Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« : Sierpień 18, 2011, 20:44:09 » |
|
Kurzajki – wirusowi goÂścieWyglÂądajÂą jak maÂłe, szarawe naroÂśla. MajÂą szorstkÂą powierzchniĂŞ. Czasem pojawiajÂą siĂŞ pojedynczo, czasami w maÂłych grupkach. Ale zawsze winien jest jeden – wirus HPV.Tak, to ten sam wirus, ktĂłry odpowiedzialny jest za brodawki pÂłciowe (HPV czyli Human Papilloma Virus). Ma on jednak wiele odmian (do tej pory naliczono ponad sto!), a kaÂżda powoduje inny rodzaj brodawek. NiektĂłre atakujÂą narzÂądy pÂłciowe, inne skĂłrĂŞ – tak, jak wÂłaÂśnie w przypadku kurzajek. I choĂŚ kurzajki sÂą nieestetyczne, czasem uporczywie odmawiajÂą znikniĂŞcia i bywajÂą umiejscowione w bolesnych miejscach, majÂą jednÂą wielkÂą zaletĂŞ – nie majÂą tendencji do zÂłoÂśliwienia – a trzeba wiedzieĂŚ, Âże wirus HPV bywa odpowiedzialny za niektĂłre nowotwory. Nie kaÂżdy bĂŞdzie miaÂł kurzajki MajÂą jednak teÂż wielkÂą wadĂŞ – jak kaÂżda choroba wirusowa sÂą zakaÂźne. MoÂżna zaraziĂŚ siĂŞ nimi od osoby, ktĂłra je ma, moÂżna teÂż z jednego miejsca na skĂłrze przenieœÌ je na inne – dlatego, jeÂśli juÂż pojawi siĂŞ nam na skĂłrze kurzajka, nie powinniÂśmy jej rozdrapywaĂŚ! Zdarza siĂŞ np. Âże jeÂśli dana osoba obgryza paznokcie, a ma na skĂłrze palcĂłw kurzajki, przeniesie je na usta. ZaraÂżamy siĂŞ przez korzystanie ze wspĂłlnego rĂŞcznika, dotykanie przedmiotĂłw, ktĂłrych dotykaÂła zaraÂżona osoba. ÂŁatwo jest „zÂłapaĂŚ” kurzajki na basenie, podczas zabiegĂłw manicure i pedicure. Niestety, moÂżna „poczĂŞstowaĂŚ” siĂŞ wirusem od zakaÂżonej osoby nawet kiedy podaje nam rĂŞkĂŞ… Tym bardziej, Âże kurzajki pojawiajÂą siĂŞ najczĂŞÂściej wÂłaÂśnie na dÂłoniach i stopach. Te na stopach sÂą bardziej uci¹¿liwe, bo bywajÂą bolesne. UmiejscawiajÂą siĂŞ bowiem czĂŞsto koÂło paznokci, unoszÂąc ich pÂłytkĂŞ, co powoduje nieprzyjemne uczucie. Poza tym, jeÂśli wyrosnÂą na podeszwie stopy, sÂą uraÂżane i ugniatane przy kaÂżdym kroku. To takÂże moÂże boleĂŚ – czasem ludzie opisujÂą uczucie towarzyszÂące draÂżnieniu kurzajki jakby gwóŸdÂź wbijaÂł im siĂŞ w podeszwĂŞ przy kaÂżdym kroku. JeÂśli kurzajki pojawiÂą siĂŞ na stopach, czĂŞsto bywajÂą mylone z odciskami – tym bardziej, Âże dolegliwoÂści powodujÂą podobne. Dlatego teÂż czĂŞsto zaczynamy je leczyĂŚ tak, jak powinno siĂŞ leczyĂŚ odciski – i z narastajÂącym znuÂżeniem obserwujemy, jak terapia nie przynosi oczekiwanych efektĂłw. 1/3 ... http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1648104,1,kurzajki-8211-wirusowi-goscie,index.html#czytaj-wiecej
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2011, 14:58:26 » |
|
Na kurzajki najlepsze jest jaskó³cze ziele. Czerniak z³oœliwy  Zdjêcie BE&W Nale¿y do z³oœliwych nowotworów skóry. Odznacza siê szybkim wzrostem oraz tendencj¹ do tworzenia przerzutów odleg³ych. Czynnikami ryzyka rozwoju tego groŸnego nowotworu s¹ m. in: czerniak wystêpuj¹cy u innego cz³onka rodziny, poparzenia s³oneczne w dzieciùstwie, dra¿nienie znamion barwnikowych, jasna karnacja. http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,pokaz-slajdow,150547,1,typowe-choroby-skory,index.htmlJest to najz³oœliwszy nowotwór skóry. Mo¿e powstawaÌ ze znamion melanocytowych, stanów przedczerniakowych lub ze skóry uprzednio niezmienionej.Wstêpn¹ faz¹ czerniaka jest tzw. z³oœliwa plama soczewicowata wystêpuj¹ca w okolicy skroniowej lub jarzmowej, powoli rosn¹ca plama o ró¿nej intensywnoœci barwy brunatnej. Sam czerniak mo¿e byÌ p³askim naciekiem, guzkiem lub owrzodzeniem w ca³oœci lub czêœci barwy brunatnej lub czarnej (choÌ zdarzaj¹ siê tak¿e czerniaki bez barwnika). Pojawiaj¹ce siê zazwyczaj na paluchu czerniaki podpaznokciowe wymagaj¹ ró¿nicowania z krwiakiem oraz zdjêcia p³ytki paznokciowej w celu pobrania wycinka. Leczenie czerniaka jest przede wszystkim chirurgiczne, czasem z usuniêciem okolicznych wêz³ów ch³onnych, rzadziej stosowane s¹ inne metody. http://www.medonet.pl/dolegliwosci,dolegliwosci-profil,1578731,1,czerniak,index.html
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2011, 22:26:31 » |
|
"Jêczmieù" na oku. Znacie jakieœ skuteczne metody na tê dolegliwoœÌ?
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2011, 10:25:27 » |
|
Ja leczyÂłem siĂŞ zÂłotem  Stara babcina metoda, np. obrÂączkÂą pocieraĂŚ dookoÂła, rĂłwnieÂż pod powiekÂą. Na mojÂą rodzinĂŞ zadziaÂłaÂło.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2011, 18:16:36 » |
|
Tak, skuteczne. JakieÂś dwa tygodnie temu wykaraskaÂłem siĂŞ z tego "jĂŞczmienia" (drugi raz w Âżyciu mnie dopadÂł) wÂłaÂśnie zÂłotem. SÂłyszaÂłem jednak, Âże istniejÂą rĂłwnieÂż inne, ponoĂŚ rĂłwnie skuteczne metody. Znacie je? 
|
|
|
|
|
|
|
daniel1704
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 09, 2012, 10:58:16 » |
|
Witam, Mam do forumowiczów pytanie. Od kilku lat mam na palcach obu r¹k ³uszcz¹cy siê naskórek i pêkaj¹c¹ do krwi skórê. By³em o dermatologa lecz dowiedzia³em siê ma³o -¿e to nie jest ³uszczyca tylko jakiœ rodzaj egzemy. Dosta³em drogie maœci ,a;e Pani dermatolog zastrzeg³a ,¿e na to nie ma lekarstwa, a maœci zwalczaj¹ tylko skutek (pilling naskórka ,ewentualnie maœci os³onowe np sylikonowa), a sama choroba bêdzie cyklicznie powracaÌ. Czy ktoœ z forumowiczów zna jakiœ sposób by znaleŸÌ przyczynê tej przykrej przypad³oœci i j¹ zlikwidowaÌ naturalnymi œrodkami. Bêdê wdziêczny za wszelkie sugestie.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 09, 2012, 12:21:14 » |
|
daniel1704 bezpiecznym sposobem, ktĂłry nie zaszkodzi ,a pomĂłc moÂże jest przyjmowanie duÂżych dawek witaminy C, ale tej naturalnej, ewentualnie sproszkowanej z aceroli czy gÂłogu (w dobrych zielarskich dostĂŞpne). DuÂżo rozpoczyna siĂŞ od 4 gram dziennie.
Generalnie jak to nie Âłuszczyca , to po prostu wynik niedoborĂłw, tak jak wynikiem niedoborĂłw wit C byÂł szkorbut. Witamina C poprawia energetykĂŞ wewnÂątrz komĂłrek . Jak nie pomoÂże to jÂą wysikasz i tyle. pozdro.
|
|
|
|
|
|
|
hiacynt
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 09, 2012, 12:48:26 » |
|
Warto zajrzeÌ do ksi¹¿ki Louise Hay "Mo¿esz uzdrowiÌ swoje ¿ycie" gdzie otrzymasz podpowiedŸ jak zmieniÌ myœlenie o sobie , formu³owaÌ prawid³owe afirmacje zwi¹zane ze swoim zdrowiem i psychicznie wspomóc uzdrawianie. W tabeli schorzeù znajdziesz konkretn¹ "przyczynê" psychologiczn¹ i rozwi¹zanie poprzez w³aœciwe wysy³anie intencji uzdrowienia.
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 09, 2012, 12:50:00 » |
|
Opisane przez daniela dolegliwosc wskazuje na grzybice, nie luszczyce. W aptece maja masci na to. Sprobowac nie zaszkodzi.
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 09, 2012, 12:50:26 » |
|
Danielu, a zbada³eœ poziom cukru i tarczycê? Czasami dolegliwoœÌ ta mo¿e byÌ równie¿ skutkiem niedoborów wit. A, E oraz z grupy B.
SprĂłbuj wygoglowaĂŚ (pĂŞkajÂące opuszki palcĂłw), jest wiele opinii i porad. Zadbaj teÂż o racjonalne odÂżywianie.
ÂŻyczĂŞ szybkiego pozbycia siĂŞ dolegliwoÂści.
|
|
|
|
|
|
|
daniel1704
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 09, 2012, 17:45:49 » |
|
DziĂŞkuje za wszystkie podpowiedzi .
Ptaku Chyba jesteÂś najbliÂżej rozwiÂązania tej zagadki. Witaminy wymienione przez Ciebie spoÂżywaÂłem regularnie bo tak wyczytaÂłem lecz pozytywny skutek byÂł krĂłtkotrwaÂły. Zagojona skĂłra z czasem pĂŞkaÂła w tych samych miejscach- nie ukrywam ,Âże charakter pracy jakÂą wykonuje obecnie (praca fizyczna) na pewno nie pomaga ba na pewno szkodzi w leczeniu,ale niestety- takie Âżycie.
Co do cukrzycy na 100% nie mam.
Wracaj¹c do objawów : zagojone palce w miejscu wystêpowania choroby s¹ lekko zaczerwienione i nie maj¹ lekko chropowatej faktury jak zdrowa skóra ,a s¹ raczej g³adkie jak miejsca po bliŸnie. Wskazówk¹ mo¿e byÌ fakt ,¿e mój ojciec w moim wieku mia³ podobna przypad³oœÌ i sama zniknê³a po kilku latach wiêc mo¿e to choroba dziedziczna? hmm sam ju¿ nie wiem próbowa³em moczyÌ palce w mocnym naparze z glistnika lecz nie widzia³em wyraŸnego rezultatu po 2 tygodniach stosowania 2 razy dziennie po 15 minut.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2012, 17:48:08 wysłane przez daniel1704 »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 09, 2012, 17:51:21 » |
|
Daniel, dwa tory:
1. zaobserwuj czy ekspozycja na sÂłoĂące pomaga, Âłagodzi skutki 2. zrĂłb badanie krwi pod kÂątem objawĂłw choroby autoimmunologicznej
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 09, 2012, 20:33:46 » |
|
DanielMia³am coœ takiego na rekach.Nie pomaga³y mi masci od dermatologa.Kiedys by³am z dzieckiem u pediatry ( starsza pani) i pani doktor zauwazy³a moje popekane rece ,powiedzia³a ¿e to prawdopodobnie uczulenie na jakieœ srodki chemiczne.Mo¿e to byc p³yn do garnków,proszek doprania ,lub krem .Zagl¹dnê³a w swój kajecik ,wyci¹gnê³a receptê i napisa³a d³ug¹ listê po ³acinie.By³a to maœc do zrobienia w aptece.Stosowa³am przez miesi¹c,odrobinê po ka¿dym zmoczeniu r¹k i na noc du¿¹ warstwê ,ale zak³ada³am bawe³niane rêkawiczki lub banda¿owa³am rêce.Pomog³o ,to ju¿ prawie 25 lat i nigdy siê nie powtórzy³o.Mo¿esz te¿ mieÌ uczulenie na ziemiê ,tak ma moja znajoma.Nie mo¿e go³ymi rêkami dotykaÌ ziemi (np. plewiÌ w ogródku ) i nie mo¿e chodziÌ boso,bo to samo dziejê siê z jej stopami. Spróbuj zrobiÌ testy alergiczne. Powodzenia ,pozdrawiam serdecznie 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2012, 20:34:04 wysłane przez chanell »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
daniel1704
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 09, 2012, 20:57:26 » |
|
Chanell Twoja teza odnoÂśnie alergii byÂła by ok, ale z uwagi na fakt,ze choroba zawsze re-atakuje te same palce i nie rozprzestrzenia siĂŞ uwaÂżam iÂż nie moÂżliwym jest bym byÂł uczulony na ziemiĂŞ .
MaœÌ od Pani dermatolog tez "przerobi³em" z mizernym rezultatem. Ca³y czas zastanawiam siê czy te zmiany skórne mog¹ byÌ spowodowane du¿¹ iloœci¹ sytuacji stresowych , których doœwiadcza³em gdy choroba zaczê³a siê pojawiaÌ(okolice klaSY MATURALNEJ).
Tak nawiasem myœlê ,¿e sporo mniejsze pêkniêcia pojawiaj¹ siê po doœÌ d³ugiej kuracji jaskó³czym zielem (ok 2 miesi¹ce picia s³abego naparu). Tzn zmiany skórne takie jak ³uszczenie i przebarwienia wystêpuj¹ ale pêkniêcia s¹ du¿o mniej bolesne ni¿ wczeœniej.
pozdrawiam i dziĂŞkujĂŞ serdecznie za wszystkie miÂłe sÂłowa otuchy
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2012, 20:58:20 wysłane przez daniel1704 »
|
|
|
|
|
hiacynt
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 09, 2012, 22:38:02 » |
|
SprĂłbuj jeszcze wyeliminowaĂŚ produkty kosmetyczne zawierajÂące SLS (Sodium laureth sulfathe) -detergent syntetyczny powodujÂący problemy skĂłrne. Niestety powszechnie stosowany w szamponach,mydÂłach w pÂłynie,Âżelach pod prysznic a nawet w paÂście do zĂŞbĂłw. Masz moÂże jakiÂś tatuaÂż?
|
|
|
|
|
|
|
|