Krzysiek Âświat siĂŞ zmienia.
I dobrze.
Bo musimy siê obudziÌ w koùcu. DoœÌ wodzenia za nos. I powiem nawet tak, ze to dobrze, ze zabior¹ domy ,ze wytraca ludzi z ich marazmu ¿ycia w cieniu gwarantowanej posady z gwarantowana ja³mu¿na do œmierci.
Wybacz ,to moze brzmiec okrutnie co pisze, ale niestety na to wyglada, ze potrzebne to jest
No wÂłasnie
East musimy siĂŞ obudzic..tylko czy akurat w taki sposĂłb? Czy bedziemy konsekwentni w gÂłoszeniu swoich pogladĂłw tylko w odniesieniu do niektĂłrych spraw? Czy juz nasza odpowiedzialnoÂśc jako jednostki za dzisiejsza sytuacjĂŞ nie jest wazna,czy dziÂś mamy juz mniejsza zdolnosc tworzenia wÂłasnej rzeczywistosci niz pare wÂątkĂłw wyzej ,kiedy sie tÂą mozliwosciÂą tak wspĂłlnie zachwycalismy. Dzis wygodnie jest nam byĂŚ ofiarami systemu i glosno protestowac ,ze ktoÂś nas wykorzystuje...To gdzie jest prawda? Wczoraj czy dziÂś?
Jest zle ,wala sie struktury finansowe,na skraju bankructwa sa najwieksze gospodarki œwiata.Ludzie protestuj¹ .Chca zwrócic uwage ca³ego swiata na to w jaki sposób jestesmy wykorzystywani...Tylko czy w œwietle tych lekcji ,które tu przerabialismy wspólnie, takie dzia³ania nie umacniaja tylko tych faktów.Nie ma watpliwosci ,ze powsta³o ogromnych rozmiarów wahad³o ,które z ³atwoscia karmi sie energi¹ ogromnej rzeszy ludzi...Jesli wierzyc Zelandowi ,nie moze sie to skonczyc dobrze dla popleczników wahad³a .(w tym wypadku dla oburzonych).Zasilaja oni tylko energetyczie te problemy i umacniaja je.Protesty sie skoncza ,pewnie znowu skorzysta na nich jakas opcja polityczna ,inna w kazdym z krajów...Inaczej sie skonczyc nie moze...Tak bedzie jezeli to o czym próbujemy sie przekonac ,czytajac np.Transerfing Rzeczywistoœci jest prawd¹. Istota energetyczna cz³owieka jest rzecz¹ naprawdê niezwykle wa¿n¹... Zeland uczy nas jak oszczednie w³asn¹ energi¹ gospodarowac....Ja wiem ,ze nie sposób zyc nie oddajac energii wahad³u,trzeba tylko oddawac ja œwiadomie ,wiedzac w jakiej sprawie j¹ oddajemy i jak¹ jej czêsÌ.Trzeba likwidowaÌ nadmierny potencja³ by nie wyrz¹dzic szkody przede wszystkim sobie.Bo od siebie musimy zacz¹Ì...
.Matka Teresa na przyk³ad nigdy nie bra³a udzia³u w manifestacjach przeciwko wojnie ,natomiast czesto bra³¹ udzia³ w manifestacjach na rzecz pokoju.Pewnie nie czyta³a Transerfingu...wiedzia³a to i stosowa³a a wiedze mia³a pewnie z innych ¿róde³.Kazdy z nas moze sie przekonaÌ jak wazna jest energetyka naszego organizmu na wielu p³aszczyznach.Najlepiej sprawdzic to na poziomie fizycznym ,gdy drêcza nas jakies dolegliwosci..Przy Ìwiczeniach opisanych w" Deir ",lub przy pomocy zwyk³ego swiadomego oddychania dolegliwosci te ustepuja po kilku dniach...
Przekona³¹m sie na sobie ...To pierwszy krok by uswiadomic sobie jak wazna jest nasza energia i by móc z pe³na œwiadomoscia nia gospodarowac.My musimy rozwiazac rózne problemy ..ale musimy zaczac od siebie..
To juz jest o wiele trudniejsze...ale mozliwe..Moze wiec zaÂłozymy osobny watek "Jak w dzisiejszych czasach Âżyc .by nie pogÂłebiac tej katastrofy".Problemy te wymienia trzynastoletnia dziewczynka na forum ONZ..Przeczytajcie..
Ile jest tu wskazĂłwek....
Witam,
Jestem Severn Suzuki i mówiê w imieniu Dzieciêciej Organizacji do spraw Œrodowiska Naturalnego. Jesteœmy grup¹ dwunasto i trzynastolatków z Kanady próbuj¹c¹ zmieniaÌ œwiat: Vanessa Suttie, Morgan Geisler, Michelle Quigg i ja. Wydaliœmy wszystkie nasze oszczêdnoœci, aby przebyÌ szeœÌ tysiêcy mil i powiedzieÌ Wam doros³ym, ¿e musicie zmieniÌ swój sposób dzia³ania. Przychodz¹c tu dziœ, nie mam ¿adnych ukrytych zamiarów. Walczê o swoj¹ przysz³oœÌ.
Utrata mojej przyszÂłoÂści nie jest jak przegrywanie wyborĂłw albo zniÂżka kilku punktĂłw na rynku papierĂłw wartoÂściowych. Jestem tu aby przemĂłwiĂŚ w imieniu wszystkich pokoleĂą.
Jestem tu aby mĂłwiĂŚ w imieniu gÂłodujÂących dzieci na caÂłym Âświecie, dzieci, ktĂłrych pÂłacz pozostaje bez echa.
Jestem tu aby mĂłwiĂŚ w imieniu niezliczonych zwierzÂąt ginÂących na Ziemi, poniewaÂż nie majÂą juÂż swojego miejsca. Nie moÂżemy sobie pozwoliĂŚ na bycie niesÂłyszanym.
Bojê siê teraz wyjœÌ na s³oùce z powodu dziur w warstwie ozonowej. Bojê siê oddychaÌ powietrzem, poniewa¿ nie wiem jakie chemiczne substancje zawiera.
KiedyÂś chodziÂłam z moim tatÂą na ryby w Vancouver, do czasu gdy przed paru laty znaleÂźliÂśmy rybĂŞ cierpiÂąca na roÂżne odmiany raka. I teraz sÂłyszymy o gatunkach zwierzÂąt i roÂślin ktĂłre z dnia na dzieĂą ginÂą - ginÂą na zawsze.
W moim ¿yciu, œni³am o wielkich stadach dzikich zwierz¹t, d¿unglach i lasach deszczowych pe³nych ptaków i motyli, ale teraz zastanawiam siê czy moje dzieci bêd¹ mia³y mo¿liwoœÌ je zobaczyÌ..
Czy kiedy byliÂście w moim wieku musieliÂście martwiĂŚ siĂŞ o takie sprawy?
Wszystko to dzieje siĂŞ przed Waszymi oczami, a jednak dziaÂłcie jakbyÂśmy mieli mnĂłstwo czasu i wszelkie rozwiÂązania. Jestem tylko dzieckiem i nie mam wszystkich rozwiÂązaĂą, podobnie jak Wy ich nie macie; chcĂŞ Wam to uÂświadomiĂŚ:
a.. Nie wiecie jak naprawiĂŚ dziury w warstwie ozonowej,
b.. Nie wiecie jak przywrĂłciĂŚ Âłososie do martwych rzek,
c.. Nie wiecie jak przywrĂłciĂŚ gatunki wymarÂłych zwierzÂąt,
d.. I nie moÂżna przywrĂłciĂŚ lasĂłw tam gdzie jest juÂż pustynia,
e.. JeÂśli nie wiecie jak to wszystko naprawiĂŚ, proszĂŞ przestaĂącie niszczyĂŚ!
Tutaj jesteÂście delegatami swoich rzÂądĂłw, ludÂźmi biznesu, organizatorami, reporterami albo politykami - ale naprawdĂŞ jesteÂście matkami i ojcami, braĂŚmi i siostrami, ciotkami i wujami - wszyscy jesteÂście czyimiÂś dzieĂŚmi.
Ja jestem tylko dzieckiem ale wiem, wszyscy jesteÂśmy czĂŞÂściÂą piĂŞciomiliardowej rodziny... a wÂłaÂściwie to jest nas ponad 30 mln gatunkĂłw i wszyscy potrzebujemy tego samego powietrza, wody i gleby - granice i rzÂądy tego nie zmieniÂą.
Ja jestem tylko dzieckiem ale wiem, wszyscy jesteÂśmy jednoÂściÂą i powinnyÂśmy dziaÂłaĂŚ jako jeden Âświat w kierunku jednego celu.
W moim gniewie nie jestem niewidoma i dlatego nie bojĂŞ siĂŞ powiedzieĂŚ Âświatu co czujĂŞ.
W moim kraju, produkujemy mnóstwo œmieci, kupujemy i wyrzucamy, a jednak kraje Pó³nocy nie chc¹ siê dzieliÌ siê z ubogimi. Nawet jeœli mamy zbyt du¿o, boimy siê utraciÌ cokolwiek z naszego dobrobytu, boimy siê dzieliÌ.
W Kanadzie wiedziemy uprzywilejowane Âżycie, z mnĂłstwem jedzenia, wodÂą i schronieniem -- mamy zegarki, rowery, komputery i telewizory.
Dwa dni temu tu w Brazylii, byliœmy wstrz¹œniêci kiedy spêdziliœmy trochê czasu z dzieÌmi ¿yj¹cymi na ulicy. Jedno dziecko powiedzia³o nam: "Chcia³bym byÌ bogaty bo wtedy da³bym wszystkim dzieciom ulicy ¿ywnoœÌ, ubranie, lekarstwa, schronienie, mi³oœÌ i sympatiê."
Jeœli dziecko ulicy, która nie ma niczego, jest sk³onne do dzielenia, dlaczego my którzy mamy wszystko jesteœmy wci¹¿ tak zach³anni?
Nie mogê przestawaÌ myœleÌ o tym, ¿e te dzieci s¹ w moim wieku, ¿e to gdzie urodzisz siê robi ogromn¹ ró¿nicê, ¿e mog³am byÌ jednym z tych dzieci ¿yj¹cych w Favellas Rio; mog³am byÌ dzieckiem g³oduj¹cym w Somalii; ofiar¹ wojny na Bliskim Wschodzie albo ¿ebrakiem w Indiach.
Jestem tylko dzieckiem ale wiem, Âże gdyby pieniÂądze wydane na wojnĂŞ zostaÂły przeznaczone na zaÂżegnanie ubĂłstwu i ochronĂŞ Âśrodowiska to Ziemia byÂłaby cudownym miejscem.
W szkole, nawet w przedszkolu, uczycie nas jak siĂŞ zachowaĂŚ Âświecie. Uczycie nas:
a.. nie walczyĂŚ z innymi,
b.. byĂŚ wyrozumiaÂłym/tolerancyjnym,
c.. szanowaĂŚ innych,
d.. sprzÂątaĂŚ nasz baÂłagan,
e.. nie sprawiaĂŚ bĂłlu innym istotom Âżywym
f.. dzieliĂŚ siĂŞ - nie byĂŚ zachÂłannym.
Dlaczego robicie rzeczy, ktĂłre nam zakazujecie?
Nie zapominajcie dlaczego jesteÂście obecni na tych kongresach, dla kogo to robicie - jesteÂśmy Waszymi wÂłasnymi dzieĂŚmi. Tworzycie Âświat w ktĂłrym my bĂŞdziemy wzrastaĂŚ. Rodzicie powinni mĂłc pocieszyĂŚ dzieci sÂłowami "wszystko bĂŞdzie dobrze", "robimy najlepiej jak potrafimy" i "to jeszcze nie koniec Âświata".
Ale nie myÂślĂŞ, Âże obecnie moÂżecie nam tak mĂłwiĂŚ. Czy jesteÂśmy w ogĂłle na Waszej liÂście priorytetĂłw? MĂłj tata zawsze mĂłwi "jesteÂś tym co robisz, nie tym co mĂłwisz."
Wasze dziaÂłania doprowadzajÂą mnie co noc do Âłez. Wy doroÂśli mĂłwicie, Âże nas kochacie. Wzywam Was do sprawdzenia czy Wasze dziaÂłania odzwierciedlajÂą Wasze sÂłowa. DziĂŞkujĂŞ za uwagĂŞ.
zrĂłdÂło:http://www.icppc.pl/pl/