzie indziej, wszak wÂłaÂśnie w TEN weekend zaczynajÂą siĂŞ Dni Morza w Szczecinie. Oj, bĂŞdzie siĂŞ dziaÂło Chichot
http://dnimorza.szczecin.eu/
tutaj program , jakby kogo skusiÂł http://dnimorza.szczecin.eu/program.html
No i zaczyna sie koko euro spoko w PiÂątek ... to trzeba oblaĂŚ Chichot

JakoÂś tylko dziwnie, Âże w tym roku sponsorem jest Tyskie MrugniĂŞcie

ps. ale jakby siê zdarzy³o zawitaÌ do Gaùska , to oczywiœcie .. Klipper koniecznie ze wspania³¹ Ptak na pok³adzie Du¿y uœmiech tudzie¿ z wyzwolon¹ Lady ..
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 06, 2012, 10:26:09 »

Na trasie od Sopotu do Klippera jest jeszcze slynna "Przystan". Rybki prosto z morza i piwko ma sie rozumiec, maja doskonale menu i chyba hotelik, bar, tawerna i sklepy. Kupilam makrele wedzona byla swietna!

east - tylko jak my sie rozpoznamy? Moze czerwony gozdzik w klapie? UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 06, 2012, 17:06:23 »

Zawsze moÂżna "siĂŞ rozpoznaĂŚ" po sms-ie MrugniĂŞcie
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 06, 2012, 21:14:18 »

UÂśmiech

P.S. A ja myslalam, ze po DNA, to do DNA east! Na zdrowko "bieliku wolinski"UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2012, 21:15:30 wysłane przez Fair Lady » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 06, 2012, 21:34:12 »

Na zdrĂłwko Chichot
 Podaj jeszcze markĂŞ piwa jakie teraz sie spoÂżywa tu ( to nie bĂŞdzie Âłatwe zadanie), a zostaniesz wró¿kÂą dnia MrugniĂŞcie
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 09, 2012, 11:22:54 »

Chyba wrozka nie zostane...
Nie rozpoznam dokladnie gatunku piwa, gdybym miala zawiazane oczy... ogolnie lubie takie w stylu "zywiec", czy "tyskie", ale warke, lecha tez.
Mialam okazje pic piwa lokalne o przeroznych nazwach - nie smakuja mi.
Za granica tez sa rozne, np. w Anglii... - rzecz gustu.

//Mam takie male hobby - zbieram otwieracze do kapsli:)// Znajomi i rodzina naznosili mi wiele przeroznych, stad znam nazwy producentow piwa:)
ptak
Gość
« Odpowiedz #31 : Lipiec 06, 2012, 12:27:15 »

Cytat: arteq
ChĂŞtnie zaÂłoÂżyÂłbym topic o piwach
Cytat: Songo1970

No to w po¿¹danym w¹tku napiszê, ¿e u mnie w lodówce od tygodnia stoi i czeka na degustacjê
piwo ciemne, Miodne, z olsztyĂąskiego browaru „Kormoran”, na warmiĂąskim miodzie (prawdziwym  Chichot). 
I jakoÂś nie mogĂŞ go spoÂżyĂŚ… ale mam nadziejĂŞ, Âże jest dobre?  DuÂży uÂśmiech

Co do piwnych pereÂłek, to chĂŞtnie je poznam...  Chichot
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #32 : Lipiec 06, 2012, 12:33:04 »

Czesi maja dobre piwo. Polecam "Kruszowice" jasne.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #33 : Grudzień 12, 2012, 10:25:44 »

Najstarsze dokumenty dotyczÂące produkcji piwa wywodzÂą siĂŞ z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczĂŞÂła siĂŞ rozwijaĂŚ kultura SumerĂłw. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piÂśmie klinowym opisujÂą warzenie i spoÂżywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. TradycjĂŞ Sumeru kontynuowali BabiloĂączycy, ktĂłrzy piwo warzyli z jĂŞczmienia, pszenicy i orkiszu. Znaczenie piwa w kulturze babiloĂąskiej potwierdza sÂłynny kodeks Hammurabiego, ktĂłrego cztery paragrafy poÂświĂŞcone sÂą tematyce piwnej. RĂłwnieÂż w Âżyciu mieszkaĂącĂłw staroÂżytnego Egiptu piwo odgrywaÂło ogromnÂą rolĂŞ. Wraz z chlebem stanowiÂło podstawowy skÂładnik poÂżywienia i byÂło jednym z najwaÂżniejszych darĂłw skÂładanych zmarÂłym do grobu. W Egipcie znajduje siĂŞ najstarszy browar, jaki udaÂło siĂŞ odkryĂŚ. Datowany on jest na 3700 r. p.n.e.[22]
za Wiki

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #34 : Grudzień 12, 2012, 18:09:33 »

A, czyli ¿e póŸny Sumer, to ju¿ chyba wówczas Enek dawno na "³onie Abrahama" przebywa³.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: