Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Lipiec 12, 2025, 15:32:53

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OBRZEZANIE  (Przeczytany 18038 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
arteq
Gość
« : Luty 28, 2012, 21:39:40 »

ChciaÂłbym jednak nieco powrĂłciĂŚ do tematu chrztu jako swoistego przymierza z Jezusem, z Bogiem. BĂŞdĂŞ miaÂł pytanie do Kiary z proÂśba o wyjaÂśnienia.
Kiaro, chrzest w rozumieniu katolików jest zawarciem przymierza z Jezusem - przypomnieniem i przypieczêtowaniem tego historycznego aktu, w³¹czenia w jego wspólnotê. Przekonani jesteœmy równie¿, ¿e wi¹¿e siê to z Bo¿a opiek¹, ³ask¹. Ty krytykujesz ten rytua³, twierdzisz, ¿e to zak³adanie zniewalaj¹cych pieczêci, ¿e dziecko nie jest w stanie podj¹Ì samodzielnie decyzji tylko w jego imieniu robi¹ to rodzice, ¿e polanie wod¹ czo³a to staraszna krzywda dla dziecka - jak widaÌ w powy¿szych Twoich postach.

Mam wobec tego pytanie co nale¿y s¹dziÌ o pewnym rytuale ¯ydowskim, który formalnie wygl¹da bardzo podobnie i ma na celu dok³adnie to samo - a mianowicie obrzezanie. Obrzezanie ma wszak podstawy wybitnie religijne, jest to zgodnie z definicj¹ odniesienie do przymierza zawartego z Bogiem przez Abrahama. Jest to w³¹czenie dziecka do tej wspólnoty. Obrzêdowi podawane jest równie¿ ma³e dziecko, równie¿ to rodzice podejmuj¹ za niego decyzjê (czy¿ nie wspominane przez Ciebie pogwa³cenie wolnej woli?). No i... przypieczêtowanie ceremonii, czyli - co by nie mówiÌ - fizyczne OKALECZENIE dziecka - zgodnie z Twoimi argumentami co do chrztu to równie¿ i duchowe napiêtnowanie/przypisanie. Przy czym nale¿y równie¿ zauwa¿yÌ, ¿e oblana wod¹ g³owa wyschnie, a napletek ju¿ nie odroœnie.

Czy wobec powyÂższego Kiaro, moÂżemy mĂłwiĂŚ o ÂŻydach w kontekÂście poddawania dzieci obrzezaniu to samo co Ty o  katolikach w kontekÂście chrztu?
Czym niby to ma siê ró¿niÌ w kwestii duchowej i fizycznej?
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2012, 21:46:17 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 29, 2012, 11:50:11 »

OBRZEZANIE
pytanie od N. :

Na czym polega obrzezanie i dlaczego ÂŻydzi siĂŞ temu poddajÂą?

odpowiedÂź :

Obrzezanie polega na chirurgicznym usuniêciu napletka. Obrzezaniu poddaj¹ siê mê¿czyŸni w wielu krajach œwiata i w wielu kulturach (na przyk³ad ¯ydzi, muzu³manie, wiêkszoœÌ Amerykanów - w II po³owie XX wieku - wszystkich wyznaù i niereligijnych).

Obrzezanie zwiÂązane jest z brit mila, czyli "przymierzem obrzezania", ktĂłremu podlegajÂą chÂłopcy w religijnych rodzinach Âżydowskich w Ăłsmym dniu Âżycia. ZostaÂło to nakazane w Torze (Bereszit/ KsiĂŞga Rodzaju 17: 10-14) jako "znak przymierza" pomiĂŞdzy Bogiem a Abrahamem i synami Abrahama. Abraham sam - jako pierwszy - poddaÂł siĂŞ obrzezaniu majÂąc wtedy juÂż dziewiĂŞĂŚdziesiÂąt dziewiĂŞĂŚ lat.

OdpowiedziÂą wiĂŞc na Pana pytanie "dlaczego?", jest wÂłaÂśnie fakt, Âże obrzezanie po prostu nakazane jest w Torze.

Natomiast znacznie trudniejszÂą odpowiedziÂą jest znalezienie racjonalnego powodu tego nakazu - przykazania. NajpewniejszÂą jest stwierdzenie, Âże powodu tego nie znamy i moÂżemy tylko spekulowaĂŚ. Nie jesteÂśmy pierwszymi: interpretatorzy Tory zadawali sobie to pytanie od dawna. Midrasz (Awot D'raw Natan 2:5) stwierdza - w swojej mistycznej interpretacji - Âże Adam byÂł stworzony bez napletka i popeÂłniony przez niego grzech spowodowaÂł, Âże jego ciaÂło ulegÂło zmianie. Brak wiĂŞc napletka symbolizowaÂłby bliÂższy kontakt z Bogiem (taki, jaki byÂł udziaÂłem Adama przed zÂłamaniem zakazu wydanego przez Boga). Abraham byÂł pierwszym czÂłowiekiem od czasĂłw Adama, ktĂłry byÂł na tyle sprawiedliwy, aby mĂłc znĂłw zbliÂżyĂŚ siĂŞ do Boga. StÂąd wydane zostaÂło mu polecenie "brit mila".

Inna interpretacja mówi, ¿e Bóg stwarza³ œwiat przez szeœÌ dni, a siódmego odpoczywa³. Jego dzie³o kontynuuje cz³owiek. Zadaniem cz³owieka jest - wed³ug judaizmu - "naprawianie i doskonalenie" œwiata. W ósmym dniu swojego ¿ycia cz³owiek rozpoczyna wiêc dzie³o naprawy œwiata - zaczynaj¹c od samego siebie.

Bardziej wspó³czesn¹ jest interpretacja g³osz¹ca, ¿e za obrzezaniem stoi chêÌ podporz¹dkowania seksualnoœci mê¿czyzny (która, gdy nie kontrolowana, jest niebezpieczna dla innych ludzi i dla niego samego) religijnym, a wiêc etycznym prawom wydanym przez Boga.

SeksualnoœÌ mĂŞÂżczyzny, ktĂłrej symbolem jest penis, jest waÂżnÂą si³¹ napĂŞdowÂą jego dziaÂłaĂą (judaizm zdawaÂł sobie z tego sprawĂŞ parĂŞ tysiĂŞcy lat przed Zygmuntem Freudem). Bardzo trudno poddaje siĂŞ kontroli. Umieszczenie na samym symbolu seksualnoÂści, w sensie jak najbardziej fizycznym, znaku "przymierza" z Bogiem, ma przypominaĂŚ wszystkim pokoleniom mĂŞÂżczyzn (i kaÂżdemu mĂŞÂżczyÂźnie indywidualnie), Âże przykazania i etyka obejmujÂą takÂże tĂŞ sferĂŞ ludzkiej egzystencji. SferĂŞ, w ktĂłrej instynkt odgrywa podstawowÂą - a wiĂŞc czĂŞsto nie liczÂącÂą siĂŞ z konsekwencjami -  rolĂŞ.

http://the614thcs.com/40.219.0.0.1.0.phtml

Jak widaÌ sami ¯ydzi nie znaj¹ prawdziwego powodu obrzezania które sta³o siê z czasem tradycjom podkreœlaj¹c¹ przynale¿noœÌ rodowo- religijn¹.

MoÂżna siĂŞ tylko domyÂślaĂŚ i przypuszczaĂŚ na podstawie logicznym ale nie jest to Âżadne uzasadnione potwierdzenie tradycji obrzezania.

Ja przypuszczam i domyÂślam siĂŞ iÂż ten akt spowodowany byÂł koniecznoÂściÂą zachowania higieny i czystoÂści przez mĂŞÂżczyzn ( przypuszczam tak poniewaÂż wiĂŞkszoœÌ mĂŞÂżczyzn z tamtego rejonu jest obrzezanych , w³¹cznie z muzuÂłmanami )  zatem nie jest to wyjÂątkowoœÌ ÂŻydĂłw .
Lud wĂŞdrowny ÂżyjÂący w warunkach klimatycznie trudnych musiaÂł zachowywaĂŚ zasady ktĂłre pozwoziÂły mu przetrwaĂŚ zatem koniecznoÂściÂą byÂło stworzenie zasad prawno nakazowych by ludzie je stosowali.  Najbardziej prostym i skutecznym sposobem  jest potwierdzenie nakazu , nakazem Boga. WĂłwczas ludzie religijni zastosujÂą go w 100% ( i ja sÂądzĂŞ Âże tak wÂłaÂśnie byÂło) poczÂątkowo , nastĂŞpnie staÂło siĂŞ tradycjom religijnÂą o zapomnianym pierwotnym celu bowiem obecnie nikt nie potrafi autorytatywnie go podaĂŚ.

Obrzezanie staÂło siĂŞ religijnÂą tradycjom ale nie ma znaczenia takiego jak katolickie zamykanie czakr niemowlĂŞciu. Nie jest stosowane na czakrze i jest stosowane przez bardzo wielu mĂŞÂżczyzn na Âświecie nie zwiÂązanych z Judaizmem.

Tekst powyÂższy rĂłwnieÂż inspiruje do przemyÂśleĂą zwiÂązanych z tym aktem , trzeba zadaĂŚ sobie samodzielnie trud.
Du¿o jest tradycyjnych rytua³ów które przetrwa³y do dzisiaj nie maj¹cych ju¿ takiej rangi wa¿noœci jak w dawnych czasach ale kontynuowanych nadal ze wzglêdu na podkreœlenie indywidualnoœci rodowej tradycji ¯ydów. Bowiem Judaizm to nie tylko religijne rytua³y , to równie¿ okreœlona , kultura ¿ycia , muzyk¹ , sztuka , filozofia , kulinaria , higiena zwiêczone s³owem tradycja.
CzêœÌ tej kontynuowanej  tradycji jest bardzo stara niezmieniona , a czêœÌ juÂż dostosowana do wspó³czesnoÂści. Jednak najwaÂżniejszÂą rzeczÂą jest w niej fakt iz ona dostosowuje siĂŞ do potrzeb CzÂłowieka, a nie wymusza bezwzglĂŞdnie na CzÂłowieku dostosowanie siĂŞ do niej. Bowiem dobro CzÂłowieka jest dla niej wartoÂściÂą bezwzglĂŞdnÂą.

arteq
Czy wobec powyÂższego Kiaro, moÂżemy mĂłwiĂŚ o ÂŻydach w kontekÂście poddawania dzieci obrzezaniu to samo co Ty o  katolikach w kontekÂście chrztu?
Czym niby to ma siê ró¿niÌ w kwestii duchowej i fizycznej?

Obrzezanie nie ma identycznego znaczenia jak katolicki chrzest , bowiem dziewczynki nie sÂą obrzezywane a tylko chÂłopcy. Zatem akt dotyczy tylko mĂŞÂżczyzn a jak wiadomo kobiety teÂż sÂą ÂŻydĂłwkami bez tego aktu.

Akt obrzezania ni Âżaden akt rytuaÂłu Âżydowskiego nie jest waÂżniejszy niÂż Âżycie ludzkie w wypadku zagroÂżeĂą Âżycia nie stosuje siĂŞ go.

HEMOFILIA A OBRZEZANIE
pytanie od JQ:

Wiem, ¿e judaizm niechêtnie przyjmuje rozwa¿ana o œwieckim pod³o¿u wielu ¿ydowskich przykazaù i zwyczajów. Spotka³em siê wœród lekarzy z interpretacj¹ obrzezania jako "wczesnego testu na hemofiliê A". Ta choroba genetycznie uwarunkowana wystêpuje tylko u osób p³ci mêskiej. Wynika³oby st¹d, ¿e ch³opiec ni¹ dotkniêty umrze skutkiem takiego zabiegu. Taka swoista "ska³a tarpejska". Ja, osobiœcie twierdzê, ¿e k³óci³oby siê to z fundamentem judaizmu, jakim jest priorytet ¿ycia nad wszystkimi zakazami i nakazami. Czy poprawnie rozumujê?

odpowiedÂź :

Tak. Ma Pan ca³kowit¹ racjê. To k³óci³oby siê z nadrzêdn¹ zasad¹ ochrony ¿ycia.

Dowodem na to jest halachiczna regu³a stanowi±ca, ¿e je¿eli ch³opcy rodzeni z jednej matki - a wiemy, ¿e tylko matka jest nosicielem wadliwego genu hemofilii A - umieraj± po obrzezaniu, to trzeci i wszyscy kolejni po nim s± W OGÓLE nie poddawani obrzezaniu. Nawet je¿eli ojcem trzeciego, lub ka¿dego z tych ch³opców jest inny mê¿czyzna. Co wiêcej, je¿eli przypadek zgonu po obrzezaniu dotyczy ¶mierci dziecka siostry tej kobiety - to tak¿e stanowi podstawê do ca³kowitej rezygnacji z obrzezania wszystkich kolejnych ch³opców obu tych matek (Talmud Babiloñski, Jewamot 64b)

http://the614thcs.com/40.1611.0.0.1.0.phtml

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2012, 12:22:44 wysłane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Luty 29, 2012, 17:35:51 »

Cytat: artykuÂł Kiara'y
Natomiast znacznie trudniejszÂą odpowiedziÂą jest znalezienie racjonalnego powodu tego nakazu - przykazania. NajpewniejszÂą jest stwierdzenie, Âże powodu tego nie znamy i moÂżemy tylko spekulowaĂŚ. Nie jesteÂśmy pierwszymi: interpretatorzy Tory zadawali sobie to pytanie od dawna. Midrasz (Awot D'raw Natan 2:5) stwierdza - w swojej mistycznej interpretacji - Âże Adam byÂł stworzony bez napletka i popeÂłniony przez niego grzech spowodowaÂł, Âże jego ciaÂło ulegÂło zmianie. Brak wiĂŞc napletka symbolizowaÂłby bliÂższy kontakt z Bogiem (taki, jaki byÂł udziaÂłem Adama przed zÂłamaniem zakazu wydanego przez Boga). Abraham byÂł pierwszym czÂłowiekiem od czasĂłw Adama, ktĂłry byÂł na tyle sprawiedliwy, aby mĂłc znĂłw zbliÂżyĂŚ siĂŞ do Boga. StÂąd wydane zostaÂło mu polecenie "brit mila".

Nie czytaÂłem Midrasz (Midrasza, nawet nie wiem co lub kto to jest) ale stwierdzenie, Âże Adama stworzono bez napletka jest ciekawostkÂą.
Czyta³em natomiast, ¿e po utworzeniu nas przez Anunnaki (nie wnikam czy rzeczywiœcie oni s¹ naszymi twórcami) to ów napletek by³ czynnikiem ró¿ni¹cym nas od nich. I nawet im siê to podoba³o, bo postanowili nie zmieniaÌ tego szczegó³u. Mowa tu oczywiœcie o En-Ki'm i jego brygadzie od genetyki. Obstajê wci¹¿ przy twierdzeniu, ¿e En-Ki choÌ Anunnaki to jednak trzyma³ stronê ludzi/Ziemian. Fakt wiêc i¿ póŸniej pojawi³o siê jakieœ bóstwo nakazuj¹ce usuwanie napletków zdaje siê wskazywaÌ, ¿e do akcji wkroczy³a jakaœ "si³a" podszywaj¹ca siê pod Boga, która nie by³a ju¿ tak przychylna ludziom i dalsza historia, równie¿ ta biblijna wyraŸnie to potwierdza.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 29, 2012, 18:22:16 »

To sÂą tylko przypuszczenia , forma ludzkich usiÂłowaĂą zrozumienia , a nie Âżaden pewnik.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Midrasz

To znaczy Anunaki nie miaÂły napletka??? Z politowaniem CoÂś A dlaczego nie? TeÂż byli wczeÂśniej obrzezani , czy co?

Tu bym stara³a siê odró¿niaÌ ludzie od Ziemianie i stworzeni od tworzeni.... to delikatne ale bardzo istotne ró¿nice.
Jak rĂłwnieÂż przekaz wzorca przez pole morfogenetyczne ró¿ni siĂŞ zdecydowanie od  laboratoryjnie tworzonych hybryd i setek kobiet zapÂładnianych by rodziÂły hybrydy.
DzieÂło Enki to nie dzieÂło StwĂłrcy.
Teraz tez na ziemi jest mnĂłstwo hybryd  tworzonych , wykorzystuje siĂŞ kobiety  ktĂłrym wszczepia siĂŞ od nich i nie tylko od nich pobrane jajeczka  zapÂłodnione w laboratoriach.

Taka dygresja w temacie.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

arteq
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 29, 2012, 20:57:15 »

Kiaro, stosujesz uniki, odsy³asz do CUDZYCH opinii, chowasz siê za nimi, zamiast rzeczowo wyartyku³owaÌ swoje zdanie - gdy k¹sasz katolików nie masz przecie¿ z tym problemów. Jak rozumiem potrzebowa³aœ nieco czasu aby pogrzebaÌ po necie i spróbowaÌ znaleŸÌ coœ co mog³oby Ciê zas³oniÌ. Ale marnie to wysz³o.

Czytam, Âże to zabieg higieniczny - to dlaczego religijni ÂŻydzi dokonujÂą go rĂłwnieÂż w innych miejscach Âświata? Ba, oglÂądaÂłem dokument w ktĂłrym ÂŻydzi ze Szkocji jechali w tym celu z dzieckiem do Jerozolimy tam tego dokonaĂŚ, w miejsc pochĂłwku jakiegoÂś religijnego przywĂłdcy bo to dla nich wielki zaszczyt. WiĂŞc ten argument jest caÂłkowicie chybiony. To RYTUAÂŁ religijny.

Obrzezanie staÂło siĂŞ religijnÂą tradycjom ale nie ma znaczenia takiego jak katolickie zamykanie czakr niemowlĂŞciu. Nie jest stosowane na czakrze i jest stosowane przez bardzo wielu mĂŞÂżczyzn na Âświecie nie zwiÂązanych z Judaizmem.
RĂłwnieÂż pÂłonny argument - bo ja wyraÂźnie odnoszĂŞ siĂŞ do obrzezania jako aspektu religijnego ÂŻydĂłw, a nie zabiegu chirurgicznego czy kosmetycznego wÂśrĂłd mĂŞÂżczyzn. To co napisane jest o zaÂślepianiu czakr podchasz chrztu - Kiaro to jedynie luÂźne teorie, ktĂłre stojÂą nawet w sprzecznoÂści do tego, Âże w sytuacjach zagroÂżenia Âżycia chrztu moÂże dokonaĂŚ dowolny katolik (czyli ochrzczony) i takowy chrzest zgodnie z KRK ma moc, obowiÂązuje.

Obrzezanie nie ma identycznego znaczenia jak katolicki chrzest , bowiem dziewczynki nie sÂą obrzezywane a tylko chÂłopcy. Zatem akt dotyczy tylko mĂŞÂżczyzn a jak wiadomo kobiety teÂż sÂą ÂŻydĂłwkami bez tego aktu.
AleÂż ja nie mĂłwiĂŞ Âże ma IDENTYCZNY, bo gdyby byÂł identycznym to byÂłby w KRK wybĂłr - lejemy wodÂą czy okaleczamy? Natomiast wystĂŞpujÂą tutaj TE SAME mechanizmy i przesÂłanki, tyle tylko, ze w odniesieniu do KRK pÂłaczesz  wniebogÂłosy jakie to podÂłe, a w przypadku Judaizmu prĂłbujesz kluczyĂŚ, i juÂż jest OK. PoprosiÂłem abyÂś wskazaÂła gdzie jest ta ró¿nica w poszczegĂłlnych aspektach obu uroczystoÂści, bo ja nie widzĂŞ, poniewaÂż:
1. w obu przypadkach decyzjĂŞ za dziecko podejmujÂą rodzice, bo dziecko nie ma peÂłnej ÂświadomoÂści - to dlaczego krytykowaÂłaÂś ten aspekt u katolikĂłw a u ÂŻydĂłw juÂż  nie?
2. w obu przypadkach pod³o¿em uroczystoœci jest religia, ba nawet ten sam aspekt - przymierze z Bogiem - równie¿ poddawa³aœ krytyce w tym zakresie wy³¹cznie katolików
3. wykonanie znaku na ciele - w krk polanie wodÂą, namaszczenie; w judaizmie trwaÂłe okaleczenie - znak rĂłwnieÂż fizyczny
4. w koĂącu sÂłyszaÂłem, Âże w Jordanie to byli doroÂśli ludzie, przecieÂż Abraham gdy poddawaÂł siĂŞ obrzezaniu byÂł bardzo dorosÂły - u schyÂłku swego Âżycia

co do moÂżliwoÂści udziaÂłu w uroczystoÂści chrztu - w KRK jest w tym zakresie peÂłne rĂłwnouprawnienie  ;]
a ¿e w judaizmie obrzezaniu podlegaj¹ wy³¹cznie ch³opcy - to przecie¿ tez ma pod³o¿e religijne - powtarzanie, pami¹tka przymierza które po raz pierwszy przypieczêtowa³ mê¿czyzna.

Akt obrzezania ni Âżaden akt rytuaÂłu Âżydowskiego nie jest waÂżniejszy niÂż Âżycie ludzkie w wypadku zagroÂżeĂą Âżycia nie stosuje siĂŞ go.
Nie do koĂąca ÂłapiĂŞ - ale napisaÂłaÂś tak jakbyÂś sugerowaÂła, Âże w KRK chrzest moÂże powodowaĂŚ zagroÂżenie Âżycia. JeÂżeli juÂż to obrzezanie jest bardziej niebezpieczne ze wzglĂŞdu na - co by nie mĂłwiĂŚ - otwartÂą ranĂŞ, proces gojenia siĂŞ i fakt, ze malec "robi pod siebie" co jest dodatkowym ÂźrĂłdÂłem zakaÂżenia.

Dowodem na to jest halachiczna regu³a stanowi±ca, ¿e je¿eli ch³opcy rodzeni z jednej matki - a wiemy, ¿e tylko matka jest nosicielem wadliwego genu hemofilii A - umieraj± po obrzezaniu, to trzeci i wszyscy kolejni po nim s± W OGÓLE nie poddawani obrzezaniu. Nawet je¿eli ojcem trzeciego, lub ka¿dego z tych ch³opców jest inny mê¿czyzna. Co wiêcej, je¿eli przypadek zgonu po obrzezaniu dotyczy ¶mierci dziecka siostry tej kobiety - to tak¿e stanowi podstawê do ca³kowitej rezygnacji z obrzezania wszystkich kolejnych ch³opców obu tych matek (Talmud Babiloñski, Jewamot 64b)
Gdybym siê chcia³ czepiaÌ to rozwin¹³bym w¹tek, ze pierworodny jest swoistym królikiem doœwiadczalnym...

Kiaro, widzĂŞ Âże unikasz tematu i zgodnie z tym co zaobserwowaÂłem do tej pory na tym forum (i wspominaÂłem juÂż o tym) w celu odwrĂłcenia od tego uwagi naleÂżaÂło siĂŞ spodziewaĂŚ kilku wybiegĂłw z ktĂłrych jeden to przeskoczenie do innego tematu i "zagadanie go" poprzez liczne posty bÂądÂź ich rozmiar, oczywiÂście atakujÂących KRK... I co siĂŞ okazaÂło? Ano kolejny raz powielany schemat. 
Kiara
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 29, 2012, 21:18:33 »

Pierwsza i podstawowa sprawa piszĂŞ duÂżo o tym co wiem dobrze , o tym czego dobrze nie wiem piszĂŞ tyle ile wiem. Z powodu chrztu ktĂłremu mnie poddano i wychowaniu jestem przynaleÂżna do katolicyzmu a nie Judaizmu. Zatem piszĂŞ  duÂżo o katolicyzmie bo temat jest mi  dobrze znany.
Judaizm jest moim zainteresowaniem , które poznajê dopiero. Chcesz g³êbszej wiedzy na temat? Kontaktuj siê z jakimœ rabinem nie zemn¹ , ja nim nie jestem. Mogê podzieliÌ siê tylko tym co wiem, czy dziecko jest okaleczane? Jak wszyscy poddaj¹cy siê obrzezaniu.
Ja nie jestem zwolennikiem takiego zabiegu jeÂżeli miaÂł by mieĂŚ tylko religijny aspekt. SÂądzĂŞ iÂż w tradycji ma , ale ona podyktowana jest jeszcze innymi wzglĂŞdami duÂżo starszymi ( o czym pisaÂłam) co przerodziÂło siĂŞ w tradycje o takim wytÂłumaczeniu. ÂŻydzi sami nie potrafiÂą wyjaÂśniĂŚ powodu pierwotnego obrzezania. Jest nieznany , jest tylko domysÂłem, a mnie kaÂżesz to robiĂŚ? Nie bÂądÂź Âśmieszny.
Co miaÂłam do powiedzenia , napisaÂłam , nic wiĂŞcej nie dodam , bo nie wiem.

Okaleczenie dziecka? MoÂżna by byÂło uÂżyĂŚ do dyskusji tego okreÂślenia gdyby ten zabieg byÂł stosowany wy³¹cznie przez  ÂŻydĂłw , a nie jest , jest dosyĂŚ powszechny u mĂŞÂżczyzn. Gdyby byÂł stosowany jedynie w tym wyznaniu , a nie jest  , bo muzuÂłmanie rĂłwnieÂż siĂŞ obrzezajÂą. ÂŻydzi zrobili z zabiegu rytuaÂł ich sprawa, mogli tego  samego  uzasadnienia  do obrzezania uÂżyĂŚ muzuÂłmanie. Skoro zabieg jest stosowany powszechnie w rejonach skÂąd wywodzÂą siĂŞ ÂŻydzi logiczne iÂż musi mieĂŚ teÂż inne znaczenie , byĂŚ moÂże duÂżo starsze niÂż sam Judaizm. Tym bardziej iÂż oni sami twierdzÂą iÂż nie znajÂą pierwotnego  uzasadnienia, sÂą to tylko przypuszczenia.
Czy obrzezanie przynosi jakieÂś skutki inne odczuwalne dla religijnego ÂŻyda? Nie wiem , nie jestem obrzezanym mĂŞÂżczyznÂą , zapytaj kogoÂś takiego.

Natomiast przeszÂłam przez wszystkie rytuaÂły stosowane w KK i o ich skutkach mogĂŞ mĂłwiĂŚ z autopsji , mam osobiste odczucia, a co za tym idzie  wiedzĂŞ na temat.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

ps. Jest du¿o portali o Judaizmie je¿eli jesteœ zainteresowany szczegó³ami obrzezania , po prostu zadaj tam drêcz¹ce Ciê pytania, Zapewne ktoœ Ci odpowie du¿o dog³êbniej ni¿ ja. Ja mogê tylko tyle ile wiem sama.
I jeszcze coÂś bardzo waÂżnego ,wypowiadam siĂŞ w tematach w ktĂłrych  JA CHCÊ , ktĂłre MNIE INTERESUJÂĄ, a nie w takich do ktĂłrych ktoÂś usiÂłuje mnie zmusiĂŚ.
SÂądzĂŞ iÂż zrozumiaÂłeÂś?
« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2012, 21:54:51 wysłane przez Kiara » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #6 : Luty 29, 2012, 22:01:45 »

Pierwsza i podstawowa sprawa piszĂŞ duÂżo o tym co wiem dobrze , o tym czego dobrze nie wiem piszĂŞ tyle ile wiem.
z tym ostro polemizowaÂłbym, ale nie  o tym teraz...
ÂŻydzi sami nie potrafiÂą wyjaÂśniĂŚ powodu pierwotnego obrzezania. Jest nieznany , jest tylko domysÂłem, a mnie kaÂżesz to robiĂŚ? Nie bÂądÂź Âśmieszny.
Kiaro, jestem jak najbardziej powaÂżny w tym momencie. I proszĂŞ nie manipuluj moimi wypowiedziami, bo po pierwsze nie zmuszam, po drugie nie oczekujĂŞ wyjaÂśnieĂą co zapoczÂątkowaÂło ten obrzĂŞd, bo wiem jakie mogĂŞ byĂŚ jego moÂżliwe fundamenty.
Mnie, Kiaro, w tym momencie wy³¹cznie interesuje dlaczego wykazujesz siê tak¹ stronniczoœci¹ w swoich ocenach i te same czynnoœci w ramach KRK poddajesz galopuj¹cej krytyce, natomiast identyczne ale maj¹ce miejsce w judaizmie ju¿ tej krytyce nie podlegaj¹. Tylko tyle.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Luty 29, 2012, 22:20:03 »

Cytat: Kiara
To znaczy Anunaki nie miaÂły napletka CoÂś  Z politowaniem CoÂś A dlaczego nie? TeÂż byli wczeÂśniej obrzezani , czy co?

Tak, to ich cecha charakterystyczna i genetyczna zarazem. Tak siĂŞ rodzili.
Taki wniosek wysnuÂłem z lektury "Atomowe wojny" (czy jakoÂś tak, w kaÂżdym razie nie wspominaÂł o tym Sitchin).

Tu bym stara³a siê odró¿niaÌ ludzie od Ziemianie i stworzeni od tworzeni.... to delikatne ale bardzo istotne ró¿nice.

To juÂż na inny wÂątek.
No, ale. JeÂśli siĂŞ rozwinie to wydzielimy i przeniesiemy.
Dla mnie okreœlenie "ludzie" jest równie nieprecyzyjne. Ludzie, to ogromna grupa istot we wszechœwiecie, nie wspominaj¹c o wymiarach i pomijaj¹c wieloœÌ wszechœwiatów. St¹d moje stwierdzenie "ludzie/Ziemianie". Oczywiste, ¿e mo¿emy dywagowaÌ i rozdzielaÌ Ziemian na roœliny, zwierzêta, materiê o¿ywion¹ i nie ale w odniesieniu do tych stworzeù u¿y³bym zwrotu "ziemianie" (ma³¹ liter¹). To mo¿e subtelna ale istotna ró¿nica istniej¹ca w naszym jêzyku.

Jak rĂłwnieÂż przekaz wzorca przez pole morfogenetyczne ró¿ni siĂŞ zdecydowanie od  laboratoryjnie tworzonych hybryd i setek kobiet zapÂładnianych by rodziÂły hybrydy.
DzieÂło Enki to nie dzieÂło StwĂłrcy.

Kolejne zagadnienie nadajÂące siĂŞ do innego, istniejÂącego juÂż wÂątku.
Ale, co tam. najwyÂżej przeniosĂŞ. MrugniĂŞcie
WyjaÂśnij proszĂŞ, czym jest dzieÂło stwĂłrcy? Czym jest dzieÂło En-ki? A co za tym idzie, czy jesteÂśmy my? MrugniĂŞcie DuÂży uÂśmiech
Jednak juÂż w tym wÂątku >> (kliknij na ten niebieski napis  MrugniĂŞcie).

Kiara
Gość
« Odpowiedz #8 : Luty 29, 2012, 23:10:53 »

Z tego co ja przypuszczam i sÂą to przypuszczenia na podstawie rĂłwnieÂż egipskich bardzo starych informacji , obrzezanie miaÂło pierwotnie charakter higieniczny , zdrowotny , nie religijny. Dowodem jest stosowanie go przez wiĂŞkszoœÌ ludzi z rejonu w ktĂłrym Âżyli ÂŻydzi. MusiaÂło mieĂŚ ogromne znaczenie  ( w moim odczuciu) w tamtych warunkach klimatycznych przy ciÂągÂłych wĂŞdrĂłwkach  bez moÂżliwoÂści utrzymania wÂłaÂściwej czystoÂści. Zatem  jedynym skutecznym  sposobem przymuszenia mĂŞÂżczyzn do obrzezania  mĂłgÂł byĂŚ nakaz religijny. WĂłwczas moÂżna byÂło uzyskaĂŚ pewnoœÌ stosowania go w 100% . Z czasem staÂł siĂŞ ten zabieg rytuaÂłem religijnym z zapomnieniem o pierwotnej roli.
Nie wiem czy naprawdĂŞ tak byÂło? SÂą to moje przypuszczenia dotyczÂące tej tradycji u ÂŻydĂłw.
Co mam jeszcze dodaÌ? Zabieg wa¿ny ze wzglêdu na czystoœÌ , która dla ¯ydów w ka¿dym wymiarze ma olbrzymie znaczenie. Utrzymywanie cia³a w czystoœci ( mykwy) by³y odnoœnikiem i s¹ nadal dla czystoœci duchowej. S¹dzê wiêc i¿ mo¿e mieÌ to zwi¹zek z czystoœci¹ p³odzenia dzieci przez mê¿czyzn , zarówno w odniesieniu fizycznej czystoœci jak i duchowej.
Czy obrzezanie , odkrycie penisa zbli¿a mê¿czyznê do Boga przez ten akt? Nie mam informacji na ten temat , Darek zasugerowa³ i¿ Anunaki nie posiada³y napletków. Nie wiem tego , trzeba by by³o uwa¿nie ogl¹daÌ najstarsze rzeŸby i petroglify , mo¿e da siê znaleŸÌ jakiœ œlad.
O innych aspektach zrozumienia tego zabiegu wyniesionego w formĂŞ rytuaÂłu juÂż jest w powyÂższym tekÂście.
I jeszcze raz sÂą to tylko moje przypuszczenia a nie  niepodwaÂżalna wiedza na temat.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

edit.

Dobrze Darku iÂż rozdzieliÂłeÂś ten temat bo robi siĂŞ "gorÂący".....

ZaczĂŞÂłam poszukiwania bo nie mam zbyt duÂżej wiedzy w tej kwestii i co znalazÂłam!!! wrĂŞcz nie do wiary!O obrzezaniu kobiet.

"Kobiet nie obrzezuje siĂŞ w Arabii Saudyjskiej, gdzie obowiÂązuje najbardziej konserwatywna wersja islamu. W Nigerii, Nigrze, Kenii i Tanzanii najwiĂŞcej obrzezanych stanowiÂą chrzeÂścijanki. Jeden z najwiĂŞkszych autorytetĂłw Âświata islamu szejk Muhammad At-Tantawi z uniwersytetu Al-Azhar w 2006 r. stwierdziÂł, Âże "obrzezanie kobiet to tradycja kulturowa, niemajÂąca nic wspĂłlnego z islamem"."

http://wyborcza.pl/1,76842,8023308,Obrzezanie_irackich_Kurdyjek.html

Co na to katolicyzm? CzyÂżby to byÂło jakieÂś novum w chrzeÂścijaĂąstwie?

U ¯ydów kobiet siê nie obrzeza , nie ma podstaw do takiego zabiegu , nie ma wiêc tradycji.Obrzezanie kobiet jest uznawane za akt czystoœci duchowej kobiety obrzezanej ale ze wzglêdu na zmniejszony popêd seksualny. Czy obrzezany mê¿czyzna ma te¿ mniejszy popêd seksualny? Nie wiem , ale bior¹c pod uwagê oskar¿anie ¯ydów o nadpobudliwoœÌ w tej dziedzinie , to chyba nie. Zatem ten argument raczej odpada, chyba chodzi w tym wypadku o widoczn¹ fizycznie czystoœÌ tej czêœci cia³a mê¿czyzny jak i zdrowotn¹ stronê ³atw¹ w kontrolowaniu.
Trzeba zawsze mieĂŚ na uwadze iÂż  obrzezanie zwiÂązane jest klimatem w ktĂłrym siĂŞ go dokonuje po pierwsze. A po drugie iÂż jest to bardzo dawny obyczaj pochodzÂący z ciepÂłych rejonĂłw Âświata.

WracajÂąc do zrozumienia tego aktu, obrzezanie to bardziej  tradycja kulturowa w okreÂślonym klimacie? WĂłwczas odniesienie jest czysto fizyczne i higieniczno zdrowotne. Nie wiem do jakiej tradycji odnieœÌ pozbawienie kobietĂŞ   odczuĂŚ seksualnych? Jakiego rodzaju ma to byĂŚ czystoœÌ? Czy ten aspekt  dotyczy  rĂłwnieÂż mĂŞÂżczyzn?
Nie sÂłyszaÂłam nigdy Âżeby mĂŞÂżczyÂźni obrzezani byli niewraÂżliwi seksualnie , Âżeby ta sfera ich Âżycia byÂła nie aktywna.

* a to dodatek dla artqa bo on bardzo lubi szczegó³y.....

http://www.obrzezanie.com/
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2012, 02:02:37 wysłane przez Kiara » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2012, 12:20:21 »

Kiaro, tendencyjnie zmierzasz to odejÂścia od sedna tematu, permanentnie unikasz odpowiedzi na zadane pytania, przeskakujÂąc na aspekty "higieniczne". Moje pytania pojawiÂły siĂŞ w aspekcie podobieĂąstw natury religijnej pomiĂŞdzy obrzezaniem a chrztem. PrzecieÂż rozmowa - i Twoje zarzuty - dotyczyÂły aspektu religijnego chrztu, a nie higienicznego, bo np. naleÂży dbaĂŚ o czystÂą gÂłowĂŞ i jÂą myĂŚ...  :]

WiĂŞc konkretnie, bez zabawy w ciuciubabkĂŞ: nie twierdzĂŞ, Âże KAÂŻDE obrzezanie ma podÂłoÂże religijne, to oczywiste. SkupiÂłem siĂŞ natomiast - i na tej pÂłaszczyÂźnie zadaÂłem Ci pytania - na tej czĂŞÂści przypadkĂłw ktĂłre sÂą ÂŚCIÂŚLE zwiÂązane z religiÂą, czyli rytualne obrzezanie w judaizmie jako pamiÂątkĂŞ/odnowienie przymierza zawartego przez Abrahama z Bogiem.

WiĂŞc bĂŞdĂŞ wdziĂŞczny gdy odniesiesz siĂŞ do moich pytaĂą, spostrzeÂżeĂą:

Natomiast wystĂŞpujÂą tutaj TE SAME mechanizmy i przesÂłanki, tyle tylko, ze w odniesieniu do KRK pÂłaczesz  wniebogÂłosy jakie to podÂłe, a w przypadku Judaizmu prĂłbujesz kluczyĂŚ, i juÂż jest OK. PoprosiÂłem abyÂś wskazaÂła gdzie jest ta ró¿nica w poszczegĂłlnych aspektach obu uroczystoÂści, bo ja nie widzĂŞ, poniewaÂż:
1. w obu przypadkach decyzjĂŞ za dziecko podejmujÂą rodzice, bo dziecko nie ma peÂłnej ÂświadomoÂści - to dlaczego krytykowaÂłaÂś ten aspekt u katolikĂłw a u ÂŻydĂłw juÂż  nie?
2. w obu przypadkach pod³o¿em uroczystoœci jest religia, ba nawet ten sam aspekt - przymierze z Bogiem - równie¿ poddawa³aœ krytyce w tym zakresie wy³¹cznie katolików
3. wykonanie znaku na ciele - w krk polanie wodÂą, namaszczenie; w judaizmie trwaÂłe okaleczenie - znak rĂłwnieÂż fizyczny
4. w koĂącu sÂłyszaÂłem, Âże w Jordanie to byli doroÂśli ludzie, przecieÂż Abraham gdy poddawaÂł siĂŞ obrzezaniu byÂł bardzo dorosÂły - u schyÂłku swego Âżycia

co do moÂżliwoÂści udziaÂłu w uroczystoÂści chrztu - w KRK jest w tym zakresie peÂłne rĂłwnouprawnienie  ;]
a ¿e w judaizmie obrzezaniu podlegaj¹ wy³¹cznie ch³opcy - to przecie¿ tez ma pod³o¿e religijne - powtarzanie, pami¹tka przymierza które po raz pierwszy przypieczêtowa³ mê¿czyzna.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2012, 22:06:19 »

Cytat: Kiara
wrĂŞcz nie do wiary!O obrzezaniu kobiet.

O tym problemie wspominaÂła >Betti< >>.

OsobiÂście oglÂądaÂłem film, chyba na NG, w ktĂłrym omawiali to zagadnienie.
Jednak, jeÂśli chcemy poruszyĂŚ ten aspekt to chyba lepiej w innym, nowym wÂątku gdyÂż ten oscyluje bardziej w religijnÂą stronĂŞ.

barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #11 : Marzec 02, 2012, 09:47:54 »

Nie, dlaczego, temat jest szeroki, po prostu Obrzezanie, nie wiem czy jest sens rozbijania na np.

Obrzezanie - wymiar duchowy, religijny
Obrzezanie - wymiar medyczny
Obrzezanie - coÂś tam jeszcze innego.

WedÂług mnie nie ma takiej potrzeby.

Ja wÂłaÂśnie chciaÂłbym zasygnalizowaĂŚ innÂą stronĂŞ. SpotkaÂłem siĂŞ z opiniÂą seksuologĂłw, Âże obrzezani mĂŞÂżczyÂźni sÂą lepszymi kochankami. Czyli moÂże jednak chodziÂło pierwotnie o dziaÂłanie na jak najniÂższy instynkt, instynkt przetrwania gatunku.

A jeÂśli przyjmiemy koncepcjĂŞ, Âże kaÂżda czakra odpowiedzialna jest za dziaÂłanie "kawaÂłka" czÂłowieka na wysokoÂści danej czakry (tzn. odpowiada za dziaÂłanie narzÂądĂłw w jej okolicy), no to moÂżemy rozpatrywaĂŚ obrzezanie pod kÂątem, jaki to ma wpÂływ na czakrĂŞ czerwonÂą (podstawy), oraz czakrĂŞ pomaraĂączowÂą (seksualnoÂści). Czakra podstawy - instynkt przetrwania, przeÂżycia danego osobnika, czakra seksualnoÂści - rozmnaÂżanie, przetrwanie gatunku.

I dalej, jaki obrzezanie pozostawia Âślad w ciele energetycznym czÂłowieka, jak je zmienia ?

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Kiara
Gość
« Odpowiedz #12 : Marzec 02, 2012, 10:19:59 »

Aspekt informacji poruszany przez Ciebie jest niezÂłe wyjaÂśniony przez obrzezanego mĂŞÂżczyznĂŞ w wieku dorosÂłym na swoje Âżyczenie tu:
http://www.obrzezanie.com/

Ale i tu sÂą gÂłosy iÂż pierwotnym  powodem  obrzezania byÂła higiena  i zdrowie ludzi po pierwsze , póŸniej nadano temu charakter religijno- rytualny.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/obrzezanie-przyczyny-zalety-i-wplyw-obrzezania-na-seks_33809.html

Ja siĂŞ w nim nie wypowiem bo nie mam wiedzy.

Darku nie chodziÂło mi o obrzezanie kobiet , znam ten fakt, chodziÂło mi o obrzezanie chrzeÂścijanek jako najwiĂŞkszej grupy obrzezanych kobiet w tamtym rejonie. Tym byÂłam zszokowana.

Gdyby obrzezanie w Judaizmie byÂło odpowiednikiem chrztu jak w katolicyzmie , obrzezani byli by chÂłopcy i dziewczynki a nie sÂą.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 12:07:14 wysłane przez Kiara » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #13 : Marzec 02, 2012, 11:13:02 »

Kiaro, widaÌ jak na d³oni, ¿e udajesz, ¿e nie dostrzegasz pytaù i podobieùstw wskazanych przeze mnie i nadal jak zaciêta p³yta. Jak dziecko - zamknê oczy to znaczy, ¿e nikt mnie nie widzi. Przecie¿ pisa³em, ¿e chrzest w KRK nie jest tym samym co obrzezanie w judaizmie, ale Ty uparcie starsz sie wskazywaÌ jakobym przedstawia³, ¿e taka równoœÌ wystêpuje. Natomiast wyraŸnie wskaza³em na idealnie te same aspekty, czyny, podejœcie, przyczyny w obu ceremoniach. I dlatego jestem "zdziwiony" ¿e tak zaciekle k¹sa³aœ katolików i jednoczeœnie nic nie masz do zarzucenia wobec TYCH SAMYCH czynów wierz¹cych ¯ydów...

i to by byÂło na tyle w temacie rzetelnoÂści i braku uprzedzeĂą...
owoce, ech te demaskujÂące owoce...
Kiara
Gość
« Odpowiedz #14 : Marzec 02, 2012, 11:59:41 »

arteq
Natomiast wyraÂźnie wskazaÂłem na idealnie te same aspekty, czyny, podejÂście, przyczyny w obu ceremoniach.
Skoro nie jest tym samym to nie ma tych samych aspektĂłw i nigdy nie miaÂł.

Bo; w katolicyzmie chrzest i pozostaÂłe ceremonie majÂą oddziaÂływanie po pierwsze energetyczne , ceremonia zamyka juÂż u dzieci czakry przez ktĂłre pÂłynie energia. Powtarza siĂŞ tÂą czynnoœÌ wielokrotnie w pozostaÂłych rytuaÂłach , ten akt ma wpÂływ na caÂłoksztaÂłt rozwoju fizycznego czÂłowieka w postaci zmniejszonego przepÂływu  energii Âżycia.
Jest to rytuaÂł magiczny majÂący wpÂływ na Âżycie fizyczne i duchowe ludzi i kobiet i mĂŞÂżczyzn.
Obrzezanie w Judaizmie jest rytuaÂłem fizycznym majÂącym  wpÂływ na Âżycie fizyczne ale mogÂącym mieĂŚ wpÂływ rĂłwnieÂż na Âżycie duchowe mĂŞÂżczyzn i kobiet.

Obrzezanie chÂłopcĂłw to akt fizyczny , jak dobrze zauwaÂżyÂł barneyos  ma wpÂływ stymulujÂący czakry a nie blokujÂący je. Tak wiĂŞc jest to caÂłkowicie odwrotny akt w stosunku do katolicyzmu , nie ma w nim Âżadnego podobieĂąstwa. tym bardziej iÂż katolicyzm ostro ingeruje zakazami i nakazami w Âżycie seksualne ludzi ograniczajÂąc je do maksimum. Wymuszanie celibatu jako niezbĂŞdnoœÌ. Judaizm uwaÂża iÂż Âżycie seksualne ludzi jest naturalne i naleÂży je wspieraĂŚ , nikt kto go nie doÂświadcza nie posiada peÂłni wiedzy na temat caÂłoksztaÂłtu Âżycia. Zatem wypowiedzi takich ludzi sÂą nie sÂą w peÂłni prawdziwe i wiarygodne , nie moÂżna zatem byĂŚ rabinem nie posiadajÂąc rodziny.Pouczanie ludzi w kwestiach seksualnoÂści , stosunkĂłw rodzinnych oraz wychowania dzieci przez takich ludzi jest niewiarygodne. Teorie czĂŞsto nie sprawdzajÂą siĂŞ w praktyce.
Myœlê i¿ rozumiesz ró¿nice nie mo¿na stawiaÌ tu znaku równoœci ni w kwestii rytua³u który ma inny cel ni w sprawie podstaw jego który równie¿ ma inny cel.

Moim zdaniem , dla ÂŻydĂłw kobieta , aspekt ÂżeĂąski jest odpowiednikiem aspektu ÂżeĂąskiego StwĂłrcy zatem mĂŞÂżczyzna przez szacunek dla kobiecoÂści ( caÂłe spektrum celi obrzezania) odnawia przez ten intymny  dojrzaÂły kontakt oparty na g³êbokiej miÂłoÂści ( tu przykÂład Abrahama) do  Âżony , wznawia taki kontakt duchowy  wÂłaÂśnie ze StwĂłrcÂą.
Nie zapominaj jednak iÂż to jest moje rozwaÂżanie a nie twierdzenie Judaizmu.

I tu analiza odwrotnoœci w katolicyzmie gdzie nakazowo pozbawia siê ludzi mo¿liwoœci takiego kontaktu celibat duchownych i pozbawia siê go wyznawców ceremonie z zablokowaniem czakr.Czyli przep³yw energii nie osi¹ga mo¿liwoœci umo¿liwiaj¹cych zestrojenie siê z wibracj¹ kontaktu energetycznego odpowiadaj¹cego mistycznemu po³¹czeniu ze Stwórc¹.

kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 12:11:37 wysłane przez Kiara » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #15 : Marzec 02, 2012, 13:20:17 »

Skoro nie jest tym samym to nie ma tych samych aspektĂłw i nigdy nie miaÂł.
Kiaro, zdajê sobie sprawê, ¿e teraz panicznie bêdziesz ucieka³a i chowa³a siê za s³ówka i definicje. Powtórzê po raz n-ty: nie s¹ tym samym bo by³oby to w pe³ni zamienne, ale fundamenty, najwa¿niejsze aspekty, s¹ TAKIE SAME. Tak jak jab³ko i gruszka, nie s¹ tym samym ale wymagania, korzeù, potrzeby, proces wzrostu i finalny efekt jest taki sam. Dlatego hipokryzj¹ by³oby twierdziÌ, ¿e jab³ka s¹ chwastami, niepotrzebne i szkodliwe, a gruszki ju¿ nie.

Bo; w katolicyzmie chrzest i pozostaÂłe ceremonie majÂą oddziaÂływanie po pierwsze energetyczne, ceremonia zamyka juÂż u dzieci czakry przez ktĂłre pÂłynie energia.
Hehehe... Ma... bo ma? Czym niby siê ró¿ni, ¿e chrzest ma a obrzezanie nie? Skoro i jedno i drugie jest przypomnieniem tego samego - przymierza z Bogiem, ba - z tym samym Bogiem.

Obrzezanie w Judaizmie jest rytuaÂłem fizycznym majÂącym  wpÂływ na Âżycie fizyczne ale mogÂącym mieĂŚ wpÂływ rĂłwnieÂż na Âżycie duchowe mĂŞÂżczyzn i kobiet.
Jest rytua³em fizycznym? A to dobre, dawno nie s³ysza³em podobnych "rewelacji". Gdyby by³ wy³¹cznie fizycznym (o którm dziecko przecie¿ nie mo¿e pamiêtaÌ) ta jakim cudem mia³by mieÌ wp³yw na ¿ycie duchowe? Tak samo jakby obciête mi w wieku niemowlêcym paznokcie mia³y wp³yw na moje ¿ycie duchowe. Kiaro, czy Ty s³yszysz jakie brenie mówisz? Jeszcze ciekawszym jest Twoja teoria, ¿e ma³y zabieg fizyczny jakiegoœ ch³opca-niemowlaka mo¿e mieÌ wp³yw na ¿ycie ca³kowicie mu wtedy obcej kobiety/dziewcznyki...

Obrzezanie chÂłopcĂłw to akt fizyczny , jak dobrze zauwaÂżyÂł barneyos  ma wpÂływ stymulujÂący czakry a nie blokujÂący je.
Upsss... W jaki sposób niby stymuluje? JAki niby jest tego mechanizm? No i dlaczego wobec tego inny akt fizyczny - wspomniane obciêcie paznokci nie stymuluje innych czakr, albo np. operacja stuleki? A przek³ucie uszu na kolczyki stymuluje? A implanty piersi jakie czakry rozwijaj¹? Hmmm... skoro obciêcie napletka tak rozwija czakry to mo¿e dla lepszego rozwoju uci¹Ì wacka w po³owie?

Tak wiĂŞc jest to caÂłkowicie odwrotny akt w stosunku do katolicyzmu , nie ma w nim Âżadnego podobieĂąstwa.
Ca³kowicie odmieny bo co? Bo tak sobie wymyœli³aœ? Kiaro to wy³¹cznie Twoja luŸna opinia, do tego oparta na stronniczoœci i nienawiœci wobec katolicyzmu. Wskaza³em nawet nie podobieùstwa lecz TE SAME mechanizmy, te same podstawy obu rytua³ów, a Ty: s¹ inne bo... s¹ inne... rêce opadaj¹.

tym bardziej iÂż katolicyzm ostro ingeruje zakazami i nakazami w Âżycie seksualne ludzi ograniczajÂąc je do maksimum.
yyyy.... ale co ma piernik do wiatraka, wszak na etapie obu obrzĂŞdĂłw nikt dzieciom nic nie mĂłwi nt. seksualnoÂści - to po pierwsze. Po drugie - juz Ci wskazaÂłem na podstawie nawet zwykkÂłych statystyk jaki efekt dajÂą zalecenia KRK odnoÂśnie sfery seksualnej - wtedy teÂż uciekÂłaÂś...

Judaizm uwaÂża iÂż Âżycie seksualne ludzi jest naturalne i naleÂży je wspieraĂŚ , nikt kto go nie doÂświadcza nie posiada peÂłni wiedzy na temat caÂłoksztaÂłtu Âżycia.
Katolicyzm rĂłwniez uwaÂże Âże seksualnoÂśc jest naturalnym aspektem Âżycia czÂłowieka, nie zgadza siĂŞ natomiast z popieraniem rozwiÂązÂłoÂści jako atakujÂącej podstawowe wiĂŞzi emocjonalne ludzi.

Zatem wypowiedzi takich ludzi sÂą nie sÂą w peÂłni prawdziwe i wiarygodne , nie moÂżna zatem byĂŚ rabinem nie posiadajÂąc rodziny.Pouczanie ludzi w kwestiach seksualnoÂści , stosunkĂłw rodzinnych oraz wychowania dzieci przez takich ludzi jest niewiarygodne. Teorie czĂŞsto nie sprawdzajÂą siĂŞ w praktyce.
W takim razie nie nale¿y leczyÌ siê u kardiologa który ma zdrowe serce, chirurga który nie przeszed³ ¿adnej powa¿nej operacji, ortopedy który nie jest po³amany... Mylisz to z brakiem wiarygodnoœci u ludzi nierzetelnych i fa³szywych - cz³owiek po kilku rozwodach raczej nie bêdzie dobrym doradc¹ w sprawach trwa³oœci ma³¿eùstwa. Wielokrotny bankrut nie bêdzie budzi³ zaufania w zakresie wymagajacym powierzenia mu finansów celem inwestycji, etc...

Myœlê i¿ rozumiesz ró¿nice nie mo¿na stawiaÌ tu znaku równoœci ni w kwestii rytua³u który ma inny cel ni w sprawie podstaw jego który równie¿ ma inny cel.
Nie ma ¿adnych ró¿nic w podstawach i celach obu rytua³ów. Dla u³atwienia wypunktowa³em Ci te same czynniki. Niestety Ty zataczasz tylko ko³a obok tego, rozmywasz temat, podajesz linki, zmieniasz sedno (religijne) dyskusji na estetyczno-higieniczne, bijesz pianê, a jedynym argumentem za Twoj¹ tez¹ jest wy³¹cznie Twoje "bo tak..."

Moim zdaniem , dla ÂŻydĂłw kobieta , aspekt ÂżeĂąski jest odpowiednikiem aspektu ÂżeĂąskiego StwĂłrcy zatem mĂŞÂżczyzna przez szacunek dla kobiecoÂści ( caÂłe spektrum celi obrzezania) odnawia przez ten intymny  dojrzaÂły kontakt oparty na g³êbokiej miÂłoÂści ( tu przykÂład Abrahama) do  Âżony , wznawia taki kontakt duchowy  wÂłaÂśnie ze StwĂłrcÂą.
Nic z tego nie zrozumiaÂłem. MoÂżesz jaÂśniej? Kto? Co? dlaczego? ÂŻe abym kochaÂł naprawdĂŞ mocno swojÂą ÂżonĂŞ winienem byĂŚ obrzezany? Âże aby nasz kontakt byÂł dojrzaÂły mam byĂŚ obrzezany? Jedyne co przebija z tej wypowiedzi to Âże ma to jednak podstawy duchowe, a nie fizyczne - jak wczeÂśniej mĂłwiÂłaÂś...

I tu analiza odwrotnoœci w katolicyzmie gdzie nakazowo pozbawia siê ludzi mo¿liwoœci takiego kontaktu celibat duchownych i pozbawia siê go wyznawców ceremonie z zablokowaniem czakr.Czyli przep³yw energii nie osi¹ga mo¿liwoœci umo¿liwiaj¹cych zestrojenie siê z wibracj¹ kontaktu energetycznego odpowiadaj¹cego mistycznemu po³¹czeniu ze Stwórc¹.
Gdzie Rzym a gdzie Krym... Gdzie chrzest a gdzie celibat... I ciÂągle Ci tÂłumaczĂŞ, Âże zgodnie z wierzeniami w KRK sakramenty - wiĂŞc i chrzest majÂą na celu intensyfikacjĂŞ wiĂŞzi czÂłowieka z Bogiem, ale Ty ciÂągle coÂś o blokowaniu - i lÂądujemy znowu na poczÂątku tematu: te same mechanizmy, te same podstawy, to samo podejÂście - wiĂŞc dlaczego nagle jedno ma blokowaĂŚ a drugie wrĂŞcz przeciwnie - rozwijaĂŚ...
Kiara
Gość
« Odpowiedz #16 : Marzec 02, 2012, 14:02:49 »

PoniewaÂż nie Âłapiesz jeszcze arteq  wymiaru duchowego dyskusji nie widzĂŞ Âżadnego powodu jej kontynuowania. Chcesz wiedzieĂŚ o rzeczach ktĂłrych nie potrafisz zrozumieĂŚ, moÂże , kiedyÂś... a moÂże nie.
Zatem ja juÂż zakoĂączyÂłam jej kontynuowanie.
Jak przestaniesz mnie oskarÂżaĂŚ o strach , ktĂłry jest Twoim, a nie moim problemem , otworzy Ci siĂŞ byĂŚ moÂże zrozumienie wielu tematĂłw przez inny aspekt wiedzy.
Zatem powodzenia.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

ps. Nie mniej jednak przez poruszenie tego tematu bardzo pomogÂłeÂś mi i to zupeÂłnie nieÂświadomie  go zrozumieĂŚ , nawet bardzo , bardzo. Widzisz Ziemia to szkoÂła rozwoju duchowego z caÂłym aspektem wielowymiarowym wiedzy na niej. Z ktĂłrego poziomu czÂłowiek z niej korzysta zaleÂżne jest od jego poziomu osobistego rozwoju duchowego. Nawet gdy mĂłwiĂŞ Ci o rzeczach ktĂłre zrozumiaÂłam szybko i Âłatwo Ty ich nie rozumiesz i nie potrafisz zaakceptowaĂŚ.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 17:58:30 wysłane przez Kiara » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #17 : Marzec 02, 2012, 15:21:30 »

Kiaro, Twój cyrk, Twoje ma³py, mo¿esz rozmawiaÌ je¿eli chcesz, je¿eli nie chcesz nie musisz... to oczywiste. Ale proszê, nie zarzucaj mi niezrozumienia aspektów duchowych - tam gdzie wystêpowa³y w dyskusji doskonale je widzia³em, nawet w miejscach w których Ty widzia³aœ wy³¹cznie fizycznoœÌ. Tym bardziej ¿e nie potrafi³aœ (a œciœlej - nie chcia³aœ) udzieliÌ prostych odpowoedzi na równie proste pytania. Myœlê, ¿e szybko zda³aœ sobie sprawê, ¿e nie da siê obroniÌ Twojej postawy dlatego zaczê³aœ lawirowaÌ - a to przyklepaÌ temat, a to odwróciÌ uwagê zamieszczaj¹c elaboraty w innym "katolickim" w¹tku, a to unkaj¹c odpowiedzi i zas³¹niaj¹c siê jakimiœ linkami, by w koùcu w tym pomieszaniu z popl¹taniem zacz¹Ì myliÌ aspekty duchowe z fizycznymi, sama sobie zaprzeczaj¹c przy okazji - ale nie by³abyœ sob¹ gdybyœ i tej wpadki nie przerzuci³a na kogoœ, w tym przypadku na mnie... Od pewnego ju¿ czasu widzia³em jak w tym w¹tku nerowowo przebierasz nogami i szukaj¹c byle pretekstu aby czmyhn¹Ì z niego oczywiœcie z podniesionym we w³asnym mniemaniu czo³em... zachowywa³aœ siê idealnie z typowym dla tego przypadku schematem.

Twoje stanowisko jest nie do obrony z bardzo prostej przyczyny - jest podszyte faÂłszem, faÂłszywmi i stronniczymi zaÂłoÂżeniami. CzÂłowiek rzetelny gdy widzi, Âże siĂŞ pomyliÂł po prostu prostuje to, wprost przyznajÂąc: "sorry, myliÂłem siĂŞ/zappĂŞdziÂłem siĂŞ". Ale to czÂłowiek rzetelny... Natomiast czÂłowiek narcystycznie wpatrzony w swĂłj faÂłszywie wykreowany obraz nigdy tego nie zrobi, a do tego jeszcze w poczuciu niby wyrzÂądzonej krzywdy bĂŞdzie dewaluowaÂł innych. Piszesz teraz o swoim niby wyÂższym rozwoju, niby wyÂższÂą moÂżliwoÂściÂą poznania, a tak czĂŞsto nie potrafisz udzieliĂŚ odpowiedzi na proste pytania.

JakbyÂś kiedyÂś chciaÂła wrĂłciĂŚ  :] do dyskusji to przypomnĂŞ niektĂłre proste pytania:
Natomiast wystĂŞpujÂą tutaj TE SAME mechanizmy i przesÂłanki, tyle tylko, ze w odniesieniu do KRK pÂłaczesz  wniebogÂłosy jakie to podÂłe, a w przypadku Judaizmu prĂłbujesz kluczyĂŚ, i juÂż jest OK. PoprosiÂłem abyÂś wskazaÂła gdzie jest ta ró¿nica w poszczegĂłlnych aspektach obu uroczystoÂści, bo ja nie widzĂŞ, poniewaÂż:
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #18 : Marzec 02, 2012, 17:17:20 »

Dodam jako uzupeÂłnienie tematu: jednÂą z metod leczenia stulejki jest obrzezanie.

"Analogicznym do leczenia chirurgicznego zabiegiem skutecznie likwidujÂącym stulejkĂŞ jest obrzezanie."

Szczegó³y tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stulejka
http://www.stulejka.com/

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
arteq
Gość
« Odpowiedz #19 : Marzec 02, 2012, 19:16:08 »

No wiem, dlatego wspomniaÂłem o tym w poÂście bo jest ciekaw czy pacjenci po tym zabiegu nagle dostajÂą transcendentalnego kopa... :]
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Marzec 13, 2012, 21:43:17 »

Wtorek 13.03.2012, 20:41
ostatnia aktualizacja: 31 minut temu

Lepiej siĂŞ obrzezaĂŚ? To chroni przed
rakiem

supernaturalresearch.com

DuÂżo mniejsze ryzyko.

UsuniĂŞcie napletka przed rozpoczĂŞciem aktywnoÂści seksualnej moÂże chroniĂŚ przed rakiem prostaty - informujÂą lekarze z Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Jak pisze "Cancer" niektĂłre infekcje wirusowe i bakteryjne mogÂą byĂŚ przyczynÂą nowotworĂłw, np. wirusowe zapalenie wÂątroby typu B sprzyja rakowi wÂątroby, a wirus brodawczaka ludzkiego - rakowi szyjki macicy.

Obrzezanie zmniejsza natomiast ryzyko chorĂłb przenoszonych drogÂą pÂłciowÂą i wirusa HIV, a nowe badania sugerujÂą, Âże infekcje mogÂą siĂŞ przyczyniaĂŚ teÂż do raka prostaty.

UWAÂŻAJ NA SEKS Z TYMI FACETAMI>>

Badania wykazaÂły, iÂż mĂŞÂżczyÂźni, u ktĂłrych zabieg obrzezania zostaÂł przeprowadzony przed pierwszym kontaktem seksualnym chorowali na raka prostaty o 15 proc. rzadziej niÂż nieobrzezani – powiedziaÂł doktor Jonathan L. Wright z Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Ryzyko malaÂło zarĂłwno w przypadku Âłagodniejszych, jak i bardziej agresywnych nowotworĂłw (odpowiednio o 12 i 18 proc.).

OBRZEZANIE TO KRWAWA JATKA>>

Zdaniem medykĂłw choroby przenoszone drogÂą pÂłciowÂą mogÂą sprzyjaĂŚ rakowi prostaty, poniewaÂż powodujÂą przewlekÂły stan zapalny, ktĂłry stwarza dogodne warunki dla komĂłrek nowotworowych.

Natomiast po obrzezaniu nie ma ju¿ wilgotnych zakamarków pod napletkiem, w których kryj¹ siê chorobotwórcze drobnoustroje, a powierzchnia ¿o³êdzi pr¹cia staje siê mniej wra¿liwa i trudniejsze do sforsowania dla patogenów.

TM

Circumcision reduces prostate cancer risk

Circumcision tied to lower prostate cancer risk

http://www.sfora.pl/Lepiej-sie-obrzezac-To-chroni-przed-rakiem-a41457

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #21 : Marzec 13, 2012, 22:21:54 »

Darku, na Zyprze sa wyspecjalizowane kliniki, ktore pracuja dla koncernu "Pfizer".
A Ty tez???
Rzezaj jak chcesz, czy mylisz, ze "dzieci" na wierzbie rosna.

A potencja to juz  "Tajemnica"...

east
Gość
« Odpowiedz #22 : Marzec 14, 2012, 11:25:39 »

Badania wykazaÂły, iÂż mĂŞÂżczyÂźni, u ktĂłrych zabieg obrzezania zostaÂł przeprowadzony przed pierwszym kontaktem seksualnym chorowali na raka prostaty o 15 proc. rzadziej niÂż nieobrzezani – powiedziaÂł doktor Jonathan L. Wright z Fred Hutchinson Cancer Research Center.

A to nie z powodu diety zwiÂązanej z wyznaniem ? Nie wszĂŞdzie praktykuje siĂŞ obrzezanie, tylko w pewnych kulturach, a te z kolei , jak wiadomo, majÂą swoje , "koszerne" jedzenie. MoÂże i zdrowsze niÂż przemysÂłowa papka.... zatem te  15% mniej rakĂłw to niekoniecznie z powodu obrzezania.
Natomiast po obrzezaniu nie ma ju¿ wilgotnych zakamarków pod napletkiem, w których kryj¹ siê chorobotwórcze drobnoustroje, a powierzchnia ¿o³êdzi pr¹cia staje siê mniej wra¿liwa i trudniejsze do sforsowania dla patogenów.

ChorobotwĂłrcze drobnoustroje to sÂą wszĂŞdzie. Sedno polega na tym, aby pozostaÂły w rĂłwnowadze ,  a nie na ich sterylizacji czy wymywaniu. Poza tym ten fragment : " a powierzchnia Âżo³êdzi prÂącia staje siĂŞ mniej wraÂżliwa  " mnie zmroziÂł MrugniĂŞcie brrrr ...  DuÂży uÂśmiech
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #23 : Marzec 14, 2012, 11:35:28 »

To po co jest wogole ten napletek? Aby bakterie przechowywac? Przeciez to jeszcze kolejna sciemka.
A moze eksperyment (centralny), ktory ma na celu wyhodowanie rasy "beznapletkowej"UÂśmiechUÂśmiechUÂśmiech?

Temat watku OBRZEZANIE, ale to co robia kobietom (muzulmanskim), to zbrodnia!

Kto IM wklikal taka metode?
east
Gość
« Odpowiedz #24 : Marzec 14, 2012, 11:40:08 »

SÂłuszna uwaga Fair Lady Chichot ...rasa beznapletkowa ... dooobre sobie MrugniĂŞcie Ludzie to z wszystkiego uczyniÂą sobie fetysza ...
Nie powinno siĂŞ korygowaĂŚ Natury.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: